2012-04-23 @ 20:00:00

Lära dom trix...

Hej!
Ja för ett litet tag sen så var det en tjej som frågade om hur jag gjort nät jag lärde Stelpa trixen hon kan. Och jag tänkte att det kanske är fler som vill läsa det och så kan jag förklara lite bättre i ett inlägg än en kommentar så här kommer då ett inlägg om hur jag gjort. Det är lite svårt att förklara i text så jag lägger in bilder och visar också.

Hälsa
Hälsa innebär att de lyfter ena frambenet och viftar med det i luften och sen ställer ner det.
Och när jag skulle lära Stelpa det så började jag med att få henne att bara lyfta på frambenet när jag petade på det, ibörjan reagerade hon in alls på detta utan bara stod och kollade på mig. Men så lyfte hon bara lite på benet en gång och då överöser man med beröm och ger godis. Sen kan man försöka igen och när hästen lyfter frambenet framåt/utåt så får man ge extra beröm och godis igen. Sen har jag tränat lite på det varje dag och nu kan Stelpa det om jag bara pekar på benet.
Sen får man se till att hästarna bara gör det på kommando och inte så fort de vill ha godis.
Stelpa hälsar:

Buga
Buga innebär att hästen står på knä med ena benet och har det andra sträckt framåt.
När jag skulle lära Stelpa detta så började jag lite försiktigt, alltså behövde hon inte stå kvar särskilt länge utan hon bara satte knät i marken sen fick hon gå upp.
För att få henne att gå ner på knä så tar man tag i ena frambenet (det som hästen ska stå på knä med) och drar det försiktigt lite bakåt samtidigt som man lockar med en godis så att det tar huvudet antingen på sidan om sig eller mellan frambenen. Har man en häst med bra balans, vilket Stelpa tydligen har, så tror jag det är lättare att ta huvet mellan frambenen, men bara en liten bit.
I början tycker nog många hästar det är väldigt konstigt men de brukar tycka det är helt okej sen efter ett tag när de får godis efteråt.
När man gör det första gångerna och hästen bara ska sätta knät i marken en liten stund och sen få gå upp så kan det va svårt att ge godis när den fortfarande står på knä. Då kan man ge så fort den rest sig upp istället, sen när de inte tycker det är konstigt så kan de få godis medan de står.
Detta brukar jag alltid göra på mjukt underlag, t.ex. i lösdriften på spånet.
Stelpa bugar:
Flema
Flema är ju något som hästarna gör naturligt också så det är de dom ska göra.
Jag har ju försökt lära Atli att flema på kommando och det är lite svårare än de andra tricken för jag har hittat på det själv och vet inte riktigt hur man enklast lär de det.
Men jag brukar i alla fall ha en godis i ena handen som jag håller ovanför nosen på honom och då lyfter han på överläppen och så ger jag honom godisen. Det kan vara lite svårt när man ska göra det med stora hästar eftersom de kanske bara lyfter på huvudet och sen så når man inte längre, då kan man stå på en pall eller något.
Ibland brukar jag liksom peka med ena fingret också, allt med samma hand.
Atli flemar, inte helt men ganska bra:
Det var det, hoppas att man fattar. Annars så är det bara att fråga ;)
Kram Julia

Kommentarer:
Postat av: tindra

Bra förklarningar!!

2012-04-23 @ 20:30:34
URL: http://tindrasmeids.blogg.se/
Postat av: Clara & Svea på Kulla Gunnarstorp

härligt! tackar och bockar! jag gör på samma sätt när vi tränar buga, och hälsa har jag itne riktigt vågat träna in, då hon redan står och skrapar och viftar med hovarna i marken, så det känns som en dum idé att lära in det, då hon kanske tar det som en upmuntran att fortsätta. Men bra förklarat! :D

2012-04-23 @ 21:06:12
URL: http://claraequine.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Ofta här?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0