2012-02-23 @ 20:01:00

Fakta om bett, del 1

Hej!
Jag har ju tänkt att köpa ett nytt bett åt Atli. Ett rakt bett. Och därför har jag försökt läsa lite om bett och deras inverkningar och kommit fram till att det är otroligt svårt att hitta information om bett! Det finns inte mycket på nätet inte. Så jag tänkte att jag samlar lite fakta så att det finns att läsa på lite fler ställen så att det blir lättare att hitta. :)
Sen så vill jag bara på peka att jag själv blir förvånad över att jag inte har läst mer om bett förut.. Varför har jag inte det? Det är ju jätte viktigt med hästens utrustning och speciellt bettet tycker jag nu efter att ha läst mer om det. Munnen är ju jätte viktig för hästen och där vill man absolut inte ha några skador! Det visste jag ju redan innan.
Och sen om man läser på olika forum osv. där folk skrivit om bett eller frågat om bett så märker man hur lite alla kan om bett. Så nu uppmanar jag alla att lära sig mer om bett och förstå hur viktigt det är! :)

Innan jag börjar med all fakta vill jag bara säga att inget bett kan bli skarpare än handen som håller i det.

Tränsbett
Tränsbett är den vanligaste sortens bett. Ett tränsbett består av två bettringar med en eller flera metalldelar mellan sig. Tränsbetten kan variera i tjocklek. Tidigare ansåg man att desto tunnare bettet desto skarpare inverkan på hästen. Numera anser man att ett tjockt bett är värre än ett tunt bett eftersom hästens mun är inte skapt för att ha ett bett inne i munnen. Det finns därför egentligen ingen plats för ett bett i hästens mun, men tjocka bett tar upp mer plats än smala bett och därför är smala bett ett bättre akternativ.



Tvådelat har en länk i mitten (alltså delat i två delar). Då bettet bara har en länk, blir den ena delen lite längre än den andra (syns tydligt på bilden). Därför kan det vara bra att vända på bettet ibland så att den längre delen inte alltid är på samma sida. Tvådelade bett tycker jag personligen inte om eftersom det kan trycka hästen i gommen när det viker sig.



Tredelat
har två länkar (alltså delat i tre delar). Ett tredelat bett är egentligen skarpare eftersom det har fler bryt punkter (fler brytpunkter=skarpare bett) Men eftersom bettet löper mindre risk att klämma hästen i tungan eller orsaka obehag när det viker sig så anses det vara ett skönare bett för hästen att ha i munen. Tredelade bett är symmetriska.



Oledat/rakt tränsbett är inte delat men har ofta en svag kurva eller en "tungfrihet". Oledade bett är mildare än delade då de inte har några bryt punkter alls.



D-ringat
tränsbett är ett tränsbett med fasta D-formade bettringar. Ett D-ringat bett nyper inte hästen i mungiporna och hindrar också till viss del att bettet rör sig i sidled. D-bett kallas ibland även för "galopp-bett" i Sverige. D-bett finns i både två- och tredelade versioner. Har delvis samma funktion som Fullcheekbettet och hjälper svår styrda hästar.



Löpande ringar
ger en snabbare eftergift än fasta ringar men det är större risk att nypa hästen i mungiporna med lösa ringar (som det också kallas).



Eggbett har ovala fasta ringar och minskar risken att hästen blir nypt i mungiporna. Eggbett anses vara ett mycket milt bett som finns i både två- och tredelade versioner.



Fullcheekbett
är baserat på antingen ett eggbett eller D-ringat bett, men har stänger som hindrar bettet från att glida i sidled. Kallas även för bett med parerstänger i Sverige. Bettet finns i både två- och tredelade varianter. En nackdel med parerstänger är att de övre parerstängerna (de parerstänger över bettringarna) kan fastna i tränsets sidostycken och därmed eventuellt irritera hästen eller försämra bettets effekt. Bett med parerstänger används ofta till hästar som är svårstyrda, på hästar där bettringarna lätt åker in i hästens mun och på unghästar under inridning som ska lära sig svängande tygeltag.



Halfcheekbett
en variant på fullcheek som endast har parerstänger under bettringen, dvs. ett "halvt" cheekbett. Bettet minskar risken för att parerstängerna ska fastna i tränsets delar. Finns i två- och tredelade varianter.



Bridong
kallas ett smalt tränsbett som används tillsammans med en kandarstång. Bridongbettet är mycket smalare än vanliga tränsbett eftersom en häst som rids på kandar ska få plats med två bett i munnen. Bridongbett finns både i två- och tredelade varianter.



Waterford bettet fördelar trycket jämt över tunga och laner. Hindrar hästen att bita sig fast i bettet och läsa sig eftersom mundelen är så rörlig. Kan upplevas som skarpt för hästen så ryttaren måste ha en mjuk och följsam hand.

Alla bilder är från Hööks utom halfcheekbettet som är från www.bomberbit.com

Kram! Jossan

Kommentarer:

Kommentera inlägget här:

Namn:
Ofta här?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0