2012-03-17 @ 12:00:00

Vinterpäls-fällnings-tids-tips!

Hur gör ni med vinterpälsen?
Ja, nu när hästarna börjar fälla eller kanske redan fällt ett tag så blir det ju mycket hår att borsta och det märks ju. Men det märks ju även när man rider att hästarna tycker det är varmt och blir trötta snabbare, så hur gör ni?
Jag tänkte berätta vad vi gör. Först och främst så har vi ju våra hästar rakade på bogen, det gör ju att de inte blir så svettiga när man rider men också så att de tappar vinterpälsen långsammare, tycker jag i alla fall. De orakade hästarna fäller mycket mer, men i alla fall så är det en av grejerna vi gör.
Sen ger vi även våra hästar B-vitamin. Det gör ju egentligen så att de orkar mer, men för vissa så kan det hjälpa vinterpälsen att ramla av också. Vi använder sånhär B-vitamin:
(bild)
B-vitmin (den här sorten i alla fall) får man bara ge 14 dagar åt gången sen måste man vänta ett tag innan man börjar ge dom igen. Den här får de också ibland innan tävlingar och ibland innan vi åker iväg på träning även om de inte fäller.
Men man kan inte bara raka hästen och ge den vitaminer och sen stå och se pälsen ramla av, inte all päls i alla fall... Man måste ju borsta en del också. Och det finns ju en del hjälpmedel, ryktsten, piggborste osv. Men jag tycker inte att något av dessa grejer fungerar så bra som den här:
Den tar bort pälsen väldigt effektivt. Dock så är det bra att borsta med piggborste först då den kan dra ganska mycket och vissa hästar tycker den är lite obehaglig. Men de flesta hästarna i stallet tycker den är okej och jag tycker den är jätte bra :D
Sen är ju fällandet olika från häst till häst, vissa fäller tidigt andra sent, vissa har lång päls andra kort osv, men detta är i alla fall mina tips ;)
Kram Julia

Kommentarer:

Kommentera inlägget här:

Namn:
Ofta här?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0