2013-02-14 @ 10:04:00

Grundridning

Enligt mig så är grundridningen sjukt viktig! Jag måste bara ha en häst som är mjuk och fin i handen och flyttar lätt för skänkarna och i alla fall i skritt så ska det funka fel fritt! Det är är något som bara ska funka tycker jag Och jag eftersträvar det på varje häst jag rider.
 
När jag värmer upp Atli (eller vilken häst som helst) så värmer jag alltid upp med mycket volter och för flyttningar. Jag ger mig inte heller förrän jag fått till en bra och ordentlig skänkelvikning för jag tycker att skänkelvikningar är en standard sak. Delvis för att få hästen uppmärksam på mina hjälper och för att få den mjukare i kroppen. 
Att alltid skritta i form när jag värmer upp är också en viktig punkt som jag alltid håller på. Det ska vara avslappnat i nacke och rygg och det finns inget alternativ. Jag anser att om man inte kan rida hästen ifrån skritt så kan och ska du inte trava eller tölta heller. (lite överdrivet)
 
Jag är en otrolig dressyrnörd inom islandshästridning om man kan säga så... ;) det här är övningar som jag gör varje gång jag värmer upp Atli på banan:
- Små volter
- öka och minska volter
- skänkelvikningar åt båda hållen
- öppnor i båda varven
- framdelsvändningr åt båda hållen
- bakdelsvändningar åt båda hållen
- halter utan att gå emot tygeln (glömmer bort det sistnämnda ibland)
Allt detta gör jag ca 2ggr i båda varven, oftast. (Ibland mer ibland mindre beroende på hur mycket tid jag har och vad som funkar)
 
Ute på vägen blir det serpentiner, skänkelvikningar och öppnor som blir uppvärmningen.
 
Jag tror även att detta är väldigt viktigt för att man ska komma framåt i de andra gångarterna. För jag menar, om du inte kan ha din häst avslappnad och i form i skritt, hur ska du någonsin kunna ha det i en snabbare gångart då?
 
Jag får alltid mycket beröm av alla tränare för att jag har Atli så fin och mjuk i grund gångarterna och för att han är så "skolad". Som Gummi sa på senaste kursen : "Ja, vi behöver i alla fall inte lära honom att gå öppna eller skänkelvikningar utan vi kan börja jobba med dom direkt". Ett bra betyg trycker jag!
 
Helt ärligt så blir jag också nöjd över att Atli börjar flytta skänkelvikningar, gå öppnor eller flytta framdelsvändningar när det är en ny person som sitter på som inte riktigt sitter helt balanserad i sadeln eller inte riktigt är så ridvan. Det tar jag som en bekräftelse på att han är tillräckligt känslig och lärd. :) Visst gör han det lite föatt testa ryttaren också men främst tror jag att det är för att han tror dom ber honom om det.
Min fina kille :) <3

Kommentarer:
Postat av: Frida

Jag håller med dig, det där är väldigt viktigt men jag är själv lite slarvig. Får ta och skärpa till mig :)

Svar: Ja det tycker jag ;) Haha, ne men man gör väl det i den utsträckning man tycker räcker även om jag tycker att de flesta gör för lite ;)
Jossan

2013-02-14 @ 11:30:49
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se
Postat av: Frida

Svar: Det blir lätt böja lite och flytta lite men jag tror det är smart och underlättar för en själv om man har ett sånt där typ schema att gå efter :)

Svar: Ja, rutiner underlättar alltid :) Det är bara att få in rutinerna som inte år lika lätt.. :P
Jossan

2013-02-17 @ 13:49:45
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se
Postat av: Frida

Svar: Haha, precis! Försöka ska jag iallafall :)

Svar: Det är bra det ;)
Jossan

2013-02-17 @ 16:48:19
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Ofta här?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0