2012-03-17 @ 22:05:00

Hissbett

Hissbett är lyftande bett. Bettet "hissas" upp i munnen och ger tryck på hästens mungipor och nacke. Nacken är ett känsligt område på hästen. Bakom öronen finns flera ytliga nerver, därför är bett som inverkar på nacken ganska skarpa och ska användas med försiktighet av erfarna ryttare.

4-ringar

3-ringar

2 1/2 st ringar

Pessoabett är en slags kombination av tränsbett och stångbett. Pessoabettet finns i flera olika variationer, det finns bett med tre ringar två och en halv ring eller fyra ringar som är absolut det vanligaste. Den första, mindre ringen fäster man enbart sidostycket i, den andra ringen har normalstor storlek och det är även den ringen som är kopplat till bettets mellandel. De ringarna efter den stora är lika små som den första och tyglarna fästes i någon utav dem. Om tygeln fästes i en lägre ring blir hävstångseffekten större och bettets inverkan skarpare. När man har sträckta tyglar roterar mundelen och skapar främst tryck i nacke och mungipor. Trycket i nacken gör så att hästen vill sänka huvudet och trycket i munnen gör så att hästen vill höja huvudet. Det ger alltså dubbla signaler till hästen och bör därför användas med försiktighet och inte under en längre period.
Pessoabettet är från början ett holländskt körbett, dutch gag eller Portuguese på engelska, och kallas pessoabett för att det var Nelson Pessoa introducerade bettet till Sverige. Pessoabett kan användas tillsammans med ett delta för att mildra effekten. På ponnytävlingar i hoppning måste tygeln vara fäst i den andra ringen eller ha ett delta. Pessoabett finns i två-, tre- och odelade varianter.


Gagbett är ett lyftande bett, hissbett. På ett gag löper tränsets sidostycken genom hål i bettringarna, i övrigt ser ett Gag ut som ett tränsbett. Tygeln fästes i en ring på sidostyckets nedersta del. När tygeln är sträckt blir trycket på hästens nacke mycket stor. För det otränade ögat kan ett gag se "milt" ut men det är definitivt ett skarpt bett och bör användas med försiktighet.




Amerikan gag är en variant på pessoabettet och också ett hissbett. Ger antagligen en mycket skarpare effekt än Pessoat. Eftersom den har väldigt långa skänklar så ger det nog större och skarpare effekt.


Gag snuffle är yttligare en variant av hissbetten. Den här gången är det en blandning av pessoa och gagbettet. Ger antagligen väldigt mycket tryck i nacken eftersom den har både efekten från gag bettet och Pessoat på nacken.


R.H. är antagligen en mjukare version av Pessoa bettet/Portugese bettet. (komihåg, desto längre skänklar desto skarpare bett.)


S.H. ser ut att vara en blandning av ett kimbelwick bett och ett pessoa bettet. Ger nog också tryck på nacken som pessoat men antagligen inte lika mycket.


T bar är lite som ett fullcheek bett fast med mycket kortare stänger ser det ut som, jag undrar om det ger samma effekt? Det har Pessoa ringar som har samma funktion som ett vanligt Pessoa. Fins även med Gag ringar.


Tom thumb är yttligare en variant av Pessoa bettet och har nog lite samma funktion. Det enda är att det inte finns två ringar under den största ringen utan är så som på bilden ovan.


Williams bett har antagligen samma någorlunda liknande funktion som Pessoat förutom att det kanske ger först mest effekt i munen sen på nacken. Det är min teori....

RSS 2.0