2012-03-17 @ 22:17:00

Introduktion

Hej!
Jag har, precis som alla andra, behövt leta efter nya bett till min häst. Under letandets gång så kom jag fram till att jag knappt kan något alls om bett. Jag bara går på vad alla andra sagt och det är inte fel, bara det att alla har inte rätt alla gånger. Så jag bestämde mig för att ta reda på olika betts fuktioner för att kunna hitta det som passar min häst bäst, för om det var något jag förstod så var det att ett bett som passar hästen kan hjälpa en på traven.
I mitt letande efter information kunde jag lätt dra slutsatsen om att det är otroligt svårt att hitta information om bett. Det finns inte mycket på nätet inte att hitta, så jag tänkte att jag samlar ihop den informationen som jag hittar och blandrar det med vad jag hört och vad jag tycker och tänker.

Alltså är inte denna text helt fakta baserad utan jag går efter vad jag hört och vad jag tycker ät logiskt och vad jag läst mig till på internet! 
Så var kritiska och dra era egna åsikter!

Något som också kan var viktigt att komma ihåg är: Inget bett är skarpare än den hand som håller i det.

Jag vill också påpeka att jag tar denna sida med fullaste allvar precis som vilken uppsats eller arbete som helst och hittar inte på något bara för att jag tycker så utan jag har förklaringar och bakgrunder till allt.
Om ni har funderingar eller frågor, vill diskutera något bett eller har en annan åsikt så är det bara att kommentera! Jag diskuterar och bollar gärna med idéer.

Alla bilder är från Hööks och www.bomberbits.com

Hoppas sidan blir användbar för er!


Josefine

Allmänt

2012-03-17 @ 22:11:00

Tränsbett

Tränsbett är den vanligaste sortens bett. Ett tränsbett består av två bettringar med en eller flera metalldelar mellan sig. Tränsbetten kan variera i tjocklek. Förut fick jag höra att desto tunnare bettet desto skarpare inverkan på hästen. Nu har jag fått höra att ett tjockt bett är värre än ett tunt bett eftersom hästens mun är inte skapt för att ha ett bett inne i munnen. Det finns därför egentligen ingen plats för ett bett i hästens mun, men tjocka bett tar upp mer plats än smala bett och därför är smala bett ett bättre allternativ. Sen tycker jag inte att man ska leta efter det smalaste bettet man kan hitta bara därför, utan ta ett som inte är typ 2cm tjock men inte heller ett som är under 1cm.


Två-delat har en länk i mitten (alltså delat i två delar). Då bettet bara har en länk, blir den ena delen lite längre än den andra (syns tydligt på bilden). Därför kan det vara bra att vända på bettet ibland så att den längre delen inte alltid är på samma sida. Tvådelade bett tycker jag personligen inte om eftersom det kan trycka hästen i gommen när det viker sig.
Detta var min åsikt och jag har väl inte helt kommit ifrån den men om man tänker efter så måste man vika ett tvådelat bett väldigt långt innan det blir spetsigt. Om det är rätt storlek på bettet så kan inte bettet vika sig så långt att det blir spetsigt i hästens mun = det kan inte klämma hästens tunga (som man pratar om) och det är kanske inte så lätt att det viker sig uppåt heller.

Tre-delat
har två länkar (alltså delat i tre delar). Ett tredelat bett är egentligen skarpare eftersom det har fler bryt punkter (fler brytpunkter=skarpare bett) än det tvådelade bettet. Men eftersom bettet löper mindre risk att klämma hästen i tungan eller orsaka obehag när det viker sig så anses det vara ett skönare bett för hästen att ha i munen. Tredelade bett är symmetriska. Det felsta hästarna trivs mycket bra på tredelade bett.

Ett Oledat/rakt tränsbett är inte delat men har ofta en svag kurva eller en tungfrihet. Oledade bett är mildare än delade då de inte har några bryt punkter alls och ger ett jämnt tryck i munnen. Jag har läst någonstans att när man ska rida in unghästar är det bäst om man har ett rakt bett och en remont nosgrimma eftersom den kombinationen gör så att allt ligger så stilla som möjligt i hästens mun. Dock tror jag att man kan använda både tre och tvådelat också utan problem.

Ett D-ringat tränsbett är ett tränsbett med fasta D-formade bettringar. Ett D-ringat bett kan inte nypa hästen i mungiporna och hindrar också till viss del att bettet rör sig i sidled. D-ringat bett kallas ibland även för "galopp-bett" i Sverige. D-bett finns i både två- och tredelade versioner. Har delvis samma funktion som Fullcheekbettet och hjälper svår styrda hästar. Något som jag snappat upp om detta bett är att det ger lite hävstångseffekt. Vet inte om det är sant men jag är kluven för det känns logiskt samtidigt som det inte alls gör det.

Löpande ringar ger en snabbare eftergift än fasta ringar men löper större risk att nypa hästen i mungiporna med lösa ringar (som det också kallas). Detta tycker jag inte att man ska vara så rädd för. Om du har rätt storlek på bettet så kommer inte ringarna nypa hästen i mungiporna.

Eggbett har ovala fasta ringar och minskar risken att hästen blir nypt i mungiporna. Eggbett anses vara ett mycket milt bett av någon anledning. Har hört att de fasta ringarna ska göra så att bettet ligger mer stilla i munnen. Själv är jag osäker.
Bettet ger något långsammare eftergifter än ett bett med lösa ringar.

Fullcheekbett är antagligen baserat på ett D-ringat bett, men har stänger som hindrar bettet från att glida i sidled. Kallas även för bett med parerstänger i Sverige. Bettet finns i både två- och tredelade varianter. En nackdel med parerstänger är att de övre parerstängerna kan fastna i tränsets sidostycken och därmed eventuellt irritera hästen. Bett med parerstänger används ofta till hästar som är svårstyrda, på hästar där bettringarna lätt åker in i hästens mun och på unghästar under inridning som ska lära sig svängande tygeltag.


Halfcheekbett en variant på fullcheek som endast har parerstänger under bettringen, dvs. ett "halvt" cheekbett. Bettet minskar risken för att parerstängerna ska fastna i tränsets delar. Finns i två- och tredelade varianter.


Bridong kallas ett smalt tränsbett som används tillsammans med en kandarstång. Bridongbettet är mycket smalare än vanliga tränsbett eftersom en häst som rids på kandar ska få plats med två bett i munnen. Bridongbett finns både i två- och tredelade varianter.

Waterford bettet fördelar trycket jämt över tunga och laner. Hindrar hästen att bita sig fast i bettet och låsa sig eftersom mundelen är så rörlig. Kan upplevas som skarpt för hästen så ryttaren måste ha en mjuk och följsam hand. Som sagt tidigare ett bett med fler brytpunker ger ett skarpare bett.


Drop/hanging cheek har också viss inverkan på nacken men inte alls lika mycket som dom andra hissbett eftersom bettet inte har en lös ring. Det blir alltså lite hävstångseffekt på detta bett och helt ärligt så är jag osäker på om det klassas som tränsbett eller inte.



Eggbutt loose ring är som namnet säger en blandning mellan lös ring och eggbutt/fast ring. Ger antagligen snabbare eftergift än ett bett med eggbutt men kan inte klämma hästen i mungipan som ett bett med lös ring kan.
Allmänt

2012-03-17 @ 22:09:00

Stångbett

Stångbett är bett som har en hävstångseffekt på hästens mun och alltså är skarpare än tränsbett. Ett stångbett har raka skänklar som löper nedåt i linje med hästens mungipor. Man använder ofta (och alltid till kandar) en kindkedja tillsammans med ett stångbett. Om man inte gör det får det ungefär samma effekt som ett hissbett (finns att läsa om nedan). Kindkedjan går under hästens käke. Ju längre skänklar desto större hävstångseffekt och desto skarpare inverkan.


Pelhamstång bett som förenar stång- och bridongeffekten hos de båda betten i ett kandar. Kan användas med två tyglar eller ett delta och en tygel. På ponnytävlingar i Sverige måste bettet alltid användas tillsammans med ett delta.
Det finns också något som kallas baby-pelham och det är ett likadant bett fast skänklarna är inte lika långa vilket gör att det inte blir lika skarpt.



Kandarstång används tillsammans med ett bridongbett och en kindkedja på högre nivå i dressyr och bildar tillsammans ett kandar. Kandar används endast på hästar på dressyrtävlingar i Sverige.


Kimblewick eller jaktkandar har en stor D-formad ring och två mindre hål, den stora ringen har liten hävstångseffekt, det två mindre hålen har mer. Det övre hålet ger mindre effekt än det lägre.


Westernstångbett inom westernridningen används ofta stångbett (med relativt långa skänklar), med målet en mycket lätt kontakt mellan hästens mun och ryttarens hand/hängande tyglar. Här ska hästen vara så lyhörd, lösgjord och följsam att bettets skarpa effekt inte behöver användas.


Butterflybett är ett körbett och har hävstång effekt. Ger två olika möjligheter att sätta tygeln allt från milt till strängt. Bra vid par- och fyrspannskörning för ett enhetligt utseende där man ändå kan ha olika skärpa till de olika hästarna. Finns även butterflybett som har tre "ringar".


Icelandic bit är ett bett med krafting hävstång effekt men (om jag får gissa) så ger det inte lika mycket tryck på nacke som andra bett gör eftersom nackstycket inte sitter "fast" i en liten ring utan kan glida på ringen.
Dessa bett används oftast med kedja.

Allmänt

2012-03-17 @ 22:07:00

Bettlösa alternativ



En variant.

Sidepull är ett träns som mer eller mindre ser ut som en grimma där tyglarna skapar tryck antingen ovan nosen eller under käken eller genom en kombination av dessa. Detta togs fram från westernsidan där av namnet. Sidepull är bra att använda på unghästar som tappar och byter tänder, hästar som har skador i munnen eller som ett komplement till ridning på bett.


Hackamore är ett bettlöst och skarpare alternativ som också togs fram från westernsidan. Hackamore har sin inverkan på nosryggen. De två skänkarna ger stort tryck på nosryggen och även käkremmen ger visst tryck. Desto längre skänklar desto skarpare inverkan. Det är viktigt att hackamoret inte placeras för långt ner, längre ned blir nosbenent tunnare och hackamoret ska absolut inte placeras nedanför nosbenet. Det blir mest tryck på nosbenet och desto tunnare det är desto lättare kan det gå av av trycket från hackamoret. Det ska heller inte placeras nedan för eftersom det då kan klämma åt hästens näsborrar så den får svårare att andas.
Allmänt

2012-03-17 @ 22:05:00

Hissbett

Hissbett är lyftande bett. Bettet "hissas" upp i munnen och ger tryck på hästens mungipor och nacke. Nacken är ett känsligt område på hästen. Bakom öronen finns flera ytliga nerver, därför är bett som inverkar på nacken ganska skarpa och ska användas med försiktighet av erfarna ryttare.

4-ringar

3-ringar

2 1/2 st ringar

Pessoabett är en slags kombination av tränsbett och stångbett. Pessoabettet finns i flera olika variationer, det finns bett med tre ringar två och en halv ring eller fyra ringar som är absolut det vanligaste. Den första, mindre ringen fäster man enbart sidostycket i, den andra ringen har normalstor storlek och det är även den ringen som är kopplat till bettets mellandel. De ringarna efter den stora är lika små som den första och tyglarna fästes i någon utav dem. Om tygeln fästes i en lägre ring blir hävstångseffekten större och bettets inverkan skarpare. När man har sträckta tyglar roterar mundelen och skapar främst tryck i nacke och mungipor. Trycket i nacken gör så att hästen vill sänka huvudet och trycket i munnen gör så att hästen vill höja huvudet. Det ger alltså dubbla signaler till hästen och bör därför användas med försiktighet och inte under en längre period.
Pessoabettet är från början ett holländskt körbett, dutch gag eller Portuguese på engelska, och kallas pessoabett för att det var Nelson Pessoa introducerade bettet till Sverige. Pessoabett kan användas tillsammans med ett delta för att mildra effekten. På ponnytävlingar i hoppning måste tygeln vara fäst i den andra ringen eller ha ett delta. Pessoabett finns i två-, tre- och odelade varianter.


Gagbett är ett lyftande bett, hissbett. På ett gag löper tränsets sidostycken genom hål i bettringarna, i övrigt ser ett Gag ut som ett tränsbett. Tygeln fästes i en ring på sidostyckets nedersta del. När tygeln är sträckt blir trycket på hästens nacke mycket stor. För det otränade ögat kan ett gag se "milt" ut men det är definitivt ett skarpt bett och bör användas med försiktighet.




Amerikan gag är en variant på pessoabettet och också ett hissbett. Ger antagligen en mycket skarpare effekt än Pessoat. Eftersom den har väldigt långa skänklar så ger det nog större och skarpare effekt.


Gag snuffle är yttligare en variant av hissbetten. Den här gången är det en blandning av pessoa och gagbettet. Ger antagligen väldigt mycket tryck i nacken eftersom den har både efekten från gag bettet och Pessoat på nacken.


R.H. är antagligen en mjukare version av Pessoa bettet/Portugese bettet. (komihåg, desto längre skänklar desto skarpare bett.)


S.H. ser ut att vara en blandning av ett kimbelwick bett och ett pessoa bettet. Ger nog också tryck på nacken som pessoat men antagligen inte lika mycket.


T bar är lite som ett fullcheek bett fast med mycket kortare stänger ser det ut som, jag undrar om det ger samma effekt? Det har Pessoa ringar som har samma funktion som ett vanligt Pessoa. Fins även med Gag ringar.


Tom thumb är yttligare en variant av Pessoa bettet och har nog lite samma funktion. Det enda är att det inte finns två ringar under den största ringen utan är så som på bilden ovan.


Williams bett har antagligen samma någorlunda liknande funktion som Pessoat förutom att det kanske ger först mest effekt i munen sen på nacken. Det är min teori....
Allmänt

2012-03-17 @ 22:03:00

Mundelar


(Klicka på bilden för att få den större)

Detta är de olika munndelarna som kan finnas på bombers betten. Vet inte riktigt vad alla är till för men jag antar att dom där järnet är snurrat tex. round twist, square twist och slow twist snaffle är skarpare än ett slätt och runt bett. Bara rent logiskt tänkt så kan det inte vara skönade att ha ett sånt i munnen.
 
Cherry roller vet jag är för att hästen inte lika lätt ska kunna bita sig fast i bettet. Också väldigt logiskt eftersom hästen inte kan lyfta upp bettet med tungan efterom "kulorna" går att snurra på.  
 
Sen vet jag att ju mer tungfrihet man har på ett bett desto skarpare är det, i alla fall om bettet också har hävstångs-effekt. Man kan ju tänka sig att bettet ger ganska mycket mer tryck på lanerna och väldigt lite på tungan. Om man då också har hävstångs-effekt så kan man tänka sig hur mycket tryck det blir på lanerna när man tar i hästen.

När det gäller mittenbelarna så vet jag att control plate och flat plate gör bettet något skarpare.
 
Vissa hästar som biter sig fast i bettet gillar att ha Tex. Roller eller Collin Miles på mitten delen för då konsentrerar dom sig på dom snurrade delarna istället för att bita sig fast, har jag hört. 

Spinner är då en tung-fels-del.
 
Kernel ger lite tungfrihet.
 
Lock up är precis som det låter, det låser bettet så att det blir rakt med lite böjning när man tar i det för att det inte ska kunna slå upp i gommen på hästen som ett vanligt två delat men hästen kan ändå röra på det om den vill. Alltså ett något rörligare alternativ till ett rakt bett.
Allmänt

2012-03-17 @ 22:01:00

Olika järn

Det finns många bett i många olika material. De allra vanligaste är gjorda av rostfritt stål. Stålbett av hög kvalitet har en blank och mjuk yta med bra hållbarhet.


Ett annat material är något som kallas sweet iron. Det är ett mörkare och hårdare material som har en tendens att rosta. Rosten har en positiv effekt på hästens salivutsöndring och anses också av många ha en sötaktig smak som hästar uppskattar. Dock försvinner det svarta efter ett tags användning men jag skulle tro att järnet i sig fortfarande ger samma effekt.
I sweet iron lägger man ofta inslag av koppar för att ytterligare stimulera hästens saliv. Saliven är viktig för att få så lite friktion som möjligt mellan bettet och hästens mun.



Det blåa järnet i Bombers betten har ungefär samma funktion som sweet iron. Jag vet dock inte om det är ett hårdare marerial än rostfritt stål.




Mässing är också ett anternativ. Vet inte riktigt om det har någon speciell funktion eller om det är som det rostfria stålet bara i en annan färg för att matcha andra mässing spännen.


Gummibett upplevs ofta mjuka och därför snälla i hästens mun. Många hästar gillar gummibett. Men gummi är också ett ganska stumt material och dessvärre blir det därför gärna hög friktion mellan gummibettet och hästens mungipor. Gummibetten är ofta lite för tjocka för att få plats ordentligt i hästens mungipor och kan, i värsta fall, ge tryckskador. Många hästar trivs också med aluminiumbett, men för andra kan de ha en uttorkande effekt och därmed ge såriga mungipor.

Allmänt




RSS 2.0