2012-04-30 @ 21:35:16

Lektion för Sara!

Hej!
Idag var det ju lektion för Sara som gällde. Det blev väldigt bråttom dit eftersom vi kom iväg så sent, skulle rida dit och ville ju inte köra slut på hästarna. Vi kom i alla fall dit, bara typ en kvart sena...
Jossan började rida så fick Stelpa vila lite medan jag tog kort, blev en massa kort men Jossan glömde sladden till kameran hemma så dom kommer inte idag.
Jossan tyckte inte det gick så bra, inte så bra som hon ville i alla fall. Förutom när Sara red, då gick det jävligt bra... Men dom är ju där för att träna och det är ju en lång bit kvar tills de är klara så jag tycker inte det är något stort problem. Det är så med unghästar och hästar över huvudtaget, det fungerar inte jämt och ibland måste det gå dåligt för att man ska fatta vad som är rätt.
Sen tror jag inte Jossan behöver oroa sig för att hästen inte kan, för det visade han minsann. Bara inte så mycket så ofta men det kommer ;)
Jag tyckte det gick bra sen när jag red. Det var väldigt jobbigt men Sara verkade också nöjd. Stelpa är lite slö, tror det är värmen, så det blir ju lite mer driva. Men när hon går så går hon ;)
Fick jobba på ungefär samma sak som förra gången, fast lite mer trav den här gången och det gick förvånansvärt bra. En gång sa jag rakt ut "Oj, hon kan trava på volt!", haha ja jag blev riktigt förvånad där. Sen när jag skrittade så sa Sara att om hon gick sådär på tävligarna så skulle jag få minst 7:or. Ja vi får vell se om jag får till sen skritten på banan...
Blev i alla fall en massa kort på båda två som kommer nån gång, och bilderna från tävlingen.
Jossan och jag hade våran stalluniform idag, den består av: piké tröja, tjock tröja och jeans-ridbyxor ;P
Efter att vi var klara med våra hästar så åkte vi till 4H och fodrade. Passade på att hälsa på killingarna också, absolut de bästa djurungarna så här års. Så roliga :P Här kommer lite bilder :P
De klättrar verkligen på allt och alla...
Förra årets killingar ville också va med men de är lite förstora för att få klättra på folk :P
Sämst kvalite på bilderna men det är en kass mobilkamera som ska fota saker som rör sig i en inte så ljus lada och då blir det inte bättre än såhär efter redigering...
Kram Jossan och Julia

2012-04-30 @ 13:54:00

Hästig dag!

Hej!
Nu har vi precis varit och handlat och innan det var vi på 4H. Jätte mysigt var det på 4H vi var ute med alla hästarna och jag fick leda den lilla mini skettisen Madonna! Såå söt!!
Julia var den som handlade. Hon handlade två par ridbyxor, ett par jeans och ett par vita. Båda helskodda. Det blev en tjocktröja också. En svart sådan. Det blev även ett par handskar och en flugspray.
Sen åkte vi till Granngården och där blev det en messing pistolhake, en lila hovkrats och en grep.
Lägger upp bilder på allt i kväll, nu måste vi dra till stallet, ska rida lektion för Sara :D
Här kommer i alla fall en film på hästarna igår ;)
Kram Julia och Jossan

2012-04-29 @ 22:12:34

Trött? Nja...

Hej!
Idag var det jätte fint väder, typ sommar kändes det som. Julias lillasyster var med ut till stallet och red lite på Stelpa tillsammans med Jossans lillasyster som red Atli. Alla fyra skötte sig riktigt bra på banan. Det blev till och med några galoppfattningar på Stelpa.
Sen red jag och Jossan ut en sväng. Tänkte ta det lugn eftersom hästarna säkert var trötta efter gårdagens tävling. Trötta! Jo tjena, båda hästarna hade gott om energi och gick riktigt bra. Båda två töltade som bara den emellanåt. Stelpa saknade lite driv ibland men när hon gick så gick hon riktigt fint tyckte jag, var nästan ökad tölt där ett tag. Atli töltade också riktigt fint en bra bit, snygg form och allt, jätte häftigt :D
Sen har vi den älskade uppförsbacken, perfekt träning för hästarna, ganska lång och brant backe att skritta upp för.
Sen vart det även lite vatten-träning, men när vi skulle gå in i skogen där det var lerigt så ville inte Atli va med längre. Klättrade på både träd och stenar för att slippa bli lerig om fötterna. Jossan gillar inte när Atli leker stenbock.
Sen tränade vi lite trix och stretchade hästarna. De är så duktiga så på det.
Sen var det dags för lilla Solblesa att komma in och bli av med lite vinterpäls. Blev en riktigt ordentlig genom borstning som hon verkade gilla. Haha känns som om halva hästen låg på marken sen :P
På väg hem så bestämde vi att Jossan skulle följa med hem till Julia, det brukar ju vara tvärt om, att vi går hem till Jossan men inte den här gånge. Stannade vid ett annat stall på vägen och kollade om man kunde låna/hyra deras bana, och det gick så bra så sa dom. Så nu har vi bana till lektionen imorron, båda ska rida för Sara igen. Ska bli spännande och se vad hon säger.
Nu sitter vi i alla fall i Julias soffa och ska ladda upp lite bilder, dock glömde Jossan kameran hemma men hon har en del bilder på mobilen också ;)
Men snart borde vi nog gå och lägga oss för vi ska upp tidigt imorron för att vara på 4H vid 9, sen kanske handla lite och så ut till stallet såklart. Vanligtvis så är det vilodag för hästarna men vi får se, man måste ju passa på att rida nu när det är lov och ljust, kanske blir vila på onsdag istället när skolan börjar igen ;)
Här kommer i alla fall dagens bilder :)
Solblesa efter borstningen, tjockare man får man leta efter, här har vi försökt dela den också ;P
Allt hår från idag och i förrgår...
Och så lite vår bilder tagna förra veckan nån gång ;)
Glad hund :D
Kram Jossan och Julia

2012-04-29 @ 13:00:00

Ridsugen!

Tänkte dra till stallet nu. Ska bara ta det lite lugnt med Stelpa idag och mysa men är sjukt taggad ändå. Vill ut till min fina lilla häst nu! Haha, skönt med långhelg för jag är så sjukt ridsugen! :P
Sötnötan som bara ska ha godis :P
Kram Julia

2012-04-29 @ 12:19:31

Tävlingen :D

Hej!
Ja jag lovade ju att jag skulle skriva lite mer detaljerat om tävlingen så tänkte göra det nu ;)
Som jag trodde så blev det väldigt stressigt på morgonen och Jossan trodde inte vi skulle hinna alls. Lastningen gick ganska bra, Atli var lite bråkig men inget stort.
Men väl på tävlingsplatsen så var det en halvtimme till incheckningnen stängde, var inte där så tidigt eftersom vi skulle rida efter lunch...
Så vi checkade in, betalade hage och lastade ur. Så medan Jossans pappa byggde hage så gick vi på veterinärsbeskigtning. Båda hästarna gick igenom utan några som helst problem. Vet inte ens om veterinären såg såret som Stelpa få på bakbenet. Hon har fått ett lite större sår på baklåret liksom, hon har inte ont eller så och det blöder inte men det var lite konstigt att de inte såg det...
I vilket fall som helst så fick hästarna stå i hagen och äta sin frukost medan jag och Jossan packade fram lite. Sen satte vi oss på läktaren och kollade på alla fina hästar, fanns en hel del ;) Och en hel del kort blev det också.
Var faktiskt ganska många som man kände igen där, inte så konstigt för Jossan som tävlat endel men det var ju första gången både jag och Stelpa tävlade på riktigt på ovalbana så jag var lite förvånad.
Efter lunch så startade i alla fall vår klass. Så när vi ätit lite så gick vi och fixade hästarna. Det blev kavajen i alla fall, det var faktiskt sjukt varmt, jätte härligt väder :D
När vi värmde upp så var hästarna väldigt oroliga över att de inte kunde gå tillsammans hela tiden. De gnäggade till varann ganska mycket. Och jag undrade seriöst om jag skulle få stopp på Stelpa efter galoppen hon var så på tårna men efter att ha ridit en liten sväng så var hon helt lugn. Lite för lugn men det var väldigt varmt också och vi fick stå och vänta ganska länge innan det var vår tur på banan.
Hon var i alla fall klockren i gångarterna, takten var kanske inte helt hundra men det var ingen grisepass och hon tog alltid den gångarter jag bad om. Knashäst så gör hon ju inte hemma precis :P
I alla fall så kom vi ut på banan, det var fyrgång så först tölt. Jag har ju sett en Stelpa med mer aktion men det var ganska varmt och ganska långt att tölta så jag är nöjd med att hon höll den. I traven så hamnade vi precis bredvid en annan häst så då blev Stelpa lite övertaggad och det blev galopp i början, men när hon fattat att man inte skulle springa ikapp med de andra hästarna så gick det bra. I skritten var hon lite okoncentrerad och gänggade efter Atli. Sen var det galoppen, det blev rätt galopp, yes! I första svängen så vågade jag inte driva på så mycket som jag skulle för jag visste inte om hon skulle klara det, men sen red vi på. Då var Stelpa lagom pigg men lyssnade på mig, förutom i svängarna när hon ville ta innerkurva hela tiden. Det ville inte matte men det gick bra i alla fall.
Så jag var nöjd med henne, det var första gången jag red henne på ovalbana överhuvudtaget och hon var så duktig.
Poängen blev i alla fall 4.0 , 4.6 och 4.4 :) Jag vet att hon kan mer men det var första gången så jag är nöjd :D
Det kommer nog en bildbomb senare idag, tar en bild från förra tävlingen så länge ;)
Kram Julia

2012-04-29 @ 00:00:16

Trött? Jaa...!

Hallå!
Nu e man riktigt trött alltså.. Skönt att det är lång helg så man han sova ut lite efter det här..

Det har varit kanon väder idag! Helt underbart! Dock så fick jag huvudverk av den starka solen, och en härlig brenna i ansiktet.. ;) Nej, den har jag inget emot jag har inte precis bränt mig och jag behövde verkligen detta över ör med D-vitaminer! (visst är de det?)

Tävlandet gick bra. Jag är nöjd med honom. Vi kunde haft lite mer fokus på oss själva men det gick bra endå! Hade typ inga krav på honom och jag fick komentaren att han var lång men det skiter jag i vi red rätt gångart och på banan hela tiden! :)
Tölten var väl värst ändå... Haha! Ja det var tölt med bra mycket trav inslag men jag måste säga att jag hade kunnat starta honom bättre. Var lite slö och gjorde inte som jag borde ha gjort. Mina poäng för tölten blev: 1.0, 2.0 och 4.0. Haha.. Tror jag aldrig fått en etta förut... :P
Ändå slutade snitt poängen på: 4.3, 4.8 och 5.0!!

Traven gick bra han sköt på bra och hade en fin form tills han bestämde sig för att dra tyglarna ur händerna på mig.. Men det gjore inte så mycket :) Poäng: 6.0, 5.5 och 5.0 (tror jag)

Skritten kunde varit myycket finare! Han ville inte gå i form och var allmänt okonsentrerad och lite spänd. Ändå fick vi poängen: 5.5, 5.5 och 5.0 (tror jag.. Lappen ligger i bilden och orkar inte hämta den nu...)

Galoppen tyckte jag var jätte flott men när jag kollade på bilderna så kan jag hålla med om komentarerna om att han var lång. Jag kunde samlat honom mera. Poängen blev: 5.5, 5.0 och 5.5 (kanske..)
(jag ändrar så att det blir rätt när jag orkar hemta lappen..)

Så jag var jätte nöjd med honom ändå! Det var ju ändå första gången och jag tyckte att han skötte sig jätte fint :)
Inte världens vackraste...

Men kolla svävet här?!

Min innerskänkel klibbade fast i den ny smorda sadeln fler gånger under galoppen så jag blev tvyngen att "lyfta" fram den igen. Här har skänkeln hamnat konstigt igen..

Nu ska jag sova!!

Gonatt! Jossan

2012-04-28 @ 21:32:15

Första tävlingen avklarad ;)

Hej!
Ja idag har vi ju varit på tävling nästan hela dan så nu är man helt slut. Både i kroppen och huvet, kan säga att det var två ganska trötta hästar som kom hem också.
Orkar inte berätta om hela allt ihop nu så gör det imorron men jag kan ju säga att det blev en hel del fina bilder, det var fullt med snygga hästar på tävlingsplatsen :P
Inga konstigheter, hästarna skötte sig ganska bra. Vart lite små stressade när de skulle gå ifrån varann men inte så farligt. Båda två höll sig på banan i för det mesta rätt gångart ;)
Haha, ja de var så söta Atli och Stelpa. Så fort vi lastat ur dom och ställt dom i hagen på tävlingsplatsen så blev dem som magneter bland alla andra hästar, följde efter varann hela tiden och stod typ på varann...
Det blev i alla fall poäng vi var nöjda med för båda två. Det var ju första gången för alla utom Jossan :P
Så bilder och mer text kommer imorron, nu får vi se hur länge till jag orkar hålla ögongen öppna... Imorron blir det nog en hel dag i stallet eller nått, eller ja hel dag... beror väll på när vi vaknar, men har i alla fall planerat att rida ut en lugn tur på hästarna och sen bara mysa med dom i stallet tror jag.
På måndag har jag just bestämt att vi ska ut och handla :P Får se hur det blir med det men om min planering fungerar, det vill säga om alla följer min planering, så kommer det bli jätte bra ;P
Men nu måste jag sova så godnatt!
Kram Julia

2012-04-27 @ 23:21:44

Nervösa?

Japp, såhär nervösa är vi dagen innan en tävling... Sitter i Jossans kök och äter mackor som middag elva och garvar åt allt och inget. Helt oseriöst alltså... :P
Har i alla fall fixat det mesta till imorgon men det kommer säkert bli stressigt i alla fall...
Haha, vi funderar på om vi ska åka och byta koppjärn på Jossans sadel efter vi checkat in osv eftersom vi inte rider förrän efter lunch.
Nu ska vi fixa Julias säng och hitta Jossans kamera sen sova eftersom det är upp kl. 6 imorgon...
Kram Jossan och Julia

Detta väntar..


2012-04-27 @ 13:42:00

Hur dyr är Prins från Knutshyttan?

En till sak jag läste i H&R.

Prins från Knytshyttan är värderad till 5 miljoner svenska kroner!

[bildkälla]
Men uppfödare Gardar Gislasson säger att han inte är till salu. ;)
Det kostar också 23'000 kr att betäcka sitt sto med denna topp hingst.

Kram! Jossan


2012-04-27 @ 12:00:00

Träna bort ett oönskat beteende

Hej!
Ja fick för ett tag sen höra om ett sätt som vissa använder sig av för att få bort oönskade beteenden. Och det dom gör är att dom tränar in det oönskade beteendet på kommando. Om man t.ex. har en häst som skrapar med hoven i marken när den får tråkigt eller blir otålig. Då kan man lära hästen att skrapa med hoven i marken på kommando, då kan man kontrollera det mycket mer. Och om man lyckas riktigt bra så kommer ju hästen då bara göra det när man ber om det, då bestämmer man helt själv när man vill att hästen ska göra det.
Sen om man har en häst som ställer sig på bakbenen eller bits så kanske man inte ska träna inte det, det kan ju bli lite farligt/jobbigt. Men i ett sånt fall, när hästen gör något mot den som håller i den eller flyr/säger emot på det sättet, så tror jag att det oftast är brist på respekt eller att hästen har ont.
Sen är det nog viktigt att om man tränar in sitt oönskade beteende, att man är tydlig med att hästen bara får gör det när man ber om det. Annars kan det bli väldigt fel och hästen kanske börjar göra det ännu mer.
Vad tror ni om det här sättet? Skulle ni prova det på eran häst?
Kram Julia

2012-04-27 @ 10:58:47

Shiit!!!

Hallå!
Ja nu fick jag lite lätt panik typ när Julia skrev om sin kavaj... Det var sjukt länge sen jag tävlade (på riktigt) känns det som och jag kommer behöva packa massor ikväll!! :/
Usch.. Nu vill jag hem så jag kan packa för jag kommer inte hinna allt... Jag vill tvätta Atlis svans också för den är så jäkla skitig.. Åh. Jag måste borsta hästen och ha i spån i transporten och jag vill putsa min utrustning också.. Har ridit med den i regnet flera dagar nu så den ropar väl efter hjälp snart...

Aaaah! Nu blev jag jätte stressad! Kommer inte hinna... Kan ingen annan komma och vara jätte stressad så jag kan lugna mig...

Måste smörja skor och chaps också...
Jag undrar vilket träns jag ska ha och vilket bett jag ska ha...

Usch!
Kram! Jossan


2012-04-27 @ 10:40:00

Bör läsas.

Hej!
Jag läste i tidningen Häst och Ryttare Nr 3 som jag fick igår. Jag läste på "DinSida"- delen och fastnade för en insändare och ett svar som var skrivet där.
Så här stod det:

Insändaren:
" Jag höll på att sätta lunchen i vrångstrupen när jag läste Jens Fredricsons tips här i H&R Nr 1-2012. Citat: "har 5-åringen överstottsenergi, låt den hellre göra av med den i stora hagar med hästkompisar eller släpp den i rid huset en stund innan du själv sitter upp". Varje expert måste väl veta att detta är fullständigt fel?!
En häst med förmycket överstottsenergi skall motioneras av sin ryttare eller kusk innan den kan släppas i hage tillsammans med andra hästar. Om den rusar runt i hagen och sätter fart på en hel flock så är det potentiellt livsfarligt. Det finns knappast någon garanti för att de i sin upphetsning ser staketet.
Om det finns omständigheter som gör att hästen inte kan motioneras just för tillfället kan man testa at ställa den ENSAM i en liten hage där den inte kan få upp så mycket fart. Blir den trots det för vild måste den kanske stå kvar i boxen. Funkar inte heller det så blir man tvungen att ge något lugnande.
Jag hoppas att Fredricson fördjupar sitt utalande så det fram går att han menade tvärtom mot texten. "

Svar:
" I och med ditt inlägg blir jag varse de bristande kunskaper som finns kring våra unghästar. Normalt brukar jag inte besvara anonyma insändare men jag gör ett undantag då ämnet är så intressant.
När jag pratar om unghäst utgår jag ifrån en svenskfödd, sund halvblodshäst eller ponny, uppvuxen i en stor kuperad hage. För mig är det en norm.
Som ryttare ska du aldrig riskera att komma till skada genom att sitta upp på en allt för stallmodig och livlig unghäst. Rådet att släppa ut den i en hage med andra hästkompisar, före ridning, baseras - utöver mina egna 25 års yrkeserfarenhet - på väl deprövat hästkunnande. Detta är i Sverige även lagstadgat. Enligt Jordbruksverkets regler gäller att din häst dagligen ska ha möjlighet att röra sig fritt i en hage, isina tre naturliga gångarter. Upp till tolv månaders ålder SKA detta ske med en annan häst.
En färsk rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att hästar rör sig mer i hagen om de går till sammans. Man kan även se samband mellan begränsad rörelsefrihet och negativ effekt på träningen. När hagvistelsen inte är kontinuerlig är risken för skador betydligt större.
Slutsats: Hagvistelse har en betydande effekt för hästarnas psykiska hälsa både i stallet och under träning. Jag tycker att det är bra att ämnet diskuteras, då vi alla har gemensamt ansvar att värna om en sund hästhållning och hantering av våra hästar.
/Jens Fredricson

Min åsikt:
Okej. Jag tycker kanske inte att det är jätte bra att låta hästen typspringa av sig innan man hoppar upp eftersom att hästen kommer behöva springa av sig ganska länge till slut eftersom den hela tiden kommer att få bättre kondition... MEN det som skrivs i insändaren är för mig vansinne!
Visst en häst behöver inte alltid passa in i en flock. Om det är väldigt oroligt hela tiden så blir det ju inge kul för varken ryttare eller häst men att stänga in en häst på en mindre och mindre yta lär knappast hjälpa! Och ska man behöva ge sin häst lugnande för att den inte ska ha så mycket överskotts energi?!
Herre jösses amalia, säger jag bara! Vart är endel häst hållning på väg?!

Ja menar om man stänger in den mer och mer hur ska då hästen kunna lugna ner sig och göra sig av med överskottsenergin? Och hur gör man om hästen ofta eller till och med alltid har överskotts energi? Ska man stänga in den i en box hela veckor då eller ska man behöva ge lugnande till den varje halvtimma för att den ska vara stilla någon sekund? (lite överdrivet men ni förstår vad jag menar)
Går det äns att kalla det häst hållning?

Jag försår inte alls var skribenten till insändaren försöker förmedla och jag hoppas, bönar och ber till Gud att detta inte sker där ute i världen!

Vad tycker du om detta ämne? Vad tycker du om det som står i insändaren? Vem har mest rätt?


Detta är en lycklig häst för mig! (Hon har kompisarna i hagen någon stans..)

Kram! Jossan


2012-04-27 @ 07:33:54

Lite sent men...

Godmorgon!
Ja idag ska vi till stallet och jag tror vi rider ut en sväng. Tror det var så min planering såg ut och jag tror att jag har hållt den ganska bra :)
I vilket fall som helst så är vädret lite konstigt. Eller det är ju jätte fint och varmt med massa sol och allt men sen är det blött på marken... Hoppas i alla fall att det inte blir mer regn förän efter valborg i alla fall :)
Jag sover över hos Jossa i kväll så går allt mycket lättare, istället för att jag ska kliva upp ännu tidigare för att åka till stallet osv. Nu taggar vi tävling! Men först teknikprov...
Provade min kavaj igår och ja... jag känner mig lite obekäm i den... Den är lite för stor (inte köpt till mig) och så har jag aldrig haft den förut så det är nog det men vi får se hur det går imorron ;)
Hoppas att ni också får en bra fredag alla läsare! :D
Kram Julia

2012-04-26 @ 20:59:03

Hmm.. Känns som att ha stor häst.

Hallå!
Ja.. Det regnar ju väldigt mycket här hos oss just nu så jag var ute och slängde på hästarna regntäcken. På vägen dit tänkte jag: - Jaha. Är det stor häst jag har köpt? (Atli är ca 1.50 i mankhöjd så han e ju väldigt stor för att vara islandshäst men.)
Jag fick bara den känslan. Jag är liksom inte så van vid att min islandshäst fryser.. Det känns så "storhästigt" att gå ut och slänga på täcke när det regnar. Jag kan inte komma ifrån det.

Ja som sagt är anledningen till att vi har på täcken för att just Stelpa och Atli börjar frysa så lätt. Det har hänt 2 ggr att jag tagit in Atli och han står bara och skakar sör att han fryser så mycket.... Stackars liten... Så nu åker täcket på när det regnar. Helst så skulle jag ju vilja lägga på det så fort det börjar regna men det är lite svårt när man e i skolan och allt.

Japp. Snart blir det Revange och sen lite plugg. Har som tur väl är inte så mycket att plugga på! Yes!
Hade sista svenska nationella idag också. Skönt att Svenska delen är avklarad iaf.. Var mest nervös över den faktiskt..

Nu blir det Tv! Hörs senare kanske eller i morgon!
(vart tog vår vädret vägen?!)

Min favorit bild by the way.. :)

Kram! Jossan

2012-04-26 @ 20:29:00

Jossan och Julia humor...

hahahahahahahaahahahahahhahaahahahahaha
Ja vi har lite sjuk humor vi... För det första så tycker vi att vi själva är jätte roliga... Kollade på en film från i vintras när vi longerade och värst vad vi skrattade. Vi var så himla roliga :P
Sen hur Jossans humor bli när hon e trött, säkert många andra som också blir lite tokiga då men Jossan borde verkligen inte publicer inläggen hon skriver då för de ser ut typ såhär:
OH! YOU WANNA FIGHT? COME ON THEN! I GOT MY CAPSLOCK ON!
;) hehe.. Bara för att det var roligt....
Haha, ja Jossan extremt kul... Elr haha, när jag tänker efter så var de ju ganska kul... haha :P
Och detta är också väldigt roligt, när Jossan säger att den svarta whiteboard pennan inte fungerar så tar man den och skriver med svart på tavlan:
" OBS! Den svarta pennan fungerar inte!"
Hahaha, jätte kul ellehur :P / Julia

HÄR KOMMER FILMEN SOM VI ÄR SÅ JÄKLA SKÖNA I! (enligt oss) SO BRING IT ON! / JOSSAN!!!


Kram!

2012-04-26 @ 13:03:24

Höger galopp träning...

Ja, som ni säkert vet så har jag lite ganska mycket problem med höger galoppen. Och ja, det är inte bara Stelpa som inte vill fatta den, jag har lite problem med att sitta på rätt sittben och inställningen. Jag har ingen lust eller ork att jobba på den längre. Jag orkar inte tjafsa med henne och det känns så meningslöst eftersom det aldrig går framåt. Visserligen har jag ju inte tränat jätte mycket på det men det är för att vi inte har något bra ställe att träna på, skulle behöva en lagom stor bana, ännu en orsak.

Men igår så bestämde vi att Jossan skulle hjälpa mig efter att jag hjälpt henne med dressyrprogramet. För att göra det lättare så tog vi galoppen i en uppförsbacke och jag fick sitta ganska överdrivet jämfört med vad jag brukar göra.

Och vi kom fram till att vi skulle ta galoppen från skritt, inte böja huvet för mycket, sitta ordentligt på rätt sitt ben och sen driva för att få en bra galopp. Så sen när hon verkade börja fatta vad höger galopp va, och så var hon ganska trött, så skulle vi ta en vänstergalopp för att avsluta med något lätt. Tror ni inte då att det blir höger galopp! Både första och andra gången tror jag... suck.

Men jag tror det var för att jag gjorde allt så överdrivet när jag skulle ta vänstergaloppen också och då tog hon det som en högerfattning eftersom jag inte brukar vara så överdriven.

Jaja, förhoppningsvis så får vi en vänstergalopp på banan på lördag. Men det är inte det ända jag oroar mig över, traven är också ett problem. Hon slår upp med huvet och tar galoppsprång hela tiden. Åh, fungerar det ena så fungerar inte de andra...

Juste jag satte på den nedre remmen på nosgrimman igår efter som hon gapar ganska mycket vet inte riktigt varför men nu är det i alla fall en engelsknosgrimma. Har bytt till ett bett med lite olika järn nu istället för det med parerstängerna eftersom jag kan ha lite tygelkontakt nu. Tyckte inte hon gapade så mycket med remmen men jag kollade inte så noga. Ska göra det på fredag.

Sen frisserade vi skägget på Stelpa igår också. Hon var ju väldigt skäggig men sen blev det mest som en toff så då tog vi bort det ;) Atli har också blivit trimmad men tidigare, såhär ser de i alla fall ut nu :P


Före bilden försvann visst men båda var ganska skäggiga ;)
Kram Julia

2012-04-25 @ 22:38:52

Dressyrprogram

Hallå!
Mitt lag ska på SM-uttagning nästa helg och då ska jag rida T7, V4 och dressyren. Det kommer bli spännande!
Men idag iaf så fick Julia hjälpa mig träna på mitt dressyr program. Det gick jätte bra faktiskt :) Är inte så svårt och jag har kollat på det så många gånger innan så. Men jag kan nog behöva träna lite till fast på en stor bana känns det som.
Vi filmade när jag red programet också så det kommer ni få se när Julia har redigerat klart osv. :) Han gick faktiskt mycket bättre än vad jag väntat mig. Kollade dock inte så mycket på hur jag red men...

Atli töltade iaf bra idag. Jag tycker att han inte alls var spänd idag utan väldit avslapnad och hade med sig baken fint. Töltade lite till efter att vi tränat programet klart och då kändes han lite trött men det gick ganska bra det med. Huvudet börjar komma ner allt mer nu vilket e bra men det blir ju väldigt slängit istället.. Jaja, får se hur jag gör med den nästa vecka.

Det blir ju tävling i helgen! Kul men jag e inte taggad än. Jag har iaf tänkt att vi ska rida ut på fredag så det blir lite variation på ridningen. Jag vet dock inte vad Julia tänkt men jag tror hon håller med mig. :)

Japp. Julia får skriva ett eget inlägg imorgon/idag men jag kan avslöja att vi fick till några högergalopper iaf! Jag försökte hjälpa henne och hålla hnness humör uppe ;)
Jag lyckades iaf med den sist nämnda :P

Bilder från när vi precis startat bloggen:

Ihopsläpp av ston och Atli. Han tyckta att han var UR tjusig och han var inte den ända... :P Han satte sig verkligen in i hingst rollen men han visste dock inte vad han skulle göra efter att kommit så här långt in i förspelet.. Haha!

Stelpa i högergalopp i hagen och leker med sina kompisar :)

Kram! Jossan

2012-04-25 @ 14:10:27

Jaa... Vad ska man göra?

Hej!
Ja igår så hade jag ju tänkt träna på galoppen och det gjorde jag men jag tar hela grejen från början.
Jag började ju på banan och som Peter och Sara sagt mycket böja osv. Det gick ganska bra och när det gick som bäst på böjt spår så fick hon gå ut på rakt spår men vara ställd. Hon var ganska takt ren men det märktes att hon inte orkade i längden, kan ha varit för att jag hade de lite tyngre bootsen också. Men jag vet att hon har klarat gå med dom förut så det var ju inte så att hon släpade sig fram. Och när hon väl gick så gick hon väldigt fint, hon har börjat slappna av så mycket mer i tölten och det känns på stegen. Traven var inte den bästa igår, den gick bra bitvis på banan men den är också lite för liten för att hon ska kunna trava ett helt varv utan ryttare i alla fall...

Men sen skulle jag ju träna galoppen så jag gick ut på vägen och började då med vänster galoppen eftersom den är den starka. Det gick ju ganska bra och jag tänkte på att driva mer för att få en riktigt tretaktig galopp, vet inte hur det gick. Men det var i alla fall inte det som gick sämst. När jag skulle ta högergaloppen så blev det vänster, var enda gång. Och jag tänkte verkligen på att sitta på rätt sittben och ge en ordentlig högerfattning men nej. Det gick inte. Och efter att ha försökt ta den där högergaloppen flera gånger så började Stelpa tjafsa också. Hon sprang ner i diken, bockade, tog pass/grisepass, vägrade gå, tog fel galopp och stack, osv.

Usch vad arg jag va, jag var så trött på henne och ville helst hoppa av. Och även om hon dummade sig i galoppen så var man tvungen att berömma när hon travade rätt. Men det får man inte göra, jag var tvungen att ta en höger galopp.

Fick i alla fall höger galopp en gång men då sprang hon ner i diket. Sen lyckades jag ta den igen och då höll hon den. Sen saktade jag av och tog vänstergalopp. Det kunde hon minsann, inga problem.
Så om det blir höger galopp på banan på lördag då jävlas hon med mig, fattade galopp minst 20 gånger och det blev rätt galopp 2 gånger...

Aja sen stretschade vi lite och tränade på att buga och hon var jätte duktig. Hon stod kvar i buga-possitionen ända tills jag sa åt henne att gå upp, hon brukar inte stå så frivilligt så länge hon brukar liksom vilja resa sig upp.Så det var i alla fall en ganska nöjd Julia och en mycket trött och svettig häst som gick in. Det var väldigt varmt igår så det var nog delvis därför hon blev så svettig men också pga alla galoppfattningar.

Nu hoppas vi på vänster galopp på banan på lördag, vore konstigt annars.
Ja det är inte så lätt att se vilken galopp det är heller. Någon som har ett bra tips?

Kram Julia

2012-04-25 @ 12:14:00

Veckans Saluhäst!

OBS! Om ägaren/ nya ägaren inte vill att hästen ska synas på denna sida, skicka ett mail eller kommentera så tar jag bort den på en gång!

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=602707

 

Citat från annonsen:

Inriden med mycket stora, luftiga steg med rejält lyft i både tölt och trav som han visar även i hagen.
Den här killen var en mycket lovande hingst men efter en transportolycka i höstas kan vi nu konstatera han skadat sig så han inte är ridhäst mer.

Jag fastnade helt för fägren och zebraränderna på benen. Han ser så fin ut, blev lite ledsen när jag läste i annonsen att han kanske måste avlivas men om det är det bästa för hästan så... I alla fall så ser han ju jätte fin ut i kroppen också (haha, han är ju hingst...) och snäll. Det står dock att han har ganska mycket "hormoner" men återigen, han är hingst. Jag hade i alla fall köpt honom om jag hade möjlighet.

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=602707

OBS!
Om ägaren/ nya ägaren inte vill att hästen ska synas på denna sida, skicka ett mail eller kommentera så tar jag bort den på en gång!

2012-04-24 @ 22:35:36

By the way..

.. är aldeles för trött för att fixa stretch inlägget idag så jag fixar det imorgon. ;)

Gonatt på er! Jossan

2012-04-24 @ 22:21:46

Lite sent..

...Men bättre sent än aldrig! :)

Hej på er!
Idag hade jag tänkt träna på dressyrprogrammet men så blev det inte. Tränade jätte mycket tölt med låg form men jag fick honom inte så avslappnad som jag fick honom för Sara. Hmm.. Men det gick faktiskt hyfsat bra. Han har inte orken att gå så länge i form ännu så det bler lite slängit men vi tränar på :) Han lyssnade inte på mig fullt ut heller och slängde över mig så jag satt snett sa jag inte kunde bromsa med sätat och så vidare men vi håller båda på att vänja oss vid detta sätt så det kommer nog bli bättre. Han hatar iaf inte tölten som han gjorde forut utan töltar på bra med fin takt. Fick med bakbena bättre idag än i början på tränings passet i söndags så det var bra :)
Jobbar dock fortfarande stenhårt på min sits och jag känner att jag inte hinner ha allt i huvudet på en och samma gång...
"Räta på ryggen,
Kolla upp,
Innerhanden ska mot knät inte över halsen,
Dra inte bak skänklarna så långt,
Håll imot på inner skänkeln,
Pulserande driv med ytterskänkeln,
Bromsa med sätet och knäna,
Axlarna bak,
Pilla lätt med innerhand så han går ner i form,
Ner med hälarna,
Driv med sätet, 
Böj inte i sidan,
Sitt rakt,
Lika mycket tyngd på båda sittbena, 
Är det taktrent?
Går han bra?
Är det rätt?"
Haha... Ja allt detta snurrar i mitt huvud om och om igen... liiite mycket att hålla reda på..
Men snart kommer nog muskelminnet så jag slipper tänka på hur jag ska gör allting hela tiden för det är banne mig inte lätt att hålla reda på allt!

Sen tränade jag lite galopp med nedtagningar och det gick väldigt bra i början och sen mindre bra men då var han ganska trött så det kanske inte var så konstigt.

Annars så ska jag läsa den där boken om en kvart och sen håller jag på att skriva en jobbansökan också om sommarjobb! Spännande! ;)Kram på er! Jossan

Ps. vet inte riktigt hur det gick för Julia jag tror hon var nöjd i början men sen blev hon missnöjd när inte högergaloppen fungerade men jag vet inte hur det slutade. Vet bara att hon tränade mycket tölt och galopp :) Eller ja det var vad hon tänkte träna iaf :P

2012-04-24 @ 16:45:00

Solblesa under åren...

Historien om när Solblesa kom till världen och frammåt...

Jo på gården så har vi ju en liten brutta vid namn Solblesa från Semtegen. Hon är född på gården i Maj för 3 år sen och nu tänkte vi ta och visa lite bilder och berätta om henne genom åren.

Hennes mamma finns också på gården och är ju Silferbelsa frá Àrbakka:

Och pappan är ingen mindre än, Omi från Stav:

När Solblesa föddes så var hon det enda fölet på gården men hon växte upp och blev en liten tuffing precis som mamma. Men eftersom hon inte hade några hästkompisar att leka med så lärde hon sig att leka med människor och än idag är hon väldigt kelig.

Solblesa med mamma första sommaren

Namnet Solblesa fick hon såklart från sin färg och bläsen, och från sin mammas namn.

Sommaren när Solblesa var 3 år så kom det två unghästar till gården, men dom ville inte leka med Solblesa. Och hon fick det lite jobbigt med de två stora stona. Men när de hade åkt så kom en lekkamrat i kanske mer passade storlek, Yöta. Dessa två kom i alla fall överens, visserligen så var Solblesa noga med att det var hon som bestämde precis som sin mamma och farbror Kraflar.

Men Solblesa och Yöta har ändå vuxit upp tillsammans och det går inte att förneka att de faktiskt är kompisar, de visar det inte så mycket bara <3

Och idag är Solblesa 3 år och snart är det dags att börja förbereda sig för inridning. Lite bilder på henne genom åren:

Hon var en linslus redan från början, första sommaren

 

Första vintern

Vår/höst?

Sommaren 2011

I år, 3 år, 2012

Denna söta lilla häst är otroligt rolig och nästan helt orädd och älskar verkligen människor :)


2012-04-24 @ 15:47:00

Bloggens statistik...

Hej!
Ja på den här bloggen går statistiken verkligen från 0 - 100. Den hoppar upp och ner hela tiden :P Någon som känner igen sig i detta?
Kram Julia och Jossan

2012-04-24 @ 12:25:00

När Jossan skulle handla på Agersta...

En dyr historia....

Jo det var så här:
Jag hade bokat tid för sadelprovning på Agersta. Tanken var att vi skulle åka där ifrån med det viktigaste, alltså en sadel och eventuellt ett bett och en remontgrimma men det kunde jag lika väl köpa på hööks.
... Det blev inte så...
Vi kom dit och det regnade så eftersom Atli inte fick bli blöt innan vi la på alla sadlar och provred och så vidare så ställde jag mig och honom i det öppna rid huset. Jag ringde och sa att vi hade kommit och sen kommer jag inte ihåg vad vi sa men vi fick vänta iaf. Vi väntade ett bra tag eftersom vi va lite tidiga och jag visste inte riktit om Fredrik (sadelprovaren) var i butiken eller hemma fortfarande så väntade vi i hopp om att någon skulle dyka upp. Efter ett tag ringer jag igen och då säger han att jag ska ta hästen och komma ner till butiken. (Kommer inte exakt ihåg våran konversation men det blev iaf ett missförstånd mellan oss och jag, feg som jag är, vågade inte gå och se om han var där någonstans heller så därför fick vi vänta länge.)

Så går vi dit han tar och mäter för bomvidd och kollar och klämmer lite för att veta vilken sadel som kommer ligga bra. (Han är verkligen jette duktig den här killen!) 
Jag hade fått maila honom i förväg om vilka sadlar jag var intresserad av osv. Och bland dom hade jag då sagt att jag ville kolla lite extra på Sella sadeln. Han säger efter bara en liten stund att Sella sadeln kulle nog passa honom utmärkt! Och går in och hämtar en med rätt bomvidd och längd för att se hur den ligger. Och han tyckte den låg utmärkt.

Sen får vi gå tillbaka till ridhuset med Atli men jag ska tillbaka direkt till butiken för att prova ut en sadel som passar mig också. Så jag lämnar min då väldigt ovane pappa med min ny inköppta, fyra åriga, "lossas hingst" med lov orden att det här tar nog inte så långtid.
Oj, oj, oj... Som jag ljög...
Det tog hela 4 timmar (och lite till) att prova sadlarna! Och jag provade 19 olika sadlar!!
Herre jösses.. Men det var både kul och lärorikt och Fredrikt gjorde så att han la upp en sadel på bocken utan att säga någonting om den så fick jag prova själv och känna vad jag kände. Det var faktiskt riktigt roligt och på så sätt fick jag ju inte några förutfattade meningar om sadlarna heller.
Jag provade allt från dom dyraste till dom billigaste men det var Eques Sella som jag fastnade för.
Så efter 4 timmar gick jag ut till min otroligt snälla pappa som stod där och väntade med min buffliga, lossas hingst. Det var faktiskt riktigt bra att dom fick stå där ute och umgås lite. Det gjorde så min pappa började lita mer på sig själv bland hästarna och det skapade även ett band mellan pappa och Atli som pappa uppskattar jätte mycket!
Så prov red jag i sadeln. Den kändes jätte skön men Atli var inte van vid ridhus om man säger så... :P Han hoppade och studsade lite granna så där. Men Fredrik tyckte dock att han såg väldigt snygg ut ändå :)

Så lastade vi in Atli i transporten och lät honom så där och tugga på sitt hö medans vi gick in för att köpa sadeln.
Medans vi väntade på Fredrik som skulle fixa något så började vi kolla på lite grejer. Jag gick direkt till tränsen efter som det var dom som lockade mest efter sadeln. Så kommer pappa bakom mig och säger:
-Men ska du inte ha ett träns då?
Jag: -Nja, jag behöver bara en nosgrimma
, säger jag och fortsätter kolla lite granna. Så säger jag:
- Det är så snyggt med V-format pannband.
Pappa: -Men ska du inte ha det då?
Jag: - Men pappa! Har du sett priserna eller? Det är ju jätte dyrt?!
Pappa: -Ja men om du vill ha det här så kan du få det?
Ja, vad säger man i en sådan här situation?
Jag ville ju ha det och jag tyckte att jag hade försökt avstyra honom men han envisades så jag sa ja till ett träns.
Så fortsätter jag kolla på lite tyglar och så kommer pappa med sitt huvud över min axel och säger:
- E dom där bra?
Jag: -Nja.. Dom är väl inte bättre än några andra men dom var sjukt sköna att hålla i! *förvånat*
Pappa: Ska du ha ett par då?
Jag: - Men pappa! Det kommer bli jätte dyrt!!
Och sen var visan igång igen och sen igen och igen och igen...

Ja.. Jag kan säga att jag försökte avstyra allt förutom sadeln men han gav sig inte! (Allvarigt talat) Hans argument (förutom dom ovan) var att hans häst skulle ha det bästa! (Atli står på honom eftersom jag var för ung för att få ha honom försäkrad på vårat försäkrings bolag. När jag blir 18 kan han bli min på pappreran också.)
Så det slutade med att vi stod i kassan med: en sadel, ett träns, ett par tyglar, ett par stigläder, ett par stigbyglar och en sadelgjord..
Och jag som bara tänkt att jag skulle köpa en sadel... Det hade tydligen inte pappa...

Så står vi där och Fredrik börjar slå in alla grejer i kassan. Så säger pappa något om rabatt och Fredrik säger då att han brukar bjuda på lite rabatt på alla grejer utom sadeln. Då lyser pappa upp och säger:
- Men då kan du ju köpa ett sånt där bombersbett också! För det får du ju nästan på köpet då! (Ni kan ju fatta hur mycket det andra kostade om vi fick ett bombers bett på köpet...)

Jag hade verkligen sagt nej till bombersbetten eftersom jag tycker dom är jäkligt dyra! Men tydligen så skulle pappa ha ett.. Så det köpte han också...

Ja... Jag kom hem med en helt ny uppsättning av utrustning istället för bara en sadel... Men jag försökte stoppa pappa på varenda grej men han ville ha nytt... Det bukar bli så när pappa är med och ska handla.. Var samma sak när jag skulle köpa tävlings kläder.

Det var historien om mitt besök på Agresta :)

Kram! Jossan

Ps. Jag vill verkligen trycka på att det här är den verkliga historien. Pappa vart helt galen...


2012-04-24 @ 08:20:59

Planering

Hej!
Ja jag tänkte försöka göra en planering så får vi se hur långt den håller...

Måndag: (var ju igår men jag skriver det i alla fall) Stelpa vilar, jag åker till 4H. Blev ju inget 4H eftersom jag blev sjuk.

Tisdag: Rida ut på vägen med Stelpa och jobba lite där, jobba med galoppen.

Onsdag: Rida ut en sväng så att hästarna får springa av sig lite.

Torsdag: Vila.

Fredag: Jobba lite lätt på banan. Packa och fixa i stallet.

Lördag: Tävling!

Söndag: Vila eller rida ut, rida ut kanske och ta det lite lungt

Ja som ni ser så är det tävling på lördag som både jag och Jossan ska på. Båda ska tävla fyrgången. Jag hoppas Stelpa tar rätt galopp och orkar... Det blir förövrigt andra tävlingen för Atli och Stelpa tillsammans, dock så har de inte gått samma klass förut men vi får hoppas att det går bra för båda ;)
Bild från senaste tävlingen tillsammans (första tävlingen för båda):

Kram Julia

2012-04-24 @ 08:00:31

Meddelande till Julia!

Ska du rida idag? såg ditt inlägg men jag måste höra av mig till pappa om han ska skjutsa mig eller inte så det skulle vara bra att veta :)
Har glömt mon mobi (så passande) idag så du får svara på Facebook :)

Kram!


2012-04-24 @ 07:36:49

Inte så bra, men gott!

Haha, bara för att Jossan berättade om sin frukost igår så måste jag ju berätta om min idag. Jo lillasyster fyller ju år idag så det här var frukost:
Inte bästa frukosten kanske men gott var det. Glass, bananer och choklad :D
Känner mig mycket bättre idag, har bara lite ont i huvudet (men jag brukar vakna med de ganska ofta, inte så bra...) och jag ville gå till skolan men mamma tyckte jag skulle va hemma, får se om det blir något stall. Vill så gärna rida... Ahh, har inte gjort det sen i lördags!!! Men först måste jag plugga...
Kram Julia

2012-04-23 @ 22:05:00

Varför?!

Hallå på er!
Det var jätte fint väderute idag och solen var framme och grejer. Var verkligen jätte sugen på att rida men det kunde jag inte eftersom jag känner att Atli verkligen behövde vila idag efter går dagens hjärngympa!

Vaför ska det vara så fint väder när man inte ska rida för? Det är otroigt irriterande..
Men var ute med hunden och filosoferade istället i det fina vädret.

Sen har jag skrivit lite tidsinställda inlägg och så. Så jag har tagit det lugnt.

Har hörförståelse nationella i svenska imorgon men e inte så jätte stressad eftersom jag fått en timma extra på mig att göra det eftersom jag läser så långsamt. :)

Sen har jag nationella skriftliga i svenska på torsdag och då har jag också en timma extra på mig! Sköönt!

Sen har jag andra delen av det muntliga historia förhöret på fredag och glosor i spanska tills på torsdag och sen ska jag läsa en engelska bok också.. Oj vad mycket.. Ändå känner jag mig inte stressad över något förutom engelska boken...

Ja, Jag har inte så mycket mer roligt att tillägga så nu ska jag läsa innan jag går och lägger mig.

Denna bok ska läsas:


Gonatt kram! Jossan

2012-04-23 @ 20:00:00

Lära dom trix...

Hej!
Ja för ett litet tag sen så var det en tjej som frågade om hur jag gjort nät jag lärde Stelpa trixen hon kan. Och jag tänkte att det kanske är fler som vill läsa det och så kan jag förklara lite bättre i ett inlägg än en kommentar så här kommer då ett inlägg om hur jag gjort. Det är lite svårt att förklara i text så jag lägger in bilder och visar också.

Hälsa
Hälsa innebär att de lyfter ena frambenet och viftar med det i luften och sen ställer ner det.
Och när jag skulle lära Stelpa det så började jag med att få henne att bara lyfta på frambenet när jag petade på det, ibörjan reagerade hon in alls på detta utan bara stod och kollade på mig. Men så lyfte hon bara lite på benet en gång och då överöser man med beröm och ger godis. Sen kan man försöka igen och när hästen lyfter frambenet framåt/utåt så får man ge extra beröm och godis igen. Sen har jag tränat lite på det varje dag och nu kan Stelpa det om jag bara pekar på benet.
Sen får man se till att hästarna bara gör det på kommando och inte så fort de vill ha godis.
Stelpa hälsar:

Buga
Buga innebär att hästen står på knä med ena benet och har det andra sträckt framåt.
När jag skulle lära Stelpa detta så började jag lite försiktigt, alltså behövde hon inte stå kvar särskilt länge utan hon bara satte knät i marken sen fick hon gå upp.
För att få henne att gå ner på knä så tar man tag i ena frambenet (det som hästen ska stå på knä med) och drar det försiktigt lite bakåt samtidigt som man lockar med en godis så att det tar huvudet antingen på sidan om sig eller mellan frambenen. Har man en häst med bra balans, vilket Stelpa tydligen har, så tror jag det är lättare att ta huvet mellan frambenen, men bara en liten bit.
I början tycker nog många hästar det är väldigt konstigt men de brukar tycka det är helt okej sen efter ett tag när de får godis efteråt.
När man gör det första gångerna och hästen bara ska sätta knät i marken en liten stund och sen få gå upp så kan det va svårt att ge godis när den fortfarande står på knä. Då kan man ge så fort den rest sig upp istället, sen när de inte tycker det är konstigt så kan de få godis medan de står.
Detta brukar jag alltid göra på mjukt underlag, t.ex. i lösdriften på spånet.
Stelpa bugar:
Flema
Flema är ju något som hästarna gör naturligt också så det är de dom ska göra.
Jag har ju försökt lära Atli att flema på kommando och det är lite svårare än de andra tricken för jag har hittat på det själv och vet inte riktigt hur man enklast lär de det.
Men jag brukar i alla fall ha en godis i ena handen som jag håller ovanför nosen på honom och då lyfter han på överläppen och så ger jag honom godisen. Det kan vara lite svårt när man ska göra det med stora hästar eftersom de kanske bara lyfter på huvudet och sen så når man inte längre, då kan man stå på en pall eller något.
Ibland brukar jag liksom peka med ena fingret också, allt med samma hand.
Atli flemar, inte helt men ganska bra:
Det var det, hoppas att man fattar. Annars så är det bara att fråga ;)
Kram Julia

2012-04-23 @ 19:08:37

Har inte tid att va sjuk

Hej!
Nej det blev inget stall idag. Var ju inte tänkt att jag skulle åka till Stelpa men jag skulle till 4H. Men efter lunch på skolan så fick jag jätte ont i huvudet, mådde illa och det flimmrade för ena ögat, troligen migrän... Åh, jätte jobbigt, slutade i alla fall att jag fick åka hem med taxi och väl hemma hann jag inte längre än till toan innan jag spydde. Usch, inte kul.
Jag hade helt klart kunnat tänka mig att rida idag jätte fint väder här på eftermiddan och allt. Men så blev det inte. Sov två timmar sen och nu har jag vaknat. Men jag har inte tid med det här, jag har inte tid att vara sjuk men antagligen så var det därför jag fick migränen, eftersom jag är så stressad. Märker det dock inte själv men jag får höra det ofta.
Har t.ex. ett franskaprov imorron som jag borde plugga till men böckerna blev kvar på skolan. Teknikprov på fredag och sen är det tävling i helgen. Ska bli kul att tävla men jag skulle ju vilja rida Stelpa lite innan också.
Nej, usch vad jobbigt allt blir. Känner att jag kommer misslyckas totalt på franskan och i tekniken vet jag knappt vad vi ska läsa...
Vi får se om jag är hemma imorron, har fortfarande ont i huvet men när det har gått över så brukar det vara över ju... Tror i alla fall att jag kan komma ut till Stelpa på onsdag, fast lillasyster fyller år då så det kanske får bli en snabbis igen, och det löste sig med 4H.
Skönt när det är folk som ställer upp och tar hand om hästen när man inte kan. Så skulle jag vilja ha det med Stelpa också ibland, fast å andra sidan så känner jag ju inte annars att jag behöver en medryttar och Jossans mamma brukar ju vara så snäll och hjälpa till när hon kan.
Nu ska jag i alla fall ta det lite lugnt i kväll och försöka lägga mig tidigt.
Kram Julia

2012-04-23 @ 15:00:00

När Stelpa kom till Semtegen...

Mer dramatisk historia...
Ja, jag (Julia) hade provridit hästar hela sommarlovet. Efter att ha provridit närmare 10 hästar mellan 10 och 15 år började jag tröttna, lovet började ta slut och vi kunde inte ha kvar min sommarhäst Lara.
Så fick vi tips om Stelpa, hon var ju egentligen inte alls vad jag letade efter. Jag skulle ju ha en läromästare, inte yngre än 9 och den skulle kunna allt så att jag skulle kunna lära mig av den och börja tävla lite. Samtidigt så skulle den ha något man måste jobba med, den fick inte bara göra.
Det blev i alla fall att vi åkte och provred lilla 6 åriga Stelpa. Och det var nog nästan den taktrenaste hästen av alla jag provridit. Enligt alla andra som var där så sken jag som en sol och dröjde väldigt länge innan Jossan fick hoppa upp och prova rida.
Men båda tyckte det var en bra häst och på vägen hem i bilen kommer jag ihåg att jag sa:
- Den här hästen vill jag ha!
Lite skillnad emot vad jag brukade säga om hästarna jag provridit:
- Snäll och så...
Så vi provred henne en gång till och jag var ännu mer säker på att det var hästen jag skulle ha. Hon var så prefekt på alla sätt och vis. Så det blev vetrenärsbesiktning och sen hämtade vi henne. Efter att storgråtande lämnat tillbaka Lara så hoppades nog både jag och mamma att Stelpa skulle bli som en liten tröst.
Stelpa kom till gården, klev av transporten, sa att hon var på plats och började leta efter mat. Hon verkade inte ha några större besvär med att ha lämnat kompisarna hemma på gården.
Några dagar senare så skulle vi släppa ihop henne med flocken. Och gamle kloke Kraflar gjorde precis som han gjort med Lara. Höll Stelpa utanför flocken tills alla hade lugnat ner sig. Men Stelpa hade andra planer, hon kastade sig på Kraflar som värsta hingsten. Kraflar blev först väldigt chokad med svarde sedan med samma mynt. Efter endel bråk verkade de ha lugnat sig, Stelpa var inte riktigt med i flocken men de verkade ha lugnat sig.
Det blev endel sår som behövde plåstras om men sen var vi tvungna att åka hem. Sen på kvällen ringer telefonen och det är gårdsägaren som säger att Stelpa har rymt. Jag och mamma åker till stallet och mycket riktigt, någon har sprungit rakt igenom eltråden och det är bara Stelpa som är borta.
Det blev en sen kväll med massa letande utan att hitta Stelpa. Samma sak nästa dag. Det var ingen som fick sova speciellt mycket och även fast vi hittade massa spår så hittade vi inte Stelpa.
Men efter att Stelpa varit borta två nätter så ringer polisen äntligen på kvällen och säger att det är någon som hittat en häst inte så långt från stallet. Efter lite krångel så kommer vi fram till att det är en brun och vit häst som är Stelpa och vi får adress och telefon nummer till personen som hittat henne.
Vi åker dit och i hagen står en Stelpa med oskyldig min och väntar på oss. Jossan kommer med deras transport och Stelpa lastas in och körs tillbaka till gården.
Sen var det några dagars vaktande av Stelpa och vi började släppa ihop hästarna igen. Nu gick det bättre, Stelpa hade lärt sig att gå undan lite.
Men hon blev istället väldigt olydig och uppstudsig mot mig och ställde sig upp när man ledde henne. Och när vi skulle på sadelprovning så ville hon inte gå på transporten.
Det tog ett bra tag innan Stelpa som jag provred var tillbaka, och ännu längre tid att hitta en sadel. Under den tiden hade jag ofta tankarna i huvudet att jag hade bestämt mig för snabbt. Att jag borde provridit en häst till, att jag bara inbillade mig att Stelpa var så bra för att jag precis blivit av med Lara och lovet snart var slut. Men vi började träna lite smått och åka på lektioner. Gick igenom lastningen ordentligt och hon började lyssna mycket bättre. Och efter ett tag så insåg jag att det inte var en slump att jag köpt Stelpa, jag ville ha den hästen, men inte Stelpa som hon var när hon kom till gården utan den jag provred.
Idag är gamla Stelpa tillbaka. Hon går på alla fyra, håller sig innanför staket och beter sig som ett sto :P Men det var den lite dramatiska historien om när Stelpa kom till gården.
Här är lite bilder från när Stelpa vetrenärsbesiktades.
Kram Julia

2012-04-23 @ 08:05:36

Riktigt hästig mat!

Japp! Havregrynsgröt och äpplen med socker och kanel var både min middag igår och min frukost imorse :) Såå mycket godare än fil! :D

Mums!


2012-04-22 @ 22:33:14

Lastningen idag...

Som jag sa i det förra inägget så var jag ju lite smått lätt irriterad eftersom jag var väldigt hungrig. Och jag kan ju säga att när Atli vägrade gå på transporten efter en timma så var jag färdig att släppa hästen och låta honom gå hem själv.
Fan va arg jag var! Han blev så där otroligt tjurig och envis igen så han bara stod där som en åsna och vägrade flytta på sig. HAn tig ett steg upp på rampen med båda fram bena sen stod han där och vägrade göra någonting! Eller ja backa gick ju bra så klart...

Men varför skulle detta komma tillbaka igen?! Jag hade ju tränat och an gick ju på så fint imorse. Nej, det måste bara slagit slint i huvudet på honom idag...

Jag hade sönder mitt röda grimskaft också.. Pistolhaken gick av så nu är det bara att köpa ett nytt... Kan ni förstå att jag var i upplösnings tillstånd?

Så kommer en tjej i laget och säger: Gud hur kan du hålla dig så lugn?!
Jag står där med svätten rinnade i pannan och hjärtat går i 120 och jag bara kokar innombords! Jag var allt annat än lugn kan jag säga! Haha!
Fast jag förstår att det råg ut om jag va lugn om man inte känner mig så jätte bra. Utåt verkade jag nog ganska lugn. Jag skrek inte eller så utan jag stog där och drog till ingen nytta... Pappa där emot såg att jag bara kokade av ilska inombords..

Till slut så backade jag av honom och skrek: Sara! Hjälp mig!! :(
 Så kom min superhjälte Sara och körde "Tobbe Larsson-metoden" som jag kallar den ;) Samma metod som dom kör på Ponnyakuten hästarna. Efter yttligare nästan en timma så gick han till slut på transporten.

När vi kom hem så började jag med att träna samma sak som Sara hade gjort. Jag försökte backa ett steg och sedan gå in igen men det ville han inte och drog bakåt så hölla jag på i kanske en 2 min men fick honom bara att ställa sig så att han stod precis i slutet på rampen innan gummimattan kommer. Där tvärstannade han ch bara stod och trampade eller slängde sig bakåt.
Så sa pappa: Men va händer om du bara backar in där ifrån då?
Så jag testade och tror ni inte att han gick in på en gång dårå? Ja. Vad ska man säga, min pappa kan lite iaf han ;)
Jag behöll lugnet den här gången iaf :)

Sen försökte jag mig på att baka något steg och sedan gå in igen men det ville han inte. Det gick iaf bra att ta in honom igen. Sen så fattade han vad jag ville och gick snällt bakåt sedan framåt och av och på flera gånger.

Så allt som allt så slutade dagen bra ändå :)

Lite passande så där ;)


Kram! Jossan

2012-04-22 @ 21:44:16

Träningen

Hallåj!
Träningen idag var verkligen givande!
Jag var på träning med laget som jag skrev innan och Sara var där. Jag fick inte skäll men en hel del nya saker att tänka på.
Jag var inte särskillt nöjd över Atli idag till att börja med.. Han lyssnade inte för fem öre på någonting. Först var han jäkligt seg. Sen bara sprang han. Sen blev han seg igen och till slut lyssnade han varken på hand eller skänkel eller sätet förutom i galoppen. Han har nog aldrig gjort så avslappnade galoppfattningar någon gång ifrån skritt. Och rätt galopp blev det på engång också! Duktig kille. Men vi kom ganska snabbt till nedtagningarna och det funkade inte särskillt bra. Han ryckte ner huvudet och drog mig ur sadeln och då var inte matte särskillt glad längre.
Jag var riktigt arg på honom där ett tag (och hungrig som inte gjorde saken mycket bättre).
Men Sara sa (som jag vet) att det lönar sig inte att bli arg för då blir han också arg och skiter ännu mer i dig. Istället ska man gå tillbaka och ta igenom det som han inte lyssnar på. Så om han inte lyssnar för skänkeln kör man lite förflyttningar tills han lyssnar och om han inte lyssnar i handen går man in på mindre volter och byter varv oftare så han måste vara med.
Jag fick iaf en lite extra hjälp av Sara på slutet så jag verkligen förstod vad jag skulle träna på.
Det jag måste träna på är att separera mina "kroppsdelar". Så skänklarna och händerna kan göra olika saker.

Min träning kommer gå ut på: Göra halvhalt med sätet och ligg på med ytterskänkel så han samlar sig lite mer och så att bakbenen kommer med. Lirka lätt med innerhanden om han går emot den. Ytterhanden är bara broms och slutligen så ska inner skänkel vara helt stilla och inte trycka bara ligga emot. (ev. användas om han börjar trycka sig innåt.)

Resultatet ska vara att han går in i tölt på et avslappnat sätt och har överlinjen med sig. Om bakbena är med så kommer formen fram och frambens aktionen blir större.

Japp. Som Sara säger: "Vadå? Det är ju bara att rida! Lätt som en plätt!"
Haha.. Jo tjena!

Nej men Sara är bra för mig. Hon är på och säger vad hon tycker! Hård e hon också! :P Men jag behöver verkligen någon som är på mig för att jag ska ändra på mig så det är bara bra :)

Bilder från idag:


Oj den vart stor.. Men här var precis i början när jag fick till något steg i fin tölt.

Atli säger: JAG VILL INTEEEE!!

Två steg efteråt: Fine! Jag kan väl gå liite finare då..


Ja.. Lyfta på bena kan han ju...Måste ligga på mer med ytterskänkeln även i galoppen så kommer han lyfta sig mer uppåt.

Detta kallar jag sträck i skritten.. Haha!

Kram! Jossan

2012-04-22 @ 20:03:00

Imponerad Julia :D

Hej!
Ja, idag så hade jag lite bråttom ut till stallet. Min väckarklocka hade slutat fungera under natten så jag vaknade när jag hade tänkt att jag skulle vara i stallet -.- Efter att tänkt igenom om jag skulle åka eller inte så blev det skynda, skynda. Skulle ju bara longera Stelpa så det skulle nog gå snabbt.
I alla fall så kom vi ut till stallet jag och mamma, det var ett gäng trötta hästar som stod i hagen och sov... Haha, inget liv i dom när Atli inte är på gården :P
Jag tog in en blöt Stelpa som fortfarande såg väldigt trött ut. Men hon fick en tuss hö att mumsa på medan jag borstade och verkade genast mycket piggare. Jag började med att longera lite och det var en imponerad Julia som stod och höll i longerlinan. Min hästa travade(!) helt rent nästan hela tiden :O Wow, så bra har hon aldrig gått förut på volt. Jag hade lagt ut tre kavalettibommar och dom travade hon över gång på gång som om hon aldrig gjort nått annat. Hon såg så flott ut min lilla häst :D
Sen galopperade hon på volt också, det var mycket lättare i vänster varv så det är i alla fall inte bara jag som har svårt för höger galoppen. Dock var det antagligen en väldigt passtaktig galopp då jag inte kunde driva på henne så mycket på volten.
Sen tog jag av longerlinan och testade lite löshoppning. Det gick väl sådär, Stelpa försökte fuska och rev endel men några bra hopp blev det allt. Bäst gick det när jag också sprang och hoppade... :P Sen stretschade vi lite och bugade och tränade lite på att hälsa. Det gick också bra. Det är roligt att se hur mycket hon har börjat lyssna och lita på mig med tanke på hur det var i början.
Mamma filmade lite när vi travade över kavalettibommarna och galopperade så tänkte visa det men hinner inte fixa det nu, har ett franska-prov att plugga till... -.- Men tänkte försöka fixa det tills imorron ;)
Bild på henne från i lördags så länge ;)
Kram Julia

2012-04-22 @ 09:00:00

Antagligen..

.. Så sitter jag nu i bilen med Atli i hästtransporten bakom mig och är på väg till Tunabanan för att träna med laget. Sara ska vara där så vi får väl se om jag får skäll.... :P Antagligen så kommer hon fortsätta klaga på min sits som jag inte gjort någon stötte förändring på tror jag men jag försöker verkligen.. För mig är det jätte svårt att ändra på min sits. Jag måste ha någon som tjatar på det hela tiden.
Därför har jag get det uppdraget till Julia! Hon ska nu skrika på mig hela tiden om att kolla upp och ha bak axlarna så att jag får en hyffsat bra sits snart. För nu behövs en förändring! Så som jag sitter nu är INTE okej!


Ja menar kolla.. Jag har skänkeln för långt bak, jag trampar inte ner hälen tillräkligt, jag sitter kut rygat pga att axlarna inte är bak dragna och jag sitter och kollar på hans huvud. Inte okej... Ajabaja! Skärpning Josefine!

Kram! Jossan

2012-04-21 @ 23:45:05

Inte jag

Hallå på er!
Ja idag var det inte jag som red på min häst utan en mamma till Annas ena kompis. :)
Det gick jätte bra! Båda var jätte duktiga!
Lisa (mamman) hade inte ridit på 5 år och innan det hade hon inte ridit på 10 år så hon var lite smått nervös i början. Sen hade hon lite problem med min lite speciella sadel med korta knästöd som hon inte alls var van vid men efter ett tag hittade hon balansen i den.
Hon tyckte också att det var jätte kul att tölta och det gjorde Atli också! Dom töltade mycket både på banan och på vägen! Det gick jätte bra! Det såg ut som om Atli verkligen bjöd på tölten och ville tölta vilket glädjer mig otroligt mycket! Han verkar redan ha förstått att det är rätt att tölta och lite kul tycker han nog att det är nu också! Haha. Ja, kovändning kan man kalla det... :P
Från att inte vilja tölta alls och att tycka att tölt är det värsta som finns, i onsdags till att nu, ett ridpass efteråt, bjuda på tölten och tycka att det är kul!
Det var en stolt matte som stod och såg på! Och jag kunde ta ledigt idag för han såg så fin ut när hon red :)

Härligt väder var det också! :D Så fort solen kommer fram så får jag såå mycket energi! Skönt att SMHI hade fel om det där snöovädret iaf :) *hoppas,hoppas*

Grannen frågade om hon kunde få låna mitt raka bett med tungfrihet idag och det fick hon såklart. Ska bli kul och höra vad hennes häst tyckte om det och hur hon fungerade på det :) Hennes häst är nämligen lite kinkig med bett så det blir extra intressant :)


Antagligen något travtaktig tölt eftersom vi inte var helt samspelta det ridpasset men nu går det ju iaf mycket bärttre! (från lektionen i tisdags)

Kram! Jossan

2012-04-21 @ 18:05:21

Stelpas tölt utveckling...

Hej!
Ja, jag kom och tänka på det idag. Hur mycket Stelpas tölt har förändrats.
I början så var ju traven ganska svag, är den fortfarande men den var svagare då, så den jobbade jag ju mycket med. Tölten fanns där, det var kort tölt, men den fanns. Fast alla jag red för var överens om att jag behövde länga henne i tölten.
Stelpa i tölt i början av Januari:
Det var väldigt kort och spänd tölt...
Så efter att ha provat olika metoder så började vi med att köra på helt lösa tyglar och svänga ganska mycket. Det kändes ju, som ni kanske hört, väldigt jobbigt att släppa tyglarna och jag gillade det inte alls emellanåt.
Men det har gett resultat. Innan jag började länga på tyglarna och svänga så gick hon oftast såhär med huvudet...
(bilden är tagen i mitten/slutet på Februari)
Idag kan Stelpa tölta med tygel kontakt igen utan att spänna sig och jag har fått mycket mer "liv" i tölten och den har blivit mycket mer frivillig från Stelpas sida.
Idag kan jag ha både lätta tyglar och kontakt. Huvudet har också börjat komma ner mer och mer.
(bild från förra helgen) Det är inte jätte lösa tyglar men jag behöver inte bära upp henne på samma sätt som förut.
Detta har ju också stärkt traven endel... på något sätt hänger det ihop det där :P
Så du som har en häst med spänd och kort tölt, prova detta ;) Mycket svänga och långa tyglar. Och du som har en häst med lite trav och mer tölt, tölta mycket så att de vill ta traven eller gör tölten jobbig så att de tycker traven blir lättare. Det är mina tips :)
Kram Julia

2012-04-21 @ 17:38:30

Dagens träning!

Hej!
Ja idag var det ju dags att lasta och åka iväg för att träna med laget. Och ja, det gick som oftast bra att lasta och så. Jag fick lite panik när jag insåg vad klockan var innan vi lastade men som vanligt så kom vi först av alla i alla fall :P Haha, ja jag lyckas alltid räkna med för mycket tid... men hellre de än för lite :)
Sen kom vi dit och Stelpa fick stå i box och vänta ett tag innan det var vår tur att rida. Vi började med lite galopp och jag fick lite tips om höger galoppen. Vi märkte också att hon tar höger galopp ur kurvorna men inte på rakt spår, det kan vara för att jag inte sitter tillräckligt på rätt sittben då så det ska vi träna på. Sen kom vi också överens om, som jag och Jossan sagt tidigare, att om jag driver på Stelpa lite mer i galoppen så får jag den renare. Så det ska vi också göra.
Sen fick vi träna lite på att gå över en typ bro och öppna en grind. Haha, ja min lilla häst hade ju inte så stora problem med det. Grinden tyckte hon var lite konstig men bron... Först nosade hon lite på den och sen gick hon upp och ställde sig på den och såg ut att tänka: "jaha, vad vill ni att jag ska göra nu då?". Grinden tyckte hon som sagt var lite konstig men hon skötte sig fint där också, vi lyckades nästan öppna och stänga den själva utan att släppa den :)
Sen fick jag även rida dressyrprogrammet och det gick bra mycket bättre än jag väntat mig. Hon töltade på där som om hon aldrig gjort något annat och pappa sa att man anade att det var lite steglängdsökningar (vi skulle göra det på ett ställe) lite roligt eftersom jag aldrig tränat det på Stelpa och hon har ju inte jätte ökad tölt. Sen travade hon på volt också! Då blev matte imponerad, självklart så var det inte ren trav genom hela volten men i vanliga fall brukar jag ju inte ens få ta i tyglarna utan att det blir grisepass...
Så jag var jätte nöjd med henne, men jag tror det var en trött liten häst som åkte hem. Imorron ska jag nog ta och longera henne på banan eller något så får hon ta det lite lugnt.
Bild på lilla tröttisen i lösdriften när vi kom hem:
Kram Julia

2012-04-21 @ 16:00:00

Varför just Atli?

En riktig kärlekshistoria...

Ja.. Varför blev det just Atli? Jag vet inte. Det enda jag vet är hur det känndes när jag såg honom första gången.

Men! Vi börjar inte där. Jag tänker berätta hela historien från början. (vänta er ett långt inlägg för nu drar berättar rösten igång)

Det var engång.. såhär att den här gången hade jag bestämt mig för att jag skulle prova många hästar. Jag skulle verkligen hitta den rätta! Den som fyllde alla mina höga krav. Kraven var: 
- mellan 4 och 5 år gammal
- inte tävlad
- mjuk och lätt i munnen
- ha fart i bena men inte sticka
- man skulle kunna driva utan problem
- vara "sport" modellen av islandshästarna
- en valack
- ska kunna gå minst öppen klass med placeringar i framtiden
- vara snäll i hanteringen
- ha mycket utsrålning!
- inte kosta mer än 100'000 kr
- ha mycket man och svans
(Ärligt talat så trodde jag aldrig att jag skulle hitta hästen som hade allt detta...)

Jag började kolla runt och såg en super flott 4 årig femgångs valack och blev kär i hästen som var på bilden. Beskrivningen var precis som jag ville ha min häst och han hade den jätte häftiga färgen: skimmel skäck(!). Han hade hur mycket panlugg och man som hälst och var jätte söt!
Jag tog kontakt med ägaren och bestämde tid för prov ridning. Åh jag var så lycklig. Jag kunde inte titta mig mätt på honom.. Jag tänkte "Gud! Jag som hade tänkt provrida många hästar.. Tänk om det känns rätt. Vad gör jag då?"
Jag kom dit och var jätte spänd och glad. Så går vi ut och ägaren pekar på honom och säger där e han. Det var ganska långt bort i en hage så jag såg inte riktigt. Hon hämtade honom och tog in honom i stallet. Första tanken: "Hmm.. Han ser inte så maffig ut.. Men han e ju söt."
Han stod där snällt i stallgången och såg söt ut ett tag sen skulle vi provrida. En tjej visade honom först. Min tanke: "Hmm... Han har inte jätte bra gångarter... och han ser inte så snygg ut som han gjorde på bilderna.."
(naivt av mig att tro att han skulle göra det men det fanns knappt någon likhet. Jag började undra om det var samma häst!) Så fick ja prova. Det hade stått gummibolls mjuk i annonsen så jag började med att inte ha så mycket kontakt i handen. Men det vill jag säga att det gick inte jag fick ge honom mycket stöd för at han skulle gå i form oavsätt gångart! Och i tölten fick jag bära upp hela hästen!
Jag satte mig i bilen och åkte hem och tänkte: Nej. Han var söt men når knappast upp till mina förväntningar.

Så jag fortsätter kolla vidare och hittar då Atli. Min första tanke: Han har ju snygga lyft på bilden och det tar mindre än en halvtimma att åka dit så jag provar den men.
I det här fallet var det viktigaste att det inte tog mer än en halvtimma att åka dit. Det var alltså en "bara-för-att-provrida-grej".
Så jag tar kontakt med hon som säljer honom, inser att jag vet vem hon är och bokar tid för provridning.
Jag kommer dit. Hoppar ur bilden och väntar. Efter kanske 5 min kommer hon skrittandes på honom och jag blir kär. Jag är säker på att jag fick typ hjärtklappning och hela jag blev aldeles varm! Detta var en kännsla som jag äldrig kännt förut. Jag tror att det var äkta kärlek. Jag fick knappt ur mig ord när hon hoppade av och presenterade sig. Jag bara stod och stirrade på honom! Han var (är) så vacker!! Han hade (har) verkligen utstråling!
Hon hoppade upp och visade honom lite och det var inget jag kunde klaga på jag var stum! Sen fick jag rida och jag behövde inte mer än sätta foten i stigbygeln så viste jag att han var rätt. Han skulle jag ha! Han var min!
Så red jag lite. Han var fjäder lätt i handen, hade lagom mycket fart, var valack, hade utstråling verkade snäll i hanteringen, var sport-modell, hade mycket man och svans, 4 år, inte tävlad, hade mycket benlyft, och kostade 100'000 kr! Han var perfekt!
Jag
åkte där ifrån lyrisk! Jag var tvungen att ha honom! Jag kunde inte tänka mig någon annan häst.
Men.. Han var den andra hästen jag prov red. Jag kände att jag var tvungen att rida fler för att vara riktigt säker.

Så jag ringer för att kolla på en till häst, inser att jag känner tjejen som ska visa hästen för mig och bestämmer tid för att komma och provrida.
Denna häst alltså... Verkligen super flott på försäljnings bilderna och han hade mycket lyft men vilket lynne... Jag kunde knappt rida honom. Han backade, han stegrade, han sparka bakut, han bocka, han skenade... USCH! Denna häst skulle kosta 150'000. (Fick reda på det när jag kom dit annars hade jag nog inte äns provridit honom.) Han var sportig men han hade ingen hals! Den var bara rak och typ omusklad. Han såg ut att vara 2 inte 5! Och visst hade han lyft men hästen var okontrolerbar! Det fanns varken stop eller fram när man ville det.. Jag fick väl tillslut någon rät sida på ridningen men fan va jobbig han var!
Min tanke när jag åkte där ifrån: "Aldrig i hela världen vill jag ha den där hästen! Inte ens om han var den sista på jorden!"

Men jag ringde på en ny häst och bokade tid. Men efter några dagar ringer hon tillbaka och säger att det inte gick så vi bestämde en ny tid. Men då ringde Sara (hon som sålde Atli) och frågar om jag ville komma och prov rida engång till och det ville jag ju självklart. Men då var jag tvungen att skjuta på den andra provridningen igen. Så jag sa att jag skulle ringa tillbaka med en tid den här gången.
Jag ringde aldrig tillbaka..

Några dagar efter andra provridningen av Atli så sa mina föräldrar nej. Han var för dyr. Dom hade tänkt sig  en gräs på 70'000 högst . Jag blev jätte ledsen. Jag ville först inte visa det men tillslut brast det. Jag började gråta och tyckte jätte synd om mig själv. (Ganska barnsligt jag vet. Men det var verkligen som om min pojkvänn som jag hade haft i 2 år gjort slut med mig. Jag var verkligen kär i Atli.)
Dagarna gick och plötsligt fick jag ett SMS från Sara där det stod: (ungefär) En annan köpare har lagt ett bud  på honom på 90'000 kr. Jag ville höra med er först eftersom ni var före med att visa intresse för honom.
Jag tänkte att jag skulle göra ett sista tappert försök att få min älskling och sa detta till mamma. Sara hade även sagt på andra provridnings turen att han var väldigt lugn med mig och att vi verkade passa bra ihop. Därför kände jag bra: Varför skulle hon messa mig om detta om hon inte tyckte att Atli och jag passade ihop? Hon måste vilja att jag ska ha den här hästen.
Jag sa det till mamma och hon pratade med pappa och sen bad dom mig att be Sara om lite betänke tid och det fick vi. En vecka för att vara mer exakt.
Mamma och pappa hade nog klurat på det här ett tag för dom kom ganska snabbt till mig och sa så här: "Pengarna som vi får när vi fått Kraflar såld går till hästen men resten får du betala själv med dina spar pengar. Du inser att det är pengar för ett kör kort och lite pengar på din framtida lägenhet eller hus som går åt."
Självklart tänkte jag över det här ett tag. Det är ändå mycket pengar och jag e ganska snål av mig. Men Jag kände att jag kunde bara inte låta min fina älskade Atli gå till någon annan. Han och jag var som menade för varanndra. Så jag sa ja och vi la handpenning på honom.
Sen var det en evig väntan... Och inte minst på veterinärs besiktningen! Oj, oj, oj... Det tog hela dan! (Typ) Men han gick igenom utan anmärkningar inte ens på spattröntken! (Jo, fick en anmärkning för en knöl på svansen som sedan visade sig vara ett insektsbett av något slag.. Ni skulle sett hans överläpp när hon kände och klämde på den! Haha! Det kliade såå gossigt tyckte han!)
Sen åkte vi någon dag senare och skrev på papperna! Sen var han min på riktig min lilla pojk! <3

Jag provred bara två andra hästar... Och jag som skulle rida så många. Haha! Men det var en sådan häftig känsla när jag såg honom. Det är så jag blir tårögd när jag tänker på det! Jag är verkligen kär!Snipp, snapp, snut, så var sagan slut har sagan börjat! :D
Skrivet av Jossan

2012-04-21 @ 10:14:00

Kony 2012

Hej!
I veckan här så fick vi se den här filmen på engelskan, och den är ganska lång men har du inte sett den så tycker jag att du ska se den.


Kram Julia och Jossan

2012-04-21 @ 10:02:00

Lika?

Hej!
Såg bilderna som Jossan la upp på mig och Stelpa från lektionen. Och ja, det gick verkligen SJUK bra, hon har aldrig töltat så fint. Men det gick inte dåligt för Jossan heller ska jag säga, jag tror bara hon behöver göra några justeringar så kommer de snart vara livsfarliga hon och Atli :P
Men i alla fall, jag fastnade på en av bilderna och tyckte bara Stelpa var så sjukt lik sin farmor där. Jag måste visa de...

Vad tycker ni? Lika?
Stelpa behöver ju sättas lite mer på rumpan och det är lite mer lyft på farmor men annars tycker jag de liknar varann väldigt mycket. Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är men något är det...
Sen var det ju första gången jag fick samla upp tyglarna på länge och jag kan ju inte samla henne så jätte mycket men vi får väll hoppas att det kommer det också ;)

2012-04-21 @ 08:30:00

Om det inte snöar...

Hej!
Ja om allt går som det ska och det inte har snöat under natten så sitter jag förhoppningsvis i bilen på väg till stallet nu. Idag ska vi ju hämta Stelpa och åka på träning inför lag sm, ska bli jätte kul :D
Vi ska köra lite trail, galopp-träning och dressyr. Dressyren är väl inte Stelpas starka sida eftersom hon är så ostadig i fram för allt traven, så vi får se hur det går. Galoppen tror jag går bra och trailen hoppas jag går bra. Jag tycker sånt är jätte kul men jag har ju aldrig provat det med Stelpa så vi får se ;P
Galoppbild från förra helgen :P då gick det bra :D
Kram Julia

2012-04-20 @ 23:13:10

Mycket uppvärmning!

Hej!
Ja Jossan skrev ju om hur det gick för mig och Stelpa. Men det var en lite som jag ville lägga till så skriver det nu :)
Jo, Stelpa hade ju väääldigt svårt för höger galoppen i början. Och sen så fattar hon den helt plötsligt, så jag berömmer jätte mycket och ger henne lite mer tygel... inte bra gjort. Precis då så kom det en T-korsning och där hade Stelpa tänkt svänga, men inte jag. Så jag sitter där och berömmer och så helt plötsligt skriker jag:
- Neeej Stelpa!!!
Haha, det var nog den minsta volten jag gjort i så hög fart med henne, för vi gjorde en liten volt och så ut på vägen igen. Usch var sur jag blev på henne för att hon förstörde min höger galopp som jag äntligen lyckats fatta men det var inget att göra åt de, bara försöka igen. Fast nu tog hon den faktiskt på en gång, haha då var det lilla bråket om vägval helt bort glömt :P
Sen så kom jag på att min häst behöver väldigt lång uppvärmning, och tydligen ännu längre sen jag började korta upp tyglarna i tölten. För mina ridpass ser oftast ut så att jag sätter mig upp på hästen och minns hur bra det gick dagen innan och hoppas att det ska gå lika bra igen. Men det finns liksom ingen fart i hästen eller takt, jag blir sur och vill helst av allt hoppa av och gå hem. Sen tar börjar Stelpa hitta takten och går som en dans av sig själv, jag blir glad igen och kommer bara ihåg det bra tills nästa gång... Visst är det bra att kunna fokusera på det positiva, men ibland måste man se det negativa för att se det positiva. Så i vilket fall som helst, mer uppvärmning så går det bättre ;D
Nu måste jag sova om jag ska komma upp tillräckligt tidigt imorron...
Såhär bra går det bara när hon fått vara ridskole häst en stund först :P
Haha, nej men när vi tog bilderna och hon gick så himla bra så hade vi ju värmt upp ganska länge...
Kram Julia

2012-04-20 @ 22:30:58

Julias idag:

Ja, det gick inte jätte bra för Julia och Stelpa i början. Dom var lite oense om vad dom skulle göra. Men efter mycket svängande och när Stelpa var ordentligt uppvärmd så gick det jätte bra och dom töltade jäätte långt och fick in en jätte fin trav och sedan även en höger galopp! Dessutom flera höger galopper!
Stelpa tycker att höger galopp är jätte jobbigt så det var duktigt av dom!
Sen så sa Julia att Stelpa gärna ökar mer och mer i traven så det blir tillslut galopp (vilket då är Stelpas mening med det hela) och Julia kan då inte ta henne i tyglarna för då blir det grisepass. Så jag sa: testa att bara använda rösten och bara säga "Hoow.." utan att ta i henne. Det gör alltid jag.
Och det funkade! *Känner mig lite stolt*
Nej men det var kul att vi kom på något som funkade :)

Så det slutade med att båda var nöjda med ridpasset :)

Sen så stretchade vi dom på alla möjliga vis och det tror jag dom uppskattade. Här får ni en bild på när Atli stretckar ryggen/ bugar.

Han kan ändå göra lite till ;) Min mobil kamera var inte den lättaste att fota med bara.

Kram! Jossan

2012-04-20 @ 22:15:29

JAA!!

Hej!

Idag gick det såå himmla bra!! YES!
Hade ju lektion för Sara i tisdags och när hon satte sig upp och red honom så gick han såå sjukt fint! (...varför kan inte jag...) Och sen slog det mig. Som en tegelsten i huvudet typ.
Jag tänkte: Men hallå! Vad håller jag på med? Det var ju så här han töltsattes från början. Inte konstigt att jag tycker att vi gått bakåt i utvecklingen jemfört med när jag såg Sara rida honom första gången och när jag började rida honom. Det var ju det här sättet han började lära sig på och nu håller jag på att lära honom tölt på ett helt annat sätt.. Jag menar ABSOLUT inte att Peters sätt är fel. ABSOLUT INTE!! Det är helt rätt det är bara det att han har kommit mycket längre i utvecklingen på Saras sätt.
Så jag bestämde mig för att nu rider jag för Sara på Saras sätt i 2-3 månader sen tar jag upp träningen med Peter igen. :)
Sara var även på mig väldigt mycket vilket jag gillar eftersom jag vet att jag är långt ifrån perfekt med min sits... Och varken Gummi eller Peter har klagat på den på sistånde så nu har den nog blivit lite värre igen..

Hur går Saras sätt till då? Jo, det är så att jag ska inte sammla honom så mycket och sätta honom på arslet utan ta det lite mer lugnt med det samtidigt som han inte får sträcka på sig allt för mycket för då kan han inte tölta. Men inner skänkel ska vara för att böja honom och se till att han går ner i form. Inner hand ska vara stilla och styra lite om det är på volt. Ytterhand sköter halvhalterna (+ sätet så klart) och ytter skänkel är frammåt och att han ska hålla sig kvar på volten.
Jag tränade på det i onsdags och det gick inte alls. Allt var bara ett ända kaos och jag var färdig att hoppa av och låta hästen ta sig hem själv...
Det var liksom mer trav med tölt inslag än vad det var tölt med trav inslag.....

Men idag gick det bättre vill jag lova!! Oj, oj, oj! Nu töltade vi och herre jösses vad det gick! I form och grejer! Lite släng form var det men inte alls samma spända "tappa-ryggen-form" som vi fick efter pausen vid påsk.
Och takten var ofta ren tölt! Sepciellt i början när sadeln inte hade glidit fram. Jag e så stolt över honom och mig också för den delen för jag tycker verkligen att det är svårt att rida så här.. Om det var helt rätt vet jag inte men det visar väl sig på söndag då jag ska träffa Sara igen på lag-träning :)


He is back!!! :D

Kram! Jossan

2012-04-20 @ 21:24:00

Första gången Julia var i stallet...

Det här är en ganska rolig historia faktiskt...
Hur kom det sig att Julia och Jossan träffade varann?
Jo det var Julias lillasyster som var bjuden på kalas på gården och eftersom det fanns hästar där så fick Julia följa med, det var sommaren jag fyllde 10. Och i stallet, för att hjälpa till med ponnyridningen så var Jossan där.
Efter ponnyridningen så tyckte Blesas ägare att Julia kunde få rida Blesa lite och Jossan följde med ner i till ridhagen för att hjälpa till, Blesa är en ganska pigg häst.
Jossan gick brevid Blesa hela tiden men efter ett tag sa hon:
- Hon verkar ju lugn, det går nog bra det där. Och så ställde hon sig vi sida och tittade istället.
Efter en långsida så drar lilla Blesa iväg i galopp tvärs igenom hagen med Julia på ryggen, och Jossan skriker till Julia:
- ANDAS!
Som tur var så stannade Blesa vid staketet och skirttade tillbaka. Inget mer med det. Själv (Julia) kommer jag inte ihåg hur jag reagerade men jag kan inte tyckte det var speciellt läskigt eftersom jag följde med och red nästa gång lillasyster skulle till gården och leka.
Jossan då 13/14? år tänkte då: "fan, nu måste jag vara barnvakt..."
Och en hel del fick Jossan hjälpa Julia i början när hon blev medryttare på Blesa. Det var en hel del att lära sig när man skulle gå från ponny till islandshäst. Och trots att Blesa var en liten islandshäst så fick Jossan ganska ofta hjälpa till med sadeln.
Sen tvingade Jossan Julia att sadla själv och då jäklar gick det bra att göra det själv!
Sen har det bara fortsatt, när Blesa fick föl så fick Julia rida Rekkur och sen skaffade hon egen häst... Och ja, ett barnvakts jobb blev det väll i alla fall inte. Julia är ganska bra på att bete sig som en 17-åring, haha :P
Och ja, snart är det fyra år sen jag var i stallet första gången, vi har hunnit med en massa tokigheter på den tiden kan jag tala om. Jag har dessutom fått ett andra hem typ...
Liten bild på Julia och Rekkur.
Kram Julia och Jossan

2012-04-20 @ 14:00:00

Gamla historier...

Hej!

Jag och Jossan kom på att vi har endel historier om hästarna och oss som kan vara roliga att höra. De flesta grejer vi kommer berätta om är ju saker som hände innan vi skaffade bloggen. Men vem vet, kanske ni får en förklaring till något också, det vi hade tänkt berätta om är i alla fall:

Första gången Julia - en ganska rolig historia...

När Stelpa kom till Semtegen - en mer dramatisk historia...

Varför Atli? - en riktig kärleks historia...

Solblesa genom åren - dagen då Solblesa kom till världen och frammåt...

Så dessa, och kanske fler, kommer alltså dyka upp under de närmaste dagarna. Det blir ganska långa texter men vi ska försöka göra det ganska lätt läst ;) och självklart så kommer det komma en del gamla ovisade bilder med detta :P

Kram Julia och Jossan


2012-04-20 @ 13:38:41

Inte helt fel!

Glad överraskning i detta rusk väder!

Kolla vad jag fick till mellanmål hos pappsen!
MUMS!! :D


2012-04-20 @ 12:02:00

Vad är värst?

Hallå på er!
Vet ni att jag tycker det är mycket jobbigare att ha en mun blåsa än ont i huvudet.
Jag tycker också att det är mycket värre med hicka än vad det är med ett brutet nyckelben.
Att ha ont i halsen är värre än att ha ett infekterat sår.
Att ha ont i magen är värre än en vrickad fot.
Och att kräkas är värre än allt ovanstående!

Vill ni veta varför?
Jo, för att alla dessa saker en gemensan nämnare. Det går inte att ta Alvedon eller Ipern för att få värken att gå bort!!
Det som är undantaget är ju hicka, infekterat sår och kräkas. För det gör inte ont. Men hicka är det jobbigaste jag vet! Jag verkligen hatar hicka. Och kräkas det är det äckligaste jag vet! Jag har jätte svårt för att kräkas som tur väl är. Jag kan inte ens få mig att kräkas om jag vill det. Jag har provat...
Och infekterat sår det kan ju göra ot men det är ju lätt att ta lite alosolsprit (?) och lägga på så blir det typ bra igen.

Därför har jag häldre ett brutet nyckelben än hicka för att nyckelbenet kan man ta alvedon mot. :PKram! Jossan


2012-04-20 @ 10:00:00

Trix!

Hej!
Jag har säkert berättat förut om trixen vi håller på med med hästarna, men tänkte visa lite bilder så här kommer dom ;)
Tränar på att hälsa (lyfta frambenet), det är tänkt att det ska utvecklas till något spanskskritt liknande ;P
Tränar på att buga, detta har hon blivit mycket duktigare på... :)
Haha, snart kan jag lära skruttis att göra kullerbytta också :P
Kram Julia

2012-04-19 @ 22:31:47

Ett sista inlägg.. :P

Jo, nu har jag fått tag i personen jag behövde få tag i så förhoppningsvis så får ni veta hur det gick på lektionen i tisdags, imorgon. :)

Kommer ni ihåg vad jag sa?
Jag har aldrig sett min häst så där....

Hliffhanger... :P

Kram! Jossan


2012-04-19 @ 22:31:23

Lite rörigt...

Hej!
För det första så känns det som om allt är helt i oordning, inte på ett dåligt sätt bara konstigt. Det är mycket som typ hänger löst och är nytt överallt så därför har jag inte bloggat så mycket... men nu gör jag det ;)
Ja som Jossan skrev så har det inte blivit några inlägg idag men ingen av oss har ju ridit... Jag var ju inte hos Stelpa igår heller eftersom vi håller på att köpa en till häst på 4H så var det lite möte ang. de som jag kände var bra att vara med på.
Men imorron så ska jag minsann rida, och på lördag är det träning med laget :D Ska bli jätte kul, hoppas vädret håller i sig så att vi kommer iväg den här gången :P
Men ja annars så har jag vell precis som Jossan kollat på Revenge. Lite plugg har jag hunnit med också, har haft lite lätt panik över franska-provet på tisdag och praoen som vi ska ha vecka 19, men jag tror det kommer lösa sig ;)
Annars så har jag faktiskt hunnit vara med lite kompisar, från skolan, det känns som om det var jätte länge sen... det var det säkert också. Men det känns som om det var jätte länge sen jag såg Stelpa också men det var bara två dagar sen... :P Haha, nej men självklart så saknar man kompisarna också men jag tror inte det är som en drog på samma sätt som att vara i stallet. Haha, för det är verkligen en drog, känns jätte konstigt om man inte varit där på två dagar...
Nu blev det kanske ett väldigt rörigt inlägg men jag är ganska trött så det kanske är därför...
Haha, ja detta är våran drog...
Kram Julia

2012-04-19 @ 22:27:57

By the way...

Jag har inte skrivit så mycket om det här i bloggen eftersom jag typ glömt det eftersom jag har ridit efter och då är bara det i hjärnan. Men till saken...
Atli har otroligt svårt att stå still!! Han rör oftast på sig hela tiden och det spelar ingen roll hur mycket jag försöker säga till honom. Han går ändå. (på stället typ)
Samma sak är det när jag ska hoppa upp. Han går alltid något steg och det spelar ingen roll om jag snurrar eller håller sten hårt i tyglarna. Han tar alltid något steg ändå!

Och nu har jag fått förklaringen. Han pappa är lika dan.
Nökkvi är ju känd (tror jag) för sitt fina lynne och det har Atli också tycker jag. Han är otroligt snäll och gosig men han kan inte stå still.
Jag red ju lektion för Sara i tisdags och då sa hon det till mig att (jag tror hon jobbat hos Sigfus) nökkvi inte kunde stå still när hon skulle släppa in honom i boxen. Han stod där och dansade på stället! Inte bufflig eller något men han kunde inte stå still och Sigfus sa att han inte kunnat få honom att stå still heller.

Så där har jag anledningen. Det ligger i generna!
Haha... Ne, men jag kan ju lossas det iaf... Grejen är att jag inte störs så mycket av det förutom när jag ska borsta honom då är det lite jobbigt.

Kram! Jossan


2012-04-19 @ 22:10:16

Dåligt av oss...

Inga inlägg alls idag! Illa illa..
Men ja ingen utav oss har ridit idag och jag antar att ni inte vill höra om mitt pluggande , haha! ;)
Har satt upp nya tofsar på hunden idag och kollat på Revange såklart!! Gud så jag älskar den serien! Det blir bara seriöst bättre och bättre!! :O den är olidligt spännande just nu!
Jag antar att Julia, precis som jag, pluggat och kollat på Revange idag :)

That's our status for to day :)

(ingen ide att försöka ta någon bild på min hunds nya frisyr för det ända som syns är svart)

Kram! Jossan


2012-04-18 @ 20:26:10

Bildbomb, del 2!

Hej!
Ja, nu är jag äntligen klar med att ladda upp alla bilder. Och ja, det blev typ hur många som helst... Men jag tänkte, lägger vi upp alla så kommer ingen orka titta på dom men vi har jätte många fina bilder på galoppen så dom kommer här ;)
Kram Julia och Jossan

2012-04-18 @ 19:29:25

Stelpa-bildbomb!

Hallå!
Jag har fortfarande inte fått tag i personen som jag vill få tag på så jag tänker att ni får en bildbomb på Julia och Stelpa idag :)
Det gick verkligen SJUKT bra för Julia på den här lektionen! Oj, oj, oj! se upp där ute för det här ekipaget kommer bli farliga på tävlings banorna! :D

Jag får ursäkta den halv dåliga kvaliten men det var inte jätte fint väder ute om man säger så ;)

Nöjd tjej!

Fick förresten A- på en engelska uppsats som jag gjorde för ett tag sedan! Jag kan knappt fatta att jag fick A-?! Men som jag slet med den där.... Det gjorde min dag iaf :D

Kram på er! Jossan

2012-04-18 @ 12:04:00

Lånad ide

Hej på er!
På tennisryttarna.blogg.se. Filippa skrev ett inlägg om hur hennes häst skulle vara som människa. Tänkte jag skulle vara lite copycat och sno den idéen därför att Atli skulle vara en rolig som unge :P

Om Atli skulle vara en människa så skulle han vara en 5 årig pojke med stort självförtroende! Han skulle vara en riktig charmör och tjej-tjusare. Han skulle älska att vara bäst och ha allas uppmärksamhet!
Tjebaciller skulle inte finnas i hans värld utan då skulle alla tjejerna gärna få stå och hänga på dörrhandtaget! Haha! Han tycka att han var så bra på allt så att han inte behövde anstränga sig så mycket för att prestera!
Han skulle vara väldigt bortskämd och alltid fråga om han kunde få godis. (Mestadels så skulle han få det också, om det inte var tillfälligt slut.)

Haha! Han skulle nog vara ganska dryg som människa.. :PLite ovisade bilder från förra året innan vi skaffade bloggen :)

Kram! Jossan

2012-04-17 @ 22:07:32

Bildbomb, del 1!

Hej!
Ja, jag vet inte hur många inlägg jag ska göra av dessa 108 bilder som nu är redigerade och håller på att laddas upp. Alla kommer ju inte med men det är en hel hög till efter de här. Har försökt plocka ut de bästa och inte ta jätte många likadana. Men här är bilderna som kommer idag, de är alltså tagna i helgen söndag 15/4.
Det kommer ett inlägg imorron också med bilder kan jag lova men jag hinner inte ladda upp fler nu...
Kram Julia och Jossan (Julia som skrev)

2012-04-17 @ 21:16:30

Hmm...

Hallå!
(Julia, du får skriva ett eget inlägg ;). )
Jag måste få tag i en person innan jag tänker lägga ut vad som hände idag här.

Men jag kan säga så här : jag har aldrig sett min häst så här!

Har gjort muntliga nationella idag och så här i efterhand så känns det riktigt bra! Gud så skönt det är att ha det gjort!! :D
Har även gjort klart en engelska redovisning idag! Så jag har verkligen legat i i plugget hela dagen!
Men nu är det bara att lägga det bakom sig och lägga mer framför sig.. Nu ska jag läsa och läsa och läsa och läsa lite till innan jag går och lägger mig! :)

Kram! Jossan

Nu jävlar ska jag plugga!


2012-04-17 @ 13:07:14

Lärare och elever...

Hej!
Ja, alldeles strax ska vi ha SO och sen franska. Brukar ju inte skriva om annat än hästarna på bloggen men jag måste bara få säga det här. Vi har verkligen en jätte dålig franska lärare tycker jag. Och det är inte så att det är elevernas fel, för att de inte lyssnar eller förstör, den här gången är det faktiskt inte så.
Kan ju börja med att berätta att vi hade en franska lärare som var borta typ varannan gång i 6:an så nu i 7:an så ligger vi ju en bit efter i jämförelse med andra 7:or.
Och detta visste ju den nya läraren om, men hon är allt annat än pushande, vilket kanske behövs eftersom vi ligger så långt efter. Hon verkar inte ens bry sig om vad vi gör på lektionerna, och det verkar som om hon förväntar sig att det är eleverna som ska hålla i lektionen. Det ända vi får göra är att jobba i böckerna med uppgifter, och det kanske man lär sig endel på, men seriöst? Ett helt år? Och när det blir så tråkigt att göra samma sak hela tiden så är det ingen som bryr sig om att göra något, och eftersom läraren inte bryr sig så tror jag inte det är någon som lär sig speciellt mycket.
Dessutom så pratar hon nästan aldrig franska och hon har nästan aldrig genomgång, det behövs väl också?
Vi har satt oss hela gruppen och skrivit ner förslag på vad vi vill göra och hon har fått de mailet och sagt att vi ska göra de grejerna, men vi har inte fått göra något av det. Och vi skickade mailet i början av Januari...
Jag blir så irriterad, jag sa det till henne igår när hon klagade på att det var så många som klagade på undervisningen. Först så bara pratade hon bort allt och när jag fortsatte argumentera så blev hon arg. Som elev är man inte den som vill vara uppkäftig, är man det så blir man "hat-eleven" resten av terminen typ... det vill man inte.
Därför tror jag inte det är någon som tycker att man lär sig speciellt mycket eller har särskilt kul på franskan i vår klass.
Och pappa kan säga (han är också lärare) att när han sitter med på ridlektioner och ridläraren beskriver hur hästarna är så låter de som hans elever. Hästarna är lata, de vill slippa, de försöker fuska, de säger emot, de struntar i att lyssna. Och visst elever kan kanske vara så ibland. Men det finns så många lärare som är ryttaren som aldrig lyssnar i så fall, och en ryttare som inte lyssnar på hästen blir aldrig bra. Och det är ryttarens uppgift att få hästen att lyssna, inte tvärt om. En lärare som inte lyssnar på eleven blir heller aldrig bra, och det är lärarens uppgift att få eleverna att lyssna, läraren ska redan kunna lyssna på eleven.
Oj, vad långt det blev... jaja nu har jag i alla fall pratat ut :P
Sen stämmer detta verkligen inte på alla, men jag tycker det stämmer ganska bra på våran lärare...
Kram Julia

2012-04-17 @ 12:13:00

Scabrack/vojlock...

Hallå!

Idag hade jag tänkt att skriva om varför det inte går att ha schabrak eller vojlock på en islandshäst.

Jag har inte kunnat ha varken schabrak eller vojlock på någon utav mina hästar och på alla hästar som jag sett (på riktigt) har inte heller kunnat det. Anledningen till att dom inte kan ha det är för att sadel glider fram hela tiden och jätte mycket! Super irriterande. Har man istället testat en padd på sitter dom kvar en längre stund iallafall.
Visst sadeln glider ju fram om man har en tjock häst eller så men det har inte spelat ngon roll för mig. Sadeln glider oavsett om hästen är i topp trimm eller inte.

Min teori till att islandshästar inte kan ha schabrak lika bra som stor hästar och ponnier är att vi inte lägger sadeln på samma ställen.
Sadeln på islandshästen brukar inte glida fram längre än till precis bakom bogen och det är ju där som man lägger sadeln på ponnier och storhästar! Dom lägger alltså sadeln precis bakom "stoppet" så det blir mycket svårare för den att glida fram ännu mer.
Vi, å andra sidan, behöver bogfriheten på våra hästar så vi kan inte lägga sadeln där utan måste lägga den mycket längre bak. Då glider sadeln lättare!

Förstår ni vad jag försöker säga? :P

Vad tycker ni? Har jag en poäng? Vad har ni under eran sadel och hur funkar det?

Kram! Jossan


2012-04-16 @ 23:06:37

The ugly truth...

Hallå! Ja. Ni kanske tyckte att han gick fint där i söndags men det var den ända bilden som han gick någorlunda på tyvärr.. Nu ska jag visa hur de (tydligen) mesta dels såg ut. (jag trodde att det gick bättre..)

Okej.. Nu hade jag visst tagit bort många av bilderna.. Men några finns det kvar. Det är är ändå dom lite förskönade bilderna då han gick ännu högre med huvet på vissa bilder..


Det här är alltså första rundan när han gick bra tackt mässigt och var ganska fin i handen och bar sig själv.


Och här är andra rundan. Tredje rundan har jag inte ens någon bild kvar ifrån... Men här börjar alltså travtakten komma in och jag får bära up honom ganska mycket. Även bromsa honom efter som han springer för fort.

Här är hur det såg ut i slutet på frebrura början på mars, tror jag det var.

Här är det bra mycket mer överlinje... Vad hände liksom? "/ Aja. Ska iaf träna för Sara imorgon. Då kanske vi får någon bukt på det :)

Vill bara säga hur läskigt lik han var en av sina släcktingar. Kolla!

Den här hästen hade lite mer lyft dådå men.. :P


Kram! Jossan


2012-04-16 @ 21:14:50

Goa gamla hästar :)

Hej!
Har varit på 4H idag med hästarna där. Och ja, de är gamla hästar det så det är inte så mycket nytt att göra med dom som med Stelpa, men jag har känt dom hela livet och lärt mig rida på dom och jag älskar de alla 3. När vi var ute och red i en hage så blev de så himla fint ljus och det var så fint där så jag var tvungen att ta kort. Så här kommer lite bilder ;)
Haha, ja när man kollar på bilderna så är det svårt att tro att de är tagna mitt i stan :P
Peter kunde inte ha nästa lektion för än i maj, men både jag och Jossan känner att vi gärna vill ha lite "hjälp" snart så imorron så ska vi ha lektion för en tjej som heter Sara. Det var hon som hade Atli på träning när Jossan provred honom och hon har ridit Stelpa också, det var hon som tipsade oss om henne, så hon känner ju båda hästarna. Det blir nog bra :)
Kram Julia

2012-04-16 @ 18:53:43

5 Saker ni inte visste om mig:

1. Jag hatar att springa
2. Jag kan inte stressa, hakuna matata är lite av mitt motto ;)
3. Mitt stjärntecken är fisken och mitt element vatten men ändå gillar jag inte att simma. Tycker det är äckligt..
4. Jag gillar en dag gamla våfflor. Tycker dom smakar som glass våffelstrutarna :)
5. Jag har jätte svårt för att äta fil. Tycker inte alls om det. Ändå äter jag det varje dag..

Kram! Jossan


2012-04-16 @ 12:47:00

Pojkvänn före djuren?

Hej!
Jo, vi kom in på ämnet om vilken man skulle välja först? Pojk/flickvännen eller djuren?

För mig är svaret enkelt.

Djuren!

Motiveringen är: Jag älskar mina djur och dom är endel av mig. Har jag dessutom haft dom djuren innan han/hon (eller hen kanske? :P) kom in i mitt liv så skulle jag definitivt välja djuren först! Så här enklet tycker jag att det är: Accepterar han inte mina djur så accepterar han inte endel av mig! Punkt.
För mig skulle det inte spela någon roll om han inte gillade min häst eller min hund eller min katt. Alla är en del av mitt liv och jag älskar dom högt! Om han inte kan acceptera det så älskar han inte mig.

Vad tycker ni om detta? Vem skulle ni välja först?Kram! Jossan

2012-04-16 @ 10:00:00

Claridge House Dressyrsadel säljes!

Hej!

Ja, denna kom inte med på bloppisen igår men ska defenitivt säljas. Om ni är intresserade så hör av er via mail, maila till: julle98_horses@hotmail.com .

Om sadeln:
• Djupt säte
• Stoppad med syntetull
• Guten bom
• Flyttbara knästöd
• 16,5 tum i bom och säte (inte helt säker på sätet, kan kolla upp det mer noga vid intresse)

Jag tycker den är mjuk och skön att sitta i, oroligt lätt så den är väldigt lätt att hantera. Lätt att byta stigläder. Köpt för ca ett halvår sen men endast använd ca 1 månad, ser ny ut och har inga skador, ren och fin.

Eftersom min mobilkamera är så kass så lånar jag en bild från Hööks hemsida så att man ser något:
Om du är intresserad så hör av dig via mail, maila till: julle98_horses@hotmail.com .

Säljes för 1000 kr, nuvarande pris är 1799 kr.


Kram Julia

2012-04-15 @ 21:46:09

Mer bilder!

Hej!
Mamma hade framkallat lite bilder idag så jag tänkte lägga upp dom. Det är faktiskt bara bilder när de "små" barnen rider, småsystrar och deras kompisar vill säga ;P Idag fick Jossans lillasyster och hennes kompis rida hästarna lite på banan innan mig och Jossan. Atli skötte sig bra och både travade och galopperade. Stelpa däremot hade inte en ända ren gångart och bara sprang så de tyckte inte hon var lika rolig att rida... Men det förstår jag, det är svårt att hitta knapparna på den hästen, speciellt när hon inte vill...
Här kommer i alla fall bilderna ;)
Dessa är tagna för ganska länge sen när jag hade lektion för min lillasyster :)

Och de här är från idag när vi hade lektion ;)
Som sagt så var Stelpa inte så rolig så hon stod mest still, men Atli var det bra fart i för båda två :)

Sen knäppte mamma visst lite kort på Jossans hund Kessie också, jag är ingen expert på hundar men jag tycker hon ser väldigt stolt ut i sina kläder :P

Ja det var lite mer provsmak på bilderna vi tagit, Jossan har ju redan skrivit om hur det gick för oss och visat lite bilder från när vi red. Och jag kan inte annat än att hålla med henne, Stelpa gick som en klocka, helt amazing!!! Atli tyckte jag inte heller gick dåligt, han är så himla häftig när han kommer där i ökad trav eller galopp. Helt sjukt, jag kan inte vänja mig hur många gånger jag än sätt det, och jag kan säga att jag såg det idag också ;)
Kram Julia

2012-04-15 @ 20:28:39

OJ!

Hallå på er!
Såg att Linda saknade lite bilder på våran sida och det kan jag verkligen hålla med om! Har varit jätte dåligt med det på sistonde. Illa, illa.. Men om det fortsätter vara så här fint så kanske det blir lite mer bilder i frotsättningen :) på tävlingarna framför allt! då komer det komma bild bomber vill jag lova!! :D

Idag har vi fottat iaf, så på tisdag så kommer ni få en riktig bildbomb! Härligt va?

Ja det skedde två OJ idag. Först när vi red. Stelpa hade en Riktigt bra dag! Och OJ så fin hon var!! Atli hade ingen dålig dag men det verkar som om jag hade det.. Red inge bra i varken tölten eller traven. Jag har börjat med att kolla ner när jag rider igen.. Fast förut kollade jag på händerna nu kollar jag på Atlis huvud..

Men ialla fall. Andra OJet var att jag märkte att jag har tagit totalt nästan 11000 bilder med min kamera!! Helften är sökert raderade men ändå! Har jag använt den så mycket?!

Ja som sagt så gick Stelpa som en klocka! Jäklar alltså! Hon bara ticka på där i tölt och Julia sa att han bara behövde sitta där typ! Härligt! Sen var dom lite osamas när det gällde traven. Stelpa sa galopp matte sa trav. Haha! Men Julia fick till riktigt fin trav på henne iaf :) Galoppen var också väldigt tre taktig och fin! Vi kom även fram till at om Julia gasar mera så fär Stelpa Riktigt fin galopp!
Atli var hyfsat taktsäker i tölten idag iaf. Jag tror det stör honom ganska mycket att sadeln åker fram så fasligt.. Han kan inte använda bogen så mycket som han vill. Jag tror han har ganska stora bog rörelser och dom stoppas upp när sadeln ligger bakom bogen.
Traven gick bra och galoppen gick väldigt bra idag :) Han blev däremot ganska stressad och fattade inte rätt galopp endel gånger i början men sen tog rätt varända gång :)

Här kommer ett smakprov på bildbomben på tisdag :)


Som ni ser har han inte riktigt baken med sig.


Kram! Jossan

2012-04-15 @ 10:04:00

Atlis sadel...

Hej!
Jag tror att Atlis sadel håller på att bli för liten.
Den glider fram jätte mycket men som tur är så har jag en Eques Sella X-change, så jag behöver bara byta kopparjärn för att få den vidare. Så det ska jag prova.
Dessa kostar 500 kr på Agersta, tror att det är den blå eller röda jag ska ha.
Mycket mer pengar än vad jag trodde att dom skulle kosta..


Kram! Jossan

2012-04-14 @ 22:49:00

Mega bloppis!!!

Hallå!
Här är hemlisen! :P
Jag (Jossan) fick en väldig massa grejer för ca två år sedan av ett gammalt par som hade hållt på med hästar typ hela livet men hade nu avlivat dom som var kvar så jag fick typ tre eler fyra IKEA-kassar proppade med grejer.. Slängde och gav bort en del men nu tänkte jag försöka sälja det som är kvar som inte jag ska ha :)
Detta och lite till ska bort!Kommentera här eller skicka mail på josefine_jossan_fin@hotmail.com om ni är intresserade av något :)

(Klicka på bilderna för att få dom större)

Grimskaft:

 
Grimskaft m. kedja, Grönt+Marinblått, 200 cm långt,  20 kr
 

Grimskaft m. kedja, likadant som ovan fast med andra färger, Svart+Brunt, 200 cm långt,  20 kr

 
Svart läder grimmskaft, 160 cm långt,  50 kr
 

(Klicka på bilderna för att få dom större)

Grimmor:


Grön/gul grimma, strl Cob,  20 kr


Hööks grimma, strl Cob, oanvänd,  50 kr(Klicka på bilderna för att få dom större)

Schabrak/Padd:


Hoppschabrak vitt, strl full, rent och fint, knappt slitet alls,  50 kr


Allroundschabrak, strl full, har brodyr med förra ägarens namn på sig men kan fås bort sprättat, lite skitigt går nog bort i tvätten,  10 kr


Padd, 2 cm tjock, lika tjock överallt, ser oanvänd ut,  40 kr


Teddypadd, strl cob eller full, passar bra under islandshästsadel, skulle behöva en tvätt annars hel,  70 kr
 

(Klicka på bilderna för att få dom större)

Täcken:
 

"Vanlig" knäppning för oss. (Lånad bild från Hööks)

Lila stalltäcke 2, strl 125, ser likadant ut som ovan är bara mindre,  50 kr

 
Blått stalltäcke, strl 135, omlottknäppning fram, ingen maggjord, har benremmar och det finns så att man kan sätta dit svansrem,  50 kr
 

Grönt stalltäcke,  strl 135, samma modell som på dom lila täckena,  50 kr


(Klicka på bilderna för att få dom större)

Träns och tillbehör:

 
Träns, strl Full, 50 kr
 

Nova bett, använt tre gånger, har alltid varit gult, ingen skroma alls, 175 kr, ordenarie pris: 349 kr


2 par likadana tyglar, vävribbtyglar med läder stoppar och sista biten till bettet är läder, långa,  20 kr/styck


Achen-nosgrimma, strl Cob, fint skick, finns tillhörande "achen"-rem,  70 kr inkl. "achen"-remmen

 
Remont-nosgrimma, strl Cob, helt ny, endast provad,  90 kr

 
Martingal, strl Full, inga skador, fint läder,  60 kr


Övrigt:


Antagligen en brösta, vet inte alls vad det är bara att det är till en körsele,  20 kr


Flugpannband, finns fler än 5 st,  10 kr **Köper du fler än 1, får en gratis!** (så långt det räcker)

 
Transportskydd, renaoch hela, ser oanvända ut,  100 kr


Flughuva, välanvänd men hel,  10 kr


Sadelväska, hel och fin,  50 kr


Hönät, grönt,  30 kr

(Klicka på bilderna för att få dom större)

Det var allt!

Hör av er via mail eller kommentera om ni är intreserade av något!
Mail: josefine_jossan_fin@hotmail.com

Kram! Jossan och Julia


2012-04-14 @ 19:46:33

Hur ska detta gå?!

Hej på er!
Jag har lite smått panik ärligt talat... Jag klarar inte av att läs-träna på mitt tal!! :/ Jag har fått min förkylningsastma på riktig nu. Jag klarar inte av att prata hela talet utan att hosta. Min röst blir dessutom helt förstörd. Den bara rosslar och "darrar"... Det kommer bli ett fint tal på måndag...

Har iaf tagit till hård medicinen nu så att jag förhoppningsvis slipper hostan. Så nu blir det att knarka halstabletter, snyta sig var 5 minut och ta den där hostmedicinen..

Nu ska jag krya på mig!

Kram! Jossan


2012-04-14 @ 12:25:22

Fotografering!!!

Hej!

Ja, trorts vädret så ska jag och Jossan ut och fota lite grejer i stallet till en hemlis :P Haha, ni får antagligen veta vad det är i kväll ;)
Hoppas vi överlever nu...
Kram Julia och Jossan

2012-04-14 @ 12:16:00

Hoppträning med Anna, bilder!

Hej!
Som ni kanske kommer ihåg så hade vi ju hopplektion med Jossans lillasyster Anna för ett tag sen. Och den här gången var det inte Anna som red utan det skulle vi göra och hon fick vara ridlärare. Har redan berättat vad vi gjorde och det kanske är ganska uppenbart, vi hoppade ;) Sen tyckte Anna att vi skulle fläta hästarna också, och ja här få ni bilderna ;)Kram Jossan och Julia

2012-04-14 @ 11:58:21

Och så gick det med det...

Hallå!
Ja, så här såg det ut när vi vakna imorse...


Alltså ingen ovalbana idag eftersom vi bytte till sommardäck på transporten igår och hästarna inte har några snö sulor. Lite irriterade, det är ju inte ens fredag den 13 längre... Men men, det får bli en annan gång. Vi ska i alla fall ut och kolla till hästarna och se om de behöver något täcke.

Kram Jossan och Julia

2012-04-14 @ 09:00:00

Vad händer idag?

Hej!

Ja, nu sitter förhoppningsvis jag och Jossan i bilen på väg till ovalbanan. Vi ska ju iväg och träna med hästarna:D Ska bli jätte kul, hoppas att allt går bra, lastning och så brukar inte vara några större problem, hoppas bara att hästarna sköter sig där borta. kommer försöka att ta bilder så förhoppningsvis, beroende på vädret, så kommer det en bildbomb sen ;)
Kram Julia och Jossan

2012-04-13 @ 22:17:05

Fredag den 13

Hallå!
Idag tränade jag (Jossan) lite tölt på banan gick jätte bra. Saknade dock energi.. Det var taktrent men väldigt slött. Sen red vi ut fjällnora fram och tillbaka och Då minsann gick det bra att ha energi! Då var det alldeles för mycket av den! Försökte mig på lite tölt men det gick inge vidare alls. Travtakten var stark! Usch. Tränade trav istället i längre sträckor och det va JÄTTE jobbigt tyckte Atli! Han fick nog trava i ca 2 km i ökad trav! Haha! Elak jag är..
Galoppfattningarna gick inge vidare dom heller. Han blev för okoncetrerad och ville bara framåt och struntade i vilken galopp jag bad om. Men Men Jag är nöjd över tölten som han gjorde på banan den var fin iaf :)

Ja, Stelpa gick väldigt fint på banan i början. Böjde och flyttade precis som jag (Julia) ville. Sen töltade vi lite på banan och det märktes att det gick bättre och bättre hela tiden. Tillslut töltade hon riktigt fint bitvis så det är det hon behöver, mycket böja och flytta som uppvärmning.
Sen gick vi ut på vägen och då gick det sådär. Stelpa töltade och travde ganska fint först, hade lite svårt för traven men den gick. Sen skulle jag ta en höger galopp, men det gick inte alls. Spelade ingen roll hur länge jag försökte det blev ingen höger galopp för än i typ sista galoppen innan jag skrittade av. Och jag som tog höger varv på tävlingen, nu måste jag nog ändra det för det är andra dagen i rad som hon inte kan ta höger galopp. Självklart ska vi träna på det då men på tävlingen vill man ju ha det varvet som går bäst.
Imorron ska viiväg och träna på ovalbana, ska bli jätte ju :D Och då ska jag sätta på bootsen så blir det nog lite renare också.
Annars har jag haft en bra fredag den 13, var ganska roligt i skolan idag. Inga stökiga lektioner och vi fick sluta en timme tidigare :D

Bara för att bild:


Kram! Jossan Och Julia

2012-04-13 @ 22:16:48

Resume

Hallå!
Jag (Jossan) har kommit på att jag inte skrivit något om hur det gått med ridningen på hela veckan så jag kör en resume ;)
Tisdag: Tränade galoppfattningar och att ha energi och framåt bjudning i galoppen. Tränade även på att hålla ökad trav utan att slå över till galopp. Det gick ganska bra tillslut :) Eller ja.. Galoppfattningarna var det inget fel på iaf.

Onsdag: Red ut med Julia. Försökte mig på lite tölt men det gick inte alls bra. Han var väldigt travtaktig och inte rolig alls.. Traven gick däremot bättre (uppenbart?) Och galopp fattningarna satt som en smäck! :)

Torsdag: Vila

Idag tar vi i ett annat inlägg ;)Kram! Jossan

2012-04-13 @ 20:22:00

Varför dressyr?

Dressyren är grunden till all ridning...

Vad är dressyr?
Ja, det finns säkert en massa tankar och åsikter om det. Men vi tycker att nästan allt är dressyr, det kan vara allt från att du får hästen att böja sig på volten till att göra piruetter i galopp. Men dressyr behövs alltid på ett eller annat sätt. Kanske inte hästen behöver kunna göra galoppombyten för att du ska ha en bra ökad tölt men du behöver kunna kommunicera med hästen på ett bra sätt och det tycker vi är en del av dressyren. Att hästen lyssnar när man ber om det och att man förstår varandra. Att kunna styra, bromsa och starta är saker som används inom de alla typer av ridning och allmän hantering av hästar.
Man behöver inte kunna göra en piruett...

för att hästen ska få en bra tölt...
image description

Vad betyder dressyr...
Ja det finns ju lite olika meningar med ordet dressyr. Att hästen kan svänga när man tar i tygeln eller att den gör skänkelvikning i galopp. Om du vill tävla hoppning så kanske du inte behöver skänkelvikningarna, men att hästen kan byta galopp i ett språng kan ju behövas. Om man ska få en bra kort tölt så kanske du inte behöver att hästen kan göra i piaff, men att ha en häst som lyssnar på förhållningar är ju ett måste. Så all dressyr bygger ju inte på att träna dressyr på VM-nivå, men du måste kunna kommunicera med hästen och det är också en typ av dressyr.
Skänkelvikning i skritt (fråga inte om Atlis frisyr...)
Dressyr på marken...
Dressyr behöver inte vara att du alltid sitter på hästen och får den att lyssna. Innan man hoppar upp eller sätter på en vagn eller vad som helst så är det ju bra att kunna kontrollera hästen när man står bredvid den. Sen kan vissa saker vara lättare att göra från ryggen på hästen. Men att kunna leda den utan att den sliter sig eller går över en är ju en bra grund.
Hälsar

Bugar


Inställningen till dressyr...
Vår uppfattning är att man förstår inte varför man ska ha dressyr förrän man blir äldre och förstår vikten i dressyr arbetet. Hur många var/är det inte på ridskolorna som tycker att dressyr är det pinigaste som finns och att det ända som gäller är hoppning eller rejs i skogen? Sen tror vi inte att det bara är så på ridskolorna utan det är sakert samma sak med dom som har egna ponnier, hästar och islandshästar. "Dressyren är skit samma för det är ju bara hoppa och springa i skogen jag vill göra" är nog dom flestas tanke. Sen när man blir äldre eller om man börjar tävla så inser man vikten i dressyren. Tänk på det, hur många vuxna är det som rejsar runt och hoppar på sina hästar utan att ha kontroll?

Vad tycker du? Är det så, måste man rida dressyr för att man som ekipage ska fungera? Vad är dressyr? Är det bara tråkigt eller är det grunden?

Kram Jossan och Julia

2012-04-13 @ 14:46:26

Mitt tal.

Hallå!
Tänkte att jag skulle lägga ut mitt tal här på bloggen. Det handlar ju om hästar så ;)
Här kommer det:

Jag ska prata om relation mellan häst och ryttare.
För att relationen ska fungera mellan dig och hästen så måste du vara ledaren. Hästen tar annars över ledarskapet och det är förstås inte bra. Om den inte ser dig som ledare så kommer den hela tiden ifrågasätta det du ber den om. När du blivit hästens ledare följer den dig frivilligt utan tvekan.
Hästar söker alltid en naturlig ledare och under ett gott ledarskap blir de mer förstående, lugnare och medgörligare. Om du är en trygg ledare så minskar risken för olyckor och skador på både dig och hästen.
Ledarskapet är inget vi kan tvinga oss till, det är något som måste förtjänas varje dag. Att vara ledare innebär att hästen ska ha respekt och tillit till dig. Respekt har inget med rädsla att göra. För att hästen ska ge dig respekt måste du först ge det till den först.

Samma sak är det med tillit. För att vinna tillit hos en häst måste du våga lita på den. Föräldrar som "håller hårt i tyglarna" och inte litar på sitt barn, får tillslut ett barn som inte bryr sig om föräldrarnas regler och gör som den vill i alla fall. Det är samma sak med hästen.
Eftersom du är det egentliga rovdjuret i relationen så är det du som måste visa att du ger hästen tillit och respekt innan den vågar ge det till dig.

Det är ganska vanligt att människan använder våld i ledarskapet mot hästar. Ett vanligt argument brukar vara att hästar använder våld mot varandra, men det är ju inte acceptabelt att vi använder våld när vi är ledare över en grupp människor.
Hästar kan ta stryk från andra hästar. De vet hur dominanslekarna fungerar och har lekt dem i hela sitt liv. Människan kan lära sig att förstå deras språk och hur lekarna fungerar men vi kommer aldrig kunna prata det språket och inte heller leka lekarna.


Det går heller inte att skrika på en häst för att den ska få respekt för dig utan man måste förklara noggrant. Ett exempel på en mänsklig situation är att du ber om hjälp hos läraren men du förstår inte vad läraren försöker förklara och frågar en gång till. Om läraren då börjar skrika och bli arg så hjälper det inte dig någonting, det gör bara så att du blir arg och tappar all respekt för den läraren.

Om du vill få din hästs respekt måste du lära dig hur de andra hästarna gör i hagen. De ljuger aldrig för varandra. (tryck) De varnar först, hotar om de inte får en reaktion och fullföljer hotet om det inte händer något. Det är samma sak som med barn man måste vara konsekvent men rättvis och ge den en chans att lyssna innan man ger straffet.
naturalhorsemanship.se (tryck) har dom förklarat hur du ska göra när du vill be hästen göra något på ett respektfullt och rättvist sätt.
Man ska alltid börja med en vänlig fråga. Om hästen gör motstånd eller inte reagerar, ber man den mer bestämt. Om det fortfarande inte händer något så säger man till ordentligt. Skulle hästen fortfarande inte göra det man bett om så ser man till att hästen gör det. Det är egentligen samma sak som när man ber syskon om saker. Det slutar alltid med att man får ta saken i egna händer första gången. Hästar är däremot inte lika envisa.

I ett ledarskap är det viktigt att ha god komunikation med hästen. Det finns ingen kummunikation om man bara ger komandon utan att lyssna. DEt finns heller ingen kommunikation om hästen inte lyssnar på dig. För att kunna lyssna på hästar behöver du lära dig hur du läser dem, hur de leker och hur de beter sig.


Jag är ofta ute i hagen och umgås med min häst och de andra hästarna. För mig är det en viktig del i både ledarskapet och relationen med min häst.
Att gosa eller leka i hagen stärker banden mellan oss väldigt mycket. Jag vill att han ska möta mig när jag går in i hagen och inte bara stå där och vänta tills jag kommer till honom. Det är viktigt för mig att han även vill komma till mig och söka närhet. Då tycker jag att man har en bra relation med hästen.
Jag kör ganska mycket markarbete med min häst. Med markarbete menar jag att han ska gå efter mig när jag går, stanna när jag stannar, svänga när jag svänger och så vidare. Att han gör det även fast jag inte håller i honom är en bekräftelse på att han litar på mig och att han stannar när jag stannar är en bekräftelse på att han har respekt för mig.

Så om du vill ha en bra relation med din häst så måste du vara ledaren. För att vara ledaren måste du först visa att du litar och respekterar hästen. Då kan den respektera och lita på dig. Hästen är inte den enda som måste lyssna du måste även lyssna på den. För att stärka din relation måste du umgås med hästen och förtjäna ditt ledarskap.

När du har respekt, tillit och en god kommunikation med din häst är du en riktig ledare för den. När du har starkt ledarskap (tryck) så behövs inte skarpa bett, sadlar och andra hjälpmedel för att få din häst att göra som du vill.


2012-04-12 @ 20:25:00

Fortsättning på glädje inlägget :P

Hej!
Jo, igår gick det så himla bra känns det som. Egentligen inte, hästarna var blöta så vi satte på vojlokarna vilket gjorde så att sadlarna gled fram.
Men efter att vi stannat och dragit bak dom så skulle jag bara ta en sista tölt. Och det gick såååååå bra! Hon har aldrig töltat så långt och så rent och jag behövde knappt göra något... jo självklart men inte så mycket som vanligt. Sen hade hon så bra fart i traven och nickade ner i form flera gånger, och hon går nästan alltid med lågt och avslappnat :D Sen galopperade hon så fint upp för backen, i form något steg!!!

Haha, självklart så gick inte hela ridpasset så bra. I början ville jag bara hoppa av för allt kändes som grisepass och hon skulle bara sticka i galopp... Men faktiskt så har jag lite svårt att tänka på det nu, tänker bara på tölten :P

Sen så var det ju en tävling som jag och Jossan tänkt åka på den 28, men jag anmälde mig inte eftersom jag var ganska säker på att min licens inte skulle hinna komma. Men sen kom den igår :D Fast då hade sista anmälningsdagen redan varit :( Men mamma ringde och pratade med dem och det visade sig att de flyttat fram sista anmälningsdagen en vecka :D Så nu ska jag anmäla mig i kväll, hann inte igår Jossan :P

Och så kanske vi ska iväg och träna på bana i helgen och så nästa vecka ska vi till Peter och det känns som om jag faktiskt kommit ordentligt framåt sen förra gången :) Sen drar lagträningarna igång på riktigt och tävlingen osv, ser fram emot tävlingssäsongen på riktigt :P

Haha, ja just nu så känns ju livet allmänt underbart, sista provet för veckan har varit och nästa vecka är provfri! Nu känner jag att blogginspirationen kommit tillbaka också, som ni kanske märkt så va den inte på topp över lovet... Men nu känns det så kul igen :D Och så kommer Revege i kväll.
Åter igen är det som om saker av sig självt bara faller på plats :D Och det är såååå fint väder idag!

Liten bild på fina hästen från i helgen :)
Kram Julia

2012-04-12 @ 16:30:00

Vågar man tro det?

Vågar man tro att det är vår nu? :O
Jag ångarar såå att jag inte tog med mig kameran! Solen är framme och det var till och med varmt ute! Jag hade bara på mig ett par mjukis braller, en t-shirt, en tjocktröja och en regnjacka. Jag svettades innan jag hade gått hälften av vägen?! Underbart!
Såg dessutom tussilago, vide och BLÅSIPPOR!! :O  Hunden har nog lite vår känslor också för hon var överallt! Haha! Som hon sprang! :)

På tal om vårkännslor så har Atli en hel del av sånt! Han är på stona helatiden och springer runt och skuttar! :P Han fick nog lite överskotts energi efter vilan där ;)

Har inga bilder från idag tyvärr men ni kan få lite andra blommbilder och lite känsla av sommar :)

Bilden nedan är min favoritbild :) Tycker den e häftig.
Kram! Jossan

2012-04-12 @ 15:06:33

Botemedlet!

Hallå igen!
Jag har hittat den tillfälliga lindringen för min hals!! :D No pain now!

You wanna know the secret?


Nyponsoppa och glass! :D

Grejer är att jag blir typ aldrig slämig i halden längre utan jag blir bara torr och det känns som om jag blir sårig i halsen typ. Inte är det skönt iaf.. Jag har häldre slem i halsen än ingetting alls!

Kram! Jossan

2012-04-12 @ 10:08:17

Veckans Saluhäst!

OBS! Om ägaren/ nya ägaren inte vill att hästen ska synas på denna sida, skicka ett mail eller kommentera så tar jag bort den på en gång!


http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=590602

Citat från annonsen: 'Superflott fuxskäck sto med mkt utstrålning och bra gång. avels bedömd till 7,99 med 6,5 för pass och 9,0 för korttölt.'

Hur flott är inte denna häst?! Och söt för den delen. Hon är 8 år gammal och ridutbildad i i tre år. Hon har alltså mycket mer att ge!

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=590602

OBS! Om ägaren/ nya ägaren inte vill att hästen ska synas på denna sida, skicka ett mail eller kommentera så tar jag bort den på en gång!

2012-04-12 @ 09:27:04

:(

Hej på er!
Hade jätte ont i halsen idag och kände att det inte var så kul att åka till skolan och prata en massa så att det blev värre så jag stannade hemma. Hade ont i halsen igår också egentligen och då blev det bara värre under dagen så jag ska va tyst idag ;)

Gjorde klart mitt tal igår också!! YES!! :D Gud så skönt det är alltså! Nu ska jag bara göra en keynote presentation :) Det är så skönt att ha det gjort. Ska plugga lite under dagen men ska även vara duktig och göra måånga tidsinstälda inlägg!

Ligger just nu och kollar på disney channel :P Va gör man inte när man har tråkigt? Haha!
Närmare bestämt kollar jag på Waverly place.


Kram! Jossan

2012-04-11 @ 21:32:40

Jippie!

Hej!
Ja, för mig och Stelpa så gick det JÄTTE BRA!!!! Inte hela ridpasset men just nu känns det så! Hihi, jippie! Berättar mer imorron för nu måste jag ta och ducha osv men just nu är det så bra så :P Min häst kan tölta, galoppera och jag kan styra henne i traven!!! Gaaah :D
Sen har det hänt lite andra bra saker också :D
Lite rörigt inlägg men jag berättar exakt imorron och hinner inte riktigt nu ;P Svarar på kommentarer då också, hihi dom gör mig också så glad :D
Glädjeskutt!!!
Kram Julia

2012-04-10 @ 17:41:41

Gårdagens träning!

Hej!
Var för trött för att skriva något om träningen när jag kom hem igår, men ska försöka skriva ett inte allt för rörigt inlägg nu ;)
Jo, lastning och sånt där gick bra, snabbt och smidigt. Var en väldigt bra transport tyckte jag, vet inte riktigt varför men jag gillade den :P
Sen kom vi dit alldeles för tidigt, som vanligt, trots att vi stannat inne i stan och köpt lunch. Haha, ja snart känner väll Stelpa igen sig på Gränby Centrums parkering...
Det blev i alla fall dags att lasta ur och så på med alla grejerna och så hoppade vi upp. Började med att rida en sväng upp till en hage där vi tränade lite grejer som kan komma på fälltritten. Gå genom grind, rida backe, gå över bro mm. Stelpa skötte sig bra, gjorde som jag sa och höll inte på att dumma sig. De flesta grejerna har hon ju gjort förut så det var ju inte direkt något nytt.
Sen red vi ner i grusgropen och körde lite gångarter. Växlingar från tölt till trav osv. Det gick också ganska bra, tölten vet jag inte riktigt hur den var men det gick lite segt. Traven däremot där flög hon fram ibland... Och sen tillbaka till de andra hästarna så töltade hon så fint så.
Sen gick vi in i ridhuset och tränade lite super slalom, rygga, korridår med framdelsvändning osv. Det gick också bra, hon var kanske inte den smidigaste hästen men hon skötte sig bra.
Sen var det lite möte, och vi hade ju endel att prata igenom så vi hann inte allt men det blir fler träffar.
Sen var det hem igen och allt gick bra då också. Och när Stelpa kommit ut i hagen så var det bara skynda hem och fixa tills skolan.
Liten bild på Stelpa i transporten, alla såna bilder ser likadana ut men men ;P
Nu måste jag plugga, NO-prov imorgon!!!
Kram Julia

2012-04-10 @ 16:58:26

Stressad!!

Vi har typ jätte, jätte mycket plugg i skolan helt plötsligt?! Fast jag är mest nervös över det muntliga nationella provet... Jag har verkligen panikångest över det! USCH!! Kommer gå så jäkla dåligt!
Varför? VARFÖR måste dom plåga oss med detta i år IGEN?!?! Jag hade det ju redan förra året... Borde det inte räcka med att ha det i trean, sexan, nian och sen i sista ring eller något... Men två år på rad?! Jag går under!! :'(

Jag ska hem och rids nu även fast det är piss väder.. Jag måste lugna mina nerver en smula genom att glömma omvärlden ett tag...

Kram! Jossan


2012-04-09 @ 16:38:13

Hemma!

Hallå på er!
Nu e jag hemma igen! Borta bra men hemma bäst helt klart!

Till min förvåning så är det ingen snö här vilket jag är väldigt glad över! Däremot så blåster det väldigt mycket och det håller mig tillbaka lite från att gå ut och rida... Jag är såå sugen på att gå ut och rida! Har ju inte gjort det på 4 dagar nu!

Det här är ju också Atlis vilodag vanligtvis.. Hmm... Skit samma jag går ut! Han kan behöva en skritt tur innan vi börjar träningen igen :)
....Jag måste skriva ett tal kom jag på också... "/ Hejdå ridningen....

JAG VILL INTE!!
Våra nationellaprov drar igång imorgon (?!) Men det är nog lugnt. Jag vet vad jag ska skriva och så, måste bara skriva det.. Tror dessutom att jag skrivit fel någonstanns för det kan inte börja redan imorgon eftersom vi skulle lämna ett papper till henne mindst en dag innan.

Jaja.. Dags för mig att börja skriva nu.. 


Detta citat jommer vara med i min text :)

Kram på er! Jossan

2012-04-09 @ 11:03:22

Skrittarbete... & bilder

Hej!
Ja, igår var jag ju ut en snabbis till stallet och hade tänkt rida bara lite skrittarbete. Det hade inte Stelpa tänkt, hon ville springa. Och när man bad om trav så blev det tölt, och bad man om tölt så blev det trav... samma sak med galoppen, bad man om höger så blev det vänster osv.
Jobbade en liten stund med att få en höger galopp för det var tydligen extra svårt. Sen ville hon inte sakta av för att ta en ny fattning när hon väl börjat galoppera. Då fick matte bli arg en gång och så skrittade vi en bit. Sen försökte vi igen på hemvägen och då gick det.
Tränade sen lite på att sakta av och det gick också bättre. Sen kom vi till skrittarbetet jag hade tänkt göra. Jobbade mycket med att svänga och flytta och lyssna på vikthjälperna och på hur jag satt. Det gick jätte bra, hon flyttade hur lugnt som helst och lyssnade jätte fint på vikten. Sen tränade jag lite på att svänga när jag lägger tygeln mot halsen, och det gick jätte bra. Behövde knappt röra henne och hon svängde, då blev jag lite förvånad.
Emellanåt så gick även tölten och traven bra, hon kan tölta ganska långt rakt fram nu utan speciellt mycket tygelkontakt. Och traven fick hon riktigt skjut i ibland, jätte härligt :D
Så det var i alla fall två nöjda tjejer som kom tillbaka efter ridturen.
Sen putsade jag min sadel som har blivit jätte lerig, man ska inte rida bakom andra hästar när det är mjukt i marken och man galopperar...
Sen blev det två timmars bilresa för att hämta transporten vi ska ha idag. Men nu har i alla fall mamma och pappa bestämt att vi ska köpa en istället för att hyra och låna hela tiden, dock så måste man ju hitta en först...
Tog lite bilder också, men nu är minnet på mobilen fullt så det är nog dags att radera lite...igen...
Borstade bort halva hästen kändes det som...
Och så här såg mina byxor ut efter det...
Atli såg väldigt söt ut när han kom in och ville ha godis, men det var svårt att fota honom...
Och så hästarna i hagen...
Ställer upp sig så fint så...
Två sekunder senare...
Kram Julia

2012-04-08 @ 11:18:02

Glad påsk!!

Bättre sent än aldrig ;)

Glad påsk på er alla!! :D

Kram! Jossan och Julia


2012-04-07 @ 19:54:33

Minnen... :S

Hej!
Inget stall idag men som sagt påsklunch hos farmor som var födelsedagsbarn idag. Annars har jag inte gjort så mycket roligt. Mest skolgrejer...
Nu i kväll så har jag suttit och fixat med kategorierna här på bloggen. Jag och Jossan pratade för länge sen om att vi skulle fixa dom men det blev aldrig av. Sen så fixade Jossan dom för ett par veckor sen men glömmer att säga till mig som märker det först efter typ 2 veckor. Haha, bar koll vi har :P Jag satt i alla fall och fixade kategorierna på gamla inlägg eftersom jag tycker det blir så "stökigt" annars.
Och vad ska man säga, vi skrev lite annorlunda när bloggen var ny... men jag hoppas inte någon tycker det har blivit sämre. Finns endel gamla inlägg som det räcker med att man läser rubriken på så kommer minnena och man blir nästan tvungen att skratta. Vad vi hållt på med knasigheter egentligen... undrar hur många gånger vi sagt "vi har två snälla unghästar vi". För de e dom, vet många andra hästar som aldrig skulle gå med på vad Stelpa och Atli gör, trots att de är äldre.
Några inlägg som jag i alla fall minns och kan skratta åt är:
"Två nybörjare och en halvtrasig klippmaskin..."
"Första gången Anna skulle rida långrunda..."
"Tolkning+9-åring+oinkörd häst= det blir kul..."
Haha, ja alla inläggen är ganska gamla men är det någon som vill leta upp dom så går det nog ;) Detta inlägger minns jag också:
"Välkommen till våran nya blogg!"
Första inlägget, här är bilden som vi hade med då :P
Oj vad mycket som har hänt sen dess. Hjälp och det har inte ens gått ett år... ja långtråkigt lär det ju inte bli :P
Kram Julia

2012-04-07 @ 19:40:23

Citat

Jag: SATAN, va varmt det var!!
Mormor: 'Va väldigt varmt det var' menar du väl?
Jag: Ja, var det nog... (a)
Mormor: Det var lite svårt att förstå vad du menade.
Jag: Mm.. (a)
Mormor tappar löken hon håller i.
Mormor: FAN! ... ...

Haha!! Sen skrattade vi gott!! :D :D

Kram! Jossan


2012-04-07 @ 19:18:12

Härligt!

Hej på er!
Idag har jag varit och träffat goa människor och en go hund! Har varit jätte trevligt och innan vi åkte blev det kram kalas! Mysigt!
Kessie vart jätte lycklig över att få en lekkamrat som faktiskt ville leka med henne i mer än två minuter... Haha! Mitt yrväder till hund är inte alltid populär hos andra hundar men dom här älskade varandra! Jätte roligt för Kessie, mindre roligt för matte som fick borsta sen.... Haha! Tog inte nio timmar iaf ;)

Sen åkte vi in till stan och handlade lite saker :) det blev:
Ett skärp från Cubus
Ett par jeans från Lindex
Två pikétröjor från Stadium
En stickad tröja från Cubus
En välbehövd BH från Cubus
Och
Ett par trosor som matchade också från Cubus :)

Kul med lite nya kläder! Var ett tag sedan nu.

Kram på er! Jossan

(Den mörka pikétröjan är marinblå)
(så många inlägg få jag läsa när jag inte kollat bloggarna jag läser på tre dagar..)
(avslutar med en bild på min bror som hade lagom tråkigt på vägen ner hit.. )


2012-04-07 @ 09:42:20

Lov = mycket att göra...

Hej!
Japp, nu är det full rulle kanelbulle! Haha, nej men jag börjar känna mig stressad. Var inte i stallet igår eftersom jag var sjuk och mådde illa så det blev mamma och pappa som åkte ut och tog av täcket. Själv satt jag hemma och försökte göra läxor, gick sådär...
Idag fyller farmor år så vi ska till henne på påsklunch och så blir vi nog kvar där ett tag. Antagligen inget stall idag heller. Och när man inte varit i stallet två dagar i rad så känns det i alla fall för mig som om det gått år... Haha, lite överdrivet men det blir så.
Imorron vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på med Stelpa, ska nog köra lite lugnt bara. Vet i alla fall att jag måste putsa min sadel imorron, och antagligen tränset också. Juste ska hämta transporten också.
På måndag är vi fortfarande lediga :D Och då ska jag iväg på träning med laget. Ska bli jätte kul, hoppas bara Stelpis sköter sig... men det brukar ju gå bra ;)
Sen är det skola igen på tisdag och det är möte på 4H så Stelpa får vila. Sen är det vanlig vecka tror jag, ska rida onsdag, fredag, lördag och söndag. Och då har Jossan kommit hem också så slipper jag rida själv :)
Sen ska jag anmäla mig till den där tävlingen som vi tänkt åka på, grejen är bara att jag inte vet om mitt ryttarlicens kommer hinna komma, och sista anmälningsdagen är på måndag... åh, jobbigt. Jag som trodde det skulle bli enklare att tävla när man hade en egen häst, men nepp minst lika mycket som man inte kan vara säker på och massa grejer att hålla koll på...
Men men, nu måste jag börja göra mig i ordning. Glad påsk på er allihopa! Och äta massa godis nu då ;)
Kram Julia

2012-04-06 @ 11:51:06

En del bilder :P

Hej!
Ha suttit och lekt med lite bilder. Är ganska roligt ändå men bara för att jag inte har något annat att göra. Har gått och blivit sjuk, ont i halsen och snorig, inte kul. Vill åka ut till stallet och rida idag också men jag vet inte om jag orkar det, eller ja om jag kommet orka något efter det...
Här är i alla fall vad jag har suttit och trixat med:P

Inte jätte proffsigt men vad tycks?
Några av bilderna jag använt tror jag är ovisade trots att de är tagna för ett tag sen, här kommer några av dom i alla fall.
Atli när han precis kommit till gården och leker hingst i hagen :P
Och så Stelpa från igår :)


Kram Julia

2012-04-06 @ 11:26:29

Kort inlägg

Tjena!
Har inte haft något internet så har inte kunnat skriva något.. Ska be min morbror att fixa så jag får internet på Ipaden så kanske jag kan lägga ut lite bilder och så ändå :)

E ju som sagt nere i Smålad hos min mormor och morfar :) Kommer hem på måndag. Hoppas att jag hinner rida då..

Jag måste göra lite läxor när jag ändå är här nere också.. *Suck!* Jag är verkligen sämst på att göra läxor hemma... Tur att vi inte får hemläxor så ofta ;)

Chao! Jossan

2012-04-05 @ 19:57:13

Testat nya grejerna :D

Hej!
Idag åkte jag ut till stallet med de nya grejerna som jag skulle prova. Täcket var lite långt nertill med jag tror att en mindre storlek blir för kort över ryggen. Lite tält-aktigt kanske men det får va så, jag tror inte hon stör sig på det, hon kommer ju inte ha det några längre stunder. Sen är det fortfarande så stelt och fyrkantigt så det sitter nog bättre efter ett tag. Magjordarna däremot är lite klurigare, jag fick spänna in de så mycket det gick och de sitter ju inte precis tajt... men vad säger man, hästen är inte tjock i alla fall. Insåg också att täcket kommer bli smutsigt på en gång med den där rosa färgen men det får man ta, nu kommer lite bilder ;)
Sen skulle jag ju rida också. Och när jag tog in Stelpa så provade jag att springa med henne en bit i hagen. Bara för att se om hon följde efter lika bar i hagen som på banan, och det gjorde hon. Yöta också för den delen, tyckte det var jätte kul att någon sprang så hon fick något vårbus och drog runt i galopp. Stelpa blev lite orolig och vill springa iväg hon också men höll sig på marken efter att matte sagt till henne. De andra hästarna reagerade knappt på att Yöta rejsade runt och jag tänkte att deras vårkänslor är väll slut då.
Men inte då, när jag kommit in med Stelpa i stallet så hör man mycket tydligt hur det kommer en flock hästar dundrande genom hagen. Och allihopa kommer farande och rejsar runt utanför lösdriften. Inte så kul tyckte Stelpa som inte fick vara med.
Men men, jag satte på henne den nya nosgrimman, tog av den nedre remmen, och de nya bootsen, "190 gramarna". Lite bilder på detta. Någon som är bra på nosgrimmor? Ser den ut att sitta lagom högt upp?
Jag tränade på lite allt möjligt. Började med lite volter och flytta, det gick sådär. Sen lite trav på vägen, gick också sådär. Sen tog jag några galoppfattningar och det gick bättre, hon tog rätt galopp varje gång. Sen lite tölt som gick sådär och så lite trav igen. Det gick bättre den här gången men jag måste börja tänka på vilket sittben jag sitter på för när jag bytte så blev hon ganska ostadig. Sen lite mer galoppfattninar och tölt och det gick mycket bättre nu. Hon töltade flera meter rakt fram på lösa tyglar, sååå skönt att se att det fungerar :D I galoppen tränade jag mycket på att sitta ner och att diva, det gick ganska bra.
När vi kom in så fick hon på sig nya regntäcket och det får ligga på över natten för hon var inte helt torr när jag åkte. Sen visade vi pappa också hur fint vi kunde hälsa :)
Kram Julia

2012-04-05 @ 10:50:14

Atli, en islandshäst?!

ALLA BILDER PÅ P.R.E-HÄSTARNA ÄR HITTADE PÅ GOOGLE!
Om det är någons bild som kom med i inlägget och den inte vill ha den där så är det bara att skicka ett mail så försvinner den på en gång ;) Maila till: julle98_horses@hotmail.com


Hej!
Ja Jossan har säkert fått höra många gånger att Atli är snygg. Och några gånger, om jag inte minns fel, så har vissa jämfört honom med en P.R.E. Så igår hade jag lite tråkigt och så googlade jag på lite bilder på P.R.E hästar och ja, likheterna finns där. Självklart fins det olikheter men jag tycker faktiskt det är lika på många ställen.
Här är lite bilder att jämföra, ni ser säkert vilken som är Atli och vilken som är en P.R.E men tycker inte ni att det finns endel likheter? :P


Haha, han posar ju som dom i alla fall :P
Vad tycker ni? Var de lika?

ALLA BILDER PÅ P.R.E-HÄSTARNA ÄR HITTADE PÅ GOOGLE!
Om det är någons bild som kom med i inlägget och den inte vill ha den där så är det bara att skicka ett mail så försvinner den på en gång ;) Maila till: julle98_horses@hotmail.com


Kram Julia

2012-04-04 @ 18:05:09

Lektion för Anna!

Hej!
Idag hade Jossans lillasyster Anna hopp-lektion för oss. Medan Anna jobbade på banan så skulle vi fläta hästarna hade hon bestämt. Japp alltihop man, svans och pannlugg skulle vara flätat. Så när vi var klara med det började vi värma upp med lite volter och kavaletti. Efter det så la Anna upp ett litet räcke som vi hoppade över och så höjde hon vart eftersom. Det gick bättre och bättre för oss och vi rev inte lika mycket när hästarna började lyssna på mina och Jossans "avstamps-kommandon". Haha, ja de är inte så vana att hoppa våra hästar :P
Sen la vi upp ett lite högre kryss på vägen och öppnade banan så att man fick lite längre sträcka att "ta satts" på. det hoppade vi några gånger och då tände Stelpa till och började tagga lite. Haha, lite konstig häst men men det gick bra att hoppa det hindret också så länge jag körde med "avstamps-kommandot".
Sen fick de ta en galopp och springa av sig och sträcka ut sig hästarna, det verkade de gilla. Men jag som fick galoppera bakom Atli blev helt nerstänkt med lera "/ inte lika kul...
Sen tränade vi lite trix och horsemanship och det gick ganska bra det också.
Vi har också tagit en massa bilder idag men eftersom Jossan åker i kväll och inte kommer hem för än på måndag så får vi se när hon hinner ladda upp dom. Bjuder på lite bilder från när vi klippte hästarna, då var de också flätade :P
Haha, så fina så ;P
Jag får hämta mina grejer i kväll för mamma måste vara med, så jag provar dom imorron ;)
Kram Julia

2012-04-03 @ 21:38:29

Grejor :D

Haha, ja nu har mina grejer som jag beställt äntligen kommit :D Ska hämta paketet imorron, hoppas allt passa. Ska bli så skönt att kunna ha den höga nosgrimman så blir det inte så trassligt med bettet :) Hoppas bara att hon fungerar med en sån nosgrimma. Men det tror jag hon gör :P
Det som kommit är alltså:
• En engelsk/achen-nosgrimma
• Ett regntäcke
• Ett par boots
• Och ett grepskaft :P
Hihi, tänk att man kan bli så glad över lite grejer :P Om jag hinner prova grejerna imorron så kommer det bilder då ;)
Kram Julia

2012-04-03 @ 20:35:23

Försökte rida...

Hallå igen! ;)

Ja det blev en sen ridtur för mig. Var inte riktigt meningen men så blev det.
Det var bit vis halt på vägen så där gick det knappt att ens skritta men jag tränade lite galoppfattningar där det gick. Försökte även trava men det gick bara i börjar sen blev han "galopptokig". Han bara galopperade oavsätt om jag travade i skrittfart eller högre tempo.... Men det löste jag genom att driva på honom utav bara den och sen driva lite till. Efter det så travar han fint. Det är bara fjanterier det där..
Höger galoppen var också väldigt svår idag. Men det tränade vi på och det gick bättre i slutet.

Har anmält mig till Nattfaris vårkval nu. :) Har inga planer på att kvala någonstans utan bara att få lite tävlings träning. Har bara anmält mig till lätt fyrgång, V5. Det blir nog bra det. :)

Ni vet att jag tidigare klagade på att på sidan där man ska anmäla sig till tävlingarna (icesale) så var man tvungen att betala 50 kr extra av nägon anledning. Jag mailade till han som har sidan och undrade varför man va tvungen att betala 50 kr extra och om det skulle vara så överhuvudtaget. Svaret var att det hade blivit en fel (?!) på sidan.
Haha! Tur att det var någon som sa till då... :P
Det jag undrar nu är hur många som betalat 50 kr för mycket och vad den sidansvarige kommer göra med pengarna? Kommer han lämna tillbaka dom?


Så här snälla är våra islandshästar...

Yöta får stå helt själv...


Så här snygg är min hund när i går ut och går ;)


Kram! Jossan

2012-04-03 @ 18:08:32

Jobbat...

Hej!
Japp nu har jag kommit hem efter att ha varit på 4H och jobbat dagläger. Var där igår, då blev det 12 timmar i streck eftersom jag hade häst efter daglägret så då var jag lagom trött när jag kom hem. Idag så gick jag hem ganska direkt när jag hade slutat men jag är lika trött för det. 30 ungar är inte alltid så lätta, men det brukar gå bra faktiskt, sen är man ju inte själv. Jobbar med helgrymma människor ;P
Det var ju tänkt att jag skulle till stallet idag men det blev lite sent och krångligt så jag skulle inte hinna. Hoppas på att kunna ta igen det imorron i alla fall... Känns som om det var jätte länge sen jag var hos Stelpis.
Har väll egentligen inte jätte mycket att skriva om, har ju som sagt inte varit i stallet så därför har jag inte jätte mycket att skriva om.
Taggar inför måndag, då är det träning med laget inför sm. Ska bli så kul att åka iväg med Stelpa igen, var ett tag sen nu. Men jag måste fixa ryttarlicens också. Sen har jag lite tävlingar och grejer att anmäla mig till tror jag. Men det har Jossan bättre koll på så jag ska prata med henne ;P
Eftersom det var ett tag sen jag bloggade så har jag inte heller hunnit svara på kommentarer i fall det är någon som undrar.
Men nu ska jag sätta mig och läsa lite bloggar och äta något!
Kram Julia

2012-04-03 @ 16:00:00

Jämförelse av priser.

Hej!
Jag är rätt säker på att det är många av er som använder pälsglans, det gör vi iaf. Ganska ofta... :P Då är det ju klart att man vill ha en bra prisvärd pälsglans som fungerar!

Var inne på Hööks sida för att se vad alla givit för komentarer om pälsglansarna som dom har på Hööks och på Foxfire, speciellt, var det väldigt mycket kommentarer om att den var väldigt dyr men helt klar det bästa dom hade använt. Men är den verkligen så dyrt som alla säger?

Dessa är dom som finns på Hööks:


Foxfire
Kostar 199 kr.
1000 ml.


Windsor
Kostar 129 kr.
500 ml.


Renons
129 kr.
500 ml.


Absorbine
199 kr.
946 ml.


Showmaster
149 kr.
500 ml.


Tobbe Larsson
159 kr.
500 ml.


Okej. Men varför tycker jag då att Foxfiren är billig och bäst?
Jo. Av Windsor, Renons, Showmaster och Tobbe Larsson så behövs det 2 flaskor för att få samma mängd.
1000 ml av dessa kostar då:
- Windsor= 258 kr
- Renons= 258 kr
- Showmaster= 298 kr
- Tobbe Larsson= 318 kr

Det är bra mycket mer pengar än vad foxfiren kostar...

Men så kommer vi då till Absorbin som sägs va lika bra som Foxfire. Men Absorbin innehåller bara 946 ml pälsglans. Allstå för att få samma mängd (det går ju inte att köpa men om man bara ska räkna på det...) Så skulle Absorbin kosta 210 kr om den innehöll samma mängd som Foxfire.

Så Foxfire är alltså mest prisvärd! :)

Kram! Jossan


2012-04-03 @ 14:55:47

Veckans Saluhäst!

ANNONSEN FINNS INTE KVAR!


OBS! Om ägaren/ nya ägaren inte vill att hästen ska synas på denna sida, skicka ett mail eller kommentera så tar jag bort den på en gång!

Valack med utstrålning, mkt bilder. Hästar säljes

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=594238

Goti frá Stedja

Citat från annonsen: "Han är en välriden men känslig häst som kan det mesta, skänkelvikning, öppna/sluta, hoppa med mera. Han är riden mycket i dressyr och givetvis islandshästridning."

Ser ut att vara en otroligt söt kille! Som ni ser har han också ett flott steg med mycket aktion! 14 år gammal och i sin bästa ålder. inte så mycket tävlad så där finns det nog mer att ge! Han har även den där riktigt fina rostbruna färgen och täckningen i ansiktet tycker jag bara e för sött!

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=594238

OBS! Om ägaren/ nya ägaren inte vill att hästen ska synas på denna sida, skicka ett mail eller kommentera så tar jag bort den på en gång!

Kram! Jossan och Julia


2012-04-02 @ 22:52:09

Ridturen

Hallå igen!
Det gick väldigt bra idag måste jag säga! Atli har verkligen fått in tölttakten! Han töltar som en Gud nu! Bara trippar på där som om det inte vore något konstigt. Riktigt skönt är det! Formen fanns inte lika mycket idag som i lördags men några steg bjöd han på ändå :)
Han behöver verkligen få mer ork kalla gångarter tycker jag. Trava ville han inte göra idag. Det var väldigt jobbig! Men vi töltade och galopperade ganska mycket istället. Orkade inte bråka med honom idag så vi körde på det som funkade.
Tränade mycket på att få mjukare övergångar ifrån tölt till skritt och från galopp till skritt. Det är väldigt olika saker att träna på vill jag säga! Haha!
I tölt övergångarna stannar han för fort så det blir väldigt ryckigt och det ska vi träna bort. Och i galoppen så går övergången för långsamt! Men det där med att lägga spöt på bogen funkar jätte bra!! Toppen grej alltså! Jag behöver inte ta honom i munnen och jag behöver inte förstöra formen. Awesome!! :D Han lär sig hur fort som helst också! Det är så kul att träna honom!

Jag känner också att inspirationen till att blogga är i botten... Kommer inte på något kul att skriva om. Orkar dessutom inte sätta på laptoppen och skriva klart dom inläggen som vi har. Jag tror det är snöns fel.. Jag blir så deprimerad av snö...

Kram på er! Jossan

Ögonen är själens spegel...


2012-04-02 @ 13:58:39

Full fart!

Hej på er!
Hunden har precis torkat efter att tokatloss i snön ute. Hon är helt galen i snön! Har nog aldrig sett en hund som blir så lycklig av snö :P Tokstollan!
Nu ska jag iaf borsta henne och sen ska pappa duscha och klippa henne. På tiden säger jag bara! Hon börjar bli riktigt långhårig på nos och tassar nu. Sen e hon. Sen är hon rätt skitig på bena nu också. Tänk om hon vore vit.... Eller nej hon skulle aldrig vara vit, hon skulle vara brun! Haha ja tur e väl att hon är svart så hon inte ser så skitigt iaf :)

Jag ska försöka hinna med att rida idag också :) ska träna på att han ska stanna när jag lägger fram spöt på bogen så jag slipper ta tag i honom så mycket början ska stanna. Framför allt i galoppen då då. När jag ska sakta ner honom så brukar han dra ner huvudet och dra mig ur sadeln och det vill jag inte att han ska göra på tävlingsbanorna så nu ska jag lära honom att sakta ner när jag lägger spöt på bogen. Funkade riktigt bra på kursen. Det var Karin som gav mig tipset.

Now! Of to the grooming table!
See ya! Jossan

Bilder på när Kessie leker i snön och på när hon precis ätit grädde och hälften fastnade i skägget ;)


2012-04-01 @ 18:55:44

En snabbis på banan

Hej!
Idag var jag ut till stallet en snabbis med mamma och lillasyster. Det var jätte fint väder och sol då, lite kallt men sol, nu snöar det hur mycket som helst igen...
Jaja, satte upp staketet på banan, så skönt att ha det :D Sen fick lillasyster börja rida, det blev lite trav och volt träning och det gick riktigt bra. Stelpa travade jätte fint, la fram en liten bom som de travade över och de lyckades hålla traven ett helt varv ;)
Sen hoppade jag upp och red lite. Tränade lite serpentiner i tölt och det gick bra. Höll inte på så länge för hon tyckte det var ganska jobbigt men hon gick riktigt fint bitvis :) Sen tränade jag även lite trav och galopp på banan och det gick också bra. Hoppade även ett litet hinder och det gick ju bra vissa gånger... jag tror Stelpa behöver träna på att taxera till lite mindre hinder. De lite större i skogen slår hon aldrig i men de små på banan river hon bara ner när hon inte orkar lyfta på fötterna. Lilla latmasken där :P
Sen tränade vi lite på trixen och lite horsemanship och det gick också bra. Så snabbt sammanfattat var det inte så mycket svåra saker men gick bra :)
Imorron får skruttis vila men jag måste upp tidigt och åka till 4H så det blir ingen sen kväll.
Bara för att jag älskar den här bilden, stallets två bästa hästisar <33
Kram Julia


RSS 2.0