2012-12-31 @ 21:01:44

Don't judge a thing until you know what's inside it...

Igår så fick jag rida själv eftersom Atli tyvärr var sjuk. När vi mötte Jossan och Atli på väg till stallet så kunde man se att Atli inte var sitt vanliga jag, men när jag åkte sen några timmar senare så var han ju i alla fall mycket piggare. Jag har inte hört något mer sen dess så jag tror och hoppas att det gick över.
 
Till mig och Stelpa då. Det är ju isbana överallt och våran ridbanan är så knölig just nu så där ville jag inte rida. Det fick bli en sväng ut på vägen igen. Och det första jag märkte var att Stelpa har blivit mycket duktigare när man rider ut själv. Förut tyckte hon verkligen inte om att man red ut på henne om det inte var någon annan häst med. Då skulle hon bara vända hem hela tiden och var väldigt seg. Igår så var hon lite seg men inte som hon kan va när man rider själv och hon verkade inte ens tänka tanken att vända så det var ju väldigt kul.
Jaja, hela ridpasset gick väldigt bra faktiskt. Jag trodde inte det skulle göra det, men det var väll tur att det gjorde det. Jag var så arg när jag åkte ut till stallet att jag funderade på att inte rida eftersom det oftast inte fungerar att rida när man är arg. Och de hade ju kunnat sluta dåligt men det här passet fick mig verkligen på bättre tankar.
Jag testade en ny grej och började med galoppen den här gången. Och de första galopperna var lite stela men tölten efter det var riktigt bra för att vara så tidigt på passet och bättre gick det. Alla gångarter gick riktigt bra till slut faktiskt och hon fick en väldigt bra framåtbjudning. Vi både travade och galopperade i form, till och med höger galopp. Och tölten blev så extremt härligt taktfast vissa bitar och hon börjar få tillbaka den låga formen i tölten. Super! När hon går sådär så kan jag faktiskt säga att min häst är häftig. Man verkligen känner hur hela rygger rör sig och hela hästen töltar! Och de andra gångarterna kan bli riktigt bra de också, hon har fått mycket lättare för höger galoppen nu. Ni som följt mig vet ju att vi har haft väldigt svårt med den och om jag verkligen försökte så kunde jag få den en eller två gånger på ett ridpass. Nu skulle jag kunna säga att i alla fall varannan gång jag ber om det så fattar hon höger galopp. Visst får jag göra en överdriven fattning men det är fortfarande en stor förbättring.
 
Så jag var ju riktigt nöjd men henne. Och det var väll tur för alla andra som skulle träffa mig den dagen för annars så hade jag varit en tickande bomb.
Idag har Stelpa vilat och jag tror alla hästarna kommer stå inne i natten. Imorgon ska jag ut till henne igen, vi kanske tar det lite lugnare eller i alla fall kravlösare då.
Vi måste ta lite nya bilder snart så att ni får se hur fint hästarna kan gå :)
Gott nytt år på er allihopa så länge!
 
Kram

2012-12-30 @ 19:57:11

Inte igen! :((

Idag fick Atli ont i magen igen. Vi. Kl 11.40 ropar pappa àatt Atli inte mår nå bra till mig. Jag var vaken men låg fortfarande i sängen och jag har aldrig klätt på mig så fort i mitt liv tror jag! 5 minuter senare så var jag ute med min häst.
Det hela hade börjat med att Atli inte hade varit med flocken som han alltid, alltid brukar. Så redan där så var det misstänksamt. Mamma och Pappa hade varit ute och gått med hunden och fick en dålig magkänsla av att Atli inte var med flocken. Och mycke riktigt. När Mamma skulle kolla intill honom i hagen så hack han och la sig för att sedan ställa sig upp lika fort igen. Så han torg honom i skägget och ledde in honom snäll som han var. (Ärligt så tror jag att han fattade att vi kunde hjälpa honom med det här som vi gjorde förra gången han hade ont.) och sen tog hon honom till vårar hus för att möta upp mig.
 
När jag kom ville han tydligt inte stå still och när jag lyssnade på magen så var den helt tyst. När jag kollade färgen på tandköttet så var det ovanligt vitt så jag trodde att han hade fått i sig för lite vatten och var uttorkad, där av koliken. Jag tror fortfarande att det är anledningen till att han fick kolik för den delen. Men min granne som är veterinär sa att när de har ont så drar sig blodet tillbaka och till det onda stället Och det var därför han var vitare än vanligt. Han fick också lite lätt smärtstillande av mina underbara grannar!
Sen var det bara att börja gå.
 
Ungefär kl 13-14 så kom hans mage igång igen men han bajsade aldrig. Det bara började bubbla i magen. Då blev jag ju orolig för att han skulle få gaskolik istället! Men han verlade verkligen må bätätare och han var pigg, glad och otroligt utråkad. Men vi fortsatte gå lite gran till kl 15-16 sen fick han stå i boxen en stund. Där var han lite orolig men inte mer än vanligt. Sen började han sparka med bakbenen. Inte så att han sparkade mot magen utan det var mer som om någon hoppade på honom bakifrån och han blev livrädd. Han kissade även 4 ggr mellan kl 12  och 17 vilket är lite mer än det vanliga tycker jag. 
Så vi var uteoch gick igen i ca en halv - en timma och sen trick han stå i boxen i en halv timma och sen ut igen och gå i ca 40 min.
 
Men nu ca 19.30 så hade han bajsat. Det var hårt och väldigt tort så jag tror att vatten brist var orsaken till problemet.
Så nu fick han stå kvar i boxen utan mat men med friskt vatten, vilket han har druckit lite av. Så går jag ut och kollar till honom igen vid halv 8 sen så får vi se hurläget är då.
 
Han hade inte så våldsamt ont denna gång iaf. <3
 

2012-12-30 @ 11:45:25

Solblesa <3 Kameran

Haha, ja det är svårt att ta dåliga bilder på den här hästen när hon ser så söt ut...
Hoppas ni inte tröttnar på bilder :P 
 
Kram Julia

2012-12-29 @ 20:59:18

Heeelt olika hästar

Idag bytte vi hästar igen. Det är riktigt roligt och nyttigt också tror jag. Det är kul att få testa på något annat än det man är van vid och så ser ju den andra personen hästen på ett annat sätt så man får nya ideer och tankar.
Den här gången red vi en sväng på vägen och det gick bra. Det är verkligen två helt olika hästar vi har, på många sätt är de nästan varandras motsatser. Sen finns det ju tillfällen när de fungerar lika men det är väldigt olika ändå. Sen är det ju kul att se sin egen häst lite bättre om man inte säger så, när man sitter på ryggen så får man ju mest föreställa sig hur det ser ut. När man rider bredvid så kan man ju verkligen se, om man kan slita sig från hästen man sitter på såklart...
Atli var lite svårare att rida när man var ute på vägen. Han var mycket mer framåt och det blev fler grejer att hålla koll på. Vi fick till några bra sträckor tölt i alla fall men Jossan får det att se mycket enklare ut än vad det är. Det var lite svårare att få koll på huvudet nu och så ville han gärna springa på lite för mycket. Men det var kul att rida en häst som man får bromsa i tölten. Stelpa behöver jag sällan bromsa nu för tiden.
Sen märkte jag att Atli har ganska så mycket större steg än Stelpa. Min overall brukar sitta bra men nu gled byxbenen upp jätte mycket.
 
Jossan får skriva ett eget inlägg om hon vill men jag tyckte det såg ut som om det gick bra för dom också. Det tar ju ett tag att hitta knapparna på Stelpa. Tro mig jag vet... jag rider henne fem dagar i veckan och det tog nästan ett halv år att verkligen lära sig henne. Så jag tycker det går bra för Jossan som faktiskt börjar hitta de flesta knapparna.
Haha, båda kunde visst inte se bra ut samtidigt :P
 
Kram

2012-12-29 @ 08:51:22

Typical Semtegens Islandshästar

 
Haha, det är verkligen såhär. Om Blesa också busar så blir de andra hästarna 10 gånger gladare typ :P
 
Kram

2012-12-28 @ 17:16:57

Besök i stallet!

Idag så var kusinerna på besök i stallet. De fick tolka och rida lite ponnyridning. Stelpa var en liten ängel och skötte sig super bra. Gick lugnt och fint och brydde sig inte alls om att 5 ungar hängde över henne samtidigt. Och på slutet så fick hon visa sina trix, haha om vanligt, allt för godis... Vädret var på vår sida också, solen sken en stund i alla fall innan den gick ner.
Juste, vi testade tolka med Atli också. Bara i skritt men han skötte sig super bra han också. Snälla hästar vi har :P
Här är en bild på Stelpa och min minsta kusin.
 
Kram

2012-12-27 @ 17:18:10

Lite grejer jag inte sagt

Tvärr så får ni ingen film, hade tänkt visa det men mitt iMovie kolapsade... Jaja bilder får ni i alla fall.

Ja för i tisdags var det ingen vanlig dag. För det första så var det strömavbrått i hela byn 5-6 timmar så belysningen i stallet fick vi lösa på eget vis. Såhär:
Man tager vad man haver.
 
Och sen när vi kommer in efter att ha fodrat hästarna så ser vi en mus som sitter bland reflexerna på glovet. Båda sätter sig och kollar på den men musen verkar inte märka oss, den brydde sig i alla fall inte. Vi försökte mata den med lite havre och så kröp den upp och satta sig i Jossans händer. Där satt den och mumsade tills vi inte orkade hålla den längre och satte ner den. Haha den var jätte söt och verkade nästan vara helt tam. Albert heter den, det döpte vi den till när vi såg den en gång förut och nu vet vi att han bor under huset också. Vi trodde han var sjuk först eftersom man fick plocka upp den men den var hur pigg som helst när vi satte ner den. Fast när den satt i Jossans händer så typ halvsov den ibland.
Haha, konstig och orädd mus :P
 
Juste jag har ju glömt att säga det men jag ska också vara med på Vintermästerskapen, om våran klass startar... det är inte så många anmälda. Någon mer som ska dit? :)
 
Kram

2012-12-27 @ 15:15:11

Slapp dag

Idag så vilar Stelpa. Det här får bli dagen på lovet då jag tar det lugnt och bara är hemma. Har klätt mig i mjukiskläder och bänkat mig i soffan. En dag kan jag nog hålla mig här även fast det kryper i benen på mig.
Sitter och kollar på gamla inlägg här på bloggen. Haha, vad mycket minnen som kommer tillbaka. Både bra och dåliga men jag måste säga att jag kommer ihåg de bra minnena mycket bättre än de dåliga. Och när man ser på det i det stora hela så verkar vi faktiskt ha väldigt roligt, vi har väldigt roligt.
 
Imorgon ska Stelpa få leka körhäst igen. Haha nej inte riktigt, men mina kusiner ska följa med ut till stallet och så ska de få tolka med Stelpa. Tror det kommer blir kul, Stelpa gillar ju att tolka och är rätt duktig på det. Funderar starkt på att köra in henne i sommar om jag kan hitta något att köra med. Skulle vara riktigt kul att kunna köra henne också.
Vi får se, det kanske kommer folk på besök i stallet i helgen också mer om det senare. Nu ska jag fortsätta brainstorma bloggen. Ha det bra och uppdatera era bloggar så att jag har något att läsa denna slappa dag :P
Hahahaha kom på att bilderna är tagna den 21:a, ja hästarna verkar ju verkligen rädd för att jorden ska gå under :P
 
Kram

2012-12-27 @ 14:50:58

Kan man ens tröttna på dessa djur?

Eller är det bara jag som är helt fast...?
 
Har alltid funnits där, kommer alltid att finnas där? Ni vet enda skillnaden är att jag inte behöver kolla upp så mycket på dom längre... 
 
Kram

2012-12-27 @ 00:37:29

Vad är det som händer?!

Hallå?! Va fan, ursäkta mig men, SNÖN SMÄLTER! Varför?? Åhh, jag tänker inte va med om det ska va slask och blött fram till April... Usch, regnar gör det också.
Men det stoppar oss ju inte från att komma ut till våra hästar och rida. Idag tog vi en lite längre galopptur och tränade kondition. Hästarna verkade tycka det var skönt att få springa av sig och var väldigt pigga. Och ett riktigt konditionspass blev det, sen blev det styrketräning i skogen också för där var det lite högre snö än vi tänkt oss, men det gick bra. När vi kom in så var alla genom blöta men inga sura miner för de inte. Nej på med täcken, stretcha och sen mat så var alla nöjda ;)
Det var lite om dagen bara, troligen så blir det bättre uppdatering imorron för då ska jag va hemma och Stelpa vila. Har en rolig grej att visa nämligen men den är inte klar än så bjuder på några roliga bilder på Solblesa så länge :P
 
Kram

2012-12-26 @ 00:22:50

Idag fick jag en guldklimp!

Ni vet hur man pratar om de guldklimparna som man får av sin häst. För det mesta är det bara slit och jobb med att ha häst men så kommer de där ögonblicken då du och hösamspelet och ni bara dansar fram. De ögon blicken som är guld värda! 
Egentligen ligger det ju mer i det "uttrycket" än vad man tror! Om man ska bryta guld så krävs det mycket hårt jobb och man får aldrig hela alltihop sammlat i en enda, stor guldklimp. Utan man måste jobba sig fram till de små guldklimparna och samla ihop dom till man till slut kan kalla dom en hög. Och på vägen tappar man alltid någon guldklimp så man måste leta reda på en ny för att ersätta den tappade.
Wow! Going deep here! Men det är ju faktiskt sant!
 
I varje fall så fick jag en guldklimp idag utav Atli! Helt underbart var det!
Det var precis som i somras när han bara släppte i nacken och man kände hur hela ryggen rörde på verkligast den här gången gick det långsammare! Den här gången var det arbetstempo tölt inte mellantempo tölt! Och kraften och energin var där och allt var bara perfekt! 
 
Nu är han tillbaka! Nu vågar han ta i med bakbenen som han gjorde strax innan snön kom! Och jag vågar nog säga att han till och med tar i mer än vad han gjorde innan snön kom!
 
Peter sa att det skulle hända mycket med honom under vintern! Och jag tänkte: "jaja, vi får väl se" men jag är nog övertygad! Mycket kommer att hända denna vinter! Och jag hoppas innerligt att det bara kommer att gå framåt!
 
 
Den här tölten var det idag! Fast idag varade den inte för en halv millesekund utan för 5 minuter!

2012-12-25 @ 12:51:34

Fin julklapp

Jag tänkte inte visa alla julklapparna nu, men en av dom måste jag bara få visa. Det är faktiskt julklappen jag fick av Jossan.
Det var så fint, jag fick tårar i ögonen när jag öppnade den.
 
Det är alltså ett armband, gjort av Stelpas tagel. Åh, det är så fint och Jossan har gjort det själv vet jag. Har ingen aning om hur lång tid det tar att göra ett sånt armband och jag förstår inte hur hon lyckas men jag tycker det är super fint och det är verkligen personligt. Ingen annan har ett sånt här armband och så kommer det alltid påminna mig om Stelpa och Jossan.
 
Tack Jossan det är verkligen jätte fint! 
 
Kram

2012-12-24 @ 12:00:00

God Jul

önskar vi på Semtegensis.blogg.se!
 
"Från oss alla, till er alla... en riktigt god jul!"

2012-12-23 @ 22:01:54

Jul imorgon!

Ja det blev lite sista minuten shopping av julklappar iförrgår! Jag och brorsan hade inte köpt något till någon och helt plötsligt så bestämde vi oss för att vi också var tvungna att köpa julklappar! (Först sa dom att vi inte behövde det och sen verkade det som om dom förväntade sig att vi skulle gjort det ändå så vi kände att vi var lite tvugna)
Så vi gick ihop oss och la 50 kr var vilket det inte blev i slutändan ändå men skit samma! Vi blev nöjda med våra köp ialla fall :)
 
Det var faktiskt mina paket som Julia visade här på bloggen tidigare! Jag har redan listat ut en utav dom ;) men Julia fick sin julklapp i tid iår faktiskt! Helt otroligt! ;) Inte lika stor som den jag fick men enligt mig minst lika fin :) Jag är riktigt nöjd över den faktiskt! :)
 
Men nu till det väsentliga för våran häst-blogg. Jag har sett att Atli har varit ganska så pigg ute i hagen på sista tiden... Och idag när jag hälsade på honom för första gången sen i tisdags (jag har haft en elak hosta som inte har blivit bättre av den kalla luften och jag ville inte vara dö-sjuk på julafton... Så jag satte mig själv på husarrest) och som vanligt när jag inte ridit honom på några dagar så blir han riktigt, riktigt elak mot alla de andra hästarna! Dem får inte, under några omständigheter, komma närmare mig och honom än 2 meter. Om dom gör det får dom veta att dom lever!
Ja, elak mot dom andra hästarna blir han men fy va go han blir med mig!!
Jag älskar den där hästen över allt annat på denna jord! Jag har aldrig i mitt liv älskat någon häst eller något över huvudtaget så mycket som jag älskar honom! De hästar jag älskat innan är inget mot vad jag älskar den här hästen. Kärleken som vi har för varandra har jag aldrig upplevt med någon annan häst. Han är min häst och han kommer alltid vara min häst. Vi är som gjorda för varandra han och jag vi har ett så speciellt band som jag inte ens förstår själv.
Varje gång jag tar tag i hans huvud och håller fast honom och pussar tusen gånger på honom och sen släpper så ska han pussa tillbaka! Varje gång så tar han sin goa mule och pillar mig i ansiktet med den! 
Han är så go och speciell min älskling!!
Så här håller han på:
 
Men ja, jag fick i alla fall reda på att det inte bara var för att jag inte rider som han har en sådan överskottsenergi. De har börjat få havre med höet på kvällen tydligen. Inget som Atli behöver kan jag säga i alla fal inte när jag inte rider! (och inte annars heller för den delen. Han har energi så det räcker!) 
Så vi får se hur det går imorgon.. Jag har nämnligen tänkt att rida imorgon!
 
Arkiv bilder från januari/februari 2012:

2012-12-23 @ 21:43:44

23 December

Idag var jag ute i stallet med småsyrrorna. Vi tog med oss fika och så tog vi och tolkade en sväng med Stelpa. Hon skötte sig super bra och verkade verkilgen tyckta det var roligt. Om man vill så tror jag inte det kommer bli svårt att köra in den hästen. Jag funderar på det, om jag kan få tag på något att köra henne med. Men det får nog bli ett projekt för sommaren i så fall.
Imorgon är det ju julafton och skruttisen kommer vila. Hon har jobbat bra de här dagarna och förtjänar en vila. Men förhoppningsvis så får jag komma ut till henne igen redan på tisdag :)
 
Kram

2012-12-23 @ 11:20:28

Upp och iväg!

Nu ska jag alldeles strax åka till stallet, får se vad vi hittar på. Igår så gjorde vi lite allt möjligt. Först red vi på banan och försökte mjuka upp Stelpa och hitta takten i tölten. När det fungerade så gick vi ner till hagen och skulle träna lite i den djupa snön. Usch vad jobbigt det var sa Stelpa. Det var ju rätt djup snö och så var den kanske lite "tyngre" än förra gången vi red där. Vi travade lite grann med skritt pauser, Stelpas trav blir så himla stor i snön så att ibland tappade jag balansen helt. Men det är roligt att se hur bra traven kan vara. Sen glaopperade vi lite i den mellan djupa snön, haha Stelpa orkade in gå i den höga snön längre. Efter det så gick jag ut på vägen för att få lite fart på tölten och det gick himlans bra. Hon töltade super bra och sen travade hon också rätt fint. Jag avslutade där när det gick så bra även fast hon inte var jätte trött. Men man ska ju sluta när  det går som bäst och så vart hon rätt trött förrigår så hon förtjände att ta det lite lugnare en dag.
Sen blev det stretching, (hur stavar man det?), och lite trick träning. Stretchingen gick utmärkt men Stelpa var lite lat och ville smita från att göra trixen. Haha hon skulle bara ha godiset men tillslut så både hälsade och bugade hon, och hon har börjat fatta mer och mer att hon ska vinka med frambenen och gå samtidigt. Kanske kommer hon kunna spanskskritt en dag :P
 
Två bilder på Solblesa. Är hon tjock eller rätt smal för att bara gå i hagen?
Det beror liksom på ur vilken vinkel man ser det...
 
Kram

2012-12-22 @ 22:34:41

För mycket bilder?

Hörrni, tycker ni att det kan bli för mycket bilder på bloggen. Man lägger ju ut långt ifrån alla och jag har massor med bilder från bara de här två dagarna som jag inte har visat. Blir det tråkigt med massa bildbomber eller vill ni se fler bilder? Det kanske bli lite tråkigt i längden att bara titta på hästar och snö... men vad tycker ni?
Här får ni några av mina favoriter från de här dagarna.
 
Kram Julia

2012-12-22 @ 10:47:00

Glada hästar!


2012-12-21 @ 23:57:22

Något i luften idag...?

Idag när jag kom till stallet och skulle hämta Stelpa så märkte jag att hästarna var på bus-humör och som tur var så hade jag kameran med mig. Och oj vad busiga de var. Jag smackade lite och så började de springa, allihopa. De såg så glada ut. Haha, ja jag vet inte varför men ordentligt glada var de i alla fall. De lekte och sprang och busade. Det var ett tag sen jag såg dom göra det och jag kunde inte sluta le. En del bra bilder blev det ockå ;)
 
Sen tog jag in Stelpa för att rida en sväng. Vet inte om det var något i luften, det kanske är julsämning trots allt men glad blev man. Kändes som om både jag och Stelpa var på riktigt bra humör och ridpasset gick också bra. Red på vägen och trände och allt fungerade. Vi fick jobba lite båda två men i slutet så fungerade allt så jag är riktigt nöjd. Fick till en riktigt bra tölt idag, bästa på länge. Höger galopp blev det också och trav i form, helt otroligt.
Och nu har vi ett litet tag stretschat Stelpas bakben och bakdel lite extra eftersom Jossan kom på att det kanske egentligen är där hon är stelast och inte bogarna. Det börjar ge reslutat nu. Förut var hon kinkig och ville dra bort bakbenen när jag skulle stretscha dom, nu är det mycket mindre sånt och hon är mycket vigare. Känns riktigt bra det här :)
 
Nu blir det lite bilder då!
Haha ja, de kommer i alla fall hålla igång sig själva över julen :P
 
Kram

2012-12-21 @ 12:50:00

Gjort jul hemma, nu ut till stallet och Jossan!


2012-12-20 @ 20:26:34

Buhuu...

Ohja... Jag är sjuk nu... Jag är trött hela jag. Finns inte en del av mig som inte är trött.. Jag tror dessutom att jag håller på att få typ lunginfalmation men vi får se.. Det är bara vad jag tror.
 
Men det blev ingen ridning igår, då satt jag och hjälpte en kompis med matte provet som skulle in idag och idag orkar jag bara inte rida. Vi får se hur det blir imorgon men antagligen så blir det ingen ridning då heller.
 
Det var en liten uppdatering från mig bara. Orkar inte skriva mer nu så, ha det gött! Får se om jag checkar in här imorgon också eller om jag sover hela dan imorgon ;)
 
One word for this picture: Friendship!
 

2012-12-20 @ 10:01:07

Offpist ridning...

Japp såhär såg det ut på många ställen där vi hade bestämt oss för att rida i tisdags. Och nej inte kunde vi vända för vi hade ju bestämt att rida den rundan. Haha, ja stackars hästarna var helt snöiga när vi kom in, vi också iof... Hästarna skötte sig bra och träning blev det ju för dom, men kanske inte konditionsträning som vi hade tänkt. 
 
Sen när vi äntligen kom ut på en väg där det inte borde hänga ner massa grenar så låg det träd över vägen. Det första var litet så det hoppade båda hästarna över. Sen var det ett större som låg så att man kunde ha ridit under det om det inte hade hängt ner massa grenar. Jossan och Atli stannade och red runt, men Stelpa sprang rakt under med Julia, jaja det gick bra i alla fall. Sen var det ett till stort träd fast det kunde man hoppa över så Jossan hoppade men Stelpa fick gå runt för hon försökte takla bort trädet när vi gick fram och kollade på det så jag vet inte om hon skulle hoppat... Det var den lilla historien för den dagen, det händer något speciellt varje dag med de där hästarna...
Kram

2012-12-20 @ 09:46:40

Vilken ridmusik?

Hej!
 
Ja nu tänkte jag ställa en liten fråga här. När ni rider till musik, om ni gör det i vanliga fall eller på tävling så, vilken  sorts musik gillar ni att rida till? Har ni någon favoritlåt?
Jag tycker det finns flera stilar som passar och när jag gjort filmer där vi rider så har jag använt allt från Sean banan, Skrillex, Mohombi, Flo Rida och på musik sida här så finns det ännu mer blandat.
 
 
Lite skillnad på musik i dessa videor, men jag tycker båda passar rätt bra ändå. Vad tycker ni?
 
 

2012-12-19 @ 11:51:52

Håller på att bli sjuk...

Blä!! Inte kul kan jag lova! Vet inte vad jag håller på att få men nått är det och det blir inte bättre.. Men jag är hyfsat pigg ändå så jag är inte hemma även om jag var otroligt sugen på det i morse eftersom jag var jäkligt trött!! Det märks att det behövs ett lov nu! 
 
Men eftersom jag är i skolan så ska jag rida också sen när jag kommer hem. Det blir ett pass i snön idag.. Haha ja, det var det ju igår också som jag vet att ingen utav oss har berättat om än men det får bli sen :)
Det som är bra med snön är att man inte behöver rida så länge! Det är väldigt positivt! :P
 
Nu ska jag dra och käka solans jul-mat. Blir spännande.. Får se om det är gott ;)
Bilder från sist vi galopperade i snön!
Snälla kolla inte på mig.. Jag kan säga att det f*n inte var lätt att hålla balansen just då för han blev så sjukt annorlunda i gångarterna! Haha!
 

2012-12-18 @ 09:56:00

Favoriten i slutet av ridpasset

Något som jag insett att Atli verkligen älskar så är det att trava av sig i slutet av passen. Han går ner i en riktigt djup och trevlig arbets form och verkligen sträker ut hela ryggen! Han älskar det!
Det är ju lite konstigt eftersom det måste ändå vara lite jobbigt att använda ryggen så pass mycket som han gör då, men men!  Det gör ju inget för mig att han bygger lite ryggmuskler! :)
Så här fast ibland ännu lite lägre brukar han gå!
Jag tror att det är super bra ja! Han får ett härligt häng i steget och han slappnar verkligen av när han får göra så här. Jag inbillar mig även att han lättare "hämtar andan" efter ett tufft ridpass om han får trava av sig lite innan vi skrittar.
 

2012-12-17 @ 20:50:00

Vintermästerskapen here I come!

Nu har jag anmält mig till vintermästerskapen! :D
Det fick bli V5 och T8! Men vem vet om jag inte känner att vi är redo för T8 så stryker jag mig själv Ifrån den och bara kör V5 istället. Men jag tror vi kommer orka! Jag hoppas att vi kommer orka! Det får bli lite av ett mål helt enkelt. Att korka köra två varv på en ovalbanan i hyfsad tölt :)
 
Det blir iaf 26 januari och 2 mars som jag ska tävla :) kommer bli jätte roligt tror jag eftersom det är en tjej som tänker samla ihop ett helt gäng från krokarna här om kring och så ska vi liksom försöka hålla ihop lite och heja på varandra när vi rider :) Alltid roligt med lite ansikten sm man känner igen!
 
Men kommer jag få träffa någon utav er då? Nya ansikten är alltid roligt :)
 
 

2012-12-17 @ 08:11:46

Julias lektion

Ja nu tänkte jag ta och berätta lite om lektionen osv. Att ta sig dit gick bra, inga problem, Stelpa bara kliver in i transporten nu för tiden.
 
Vi jobbade mycket tölt som vanligt och jobbade med att få henne mjuk så att hon hittade takten och inte var passtaktig. Vi har ju inte gått något speciellt framåt sen förra lektionen hos Peter eftersom Stelpa vart sjuk i ca 3 veckor så det har inte varit så mycket tid att träna. Innan hon blev förkyld så gick det ju jätte bra men vi har inte riktigt kommit tillbaka dit än, det är lite synd men det kommer.
Dock så har ju Stelpa stärkt traven sen senast vi var hos Peter, kanske för att vi har börjat träna i den höga snön en del. Men nu ska jag inte försöka stärka traven mer genom att trava för då kommer hon tappa tölten. Vi ska istället försöka jobba med tölten så att den blir riktigt bra och då kommer traven också komma. Självklart kommer jag träna trav också men jag ska prioritera tölten. Som Peter sa "tölten ger traven men traven ger inte tölten".
 
Annars så tyckte jag det gick bra. Det är mycket jobba och böja i tölten men även där blir det en balansgång. Stelpa har fallit tillbaka lite till det här att hon inte riktigt vill gå. Kanske så börjar hon tröttna på att gå på banan för när vi rider ut så har hon ju varit övertaggad, men i vilket fall som helst så är hon lite seg på banan. Då kan hon bli sådär att det bara går långsammare och långsammare ju mer man driver och sen bara stannar hon. I det läget så fungerar det inte att bli arg på henne och bara fortsätta driva, det slutar bara med en arg häst och en arg Julia. Istället så får man då släppa lite på kraven så att hon går framåt och sedan samla ihop henne igen. Men Peter tyckte att hon var bättre nu, att man kunde jobba henne längre nu innan hon blev seg och ville stanna och så är det nog. Hon är inte lika tjurig nu och försöker faktiskt innan hon börjar sega.
 
Så det är väll som Jossan skrev, både ja och nej. Vissa saker går bättre nu andra sämre men jag tror att hon inte riktigt kommit tillbaka helt än men när hon gör det så kommer det gå framåt igen.
Ja det är en balansgång, traven som vi kämpat med så länge nu tar helt plötsligt över tölten...
 
Kram

2012-12-16 @ 19:18:44

Ja och nej

Vi hade ju som sagt (tusen gånger) lektion för Peter idag och ja, det gick bra som alltid ;)
Ne, men det gick faktbeat riktigt bra! Första gången sedan snön kom som jag fick ner honom i form! Han blev nämnligen genast styg och försiktig när snön kom eftersom han är lite rädd för att halka. Så då blev i tvungna att backa lite i utvecklingen och gå tillbaka till att ha med bakbenen ordentligt vilket kanske har gått lite si så där men jag har inte tappat honom helt och nu har fri fått lite nytt att tänka på så nu ska det väl gå framåt igen.
 
Som vanligt så tyckte Peter att han var och är väldigt fin i grund ridningen, alltså i trav och skritt och även galopp. Mjuk och trevlig i munnen och kroppen och det är alltid lika kul att höra! Han är faktiskt lite som en smör klick i en varm stekpanna! Och det är inte helt lätt att hålla koll på vart allt tar vägen ibland.
 
Vi ska i princip fortsätta som vi gör nu. Träna mycket bakben och att skrölta innan vi går fram i tölt. Jag blev inte så förvånad när han sa att jag släpper fram honom för fort till tölten så han tappar den fina samlingen som vi jobbat upp. Det är det vanliga gamla kötret med Josefine, jag gjorde exakt samma sak både tidigare i år och med den förra hästen. Men det ska jag väl ändå lätt kunna fixa! jag har ju fixat det många gånger tidigare :)
sen ännu mer träning på tt inte protestera så jäkligt när vi ska samla och kunna sakta men säkert kunna korta upp öppnorna och även kunna samla på så vis utan att han börjar ta ojämna steg :)
 
Det var väl ungefär det! Måste komma på en träningsplan för min lilla pålle som vi ska försöka hålla nu i vinter också! Måste ta och fundera på det.
 
nu ska jag plugga lite till på sam-provet som kommer upp på tisdag (och det är ändå inte mitt sista prov innan jul... ) sen blir det ostkaka, dusch kanske lite tv och sen sägen!
 

2012-12-16 @ 18:30:07

Bildbomb från lektionen!

Japp, idag var det lektion för Peter för både mig och Jossan. Det gick bra men mer om det kommer senare, nu kommer det lite bilder ;)
 
 
Kram Julia och Jossan

2012-12-16 @ 08:15:00

Cirkus Semtegen del 1 och 2

 Det är måndsidiga hästar det här...
 
 
Ja ni får säga vad ni vill om slutet på sista filmen, jag bjuder på det och lovar att ingen skadade sig. Men visst är hästarna rätt duktiga? Haha man får de att göra nästan vad som helst för lite godis...
 
Kram Julia och Jossan

2012-12-15 @ 21:32:00

Helgen hittills!

Hej!
 
Ja nu är jag hos Jossan hela helgen. Efter skolan igår så tog vi oss hem till Jossan och så har jag sovit här inatt och blir kvar tills någon gång imorgon. 
Igår red vi i högsnön på varandras hästar. Vi har tänkt att vi ska byta hästar lite oftare och regelbundet eftersom det är roligt och nyttigt att rida "nya" hästar också. Det var väldigt roligt att rida Atli och Jossan har verkligen kommit framåt med honom. Vi började med att värma upp på banan och Atli har fått jätte mycket starkare tölt och är super mjuk. Sen var det som alltid när jag rider Atli väldigt roligt att få trava oredentligt och så obehindrat, det är så enkelt med honom.
För Jossan och Stelpa tyckte jag också det gick bra men Stelpa jävlades lite med henne och skulle testa, typiskt henne, så hon var rätt seg ibland.
Sen gick vi ut i den höga snön och travade och galopperade lite. Det tyckte båda hästarna var jätte jobbigt och de var ganska trötta efteråt. Det var ca 50 cm snö överallt så det fick jobba rätt bra, speciellt Stelpa som har mycket kortare ben.
 
Idag så har vi tolkat med Stelpa. Jossan och Anna red lite på Atli först och sen tog vi ut Stelpa. Det här gången tolkade vi på en bob, en sån här:
Och det var mycket enklare att åka på en sån än på skidor så nu kunde vi galoppera också. Stelpa skötte sig jätte fint och här kommer en liten film som vi gjorde undertiden :)
 
 Det var det, imorron blir det äntligen lektion för Peter om alla är friska och skorna sitter kvar :D
 
Kram

2012-12-13 @ 20:17:15

Utverdering av ELT- gjorden

Självklart måste jag ju göra en utverdering av ELT-gjorden! Tack för att du påminde mig Alexandra! ;)
 
Så vad tycker jag om den då?
Jo, men jag tycker faktiskt att den är underbar! Helt perfekt och den har verkligen fyllt mina förväntningar på den!
De senaste tre gångerna när jag spännt den så mycket som jag borde och vikt padden dubbel i framkant så sadeln inte blev för stor så har sadeln suttit nästan där jag lagt den varenda gång! 
Dock tror jag precis som Linda att man nästan måste ha en anti-slip padd under för att det ska bli bästa möjliga resultat.
Väldigt, väldigt viktigt att man tar en storlek mindre också precis som alla föreslår för gjorden är verkligen extremt elastisk! Jag har en storlek mindre nu och då kan jag ändå spänna den på samma hål som min förra sadelgjord som var 5 cm längre! Jag kan faktiskt spänna ett hål extra om den ska sitta perfekt hela ridturen. 
Man får vara noga med att inte spänna den för löst heller för då funkar den inte alls... Jag lovar ;)
 
Atli var ju även lite irriterad av den gamla gjorden också. Han, bara helt plötsligt, blev riktigt sur när man skulle spänna sadelgjorden. Han sprakade med ena bakbenet och letade efter någon som inte var jag att bita i. Men det fanns det heller inte ett tecken kvar av när jag använde den här gjorden. Han la öronen lite bakåt men jag tror att det satt mer i huvet än vad det känndes för sen har han inte gjort om det :)
 
Jag har heller inte märkt av att tyget "knöglar" sig eller blir "utdraget". Fast jag har både den nyare med svart tyg som ska vara mer slitstarkt och jag har ju inte haft den så länge men i alla fall så har inte det hänt med min :)
 
Jag vet att det är ett riktgit saftigt pris men jag kan nog säga att jag tycker att det är värt det! Sadeln sitter vilket är guld värt! Och jag har sett den sitta på hästar som är betydligt tjockare än atli också men sadeln har ändå varit stilla. 
 
Kan tippsa om sidan Sadlar.se som säljer den "nya" (med svart tyg) ELT- gjorden för samma pris som den gammla (med grått tyg). Alltså tjänar du 300 kr på den!
 
Tummen upp för den!
 
(är det någon som vet hur endå/ändå stavas?)

2012-12-12 @ 21:13:00

Jag tror jag har det!

Jag vet inte riktigt säker än men jag kan ha lösningen på mitt dragkamp problem! :D
 
Igår när vi skulle rida så stälde jag Atli mot väggen när jag skulle hoppa upp för att han inte skulle kunna gå någon stans. Helt stilla stod han inte ändå men han kunde iaf inte gå iväg bara så där.
Men i alla fall så drog han inte en enda gång igår! :D Vi hade lite problem i galoppen men sen fick jag kontroll även där :) Jag gjorde tempoväxlingar och allt även fast tölten kändes väldigt travtaktig igår... I alla fall den ökade :/ Men jag hade kontrollen :)
Eller ja, jag har alltid kontrollen. Det blir aldrig okontrolerat men han rycker i mig för att få gå snabbare och liksom tjafsar hela tiden och det är ju det som jag vill ha bort. Det är inte så att jag inte kan få stop på honom för det kan jag men det tar bara olika lång tid ibland ;)
 
Men tänk om det var en sådan simpel sak som att jag måste få honom att stå still när jag hoppar upp. Då blir jag nog nästan lite arg tror ja! Haha! Det kunde ju varit tillfälligt igår, vem vet!
 
Imorgon kommer hovslagaren och slår på Atli en fram sko.
fredag så ska jag och Julia byta hästar och rida i snön.
lördag så ska vi tolka på vägen!
Och på söndag så blir det lektion för Peter.
Allt ordnade sig till slut ändå :)
 
Och en helt random bild på min sööta lilla hund som valp :)

2012-12-12 @ 19:31:11

Besvikelse!

Vi skulle ju åka och träna för Peter i ridhus idag vilket vi var jätte taggade inför! Det skulle bli så jäkla kul att få rida i ett ridhus! Slippa vara ute och frysa och blä men nej.
Först messa Peter och säger att hon som skulle hålla i att vi fick komma dit var sjuk så vi skulle inte få rida i ridhuset utan få åka till hans bana på gården istället. Besvikelsen var stor och jag kände nästan att vi lika gärna kunde stanna hemma, så gärna ville jag rida i ridhus!
 
Och ja, stanna hemma fick vi!
Jag tog in hästarna och pappa kom med transporten och jag började borsta dom och när jag skulle komma till hovkratsningen så såg det fint ut ända tills jag lyfte sista hoven på Atli... Tror ni inte att den sko j-vln var borta!? Jaha, då var det bara att avboka Peter och boka hovslagaren istället... Och ringa mamma för att be henne köpa nya snösulor för inte hittade jag skon i den över halv meter höga snön inte... 
 
Dock slutade det bra ändå med mycket skratt som vanligt när det gäller mig och Julia och filmer och trix och allt var det var! Det blev en lek dag idag helt enkelt :)
 
Det här tränade vi på istället ;) (filmer kommer)

2012-12-12 @ 15:10:10

Panik!!

Åh! Jag höll på att få hjärtklappning dör ett tag! Trodde inte att vi skulle få rida lektion idag eftersom vi inte hade bokat oss i rid huset men det var tydligen lugnt!

Jag ringde för att prata med en på Toftinge gård och fråga om man var tvungen att boka innan också. Och sen börjar pappa tjafsa i ena örat på mig medan hon snackar på om sånt jag vill veta i andra örat så jag ursäktar mig till henne för att hon ska ta en paus sen vänder jag mig om och skriker åt pappa att vara tyst eftersom jag inte hör vad hon säger men då tror jag att hon trodde att det var henne jag skrek åt och när jag skulle prata med henne igen så hade hon lagt på!!
KAOS!!!

Men nu har jag iaf fått klart för mig att det är lugnt och att vi ska få rida både lektion och i ridhus vilket är skönt :)

Så nu ska jag byta om och sen bär det it till stallet för att fixa!


2012-12-12 @ 08:40:31

Så dåligt att folk tror vi är höga...

HAHA, kommer garva mig igenom det här inlägget...
 
Okej igår så red vi ut en sväng på hästarna och tränade kondition, det gick bra för båda två. Men det var när vi kom in efter ridturen som det blev riktigt flummigt.
 
Det börjde med att Julia plockade upp någon sorts klämma som hon hittade i stallet. 
- Har du sett vilken rolig lite manick? säger hon. Ganska värdelös men i alla fall...
Står och kollar på den ett tag och kommer sedan på att om man skruvar på den så åker klämmorna ihop, säger då:
- Jaaaaahaaaaa, ju mer man skruvar på den desto närmare varann kommer de!
Jossan:
- Bra Julia, good work....
 
Sen skulle vi göra höpåsarna och Julia tar upp några hökakor och känner att de är delade på mitten. Vad som händer i Julias huvud: "oj den är delad precis på mitten, hmmm, åt Jossans håll så måste det ju se ut som en mun...."
Så Julia tar tag i hökakorna och gör så att de rör sig som en mun och säger:
- Hejsan, jag heter hökakan.
Jossans min: "WTF?!" sen börjar vi asgarva.
När vi skrattat klart åt det så säger Julia:
- Asså nu kommer jag börja asgarva varje gång någon säger "hejsan jag heter hökakan"....
Jossan:
- Julia, vem fan kommer säga "hejsan jag heter hökakan?!
Ännu ett agarv...
 
När vi är klara med höpåsarna så ska vi ut och fodra och vi har ganska mycket att bära och det är lite svårt att komma igenom dörrarna så när vi kommit halvvägs ut så säger Julia:
- Man känner sig som värsta sumobråttaren...
Och då var vi redan så flummiga så att det blev roligt.
 
När jag sedan sitter i bilen på väg hem så berättade jag allt det här för pappa. Han lyssnar och suckar och säger när jag berättat klart:
- Julia, det där höet... röker ni det??
Julia börjar asgarva igen och säger:
- Fattar du hur mycket vi kommer skratta när jag berättar det här för Jossan?!
 
Vet inte hur roligt andra tycker det här är, för det mesta så tycker de att våran humor är dålig men det är för att de inte förstår humor på vår nivå... I alla fall så måste jag skriva det här så att vi kommer ihåg det för jag kommer alltid garva åt kommentaren "Julia, det där höet... röker ni det??".

2012-12-11 @ 10:53:00

The typical Jossan & Julia

 
Kram Julia och Jossan

2012-12-10 @ 18:52:25

Fullt upp!

Ojoj, känns som om det var jätte länge sen jag skrev här på bloggen men helgen osv har varit helt full med grejer. För det första så har jag varit rätt så rejält förkyld hela helgen och är fortfarande sjuk, men det blir bättre. Men om man heter Julia Adriansson så bryr man sig tydligen inte om att man är sjuk, förkylning är tydligen ingen giltig ursäkt så jag har varit i full gång.
 
I fredags så red jag och Jossan ut en sväng på hästarna. De var väldigt pigga båda två men det gick rätt okej tyckte jag ändå. Stelpa börjar komma tillbaka nu.
Lördag morgon så var jag uppe tidigt och så åkte vi till Stelpa. Lastade in henne och grejerna i transporten och så bar det av mot 4H. Stelpa skulle agera ponnyridningshäst igen på vårat Julkul. Det var inte så mycket folk där så Stelpa behövde inte gå så mycket men hon var glad över att komma till 4H. Det är så roligt för det är Stelpa och två av 4H-hästarna som gillar varan men Wixie som brukar bestämma i hagen gillar inte att Stelpa tar hennes kompisar men det gick bra ändå.
På lördagkväll så var det julbord med massa 4H-människor. Tänkte först inte gå eftersom jag var sjuk osv men jag blev snabbt övertalad och man har ju aldrig tråkigt med de människorna. Super kul var det!
 
Söndagen så var jag först på 4H, sen fick Stelpa åka hem igen och jag fixade lite i stallet och fodrade. Sen åkte jag hem och pluggade till NO-provet som vi hade idag.
 
Idag har jag varit i skolan och sen var jag tungen att åka ner på stan och fixa lite kläder till mig själv, har lagom brist på tröjor så det fick bli eftermiddagsnöjet. Var faktiskt rätt skönt att gå på stan och bara vara någon annanstans än där man alltid annars är.
Nu sitter jag här hemma, nöjdare över mina köp än vad jag kunnat tro, och pluggar matte tills på onsdag. Matte är ganska lätt ändå. Tro det eller ej men jag gillar det, vet inte för att det är så enkelt, antingen så är det rätt eller så är det fel det är ingen gråzon eller så gillar jag det för att man får göra raka linjer osv :P Haha, ja jag är inte riktigt fullt normal men så är det.
Här kommer lite bilder från veckan typ...
Stelpas snöskägg i fredags :P
¨
 
Tränade lite utställning med Atli :)
 
Transporten innan jag skottade fram den...
 
Efter att jag skottat fram den, jag var trött men jävligt nöjd med mig själv då :P
 
Drogerna jag gått på under helgen....
 
Kram Julia

2012-12-10 @ 18:10:00

Taggaråå!!

På onsdag ska jag och eventuelt Julia åka och rida lektion i ridhus! Hur skönt kommer inte det bli?? Taggad till tusen är jag också! Nästan så att jag går ut och rider idag! Fast jag tror inte att jag gör det eftersom hästarna precis hade fått mat och det känns så taskigt om jag ska ta honom därifrån när dom andra äter upp hans mat. Dessutom är han den som behöver mest mat så jag får nog vänta tills imorgon helt enkelt. För att vänta tills han har ätit upp går inte för då blir klockan alldeles för mycket innan jag kommer in.
 
Imorgon vill jag rida ut en sväng. Jag måste dessutom träna lydnad på honom nu... Det är kul att han är så pass stark så att han orkar springa fort men det är mindre kul att han springer fort när inte jag ber om det..........
Därför måste jag ut för på banan orkar han inte springa fort så där är det aldrig ett problem. Ute däremot är han rent ut sagt hämsk!! Han går ju att få stop på men han är så dryg! Det blir dessutom ganska många dragkamper vilket jag inte alls tycker om... Ibland funderar jag på om jag borde skaffa mig ett skarpare bett bara för att slippa just dragkamperna som uppstår var ända gång vi börjar i en sanbbare gångart och var ända gång jag ska sakta av ifrån den gångarten..... Men men.. Vi SKA träna på lydnaden istället!
Har ni några bra tips på övningar som får upp lydnaden? :)
För jag har lite slut på sådanna just nu. Var ett tag sen jag behöve träna på det.
 
Ungefär så här är känslan under hela ridpassen fast han drar mer och det ser nog mer ut så här:
 
Aja! Nu blir det Plugg! Eftersom min kära söta iPad fick för sig att radera precis ALLA min dokument från Pages.... Blir bara att skriva om engelska-talet som snart var klart och sedan det fina natur arbetet som vi ska redovisa imorgon... Jippie....
 
Jossan

2012-12-09 @ 20:22:00

Trött...

Nu är jag färdig kan jag ju säga!
Igår var det fika och stoj från kl 2 tills kl 8 och jag gick och la mig aldeles för sent för att gå upp kl 9 för att hinna duscha och rida och fixa mig innan....
Idag var det loppis som gällde! Från kl 11 till 3 och det var inte så varmt där inne kan jag säga... Jag hade dessutom totalt fel skor på mig så jag trodde jag skulle frysa fötterna av mig.... Så jag orkade inte rida idag. Det får bli morgon istället.
 
Men igår red jag ca 10 min innan en tjej som skulle komma på fikat kom och skulle testa honom en sväng. Hon tyckte nog att han aär ganska svår... ;) hon har bara ridit på ridskola och var inte jätte erfaren och kanske även lite nervös så det blev nog lite svårt på min känsliga kille som utnyttjade alla chanser han fick för att komma undan!
Sen red Lill syran lite grann hon med och jag blev förvånad över hur duktig hon var!! Suuper duktig! Hon hade lite jätte mycket för långa stigläder så hon nådde precis ner med råna till stigbyglarna... Men hon satt som jutet i sadeln! Och hon trava och hon tölta utan problem! hon gjorde till och med skänkelvikning (som jag lärde henne förra gången) helt själv!! Om hon fortsätter utvecklas i den här farten så kommer hon var sju gånger bättre än mig i min ålder!
Jag är verkligen sjukt impad av henne! Hon använde alla knep jag lärde henne förra gången på exakt rätt sätt och jätte fint! Och jag är mäkta förvånad över att hon klarade av att trava utan stigbyglar! Dessutom så gick Atli i form och Anna hade jätte fina Och stilla händer och det såg helt perfekt ut! (Med tanke på att både häst och ryttare ganska unga)
Super kul att se! Får se om jag får ge henne en lektion en gång i veckan eller något fram över. Jag tror nästan att hon kan ha lite talang för det här med hästar i sig :)
 
Här har vi proffset själv:
Och här har vi henne på min gamla häst. Fast jag måste säga att det skett en stor utveckling där alltså ;)
 
Jossan

2012-12-06 @ 23:01:00

Outfit

Läste ett inlägg på en blogg som hette just detta. Outfit. I det inlägget stod det om att ryttaren tyckte att väl matchad outfit speglar samspelet mellan häst och ryttare. "Jag menar har ett ekipage matchat snyggt så får man ju en känsla av ett bra samspel mellan häst och ryttare och ett bra första intryck av ekipaget." 
Detta var en mening ur texten som ur min synvinkel sammanfattar texten. Missförstå mig inte nu för jag vill inte svart måla någon utan jag vill bara dela med mig av mina åsikter som jag har kring detta. Jag tycker nämligen att det är lite intressant det här fenomenet om att alla inom ridsporten måste ha så mycket märkesgrejer och det ska se dyrt, proffsigt och väl matchat ut.

Hur kan matchning av utrustning kan spegla ett bra samspel mellan häst och ryttare?
Ett bra samspel ser man på hästens och ryttarens sinnesställning, hur små hjälper ryttaren kan ge till sin häst och på hur uppmärksam hästen är på sin ryttare. Enligt MIG så är det så det syns i alla fall.
Jag har sett många som kommer i snyggt matchande outfits och märkes grejer som inte har hälften så bra samspel som den med jofa hjälm och halvtaskiga ridbyxor. Samspel är inget man kan se genom kläder, om det finns ett samspel mellan häst och ryttare så syns det oavsett hur outfiten ser ut.

Dock skulle aldrig jag komma i jofa hjälm och halvtaskiga ridbyxor till en tävling. Som du säger så vill man ju se proffsigt ut och göra ett intryck eller kanske inte stå ut ur mängden.. Om det är tävling så tycker jag att man ska klä sig snyggt och kanske i de dyraste grejerna man har. Kläder kan ge lite extra självförtroende och desto mer självförtroende du har desto mer kommer det synas på hästen.

Jag tror också att alla lägger märke till outfiten indirekt men jag tror inte att det ger den effekten du förklarar. Ibland ser det proffsigt ut och ibland ser det "bortskämt/överbetalat" ut. Men enligt mig handlar det om hur ryttaren framställs inte hur ekipaget eller hästen framställs.
 
Vad anser ni?
 
Kan man ta sig till SM utan de svindyra märkes grejerna?
 
Jossan
 

2012-12-05 @ 21:07:00

Ingen ridning idag kan jag säga!!

Usch! Vädret idag var inte roligt! :( Värdens snökaos och när jag skulle gå till bussen så kändes det som om jag lika gärna kunde varit på toppen av maoounteverest! Det blåste och blåser som bara den och snöat har det gjort hela dan också! Riktigt snöstorm med andra ord!!
De i Norrland skulle väl bara skratta åt våran panik men det brukar verkligen inte vara så här i Uppsala! Vilket märktes på alla vägar eftersom ödet var fullt med snö på dom... Snöröjningen var liiiite efter kan jag ju säga! Vilket ledde till att alla Bussar blev inställa men det på verkade inte mig eftersom jag ändå åker bil. Men riktigt surt för dom som måste åka buss!!
 
Men det blev ingen ridning idag iallafall. Alldeles för snöigt och blåsigt! Det har kommit över 40 cm bara idag och då överdriver jag inte! Det är ca 60 cm snö ute nu! Pudersnö dessutom :D tummen upp för det!
 
Prövade sadelgjorden igår oOch den funkade inte hjälte bra pga att jag inte sände den tillräckligt hårt.. Hur mycket hårdare ska man spänna den?! Den är ju 5cm kortare än min gamla men jag kunde ändå ha den på samma hål som den gamla och då var den ändå lös... :( jag vill ju inte spänna för hårt!ndock har ju Atli tydligt fått mer magmuskler nu också så han har faktiskt en ganska smäcker mage nu undan att vara på gränsen till för smal! :D
 
nja. Om det inte är hemskt väder imorgon ska jag nog testa rida då och spänna den lite till. Dock tror jag att hans vikt nedgång har gjort så att sadeln efentuellt är lite för vid. Blir en ny utverdering iallafall!
 
Snygga killen för ca två veckor sedan :) kan säga på engång att det har hänt mycket med hans kropp bara sen dess!! Jag vet inte vad som händer med min häst på vintern?! Det är ju som oJohan går på steroider!!
 
Ps. Jag typ tvingade Julia att hoppa stallet idag! Haha men det var knappt så vi kom hem och då hade det inte snöat hälften av det som kommit hittills... Så det var bra att du stanna i stan Julia! ;)
 
Jossan

2012-12-05 @ 19:49:49

Meeen.... :(

Nu snöar det alldeles för mycket. Det har snöat och blåst satan hela dagen så alla tåg och bussar har varit inställda här i stan. Bilarna har sniglat sig fram och det är snö överallt. Jag som skulle ut till stallet, så blev det ju inte... Ut kanske vi skulle ha kommit efter ett tag men hem är mycket tveksamt, det bara snöar ännu mer.
Åhh, jag som sett fram emot att få komma ut till stallet och pyssla och rida. Sluta snöa! Det var mysigt i början men nu är det på tok för mycket. 
Ibland önskar jag att jag bodde bredvid stallet så att jag kunde gå ut till hästen när jag ville oavsett väder. Haha, det jag är rädd för är inte för att bli insönad ute på landet utan att det ska snöa så mycket så att man inte kommer ut ur stan till stallet :P
 
Jaja, jag blev hemma och bakade pepparkakor istället. Rätt mysigt det också men hade nog faktiskt valt stallet om jag fick, trots vädret. 
Skulle gå och köpa mera pepparkaksdeg och det kan inte ha tagit mer än 30 min men jag så ut som en snögubbe när jag kom hem. Vägarna hinner inte plogas heller så det är minst 20 cm snö överallt på cykelbanor och bilvägar.
Har haft sån himla träningsverk hela dagen och nu vet jag varför. Det är allt snöpulsande som känns i mina ben. Jätte konstig träningsverk och jag har aldrig haft det förr men nu är jag helt säker.
 
Någon plåt måste man ju bränna...
 
Kram Julia

2012-12-05 @ 08:46:22

Gårdagens ridpass

Igår var det riktigt roligt i stallet. Vet inte varför riktigt, kanske för att det var längesen jag red på riktigt och idag tränade vi på banan också.
Jag hade tänkt att börja med mycket mjukgörande för Stelpa är ju lite stel nu efter den lång vilan. I början så ville hon inte riktigt och stretade emot men efter ett tag så släppte hon lite. Sen töltade vi lite, i början kändes det som grisepass rakt igenom men det släppte det också. Efter att vi töltat så var hon ännu mjukar i skritten och då fortsatte vi med lite flyttövningar, sen töltade vi lite till och då gick det mycket bättre.
Sen red vi ner i en av hagarna so vi brukar rida i på sommaren. Nu var det 20 - 30 cm snö dör, perfekt för att träna trav! Stelpa travade super bra, jag kunde svänga och bromsa utan att det blev tölt och hon höll traven fint. Där galopperade vi även lite och Stelpa kunde galoppera på volt! 
Den där snön var verkligen bra så där hoppas jag att vi kan rida fler gånger, fast Stelpa tyckte nog det var ganska jobbigt...
 
Något som är lite roligt är att Stelpa har fått lättare för formen i höger varv nu, innan så har det alltid varit vänster som har varit hennes "bra" varv. Det har varit samma sak med galoppen, höger galopp har varit svår och hon har alltid försökt fatta vänster. Men nu när hon har bytt varv med formen så ska det bli roligt och se vad som händer med galoppen. Igår galopperade jag på volt så då blir det ju oftast rätt galopp men idag ska jag kolla när vi rider rakt fram om hon kanske kan fatta höger.
 
Testade min nya pannlampa idag också och den var super, mössan också ;D
Gammal bild från Oktober
Vi måste ta nya bilder känner jag, det var längesen vi fotade när vi red och det kanske dröjer ett tag till. Jossans lektion blev inställd så det kommer inga bilder från det och i helgen så kommer Stelpa vara borta, men ni får hålla ut så länge så kommer de så fort som möjligt ;)
 
Kram Julia

2012-12-04 @ 12:11:00

Ingen mössa!!

Jag har ingen mösa att ha på mig! Kattastrof!! Ialla fall nu när det är så kallt! Jag ville ju ha en JH-colletion Mössa men dem har de inte kvar på Hööks!! :((
Dom har bara pälsmössor nu och jag vill INTE ha en sån... Så nu hoppas jag att Hööks kommer ut med en ny mössa eller så måste jag leta vidare..
 
Men den mössan var ju så jäkla snygg! :( 
Jag hade velat ha just den...
 
MEN.. Nu får jag klara mig med min slitna mössa som ser så hemsk ut att jag inte ens vill ha den i stallet längre... (och då ska något vara ganska så väldigt fult eller obekvämt!) Men vad gör man om man fryser?
 
Jossan

2012-12-04 @ 11:51:00

Shopping i Globen!

Ja det var himlans många affärer där i år, fler än det brukar vara kändes det som.
Det fanns mycket fint att kolla på och jag skulle kunnat gå runt där mycket längre men det hann vi inte men endel hann jag kolla på och två saker köpte jag. Det blev en mössa och ett gäng Magic Brushes. 
 
I år så var ju allt på samma våning så det blev ännu svårare att hitta för man kunde inte gå upp en trappa och få lite översikt. Sen var det ju väldigt kallt att gå dit för även om man tog "innervägen" så var det svinkallt för det vara bara en gång gjord av tält... Men, men det var den lilla dissen. Nu till överraskningen jag fick.
 
Det är ju egentligen en julklapp men jag behöver den nu så mamma och pappa gav mig den när jag kom hem.
En ny pannlampa! Helt underbart, den här är mycket bättre än min gamla så nu kommer vi se helt ordentligt och alla kommer se oss. Perfa! Tack igen mamma och pappa!
Den är egentligen gjord för att man ska cykla med den men tror den kommer fungera super i stallet också. Har precis pusslat ihop den och idag ska jag inviga den ;)
 
Kram Julia

2012-12-04 @ 08:52:00

För en gångs skull!

Ja, för en gångs skulle verkar det som om vi inte råkat ut för blogg.se:s problem!!!! Sååå skönt!!
 
Men till er som har problem med att ladda upp bilder: Byt webbläsare! Det funkade för oss :)
 
 
Jossan

2012-12-03 @ 17:18:29

Bilder från Globen!

Det blev inte jätte många och inte jätte bra bilder men några i alla fall. Det är ju rätt svårt att fota i Globen och så tröttnade jag ganska snabbt på att se allt genom kameran, haha :P Men här kommer lite grann i alla fall.
 
Lejon-shettisen var bland det sötaste på länge! :D
 
Ikväll eller imorron kommer bilder på det som jag köpte där och en överraskning som jag fick!
Kram Julia

2012-12-03 @ 08:45:00

Jaaa!!

Gissssa! Vad jag har fååååt!!! :D :D :D :D
 
Jo, en Erik Le Trixerant gjord!!!
 
Gissa om jag är glaad?? 
Har en lyckligthets kännsla som verkligen sitter i ändå ifrån igår!! Kommer bli så jäkla spännande att testa den! Jag hoppas för hel mitt hjärta att den är värd pengarna och att den funkar!
 
Kan dessutom tillägga att den inte kom i fel tid! Atli har helt plöttsligt varit lite tjurig när man ska dra åt sadelgjorden... :( Vet inte varför heller!
 
Så nu blir det spännande! Kan denna sadel gjord utföra mirakel eller inte?
 
Ska dock inte rida idag så det får nog vänta tills imorgon då jag ska ha lektion (!) by the way. Måste komma tillbaka till de vanliga rid-rutinerna nu.
 
Men nuu är jag taggggad på at rida!!
 
Jossan

2012-12-02 @ 23:41:00

Film på Jossan och Atli

 
 Nu får ni film på Atli! Mobilfilm så inte värdens bästa men man ser ju!
Julia som filmat och redigerat  ofc! Du är bäst!
 
 Kan inte säga att detta var våran absolut bästa tölt... Han blir lite feg när det är lite halt och vågar inte riktigt ta i med baken fullt ut men det jobbar vi på! 
 
Kram Jossan och Julia!

2012-12-02 @ 11:51:00

Mina Idoler

Ja jag har faktiskt några idoler. Det är personer som faktiskt är något extra och kan tänka utanför ramarna. Jag har ingen speciell ordning på dom men här kommer dom.
 
Comhem tanterna - Judit och Judit är ju bara för coola.
 
 
Kapten Jack Sparrow/Jonny Depp - Så skön skådis och karaktär. Den som kom på Jack Sparrow är ju helt sjukt rolig och Jonny Depp spelar så himla bra!
 
 
Skaparna av Ice Age och Trassel - Riktigt bra filmer med så bra humor så att alla kan se dom. Tummen upp för de filmskaparna!
 
Haha, kanske inte idolerna man förväntade sig men erkänn, det skulle vara coolt att vara som någon av de här personerna ;P
 
Kram Julia
 

2012-12-02 @ 10:02:40

Mot Globen!

Japp, japp!
Idag ska vi till Globen. Jossan är nog snart på väg dit och jag ska dit på finalen. Det kommer bli super kul tror jag men uppdateringen på bloggen kanske inte kommer vara den bästa... Det kommer något tidsinställt men annars så får ni nöja er med det här. Kan lägga in lite bilder från förra året när jag och Jossan var i Globen tillsammans.
Eftersom Jossan är expert på att ta alldeles för många bilder och inte spara på minne eller batteri på kameran så blev det bara bilder på hoppningen men, men... :P
 
Kram Julia

2012-12-01 @ 19:14:55

Första december!

Okej nu är snön och julen välkommen! Första december idag och det är helt magiskt ute. Alldeles vitt överallt... eller ja, det var magiskt. Ända tills man skulle rida i skogen och snön rasade ner på en och innanför kragen... men i alla fall ganska magiskt.
 
Vi tog och red ut en sväng. Eftersom det var så fint väder så hade vi tänkt fota lite men det blev bara några kort i hagen eftersom det blev mörkt och vi red ut. Men bilderna kommer och en film på Jossan och Atli när de töltar håller jag också på att klippa ihop ;)
Just nu är det väll ca 10 cm snö ute och det märktes. Stelpa töltade mycket bättre än vad hon gjort de senaste gångerna sen jag satte igång henne. Det var riktigt rent och fint för det mesta, hon kan ännu mer vet jag men som sagt bästa sen hon blev frisk. För övrigt så är hästarna väldigt pigga och vill helst bara springa.
På tisdag tror jag att jag ska köra lite mjukgörande på banan med Stelpa och se om jag kan få tölten att släppa ännu mer. Kanske köra lite trav i snön i nån hage också ;) Imorron blir det vila för pluttan, har blivit rätt mycket sånt den här veckan men tar igen det nästa vecka, för imorron är det GLOBEN! Tror det kommer bli super kul. Ska dit med ett stort 4H-gäng och då blir det ju alltid roligt och sen ska jag träffa Jossan i Globen så går vi på mässan tillsammans! Kommer bli toppen! :D
Här kommer dagens bilder.
 
Kram Julia

2012-12-01 @ 12:06:32

Glooben!!

Jajamensan! Igår var jag på Globen horse show och såg familjematinén! (Tror jag att det var)
Riktigt fartfylld show igår måste jag säga! Fransmän verkar vara lite galna måste jag säga! För Frankrike var kvällens tema i år :)

Jag hann typ inte kolla runt alls i butikerna :( jag hann bara ta ett varv!
Men tur är väl då jag jag ska dit imorgon också!! Jag är suuper taggad eftersom då jag jag och mamma kolla på dressyr küren! Kommer att bli riktigt roligt och jag ska ta bilder och ni kommer få se de bästa av dem här.
Imorgon ska jag också kolla igenom alla butiker som finns där! För då lär jag ha tid med det. Det som är lite jobbigt är dock att jag inte har så mycket pengar att röra mig på.. Så det får bli att snåla vilket inte kommer att bli ett problem eftersom jag insåg igår att jag banne mig har allt jag behöver till hästkraken...
Jätte, jätte tråkigt enligt mig.. :(
Men jag får väl köpa något åt mig själv istället då.
Är lite sugen på ett par stövlar men dom är ju så jäkla dyra!

Köpte iaf en kingsland tröja igår från Börjes! Den skulle egentligen kostat 600kr men jag köpte det för 295kr!! Nöjd tjej kan jag ju säga!
Lite fodrad långärmad tröja. Kommer bli perfekt att ha under kavajen när det är lite kallare ute!

/Jossan

Och här är den!RSS 2.0