2012-02-29 @ 13:24:17

Beställt!

Hej!
Japp, nu har jag beställt boots till Stelpa. Men de hade bara bootsen som vägde 230 gram och inte 190 grams bootsen. Typsikt, man vill ju börja rida med de lätta bootsen eftersom hon fortfarande inte är så van...
Men sen ringde de från stället jag har beställt bett ifrån också och sa att mitt bett hade kommit så det ska jag försöka hämta innan veckan är slut. Hoppas bettet passar, jag har ju lånat ett sådant förut och ridit på och det verkade hon gilla. Men sen var det så svårt att hitta ett sånt tredelat och när jag väl gör det så fins det inte i rätt storlek. Men nu har det som sagt kommit så jag hoppas det fungerar, det är ett sånt här bett jag har beställt.
Fullcheek bett.
Grejerna Jossan tänkte köpa till Atli fanns inte heller i rätt storlek eller inte alls just nu så hon får tydligen vänta med att fylla år tills nästa vecka...
Kram Julia

2012-02-29 @ 13:17:40

Sjuk :(

Toppen, precis vad jag behövde. Nej verkligen inte, jag har blivit magsjuk :( Usch, inte kul alls. Och jag som började tro att jag faktiskt skulle komma iväg på tävlingen i helgen... nu får jag hoppas på att bli frisk bara...
Magsjuka är ju inte som någon förkylning som man kan lossas att man inte har och gå ut i alla fall. Nej, men måste stanna hemma... Hoppas jag inte smittat någon bara, jag mådde ju lite illa igår men det bar inte för än vid 11 i natt som jag mådde riktigt illa. Sen har jag så otroligt ont i ryggen och det blir ju inte bättre av att man bara ligger still i soffan.
Nej, usch och fy. Ska försöka äta lite nu. Hoppas bara att jag blir bättre tills fredag...
Julia

2012-02-28 @ 19:52:08

Träning!

Hej!

Idag var det träning på schemat och som tur var så fanns det bitar utan snö så det gick bra att rida. På den lilla biten där det inte var is så var det faktiskt perfekt undrelag, precis lagom hårt. Stelpa fick gå med boots idag, och hon var duktig men det märks att hon inte orkar lika länge med dem på.

Vi började i alla fall på banan med volter, halter och flytta. Stelpa var lite kinkig när man skulle flytta åt vänster, speciellt med baken som då hamna efter, när man sedan försöker flytta med den så sparkar hon bara med bakbenet. Jag började fundera på om hon hade ont eftersom hon gjorde så varje gång. Jag travade och skrittade på volt medan Jossan kollade men hon såg inget konstigt. Sen provade vi flytta igen och då gick det bättre, var hon bara stoig??

Sen gick vi ut på vägen och både jag och Jossan red alla gångarter och det gick bra. Stelpa var lagom pigg och nästan helt taktren. Jätte skönt att känna det, sen gick hon i form i alla gångarter. Till och med trav och galopp! Det var jätte kul, men jag ska skippa bootsen imorron. Atli var ganska duktig men han har tappat formen lite. Men han höll bra tempo. Men sånt där är en balansgång så det är väl bara att jobba på så att det blir lagom mycket av varje.

Här kommer en del till av bilderna som vi käppte i helgen, dom kommer lite huller om buller...

Atli gillar att bli fotad...

Gärna när bild ;)

Godis??

Mys!Kram Julia och Jossan

2012-02-28 @ 08:15:32

Snö, igen?!?!?!

Hej!
Seriöst nu har det snöat igen! Det höll ju på att blir vår och det hade smält undan ganska bra men nu är det 5 - 10 cm snö igen! Jag som hade tänkt rida på de 100 metrarna på vägen där det inte var is... nu är det nog snö där...
Det är ju snart mars, då ska det väl bli vår? Jag längtar dit i alla fall, så att man kan ha bara ridbyxor och kofta på sig utan att frysa... Meen så blir det tydligen inte...
Vet inte hur jag ska göra med tävlingen i helgen heller, jag har ju knappt kunnat rida Stelpa i mer än skritt de senaste gångerna och det är lite struligt med ryttarlicensen som jag inte vet när den kommer... Jaja, vi får se.
Lägger in en sommarbild, det kanske hjälper :)
Blesa och Solblesa för 3 år sen tror jag...
Kram Julia

2012-02-27 @ 12:43:13

Gårdagens ridtur

Hej!
Ja, jag tänkte ge er en liten utvärdering av gårdagens ridtur. Eftersom vi inte hade jätte mycket tid så tog vi med tränsen ut i hagen, tog in hästarna och borstade lite snabb. Sen hoppade vi upp barbacka och tog en mysig skogstur. Vi skrittade bara för det är ungefär det som underlaget på de flesta ställen tillåter. Båda hästarna verkade nöjda med att ta det lungt och skrittade snällt på. Atli tyckte på slutet att det blev lite långtråkigt och började med ett himla frustande... Haha, någon vill visa att han finns och har tråkigt :P
Och det här med att rida barback går bättre och bättre, ingen ramlade av idag :D Det var lite svårt att ta bilder medan vi gick eftersom de blev så suddiga men jag lyckades få några bra så här kommer dom ;)
Så grymt bra väder :D Och just  där jag tog korten så har det smält undan så där kommer jag rida på tisdag för då ska vi träna inför lördag när det är TÄVLING! Haha, jag är redan nervös :S
Kram Julia

2012-02-26 @ 20:06:00

Mys!

Hej, ja igår var det mys-dag och fint väder så Jossan tog med kameran :)
Här kommer några av bilderna vi tog idag. Jag gjorde om inläggen från igår lite för jag tyckte det blev väldigt rörigt, men de andra inläggen kommer sen ;)
Alla kompisarna tillsammans
Jossan och Atli
Puss på dig också matte!
Julia och Stelpa
Kram Julia och Jossan

2012-02-25 @ 23:18:00

Fler bilder från tävlingen!

Hej!
Ja, nu har mamma framkallat bilderna hon tog på tävlingen så jag tänkte lägga ut dom. Innan ni kollar på bilderna så kan jag ju bara säga att de är tagna med våran "stenålderskamera" och det är ganska svårt att ta kort på saker som rör sig med den, och att jag inte är så bra på att redigera... :P
Atlis klass...
Nöjd Jossan...
Pappa fixar bootsen, vad gör du undrar Stelpa...
Stelpa taggar inför banan...
Stelpa på banan...
Det blev lite trav...
Och så prisutdelning...
Nöjda tjejer...
1:an och 2:an i min klass... rött är populärt...
Stelpa hamna lite efter i ärevarvet...
Atli kollar att det är hans sto och jag försöker sätta på honom rosetten...
Sådär fin blev han... :)
Trött Stelpis, glad Julia...
Och här vet nog ingen att vi blir fotade... (om ni undrar vad Jossan gör så äter hon macka;))
Om någon som inte vill va med på bild kom med så är det bara att säga till ;)
Kram Julia

2012-02-25 @ 22:49:39

Dagens samtals ämne: Rött!

Hallå!

Ja idag var det allt ifrån träns till ridbyxor som vi pratade om och allt var i rött! Visste ju inte riktigt viken färg jag skulle ha och jag var ju tvungen att bestämma mig, så efter att ha hört vad mina experter har att säga så bestämde jag mig för rött! Har kollat hela kvällen på grejer (det är ju såå mycket roligare än att plugga!) och jag har hittat precis vad jag vill ha! Nu vill jag bara veta hur mycket jag kan handla för... :P Tänker inte avslöja än vad jag vill ha.. Har ju i princip redan lagt ut allt jag vill ha... Men inte nosgrimman. Den tänker jag spara till senare! ;)

Ridturen idag var väldigt lugn mästa dels skritt. Blev lite trav innan och sen galopp i en upp försbacke men det var allt som var snabbare än skritt. Hästarna tyckte nog det var rätt skönt även om dom visade att dom hade överskotts energi ibland..Kram! Jossan

2012-02-25 @ 14:36:11

Tack igen!

Och den här gången vet jag vem det är jag tackar!
Tack Sara som varit så snäll och svarat på alla mina frågot om vaccinationen! Tack så mycket! Tack vare dig slapp jag betala för en vaccination jag inte behövde och riskera att min häst blir sjuk!

Jag tänker däremot köra en blandning mellan vad min vet. sagt och vad Sara sagt och tänker bara ta det väldigt lugnt i ett par dagar framöver. Inga krav och bara åka lite häst :) Ska bli rätt skönt faktist. Nästa vaccination kanske jag låter honom stå för det blir inte för än i aprill och då fäller han väl som värst och behöver nog en vecka vila vid det laget :)

Kram på er! Jossan

2012-02-25 @ 12:34:32

Nu mina vänner..

Ja nu behöver jag er hjälp! Min födelsedag kommer upp snart och jag hade tänkt att spendera alla mina pengar på hästen! Men vad jag behöver hjälp med är vilken färg Alti borde ha? Om ni inte har en egen åsikt så ger jag förslag nedan på vad jag tänkt. Men jag vet inte alls vad jag vill ha så om ni säger någon annan färg så är det helt okej!

Mina förslags ordning har ingen betydelse.

Förslag 1:

Rött

Kan bli lite väl stark färg och pappa tycker att det är en tjej färg. Jag tycker att det inte behöver vara an tjej färg men är rädd att det blir för stark. Däremot utstrålar den power tycker jag.

(klicka på bilden för att få den större)

Marinblå

Vet inte om jag tycker att han ska ha den här färgen heller. Jag gillar färgen i sig men den kanske försvinner lite på honom. Sen så tyvker jag kanske att den är lite väl diskret.


(klicka på bilden för att få den större)

Ljusblå

Jag tycker att den är fin men det kanske blir lite litet.. Jag vill ju få fram min snygga tävlingshäst när jag rider inte gullpojken som han är i hagen. Men jag vore ju så söt i den här färgen också.


(klicka på bilden för att få den större)

Brun

Jag gillar den här färgen också på honom men är den fin till svart sadel och träns? Jag är tveksam på det.. Men den här ger en mer vuxen känsla på något vis.


(klicka få bilden för att få den större)

Nu vill jag höra era åsikter! Vad tycker ni?

Kram! Jossan

2012-02-24 @ 15:56:43

Jossan river bloggen!

Hej! Ja, Jossan håller på och försöker fixa designen på bloggen och man kan ju säga att det går sådär... Det är ju inte det lättaste det vet jag och är man perfektionist så får man räkna med att det tar tid... Efter att ha börjat redigera lite så bestämde vi oss för att skapa en tillfällig test blogg så att vi inte riskerar att förstöra den här. Och nu börjar det nog fungera, hon har snart fått til menyn där uppe så att den fungerar och ser ut som hon vill, sen är det bara resten av bloggen... Haha... Kram Julia

2012-02-24 @ 15:00:22

Ridbyx-premiär!

Hej!

Ja, idag var det 7 grader varmt och solen sken. Så det blev att lämna overallen hemma och ta fram ridbyxorna. Meeen man ska nog inte säga hejdå till overallen än för när solen försvann så blev det kallt.

Vi började med att rida lite på banan och värma upp. Stelpa hade väldigt svårt för att ta stöd i höger tygel och var ganska stel i vänster varv, så jag gjorde lite böj-övningar och flyttade lite och då blev det bättre. Atli var medgörlig men lite uttråkad. Så sen gick vi ut på vägen och där tyckte nog båda hästarna att det var väldigt konstigt underlag för de var sega och ostadiga båda två. Sen kan segheten säkert komma från att det börjar bli varmt och att det är dags att fälla också...

Red lite lätt men sen blev de såklart lite mer fart på dom på hemvägen, då var allt och alla läskiga och man hoppade och frustade. Men inne i trygga skogen så lugnade de ner sig och vi tränade lite galoppfattningar från skritt. Det slutade i ett oplanerat glopprejs... efter lite om och men och dragkamp så kunde de i alla fall håll kort  -för Atli/mellantempo - för Stelpa galopp bredvid varann.

Slutet gott, allting gott...


Efterlängtat just nu...

Kram Julia och Jossan


2012-02-24 @ 10:47:34

Tack!

Hallå!
Jag vill bara tacka den person som gav mig svar på min fråga igår. Frågan var om jag skulle få tävla mellan 2:a och 3:e vaccinationen. Jag hade själv inte orkat leta bland SIF:s alla regler men det hade den här personen. Och som jag tolkar det personen skrivit så får jag tävla efter den andra vaccinationen. Vilket glädjer mig!

Där emot tycker jag att det är synd att personen inte skrivit sitt namn och så men men.. Tack så mycket iaf!

Men det kom också upp två andra frågor. Kopierar in texten och fetmarkerar så ni själva kan se vad det står. Så skriver jag mina frågor efter texten.

Svenska Islandshästförbundet följer Svenska Ridsportförbundets regler för A2-vaccination. Observera att det
är viktigt att hästen är korrekt vaccinerad, du kan bli avvisad från en tävlingsplats om du inte uppfyller
nedanstående villkor eller saknar vaccinationsintyg från hästens ”tidigare liv”.
Vaccinationsbestämmelser
Häst måste vara vaccinerad mot hästinfluensa samt giltiga vaccinationsintyg ska uppvisas. Senaste
vaccination får inte vara gjord senare än 7 dagar före ankomst till tävlingen.
Hästen ska vaccineras under en viloperiod och följande tidsrymd ska hållas:
1:a grundvaccinering
2:a grundvaccinering, minst 21 dagar och högst 92 dagar efter 1:a vaccineringen
När hästen fått dessa två vaccinationer tillåts den att starta. Därefter ska hästen revaccineras inom 12 månader (minimikrav).
Krav på omvaccinering var 6:e månad gäller vid internationella   arrangemang.
En ovaccinerad häst eller häst som icke uppfyller dessa krav tillåts INTE delta. Observera att för att en
vaccination ska anses giltig ska samtliga handlingar som intygar vaccination genom åren uppvisas, ej endast
det senaste utfärdade intyget.

Som ni ser "Hästen ska vaccineras under en viloperiod". Måste han vila? Min veterinär har sagt tidigare att dom inte behöver vila efter en vaccination men det kanske är annorlunda om man ska vaccinera om som jag ska göra. Hur gör ni med era hästar? Låter ni dom vila efter vaccinationen och vad säger era veterinärer?

Sen andra frågan. Som ni ser så står det "1:a grundvaccinering och 2:a grundvaccinering, minst 21 dagar och högst 92 dagar efter 1:a vaccineringen [...] Därefter ska hästen revaccineras inom 12 månader (minimikrav)." Behöver jag vaccinera honom 3ggr i grund vaccinationen då? Ja? Nej? Vet ej?

Tacksam för alla svar och spekulationer! :)

Kram! Jossan

2012-02-24 @ 10:29:33

Vill ha!!!

Hej!

Trots att jag köpte en hel del häst grejer förra veckan så har jag fastnat för ett träns på Hööks. Vet inte varför, men jag har fått för mig att jag vill testa en annan nosgrimma på Stelpa. Inte för att den hon har inte fungerar, för det gör den, men jag vill bara variera lite.
Och det här tränset säljs ju med en sån nosgrimma som jag vill ha och jag tycker det är så himla fint och enkelt.
Då är bara problemet att jag har mässingsspännen på tyglarna och på tränset är de ju silvriga...  (ja, det är viktigt att det matchar:P) Hm, det blir svårt, jag vill ju inte köpa ett par helt nya tyglar bara för att jag vill byta nosgrimma. Jag kan ju köpa bara en nosgrimma, men hela det här tränset kostar nästan lika mycket som bara en nosgrimma och då får jag ju ett träns som passar ihop :D
Haha, ja... Antagligen så blir det inga tyglar men man kan ju hoppas på ett träns :)
Bild från Hööks på tränset:
Vad tycker ni? Snyggt/fult/tråkigt? Kan man ha mässingsspännen på tyglarna till detta?

Kram Julia

2012-02-23 @ 20:24:22

Vaccination, check!

Hallå!
Blir ett kort inlägg bara. Det var rätt kul på Tom Tits. Lite svårt att förstå meningen med vissa experiment men det va kul ändå :)

Ja, som ni ser på rubriken så har jag varit och vaccinerat honom första gången! Yes! We're on our way! Blir återbesök om 4 veckor för nästa spruta.
Jag hoppas att det kan gå bra att tävla någon gång emellan 2:a och 3:e sprutan. Då har han ju fått två sprutor redan och det lär ju inte vara någon risk att han kan smitta... Men men annars så får jag väl vänta.

Kram! Jossan

2012-02-23 @ 20:01:00

Fakta om bett, del 1

Hej!
Jag har ju tänkt att köpa ett nytt bett åt Atli. Ett rakt bett. Och därför har jag försökt läsa lite om bett och deras inverkningar och kommit fram till att det är otroligt svårt att hitta information om bett! Det finns inte mycket på nätet inte. Så jag tänkte att jag samlar lite fakta så att det finns att läsa på lite fler ställen så att det blir lättare att hitta. :)
Sen så vill jag bara på peka att jag själv blir förvånad över att jag inte har läst mer om bett förut.. Varför har jag inte det? Det är ju jätte viktigt med hästens utrustning och speciellt bettet tycker jag nu efter att ha läst mer om det. Munnen är ju jätte viktig för hästen och där vill man absolut inte ha några skador! Det visste jag ju redan innan.
Och sen om man läser på olika forum osv. där folk skrivit om bett eller frågat om bett så märker man hur lite alla kan om bett. Så nu uppmanar jag alla att lära sig mer om bett och förstå hur viktigt det är! :)

Innan jag börjar med all fakta vill jag bara säga att inget bett kan bli skarpare än handen som håller i det.

Tränsbett
Tränsbett är den vanligaste sortens bett. Ett tränsbett består av två bettringar med en eller flera metalldelar mellan sig. Tränsbetten kan variera i tjocklek. Tidigare ansåg man att desto tunnare bettet desto skarpare inverkan på hästen. Numera anser man att ett tjockt bett är värre än ett tunt bett eftersom hästens mun är inte skapt för att ha ett bett inne i munnen. Det finns därför egentligen ingen plats för ett bett i hästens mun, men tjocka bett tar upp mer plats än smala bett och därför är smala bett ett bättre akternativ.Tvådelat har en länk i mitten (alltså delat i två delar). Då bettet bara har en länk, blir den ena delen lite längre än den andra (syns tydligt på bilden). Därför kan det vara bra att vända på bettet ibland så att den längre delen inte alltid är på samma sida. Tvådelade bett tycker jag personligen inte om eftersom det kan trycka hästen i gommen när det viker sig.Tredelat
har två länkar (alltså delat i tre delar). Ett tredelat bett är egentligen skarpare eftersom det har fler bryt punkter (fler brytpunkter=skarpare bett) Men eftersom bettet löper mindre risk att klämma hästen i tungan eller orsaka obehag när det viker sig så anses det vara ett skönare bett för hästen att ha i munen. Tredelade bett är symmetriska.Oledat/rakt tränsbett är inte delat men har ofta en svag kurva eller en "tungfrihet". Oledade bett är mildare än delade då de inte har några bryt punkter alls.D-ringat
tränsbett är ett tränsbett med fasta D-formade bettringar. Ett D-ringat bett nyper inte hästen i mungiporna och hindrar också till viss del att bettet rör sig i sidled. D-bett kallas ibland även för "galopp-bett" i Sverige. D-bett finns i både två- och tredelade versioner. Har delvis samma funktion som Fullcheekbettet och hjälper svår styrda hästar.Löpande ringar
ger en snabbare eftergift än fasta ringar men det är större risk att nypa hästen i mungiporna med lösa ringar (som det också kallas).Eggbett har ovala fasta ringar och minskar risken att hästen blir nypt i mungiporna. Eggbett anses vara ett mycket milt bett som finns i både två- och tredelade versioner.Fullcheekbett
är baserat på antingen ett eggbett eller D-ringat bett, men har stänger som hindrar bettet från att glida i sidled. Kallas även för bett med parerstänger i Sverige. Bettet finns i både två- och tredelade varianter. En nackdel med parerstänger är att de övre parerstängerna (de parerstänger över bettringarna) kan fastna i tränsets sidostycken och därmed eventuellt irritera hästen eller försämra bettets effekt. Bett med parerstänger används ofta till hästar som är svårstyrda, på hästar där bettringarna lätt åker in i hästens mun och på unghästar under inridning som ska lära sig svängande tygeltag.Halfcheekbett
en variant på fullcheek som endast har parerstänger under bettringen, dvs. ett "halvt" cheekbett. Bettet minskar risken för att parerstängerna ska fastna i tränsets delar. Finns i två- och tredelade varianter.Bridong
kallas ett smalt tränsbett som används tillsammans med en kandarstång. Bridongbettet är mycket smalare än vanliga tränsbett eftersom en häst som rids på kandar ska få plats med två bett i munnen. Bridongbett finns både i två- och tredelade varianter.Waterford bettet fördelar trycket jämt över tunga och laner. Hindrar hästen att bita sig fast i bettet och läsa sig eftersom mundelen är så rörlig. Kan upplevas som skarpt för hästen så ryttaren måste ha en mjuk och följsam hand.

Alla bilder är från Hööks utom halfcheekbettet som är från www.bomberbit.com

Kram! Jossan

2012-02-23 @ 18:08:55

Mer tävling!

Hej!
Ja, nu blir det  mer tävling. Jag är har nämligen anmält mig till en tävling till. Ingen sort grej men jag är ändå taggad.
Den här gången är det gaedingakeppni i ridhus den 3:de mars. Det går till så att man visar (i klassen jag ska tävla) skritt, tölt, trav och galopp i valfri ordning, minst ett halv varv per gångart. Man bedöms mest på långsidorna och man ska visa mycket vilja, gång, power och tempo. Man bedöms också på en skala från 5 - 10. Barn och ungdomar bedöms också på "sits och inverkan", medan seniorer och young rider bedöms på "form under ryttare" och "hästens vilja".
Jag har tävlat detta en gång tidigare på en av min förra ridlärares häst. Det gick väl sådär, haha, hade inte ridit honom så många gånger men jag kan ju säga att det blev lite för många varv galopp... Men han tyckte det var kul och jag fick ju stopp på honom sen, tur att det var ett ridhus med väggar :P
Så jag hoppas att detta ska fungera, kommer inte ha så stora krav på Stelpa det är bara hennes andra tävling och jag hoppas att hon ska tycka det är kul.
Här är i alla fall två hästar som har kul. Bästisarna Rekkur(den som är hälften flygande) och Kraflar.
Kram Julia

2012-02-23 @ 10:29:15

Stelpa frá Bakkakoti

Hej!
Ja för ett tag sen, ganska länge sen, så gjorde Jossan ett inlägg där hon hade släktforskat om Atli. Så jag tänkte göra lite samma sak med Stelpa nu. Faktiskt så har jag redan släktforskat lite om henne men bara inte orkat samla ihop det, men nu gör jag det.
Det är ju ganska roligt, men jag kan ju säga att det var inte det lättaste att hitta någon information, förutom om alla halvsyskon, kusiner och syskon... Hittade typ ingenting alls på mammans sida så jag börjar med pappan.
Far: Snær frá Bakkakoti


Farfar: Orri frá Púfu


Farmor: Sæla frá Gerdum

Man ser ju att Stelpas färg kommer från farmors sida i alla fall...

Farfars far: Otur frá Saudárkróki


Farfars mor: Dama frá Púfu
(ingen bild)
Farmors far: Ófeigur frá Flugmýri


Farmors mor: Fífa frá Kópavogi
(ingen bild)
När man kommer till generation 4 så blir det väldigt snurrigt och svårt att hitta annat än avkommor men jag tar med det lilla jag hittade:

Farfars farfar: Hervar frá Saudárkróki


Farfars farmor: Hrafnakatla frá Saudárkróki


Farmors morfar: Hördur frá Kolkuósi

Som ni ser så är Stelpas farmors morfar även Atlis farmors morfar, vilket antagligen gör dom till släkt på långt håll...

Sen var det väldigt svårt att hitta bilder på hästarna från mammans sida, men om jag inte mins fel så tror att mamman var silversvart. Sen om man kollar på bilder på avkommor efter hennes morfars far så skulle jag gissa på att var han skimmel.
Stelpas mamma är i alla fall: Vinda frá Ártúnum

Och skam den som ger sig.
Morfars far: Feykir frà Hafsteinsstödum


Allt detta och flera andra hästar gav i alla fall resultatet:
Stelpa frá BakkakotiKram Julia

2012-02-23 @ 10:27:00

Tom tits

Hallå!
Idag ska jag åka med syskonen och mormor och morfar till Tom tits!

"Åh! Jätte kul.." Tänker kanske ni men jag tror att jag kommer tycka det är kul iaf! Det är roligt att göra något med familjen för en gång skull! Ska försöka ta några mobil bilder så ni kan se vad vi gjort! :)

Kommer ett till tidsinställt inlägg om bett idag också! Det tycker jag ni ska läsa! Bett är viktigare än vad man tror ;)

Kram! Jossan!

2012-02-22 @ 21:29:26

Internet igen :D

Hej!
Ja om ni undrar varför jag inte har bloggat något på sista tiden så är det för att vi inte haft något internet hemma... Men nu har vi det och det visade sig att det bara var strömsladden som behövde bytas, typiskt -.-
Jaja, i alla fall så har ju Jossan hållit ingång bloggen och jag har lånat hennes dator när jag var hos henne :P Så det kanske inte har märkts så mycket...
Det är lite roligt vad man blir handikappad utan internet, eller jag blir i alla fall. Vet liksom ännu mindre vad jag ska göra när jag är hemma då.
Men nu ska jag läsa alla bloggar jag inte hunnit läsa när jag var utan internet. Är ju inte bara bloggandet man missar och saknar, utan också att läsa andras bloggar ;)
Här kommer en bild på skruttisarna från i helgen som jag tror att Jossan inte lagt ut.
Nej, skruttisar ska jag inte säga, de skötte sig väldigt bra båda två :)
Kram Julia

2012-02-22 @ 20:19:15

Dagens ridning

Hallå!
Idag hade vi tänk att bara ta det lite lugnt och köra mycket mjukgörande eftersom vi hade trott att det kunde vara träningsverk varning idag MEN det visade sig att de hade dom inte! Det har varit +5 och mulet idag och hästarna hade MASSOR av vårkännslor pga att det var så varmt!
Julia kom ut före mig till sallet och när hon skulle gå och hämta Stelpa så hade alla hästarna bara rusat iväg i full galopp och längst bort i hagen. Så julia väntade tills jag kom och å tog vi med oss en havrehink ifall dom inte skulle komma. Men komma ville dom! först skrittade dom sen bar det av i full galopp mot oss! Men dom stannade iaf innan dom sprang på oss. Oj,oj,oj vad dom hade överskotts energi...

Så ridningen blev som vanligt bara lite kortare. Både jag och julia körde igenom alla gångarter och gjorde mycket mjukgörande också. Vi var tvungna att rida i hagen eftersom det var isgata övarallt på vägarna och på våran ridbanana. Så det blev lite jobbigt att rida i den tunga snön iaf. Som tur var hade grannarna (bor granne med stallet) plogat upp en väg i hagen som det inte var is på så där kunde vi tölta.

Sen när vi släppte ut dom så smackade vi på dom så dom fick springa lite. Vilket visade sig väldigt uppsakttat! dom sprang runt runt som tokar och visade upp sig för varandra. Skulle haft med mig kameran... Men men det kommer fler dagar. Så fort det blir lite varmt eller soligt så får dom vårkännslor!

Kram! Jossan

2012-02-22 @ 10:21:01

Vaccination

Hej på er!
Ja nu har jag ringt veterinären och sagt hur det ligger till. Så nu ska det med omvaccinationen bli fixat i alla fall. Skönt. Har inte fixat tid än men skulle ringa tillbaka efter lunch. Jag undrar bara hur mycket det kommer att kosta? 500:- per vaccination skulle jag tro..

Visste ni att man ska vaccinera tre gånger innan omvaccinationen är klar? Jag trodde bara att det va så att man skulle vaccinera två ggr så var det klart men har läst på lite och överallt så står det att man vaccinerar först en gång, sen igen efter 4-6 veckor och sen en gång till efter 5-7 månader. Sen är det en gång per år som gäller. Det kommer bli mycket pengar för ett år om det ska vara 500:- per gång... Tur att det inte är jag som betalar... (a) Ne men jag kommer nog få hjälpa till lite skulle jag tro.

Lite irriterande är det ändå att man inte har sett det även fast felet är tre år sedan! Tre olika veterinärer kunde ha sett och lagtmärke till det men det har ingen gjort. Dessutom är det någon som har varit där och kladdat med en svart bläckpenna när alla andra veterinärer skrivit med blå penna...
Jaja, vad e det man säger? Vill man ha något gjort så får man göra det själv!

Kram! Jossan

2012-02-21 @ 19:42:19

Jobbig ridtur...

Hej igen!

Ja efter allt jobb med bootsen så tog vi av dom och satte på ett par andra
-.-

Vi bestämde oss för att ta en långrunda och träna kondition men började på banan. Vi gjorde volter och flyttade lite och båda hästarna skötte sig bra. Men det var svårt att tölta på banan så vi tog det på vägen istället. Först var Stelpa seg men det gick över snabbt. Och då var hon pigg och ren i alla gångarter.

Atli skötte sig jätte bra idag! Ibörjan gick det väldigt långsamt även fast Stelpa var låångt före. Sen när vi kom ikapp så travade vi en liten bit. Sen så tänkte jag köra lite mer tölt fast i andra handen och det gick också jätte bra men han rolla lite i galopp eftersom Stelpa travade så fort framför oss. Sen saktade Julia av och då töltade jag om på Atli och OJ vad det gick då! Han blev jätte pig och istället för att ta galoppen så ÖKADE HAN TÖLTEN!!!Det blev bara mellan tempo men FAN va häftigt det var! Han har aldrig gått så rent och så fort förut!
Haha! Sen kan jag inte låta bli att garva åt mig själv för jag får typ hjärtklappning var ända gång han gör något nytt som är åt rätt håll i träningen. Jag blir bara så glad! Och sen känner jag verkligen hur flott han är då! Har ju typ aldrig suttit på en häst som är så fin i handen och lyfter bena så mycket som han gör! Älsklingen min!Sen blev det mycket galopp och jag kom på ett sätt att inte få honom att sticka i galoppen. Jag behövde bara lyfta händerna från manken så kunde han inte dra ur mig ur sadeln (inte lika lätt iaf) och jag okrade hålla emot. Jag sitter inte med händerna mot manken men väldigt lågt och först nu förstår jag varför man ska ha en rät vinkling på armen... Haha! Ja man lär sig något nytt varje dag! ;)

Sen tyckte jag lite synd om Stelpa.. Julia frågade mig om hon verkligen skulle rida hela rundan med bootsen på och då sa jag "jadå det tror jag inte kan skada, så tunga är dom inte..". Men det blev tungt för lilla Stelpa eftersom vägen som vi red på sista biten inte var plogad och det låt säkert 20 cm snö över typ hela vägen så det blev jätte tungt för henne. Stackarn... #Dåligt samvete... Och till råga på allt så är det en jätte backe på den vägen, som Atli blir trött av att gå i UTAN boots.. Usch.. Ne då var det Synd om Stelpa... Dumma mig!

Kram! Jossan (och Julia som skrev början)

2012-02-21 @ 18:18:49

Julia och Jossan slagna av gummiboots...

Hej!

Idag skulle vi egentligen ha åkt till Peter både jag och Jossan och ridit lektion men han blev sjuk så vi fick ställa in det. Men, men vi får ta det en annan gång.

Eftersom vi inte hade någon tid att passa ut till stallet då så passade jag på att handla lite grejor. Först till lillsyrran som fyller år snart och sen till Stelpa. Idas presenter är inte så intressanta så jag berättar om Stelpas grejer.

Det blev:
En mapp till passet och andra papper
Ett bett
Ett par boots
En pump-grej till B-vitamin flaskan
Och lite smörj-grejer

Bettet passade bra och Stelpa verkade gilla det så det var jag nöjd med. Det var bootsen som var det svåra. Det är ett par gummiboot som väger 240 gram. Det är sånahär man ska dra på eller vad man ska säga... det finns lixom ingen kardborre öppning. De väger ju lite för mycket men eftersom de var på rea för 30 kr så tänkte jag att de blir bra så länge och det går ju att klippa i dom så får man bort lite vikt... Och klippa i dom fick vi... Tjejen i affären sa att de var svåra att få på men att det gick med lite hovolja. Jo visst du, hoviljan hade fryst så vi tog läderfett istället men glöm de. Inte en chans att jag kämpar i en halv timme varje gång jag ska sätt på en av de där bootsen... Vi gjorde så gott vi kunde men sen gav vi upp, Stelpa tyckte vi var jätte konstiga men stod ganska still. Snäll häst... Bootsen var inte så hela... Men de var ju bara 30 kr så sak samma...

Vi kom i alla fall ut och red innan det blev mörkt ;)

Kram Julia

2012-02-20 @ 22:13:47

Shoppat!

Hej igen!

Ja var inne och shoppade nu på kvällen efter att ha spelat bowling efter lunch. Härlig dag faktist! Jag vann bowlingen och hittade riktiga fynd på reorna! :D

Köpte tre par trosor för 150:- istället för 180:-, inget jätte fynd men lite pengar tillbaka iaf. Sen två par örhängen för 40:- istället för 128:-, ett bra kap! Och en skjorta som det var halva reapriset på, Har kostat 349:- och köpte den för 149:-,ett jättebra kap!


Tänker inte använda båda samtidigt + att den ena gick sönder lite när jag tog i den så den vill jag inte ha på mig. (den till vänster är inte hel som ni ser)

Båda örhängena ifrån ur och penn.

Och skjortan från Dea som jag vanligtvis tycker är lite av en tantbutik (förlåt mamma och mormor) men den här var fin tyckte jag!

Kram! Jossan

2012-02-20 @ 21:36:16

Bilder från igår! (Förlåt för den långa texten!)

Hej!
Ja efter igår va både jag och Julia så trötta så ingen utav oss orkade blogga så ni får en utvärdering nu ist.

Det hela började med att vi kom dit 1h för tidigt pga. att vi hade räknat med att det kanske skulle ta en timma att lasta båda hästarna eftersom dom varit lite krångiga med det på sista tiden. Men självklart gick dom på väldigt fort då bra därför att vi hade tid.. Men men det var bra iaf. Sen så fick vi då sitta där borta i 1 timma och hästarna fick äta sitt morgon hö i transporten. När det äntligen blev dags för att checka in så var det nära att jag inte fick vara med pga att Atli inte är rätt vaccinerad! Va fan?! Vi som har varit på Ulltuna och besiktiat honom och vaccinerat honom och då vet jag att vetrinären kollade så att allt skulle vara rätt i papprerna och så men nej.. På ett ställe var det 1,5 års tid mellan vaccinantionerna! Åh! Va irriterande det var... Jag hade ju inte tänkt på att kolla om det var rätt eftersom vetrinären hade kollat och sagt att det såg fint ut. Men men alla är vi mänskliga. Så nu måste jag iaf vaccinera om honom så att det blir rätt och så att jag kan tävla.
Ja, iaf så fick jag vara med och tävla eftersom han inte är sjuk och inte under den tid jag har haft honom visat att han är sjuk på något vis.

Jag skulle tävla i unghäst klassen och visa först kort till mellan tempo trav sedan mellan till ökad trav nästa gång och... ja... det gick så där.. Haha! Jag och Atli skulle starta sist (det gick på rullande band på en rakbana) och han hade travat så fint så på uppvärmningen men när han såg de andra hästarna dra iväg så blev han jätte taggad och hoppade på stället. När han äntligen fick springa efter så blev det galopp sen tölt, sen galopp igen och sen tölt igen. Och till baka igen i galopp men efter hälften blev det trav och travade vi nästan hela den sträckan ut. Sen skulle vi visa ökad trav men det blev galopp hela sträckan ut och på till baka vägen blev det faktist trav ibörjan sen slog han över i galopp. Åh, va han tyckte att det var roligt att visa upp sig och matte bara satt och garva på ryggen! Haha! Det var bra att han tyckte att det var roligt iaf! Sen gick han i form i alla gångarter också så det var duktigt av honom! Men det blev ingen finalplats eftersom jag knappt visat trav alls! Haha!

För Julia gick det mycket bättre! Hon kom till final i sin klass och blev trea! Så det blev en fin, gul rosett för henne! :D Stelpa töltade på bra! Lite pass takt då och då men jag tyckte att hon töltade mycket fint ändå så det var en väl förtjänt 3:e plats! Sen blev Stelpa väldigt trött på slutet! Hon har typ alldrig töltat så mycket och så länge förut! Haha! Så det var en nöjd Julia som klev av banan med en rosett i handen!

Bilder:

(Blev liiite över redigerad) Innan tävlingen


Lite halvdan tölt


Trav!

Galopp!

Lite mer trav!Halft galopp halft trav tror ja :P

Lite till galopp


Glad matte iaf!

Och här har vi min kalss vinnare! Therese Flodin och Kvistur från Karlsro! Grattis! Det var ni värda!

En glad Julia!Kolla hennes man! Den är ju underbar!
Nu började Stelpa bli lite trött...Atli var liite uttråkad..

Matte inte glad..


Kram! Jossan

2012-02-19 @ 06:00:00

Upp och hoppa! (-.-)

Ja här börjar våran dag... Kl. 6.00 på morgonen... Jätte kul..

Asså det är ju helt knäppt det man håller på med.. Först all den planering och packning och förberedelse dagen innan. Sen så är det upp tidigt på morgonen och skynda sig jätte mycket (oavsätt hur mycket tid man har..) och packa allt i bilen, lasta hästarna och nervositeten och allt är jobbigt.. För att sen vara i "rampljuset" i högst 5 min... Vilket jobb!

Jaja, vi ska inte klaga det är ju riktigt kul att tävla, träffa allt folk och se alla fina hästar! :)


Min fina ex.häst!!
Ni får ursäkta min sits... Det var innan jag fick Sella sadeln... (a)

Kram! Jossan och Julia


2012-02-18 @ 22:04:00

Frågestund!

Hej!
100 inlägget så vi kör en frågestund ;)
Så ni får fråga om vad ni nu vill veta. Om oss, hästarna, bloggen..vad som helst. Allt mellan himmel och jord! ;)
Så det är bara att fråga på!
Vi ger alla svar på tisdag! ;)

Kram Julia och Jossan

2012-02-18 @ 21:36:33

Allvarligt?!?!!

Men HALLÅ!!!! VA FAN?!? Vad i hela världen e detta?! Björn Ranelid?? KOM IGEN?!? Va har sverige för musik smak? Okej att ha olika men det här?!?! Det är ju inte klokt?!! Vi satt fan och skämdes i soffan här hemma... Det var ju sååå sjukt dååligt!!!

Snälla, SNÄLLA!!! Jag BER!! Låt honom inte gå vidare i globen... Och låt mig inte lida av att ännu en gång höra denna låt!! Jag tycker SÅ synd om Matias.....

O.o!! // Jossan och Julia

2012-02-18 @ 19:15:05

Lite av varje...

Hej!

Ja, idag har lite av varje hunnits med.
Vad Jossan har gjort:
idag har jag last tränat Atli. Det gick hyfsat bra. Första gången toget det typ en halv timma att få på honom men sen gick det lite fortare desto fler gånger vi lastade och till slut gick han på utan en massa smackningar och slit och drag. Oma jag ska beskriva hur det såg ut så kan ni tänka er en åsna och 3 barn, den första står och hänger i grimmskaftet och dom andra två försöker förjäves att putta på där bak och åsnan den rör sig inte ur fläcken. Haha!
Ja sen åkte jag till min farmor och firade henne eftersom hon fyllde år i trosdags. Blev smörgåstårta och bullar och saft! Så gott så! Sen åkte jag hem och fick tag på Julia i sista stund och frågade om hon ville sova över hos mej så slapp hon iaf gå upp en halvtimma tidigare. Sen till stallet och jag red en kortis på banan. Blev bara mjukgörande och lite trav så att han skulle få bort eventuell träningsverk lite grann iaf. Sen packade vi inför morgon dagen och gav hästarna mat! 

Vad Julia gjort:
Ja först så var jag och klippte mig. Väldigt otrevlig frisör men det blev fint tycker jag i alla fall. Dock får ni ingen bild nu då håret är helt blött. Sen har jag köpt födelsedagspresenter åt små syrrorna. Sen åkte jag och pappa till stallet. Jag longerade Stelpa i den lite djupare snön och det gick väldigt bra. Hon kunde både trava och galoppera på normalstor volt. Dock tror jag hon är bruntig för hon var allmänt tjurig annars. Sen åkte vi hem och när vi möter Jossans bil på vägen så stannar vi och Jossan föreslår att jag ska byta bil så kan jag sova över hos dom till imorron. Så in i nästa bil och så tillbaka till stallet. Där vi fixade och packade inför tävlingen imorron. Sen kom vi in genomblöta...


En hund som var lika blöt som oss när hon kom in...

Ja, min lill hund.......

Kram! Jossan och Julia

2012-02-17 @ 08:56:06

Allt i onödan...

Hej!
Ja idag skulle jag iväg och rida lektion för Peter. Och dan började dåligt på en gång...
Jag vaknar och har jätte ont i halsen men dricker lite te och biter ihop, för går jag inte till skolan så kommer jag inte iväg med Stelpa. Sen tar man sig igenom skoldagen som tack och lov var kort. Mamma hämtar mig och vi fixar lite mat och kopplar på transporten, då har vi bara lite bråttom.
När vi kommer till stallet så byter jag om och går ut i hagen. Då har hästarna sprungit längst bort i hagen. Men jag ropar på dom och då kommer det tre små lurviga typer i galopp. Var så härligt att se dom, alla var verkligen på lekhumör, och jag tänkte att det kanske blir en bra dag.
Men sen skulle vi gå in i transporten och det ville inte fröken. Hon gjorde precis som förra gången. Gick upp två steg på rampen stannade och backade/kastade sig av. Eftersom det bara var jag och mamma, och mamma inte är så van, så var det svårt att samarbeta också. Och jag fick lust att bara släppa grimskaftet och gå därifrån, men det gör man inte. Istället samlar man sig och försöker igen. Vi försökte så gott det gick men till slut flyttade vi transporten och så gick det efter ett tag att få in henne.
Sen var vi på väg och bara lite sena, men vi körde fel... Och våran dumma GPS hittar ju lika bra som oss (inte så bra...) så den hjälpte inte heller. Och sen när vi väl kom rätt så var det ingen ide att åka för jag skulle ändå inte hinna rida. Så det får bli en annan gång.
Ja som ni kanske förstår så känns det inte precis som en lyckad dag men alltid lär man sig något. Det är bara mer eller mindre viktigt och man måste bara hitta det. Jag kan ju säga att vi inte kommer köra fel igen i alla fall.
Bild på Stelpa med alla transport grejer på:
Kram Julia

2012-02-17 @ 08:48:17

Tävling!

Hallå!
Vill bara börja med att säga att jag hatar att blogga från Ipaden men men om man inte har en dator så får den duga.
Men ja, jag ska ju vara med i en tävling nu till helgen! Och om jag ska vara ärlig är jag faktist lite nervös fast jag inte borde... Har ju lovat mig själv att inte bli tävlingsinriktad och bara ta det lugnt och låta det gå som det går. Vi ska BARA "leka"! Upprepar jag om och om igen i huvudet. Inga krav! Bara känna på tävlings stämningen och lära oss att ta det lugnt och kunna va fokuserade även fast det är hästar som han inte känner som är runt omkring. Jag måste komma ihåg det! Men det är tävlingsmänniskan som vaknar i mig och vill prestera bäst! Men det ska vi inte. Ta det LUNGT!
Haha! Nu blev det lite rörigt men det är precis såhär det är i mitt huvud just nu. Förnuftet försöker bryta ner tävlingsinstingten och det blir väldigt rörigt. Men jag tror att jag kommer ta det mycket lugnare när jag väl är där och då kommer nog mitt förnuft ta över också så då kommer jag inte va lika tävlings inriktad. Tror jag...

Kom ihåg att det får gå som det går, Josefine, det får gå som det går!

Karm! Jossan

2012-02-15 @ 23:00:42

O idag

Hallå igen!

Ja idag så var jag nära på att bryta mitt löfte som jag lovade mig själv igår. Igår så red vi ju mer ordentligt och tränade väldigt mycket. Och innan vi red ut så sa jag till Julia att jag skulle sluta med att rida två hårda tölt träningspass efter varandra. För Linda kom på och jag håller med om att Atli antagligen får endel träningsverk efter tölt träningrna efterom han inte alls går lika bra andra dagen jag tränad tölt som första. (Lite nytt för mig, det här med träningsverk på hästar, min gamla häst fick typ aldrig det, men han hade mer muskler också..) Så jag lovade iaf mig själv att varva tölt träning med annan träning MEN jag var nära på att bryta det det första jag gjorde idag... Jag hoppade upp och hade bestämt mig för att träna tölt.. Men när jag värmt klart kom jag på att det tränade jag ju igår! Så då blev det galopp träning istället. Det gick hyfsat för mig men jätte bra för Julia. Atli ville bara dra iväg så fort jag fattade galopp och när jag inte ville det blev det drag kamp... Inte bra men jag vet inte vad jag ska göra!? Han bara rycker ner huvet och ökar och drar mig ur sadeln och sen blir det dragkampen.. Det slutar självklart med att jag vinner men ändå det är inte kul att dra i honom så som jag måste göra för att han ska ge sig... Men men jag har ju rejsat ganska mycket på sista tiden så får väl bara lära honom att han får bara öka när jag ber om det. Sen hade han svårt att ta höger galoppen idag.
Men för Julia gick det bra! Stelpa var pigg och sammarbetsvillig och fattade rätt galopp hela tiden! Så duktiga så! Stelpa var nog även ganska ren i gångarterna idag också. Så Julia var glad! :)


Bild: Min gamla häst, Kraflar när han var som finast i kroppen och i ridningen! Inte bästa bilden dock..

Sem vill jag vara ursäkta för ett rörigt inlägg men är väääldigt trött....

Kam! Jossan 

2012-02-15 @ 08:35:15

Det snöade lite...

Hej!
Ja idag efter endel om och men så kom vi i alla fall till stallet. Jossan tänkte börja jobba lite på ridabanan och sen skulle vi rida en bit på vägen. Själv tänkte jag rida ganska kravlöst så jag lämnade spöt i stallet (skulle ju inte hålla på och flytta och sånt där...).
När vi kommer ut så snöar det hur mycket som helst... nej inte hur mycket som helst men ganska mycket i alla fall.
Men vi hade ju bestämt att rida så vi börjar värma upp med volter båda två. Sen ut på vägen och min häst är i alla fall inte slö längre. Det gick så bra att springa och så fort det kom en annan väg att svänga in på så skulle vi göra det. Kan 2 dl extra havre vara det som fattades...?
Vi ökade gångarterna lite och det gick bra. Stelpa var ren i alla gångarter och tog galoppfattningarna helt utan problem. Atli töltade på lika fint som för förra gången (när han gick så bra), så Jossan var nöjd. Sen på hemvägen så tänkt vi springa av hästarna upp för en backe och sen sakta av... Hästarna drog i galopp och jag tappa stigbylgarna och man fick all snö i ögonen. Det man hann se var SNÖ sen fick man en snöflinga i ögat och var tvungen att blinka. Ändå ville man ju titta upp i fall det kom en bil. Vi fick stop på dom vid sista backen så vi travade en liten bit och sen skrittade vi av... Vi kom tillbaka som snögubbar med helt vita hästar...

Såhär ser vi ut i mörkret!


Atlis normalt ganska svarta rumpa som jag ritade en smiley på! =)


Och Jossans stackars sadel som hon ojade sig över....


Kan ni gissa hur många hästar som står där?


Bläsa blev en Paint Horse!


Och min hjälm efter vi varit ute.. Haha! Kan ni också se att det ser ut som smileyn håller i en kamera? Eller är det bra jossan och jag?
Sen gick jag ut med bara strumpbyxor på benen två gånger och blev blöt...
Självnotis: DET BLIR KALLT!!!
Kram Julia

2012-02-13 @ 12:56:48

Alla hjärtans dag<33

Hej!
Ja alla hjärtans dag idag <33 så kom ihåg att va lite extra snälle eller ge någon en extra kram!
Jag tänkte i alla fall säga att alla ni läsare är värda en kram. Ni är så underbara och det är så kul att blogga när ni läser och kommenterar!
Så, en STOR kram till alla läsare <33
Kram Julia och Jossan

2012-02-13 @ 12:49:52

Stora och små problem...

Hej!
Jag ska inte klaga men lite problem har jag i alla fall...
Ja, igår red vi barbacka både jag och Jossan. Och jag kan säga att jag har ordentlig träningsverk idag "/ AJ, kan ju inte röra benen, och vi som har gympa idag D:
Jaja,  jag har jobbigare problem... igår så kände vi lite på Stelpa och hon har ju inte jätte mycket hull precis, inte underviktig men... Det kan ju vara anledningen eller i alla fall bidra till att hon blir så seg. Så det blir lite foderökning till henne och så ska jag prata med Peter och se vad han tycker.
Tänkte i alla fall försöka skaffa mig ett såntdär vikt-måttband från Hööks. Vet inte om det fungerar men man kan ju i alla fall se om hästen går ner eller ökar i vikt. Men nu har jag faktiskt en hel önskelista... lite tidigt eftersom jag fyller år i juli men men... Jag vill i alla fall ha:
• Lila grimskaft
• Repgrimma (lila)
• Vikt-måttband
• Boots
• Rosa reflexschabrak eller täcke
Vikt-måttbandet på Hööks (bilden är därifrån):
Kram Julia

2012-02-12 @ 23:11:15

Vårkänslor!

Hallå!

Idag var det 5+ i solen och så ortoligt härligt väder så vi bestämde oss för att idag fick det bli kravlös ridning! Så jag började lite med att rida barkacka bara för att jag aldrig gjort det förut på Atli och vi kan säga att det slutade med att jag ramlade av för att jag har så sjukt dålig balans barbaka och det fanns ingen mage att hålla om heller.. Haha!
Sen gav vi oss ut på ängarna och rejsade lite! Julia barbacka och jag med sadel. Sen så ville Julia hämta en sadel eftersom hon inte kände sig så jätte trygg med att galoppera så fort utan sadel.. Så då gick vi tillbaka till stallet och hämtade en sadel åt henne. Så iväg igen till åkrarna och rejsa lite till! Den här gången ordentligt! Oj, oj, oj va dom tyckte at det var kul!! Atli var out of control!! (nästan..) Stelpa var väl lite lugnare men det gick fort där också! DEt kändes verkligen att det var lite vår i luften idag och Atli hade jätte mycket vårkänslor! Han gjorde gallop ombyten och tvärsvängar och över lät styrningen till mig förutom när han skulle hem! Då viste han vart han skulle!
Sen så skulle vi ju ta lite bilder också så vi red tillbaka till stallet igen för hämta kameran och så ut på ängarna igen.. Haha! Roligt var det iaf!

Här kommer då dagen skörd av bilder!


Vi börja i hagen. Julia och min tiggiga häst!


En tjock, liten, söt unghäst vid namn Solblesa!


En Stelpa.


Julia har nästan lärt min häst att flemma på komando.. Tokigheter.. ;) Blev ingen bra bild dock..


Atli i fokus.
Atli ska hälst vara över hela bilden...


Skönt att bli kliad!


Gos!
Pallen var lite äcklig tyckte Atli..


Ja ni ser ju hur smidigt det går...
Och vi var ju proffs på det där....


Eller??? Kan ju bara säga att jag samla av tre meter senare....


Men det var bara att hoppa upp igen! ;) Nu kommer bilderna på när vi rejsar lite!
(jag sitter som en kråka på alla bilderna men Atli sprang lite hejvilt och jag försökte hitta balansen...)


Hej o hå!

Långben!!


Här ska han dra ifrån mej tyglarna...


Hoppla!
Yippiie!
Och Atli började äta trokade nypon det tyckte tydligen han var jätte gott..?


Prinsessan..


Blesas humör mot de andra hästarna...


Blesas humör mot oss.. Haha!
Sådan mor sådan dotter? ;)

Kram! Jossan

2012-02-12 @ 20:58:22

Smakprov...

Hej!
Ja, jag skriver ett snabbt litet inlägg (smakprov) bara så kommer Jossan med hela historien sen. Stackarn jag lämnade henne vid 3 på dan med en massa bilder och hon verkar fortfarande inte vara klar med att ladda upp dom... Haha, det går så långsamt att få upp dom på bloggen, iaf bilderna från hennes kamera för de är så "stora".
Aja, som sagt idag var det JÄTTE fint väder och tro mig, det  tyckte hästarna också. Lite... eller mycke vårkänslor :P
Jossan håller på med ett mer detaljerat inlägg med alla bilder och så, så ni får hålla till godo med lite "solbilder" från stan tagna med min mobli så länge...
Och jag hade visst lite bilder på alla morgontrötta hästar som stod/låg i hagen och sov när jag kom...
Kram Julia

2012-02-12 @ 10:18:42

Söndag...

Hej!
Idag ska jag ut till stallet och rida lite medan det är ljust hade jag tänkt. Kanske tränar lite kondition, beror på hur Stelpa känns... Kanske kan rida lite på ängarna, beror på snön... Det är ganska fin väder och 0 gradit (!!) så kanske blir det lite kort också :D Faktiskt så är det väldigt fin väder, sol och allt, jätte härligt. Man blir så glad av de :P
Jag har aldrig köpt ett par boots och jag har inte ridit speciellt mycket med såna heller, så jag har faktiskt inte så mycket kolla alls.
Men i alla fall så ska jag försöka köpa mig ett par boots snart. När vi var hos Peter så sa han ju att jag kunde rida med typ 200 grams boots någon gång ibland. För att Stelpa skulle röra framdelen lite mer i tölten.
Men nu har jag lite besluts ångest... eller jag vet inte riktigt. Ska jag köpa klockor eller "tävlingsboots". Nu är bilderna från Hööks och klockorna finns inte med rätt vikt där...
Men de ser likadana ut och principen är samma. Så jag undrar vad ni vet/tycker om detta, har ni några tips? Vilka ska man ta? Vilka är bäst?
Nu är det vikten jag behöver på Stelpa inte skyddet eller så, så man får väl tänka utifrån de. Sen är ju klockorna mycket billigare än de andra, men är de andra bättre och därav priset? Vad tror ni om detta?
Kram Julia

2012-02-11 @ 21:16:28

Tölt? En gångart? Ha!!

Ja, tji fick man för att man tänkt att tölten börjar gå bättre och bättre.... Idag så var det värsta trav takten i tölten..... Alldrig varit med om liknande..
Atlis tanke: Vadå tölt matte? Vad har du hittat på för dumt? Jag vill TRAVA!!
Först så trodde jag att han kanske hade lite träningsverk precis som jag.. Men inte det heller.. När jag skulle samla honom så bara stannade han och då la jag till spöt och då hopade lite med fram delen och slängde med huvet och skulle sätta fart i galopp. Så nej träningsverk var uteslutet...

Och som sagt så busade vi lite med dom i hagen sedan efter ridturen. Atli brukar inte fatta när man försöker driva på honom utan han bara kollar lite snett på en och så går han undan. Men i dag det räckte nästan med att jag slängde ut med armarna så satte han av i riktig luftig, sväv trav. Och efter några varv runt oss så satte hela flocken (förutom solblesa) av i hagen och reaceade iväg! Alla lugnade ner sig ganska snabbt, förutom Atli han försökte fortfarade få igång alla de andra för att springa ett varv till och han lyckades lite ibland iaf. Inte så konstigt att han inte ville jobba... Haha bus hästen... :)

Men jag fick till några bra tölter i slutet iaf :)

Kram! Jossan

2012-02-11 @ 16:44:01

Träning och BILDBOMB!

Hej!
Ja idag var det dags att åka till ridhuset och träna lite :D. Tyvärr så blev det inte hela laget och det blev lixom inte att vi tränade tillsammans för det var ingen tränare där pga problem med häst..."/ Men vi åkte dit i alla fall, hade stämt träff med Stelpas förra ägare som också var där och red. Hon tyckte Stelpa såg fin ut och att hon hade musklat sig lite sen sist :). Det var kul att höra för själv så tycker jag inte det är någon stor förändring på Stelpas muskler. Men jag ser ju henne varje dag så det kanske är därför, då ser man ju inte den hela förändringen på en gång...
Jag tyckte Stelpa kändes ganska seg och trött så jag red bara en liten stund i tölt, skritt och trav. Ingen ide att pusha (stavning?) henne om hon nu faktiskt är trött. Jag har ju inte ridit henne på tre dagar och hon är fortfarande slö, ska kolla med Peter på torsdag och se vad han tycker om en vila. Tills dess ska jag nog bara rida kravlöst...
Allt gick bra förutom lastningen när vi skulle hem. Det gick jätte bra på dit vägen och hon bara klev in som vanligt, men nu skulle inte fröken med. Det stod nämligen en smått galen/pigg häst i hagen bredvid :s. Och den sprang runt där och det vill Stelpa också så när hon var tre steg upp på rampen så började hon vända sig. Slutade med att vi vände transporten och då gick det så bra så... -.-
Vi kom i alla fall hem och när vi släppte ut henne i hagen var hon visst inte så trött utan orkade lungt springa med de andra hästarna... Vi busade lite med dem eftersom i alla fall tre av dom var på mer eller mindre lekhumör :P
Oj vad långt det blev...ja ja, här kommer dagens bild bomb:
Skruttis i stallet...
Och i hagen...
Solblesa i hagen...
Blesa (Solblesas mamma)...
Nyfiken Atli...
Atli och hans sto...
Stelpa har släppt maten för två sekunder...
Lilla surpuppan...
Nästan hela flocken...
Och "Yöta-söta" som mina syrror kallar henne...
Kram Julia

2012-02-11 @ 11:46:17

Träningsverk?!

Hej på er!
Ja igår red jag Atli och körde kondition med intervall träning mellan trav och galopp och tempoväxlingar i galopp. Det gick jätte bra och han är så duktig så! Och det börjar märkas mer och mer att tölten börjar blir en gångart för honom för, därför att när han blev för taggad i traven så slog han över till tölt och töltade på även fast jag stod upp i stigbyglarna och hade långa tyglar på honom! Haha lite kul var det!
Sen så bestämde jag även mig för att det skulle jobbas i galoppen! För Atli var det inte så jobbigt att gå i form men det var destå jobbigare för mig att sitta i sadeln och driva! Av någon anledning så har jag mäst "ridit lätt" i galoppen och inte riktigt tränat honom i form där. Och han har så stor galopp så man måste verkligen arbeta för att sitta ner. Och det, mina vänner, ska berätta för er att idag så känner jag hur jobbigt det egentligen var! Jag har träningsverk i både mage, rumpa och rygg! Och jag som inte haft tränings verk i typ ett år snart! Jag rider aldeles för mycket och ofta för att få det nu för tiden. Men jag måste ändå säga att jag tycker att det är en rätt skön känsla ändå!

Kram! Jossan

2012-02-10 @ 19:12:25

Dåligt samvete "/

Hej!
Ja idag hade jag ju tänkt åka till stallet och rida ordentligt och så, och förbereda tills imorron. Men så blev det inte. Det tog lite längre tid att fixa så man kunde komma iväg än tänkt så när vi väl kommit hem och ätit mellanmål så var klockan halv 6. Då skulle jag inte hinna rida om jag åkte till stallet eftersom jag måste hem lite tidigare för jag ska ju upp tidigt imorron... Och pappa ville inte ut och åka bara för att packa om vi kunde göra det imorron så jag blev hemma.
Haha, sitter och kollar på Ice Age. De filmerna e så himla bra! Visst barnfilmer men jag tror nästan alla hittar något roligt i dem :P
Faktisk väldigt skönt att  vara hemma en fredag-kväll även fast jag inte vet vad jag ska göra... och Stelpa dör nog inte av att stå en dag till.
Men jag får så dåligt samvete i alla fall. Känns som om jag lixom inte borde ha häst om jag inte alltid har lust att åka till stallet. Men det är ju inte så, man kan ju inte alltid ha lust att åka till stallet. Ibland orkar man faktiskt inte eller har helt enkelt inte lust. Och på ett sätt så vill jag ju åka till stallet, jag hade sett fram emot att rida idag men inte i mörkret och nu när det var så kallt.
Sen har jag varit väldigt trött hela veckan... kanske för att jag varit lite småsjuk hela tiden...
Men nu måste jag skriva en pakningslista så att jag får med mig allt snabbt och smidigt imorron.
Avslutar med lite bilder på sötnosarna <33
Kram Julia

2012-02-09 @ 20:37:13

Boots

Hej!
Ja senast jag var hos Peter så sa han ju att jag kunde rida med lite lätta boots någon gång ibland.
Nu har jag inga boot men jag har tittat runt lite så ska vi beställa. Och det blir nog ett par klockor från Agersta.
Jag funderade ett tag på att köpa "tävlingsboots" men det kostar så mycket och de tappar vikten efter ett tag också. Och det är vikten jag behöver för att hon ska lyfta lite mer med frambenen och börja röra sig lite mer där.
Men jag undrar, är det någon stor skillnad på dessa boots för hästen? Är det bättre att ha "tävlingsboots" än klockor?
Nu är bilderna från Hööks och det är inte rätt vikt i deras klockor, men principen är samma. Så har ni några idéer/tankar/tips om detta?
Kram Julia

2012-02-09 @ 20:13:23

Taggad!

Hej!
Ja idag har jag inte varit i stallet eftersom det är Stelpas vilodag. Men jag sysselsätter mig så gott det går... vet knappt vad man gör när man är hemma en längre stund utan att sova... Men i alla fall så va jag med lite kompisar efter skolan och sen åkte jag hem och gjorde läxorna. Men nu är jag klar med dom och funderar på vad jag ska göra... Det kommer ett program på TV jag tänkt se men det är en timme dit...
Är det någon mer än jag som har svårt att sysselsätta sig hemma?

Imorron ska jag i alla fall till stallet och rida ordentligt. Jag har bestämt mig för att planera ordentligt vad jag ska göra och sen se till att allt funkar innan jag går vidare så hoppas jag att det går bättre än sist jag red. Då var inte en ända gångart ren, men jag ska se till att hon får en ordentlig uppvärmning också.
Men det jag är så taggad för är ju lördag! Då ska vi iväg med Stelpa igen till ridhuset och träna. Det ska bli kul att träffa alla igen och det är så skönt att rida i ridhuset. Slippa att hela tiden styra och koncentrera sig lite mer på hur man sitter och hästen går. Vi har ju inget staket runt ridbanan än så man måste styra där också, sen är Stelpa inte riktigt tillräckligt stadig än för att kunna hålla något högre tempo där med mig på ryggen.
Rider/motionerar ni ofta på bana/i ridhus?
Men nu ska jag sluta skriva så att man orkar läsa det.
Kram Julia

2012-02-08 @ 20:11:33

Hoppning och bildspel

Hej!
Ja, idag i skolan så visade bästaste Antonia mig var man kunde gör bildspel, hon hade bara inte fått det att fungera på hennes blogg än. Men efter att ha slagit våra kloka huvuden ihop så kom vi på hur man gjorde, och det visade sig att det faktiskt var otroligt enkelt... när man väl förstod hur man fick det att bläddra osv. Så nu kommer det i alla fall bli bildspel till alla hästarna på deras sida så att man kan se lite fler bilder på dom.
Sen till dagens ridning. Ja det gick ju inte så bra igår och Stelpa verkade trött så jag bestämde mig för att köra lite markarbete istället för att rida. Eftersom Jossan var hos Peter så åkte jag och pappa ut till stallet och körde lite markarbete och longering med Stelpa. Hon var jätte duktig, och skötte sig jätte bra i när vi körde ledarskapsövningar. Pappa fick också prova men Stelpa var inte lika uppmärksam på honom, men de gjorde sitt bäst båda två så det fungerade bättre och bättre. Sen longerade jag lite på banan och hon var jätte duktig, efter lite uppvärmning kunde hon trava nästan ett helt varv!!! Stora framsteg för Stelpa som inte brukar kunna trava där alls. Sen la jag ut en liten bom och då travade hon ännu bättre, fast i skritten så sparkade hon mest på den. Sen la jag upp bommen på två hinkar och skulle se om hon hoppade. Och det tyckte hon var jätte konstigt men efter några gånger i skritt så gick det riktigt fint det med. Så jag är jätte nöjd :D
Och ja, på tal om bildspel och hoppning. Ett lite roligt bildspel på mig och Lara när vi hoppar.
Haha, hoppas det fungerar:P
Om någon har frågor om bildspelet så är det bara att fråga så ska jag försöka svara så fort jag kan ;)
Kram Julia

2012-02-07 @ 22:58:56

Jag borde inte åka buss...

Hej!
Ja, för engångskull skulle jag åka buss. Får alltid skjuts av Pappa annars men idag var pappa bort rest och mamma skulle jobba hemifrån. Så jag skulle åka buss. Först var det typ 10 min sen! Så jag höll på att dö av kylan! Men så kommer den till slut och jag sätter mig bekvämt och fixar så jag har musik i öronen. Så hinner vi bara åka i typ 10 min sedan så börjar hela bussen skaka och jag tänker "Men va fan! Har bussen fått punka eller? Och varför reagerar inte busschauffören? Om hon fortsätter i den gär farten så kommer däcket åka av..." Och tror ni inte att tre sekunder senare så åker däcket av?! Jag hörde ett "dunk" och sedan ljudet av metall som släpas på asfalt. Öppnar ögonen och ser ett buss däck rulla för bi fönstret!? VILKA ÄR ODDSEN??
Helt ortoligt... Och det har hänt mig flera gånger.. "Om han inte växlar upp snart kommer motorn stanna.." " Snart kör vi i diket.." Han var bara nära på att köra i diket men ändå! Det är läskig det är vad det är...

Sen till ridpasset nu då. Vi red på banan/vägen idag. Gick jätte bra för mig han gick även idag FLERA steg i form! Det börjar arta sig! Eller så e det för att det nya kraft fodret gör at att han äntligen börjar bygga muskler! För Julia gick det inte lika bra i slutet iaf. I början var hon nöjd och Stelpa gick bra sen när vi gick ut på vägen så började det gå dåligt. Hon börja takta och blanda gångarter men sen fick Julia till det bättre på slutet och då slutade vi.
Det var allt. Ska till Peter igen imorron. Ska bli kul!

Första gången hos Peter:


Kram Jossan

2012-02-05 @ 17:22:15

Längre än vi räknat med...

Hej!

Ja, idag bestämde vi oss för att rida en av de lite längre rundorna på ca en och en halv timme och träna kondition, men det belv inte som vi tänkt...
I stallet var hästarna helt galna och stissiga och kunde inte stå still och äta. Stelpa höll försökte nästan hoppa över staketet och Atli höll på att riva det. Men sen kom vi i alla fall iväg.
Det blåste hur mycket som helst så vi fick all snö från träden i ansiktet men sen satte vi lite fart och tränade lite galoppfattningar och Stelpa tog rätt galopp för det mesta. Atli var också duktigare än vanligt så det var en bra runda iaf.
Men när vi kom fram till stallet som vi måste rida förbi när vi rider den rundan så hade dom stängt av den vägen som vi måste rida på. Vi antog att det gick hästar eller något i gången där så vi vågade inte öppna och gå igenom så då fick vi rida runt eftersom det var minst lika långt att rida hem igen som att rida runt. Så det blev en runda på nästan 2 och en halv timme istället... Men men hästarna var trötta men glada när vi kom hem iaf.

Vi satt av när vi gick igenom gården och precis innan vi ska hoppa upp så ser jag att Atli har blod färgad snö på sitt ben inte mycket men lite och jag börjar då undersöka vart det kommer ifrån. Jag kollar hela frambenet klämmer och känner och försöker hitta orsaken. Jag kollade även i ansiktet eftersom han hade kliat ansiktet mot benet några gånger så tänkte jag att blodet kanske kom där ifrån. Så jag försöker se i näsan på honom, i munnen, tänkte att han kanske tappat en tand eller något, runt ögonen, ja i hela ansiket men jag hittar ingen sår någon stans. Sen så bad jag honom trava på en volt för att se om han var halt men det var han inte heller. Sen säger Julia nu har du blod på din tand också och då känner jag att min läpp har spruckigt pga att den var så torr. Så det måste ha varit från min läpp som blodet kom ifrån. Det var inte så konstigt att jag inte kände att läppen hade spruckit eftersom det var så kallt och jag var upptagen med att rida. Men det var lite konstigt att det hade droppat ner på Atlis ben... Men jag hittade ingenting på honom så det måste varit jag...

Konstigt, konstigt... Sen såg jag även innan att Atli var lite svullen vid ögat och hade blivit av med lite hår där med men han hade inte ett dugg ont så..
Oss i galopp!

Kram! Jossan och Julia

2012-02-04 @ 07:47:34

Utställning!

Hallå på er!
Tänkte skriva ett litet inlägg nu då jag inte har något att göra eftersom jag sitter i bilen på väg till en hundutställning. Vi ska ställa ut våran lilla donna och hon är så fin nu! Kan lägga in någon bild sen men jag kan inte lova att det blir någon bra då vi alltid glömmer kameran när vi ska iväg och jag har då bara mobilen och ta med...

Men igår hade jag typ världens bästa dag!! Först träffade jag en vän på stan som jag inte träffat på 1 år! Och oj vad jag saknat henne! Och jag blev såå glad över att se henne igen. Jag måste göra något med henne någon dag! Sen fick jag köpa ett par skor som jag suktat efter sen i julas typ! Blev man jätte glad för de med! :D Sen ska ni veta!! Det gjorde verkligen min dag full endad! Atli gick i form i tölten!! Och inte bara ett eller två steg utan flera! Han slängde upp med huvudet emellanåt men sen till baka till den snygga formen!! Åh så glad jag blev!! Vi tar oss faktiskt framåt!! :D
Så det var en riktigt bra dag igår! Och jag är lika glad idag! Fast trött...
Bild på Kessie från i sommras:

Kram! Jossan

2012-02-02 @ 08:06:30

Hiss o Diss

Hej!
Ja, nu kommer det en hiss o diss igen. Men vi kommer från och med nu att ha det mer som veckans hiss o diss för vi glömmer ju typ alltid på torsdagar...
Jaja, det jag och Jossan kom överens om att hissa var i alla fall elitbroddarna, dom är sjuk bra. Man behöver nästan aldrig byta dom och de ramlar nästan aldrig av. Visserligen kostar de tre gånger så mycket som vanliga broddar men det jämnar ju ut sig eftersom man oftast kan ha dom nästan en hel vinter och början på nästa. Så en hiss till dom :D Och bilder såklart:
En oanvänd brodd...
Och broddar som suttit på ett tag...
Sen till dissen... Att det är så svårt att hitta och byta pannband till/på "islandshäst-träns". Köper du ett huvudlag utan pannband så går det oftast inte att sätt på ett pga spännen och köper du ett huvudlag med pannband så går det oftast inte att byta pga spännen och att pannbandet sitter typ fast... så en liten diss till det.
Kram Julia

2012-02-01 @ 11:33:38

Hemma o sjuk

= fast på Hööks hemsida...
Ja idag blev jag hemma eftersom jag har ont i huvudet, ont i magen och är lite förkyld, så det blir inge stall för mig idag. För övrigt känner jag mig allmänt stressad. Dels för att jag har mycket att göra och sen för att jag inte kan göra något av det där när jag sitter hemma...
Men i alla fall så har jag suttit och noga kollat igenom Hööks hemsida och katalog och trott att jag inte var sådär helt galen i att ha. Men när man börjar kolla så kan man inte sluta, inte jag i alla fall, så jag gjorde som Jossan.
En bild på det grejer jag vill ha till hästen och en bild på grejer jag vill ha till mig... Sen gäller det bara att bestämma vad man behöver och vad man vill ha...
Till hästen:
Alla grejer kan jag inte ens använda men nu är det saker man vill ha, inte saker man behöver :D
Och sen till mig:
Har redan fler ridbyxor än vad jag kan använda men jag gillade dem här ändå :)
Så det är vad jag har gjort idag... Är det någon mer än jag och Jossan som vill köpa hela Hööks-butiken?
Kram Julia


RSS 2.0