2012-03-31 @ 23:23:15

Kursen

Hallå!
Jag var ju på kurs idag ja. Det gick faktist riktigt bra! Han var jätte fin och takt säker i tölten och han gick till och med i form några steg då och då! Han blev ju då väldigt flängig med huvet men jag var överlycklig över att han börjar bjuda på formen!
Han var även väldigt liksidig idag! Det spelade nästan ingen roll om jag var i höger eller vänster varv han var lika fin i handen i båda! Tror verkligen att han gillar det där bettet alltså! :D
Han ville däremot inte ta vänster galopp idag. Det är väldigt konstigt eftersom det brukar vara hans starka galopp... Men men det kanske blev något missförstånd där.

Alla fick ju poäng på andra lektionen också! Den var mer som en tävling fast hon gav oss tips under tiden.
Måste säga att jag är förvånad! Hon sa iofs att hon hade varit lite snäll med poängen nu men hon sa också att det var fullt möjligt för mig att få dom här poängen och även ännu högre framöver! :D IIIH! Så glad jag blev!!
Här kommer poängen:
Kort tölt (eftersom han inte kan snabbare.. :P) : 5,5 
Fick -0,5 eftersom han var väldigt ostadig och flängig i formen. Om den hade suttit så hade jag alltså fått en 6,0:a!!!?? :D :D
Trav: 6,0
Galopp: 6,0+ (skulle ha drivit mer så hade han fått mer poäng)
Skritt: 7,0 (?!)

Han var sååå duktig!! Och OJ vad stolt matte jag är just nu!!! :D :D :D

(lägger in kommentarerna senare för nu väntar sängen..)


Kram! Jossan

2012-03-31 @ 19:23:08

Inget stall idag "/

Hej!
Tyvärr så blev det inget stall idag. Jag var upptagen på förmiddagen och sen blev min skjuts kvar på 4H väldigt länge eftersom det var två getter som bestämde sig för att få sina killingar så mamma blev kvar där för att hjälpa till. Sen var det försent för att åka. Men det gör nog inte så mycket, Stelpa dör inte av att stå en extra dag. Jag hoppas bara att jag hinner komma ut något  i veckan för jag ska jobba på dagläger på 4H några dagar och jag vet inte riktigt när jag slutar. Men nu är det ju i alla fall ljust ganska länge och imorgon ska vi rida!

Jaja, i vilket fall som helst så kommer det bli kul att vara på 4H nu när alla djurbebisarna kommer. Dom är så söta! Nu har vi 6 kalvar, det kom två lamm i morse och så tre killingar nu på eftermiddagen :D Haha, lägger ut lite bilder på killingar och kalvar från tidigare år :P

Inte jätte bra kvalitet på bilderna men det är min stackars mobilkamera som har tagit dom så det blir inte bättre...
Kram Julia

2012-03-31 @ 12:00:00

Tävlins poäng!

Vad är era högsta tävlingspoäng i respektive gångart?
Ja den frågan fick vi för ett tag sen och jag svarade lite snabbt på den men tänkte att jag kan ju svara lite "mer".
Och ja med nuvarande hästarna, Stelpa och Atli, så har vi ju inte tävlat speciellt mycket alls. I februari? var jag och Jossan på en tränings tävling tillsammans. Då skulle Jossan visa trav och jag tölt. Atli tyckte det var jätte kul att springa med många hästar så han galopperade, men Jossan ville ju bara att han skulle ha kul så det fick vara så den gången. Och kul tyckte han nog det var. Stelpa töltade på hon men tyckte nog det var riktigt jobbigt. I alla fall så på den tävlingen så kom jag 3:a av 6 startande.
Sen har jag varit på en geadingakeppni-tävling med Stelpa. Då visar man alla gångarter och Stelpa komma 2:a, dock så var vi bara 3 startande i den klassen. Där får man poäng från 5 till 10 och Stelpas total poäng låg på något runt 7 tror jag.
Sen har ju Jossan tävlat en hel del med sin förra häst Kraflar så här kommer deras poäng.
Valfritt tempo tölt: 6.0
Trav: 5.5
Skritt: 6.5
Galopp: 5.5
Ökad tölt: 5.5
Kort tölt: 5.0
Tölt på lösa tyglar: 5.5
Alla tävlingsekipagen:
Jag och Stelpa
Jossan och Atli
Jossan och Kraflar
Kram Julia och Jossan

2012-03-30 @ 19:51:14

Jossan ska va tyst!

Hej!

Ja, idag regnade det när vi åkte till stallet men det blev ganska fint väder när vi väl gick ut. Ja gjorde om Stelpas nosgrimma till en nästan engesk nosgrimma genom att höja och spänna ut det så mycket som det gick. Det fungerade ganska bra, anledningen till att jag gjorde så är att som många kanse vet så trasslar bettet in såg så mycket i nosgrimman. Sen var jag inte säker på om hon skulle fungera utan nät vi red ut.

Vi började rida på banan och det gick bra för mig och Stelpa. Hon både töltade, trvade och galopperade jätte fint bitvis ;) Sen flyttade hon jätte lungt och fint okså :D
Sen red vi ut och tog döskallerundan, perfekt tränings runda när man vill köra lite tempo. Det gick riktigt bra för båda två. Stelpa fortsatte hålla sina gångarter någorlunda spearerade och gick väldigt fint. Atli fölt fram i både tölt och ökad trav, och var väldigt fin i nertagningarna till tölt :)
Så efter en bit så kände sig båda ganska klara och vi bestämde oss för att galoppera lite istället. Det blev fyra galopper och hästarna verkade gilla det, var ett tag sen de fick rejsa på riktigt.
Stelpa tog lite pass och lite fel galopp och Atli tog korsgalopp en gång men det gjorde inget.

Sen var det skogen hem så då skrittade vi. och det är nu vi kommer till förklaringen av dagens rubrik. Jo såhär var det, när vi red där igenom skogen så sa Jossan att hon hoppades att de aldrig skulle göra något kalhygge av det, båda vänder huvuderna åt höger och ser att ca 50 meter bort så har de visst gjort ett kalhygge... Sen började det slask regna/snöa och Jossan säger på skämt, "jag lovar att det kommer vara typ 10 cm snö imorron", tror ni inte att det då börjar ösa ner snöflingor stora som femkronor...

Konstigt sammanträffande att det alltid går bra för oss under samma rid pass och Jossan borde se upp med vad hon säger i fortsättningen.

Nu när det snöar så slänger vi in lite vinter-bilder :P


Kram Jossan och Julia

PS. Kan också medela att film inlägget är uppdaterat ;)


2012-03-30 @ 11:00:00

Hiss o Diss

Hej!
Japp jag tänkte köra en liten hiss och diss här då. Och båda sakerna handlar om våran ridbana. Hissen är att vi har fått staket där nu, visserligen bara koner med tråd mellan men det räcker gott och väl för våra hästar. De tänker inte gå på de där trådarna...
Sen till dissen och det är att våran ridbana är så tung just nu. Delvis för att det är så blött nu men också för att den är ganska ny och har inte "satt" sig helt än. Men den kommer bli bättre så det kommer lösa sig.
Sen en till diss till vädret, man blir så trött av regn och grått men men, även de kommer väll att bli bättre ;)
Efterlängtad sommar!!! :D
Kram Julia

2012-03-29 @ 21:02:36

Min gamla pojke! :'(

Hej!
Sitter och laddar upp lite bilder på Atli på Facebook och såg då några bilder på min gamla häst, Kraflar. Det skär i hjärtat att tänka på honom.. Saknar honom så! (han är inte död, jag har sålt honom)
Så jag tänkte lägga in en bildbomb på honom nu så ni fär se min älskling.
(Kraflar är den brunare hästen)

Som ni ser hade han inte bästa formen på tävlings banorna men av dom 21 grenarna som vi startade i gick vi till finnal alla gånger utom två utav starterna. Jag har alltså 19 rosseter ifrån honom. 2 st andra plats, 4 st tredje plast, 2 st fjärdeplats och 3 st 5 plast och resten är vita rosseter!

Gråter nästan när jag tänker på honom... 

Ne nu ska jag kolla på revange! Hörs!

Kram! Jossan 


2012-03-29 @ 15:42:32

I förrgår, igår och idag...

Ja, vad har vi gjort de här dagarna?

I förrgår:
Jo vi tog av hästarna broddarna, ett helvete rent ut sagt. Stelpa hade fått ett till sår, lite större än det förra men hon verkar inte ha ont. Stelpas sista brodd gick knappt att få av, vi försökte hur länge som helst men det gick inte, den rörde sig inte alls typ. Men det var ingen elitbrodd så jag tror att det hade kommit in grus i gängorna så att den fastnade. Vi fick sätta på tre broddar till och rida istället.
Vi red ut en liten sväng, Jossan red ganska kravlöst för det var ju ett tag sen Atli gick. Jag tränade lite på det Peter sa att jag skulle träna på, serpentiner  i tölt. Och just då kändes det bara jobbigt att rida så, det är både läskigt och känns "slafsigt" att bara typ hänga sig i sadeln för att svänga och ha helt lösa tyglar som bara flänger, känns det som. Men det fungerar ju, det vet jag för nu har hon ju verkligen börjat bära upp sig själv. Det gick i alla fall rätt bra på slutet.
Sen kom Jossans pappa ut till stallet och hjälpte till med brodden. Den lossnade efter ett tag men halva "gäng-biten" gick av, haha tur att vi inte ska ha någon brodd där mer.


Igår:
Igår red vi på banan med staket för första gången! :D Jätte skönt med staket, man kan lixom koncentrera sig mer på hästen då. Jag red utan nosgrimma eftersom bettet jag har bara trasslar in sig i den låga nosgrimman, men det fungerade bra kände knappt någon skillnad, hade bootsen på också så hon tyckte det var lite jobbigt.
Jag tränade lite mer på serpentiner i tölt och det kändes lika slafsigt och jobbigt som dagen innan. Hon orkade bara tre serpentiner i ren tölt, och visserligen är inte det så bara. Då går hon ändå på helt lösa tyglar och det är helt taktrent, sen blir det jobbigare med bootsen på också. Men även om det är bra med tanke på "omständigheterna" så kändes det så jobbigt att rida så och det kändes verkligen inte som om det såg bra ut från marken, och jag bara längtar efter att få korta upp tyglarna...
Men Jossan som satt på Atli tyckte visst att det såg bra ut så vi bytte häst ett tag för att jag skulle få se hur hon gick. Och visst såg det bra ut när hon gick rätt, det tog ett tag för Jossan att hitta knapparna men det såg fint ut, inte alls som det kändes faktiskt.
Sen var det helt underbart att få rida Atli som bara gick där i trav på korta tyglar helt orubblig, sen kan jag ju säga att rida den hästen är ingen dans på rosor det heller, verkligen inte. Han har sånt gung i tölten att bara att sitta ner kräver jätte mycket koncentration (i början i alla fall), sen är det driva och halvhalt och jobba hela tiden så lätt är det verkligen inte.
Sen kom Jossans lillasyster (födelsedag barnet!) ut till stallet och fick vara lite ridlärare medan jag och Jossan tränade på att "hoppa" (på våra vanliga hästar då), hindret var inte mer än 15 cm men våra hästar behövde koncentrera sig ändå kan jag ju säga. Men det gick till slut i både trav, galopp och skritt ;) Och båda hästarna GALOPPERADE ETT HELT VARV på banan!!! Haha, våran bana är inte så stor så det är framsteg och jag trodde verkligen inte att Stelpa kunde det men det gick :P


Idag:
Ingen ridning idag. Ska försöka göra lite läxor och kolla på REVENGE!!! Sen måste jag kolla prao-plats också, är så svårt att hitta, det är inte så många som vill ta in folk som går i 7:an...
Sen är det ju bara fredag och så PÅSKLOV :D Då blir det endel rida men har massa annat som ska hinnas med också... jaja, nu ska jag ta och cykla hem så att jag kan gör de där läxorna :P
Här har vi en häst som kunde både hoppa och gloppera :P
Kram Julia

2012-03-29 @ 12:27:00

Tävlings-tränings Kurs!

Hallå!
Är as taggad inför lördag! Ska på en tävlings-tränings kurs för Karin Gustavsson med laget! Skit kul! :D Har aldrig varit på något sådant förut så det ska bli spännande! Undrar om man kommer få någon ungefärlig bedömning på gångarterna? Hoppas det :P Jag vill så gärna veta vad Atli skulle få! Han är ju långt ifrån färdig, det får jag tänka på, men vill ändå veta hur han ligger till nu... :P
Nej nu tar vi det lugnt, Josefine! Vi ska inte tävla för att tävla i år. Vi ska tävla för att träna i år. Punkt! *pust!*

Det possitiva är att Nattfari sponsrar ju laget (ofc, eftersom det är nattfaris lag) och betalar en del av kurs avgiften! :D (Y)

Borde även anmäla mig till några tävlingar också så att vi kan TRÄNA på att vara på tävling också. Hm.. Hur var det med framförhållningen nu Josefine?Kram! Jossan


2012-03-28 @ 23:18:14

Yes! :D

Hallå på er!

Har hållit på med ETT matte-tal i typ 3 timmar sammanlagt idag och nu har jag precis löst det! YES!!! :D Snacka om att jag e nöjd med mig själv nu! Jag är så jävla smart! (Just kidding)

Vi har fått ett "utställ-bart" staket till ridbanan i helgen och de använde vi idag :) Gick såå mycket bättre med det! Man slipper hålla på och parera för att hästen inte ska smita ut med bogen på ena långsidan hela tiden. Suuper skönt!
Atli gick jätte bra idag! Han verkar tycka om bettet iaf! Vilket också är jätte skönt!
Han nickade faktst ner lite granna i tölten och höll en jätte fin takt idag! Det märktes dock att han blev trött väldigt fort eftersom banan vår fortfarande e ganska tung och har inte siktigt "satt" sig. (Den är hyfsat ny och inte jätte mycket riden på.)
Efter vi hade töltat lite Atli och jag så travade vi lite och det gick också bra. Inte riktigt lika bra som när vi va hos Peter, den traven var Underbar! Men den va bra :)

Julia ska ju rida lite som om hon e "full". Alltså mycket svängar och serpentiner så fort Stelpa snänner sig och börjar grisepassa. Jag har märkt en stor skillnad på Stelpas tölt bara på dom få gånger vi ridit till sammans nu sen träningen med Peter. Men Julia är inte helt nöjd så jag bestämde att vi skulle byta häst så att hon skulle få se hur fin och hur mycket bättre Stelpa blivit och känna att det inte är en dans på rosor att rida Atli heller!
Först vill jag bara säga att i ridningen på dom två hästarna så olika som dom kan bli! Men jag tyckte att det va kul att byta och hitta knapparna på Stelpa! (Vilket jag inte gjorde på engång och jag lyckades inte "trycka på dom" ordentligt men nästan iaf!)
Så vi red lite granna på varandras hästar ett tag och hon cochade mig på Stelpa och jag cochade henne på Atli. Gick riktigt bra för oss båda tycker jag!

Sen bytte vi tillbaka för jag ville testa om Atli kunde galoppera på banan. Vilket han nästan kunde.. Haha! Min lilla syster bestämde sig för att ha "lektion" för oss också så vi fick träna på att gå över en kavalettirbom som låg på koner ca 10 cm ifrån marken och Atli klarade inte att gå över den många ggr... Den latmasken... Det gick inte alls i trav han klarade bara att gå över den utan att ha ner den en gång! I skritt så klarade han det fint och i galopp klarade han det iaf hälften av gångerna! Typ...
Stelpa klarade att gå över den typ varenda gång och hon var jätte duktig och fick till jätte fin trav i slutet och till och med galopp på banan! Duktiga tjejer!! :)

Avslutningsvis så tränade jag Atli på att snurra i stallet innan vi släpte ut dom. Det gick jätte bra! och Julia tränade lite på sin hälsning/spanska skritt. :)


Den här mindre smarta pållen rymde idag.. Gick typ över Julia och sprang ut drog några bock språng på banan sen in i stallet och röjde totalt! Hon hade sönder två plankor till lösdrifts staketet innan vi fick tag på henne och fick ut henne i hagen... Då vart jag arg kan jag säga...

Kram! Jossan

Ps. Förlåt för den långa texten men det bara flödade med ord idag!

2012-03-28 @ 12:10:00

Statistiken rusar!

Hallå på er!!
Ja, statistiken på sidan har verkligen rusat uppåt de senste veckorna! Och vi är så glada över det! :D  Det är så roligt att så många följer och läser våran blogg! :D Vi är verkligen överlyckliga! Tack så mycket!

Och eftersom det kommit så många nya så tänkte jag (Jossan) att vi ska köra en liten frågestund igen :)
Gick ju inte så bra förra gången.. Haha! Men nu tar vi nya tag! :)

Ni får fråga allt mellan himmel och jord! Om oss eller om hästarna eller vad ni än kan tänkas komma på! Ingen fråga är för dum! :)Kram! Jossan och Julia!

2012-03-28 @ 07:27:47

Dagens...

Japp, detta har jag snott från min kompis blogg men det är säkert fler som kör med det så jag provar en gång ;) Det handlar alltså om gårdagen men det står dagens ;)

Dagens låt: Shout it out med David Lindgren ( http://www.youtube.com/watch?v=tgEh1kjgKWA )

Dagens mat: Våfflor! :D

Dagens citat: "Goi verkar var mycket gummigare..." (Jossan pratade för snabbt)

Dagens ridtur: Ut och ganska kravlöst och lungt.

Dagens kraftansträngning: Få av Stelpas sista brodd...

Dagens nya: Atlis bett och min hjälm :)

Dagens väder: Fiiint, soligt och skönt, tom ljust när vi kom tillbaka :D

Dagens jobbiga: Att Stelpa var så envis när jag skulle svänga:(

Dagens bästa: Att sätta sig i Julias bil och äta gott mellanmål :D

Dagens roliga: När Jossans pappa tog av brodden och bröt av den på mitten :P

Ja, det var en kort dagens. Kommer ett mer detaljerat inlägg om ridturen, brodden, bettet osv senare ;)
Kram Julia

2012-03-27 @ 22:46:00

Lessen!

Hallå på er!
Hinner tyvärr inte skriva något idag. Kanske gör det på dagen om jag har tid.
Nu ska jag duscha och hoppa i säng!

Gonatt! Jossan


2012-03-27 @ 12:20:00

Bra filmer!

Hej!
Tänkte ge er några film tips. Jag har ju varit endel på bio på senaste tiden iaf enligt mig själv. Jag har varit på bio tre gånger bara det här året medans jag var på bio en gång förra året.. Galet enligt mig själv! Haha!
Spårade lite där men jag kanske ska visa vilka filmer jag sett i år och sedan vilka filmer jag gillar mest.

Dom jag sett på senaste tiden:


Den var bra men inte värd att se på bio tycker jag. Men den är helt klart värd att se!


Riktigt, Riktigt bra och underhållande film! Jag satt typ och garvade igenom hela filmen! Jätte bra blandning av action, drama och komedi! Den var verkligen över förväntningarna må jag säga! Det var så att hela salongen bara gap skrattade och det tycker jag inte händer ofta, inte!


Ja som ni kanske sett så har jag redan skrivit om den här filmen en gång men skriver lite kort igen.
Uppslukande film! Riktigt bra på bio! Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den med ord ärligt talat.. Den måste ses helt enkelt! :)

Okej det var dom jag sett på bio nu kommer andra favoriter som bara måste ses eller ses igen!


Sjukt bra film! På något vis... Första gången jag såg den var jag nära på att stänga av i början på grund av att jag tyckte att den var så tråkig.. Sen slutade det med att jag satt och grina floder i soffan utan att riktigt förstå varför. (ska kanske tilläggas att jag var sjukt trött när jag såg den första gången) Sen kollade jag på den med mamma engång till och då var den underbar och jag grina lika mycket iaf även fast jag viste hur den skulle sluta.
Nu har jag säkert sett det minst 10 ggr och jag gråter fortfarande lika mycket. Kan bara inte låta bli.


Trassel på svenska. Helt UNDERBAR film! Jag älskar Disney men det här är den bästa filmen dom gjort! Gud den är så bra!! Kan den typ helt utantill! Repliker och allt! :P


Var inte så länge sedan jag skrev om denna heller. Men denna film är helt OUTSTANDING! Blir lika frasinerad var ända gång jag ser den!


Jag kan inte sätta fingert på vad som är så bra med den här filmen. Men den har sjukt mycket kännslor i sig. Ingen vanligt Amerikansk film det här inte.


Jätte bra film! Love it! Kan kolla p åden hur många gånger som helst! Just love it!
Sen om ni inte redan vet det, är det samma kille som är en av huvudpersonen i dom två sista filmerna här. I have i secret crush on him.. Just so you know.. :P Ne men allvarligt han e ju suuuper het och jäätte gullig i båda filmerna! Vem kan motstå honom?!


Ännu än film med Channing Tatum. Jätte rolig men väldigt förrvirrande när man läser på omslaget. Men jätte rolig i alla fall :P
Kram! Jossan

2012-03-27 @ 11:10:00

Någon som vet?

Hej!
Vi har ju börjat ge hästarna B-vitamin, och nu en ny sort. Den har ju stått i stallet över vintern så den var lite trögflytande antagligen eftersom den blivit fryst. Men hästarna äter det utan problem verkar det som. Vi undrar bara i fall den ska vara såhär? Om det är någon som har använt den och vet hur den ser ut innan den blivit typ fryst...
Kram Julia o Jossan

2012-03-26 @ 21:40:10

Fet Diss!!

Hallå!
Skulle anmäla mig till Nattfaris kval tävling här alldeles nyss men det blev inget för jag var tyvungen att betala på en gång.. Vilket inte går eftersom jag sitter på min laptop och pappa betalar ändast via sin dator och där sitter mamma och kollar på revange.
MEN! Vet inte hur många det är som sett det men man ska ju använda en ny sida när man anmäler sig nu. Sidan heter Icesale.se och när man änmäler sig där måste man betala på en gång! STOR Diss till det!!!
Men det var inte det värsta!! Jag klickade mig vidare till sista steget då man ska betala och då måste man betala 50 kr EXTRA(!) bara för att man använder den sidan typ!!! As dåligt ju! Alltså måste jag betala 400 kr istället för 350 kr. Vad är det för stil liksom?! Bara för att man ska anmäla sig via en sida? Som dessutom använder sig av en annan sida som heter Payson.se som man ska föra in pengar på och sen betala med dom pengar man fört in där till anmälningsavgiften. Hur säkert låter det då?

Nej detta är bara krångligt!! Okej om man hade betalat via samma sida men nu känns de som om det skickas pengar hit och dit utan kontroll....  + att man måste batala 50 kr extra för att använda detta super krångliga sätt!
EN RIKTIG FET DISS TILL DETTA PÅHITT!!

Pappa hatar att anävnda sådanna sidor... Slut på tävlandet för min del då...... (antagligen inte men måste ju överdriva för att det ska bli dramatiskt)Kram! Jossan #tjurigtjej

2012-03-26 @ 20:52:28

Ridlektion

Hej!
Ja, vårat internet hemma är lite mysko så det är därför jag varit lite seg med uppdatering osv.
I alla fall så igår var jag ut till stallet med mamma och lillasyster. Jag hade tänkt göra så att lillasyster skulle få rida lite först och sen skulle jag bara jobba lite i skritt. Men när jag stod där och hade lektion för lillasyster i solen så fick jag så ont i huvudet så det kändes inte som någon bra ide att hoppa upp och rida. Så det blev bara lillasyster som red, men det gick bra.
Hon fick träna lite på att gå över ett litet hinder och det tog ett tag för Stelpa innan hon började taxera rätt. Haha, lilla gummsan behöver nog träna lite på det...
Sen tränade jag lite på trixen jag tränade på dagen innan och hon kom faktiskt ihåg allt. Hon var jätte duktig.
Sen har jag ju provat massa av de nya grejerna. Lonerglinan var ganska tung men fungerade, grimskaftet fungerade men kommer nog bli smutsigt snabb och godiset fungerade (inte så oväntat). Hjälmen får jag testa imorron men jag hoppas att den också ska fungera, tror den gör det, den var ju skön och så när jag provade den i affären.
Men nu har jag franska att plugga så måste sluta skriva. Avslutar med en liten bild på Stelpa, lillasyster och det nya grimskaftet i hagen igår. Lillasyster ser visst inte så glad ut men det var bara just på bilden :P
Kram Julia

2012-03-26 @ 19:26:31

Jaa!! :D

Hallåå!
Nu har jag äntligen hämtat mitt bett :D Yes!! Ska pröva de imorgon. Hoppas han gillar det.. Annars blir jag arg. Så länge som jag väntat på detta bett...
Men jag har en back up plan ifall han inte gillar det. Då åker jag till Hökks och köper en "vanligt" rakt bett. Det ser ändå likadant ut som Bombers raka.

Så här ser bettet ut:

Hoppas att han gillar det!
Det är förövrigt det kortaste bettet jag någonsin köpt! Det är bara 10,5 cm!! Haha.. Jag tycker att det är jätte kort.. :P

Nu sk jag baka med min lilla syster :)

Kram! Jossan

2012-03-26 @ 13:59:00

Vecka 13:s Salu häst!

OBS! Om ägaren/ nya ägaren inte vill att hästen ska synas på denna sida, skicka ett mail eller kommentera så tar jag bort den på en gång!

Snygg 3-årig unghingst. Hästar säljes
http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=590674

Odinn från Emmigården
 
Citat från annonsen: 'Odinn är en snygg och lovande 3-årig unghingst med fina rörelse och mkt utstrålning. Han är en skimmel med mkt man och svans.'

Ja, vad ska jag säga? Han e ju UR snygg! Han skulle nog kunna charma vem som hälst! Än en gång så är det en lång bent häst med härlig resning och fin gång. Men den här hade lite mer man. Och vilken utsrålning!
Sen är jag ju otroligt svag för skimmlar..

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=590674

OBS! Om ägaren/ nya ägaren inte vill att hästen ska synas på denna sida, skicka ett mail eller kommentera så tar jag bort den på en gång!

Mail: josefine_jossan_fin@hotmail.com

Kram! Jossan

2012-03-25 @ 20:15:00

The Hunger Games!

Hallå!
Va och kollade på The Hunger Games idag med Moa! As bra avslutning på helgen helt klart! :D
Filmen var super bra! Man blev helt slukad av den och det känndes som om man va där typ! Läsktig och häftigt på en och samma gång.
Vilken sjuk grej egentligen. Välja 2 ungdommar från varje destrikt som måste vara med i "spelen" och slåss för sin liv! Hemskt, hemskt, hemskt! Dessutom har inte alla grund att stå på. Endel har liksom fått träna hela sitt liv för att vra med i spelen medans andra knappt hållit i ett vapen förut! Nej. Det är verkligen en galen film och man blir helt uppslukad!
Rekommenderad!


Jag lagat våfflor också. Våffeldagn till ära!


Så ingen ridning i dag. Och det kommer det inte bli imorgon heller. Men på tisdag smäller det! Då sätter vi igång igen! :)

Kram på er! Jossan


2012-03-24 @ 21:00:00

Trix!

Hej!
Ja, jag måste ju skriva lite om vad vi gjort i stallet idag inte bara vad jag köpt...
Jo det blev lite markarbete, eller trix-träning. När jag gick ut så fattade Stelpa inte alls att hon skulle lyfta på benet när jag petade på det med spöt, men efter lite övertalning så gjorde hon det en gång, då öste jag godis över henne och efter det så visste hon precis vad hon skulle göra. Det var jätte kul att se hur snabbt hon lärde sig och hur kul hon tyckte det var att göra rätt.
Sen gjorde vi lite allmänna ledarkskaps övningar och markarbete. Sen tränade vi på att buga. Och ja, Stelpa har lite för bra balans för sånt och är lite för vig. Hästen kan utan problem gå på tre ben... Men till slut gick det två gånger, då fick hon massa godis och sen släppte vi ut henne.
Hennes sår ser torrare ut idag oc har redan börjat läka. Det är nog salvan som har hjälpt till. Silversalva, mirakelsalva på riktigt :D
Annars så har vi tränat Atlis IQ med hjälp av en dörröppning och ett grimmskaft. Haha, ganska roligt att se hur han på olika sätt tog sig förbi det... :P
Lite bilder på Atli när jag tränar honom på ett av hans trix, att flemma på kommando ;)
Kram Julia

2012-03-24 @ 19:47:52

Handlat :D

Hej!
Japp, idag efter att ha varit i stallet så åkte vi och handlade. Först till Hööks, där köpte jag ett grimskaft, strumpor, en hjälm och en borste.

Lila såklart :D

Haha, fick prova borsta med Jossans likadana idag och de är så grymt sköna att hålla i så... :P

Har ingen hjälm som riktigt passa så det fixade vi också ;)

Sen åkte vi till Granngården. Där blev det en longerlina, 3 kg hästgodis och pälsglans.

Har ingen egen longerlina och eftersom jag använder det ganska ofta så känns det ju bra att ha en egen.

Pälsglans, kan man aldrig få för mycket av men nu håller det på att ta slut i stallet så dags att köpa.

Mitt godis har varit slut länge men nu har jag ett lager, haha.

Sen va vi iväg och köpte lite syrsor till ödlorna och sen köpte vi endel vanliga kläder till mig.
Ja det blev lite byxor, tröjor och en jacka. Mest jeans men det är ju snyggt :P

Så det blev många bra köp tycker jag, och mycket pengat, men jag är riktigt nöjd med köpen :D

Kram Julia

2012-03-24 @ 10:17:33

Skadat gäng...

Hej!
Nej, inget allvarligt men lite skadade är både jag och Stelpa. Igår när jag kom till stallet så hade jag fått tejpa ihop lillfingret och ringfingret efter att vi spelat basket på skolan och mitt finger blev lite mosat. Inget allvarligt tror jag men det var svårt att rida med fingrarna ihop tejpade... och så kunde jag inte riktigt stänga handen för det gjorde ont.

Och sen när jag hämtar Stelpa från hagen så ser jag att hon har ett sår på bogen. Inget stort, jag tror hon har fått en brodd där, men det är ju öppet. Hon verkade inte ha ont i alla fall hoppas bara att det håller sig någorlunda rent och inte blir infekterat.

Lite typiskt nu, när det varit en skadefri vinter trots broddar och så nu när broddarna snart ska av så lyckas Stelpa bli sparkad... Trodde också att de slutat bråka men, men... det är väll snart brunstperiod så då blir de väll lite retliga...

Jag red i alla fall ut en liten sväng på vägen med bootsen och tränade lite. hon hade väldigt rena gångarter tyckte jag och skötte sig fint, lite för pigg men det gick bra. Tölten var det jag fick kämpa mest med, hon var lite passtaktig i början men det gick över. Volterna på banan gick också bra, fast skänkelvikning åt vänster var svårt, antagligen eftersom jag hade den handen tejpad...

Sen tränade jag lite galoppfattningar och det gick helt okej tyckte jag. Och sen lite tempoväxlingar i trav, det är ju inte jätte stora tempoväxlingar men bara att jag kan ta i tyglarna och bromsa utan att hon börjar tölta är ju framsteg, förut kunde man inte röra henne när hon travade utan att hon började tölta.

Så jag är nöjd med henne, idag ska jag nog köra lite mararbete och ta det lite lungt. Och på eftermiddagen ska jag iväg och handla kläder. Kanske svänga förbi Hööks också :D

Kram Julia

2012-03-23 @ 21:40:01

Bara för att...

Gör ett bara för att uppdatera inlägg.

Var och vaccinerade Atli idag. Gick väldigt snabbt och smidigt och nu är han värdig vaccinerad för i år! :D Yes!! Då kan man börja anmäla sig till tävlingar igen då! :D Skönt att få det ur världen.

Kollade på the Voice men jag måste säga att det är inte ens hälften så bra som idol... Tycker bara att dom har väldigt konstiga sångare. Men det är väl så att antingen älskar man dom eller så hatar man dom.

Jag red som sagt inte idag men Julia gjorde det så det kanske kommer en liten uppdatering från henne senare :)

Kram! Jossan

Bild från när jag nästan precis köpt Atli och han leker hingst i hagen ;)


2012-03-23 @ 12:00:00

"Hjälp-medel"

Boots är inte lösningen till högre benlyft, ett skarpt bett är inte lösningen till en mjuk mun. Man måste klara av hästen i skritt innan man kan ta trav, man måste kunna rida hästen på ett snällt bett innan man kan ta till ett skarpare.

Det finns många sätta att få snabbare reaktioner från hästen jag tänkte bara skriva min tankar om det och tar bett som ett exempel här i början. Och jag säger inte att något sätt eller så är fel men det här är bara mina tankar.

Det finns en hel massa funderingar, tankar och åsikter om bett. Men lite på det här sättet tänker jag i alla fall. Får man inte stopp på hästen så är det inte bara att sätta in ett skarpare bett i munnen på den. Först och främst så kanske man ska fundera på varför hästen gör så. Gör man själv något fel, är den rädd?

Är det inte något av detta så kan man ju också fundera på om hästen har ont, lyssnar den inte i munnen så kan det vara där problemet sitter. Och inte som att man har ett för snällt bett utan att det kanske gör ont eller är obehagligt.

Det är väldigt många yngre ryttare som har väldigt skarpa bett i munnen på sina hästar. Varför?
Jo, för att annars så lyssnar inte hästen eller så sticker den. Är då problemet att hästen inte lyssnar när man har ett "snällt" bett i munnen eller är det ett kommunikations-problem som man har med hästen.

Ska man då lösa problemet genom att sätta ett skarpare bett i munnen på hästen?
Nej, det tycker inte jag. Man måste kunna kommunicera med hästen utan massa bett, sporrar, boots och spön. Självklart kan hjälperna ju bli mindre med hjälp-medel. Men strävar man inte mot att klara sig utan dom? Jo på sikt är det väll det man vill. Eller?

Vad tycker du? Vad använder du för "hjälp-medel"?

Kram Julia

2012-03-23 @ 08:14:48

Jag fattar inte!

Hej på er!
Förlåt för att jag inte uppdaterade något sen på kvällen igår men jag var redan trött vid kl 8! Och jag förstår inte varför jag e så trött.. Nu när solen är framme och det blir ljusare ska men väl bli piggare?! Jobbigt är det iaf!
Jag kämpade för att hålla upp ögonen och kolla klart på Revange sen var det bara att gå och lägga sig. Orkade varken läsa eller skriva något på någons blogg (svarade lite snabbt på en kommentar men..).
Atli fick vila igår så det fanns väl inte så mycket att skriva om ändå.

Idag ska jag åka till veterinären och vaccinera Atli så att han är färdig vaccinerad någon gång. Skönt att ha det ur världen. Men det betyder också att jag inte kommer rida honom idag och inte imorgon heller men det blir nog att jag går till stallet iaf och borstar lite på honom. Blir kanske lite horsemanship :) På söndag ska jag på the hungergames med Moa! Ska bli skit kul! Men jag hade tänkt att hinna med att longera Atli också. På måndag blir det vila och så sätter vi igång på riktigt på tisdag.

Ja det var min planering :)

Ska ni göra något kul med era hästar i helgen?

Kram! Jossan

Bild på Yöta som leker och har kul i hagen:


2012-03-22 @ 12:55:00

Pessoabett

Eller Portuguese som jag egentliget tror att det heter, i alla fall på engelska. Det är banne mej ett bett som borde förbjudas! Varför ska man ha ett sådant bett på sin häst? En tjej i ponnyakuten har det. Hon använder delta till det som gör det lite snällare men bara LITE. Nej ett värde löst bett enligt mig.

Jag har kopierat denna super bra texten från Denna sida.

Pessoabettet är från början ett körbett vars namn man använder idag kom genom att Nelson Pessoa (känd hoppryttare, far till Rodrigo Pessoa) började använda det. Något det talas om att han ångrat idag. Egentligen heter pessoabettet Dutch Gag vilket på svenska betyder Holländsk munkavle.


En vanlig missuppfattning


Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.


Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:

Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler.

Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna.

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt. Detta kan du se på bilden nedan.
Hur reagerar hästen på detta?


Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sig än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer. Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet.

Skulle man då väl byta bett är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp än mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner.

Förändringar som man kan se på en häst som rids på ett pessoabett, förutom det jag nämnt ovan, kan exempelvis vara att man märker av en förändring i hästens gångarter, hästen blir trippig i steget. Långa mungipor är också något man ofta ser hos hästar som rids på pessoabett just för att det inte finns något stopp. Många hästar springer även och gapar till bettet för att undkomma smärtan. Signalerna som ges till hästen från pessoabettet är konfliktartade som jag nämnt tidigare vilket ofta ger reaktionen hos hästen att den drar sej undan. Ofta ser man ponnyer/hästar som går bakom hand, med sänkt rygg och bakbenen "på andra sidan ridhuset" när det rids dressyr på bettet. Pessoabettet ger summa summarum spänningar i hästens kropp vilket aldrig är hälsosamt.

Vanliga funderingar


Om man har en häst som gärna springer på, vad ska man använda för bett då om pessoat alltså är dåligt?

Det första man ska göra är att undersöka anledningen till att hästen springer. Har den ont någonstans? Har den dåligt passande sadel? Är ryttarens ridsätt anledningen till det hela? Är hästen frisk så måste man först och främst jobba med lydnaden. Att betsla upp är i många fall en genväg då det i många fall egentligen handlar om att grundarbetet inte sitter. Skulle man vilja rida på ett skarpare bett finns det tusentals andra som är bättre än pessoabettet! Se till att du vet allt om bettets funktion innan du stoppar det i hästens mun! Vill du ha ett bett med hävstångseffekt (som alltså då används med kedja) är det lämpligast att rida med dubbla tyglar så att du kan välja när du vill använda hävstångseffekten och inte.

Men det är ju hästmänniskor inom eliten som rider på pessoabett? De kan ju inte ha fel!
Faktum är att de inte är allsmäktiga, de inom eliten. De kan göra sådana "enkla missar" som att sitta med felvinklade händer. Medaljer och berömmelse betyder inte per automatik att man vet allting eller tar till sig all kunskap som delges en. Jag tror själv att du när du läst om pessoabettet inte skulle vilja stoppa det i en hästmun ens för en dag.

Om jag sätter tygeln i den stora ringen då, borde det inte verka som ett vanligt bett då?

Nej, det gör det inte. Om du däremot skulle sätta både sidostycket på tränset och tygeln i den stora ringen får du däremot samma effekt. Fast det blir enbart rörigt och då kan du ju alltså lika gärna använda ett vanligt bett!


Och slutligen


Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen!

Väldigt välskriven text måste jag säga. Och jag tar tillbaka min gissning om att det gick att sätta på kedja för att det skulle bli som ett valigt stångbett.

Nej! Bort med detta bett!

Kram! Jossan


2012-03-21 @ 22:03:28

Tröött!

Hallå!
Blir bara en kortis just nu för USCH vad jag e trött! Gick upp halv 6 idag för att jag skulle duscha och det märks nu kan jag säga..

Blev lite stresigt idag också eftersom jag skulle ha en dum idrotts lektion 4 timmar efter jag igentligen slutat...... Så jag och Moa (kompis) åkte in till stan och shoppa lite ;) Jag köpte hårfärg, en sminkborste och en hårspray (efterlängtad sådan!). Ska färga tillbaka till blont igen första helgen på lovet tänkte jag :) Lovar att visa bild på hur det blev då.
Okej, där spårade jag lite.. Så när jag skulle byta om efter idrottslektionen han jag inte duscha men ska ändå göra det nu så :)

Vi red ut idag. Jag körde bara två tölter idag en i var hand och det funkade hyfsat bra. Julia Körde hårt på serpentinerna i tölten och hon fick till riktigt fin tölt emellan åt och sen innan han slutade töltade Stelpa Jätte långt och helt rent! Så duktiga tjejer! Sen tränade jag lite höger galopp som inte alls funkade idag och Julia körde nog också mycket galopp träning tror jag.
Sen tog vi en halv rejs upp för en jätte bra backe så hästarna var helt slut sen och skrittade fint hela vägen hem. De behövs turer då men inte jobbar så mycket också ;)

En hyllning till det fina vädret som var idag också!

Snart är våren här!!!! :D

Kram! Jossan


2012-03-21 @ 16:55:00

Vårväder och vill ha mina grejor!

Hej!
Sitter i skolan och väntar på pappa nu. Ska ut till stallet i kväll, hoppas vi hinner ut tidigt för det är så himla fint väder. Vår på riktigt!
Jag vet inte om jag vill träna på Peters tips idag eller om jag vill rida ut och bara slappa i det fina vädret. Får nog se när jag kommer dit. Kanske rider ut och tränar på vägen... Beror ju på hur mycket det har smällt, det har jag inte ens hunnit kolla... Haha, hade så bråttom igår.
Nu har de ju ringt och sagt att Jossans bett har kommit och jag längtar till mina grejer kommer. Beställde ju endel saker. De har inte hört av sig...
Vill framför allt ha nosgriman. Ska bli så skönt med en hög nosgrimma för när jag har nuvarande bettet så trasslar det bara in sig och fastnar i den låga nosgriman. Nuvarande bett på bilden.
Tycker Stelpa fungerar bra på det men som sagt så blir det trassligt så jag längtar efter en hög nosgrimma. Men nu måste jag gå och hämta lilla syster så att vi kan komma iväg någon gång. Och kanske ut till stallet innan det blir mörkt... hoppas, hoppas, hoppas...
Vårväder förra året tror jag :P
Kram Julia

2012-03-21 @ 15:34:32

Julias lektion!

Hej!
Japp igår var det ju dags att rida för Peter igen. Jätte kul att åka på lektion tycker jag och bra att få svar och tips. Dock så hade jag ju tyckt det var skönt med lite mjukstart... men så blev det inte. Skynda iväg till Jossans skola och så ut med dom till stallet. Äta lite mellis, säga hej till Stelpa och byta om. Sen var det bara på med transportskydden och lasta. Som tura var så gick lastningen jätte bra, vi hade ganska bråttom och inte så mycket tid för krångel.
Sen kom vi till Peter och Stelpa fick komma ut ur transporten på en gång den här gången för hon blev väldigt stressad när vi öppnade luckan. Men hon skötte sig bra, stod där snällt och kollade på Atli och sen var det min tur.
Jag värmde upp som vanligt med volter och sen körde vi igång med tölt. Det blev mycket volter och serpentiner och driva och inte röra henne så mycket i munnen.
Det var lite svårt till en början men Peter hoppade upp och visade ett tag och sen gick det mycket bättre. Hon lyssnade jätte fint på mina vikthjälper, och efter ett tag såg det riktigt fint ut bitvis trots att hon inte hade speciellt mycket stöd i munnen.
Jag fick också visa lite trav och galopp och jag hoppas att Peter var nöjd. Jag tycker i alla fall att det har blivit mycket bättre och Peter tyckte att hon var piggare, så det var kul att höra.
Lastningen hem och allt gick bra det också. Sen fodrade vi snabbt och sen hann vi bara hem till Jossan så kom pappa. Då var det bara hem, äta och så hopp i säng. Så det var full fart.
Jag skulle fortsätta jobba med serpetinerna och volterna på lösa tyglar i tölt och när det fungerar gå över till något annat så att det inte blir för jobbigt. Och Stelpa tyckte nog att det var jobbigt för hon var genom svettig trots att jag inte tyckte att vi ridit jätte länge. Men det märktes när hon gjorde rätt också, man hörde takten direkt och så orkade hon inte gå så så länge, haha.
Men jag är i alla fall nöjd med henne, hon var så duktig. Och det var så kul att träffa alla igen :D
Förra lektionen hos Peter, kan säga att jag fick släppa tyglarna mycket mer den här gången.
Kram Julia

2012-03-21 @ 12:20:00

Ponnyakuten

Jag vet att det är många som kollar på ponnyakuten inklusive mig. Men jag tycker inte att den här sesongen är nå bra. Inte alls bra faktiskt. Det känns som om problemen inte riktigt finns... (undantag för vissa) Men för det mästa så tycker jag att allt bara funkar och det är som ett vanligt ridläger.
Shirin tex. hon verkade inte ett dugg rädd för att hoppa efter första gången med coachen. Visst det är bra men var hon verkligen rädd för att hoppa från början? Om man kollar på hennes uttagnings scener så ser det mer ut som om hästen vägrar än var det är hon som stoppar hästen.. Och nu känns det lite som om hon bara inte kan kontrolera sin häst.
Sen Ida med sin häst. Är det ett problem? Att man inte kan rida in sin häst? Det kan man väl ta hjälp av vilken tränare som helst? Eller? Visst dom kanske tog med henne för att få in något nytt men det var ingen vidare förnyning direkt.
Och sen Johannes. Har inte han bara en för stor häst helt enkelt?

Jag har inte kollat på sesong två men 1:an var inte heller så så att alla hade ett problem. Hon som var dressyr inriktad hade lika gärna kunna göra den där miljö träningen hemma och han med cremello hästen var ju inte speciellt rädd för saker eller människor..

Men på något vis tyckte jag ändå att 1:a sesongen var bättre än den som är nu.Vad tycker du? Har jag fel? Är jag elak? Håller du med? Kollar du äns?

Kram! Jossan

2012-03-21 @ 08:09:31

Svar till Hannah

Jag såg att du hade länkat en sida men kunde inte gå in på den tyvärr då det blir ett svar här istället :)

Fråga: vilken klubb rider du för?
Svar: Jag rider för nattfari. :) tävlar du något och vilken klubb är du med i? :)

Länka gärna sida om du har någon alltid kul med ny läsning!

Vi gör så här! Alla som vill kan kommentera vad sina bloggar heter så får jag lite mer att läsa på min dö tid! :D

Kram! Jossan


2012-03-20 @ 22:34:07

Dagens träning för Peter

Hallå på er!
Idag var vi ju hos Peter för träning. Trodde inte att vi skulle hinna där ett tag men det gjorde vi med god marginal! Vi kan vara så effektiva när det väl gäller jag och Julia. ;)

Blev inte novabettet han verkade inte alls gilla att det var så tjockt.. Så någon som köpa ett nova bett? Använt 3 ggr totalt och har nog inte en ända skada eller repa! För 175 kr? Fick ett samtal om att mitt bombers bett hade kommit också! Ska hämta det på torsdag kanske :)

Till lektionen nu då. Vi började med upp värmning sen lite prat. Jag berättade för Peter att jag tycker han har blivit väldigt stel i vänster varv och hand och han sa att han inte trodde att det berodde på munnen utan att det kan vara att han låst sig lite i bogen/bringan (någonstans där) Vilket lätt kan hända under den här perioden i träningen, sa han.
Han hjälpte mig lite med att han inte fick bli så lång under uppvärmningen för då fick jag mer att sammla sen när jag väl skulle tölta. Jag fick rida lite självstänndigt för att han skulle se hur det gått och hur Atli är nu innan han börjar peta och hjälpa till. Det gjorde mig väldigt osäker måste jag säga. Jag har ju tränat mycket skänkelvikningar eller volter innan sammling och sen tölt men nu fick jag göra det på rakt spår utan att flytta så mycket. Han hjälpte mig lite granna men jag klarade det bättre själv än vad jag trott :) Peter sa även redan efter 10 meter att han tyckte att Atli såg mycket finare ut idag än vad han gjort senaste gången. Det blev jag väldigt glad över :) Sen skulle jag tölta i vänster varv och då visade sig problemet igen fast inte lika mycket som hemma men det var där. Jag fick tippset att flytta fram innerskänkel och lite bak med yttreskänkeln. Jag måste nog öva lite mer på det för det gick inte så bra. Tyckte bara att han ville gallopera men jag ska ge det en chans framöver det kanske var Atli som inte riktigt fattade den nya grejen också.
Peter såg att jag hade lite problem och ville testa för att se så han inte gav fel tips antar jag. Så han red honom en stund och jag tror alldrig att jag kommer få Atli at gå så sammlat! Och Gud vilken flott häst jag får när Peter sitter på. Mums!
Sen fick jag rida lite igen och det gick lite bättre den här gången. Fick tölta på en ~6 meters volt i vänster var sen byta och då minnsan!! Jäklar vad fin han blev! han bara flöt i värsta fina tölten och jag hade ingenting i handen! Åh så skönt det var! Sen travade vi lite i längre form fast ändå sammlat och med bakbenen. Sen tränade vi lite skritt. Elle jag tränade och tränade men ja skrittade av och fick lite tips :)


Duktig Atli och stolt matte!

Kram! Jossan


2012-03-20 @ 12:30:00

Ska dra igång en ny grej!

Tjenare!

Tänkte att jag skulle dra igång en ny grej här på bloggen och det är: Veckans salu islandshäst! Jag är typ helt besatt av att kolla på salu hästar. Jag ska inte ha någon och jag är jätte nöjd men Atli. Men det är kul ändå! ;)

Jag tänker då låna bilder ifrån deras annonser och motivera varför jag tycker om denna häst och sedan självklart länka annonsen också. Sen när hästen är såld så ändrar inlägget och skriver att den är såld.

Sen så vill jag bara säga (kommer nämna det i varenda inlägg) att om den nuvarande ägren eller den nya ägaren inte vill att hästan ska finnas kvar här på bloggen, så är det bara att maila eller skicka en snäll kommentar så försvinner den direkt efter jag sett mailet/kommentaren. Är ofta inne på mailen på vardagarna och mer inne på bloggen på helgerna.

Flott femgångshingst för tävling/avel!!. Hästar säljes
http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=587097

Denna häst heter Loki från Odensicke.
 
Citat från annonsen: 'En mycket lovande och komplett femgångshäst är nu till salu, för dig som vill satsa på att tävla femgång och/eller kombinera med avel.
Loki har fem mycket bra gångarter som är mycket lättväxlade och rena. Tölt med flott aktion och tempo, stor trav med tryck i bakbenen, vägvinnande skritt, stor rund galopp och med snabb och säker pass.
'

Jag gillar denna häst för att jag är helt kär i färgen och exteriören! Speciellt dom långa bena och den fina halsen. Han ser även ut att ha djupa hovar och det gillar vi! Han har inte så mycket man men han är ju hur tjusug som helst ändå! Den här skulle jag inte ha något emot att köpa faktist.

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=587097

Kom ihåg om ni inte vill att hästen ska synas här maila eller kommentera!

Mail: josefine_jossan_fin@hotmail.com

Kram! Jossan


2012-03-20 @ 08:07:25

Hemma igen!

Hej!
Japp, nu är jag hemma igen. Eller jag kom hem söndag eftermiddag men har fått prioritera sova för bloggen några dagar. Ja, jag var ju iväg på en 4H-grej och det var så sjuk kul. Helt otroligt många roliga människor som gör allt så kul, som i häst världen fast utan hästar ;)
Men som sagt så har jag fått prioritera sova senaste dagarna å jag sov först 5-6 timmar och andra natten 2 timmar... Kan säga att jag var helt död i skolan igår. Och självklart skulle vi har matteprov...-.-
Men 4H-grejen var ju också en tävling där det kommer 4H-are från olika ställen i Sverige och tävlar i lag... och vi VANN :D Hihi, jätte kul:D
Men självklart har jag saknat Stelpa och stallet, tävlingen hade ju inget med hästar att göra. Så det ska bli jätte kul att få åka ut till stallet och träffa allihop. Och det blir full rulle på en gång, iväg till Peter och träna. Hoppas allt går bra.
Men nu ska jag försöka läsa ikapp lite grann på alla bloggar jag missat, har ju inte haft något internet där borta så man har ju missat alla roliga bloggar också.
Har inte varit bort från dom så länge men det är saknade små tok-hästar ändå :P
Kram Julia

2012-03-19 @ 18:12:27

Novabett?

Det blev en ändring i mitt fina schema som jag gjorde igår. Vi ska åka till Peter imorgon istället för på onsdag, vilket inte gjorde mig någonting förutom att jag vet inte vad jag ska ha i munnen på honom? Han verkar ju uppenbart trött på bomder-tredelade och det lär väl inte göra så större skillnad om jag byter till något utav dom andra tre delade betten som jag har. Som dessutom är lite förstora. Så jag hade tänkt att testa mitt novabett imorgon för att se om jag skulle ha det när jag åkte till Peter, som jag då hade planerat in på onsdagen, men nu finns ingen tid för det. Hur ska jag göra? Hm.. Jag får väl helt enkelt ta med mig båda bettet och börja på novabettet men om det inte funkar ta det bomber-tredelade igen.

Men, så e det ju så att jag inte vet om det passar. Om det skulle passa så tycker jag att det är:

Men men, han funkar ju inge bra på det tre-delade heller. Tur är att jag beställt ett nytt rakt bomberbett med tungfrihet åt honom som borde vara här när som helst nu. Hoppas han gillar det bara. Kostar ju ändå endel.. Annars tänker jag köpa ett vanligt rakt bett på hööks för det ser ändå lika dant ut som bombersbetten så får jag sälja det andra.

Vad tycker ni om Novabettet? Hur har det funkar för er?
Och vad tycker ni om bomberbetten? Bara dyrt? Suveränt? Aldrig haft det?

Kram! Jossan


2012-03-19 @ 17:46:28

Usch!!

Idag vaknade jag och såg att det snöade förfullt utomhus. NEEEEEEEEEJ!!!!
Sen åkte jag till pappas jobb och satt där ett tag och då började det snöa ännu mer. NEEEEEEEEEJ!!!!!
Sen äkte jag till skolan och eftersokolan kom pappa och hemtade mig och vi åkte hem. När vi kommer till Semtegen-vägen så är det 5 CM SNÖ PÅ VÄGEN! NEEEEEEEEEEEEEEEEJ!!!!!!!!

Fatta vad besviken jag blev. Okej med lite snö så att det bara blir ett tunt täcke. Det smälter ju bort så fort det kommit i alla fall. MEN NU! 5 cm?! COME ON! :( Det är ju vinter igen typ....
Tur var det att man inte kulle rida idag... Det blåser dessutom JÄTTE kallt.

Nej.(!) Skönt att vara inomhus. Vi ska käka gott idag också! Det blir något marrinerat fläskkött (tror ja), ris och Beaneassås.(!) JAAAAA!!! :D

Kram Jossan


2012-03-18 @ 21:57:12

Planering

Känns som om jag har jätte mycket inplanerat nu Mars ut.

V.12
Måndag: Vila
Tisdag: Rida ut
Onsdag: Antagligen träning hos Peter.
Torsdag: Vila
Fredag: Antagligen vaccinera Atli
Lördag: Vila
Söndag: Vila

V.13
Måndg: Vila
Tisdag: Lugn uteritt
Onsdag: Träning på banan
Torsdag: Vila
Fredag: Uteritt
Lördag: Tävlings-träning för Karin Gustavsson med laget.

Det är inte så jätte mycket egenteligen men brukar försöka sprida ut grejerna så att han inte måste åka transport så många ggr per vecka. Men nu är det som det är.

Måste ringa veterinären imorgon. Fy på mig. Jag måste börja ha bättre framförhållning.

Ovisade bilder från när mamma fotta mig.

Traven var inte helt bort blåst ändå :)Kram! Jossan

2012-03-18 @ 20:13:49

Hur gick det då?

Hallå!

Ja nu är frågan kom vi iväg i tid? Haha! Ja, vi höll ingen av tiderna förutom när vi skulle iväg. Jag gick upp 10 min sent. Vi kom inte ut till stallet för än typ 20 i 8 och vi lastade typ 5 i 8... Men! Vi åkte exakt kl 8.00. Haha!
Sen då? Hur gick det sen? Jo, det gick jätte bra! Han tölta på som aldrig förr! :O Jag töltade sammanlagt 5 varv på banan. Min duktiga pojke!
Vi körde igenom nästan alla grenarana, eller ja inte alla gångarts grenaran där red jag bara tre stycken. Först T5 sen T7 och sen V4. Men vi körde igenom alla andra grejer :) Han skötte sing jätte fint på allt :)
Fick just reda på vilka grenar jag ska rida! :D Jag ska rida V4 och Dressyren! Det kommer bli skit bra det! :D Mäste träna på nedtagningen från galopp till skritt men sedan är det bara finslipning på allt :)

Vart helt slut efter denna dag så när jag kom gem la jag mig direkt på soffan och kollade på filmen AVATAR. Det är banne mig den bästa filmen som finns! Så jäkla häftig! Blir lika förundrar varända gång jag ser den. Herre gud!
Den går nu på Visat film action om någon vill se har precis börjat!!!

Kram! Jossan

2012-03-18 @ 12:35:00

Fakta om bett del 3

Hallå!
Jag tog inte med alla bett som finns (finns säkert fler än det jag visat iaf men det här är tillräckligt många enligt mig ;P) förra gången så nu blir det flera bett i en härlig blandning!
Vet inte så mycket om dom men jag skriver vad jag tror att de har för effekt.


Butterflybett är ett kör bett och har hävstång effekt. Ger tre olika möjligheter att sätta tygeln allt från väldigt milt till strängt. Bra vid par- och fyrspannskörning för ett enhetligt utseende där man ändå kan ha olika skärpa till de olika hästarna.


Amerikan gag är en variant på pessoabettet och också ett hiss bett. Ger antagligen en skarpare effekt än Pessoat.


Gag snuffle är yttligare en variant av hissbetten. Den här gången är det en blandning av pessoa och gagbettet. Ger antagligen väldigt mycket tryck i nacken.


Drop/hanging cheek har också viss inverkan på nacken men inte alls lika mycket som dom andra eftersom bettet inte har en lös ring.


Eggbutt loose ring är som namnet säger en blandning mellan lös ring och eggbutt/fast ring. Ger antagligen snabbare eftergift än ett bett med eggbutt men kan inte klämma hästen i mungipan som ett bett med lös ring kan.


Icelandic bit är ett bett med krafting hävstång effekt men (om jag får gissa) så ger det inte lika mycket tryck på nacke om man inte har kedja. Men dessa bett används oftast med kedja.


Kallas på Bombers hemsida för R.H. och är antagligen en ännu mjukare version än 2 och en halv ringen av Pessoa bettet/Portugese bettet.


Kallas för S.H.Bombers hemsida och ser ut att vara en blandning av ett kimbelwick bett och ett pessoa tror jag. Ger nog också tryck på nacken som pessoat men antagligen inte alls lika mycket.


Kallas T bar och är lite som ett fullcheek bett fast med mycket kortare stänger för att det inte ska fastna i sidostyckena. Har även lösa ringar för en snabbare eftergift. Sen är det Pessoa ringar som har samma funktion som ett vanligt Pessoa.


Tom thumb är yttligare en variant av Pessoa bettet och har nog samma funktion. Det ända är att det inte finns två ringar under den största utan så som det är på bilden ovan.


Williams bett har antagligen samma funktion som Pessoat förutom att det kanske ger först mest effekt i munen sen på nacken. Det är min teori.

Ska ta och sortera betten lite bättre på bett sidan sen. Men är det något bett som ni tycker jag har missat och ska ta med så är det bara att kommentera så fixar jag det.

Alla bilder är från www.bomberbits.com

Kram! Jossan

2012-03-18 @ 06:30:00

Uppe före tuppen!

Jajamen! Uppe nu och ska klä på mig, äta frukost, borsta tänderna och sedan ut till stallet! Mamma och transport ska vara i stallet senast halv 8 och vi ska börja lasta senast kvart i 8. Åka SKA vi göra kl 8 och är förhoppningsvis framme vid kl 9 eller lite innan.

Atli ska få ha på sig sitt fina, röda tecke i transporten och den nya grimman också tror jag. Har smort upp den nu. Sen ska har få ha få sig dom icke matchande, lila transport skydden som ser ut som om dom är stickade och det röda grimskaftet.
På banan blir det det vanliga + röda nosgrimman.

Fina killen!

Och för min del så tror jag att jag ska ha på mig jeans ridbyxorna om det inte är för kallt, gråa ridstrumpor, en t-shirt, en grå munkjacka och en röd soft shell jacka.

Vi kommer matcha så fin så! Om det inte är för kallt då kommer jag ha overallen och då matchar vi inte så mycket längre..

Ja! Ska dra nu! Gör ett inlägg sen om hur det gick och om vi höll tidsplanen ( vilket jag inte tror).

Kram på er! Jossan

2012-03-17 @ 22:49:00

As taggad!!

Hej igen!
Ska ju träna för första gången med laget inför Lag-SM imorgon! Det ska bli så jäkla kul! Är as taggad just nu och nervös... Jag tror att Sara kommer att vara där och det är från henne jag köpt Atli. Jag är nervös över vad hon kommer tycka om Atli nu.. Usch jag blir bara mer nervör ju mer jag tänker på det... Ne, nu tänker vi inte mer på det.

Jag ska vara där vid 9 så måste kliva upp halv 7 imorgon. Jag kommer vara trött hela nästa vecka.. Det är rätt konstigt, jag måste verkligen sova tills 10 varenda helg annars är jag jätte trött på onsdagen i veckan som kommer (och ni kan ju förstå hur dom andra dagarna är om jag redan är jätte trött på onsdagen). Aja, där spårade jag lite.. Har man häst så har man.

Ska iallafall duscha nu så håret inte ser allt för tråkitg ut imorgon och sen ska jag sova. Gonatt på er! :)Kram! Jossan

2012-03-17 @ 22:34:37

Nu är bettsidan klar!

Hallå!
Ja, nu är bettsidan klar!
Du kan läsa om typ alla de olika betten, om vilken funktion mundelarna har och vad olika järn har för funktion.

Om du tycker att det fattas något eller att något ät fel så skicka en kommentar!


(Finns länk i menyn också)

Kram! Jossan

2012-03-17 @ 12:00:00

Vinterpäls-fällnings-tids-tips!

Hur gör ni med vinterpälsen?
Ja, nu när hästarna börjar fälla eller kanske redan fällt ett tag så blir det ju mycket hår att borsta och det märks ju. Men det märks ju även när man rider att hästarna tycker det är varmt och blir trötta snabbare, så hur gör ni?
Jag tänkte berätta vad vi gör. Först och främst så har vi ju våra hästar rakade på bogen, det gör ju att de inte blir så svettiga när man rider men också så att de tappar vinterpälsen långsammare, tycker jag i alla fall. De orakade hästarna fäller mycket mer, men i alla fall så är det en av grejerna vi gör.
Sen ger vi även våra hästar B-vitamin. Det gör ju egentligen så att de orkar mer, men för vissa så kan det hjälpa vinterpälsen att ramla av också. Vi använder sånhär B-vitamin:
(bild)
B-vitmin (den här sorten i alla fall) får man bara ge 14 dagar åt gången sen måste man vänta ett tag innan man börjar ge dom igen. Den här får de också ibland innan tävlingar och ibland innan vi åker iväg på träning även om de inte fäller.
Men man kan inte bara raka hästen och ge den vitaminer och sen stå och se pälsen ramla av, inte all päls i alla fall... Man måste ju borsta en del också. Och det finns ju en del hjälpmedel, ryktsten, piggborste osv. Men jag tycker inte att något av dessa grejer fungerar så bra som den här:
Den tar bort pälsen väldigt effektivt. Dock så är det bra att borsta med piggborste först då den kan dra ganska mycket och vissa hästar tycker den är lite obehaglig. Men de flesta hästarna i stallet tycker den är okej och jag tycker den är jätte bra :D
Sen är ju fällandet olika från häst till häst, vissa fäller tidigt andra sent, vissa har lång päls andra kort osv, men detta är i alla fall mina tips ;)
Kram Julia

2012-03-17 @ 09:10:00

Tack så Jätte Jätte mycket! <33(:

En del människor är så himla snälla,fina och gulliga. Ett bra exempel är Linda!
Idag fick Jossan alla dessa fina heders som hon gjort till oss, Dom är så himla fiina och hon är en så otroligt go människa!
Tack Linda det är jätte fint, dom här ska användas :)

)Var meningen att jag skulle lägga upp den igår kväll men somnade typ med datorn i knät... Haha!)

Kram Julia och Jossan

Ps. Kolla!
http://mittangsull.blogg.se/
http://mittangsull.blogg.se/
http://mittangsull.blogg.se/

2012-03-16 @ 22:30:14

Äntligen fredag!

Hallå på er!
E det inte skönt att det är fredag? Jag är helt slut! Usch så trött jag är... Men men känner att jag vill fixa lite på bloggen skriva några inlägg o fixa lite med designen o så.

Ja som ni vet så är Julia borta så idag red mamma Stelpa. Det gick inte super i tölten men iblad så gick det bra. Dom andra gångarterna tyckte jag inte att hon hade något problem med såg så fint ut så :) På Atli gick det bra gångarts mässigt men jag tycker inte om att han blitit så stel i munnen på sista tiden... Han är jätte fin i skritten och så men brukar alltid böja halsen lite och få honom att stå i form sedan innan jag hoppar upp och det har han blivit jätte stel med! Han bara länger halsen allt vad han kan så fort han inser att jag ska ta i honom.. Varför? Är det bara dummheter eller är det något fel... Han är inte ett dugg stel i vänster varv i skritt men i alla andra gångarter blir han det.. Hmm.. Hoppas det andra bettet kommer snart så jag kan byta och se om det är det som stör honom eller och jag ska börja fundera på om det är något med tänderna eller linande...

Måste plannera också. Jag vet inte hur jag ska göra. Ska vaccinera och boka tid för lektion med Peter och jag måste göra det imorgon annars är jag inte snäll mot varken mina föräldrar, Peter eller veterinären. Skärpning Josefine!


Här försöker Julia att lära min häst yttligare en cirkus konst, nämnligen att flemma!

Kram! Jossan

2012-03-15 @ 23:28:12

Longering och horsmanship

Hallå på er!
Idag så longerade vi och körde lite horsmanship. Anna (min lilla syster) fick också komma med ut till stallet och rida grannens häst Silverblesa som ska skrittas igång.

Julia började longera medans jag hjälpte Anna och borstade klart Atli. Jag tror det gick rätt bra för henne. Stelpa såg ut att lyssna bra på Julia och travade på efter bästa förmåga på den just nu väldigt kulliga banan. Jag avancerade dock lite för mycket när jag la ut 4 bommar som jag tänkte att Stelpa skulle trava över men Stelpa var redan trött i huvudet av att springa runt runt i trav som inte inte e så van vid annars, så det blev bara lite för mycket att hålla reda på när bommarna kom också.
Jag han hålla lite ridlektion för Anna också en stund sen så tog Julia över Anna och jag longerade Atli en stund. Men, varken han eller jag tyckte att det var speciellt kul så jag gick över till horsmanship istället för det tycker båda han och jag är mycket roligare!
Tränade lite "inkallning" efter bästa förmåga och följa efter och stanna. Lite basic. Sen lärde jag honom lite nya grejer också. Jag lärde honom att vid inkallning stanna på typ en meters avstånd ( ska träna på längre avstånd sen ) och att baka utan att jag går mot honom. Alltså jag står på stället och uppmanar honom att backa :) funkade faktiskt riktigt bra! Tränade även på att backa när jag backar och så och det gör han klockrent! Fina häst.
Det är så kul att hålla på med horsmanshipen på honom för han blir sjukt lyhörd ( eller är det godiset som han vill åt...?) efter ett tag.
Kom även på en sak till som jag ska lära honom. Jag ska lära honom att göra en piruett! Inte typ dressyrpiruett utan westernpiruett :) märkte i stallet att jag bara behövde peka på bogen och ta ett steg mot honom för att han skulle vända ett halvt varv och att locka honom till sig sen blir inte svårt ;P

Förresten så är det vi som sköter om hästarna nu tills på söndag eftersom våra grannar åkt bort. Hoppas bara inte att jag måste gå upp och ge dom frukost....
Ska även på lag-SM träning i helgen! Det ska bli helt underbart att träffa alla andra som ska dit med sina fina hästar! Taggad till tusen! :D :D

Får bli min favobild idag (det är typ den ända jag har på iPaden...)

 


2012-03-15 @ 23:21:48

Longering! :)

Hej!
Ja igår hade vi tänkt oss en snabbis ut till stallet och bara longera lite på banan... Men sen tar det ju alltid längre tid än man tror så vi kom in vid 9...
Jag och Jossan longerade varsinn här och jag började med Stelpa. Jossan hde visst skrivit ett inlägg om sin longering så jag tar bara min då.
Jag tränade traven på volt och i början var hon väldigt passig, vi la ut lite bommar och då gick det bättre. Sen tyckte nog hon det blev lite jobbigt för hon hade inte riktigt koll på benen och snubblade över bommarna. Så vi tog bort alla utom en bom och då gick det bättre.
Sen tränade vi även lite halter på volt och när man leder och lite följa efter, hon var jätte duktig på det. Men det jag blev imponerad av var hur bra hon gjorde skänkelvikningarna, jag behövde knappt ta i henne och inte använda spöt alls och hon gjorde det jätte lungt och snyggt. Ska bara se till att det går sådär enkelt när man sitter på henne också... :P Hade bett i munnen på henne idag och då blev hon mycket känsligare utan att hänga sig i linan, så det kanske blir bett i framtiden vid longering också...
När vi var klara med longeringen så fodrade vi hästarna och de andra djuren på gården och sen blev det springa in för att hinna se Revenge... Haha, ja jag åkte hem mitt i men jag får väll se den på datan...
Det var det, nu kommer jag inte blogga så mycket mer på ett tag för jag åker ju iväg men Jossan och hennes mamma har hästarna och bloggen under kontroll ;)
Kram Julia

2012-03-15 @ 12:29:00

Fakta om bett del 2

Hallå!
Tänkte jag skulle fortsätta på bett inläggen och ta upp lite om stångbett och hissbett. Vet att det var ett tag sedan jag gjorde det första inlägget men hade tänkt att fixa en bildlänk i menyn på den nya designen så det är lätt att komma åt de man vill ha :)

Stångbett
Stångbett är bett som har en hävstångseffekt på hästens mun och alltså är skarpare än tränsbett. Ett stångbett har raka skänklar som löper nedåt i linje med hästens mungipor. Man använder ofta (och alltid till kandar) en kindkedja tillsammans med ett stångbett. Om man inte gör det får det ungefär samma effekt som ett hissbett (finns att läsa om nedan). Kindkedjan går under hästens käke. Ju längre skänklar desto större hävstångseffekt och desto skarpare inverkan.


Pelhamstång bett som förenar stång- och bridongeffekten hos de båda betten i ett kandar. Kan användas med två tyglar eller ett delta och en tygel. På ponnytävlingar i Sverige måste bettet alltid användas tillsammans med ett delta.


Kandarstång används tillsammans med ett bridongbett och en kindkedja på högre nivå i dressyr och bildar tillsammans ett kandar. Kandar används endast på hästar på dressyrtävlingar i Sverige.


Kimblewick eller jaktkandar har en stor D-formad ring och två mindre hål, den stora ringen har minimal hävstångseffekt, det två mindre hålen har mer.


Westernstångbett inom westernridningen används ofta stångbett (med relativt långa skänklar), med målet en mycket lätt kontakt mellan hästens mun och ryttarens hand/hängande tyglar. Här ska hästen vara så lyhörd, lösgjord och följsam att bettets skarpa effekt inte behöver användas.

Hissbett
Hissbett är lyftande bett. Bettet "hissas" upp i munnen och ger tryck på hästens mungipor och nacke. Nacken är ett känsligt område på hästen. Bakom öronen finns flera ytliga nerver, därför är bett som inverkar på nacken ganska skarpa och ska användas med försiktighet av erfarna ryttare.

4-ringar

3-ringar

2 1/2 st ringar

Pessoabett är en slags kombination av tränsbett och stångbett. Pessoabettet finns i flera olika variationer, det finns bett med tre ringar två och en halv ring eller fyra ringar som är absolut det vanligaste. Den första, mindre ringen fäster man enbart sidostycket i, den andra ringen har normalstor storlek och det är även den ringen som är kopplat till bettets mellandel. De ringarna efter den stora är lika små som den första. Tyglarna fästes antingen i den andra, tredje eller fjärde ringen, om tygeln fästes i en lägre ring blir hävstångseffekten större och bettets inverkan skarpare. När man har sträckta tyglar roterar mundelen och skapar främst tryck i nacke och mungipor. Trycket i nacken gör så att hästen vill sänka huvudet och trycket i munnen gör så att hästen vill höja huvudet. Det ger alltså dubbla signaler till hästen och bör därför användas med försiktighet och inte under en längre period.
Pessoabettet är från början ett holländskt körbett, dutch gag på engelska, och kallas pessoabett för att det var Nelson Pessoa introducerade bettet till Sverige. Pessoabett kan användas tillsammans med ett delta för att mildra effekten. Sätter man på en kedja på detta bet får det samma inverkan som ett stångbett. På ponnytävlingar i hoppning måste tygeln vara fäst i den andra ringen eller ha ett delta. Pessoabett finns i två- och tredelade varianter.


Gagbett är ett lyftande bett, hissbett. På ett gag löper tränsets sidostycken genom hål i bettringarna, i övrigt ser ett Gag ut som ett tränsbett. Tygeln fästes i en ring på sidostyckets nedersta del. När tygeln är sträckt blir trycket på hästens nacke mycket stor. För det otränade ögat kan ett gag se "milt" ut men det är definitivt ett skarpt bett.

Bettlösa alternativEn variant.

Sidepull är ett träns som mer eller mindre ser ut som en grimma där tyglarna skapar tryck antingen ovan nosen eller under käken eller genom en kombination av dessa. Detta togs fram från westernsidan där av namnet.Sidepull är bra att använda på unghästar som tappar och byter tänder, hästar som har skador i munnen eller som ett komplement till ridning på bett.


Hackamore är ett bettlöst och skarpt alternativ som också togs fram från westernsidan. Hackamore har sin inverkan på nosryggen. De två skänkarna ger hävstångseffekt på sidorna och kindkedjan under käken ger även visst tryck. Desto längre skänklar desto skarpare inverkan. Det är viktigt att hackamooret inte placeras för långt ner, längre ned blir nosbenent tunnare och hackamoret ska absolut inte placeras nedanför nosbenet. På ponnyhopptävlingar får endast hackamore med korta skänklar (ponnyhackamore) användas. På hästtävlingar får hackamore användas i hoppning, i fälttävlans hopprov och i fälttävlans terrängprov.

Alla betten ovan får bara tävlas med i öppen klass på gångartstävlingar.

Hoppas det hjälper någon :)

Alla bilder är från Hööks utom pessoat med 2 och enhalv ring som är från www.bomberbits.com

Kram! Jossan


2012-03-14 @ 21:23:11

Designen...

Hoppas jag inte förstör någonting... Japp, nu tar jag och ändara designen så som vi tänkt oss. Är lite finslipning kvar men grunder tror jag är klar. Och nu har jag tröttnat på vinter-känslan, det är ju typ vår!
Jag är ju inte den som är så bra på det här med koderna osv det sköter Jossan så bra. Bilderna kan jag fixa, har ju hjälpt till med headern.
Men men, vad tycks?
Kram Julia

2012-03-14 @ 20:28:32

Today

Tjenna!
Idag slutade jag tidigt och kom hem vid typ 4 och åt mellan mål. Det var soligt ute men blåste kallt som sjutton men jag ville ut till Atli iaf så det var bara att klä på sig. Tog och borstade honom ordentligt idag (igen) och tog bort massor av hår! Skön för honom men mina nya ridbyxor fick lida.... Haha! Borstade honom i över en timma och sen sadlade jag och så där. Sänkte grimman ett hål och då blev det mycket bättre.
Vad tränade jag på då? Jo, det fick bli lite tölt i båda varven. Det märks att han har ått dom rätta musklerna för att tölta för nu försöker han bara springa ifrån mig hela tiden.. Fast det är lite roligt att han bjuder för det går att tölta ganska fort nu (inte ens mellan tempo men..) och han är fortfarande ganska taktren men han tappar takten oftare i högre tempo så vi får fortsätta träna takten i korttempo. Positivt är att han börjar bli mer passtaktig än travtaktig iaf så han har börjat tänka rätt iaf :) Sen blev det lite träning på samling och att inte bara springa i galoppen. Även galoppfattningar litegrann. Och lite trav också med fokus på att släppa i vänster tygel.

Blir mer och mer orolig för det där med att han blir stum i vänster tygel. Det är säkert något med munnen.. Ska vänta tills jag får det nya bettet (som inte borde vara så långt borta) och se om det blir bättre annars så får jag ta ut en tandläkare elle något.

Lortgrisarna från igår (därför blev det grov borstning igen)


Kram! Jossan


2012-03-14 @ 08:14:11

Mycket att göra!

Hej!
Ja, nu var det ett tag sen jag bloggade igen. Men det har varit väldigt många andra grejer. Det är träning för Lag-SM, träningar för Peter, rida Stelpa, jag rider på 4H, vi ska iväg med 4H på riksfinal i helgen och måste fixa inför det och sen ska jag gå i skolan också.
Så det är många bollar i luften, men samtidigt så är det mitt val att ta åt mig så mycket grejer och jag ångrar det inte. Jag vill göra mycket grejer och jag tycker det är roligt. Dock så tappar man lusten när folk istället för att stötta en och fråga i fall man behöver hjälp, säger åt en att man kanske ska dra ner på grejer.
Men det har inte med bloggen att göra, jag har bara inte blogga eftersom det är så mycket annat och sen har jag inte hunnit vara jätte mycket och länge i stallet. Men nu i helgen ska jag som sagt iväg med 4H på riksfinalen, det har inget med hästar att göra men det kommer blir jätte kul.
Så då åker jag på fredag och kommer hem på söndag, så då blir det bara Jossan som bloggar i helgen. Och Jossans mamma får rida Stelpa, vet inte hur mycket bara det beror på hur mycket tid hon har. Tror inte Stelpa dör av lite mindre eller mer träning.
Så nu är jag jätte taggad inför helgen, dock kommer jag sakna Stelpa, de andra hästarna och stallet och missa en träning med laget, men den här riksfinalen är ju bara en gång om året så jag tycker det är värt det.
Oj var mycket text det blev, ska sluta nu för vi börjar snart. Slänger in en liten bild på hästisarna :)
'
Kram Julia

2012-03-13 @ 21:48:28

Grejor!

Hallå! Ja nu ska ni få se bilder på hur han ser ut i de nya grejerna. Men först! Vad gjorde vi idag?

Jo, det blev den så kallade döskallerundan idag. Den har mycket backar och är perfekt att träna kondition på. Har även en jättebrant backe som vi skrittar uppför i låg form så dom verkligen får jobba med rygg och bakben och den är perfekt! Hästarna har bra mycket mjölksyra i musklerna efter den backen! Sen är det skritt en bra bit i skogen vilket också är perfekt eftersom dom då kan skritta bort endel av mjölksyran. Skit bra!
Så det blev inte så mycket krav idag. Bara kondition och lite styrka :)

Men nu till det viktiga! Grejerna!
OBS! Han var ingen fotto glad häst idag.. Försökte locka med godis men då gick han bara framåt. Inte så lyckat. Så det fick bli dessa bilder där han ser så där halv glad ut.


Sitter som en smäck! Lite långt vid bogen kanske men går det att undvika...?


Detta är alltså alla röda grejer som jag har. Ett grimskaft ett tecke och en nosgrimma.. :P Aja Får samla mer sen :)


Och en liten närbild på tränset. Man tänkte inte på att dom var olika stora eller att det var mässings spännen :) Men vad tror ni? Sitter nosgrimman lite högt upp? Ska nog sänka den ett hål till nästa gång.

Kommer han ha snyggaste outfitten utanför tävlingsbanorna eller? :P

Kram! Jossan

2012-03-13 @ 15:11:31

Jaa! :D

Nu har täcket kommit!! :D :D Äntligen kan jag fylla år :P Nu (ikväll...) minsan ska ni få se hur snygg han blir i sina nya grejer :D
#Lyckligtjej!
Kram! Jossan

2012-03-12 @ 22:02:32

Nu har en del kommit

Hallå!
Ja idag var jag och hämtade nosgrimman (bettet hade inte kommit än) på Agersta! Så fin, så fin! Hade dock inte räknat med att den skulle vara rundsydd och att den skulle ha mässing spännen.... Men, men hade pappa med mig så sa bara "Men då MÅSTE jag ju ha ett rundsydd huvudlag också!" och det fick jag men tyvärr så hade alla panband... Men men får klippa bort det.
Sen gjorde jag en miss också... Jag stod och höll i två st nackstycken och den ena var tjockare än den andra men jag tänkte inte mycket mer på det utan mer på vad dom kostade. Och dom kostade lika mycket. Så då tar jag det som hade fulast panband så jag skulle slippa skänna skuld för att jag klipper bort ett fint panband.
Så kommer jag hem och ska visa nosgrimman för mamma och ser då att den har mässing spännen och tänker: "Åhnej! Nackstycket har säkert silver spännen!"
Så rusar för att kolla det och det hade den inte. Det var mässing spännen på den också! (både lättad och arg eftersom jag inte vill ha mässingspännen....) Men då ser jag att huvudlaget är tjockare än nosgrimman!! Åhnej!! Inte bra... Det kommer inte bli så snyggt... #DJUPSUCK..
Varför tog jag inte den smalare för? Den va ju snyggare.
Jo, jag tog inte den för att den hade snyggt panband som jag inte ville förstöra... Dumma, Dumma mig...!
Gud så KORKAT!!

Aja.. Får hoppas att det inte syns så mycket. Ni ska få se bilder imorgon. Nu får ni nöja er med lite fler bilder från igår :)

Och några före efter bilder på när vi klippt dom:

Före:


Efter:


Före:


Efter:


Kram! Jossan

2012-03-12 @ 21:14:04

Beställt grejer!

Hej!
Japp, igår kväll beställde jag lite grejer till Stelpa. Eller ja, jag beställer mamma betalar. Men jag fick tygla mig själv lite och välja bort lite grejer jag inte behövde så mycket och fick välja det enklare och billigare framför det lite blingigare och dyrare. Blev i alla fall lite grejer, och lite mer pengar.
Allt beställt från Emmishopen (emmi.se)
Den här nosgrimman, jag får nog vänta med den lila för 400 kr tills jag fyller år...
Dessa, 190 gram så att jag har lite att växla mellan och inte bara 230 grammen...
Ett regntäcke nu när vintertäcket är för varmt när hon blir svettig. Hoppas att detta kommer passa :)
Och det här att ha med när vi åker iväg, ska bara köpa själva grepen också men den och hästgodiset blir på Hööks.
Så nu hoppas jag att täcket passar och att nosgrimman fungerar.
Kram Julia

2012-03-12 @ 19:45:55

Testar!

Tänkte bara att jag skulle testa blogg appen från Ipaden och se om det går att lägga in bilder och så :)

 


2012-03-11 @ 21:49:29

Bilder

Hallå!
Bad mamma fotta lite när jag red idag. Blev en del bilder och om jag jämför med förut så har traven försämrats men tölten stärkts. Bitvis dansade vi fram idag :)

Kör lite "då och nu" bilder tänkte jag :)

Nu:

Helt ärligt var det här det ända steget han tog i form... Haha! Men visst e han snygg? ;)

Då:

Han sätter under sig baken lite mer nu än då iaf :)

Nu:


Då:

Det var bättre skjut i den då.

Galoppen är den samma tycker jag. Men nu en bild på hur det mesta dels såg ut när vi töltade:

Han har med sig baken hyfsat bra iaf :)

Får bli mer bilder i morgon :)

Kram! Jossan

2012-03-11 @ 20:19:10

Tröttisar...

Hej!
Idag blev det en kortis ut till stallet och longera lite och lite horsemanship. Det blev bootsen på idag och mest trav träning.
Tog ett tag att borsta smutsgrisen som var helt grå på ena sidan, nackdelen med vita hästar. Sen låg Stelpa och Solbelsa ner inne i lösdriften och sov när jag kom och Atli stod och vaktade. Så söta. Jag ville inte väcka de engentligen men när jag bytt om så hade alla vaknat och gått ut.
Stelpa var lite seg och otaktig i början, men efter lite uppvärmning så blev det mycket bättre. Hon travade riktigt fint bitvis och hon har liksom lite naturlig form i traven. Dock så blir det lätt att hon hänger sig utåt, jag vet inte om det är för att jag kör med bara grimma eller om det är obalans.
Jag ska nog prova med bett nästa gång och se om hon blir känsligare då. Men om det är obalans och hon behöver stöd så kan ju grimman vara bra, annars så blir det väldigt mycket drag i munnen.
Sen körde vi lite horsemanship-övningar eller vad man ska säga. Tränade lite skänkelvikning från marken, det var hon jätte duktig på jämfört med andra gånger då hon inte riktigt fattat alls. Sen flyttade vi rumpan lite och åt ena hållet så var hon lite sur och sparkade med bakbenet men sen skötte hon sig. Sen körde vi lite "följa-efter-övningar", hon får långt grimskaft och så följer hon efter mig i skritt och trav utan att jag behöver ta i henne, och så stannar och svänger lite. Det är hon väldigt duktig på tycker jag, speciellt att korta skritten. Hon ser så rolig ut, precis som om hon tänker, "varför smyger vi matte?". Haha ja, är så nöjd med henne idag :D även fast det inte var så krävande grejer vi gjorde...
Ja, tröttisarna när jag kom. Så söta :P
Kram Julia

2012-03-09 @ 22:48:40

Tre-gångare

Hej!

Idag var det två "tre-gångare" vi red ut på. Vi körde lite konditionsträning utan tölt. Det blev ganska mörkt när Jossans panlampa dog och ganska sent efter som vi var så sena till stallet.

Ja, finns inte så mycket mer att säga förutom att vi båda två verkligen kände skillnad på hästarna när dom gick på isen och när dom gick på grus. Dom tog mycket kortare steg på isen.

Haha! Vi har inga ishästar vi inte ;)

Kram! Jossan och Julia


2012-03-09 @ 17:23:23

Kan inte bestämma mig...

Hej
Jo, jag ville ju köpa en achennosgrimma till Stelpa och när jag skrev ett inlägg om det så ville jag ju ha den här från Hööks:
Men sen visade ju Jossan mig den här på hilbar.se :
Och den är ju lila, vill ha lila på Stelpa.
Sen finns ju också den här, enkel och lite billigare från emmishopen.se
Så jag vet inte riktigt vilken jag vill ha längre. Vilken gillar ni? Tror ni Stelpa kommer passa i lila nosgrimma?
Har ni några ideer? Vad tycker ni?
Kram Julia

2012-03-08 @ 22:43:05

Galen!

Hallå!
Ja, galen har jag blivit. Galen i träns!

Här är mina favo träns från aaislandshästar.se :

enkelt sytt, snyggt coh lagom mycket bling bling. Snyggt med V-format pannband och blandningen av små och stora stenar är lite speciellt tycker jag. Brukar inte gilla bling bling på hög nosgrimma och pannband men funkar bra med det här tränset tycker jag (och på den hästen).

enkelt och snyggt och inte riktigt lika mycket bling vilket inte gör något för mig. Positivt är också att det finns liknande träns på hilbar.se som har olika färger på swarovskistenarna. Finns också i engelsk-, achen- och remontnosgrimma.

Ännu enklatre och stilrenare. Har tre stenar på var sida av pannbandet och nosgrimman som ovan. Har även de tre stenarna på tyglarna. Riktigt mumma!

Detta är också riktigt snyggt! Stilrent och rundsytt! Åh! Är så svag för rundsydda träns. Inget bling bling bara enkelt och fint!
Dom här fanns på aaislandshästar.se


Och detta träns från Hööks. Riktigt fin och billigt! Lagom blingit utan pannband.

Och från hilbar.se :

Här är fäärgerna som finns på 2:a tränset fast på hilbar.se

Ah. nu orkar jag inte lägga upp fler... :P Får bli en annan dag.

Annars har det varit lugnt idag. Atlik fick vila och jag har kollat på revange! Än en gång: Den serien är så JÄKLA BRA!!! :D

Nu ska det bli sängen tror jag :)

Kram! Jossan

2012-03-08 @ 18:42:09

Sammanfattning och bilder!

Hej!
Känns som om det var jätte länge sen jag blogga... I alla fall så idag är det vilodag för hästarna så jag är hemma med alla mina läxor.
Nej, jag ska inte klaga, så mycket är det inte. Men när jag var magsjuk så lyckades jag ju missa endel så det måste jag ta igen. Det är lite matte och SO som ska göras, och någon gammal musik jag ska lyssna på. Blä, för musiken (i skolan).
Igår gick det ju så himla bra. Stelpa bara gick, i alla gångarter och i tölten så kände man hur hon verkligen jobbade. Man kände liksom takten och hur mycket hon rörde fram delen. Jätte häftig känsla. I traven så bara flöt hon fram, i form och allt, kortade och längde stegen (det lilla hon kan) jätte fint. Och galoppen, eller fattningarna, det var bara att sätta sig ner och ge en liten fattning och hon bara tog galoppen. Och sen gick hon där i galopp utan att sega eller dra. Jätte skönt, skönt att få spara lite på den känslan också idag, i fall det skulle gå dåligt imorron.
I helgen är det träning för lag-SM, så då ska vi ut och åka igen. Hoppas bara att jag kommer iväg, det är lite annat som ska hinnas med också.
Här kommer lite bilder från förra helgens tävling. Åter igen, om någon som inte vill vara med kom med så är det bara att säga till ;) (de är lite huller om buller...)
Stelpa med sin rosett :)
Stelpa ska hälsa på alla...
Sofie (Stelpas förra ägare) på sin häst Brenna.
En snygging vid namn Hrekkur, som jag tror Stelpa gillade... trea in min klass :)
Och ettan i min klass, Felicia och Sneggla :)
Puss på Stelpis <33
Japp, det var det ;)
Kram Julia

2012-03-08 @ 13:34:51

E så jävla...

... Fuking piss trött på min skola just nu. Förlåt för dom "fina" orden men jag är verkligen det! Hade 4 timmars håla igår och 2 timmar idag. Så jävla pissigt!! Sen kan jag inte åka till pappa för han ska ha möte så då får jag inte vara där och åka hem kan jag inte heller för då måste jag gå 6 km i det här vädret och det är ju kul... Kommer ju fan frysa ihjäl... Sen slutar jag inte förrän halv 5 vilket också e pissigt eftersom det är Spanska jag har... Visst det är väl kul ibland men inte om man ska ha det själv och inte när det ligger sist på dan då är alla lektioner för jävliga... Åååh! Så arg jag är! Jävla sikt!

Jossan

2012-03-07 @ 22:12:46

Bara för att Julia ska se!

Kolla! (hilbar.se)


Lila!!! ;D

Kram! Jossan

2012-03-07 @ 20:49:12

Jossan brottades med 25 kg foder...

Heej!!!
Idag är vii sååå Glaaadaa!!!! Dääär föör aallaaa vookaaleeer!!! Haha, ne men allvarligt så gick det jätte, super duper, as mega, helt otroligt, jävla piss bra!! Båda hästarna bara dansade fram över marken! Det var som om dom aldrig gjort annat! ÅH så härligt det var!
Atli bara flöt i tölten och gjorde inte många takt missar idag inte! Han var inte trav eller pass taktig en ända gång! Han bara töltade! Och sen tog han höger galoppen som varit lite svag på sista tiden på första försöket! ÅH! Jag hoppade nästan av i farten... Haha! Jag var så nöjd och jag behövde verkligen det här! Jag behövde en stund när allt bara funka. Tack fina häst!
Julia körde med 230g boots på och nya bettet som hon beställt och Stelpa verkade trivas riktigt bra! Hon va också otroligt duktig och vilken tölt hon fick mellan varven! Gosh!! Den var flott! Och en fin stadig "grund" (ganska låg) form underhela passet tyckte jag. Man verkligen såg hur hela hästen jobbade men samtidigt väldigt avslappnat och ledigt. Riktigt trevligt helt enkelt! Hon till och med travade i form! Och Galoppen satt som en smäck! Inga problem.

Ja. Annars så fick hästarna nya fötter idag. Inte nya skor för dom gamla var inte så slitna men en pedikyr blev det. :) Och... Ja... Jag brottades faktist med 25 kg foder i en påse. Jag tror dock inte att det var 25 kg för den var huur tung som hälst!! Jag har bärt 25 kg jord i påsar och foder förut ända hem ifrån och ut till stallet och det var inte så tungt men den här! Phhuu... Den var tung.. Den stod på golvet och jag skulle ta upp den och lägga den i en tunna men jag fick inte tag i den och jag orkade knappt lyfta den.
Hm.. Den vägde sääkert mer..!

(lite uttjatade bilder kanske men har inga som jag inte visat tidigare..)
Kram! Jossan

2012-03-06 @ 23:25:12

tävlings musik!

Här kommer några låtar som verkligen får mig att bli as taggad på att tävla! Underbara tävlingslåtar tycker jag!

Kram! Jossan

2012-03-06 @ 08:09:14

Klippning på schemat...

Hej!
Ja, idag är det klippning på schemat. Vi hade tänkt raka hästarna igen nu när det blir lite varmare. Märkte att det var lite varmt för Stelpa att stå i stallet på tävlingen, kan ju vara lite stress också. Men hur som helst så börjar det bli varmt nu och det märks när man rider... De blir svettiga efter bara en liten bit, även om man inte gör något jätte ansträngande.
Så jag har klippmaskinen med mig och så hoppas vi att det går bättre än förra gången... maskinen dog lite halvt efter en och en halv häst...
Vi ska raka de lite mer än förra gången också, vi tog inte så mycket då eftersom det redan börjat bli ganska kallt.
Hoppas också att hästarna håller sig lugna så att det går lite snabbt och smidigt, så kanske vi hinner rida en lite en sväng också. Men jag skulle behöva komma hem tidigt idag också för jag missade flera prov när jag var sjuk, så dom måste jag plugga till... fast jag är mycket hellre i stallet...
Aja, hoppas i alla fall att det går bra att klippa, det är det vi ska göra först... :P
Kram Julia

2012-03-05 @ 19:39:38

På Hööks

Hallå!
Ja idag var jag på Hööks för att se om man kunde skriva upp sig någon stanns för att få de grejer jag vill ha. Och det kunde man! Så jag skrev upp mig på pikén och freectecket som kommer nu i mars men byxorna skrev jag inte upp mig på för dom kommer inte in förrän JULI?! Så länge tänker jag inte vänta tänkte jag så jag började kolla på andra braller men det var inga som var riktigt lika snygga som dom men det blev ett par iaf! Och lite annat som jag inte hade räknat med... Hur kan det komma sig? kanske för att jag var och handlade med pappa? ;)
Här kommer dagens köp!

Grimmskaftet

Den, Fast svart med vita sömmar

Dessa ridbyxor (matchar lite med röda sömmar!)

Dessa, fanns inte i rätt storlek i svart så fick bli brun

Den som jag redan har funkar uselt! Inte gjord för islandshäst svansar. Men det är den här! :)

Och Magic brushes!!


Har sett att han har varit lite känslig för piggborsten på ryggen så dom här blir nog bra eftersom dom e lite mjukare. Ska köpa en mjukare rotborste också när han fått sommar pälsen.

Det var allt för den här gången!

Kram på er! Jossan

2012-03-05 @ 11:04:56

Nu finns vi på bloglovin!

En hiss till denna sida alltså! Så mycket lättare att hålla reda på allt :)

Följ min blogg med Bloglovin

Kram! Jossan

2012-03-05 @ 09:00:06

Jossans lektion!

Hej på er!
Som ni vet så var jag och Julia hos Peter igår och fick lektioner. Så skönt tycker jag eftersom jag fick reda på varför han har varit så jobbig och vad jag ska göra åt det! Men låt oss börja från början.

Ja, min dag började med att jag åkte in till stan och spenderade 1,5 timme i en tapet butik med mamma. Tråkigt tycker kanske dom flesta men skit roligt tycker jag! Aja, vi kom till slut fram till vilka tapeter vi ska ha i tv-rummet uppe. Sen var det bara att skynda sig hem för att gå ut till stallet och göra iordning hästarna. Men jag var tvungen att slänga i mig lite mat först så blev sen ut till stallet vilket gjorde att vi kom efter i planeringen. Så jag blev jätte stressad när vi skulle lasta hästarna eftersom jag hade tänkt att åka kvart i 3 och vi började lasta typ 20 i 3. Tur att hästarna gick på hyfsat fort så vi kom iväg typ 10 i 3. (oj va mycket tider och krånglig det blev)
Och nu till själva lektionen. Vi började med att prata om vad som hade hänt sen sist och hur jag upplevde Atli nu och så vidare. Vi pratade mycket om att försöka fokusera på det som var bra och inte tänka så mycket på det som inte gått så bra. Alltså fösöka vara så positiv som möjligt eftersom jag är tränare och coach till hästen. Sen fick jag bara visa Atli i ett varv tölt innan Peter frågade om han fick sitta upp och testa.
Haha! Jag såg så fort han satt upp att jag rider Atli alldeles för mesigt... Peter visade minnsan vart skåpet skulle stå och oj så snygg min lilla pålle var bitvis!
Sen när han ridit lite både på vägen och på banan så frågade jag om jag hade ridit lite mesigt och svaret var: Njaa.. Med ett leende. Haha!
Sen sa han också att det är underlaget som ställer till det för honom. Han gillar inte att springa på isen helt enkelt. Så vi tränade lite först på banan och jag kände skillnad direkt när han sprang där isen hade smält bort. Han blev mycket stadigare. Men! Jag får inte låta honom springa för fort i tölten. Varken i starten eller under tiden för då tappar jag honom. Sen ska jag inte fokusera så mycket på formen för den kommer komma automatiskt när han får in takten och balansen i tölten så han kan använda bakbenen korrekt. Och så ska jag ge honom mer stöd i handen så det blir lite lättare.
Så nu minnsan blir det hård träning på tölten tills nästa vaccination i början på april då får han vila 1-2 veckor!

Oj så mycket text det blev.. Aja. Det var en väl behövd lektion!


Det syns att han kortar bakbens steget markant! Iaf mot när Peter red honom men det kan ju va så att jag inte får ihop honom så mycket som honom. Eller vad tror ni? Haha!

Kram! Jossan

2012-03-05 @ 08:38:27

Lektionen lite snabbt...

Hej!
Tänkte dra igenom lektionen lite snabbt bara.
Ja, lastningen gick bra både dit och hem. Alla hästar stod på fyra ben och ingen sprang på sidan av transporten eller betedde sig som en åsna. Sååå skönt när det fungerar!

Ja, när vi kom dit så var det full rulle. Ut med Atli, av med skydd, på med sadel och så in i padoken.

Jag såg inte jätte mycket av Jossans lektion men hon fick träna mycket tölt och jobba med att få honom att släppa i naken tror jag. Atli var lite spänd eftersom det var is nästan överallt men det gick bra. Jossan skulle träna kortare tempo tölt. Peter provade Atli lite han också och han verkade nöjd. Hörde inte exakt vad han sa så Jossan får berätta mer.

Sen var det min tur. Och jag fick börja med att visa övningarna från förra gången, volter i skritt och tölt. Stelpa var lite obalanserad i tölten men det kan också vara isen som gör henne osäker. Sen fick jag iaf träna på öka tölten, eller ja hålla högre tempo och få henne att släppa i naken och röra bogen mer. Det var jätte jobbigt tyckte både jag och Stelpa. Sen provade Peter henne lite och han tyckte att hon hade blivit mycket lugnare sen förra gånge, då bara slängde hon upp huvet så fort man tog i henne. Jag skulle träna på lite högre tempo i tölten och rida korta men intensiva pass.

Så, det var lite snabbt bara.


Busted Stelpa! Inte bita på Mickes transport! Micke, Jossans Pappa, tog bilden ;)

En lite ledsen Stelpa efter att Atli lämnat henne ensam i transporten.
Kram Julia

2012-03-04 @ 13:08:12

Nu drar vi!

Hej!
Nu åker vi snart till Peter för att rida lektion både jag och Jossan. Detta är väl något som både Jossan och jag känner behövs. Då det står lite still och man inte riktigt vet hur man ska fortsätta. Så båda hoppas nog på att få bra tips, övningar, respons osv.
Själv var det jätte länge sen som jag red lektion känns det som, och det var det. Minst en månad tror jag...
Men nu måste jag packa ihop så att vi kan åka ut till stallet pappa och jag. Hoppas att lastningen går bra, ingen favorit hos någon av hästarna...
Det kommer inlägg med utvärdering och sådär ;)
Den fruktade transporten...
som inte är så farlig när man väl klivit på...
Kram Julia

2012-03-03 @ 22:40:18

Tänkte att jag skulle avslöja..

.. Vad jag ska köpa!

Hallå på er!
Jag tänkte så här va, att jag ska visa vad jag ska köpa nästa vecka eftersom jag redan har fyllt år och eftersom det var menat att jag skulle få det igår. Så får ni se bilder på hur Atli ser ut i dom när jag köpt dom. :)

Kär kommer grejerna:

Fleectäcke Showmaster, Hööks


Grimskaft, Hööks (Det är vinrött men får duga)


Lädergrimma, Hööks (Fast svart)


Engelsknosgrimma, Agresta


Bombersbit, Agersta


Pikétröja, Hööks


"jeans"ridbyxor, Hööks


Snyggt va?! ;D

Och bara för att outfitt:

(Stigbyglar=Agersta, Viktboots=Agersta, Neoprenboots=Hööks, Tyglar=aaislandshast.se/shop)

Hehe. Fast jag skulle nog vilja ha det ändå. Fast tävlingsbootsen kostar ju hela plånboken... Men ska nog satsa på neoprenbootsen och stigbyglarna iaf! I framtiden...

Kram! Jossan


2012-03-03 @ 22:13:53

Inge bra...

Hallå!
Ja det gick inge vidare med ridningen idag heller... Han är skit jobbig just nu... Känns som jag bara sliter och drar i honom Och när jag inte behöver slita så måste jag sparka.. Han struntar fullständigt i att jag sitter där och kör bara sitt eget rejs.
Trodde faktist att det skulle gå bra idag för han va så himla följsam och fin innan jag hoppa upp och sen i uppvärmningen men sen sprack det. Han börja med att köra en riktig trav-tölt-pass och var sjukt obekväm och jobbig. Så jag försökte igen fast i andra handen men inte gick det bättre för det. Försökte att ge honom lite mer frihet och inte fokusera på formen, bara takten. Funka inte heller. Försökte ge honom mera stöd. Gick inte heller. Försökte med ett kortare tempo. Nehe då de gick inte. Försökte med mer tempo. Inte det heller. Det var bara galopptravpasstölt hela tiden.. Inte riktigt lika stum i vänster handen men fortfarande hård. Sen skulle han bara dra ifrån mig tyglarna i galoppen hela tiden idag också. Och sticka så klart. Det känns som om han bara ska smita undan arbetet hela tiden...
Jag skulle vilja sluta här och säga att allt gick dåligt för att jag e så less på honom just nu. (Lite överdrivet.. Jag börjat iaf tröttna på det här beteendet nu) Men allt gick inte jätte dåligt fick till lite ren tölt i typ mellantempo innan en galopp-backe men sen drog han i galopp så det slutade inge roligt iaf. Sen bjöd han på en hyfsat flott mellantempo tölt efter en galopp men det var efter jag slitit, dragit och ryckt för att han skulle sluta galoppera så jag kunde inte njuta av den heller. Sen travade han ju fint som vanligt.. Och galoppera kunde han också huur långsamt som hellst!
Nej. Blää!! För idag.. Tur att jag ska till Peter imorgon.

Just nu vill jag ha tillbaka min svarta prins och TÖLTA!!!


Kram! Jossan

2012-03-03 @ 18:06:23

Tävlingen

Hej!

Japp, idag var det dags igen. Upp tidigt på morgonen och iväg. Vi gick upp vid 5 när vi åkte från stan, efter att ha hämtat transport, så var vi 45 min sen enligt vad jag räknat. Sen kom vi en timme förtidigt, meeen hellre för tidigt än försent. Lastningen gick bra och mamma var jätte duktig, när Stelpa försökte gå på sida så sa hon åt henne.
Sen gick allt av bara farten, inchekning, urlastning, ryttarmöte, framridning osv. Men när vi väl skulle in i ridhuset så var jag ganska nervös, jag trodde inte Stelpa skulle vilja gå in där själv alls men det gjorde hon. Och hon gjorde precis som hon skulle så jag är jätte nöjd med henne :) Det gick mycket bättre än jag trodde, allt bara gick liksom.
Vi var bara 3 st i min klass men det blev en andraplats :) Och poängen låg runt 7, nånting tror jag, men man bedöms på en skala från 5 - 10. Men det blev en blå rosett med hem :D
Sen fick hon något spel när vi skulle lasta på hemvägen. Så fort jag började gå mot transporten så ställde hon sig på bakbenen. Men tillslut kom vi fram till transporten och då gick hon bara in. Konstigt, jag trodde att hon inte vill gå in i transporten och att det ar därför hon protesterade, men det verkade ju inte vara något problem så jag är lite förvirrad över det där :S
Men i vilket fall som helst så är jag JÄTTE nöjd med henne, hon skötte sig bra i helhet. Bild på henne i transporten, hoppas att mamma fick några bra bilder också men hon måste framkalla dom först, så vi får se ;)
Kram Julia

2012-03-02 @ 20:06:01

Fina lilla häst <3

Hej!
Idag åkte jag ut till stallet med pappa och lillasyster och tog hand om Stelpa. Så kul att se henne igen, haha, det har bara gått 3 dar men det känns som en evighet. Lilla gumman, hon verkade glad över att få komma in från hagen, haha hade riktigt bråttom.
Tog och longerade lite på banan eftersom hon ska jobba hårt i helgen så får hon en liten mjuk start. Vi ska ju tävla imorron, ROLIGT, och sen på söndag ska vi rida lektion för Peter. I alla fall så skötte hon sig bra idag. Var lite stel i början men det släppte snabbt och då gick det mycket bra. Hon travade fint på volt, till och med i form :D!!!
Pappa och lillasyster fick också longera lite och det gick bra. När pappa longerade så fick Stelpa lite vårkänslor och körde en liten bockserie när pappa smacka på henne. Men pappa klarade det bra, tog tag i henne och höll sig lugn. Sen körde vi lite horsemanship och det var så kul att se Stelpa och min lillasyster (8 år). Båda var så koncentrerade, men de fungerade jätte bra ihop :)
Nu ska jag planera allt för imorron och packa så att det går så snabbt och smidigt som möjligt på morgonen. Ska upp 05:00, men men så är det...
Fina lilla häst <33
Kram Julia

2012-03-02 @ 08:11:45

Grattis Jossan!!!

Hej!
Japp, idag fyller Jossan år! 17 år!... tror jag... jo är ganska säker på de ;)
Så jag tänkte i alla fall säga grattis till henne: GRATTIS JOSSAN!!!
Haha ja... det skulle inte vara lika kul att vara i stallet själv varje dag så det är bra att ha dig :) Hoppas att du får en bra dag och några av födelsedagspresenterna idag och att du kan beställa de andra sen ;)
Självklart en bild på Jossan och Atli idag då:
Kram Julia

2012-03-01 @ 22:38:39

Blää...

Hallå!

Först. Förlåt för den lite dåliga uppdateringen. Har varit mycket plugg den här veckan och har bara hunnit ridit två gånger hitills den här veckan. Hm.. inte bra.

Idag gick det inge vidare alls... Han töltade väl på ganska bra men rollade otroligt mycket också. Han slängde ofta in traven också. Sen är jag lite orolig eller vad man ska säga. Han bjuder inte alls på fomen längre. Lite grann i början på tölten sen far huvudet upp och den kan inte komma tillbaka.. Traven var typ det ännda som funkade idag. Han bara drog ner huvudet i galoppen och hade jätte svårt för att ta höger galopp.
Sen... (blev mycket av det idag) ...så var han nästan helt stum i vänster tygel.

Nej idag var han inte alls rolig.. Hoppas det inte har något med tänderna att göra... Jag tror iaf inte att han behöver en vila. Han hade ju en vila i mitten på januari och jag tycker att han inte ska behöva en till just nu.. Har plannerat en vila förhonom i April så jag hoppas att han inte behöver en nu. Då blir det mycket vila..

Jaja... Dränker mina sorger över i dag med mammas lite misslyckade men as goda fusk toska och TV! As nice! Har även kollat på Revange vilken gjorde min dag så mycket bättre :) Det är fan det bästa tv-serien jag sätt!!

Bild på det enda som funka: TRAV!!

Revange! Defenitivt något ni borde kolla på! :D


Kram! Jossan


RSS 2.0