2012-11-30 @ 13:52:00

The typical Jossan


2012-11-29 @ 13:29:35

Tävling

Jag såg på en blogg att det skulle vara vinter tävlingar på Strömsholm och genast skjuter pulsen i taket! Haha! As töntigt men jag är så sjuuukt taggad på att tävla!
Lite synd är det att dom är 3 månader efter varandra. Januari, februari och mars.. Jag vill ju vara med på alla! Haha! Men jag tror att jag ska försöka hålla mig till varannan månad i alla fall i början av sesongen så kanske det bir oftare under sommarlovet ellr något. Får se lite.. Men jag vill ju inte att han ska tröttna inan vi ens har börjat!
Gud så gärna jag vill tävla!
Är det någon som fundrar på att åka? :)
 
Jossan

2012-11-29 @ 12:51:00

Min drog 2

Ja, nu är det konstaterat. Hästarna är min drog. No doubt about it. Jag känner mig så glad hela tiden och livet känns bara underbart sen jag red Stelpa första gången ordentligt efter att hon blev frisk. Folk har märkt det på mig också. Jag är gladare!
Jag ser fram emot nästa dag, det känns som om allt fungerar och det är inte svårt att komma upp på morgonen! Okej det är inte så hela tiden men defenitivt mer än när Stelpa var sjuk :D
 
Typ såhär känns det ju! Love it!
 
Kram Julia

2012-11-28 @ 22:48:45

NU snöar det... på riktigt!

Tyvärr så är det inte världens bästa uppdatering här nu men det kommer något inlägg om dagen i alla fall och det är ungefär vad som hinns med, det är mycket som ska göras nu och det börjar märkas att det är terminsslut.
 
I alla fall till idag då. Idag blev hästarna skodda och nu åkte snösulor och broddar på. Och passande nog så kom snön idag. Det har snöat lite tidigare men nu ligger den faktiskt kvar även här i mellan Sverige, FB lär ju vara helt bombat med det nu...
I alla fall, när alla hästar var skodda så gjorde vi oss i orningn för en liten ridtur i alla fall. Båda frös ganska mycket eftersom vi suttit still i stallet ett tag men en liten sväng skulle vi allt ta. På med reflexer och så iväg.
Hästarna var pigga och vi tänkte ta en liten spring-runda men med det här snöandet var det inte det smartaste draget. Man kunde inte kolla frammåt när man glopperade och det var snöflinor vart man än kollade. Inte för att det var överdrivet mycket snö men man skulle behövt skyddsglasögon eller något...
Men vi kom hem utan att krocka med någon bil i alla fall, lite blöta och helt svarta runt ögonen men annars helt ok.
Såhär såg vi ut, syns inte jätte bra men kan beskriva det såhär: Dagens look - Capten Jack Sparrow! Haha, jag, Jossan och hennes pannlampa som vi kom på ser ut som Wallie :P
Det var allt för idag, hoppas faktiskt att snön ligger kvar imorron, det är mycket finare och ljusare med snö än lera.
 
Kram Julia

2012-11-28 @ 09:54:00

Mer voltarbete från Hippson

 Så här ska övningen se ut:

Ja, jag antar att bilden talar lite för sig själv och att jag inte behöver beskriva den mer än att du inte inte ska ut i hörnen utan nu ska du fuska lite med det.
Citat: "Den här övningen är väldigt bra för att lösgöra en lite stel och ovillig häst. Tänk bara på att hästen måste vara rejält uppvärmd innan du börjar, och på att du inte bör hålla på för länge. Det är ansträngande för hästen att gå på små volter!"
Dock tror jag att om du kör denna övning i skritt så är den perfekt som uppvärmning!

Jag tycker precis som dom skriver i övningen att man ska anpassa volternas storlek och mängd till hur stark hästen är. Om man märker att hästen inte går på ett spår eller att volterna blir hackiga så ska man göra större volter och kanske färre också. Man kan också börja med att bara göra serpentiner och sedan när man känner att hästen har slappnat av och är med dig så kan man lägga till själva volterna.

Jag tror att denna övning går bra att göra i både skritt, tölt och trav eftersom den är alldeles lagom avancerad och jobbig för att göra i alla de gångarterna.

Jossan


2012-11-27 @ 23:12:48

Tömkörning

 
Haha, ja jag försökte men gav upp! Det gick Inge vidare alls! Det gick men kände att det var lite svårt att arbeta honom och han såg inte alls lika avspänd ut som när vi longerar. Körde en liten stund sen gav vi upp och longerade med snod istället.
hade tagit fram lite bommar också och idhandhade han tydligen världens storhäst-trav! Det var säkert mer än en meter mellan bommarna men ändå så räckte det inte riktigt till för att kininet skulle korta upp steget över dem!
 
Försökte även på att galoppera över en bom men det var bara att glömma! Han fattade inte alls vad han skulle göra och antagligen var det lite för jobbigt också. Men vi ska klara det, om ett tag!
 
Blev ett kortis pass för att set regnade så äckligt mycket! Och sen in och på med regn täcke på både Stelpa och han och sen ut i hagen och jag rusar hem för att plugga. Lite kortfattat.. grejade med massor av täcklen och mat däremellan också.
 
men jag är nöjd över honom! Han skötte sig bra idag!
 
imorgon blir det rida av! Ut sade jag tänkt får se vad Julia säger!
 
 
Jossan

2012-11-27 @ 10:15:11

Det skär i hjärtat

Idag såg jag något som jag hade klarat mig utan att se.. Det skär i hjärtat på mig när jag ser det. Usch jag mår verkligen dåligt över det och det handlar om dessa jäkla pessoa bett!

Jag kanske sätter min fot i något dumt nu men jag hatar verkligen Pessoa-betten!
Hatar kanske ni tycket är ett stark ord men jag gör det! Det finns inget värre bett tycket jag! Det är det värsta bettet för att det finns så sjukt många som använder det av helt fel anledning och för att det finns såååå många som inte fattar vilka konsekvenser det kan bli av att använda det!!
Alla tycker att det ser så mycket snällare ut än alla bett med kedjor när det egentligen är sju resor värre!!

Jag kan bara säga en sak och jag kommer aldrig i mitt liv använda det bettet på någon av mina hästar! Varken framtida eller nu varande! Aldrig, aldrig, aldrig att jag sätter ett sånt bett i min hästs mun! Det kommer inte spela någon roll vad någon tränare säger, jag tänker aldrig använda det!

Men jag ska inte försök förbjuda andra att använda det. Gör det ni, men i mig skär det av bara tanken på det.

Och ja. Jag har testat att rida med det på en kompis's häst och man känner aldrig någon tygelkontakt. Hur ska man känna om hästen går i en ärlig form om man inte känner hästens mun? Jag kände aldrig om jag jag fick tygelkontakt eller inte vilket gjorde det jätte läskigt eftersom jag inte kände hur mycket jag tog i hästen!
Då skulle ju du kunna sitta och ta hur hårt som helst men du känner ingen skillnad. Det känns ju hur hemskt som helst!

Nej aldrig, ALDRIG att jag använder det bettet på min häst!

Jossan


2012-11-26 @ 23:08:39

Eko? Eko.. Eko...

Ja... Det har varit lite tomt nu här men nu har lärarna insett att det bra är en månad kvar till jullovet så nu har alla som kan dragit igång ett projekt som ska göras klakulörer eller senare innan jul.
Just nu har jag ett hem-matteprov, en no-uppsats, ett svenska tal och ett engelska tal att göra. Visserligen inte till samma vecka men ändå! Sen ska samhällskunskaps läraren dra igång en uppgift eller sammanställa ett prov han också... Så det kommer bli hektiskt fram till jul.. Och det blir ju bloggen som får lida tyvärr men jag är inte mer än människa! Så det får bli inlägg när det blir inlägg ;)
 
den här veckan blir det plugg och ridning och kanske Peter lektion! Var över en månad sedan nu! Dock så har han vilat halva månaden och resten amåsen har gått bra så jag känner inget akut behov av hjälp men det är bra att ta lektioner även när det går bra :)
 
Det blir ju Globen både fredag och söndag också! Och bilder därifrån kommer det bli efter helgen! Får se när jag hinner ladda upp dom bara..
 
We are going to be BBFs after this week....
 
kram! jossan

2012-11-25 @ 09:50:57

Ingen julstämning...

Haha, jag har verkligen ingen julstämning alls i mig, inte än i alla fall. När alla andra börjar små pyssla inför julen osv så säger jag bara att det är för tidigt. Det är bara November, man kommer hinnna tröttna på julmust och risgrynsgröt innan julafton om man ska börja med det nu. Och ja, man kan tröttna på sånt också.
Min önskelist i år är inte speciellt rolig den heller, inte så lång och nästan inga roliga grejer på den...
Såhär ser den ut i häst-väg, lite annat som jag önskar mig också men det är inte till hästen.
Borsten skulle gärna få vara lila annars så är det precis såhär tråkigt det ser ut... om man inte ska drömma då, då skulle den här vara med också...
Men tror inte det blir någon kavaj nu precis...
 
Usch, jag kanske egentligen vill ha lite julstämining i mig. Det skulle vara mycket enklare, då skulle man slippa verka så negativ när alla pratar om julen. Får se om det blir bättre i helgen när det är första advent, då kan man få börja med julstämining tycker jag. Och då ska vi ju till Globen också så jag kanske kommer på något jag vill ha som inte står på listan :P
 
Kram Julia

2012-11-24 @ 10:20:00

Voltövning från hippson.se

Så här ska övningen se ut:

Alltså du rider på stora mittvolten och när då kommer till medellinjen så gör du en mindre volt utåt.
Citat: "Var noggrann med vägen vid omställningen, hästens panna ska vara parallell med medellinjen och den ska vara rak i kroppen i något steg precis när du gör voltombytet. Du bör också byta varv på mittvolten då och då, så att hästen får gå på de små volterna i båda varven."
 
Denna ävning går ju mycket ut på att få hästen lösgjord och jag tror att den kan vara riktigt vettig! Istället för att bara rida på samma volt hela tiden i arbetet så blir det lite variation och hästen måste vara uppmärksam på vad du ber den om eftersom det kan hända nya grejer hela tiden!
Exempel på variationer som jag ser:
- Bara tölta eller trava på volterna.
- Kortare tempo tölt/trav i de små volterna och länga stegelängden något på stora volten.
- Tölt/trav/galopp på stora mittvolten och skritt i de små volterna.
- Kontrast ställa hästen på stora mittvolten och då automatiskt böja åt rätt håll i de små volterna.
- Öppna/sluta på stora mittvolten och stäld med volten i de små volterna. Valfri gångart.
 
Ja men lite fantasi kan man nog göra allt med denna övning! Tror den kan vara jätte bra att köra om man har en tillräckligt stor tänings yta. ;)
Tror att jag själv ska köra lite på tempo växlingar i trav och tölt/trav på stora mitt volten och skritt på de små volterna. Det blir nog aldeles lagom svårt för Atli.
 
Fördelar?
Citat: "Fördelarna med den här övningen är många. Eftersom hästen får jobba i båda varven bidrar övningen till att den rakriktas – det vill säga att hästen blir lika stark i båda sidor.
Dessutom blir din häst både psykiskt och fysikt lösgjord. Fysikt eftersom den får ställa och böja sin kropp åt olika håll och med olika grad av ställning/böjning. Psykiskt eftersom den hela tiden ges en uppgift och därför måste koncentrera sig på dig som rider."
 
Lite ridinsperation nu i mörkret :)
 
Jossan

2012-11-24 @ 07:27:20

Skola på en lördag

Japp idag var det bara att kliva upp som vanligt. Vi har öppet hus på skolan så det är vanlig skoldag. Dock så är det helt klart värt att gå till skolan 3 timmar i dag och sen vara ledig hela måndag, väldigt bra egentligen. Och mig gör det inte så mycket, jag gillar öppet hus dagarna mer än vanliga skoldagar, det händer lite mer och det är lite roligt med allt folk. Sen har jag fortfarande överskottsenergi så det känns som om jag skulle kunna springa hur långt som helst.
 
Men nog om skolan. Igår fick Stelpa vaccin. Hon skötte sig exemplariskt, jag trodde inte ens veterinären hade stuckit henne för hon stod så lugnt och brydde sig inte alls. Duktiga flickan! 
Hon fick vila igår men blev ju ompysslad och fick köra lite trix. Iget fysiskt anstränagande men lite hjärn-gympa. Vi tränade "inkallning". Det var roligt. Först så ställde jag Stelpa någonstans, sen skulle hon stå kvar där silla medan jag gick en bit bort. Sen ropade jag på henne och så skulle hon komma. Efter ett litet tag så gick det riktigt bra. Hon kan bli så fokuserad när det finns godis så det är inte sant, då kan man få henne att göra nästan vad som helst.
Men på senaste tiden har Stelpa faktiskt känts lite ofokuserad. Det var inte alls samma sak på marken när jag började sätt igång henne. Jag var tvungen att hålla i henne mycket mer än vanligt och hon följde inte efter mig hela tiden, hon kunde bara vända och gå åt andra hållet eller fortsätta rakt fram när jag svängde. Hon vart snabbt ofokuserad om jag inte höll fast hennes uppmärksamhet hela tiden. Men nu känns det som om hon har hittat fokusen igen, vi får träna mer på det där så blir det säkert lika bra som förut igen.
 
Men nu ska jag iväg till skolan och sedan ut till stallet :D Får se vad vi hittar på, kommer nog bli något men vi tar det lite lugnt tror jag.
 
Något mer som märks än att hon är ofokuserad är hur stel hon är just nu. Kommer ta ett tag att få tillbaka henne till så vi som hon va innan. Då kunde hon ha frambenet nästan rakt fram när jag stretchade, nu går det inte alls lika långt men, men det kommer ;)
 
Kram Julia

2012-11-23 @ 15:38:00

Min otroligt viga häst!

Ja, ända sedan Atli började använda bakbena så mycket som han gör nu så har han blivit otroligt mjuk i rumpan! Han var mjuk innan också men nu är det typ extremt! Kolla:
Om jag ska förklara bilden lite så har han alltså bakhoven bredvid och i samma höjd som frambenets "knä".
Och det ser kanske ut som jag drar jätte mycket men det gör jag verkligen inte! Det går typ inte att dra när man sitter sådär.
 
Jag hoppas bara att han inte kan bli typ överrörlig av att stretcha för mycket..
Ska i alla fall inte försöka tänja ännu mera nu utan nu kör vi på att kunna hålla den där possitionen (inte bli stelare) och inte mer än det.
 
Jossan
 
 

2012-11-23 @ 11:20:00

Hästmänniskor

Uttrycket "hästmänniska" kan säkert ha flera olika betydelser och här är en av dom. Du får själv bestämma om du räknar in dig själv i "vi", men jag skriver så för jag vet att det finns flera som är på det här sättet. Jag vill inte dra alla över samma kant men det här är inte något som jag bara sitter och hittar på.
 
Hästmänniskor...
Vi vet vad vi vill, håller hårt på våra åsikter, tycker att vi själva alltid har rätt, vi vill vara störst, starkast och bäst. Vi vill va den som hoppar högst, springer snabbast, gör det finast, lyfter mest på benen, är uthålligast osv.
Detta gäller ju inte alla som håller på med hästar men många är mer eller mindre som beskrivningen. Det finns faktiskt personer som är nästan precis som beskrivningen. Och många inom hästvärlden har egna och bestämda åsikter, är det inte så? Och för endel så handlar det om att vara bäst.
 
En av Jossans kompisar pratade om tjejerna på hans skola som går hästprofil och sa såhär:
"det är ju som om de äger hela skolan..."
Och är det inte sant till viss del? Många av oss tar med leddarollen som vi har i stallet vart vi än går. Vi tar plats, har naturlig pondus och skaffar oss respekt rätt fort. Detta är ju något som man måste göra i stallet, ska det fungera så måste ryttaren ha ledarrollen. Och många bara fortsätter med ledarrollen när de går från stallet också, vilket kanske får oss att se ut som om vi äger allt.
 
Vi är lite starkare, lite mer härdade, lite snabbare, lite snyggare, lite kaxigare och helt enkelt mycket bättre än alla andra.
Ärligt talat så tycker vi nog att vi själva är rätt bra. Det vi gör är inte lätt, vem som helst kan inte göra det. Men vi kan för att vi är så bra. Vi får det svåra att se lätt ut. Och vi blir både fysiskt och psykist starka.
 
 
Att vi är som vi är betyder inte att "hästmänniskor" är bättre än alla andra. Att många "hästmänniskor" har den här starka viljan kan lätt bli ett problem. Tex när flera av dom ska komma överens. Den här situationen har jag sett många gånger och det är sällan som flera blir nöjda. Ingen vill vika sig för den andras vilja och alla vill ha de på sitt sätt.
 
Som sagt så är inte det här ett måste för alla "hästmänniskor" och det här är inte våran "fina sida". Men det är en sida som finns hos många i hästvärlden och jag tror det finns folk som känner igen sig.
Jag känner igen mig till viss del. Även om jag ibland klankar ner på mig själv så räknar jag inte mig själv som "bottenskrap". Jag är inte bäst men det finns många som inte kan göra det jag kan. Jag har inga problem med att bestämma och jag vet hur jag vill ha saker och ting. Men när det inte är mellan mig och hästen så har jag mycket lättare för att låta andra ta kommandot och göra på deras sätt.
 
Hur tycker och tänker ni? Vad är era åsikter kring detta?
 
Vi i hästvärlden vet ju hur vi är...vinnarskallar..."ska jag va med så är det mitt sätt som gäller eller inget alls..."
 

Kram Julia

2012-11-23 @ 07:21:37

Efter vaccination?

Hejsan!
 
Idag så är det tänkt att Stelpa ska vaccineras. Vi får se hur det blir eftersom hon har varit sjuk på sistonde men veterinären får kolla. Jag vill helst inte vänta med det för hon måste vaccineras snart om vi inte ska behöva göra om hela vaccinationen. Det var ett jobbigt läge hon blev sjuk på. Gjorde det inte medan hon var sjuk för tror inte man ska göra det, brukar ju vara så med människor.
 
Men i alla fall, dit jag ville komma med inlägget. Vilar ni hästarna efter vaccination?
Jag har hört olika från alla håll, vissa säger vila och lugn ridning några dagar, en annan säger att det är bara att köra osv. Det är både veterinärer och hästkunniga männsikor jag har hört detta från och vet inte riktigt hur jag ska göra. Stelpa brukar få lite lugnare ridning eller så när hon fått vaccinet, kanske vila dan hon fick det men vissa säger ju att de ska vila flera dagar.
Det beror kanske lite på vilket vaccin hästen fått men hur gör ni?
 
Kram Julia

2012-11-22 @ 10:10:00

Glömt att visa!

Har ju glömt att visa vilka fin jag fick av Jossan för ett litet tag sen :)
Söta va? Passar perfekt på Stelpas minihovar också, tack igen Jossan :)
 
Kram Julia

2012-11-22 @ 09:26:00

Min sadel

Jag måste bara få hissa min sadel! Undebaraste sadeln som finns! Riktigt skön att rida i och jag anser att det har hjälpt mig något med min stis också för även om jag sitter dåligt nu så satt jag ännu värre förut.... Jag satt riktigt illa i min gamla sadel. Man får i alla fall en korekt lodrät linje från höft till häl oh det finns ingen chans att du kan sitta i någon stolsits i den!
Dessutom så kan du rida hurlångt som helst i den utan att det blir obekvämt!
 
Nu är det så att min sadel glider lite... Men jag skyller inte det på sadeln utan på sadelgjorden och på Atlis mage... Den är en riktig kula nu.. Sen vet jag inte om jag skulle behöva skaffa ett nytt järn till den heller. En storlek större kanske inte skulle göra något.
Det är också bra med den! Man kan byta järn i den och det finns hela 6 storlekar att välja mellan!
 
Det är alltså en Eques Sella sadel som jag har och
 
en sånhär sadelgjord:
Och jag är rätt säker på att det är sadelgjorden som gör aå att sadeln glider. Så därför hoppas jag innerligt att jag kommer få en Eric le Trixerant gjord i julklapp!! Jag tror verkligen på att det är en bra gjord!
Dessutom så har en utav mina tränare en sådan gjord på en utav sina hästar och den var inte vältrimmad men sadeln låg perfekt ändå! 
Hoppas, hoppas, hoppas att jag får den!
Annars ska jag köpa den själv! Jag ska ha denna gjord!
 
Jossan

2012-11-21 @ 22:16:00

Dagens longering

Tjenare!
 
Oj, oj blogg.se ha gjort om! Ny startsida och bloggarna fungerar för mig nu :D Förut kom man alltid in på häst sidan när man loggade in men nu kom jag in på bloggen direkt. Tummen upp!
 
Nu till dagens pass med Stelpa, det blev lite longering på banan och hon skötte sig fin fint. Det var lite jobbigt när vi skulle ut för longergjorden är något förstor så vi fick linda in den med lindor och ha paddar på Stelpas rygg för att den skulle sitta ordentligt. Sen trasslade vi på longersystemet också, fast det ser egentligen bara svårare ut än vad det är... 
Men sen kom vi i alla fall ut. Började med att träna på att stanna för att se till så att hon lyssnade ordentligt, det gick rätt fort så då började jag med "dagens-övning", bommar. Började med att lägga ut de så att hon fick skritta och verkligen länga på steget i båda varven. Sen fick hon göra det med halsförlängare på också, och den hästen kan verkligen länga på halsen. Hon jobbade på väldigt fint. 
Sen travade vi lite på volt utan bommar. Det gick sådär, det var 50/50 trav och tölt och Stelpa var lite övertaggad i början och skuttade iväg för minsta lilla. Men efter ett tag fick hon orning på benen och vi började köra med lite bommar, nu låg de med ganska långt mellanrum men ändå så att hon höll traven. I början så snubblade hon och bommarna rullade hit och dit. Men det blev bättre och bättre och tillslut så gick det riktigt fint i båda varven. Hon jobbade även med överlinjen i traven nu, det är mycket lättare att få till det från marken än när man sitter på ryggen konstigt nog...
 
När vi kom in så blev det lite stretching för henne också men det märks att hon inte är helt igång, inte alls lika vig som hon brukar vara...men det kommer när hon kommer igång ordentligt. Kan ju inte förvänta sig att hon ska vara genom mjuk och kunna slå knut på sig själv när hon vilat 2 veckor.
 
Gammal bild på när jag longerar Stelpa
 
Kram Julia

2012-11-21 @ 22:15:44

Form!

Idag blev det ett pass på banan. Julia longerade och jag tränade :)
 
Jag började med att köra mycket mjukgörande! Mycket böja och flytta och stopp och framåt för att få honom uppmärksam och mjuk som smör!
Funkade jätte bra! Jag börjar tro att han är typ hälften dressyr ponny eller nått för allt kommer så naturligt för honom. Han bara gör, inga problem! Ibland gör han dock för fort och ibland så gör han det som han tror att han ska göra utan att lyssna på mina hjälper mer än vad han vill.
 
Traven var riktigt fin faktiskt! Han jobbade bra redan från början! Han har på senaste tiden varit lite stel i traven innan jag töltat men inte idag! Skönt. Dock har jag fortfarande jätte problem med att sitta ner i traven eftersom jag glider som smör i en het panna i min overall.. Men men jag försökte träna på att hitta balansen på annat sätt istället och det gick hyfsat men det är en metod som aldrig kommer att funka om vi ökar traven...
 
Tölten förvånade mig idag faktiskt! Eller ja, jag lägger alltid märke till att han jobbar med bakbena på en helt annan nivå nu än förut men idag var det något extra tror jag! Jag gick i form i tölten utan att tappa bakbena! Då fick jag den där upprymda kännslan igen som man på något vis strävar efter hela tiden. Det var faktiskt första gången som han verkligen, verkligen gick i form och hade bakbena med sig! I båda varven dessutom! Defenitivt svårare i höger varv men det gick!
Sen är han ju underbar just nu också för jag behöver bara använda små hjälper för att flytta rumpan på honom i tölt och vips så är baken med igen! Förut var jag tvungen att använda hela kroppen för att rubba honom i tölten så det är skönt att det ändrats!
 
Körde även galopp på volt i båda varven innan jag avslutade. Han har mycket starkare höger galopp än vänster så det gick bättre i höger men vänster är inte helt efter den heller! Men det märks att det är jobbigt!
 
Sen gjorde vi favorit grejen i slutet av rid passet som jag tänker skriva om i ett annat inlägg.
 
(som (sagt vill jag påminna om att vi inte av överens om tempot jag och Atli, när vi fottade denna dag.)
 
Jossan

2012-11-21 @ 07:37:00

Har jag någonsin...

... skrivit om hur mycket jag ÄLSKAR tiger balsam?!
Bästa uppfinningen på denna jord alltså! Helt underbart!
Huvudverk? Tigerbalsam!
Myggbett? Tigerbalsam!
Muskelverk? Tigerbalsam!
Förkyld? Tigerbalsam!
 
Tigerbalsam är lite som silvertejp fast för kroppen! Om det inte går att fixa med Tigerbalsam så är det trasigt! Haha! Nja.. Kanske inte riktigt så men nästan! För mig är det iallafall så!
 
Sen älskar jag den brännande härligt varma känslan som uppstår! Man verkligen känner hur den går in i musklerna och fixar så att man blir mjuk igen!
 
Hiss till tigerbalsam!!
 

Jossan

2012-11-21 @ 00:08:36

Made my day <3

Weii! Idag red jag Stelpa ordentligt för första gången på...vet inte, men det känns som hur länge som helst som... i alla fall. Jag blev på så bra humör av det! Gjorde min dag och alla mina problem blev lite mindre.
Jag kan ju inte säga att det gick jätte bra men åhh vad jag saknat det. Stelpa kändes, inte helt oväntat, rätt stel och var lite seg på att reagera i början. Men jag jobbade mycket böja och mjukgörande och det hjälpte till slut. Skrittade bara idag, men hon var pigg och verkade inte alls sjuk. Sååååååååååååååå häääääääääääääääär skönt!
Imorron hade jag tänkt försöka mjuka upp henne lite mer på banan och longera lite, ahh så taggad asså! Det är verkligen min drog och jag är som ett barn på julafton just nu!
 
Här kommer lite bilder från dagen innan jag ska hoppa i säng så att jag överlever musikprovet imorron och kan komma ut till min underbara lilla häst :D
Bara dålig mobil bilder men det är såhär det ser ut hos oss. Haha, hästarna ser ju lagom lurviga ut :P
 
Och vad har hänt med Stelpas hals?? Korsning mellan kallblod och shettis? :P
 
Kram Julia

2012-11-20 @ 22:28:11

Att jag alltid ska underskatta honom...

Jag fick ingen vidare wow känsla idag även om jag känner att jag borde ha fått det... Han gick verkligen fint idag! Klockren tölt nästan lite passaktig vilket faktiskt är positivt i mina ögon! Haha! Då tänker han iallafall lateralt istället för diagonalt vilket han måste för att tölta riktigt bra ;)
Bakbena var med suuper mycket och jag kunde till och med få honom att hålla formen en bra bit i kort tempo tölt! Galoppen var också super! Lite platt i bland kanske men vi kunde galoppera jätte långsamt och i en fin form! Där fick han träna magmuskler må jag säga!
Traven var nog också fin egentligen men jag har så svårt för att rida trav i overallen...
Och det kanske är därför jag inte känner att jag får någon wow känsla heller... Jag rider så fruktansvärt dåligt i overall.. Det går inte att komma undan. Jag åker som en vante sadeln och i dom stora byxbena. Allt bara glider känns det som... Inte är det kul iaf.
Tölten och skritten är det enda som går att rida ordentligt. I traven och galoppen så måste jag knipa åt lite med knäna för att sitta ordentligt men overallen gör att jag inte kan det för mina knän glider iväg och jag studsar som en studsboll på ryggen på honom. Och om jag ska rida lätt får jag inte tag på honom på samma sätt som när jag sitter ner.
Nej. Diss till overallen!

Men en sak är klar iallafall! Jag tor jag har en rätt fin häst ändå ;)
Här var vi för ett år sedan. Nu känns det som vi är tillbaka där igen fast kanske något bättre eftersom jag inte måste driva så med hälarna för att han ska tölta sådär... ;)
 
Jossan

2012-11-20 @ 09:45:00

Söndagen

Kom just på att jag inte berättade vad jag gjorde i söndags! Och jag gjorde faktiskt något lite annorlunda med min plutt.
Jag longerade honom!
 
Det var ett tag sedan jag gjorde det nu. Jag gjorde det ju ganksa mycket när han kom hem från Ultuna och då tränade vi på att stanna och vända när jag bad om det. Stanna funkade så där och vända funkade alldeles för bra...
Det var ungefär samma sak i söndags. Fast stanna funkade ganska bra efter en stund.
 
Jag longerade med snodd eftersom jag inte orkade krångla men longeringssystemet... Julia får visa mig hur det funkar sen ;) Men snodden funkade utmärkt. Han var något seg i början av longeringen och tycke snodden var lite konstig men sen fattade han vad han skulle göra och att det var rätt kul och då blev det lite mer fart!
Han var faktiskt ortoligt duktig! Jag hade tagit fram lite bomar också som han skulle få kliva över. Han brukar aldrig lyfta på fötterna tillräckligt eller inte konsentrera sig tillräckligt för att inte slå i bommarna hela tiden. Men då gjorde han det! Han travade och skrittade över dom utan problem! Det var bara mot slutet som han vart lite trött som han flyttade på en bom.
 
Testade även galoppen på volt och det gick super så fort jag kom på vilket komando han lyssnar på för att gå upp i galopp.... Haha! Men sen funkade det.
Hande tänkt att han även där skulle få gå över en bom men såg att det var en utmaning nog med volten... ;)
 
Duktig var han iaf!
<3
Jossan

2012-11-19 @ 08:38:00

Fördelen med unghästar

Vet ni vad jag just kom på? Jo, jag kom precis på fördelen med att skaffa sig en unghäst.
Vill ni veta vad fördelen är? Jo, det är att man kan forma hästen precis så som man vill ha den.
 
Och det är exakt vad jag har gjort med Atli! Han är enligt mig precis som jag vill ha honom! Självklart vill jag att gångarterna ska utvecklas mer. Där är vi inte där jag vill att vi ska vara, eller jag vill inte att det här ska vara vårat bästa, för jag vet att han kan mer än det här.
Men jag syftar mer på hur han är i handen, hur han lyssnar på hjälperna och hur han lär sig.
 
Det finns ingen som har suttit och ridit sönder honom (förutom jag då eftersom jag faktiskt förstörde hans tölt med att inte vara tillräckligt konsekvent). Det är ingen som har suttit och slitit i min häst så att han blivit stum eller ridit honom fel så att han har blivit stel. Det finns nästan inget (förutom tjurskalligheten) som man måste gå igenom först för att få resultatet man vill ha.
 
Nu säger jag inte att det måste vara så att någon har förstört hästen någon gång bara för att man köper en häst som är äldre. Men du kan ju inte få någon garanti på att det inte varit så.
Och självklart kan man forma även en äldre häst precis som man vill ha den men jag inbillar mig att arbetet blir lite lättare om man har en unghäst som inte varit med om så mycket.
 
Men jag har i alla fall kommit på att jag gillar det. Jag gillar känslan av att jag kan forma min häst som jag vill ha honom redan från början utan att behöva stöta på problem som någon annan orsakat tidigare.
 
Vad föredrar ni? Unghästar eller äldre hästar?
 
 
Jossan

2012-11-18 @ 16:01:43

Usch...

Usch, jag hatar att vara sjuk... Nu mår jag verkligen inte bra. Eller ja nu mår jag bättre men det har inte varit någon rolig natt. Va ute hela förmiddagen igår och frös. Sen slängde jag i mig lite mat på vägen ut till stallet.
Stelpa verkade pigg. Hon har igen feber längre och verkar ha stabil temp nu. Tog ut henne på plan och lekte lite med henne för att se om hon började hosta eller så när hon sprang. Vi sprang och sprang men hon hostade eller snorade inte. Sen så blev hon rädd och kastade sig iväg och galopperade lite. När hon stannade sen så hostade hon två gånger och det kom lite, lite snor när hon frustade men hon är helt klart bättre. Så det är skönt, verkar hon inte sämre på tisdag så börjar jag nog sätta igång henne lite lugnt då.
 
Så det var väll bra att Stelpa verkade bättre men när vi kom hem så mådde jag inge vidare. Gick raka vägen till toan när jag kom hem och kräktes. Vet inte om jag är magsjuk, om jag ätit något dåligt eller om det ät stress men jobbigt var det. Sen somnade jag efter ett tag men har inte precis sovit bra inatt... Men nu mår jag bättre så jag har planerat att vara frisk på tisdag i alla fall, får se vad jag orkar imorron...
Jossan skulle kolla till Stelpa idag för det blir inget stall för mig idag.
 
Usch, nu är jag riktigt trött på all sjukdom. Önskar bara att Stelpa blir frisk igen så att jag kan få komma tillbaka till mina vanliga rutiner och att jag bli frisk så att jag kan åka till stallet regelbundet när jag ska. Det värsta är att jag har ju varit rätt stressad senaste tiden och vet inte hur jag ska kunna fixa det när jag ska vara i stallet mer och längre också. Men vem vet, kanske blir det bättre när jag får tillbaka rutinerna... hoppas det.
Känns som om alla mina inlägg nu för tiden är likadana men usch, det känns verkligen som om hela mitt liv är helt uppochner och allt bara kommer utan någon planering alls...
 
Kram Julia

2012-11-18 @ 00:53:00

Vad är det nu då?

Ja, den här gången är det inte Atli som är dålig iaf... Men jag däremot har en väldigt konstig känsla i min höft som jag inte alls gillar... Jag styrke tränade ju lite i onsdags och då fick jag träningsvärk speciellt i benen och lite i höfterna men det har gått över helt i benen nu så den här värken (stavas det men e eller ä?!) är något annat...
 
Det skulle ju vara just snyggt om jag börjar bli sjuk när han är frisk....
 
Deppigt värre.... Men jag kan glädja er med de nya/gamla ovisade bilderna från när vi fottade sist :)
 
Liiite under tyglen men vi bråkade lite om tempot denna dag... Och detta är hans kontring på att jag säger stopp i de flesta fallen..
Jag måste säga att jag har blivit otroligt bortskämd med hans gångarter på sista tiden...
Speciellt traven! Jag tycker att den har känns markbunden och kort och så är det så där!? Jag blev riktigt förvånad när jag såg svävet!
Jag underskattar min fina kille alldeles för mycket!
 
Jossan

2012-11-17 @ 11:20:30

Lite ovisade bilder

 
Lite gamla bilder men ni kanske vill se ändå, tyvärr inte så många på Jossan... Åhhh jag vill att Stelpa ska bli frisk. Det blev inget stall igår, jag var visst för sjuk... men jag känner mig mycket bättre idag så ska göra ett nytt försök i eftermiddag.
 
Kram Julia

2012-11-17 @ 09:09:00

Min utrustning - Bett

Jag har sett flera bloggar som har kört en genomgång av vad de använder sig av för utrustning och nu tänker jag då göra det samma eftersom jag tycker sådant är lite intressant!
 
Det jag tänker börja med är då att visa mina bett som jag använder och med dom förljer en utverdering av dom. (Jag är ingen bett-extert utan det här är mina slutsatser och åsikter av vad jag läst och kännt)
 
1.Bombers Eggbutt Eliptical

Det här bettet var det första bombers bettet jag köpte och jag kan säga att jag är minst sagt nöjd med det! Det är mycket smalare än vanliga bett och det gillar jag. Hästens mun är ju inte gjord för att ha bett i munen och har därför inte plats för så tjocka bett så därför föredrar jag smalare bett.
Jag tycker att Atli verkligen vågar ta stöd i det här bettet, kanske lite för mycket ibland.. Så det kanske till och med är lite för milt?
 
2. Tredelat bett men lite tungfrihet från Hööks (tror jag)
Det här är egentligen Julias bett men jag har tagit det ;) Ne, Jag har fått låna det man jag ska någ köpa det av henne för Atli funkar super på detta bett! Blir mjuk som smör och vågar ta stöd fast blir inte tung i handen. Har även läst att lösa ringar ger även snabbare eftergift än fasta och det verkar vara poppis hos Atli.
 
3. Tredelar Sweet-Iron bett - lösa ringar
Kanske inte favoriten hos Atli men ett bett som funkar på de flesta hästar skulle jag nog säga. Funkat bra på alla som jag testat det på i alla fall.
 
4. Rakt bett - lösa ringar
Även här lösa ringar. Hade dock tänkt köpa detta bett med fasta men så blev det inte.
Första gången jag red på det blev han väldigt tung och okänslig för handen. Sen har han funkat bättre och bättre tycker jag. Dock kan han bli lite stark på detta bett.
 
5. Bombers Happy-tongue - lösa ringar
Japp, även detta bett med lösa ringar. Helt av en slump faktiskt! Dock passar alla betten jätte bra och i min ägo så har han aldrig haft sår i mungiporna hittills.
Jag skule vilja säga att detta är det skarpaste bettet jag har. Det trycket ju ganska mycket mot lanerna på hästen vilket gör att om hästen tjafsar för mycket så är det nog ganksa lätt att det blir blåmärken på lanerna också. Dock gillar Atli bättre att ha tryck mot lanerna än mot tungan. (jag har testat) Så det passar honom ganska bra ändå.
Dock använder jag inte detta bett när jag vet att han har en tjafsig period utan mer när det går bra. Då går det oftast ännu bättre på detta bett.
 
6. Hackamore
Jag har ett men använder det sällan. Tycker att det är otroligt svårt att rida på och hästarna måste nog vänja sig också tror jag. Dock har jag testat det en gång och det gick hyfsat.
 
Varför skulle jag behöva fler bett kan man ju undra.. Jag har ju fler bett än vad jag behöver... Men jag byter faktiskt regelbundet mellan alla dessa bett och Atli funkar super på det.
 
Använder ni någon utav dessa bett?
 
Jossan

2012-11-16 @ 11:24:00

Boktips

Hej, hej!
 
Ja det här är inte hästrelaterat men skulle behöva lite tips. Boktips faktiskt. Vi har läsvecka nästa vecka på skolan så kommer behöva några böcker att läsa. Så har ni några bra tips så tar jag gärna emot dom :)
 
 
Det är sånt här jag läser, mest fantasy, men kan ju läsa hästböcker och vanliga "flickböcker" också. Kan tipsa om böckerna på bilden också, bra böcker och författare ;)
Kram Julia

2012-11-16 @ 08:47:00

Vill-ha-bett

Om det är något som jag är sugen på att testa så är det EE-bettet. Jag vet inte om Atli skulle funka bra på det eftersom det är lite likt happy-tounget som han bara funkar på ibland.. Men samtidigt så funkar han alltid på alla tredelade bett jag har och EE-bettet är också tredelat sådet kanske skulle funka bra ändå.
Och när han funkar på Happy-tounget så är han underbar! Tänk att få den känslan lite oftare..
 
 
Sen vet jag att både jag och Julia skulle vilja ha varsitt två delat lock-up från Bomber. Ingen utav oss har två-delade bett för vi är båda emot dem eftersom dom kan vika sig så hämskt. Men med lock-up så kan dem ju inte det så det skulle vara ett alternativ. För det känns ändå som om det blir lite enformigt med bara tredelade bett eller raka bett hela tiden.
 
Har ni någon erfarenhet av dessa bett?
 

Jossan

2012-11-16 @ 08:21:07

I min egna lilla värld

Hej, hej!
 
Ja nu sitter jag i skolan och väntar på att vi ska börja, känns som om hela dagen kommer gå ut på att ta slut... Jag håller också på att bli sjuk nu. Alla blir sjuka känns det som. Jag är i alla fall snorig och det är lite tungt att andas men fan heller jag ska till skolan hade jag bestämt. Får se hur det blir på gympan idag annars så ska jag väll klara det.
Sen när jag blivit befriand från skolan för den här veckan så ska jag ut till stallet, inte en chans att jag hoppar det när jag lidit mig igenom en hel skoldag. Det kommer i alla fall bli lättare att andas där ute tror jag. Hoppas att jag och Stelpa kan byta nu så att hon blir frisk, då kan jag vara sjuk inga problem bara hon blir frisk någon gång.
 
Men nu ska jag forsätta kämpa mig igenom skolan, känner att jag kommer sitta med hörlurar och musik i öronen större delen av dagen, i min egen lilla värld...
 
Lite vad jag lyssnar på för er som också tänker lyssna på musik hela dagen ;)


 
Kram Julia

2012-11-15 @ 22:34:00

Min drog - ur Jossans syn

Jag känner likadant som Julia. Här ska ni få höra:
 
 Idag var det första gången på en vecka som jag kunde sova utan att vakna 17 gånger samma natt. As skönt!!

Det började redan i fredags, mina "abstinensbrsvär".
Jag har alltså "abstinensbesvär" för att jag inte har ridit på typ två veckor.
Ni kan ju tänka er det här: Jag har ridit 5 ggr i veckan kontenueligt i 5 år. 
Att sedan sluta tvärt är ingen hitt för kroppen...
 
Jag har dessutom inte bara överskottsenergi utan jag är trött också. Jag är trött i huvet och mina ögonlock väger bly men men kropp är redo att springa maraton! Efter kl 4 på morgonen måste jag tvinga mig själv att ligga kvar i sängen och försöka sova lite till....
 
Men igår red jag och sen gjorde jag styrke övningar hemma och då sov jag hela natten lång! Och idag fick jag känna på hur trött jag verkligen är......
 
Jag lider med Julia som måste stå ut ännu längre!
 
har ni haft denna extremt jobbiga kännsla någon gång?
 

jossan

2012-11-15 @ 19:10:00

Min drog

Ja jag skulle verkligen kunna säga att ridningen är min drog här i livet. Jag mår dåligt utan den. Nu är ju inte dorger bra för kroppen, men ridning är det så lite skillnad är det ju men det är ändå som en drog.
Stelpa har varit sjuk i drygt två veckor nu, alltså så har jag knappt ridigt ordentligt på två veckor och nu börjar det blir jobbigt på riktigt.
För det första så har jag sån sjuk överskottsenergi, jag kan inte sitta still och känner hela tiden ett behov av att röra på mig. Det kryper i hela kroppen och man vill bara göra något. Det är helt hemskt, nu är det ingen skön känsla av att känna sig pigg längre utan det börja bli för mycket. Det känns som om man snart inte kommer kunna kontrollera musklerna längre.
För det andra så kan jag inte sova på kvällarna. Ligger och bara rullar runt i sängen. Kan inte hitta ett bekvämt sätt att ligga och benen vill bara springa. Här om dagen så låg jag och sparkade i madrassen för att få röra på benen. Man kan ligga och spänna hela kroppen jätte länge bara för att känna sig lite ansträngd och vilja slappna av.
För det tredje så tror jag inte att det är bara fysiskt man märker det. Det känns psykiskt också, jag är typ understimulerad. Igår i skolan så gick jag och såg fram emot matte lektionen. Jag bara ville att rasten skulle ta slut så att jag kunde få en matte uppgift och något att göra. Och matte är inte mitt favoritämne i alla fall.
 
Jag har aldrig förut känt ett behov av att träna men nu är det helt sjukt. Körde stryke träning i tisdags och igår. Då körde jag 100 situps, 100 rygglyft, 100 armhävningar och 50 benlyft? (vet inte vad man kallar det men i alla fall...) och då kändes det bättre, då började man känna sig trött. Idag så var jag ute och sprang, tror inte man kan kalla det jogging, inte så långt men jag sprang rätt fort. Och allt detta bara för att få känna sig trött...
Vet inte om det är normalt att bli såhär när man inte får träna men såhär ser faktiskt dagsläget ut, jag behöver min drog!
Sen har jag fått ett sjukt tävlingssug också, det hade jag inte när Stelpa var igång då ville jag hellre träna men nu skulle jag göra nästan vad som helst för att få tävla, för att få träningsrida, bara för att rida! Ge tillbaka min drog! 
 
// Desperat tjej

2012-11-14 @ 21:10:00

Vad är det?

Idag var det första gången jag red sen förra tisdagen och än en gång så har jag hållt på att krypa ur skinnet... Men det tar vi i ett annat inlägg.
 
Idag vet jag inte riktigt vad jag ska tro... Är Atli sjuk eller inte??
Han var jätte seg idag. Dock fick han inget större flås även efter jag hade galopperat.
Det ran lite ur näsan på honom men det var inte snor. Han hostade inte heller så jag förstår inte varför han var så seg!
 
Kanske bara var en dålig dag. Ska fortsätta rida som vanligt nu i alla fall så får vi se om det blir bättre eller sämre.
 
Julia var ju också ute idag och borstade Stelpa och tog sen en liten barbacka tur med mig när jag skulle skritta av.
Och inte ens då var Atli särskillt pigg... Kanske tyckte han att han hade gått klart då inte vet jag..
 
Om dom bara kunde prata!!!
 
 
Kram! Jossan


2012-11-14 @ 12:25:45

HISS

Japp tro det eller ej men jag tänker hissa bloglovin. Det är faktiskt ett väldigt bra och enkelt sätt att följa bloggar. Man ser på vilka bloggar det finns nya grejer att läsa och det är lätt att läsa bloggarna från bloglovin.
 
Så en hiss till det och ett tips till er, bloglovin!
 
Kram Julia

2012-11-13 @ 21:12:00

Ensam i stallet...

Idag så var Jossan på Twinight, twilight maraton och sen premiären på den nya filmen för er som undrar(på bio alltså...), så jag var ensam i stallet. Stelpa verkade pigg och glad och var bara lite snorig när jag tog in henne. Borstade och fixade med henne sen tog vi en liten barbacka skritt tur i mörkret.
Stelpa var pigg men ville vända hem hela tiden, vet inte om de är för att hon är lite sjuk eller för att hon var ensam. Hon är inget fan av att rida ut själv precis.
I alla fall, när jag kom tillbaka till stallet så hade hon lite snor i ena näsborren och då var det lite tjockare och vitt. Sen när jag började hålla på med höet så började hon hosta. Tror inte det kan vara för att jag höll på med höet för det är alldeles för öppet och för lite damm för att hon ska kunna hosta pga det. Men i alla fall så hostade hon endel då så hon fick hoppa ut i hagen med regntäcke på.
Jätte jobbigt att vara ensam i stallet, man har ingen att disskutera med. Försökte diskutera med mig själv om hur jag skulle göra med täcke och sådär men det var ju helt värdelöst. Jag kunde inte komma fram till något och sa bara emot mig själv. Får disskutera med Jossan imorron och förhoppningsvis komma fram till något då.
Här kommer lite bilder från dagen i alla fall.
Pigga sjuklingen... haha pälsen får henne att se rundare ut...
 
Hej för-ansikte!
 
Haha, min kompis i stallet idag när Jossan inte va där :P
 
Kram Julia

2012-11-13 @ 12:34:00

Ny favorit!

Jag skrev ju att Illingur är min favorit hingst för ett tag sedan men jag har ångrat mig.. Jag har sett världens vackraste hingst! (enligt mig)
 
Krummi frá Blesastöðum!
 
Kolla in denna snygging!!
 

Totalt: 8,53                                   

Exteriör: 8,13                                       Gångater: 8,80

Huvud: 8,0                                                Tölt: 9,5

Hals/manke/bogar: 8,5                               Trav: 9,0

Rygg och kors: 7,5                                     Pass: 7,5

Propotioner: 8,5                                         Galopp: 9,0

Ben (kvalitet): 7,5                                       Spirit: 9,0

Benställning: 7,0                                        Form under ryttare: 8,5

Hovar: 8,5                                                  Helhetsintryck: 8,5

Man och svans: 8,5                                    Kort tölt: 8,5

                                                                Canter: 8,5

 

Mumsig häst!

Hittar inte någon webbsida till dom som äger honom nu men han står i Danmark i alla fall.

Jossan


2012-11-12 @ 17:19:26

Hemma!

Japp nu är jag hemma igen och jag har haft en toppen helg. Det var jätte kul att träffa alla roliga människor och jag tror det var bra för mig att få göra något. All dans och volleyboll gjorde så att jag inte är lika överspeedad längre, har varit lite så eftersom jag inte ridit på typ hur länge som helst känns det som.
I alla fall, Stelpa går med täcke nu och är förhoppningsvis på bättringsvägen. Ska kolla närmare på det imorron för idag ska jag iväg på möte. Förhoppningsvis så blir det bra nu och så kan vi sätta igång henne igen, blir det inte det så ska vi kanske prata med en veterinär.
 
Har inte så mycket att säga mer än att jag vill få börja rida igen nuuuuuuuu!!!
Haha förvirrat ekipage...?
 
Kram Julia

2012-11-12 @ 12:41:00

Läsar fråga!

Har ni klippt era hästar? Varför? Varför inte? Och hur har ni klippt dom?
 
(första gången vi klippte hästarna)
 
Kram! Jossan

2012-11-11 @ 17:03:00

Roligt!

Idag så lekte jag och Atli! Och för första gången så lekte vi faktiskt!
Jag sprang som en tok och han sprang efter kanske inte riktigt lika entuseastisk men han sprang och slängde med huvudet och verkade uppskatta det.
Gjorde också så att jag tog tre steg framåt och sen backade jag tre steg igen och han gjorde precis som mig. jag gjorde också så att jag sprang och sen helt plöttsligt stannade jag och han var med hela tiden och läste mitt kroppsspråk perfekt och stannade vid min sida utan att springa på mig.
Super kul var det! Han var uppmärksam och framåt och ville vara med mig.
 
Tränade även lite spanskskritt och det börjar arta sig ordentligt nu! han kan lätt tre steg sen blir den en liten miss och sen tre steg igen. Duktiga killen!
 
Julias föräldrar och en utav lilla syrrorna var också med ut och körde lite horsmanship med Stelpa. Och av det jag såg så såg det bra ut :)
 
Kör ni mycket horsmanship med era hästar eller bara om det behövs?
 
my sweet, sweet love!
 
Kram! Jossan

2012-11-11 @ 12:37:00

Min matte!

Det är en sak som har kommit mer och mer på sista tiden är att Atli har blivit väldigt "mammig" med mig. Eller jag kanske ska kalla det "mattig" haha!
Han anser helt enkelt att jag är hans. Inte så att han bestämmer över mig utan jag kan bara vifta lite lätt med handen så ger han mig plats. Men det är mer så att ingen annan häst får hälsa på mig och jag får heller inte hälsa på någon annan än honom. Han går jämt efter och jagar bort alla som försöker bryta mot om reglerna. Jag får bara rikta min uppmärksamhet mot honom. 
Tex. igår när jag skulle hämta in Stelpa ifrån hagen. Jag hade henne i grimma och skulle gå till grinden. Då kommer han den jäkeln och försöker jaga bort henne. Så långt har han faktiskt inte gått förut. Jag hade dessutom redan pysslat med honom innan jag tog henne.
Men då var det bara för mig att morra lite och vifta med handen så höll han sig på avstånd.
 
Jag tror allt blir lite värre av att jag inte ridit honom på 5 dagar nu också vilket leder till att jag inte håller på med honom lika länge heller. Jag brukar ju ägna ca 2 timmar åt honom, nu har det blivit 20 minuter.
 
Plutten kanske saknar sin matte mer än någon sin nu!
 
Är era hästar "mattiga"?
 
Kram! Jossan

2012-11-10 @ 11:07:00

Läsar fråga!

Har ni grimma på i hagen? Varför, varför inte? :)
 
 
Kram! jossan

2012-11-09 @ 19:53:38

Update!

Jag och mamma var ute för att kolla till hästarna idag och vad vi kunde se så var dom bättre idag!

Atli var inte snorig alls när vi tog in honom från hagen och i stallet så rann det lite genomskinligt ur näsan men det kan ju bara pga kondens också. Annars var han helt red i näsan och inte ett spår på förkylning.
Skönt!
Temp på 37,6 igen. Slår aldrig fel! Som tur väl är.

Stelpa verkade också bättre idag. Igår när vi var och såg till dom så hostade hon säkert 15 ggr på de 20 minuterna vi var där. Väldigt ofta med andra ord.. Så ofta har hon inte gjort det förut.
Men idag hostade hon en gång på 20 min så en förbättring kanske?
Hon var även väldigt snorig igår men inte lika mycket idag. Hon var inte helt ren i näsan lite kladdig med det rann inget snor i alla fall.

Så dom var nog bättre idag ändå. Vi får se hur dom är imorgon.
Vet inte hur jag ska göra med Atli. Om jag ska testa rida honom en kortis imorgon för att se om han blir snorig kanske?
Han var inte snorig i förrgår, igår eller idag men lite snorig efter ridpasset i tisdags..
Det är svårt att avgöra.. Men jag tro jag ska ta en kort tur på honom imorgon känna lite på honom och få lite puls på honom och se om han blir snorig.

** Hur skulle ni göra i mitt fall? **

Kram! Jossan

Lika pigg som på bilden är han i alla fall!


2012-11-09 @ 15:25:00

Atlis färgändring

Jag tänkte kolla i arkivet och lägga upp bilder på Atli för att se hur hans färg har förändrats under tiden jag haft honom
Oktober 2011
 
Januari 2012
 
Mars 2012
 
Juni 2012
 
Augusti 2012
 
Oktober 2012          (kolla den svarta månen i pannan!)
 
Liite skillnad där måste jag säga...
Det går nog fortare än vad man tror det här med färg bytet. Vilket jag inte riktigt gillar. Jag vill att han ska vara mörk läänge!
 
Jossan

2012-11-08 @ 15:10:00

Rida i sadel utan sadelgjord - OK! Utan sadel? Aldrig!!

Haha. Hur tänker hon nu undrar säker ni? Men så är det häldre sadel utan sadelgjord än utan sadel.
 
Ibörjan avmin tid med Atli så ville jag inte späna sadelgjorden så hårt. Eller ja.. Jag trodde att jag hade spänt den tillräckligt men han var duktigare på att spänna ut magen än vad jag trodde... Så efter ett tag när jag suttit upp och ridit en stund så slutade han ju späna ut magen och dessutom så drog han in magen lite extra eftersom han arbetade med magmusklerna. Då hängde alltid sadelgjorden 3 cm under magen på honom helt löst... Och så kunde jag sitta och rida ett helt ridpass utan att märka någonting!
Nu spänner jag ju den mer men jag red med den så i säkert 1- 2 månader utan att ha spänt den tillräckligt.
 
Desutom så kan jag hoppa upp i sadeln helt vanligt utan att ha någon sadelgjord alls och jag rubbar inte sadeln. Det är lite häftigt! Eller jag kunde iaf. Jag har aldrig vågat göra det i min sadel. (det var en kille som övertalade mig att göra det i hans sadel en gång)
 
Så att rida i princip utan sadelgjord är inget problem ;) Dock skulle jag aldrig få för mig att ta av den...
 
Men att rida barbacka! Usch! Det är hur läskigt och äckligt som helst!!!
 
Jag har bara gjort det en gång på Atli och ja.. Det kanske ni kan gissa hur det gick.... ;)
 
Kram! Jossan

2012-11-08 @ 08:13:01

Sjukanmälda.

Hej!
 
Ja både Atli och Stelpa är ju förkylda nu och det är fler hästar i hagen som har åkt på den här snuvan. Jag skrittade bara Stelpa lite i tisdags. Hon var jätte pigg men hostade endel så hon är sjuk. 
 
Det blir vila för hästarna veckan ut men vad jag ska göra med mig själv vet jag inte. Jag har ju behov av att göra något nästan hela tiden... Usch jag lider verkligen med dom som har sina hästar sakade eller så under lång tid. Visst har man förstått att det är jobbigt och så innan men inte förän i tisdags insåg jag hur jobbigt det var att inte få rida. Det kan vara mysigt och sitta och åka häst ibland men inte hela tiden. En gång i veckan räcker verkligen. Jag kommer typ bli tvungen att gå ut och springa varje dag eller så om Stelpa ska fortsätta vila. Tur att jag ska iväg över helgen så att jag har något att göra i alla fall.
 
Men nej, usch och fy för när hästarna blir sjuka. Snälla Stelpa, hoppas att det inte är något allvarligt och bli frisk fort...
Jag måste få rida igen!!!
 
Kram Julia

2012-11-07 @ 16:02:06

En riktig upplevelse!

Igår var det första gången jag red Atli på en hel vecka! Jag höll på att krypa ur skinnet de sista dagarna! Haha! Jag blir verkligen, verkligen rastlös om jag inte får rida! Jösses alltså!

Men han var hur pigg som helst när vi tog in dom men han var liite, verkligen lite blöt i näsan så jag tempade honom för säkerhets skull men det var 37,6 som vanligt! Det är verkligen hans temperatur! Var ända gång jag tempat honom så har det varit 37,6!
Så det var inte fel på honom, trodde jag....

Han var pigg som satan i ridningen och otroligt känslig för hjälperna och snabb i reaktionerna samtidigt som han verkligen lyssnade på mig!
Alltså, han var helt super duper underbar!!

Och då gick det upp för mig. F*n vilken j*vla häst jag har!
Han är verkligen otroligt fin och bara 5 och ett halvt år. Det han visar nu skulle vi kunna utveckla ännu mer och det han visar nu är helt underbart!
Jag har redan fått 6or för galopp, trav och skritt. 6,5 till och med! Och inte bara en gång.
Och han är fortfarande bara 5 och ett halvt?!
Jag kan gå långt med denna häst bara jag vill. No doubt about it!
Jag har ägt denna häst i över ett år och det har inte gått upp för mig förrän nu. I alla fall inte så självklart som det var igår.
Det var en mäktig känsla kan jag säga!!

Sen så blev jag lite besviken... :(
När jag hoppade av honom så såg jag att han var snorig = förkyld.
OCH JAG ÄR SÅ OTROLIGT TAGGAD PÅ ATT RIDA?!?!?
Nej! Inte kul!

Aja det blir vila igen då för hans del. Inte mycket att göra åt.

Idag ska Julia och jag i alla fall ta tag i alla våra läder grejer och ge dom en väl behövlig smörjning!

Kram! Jossan


2012-11-06 @ 10:20:00

Denna vecka... kommer bli en snabb vecka!

Måndag: 4H - rida och möte!

Tisdag: Rida Stelpa om hon är frisk. Kanske ut en sväng.
 
Onsdag: Rida Stelpa! Får se vad vi hittar på...
 
Torsdag: Ta det lugnt och packa.
 
Fredag: Ledig från skolan för att först röntga ryggen sen åka på VDK! (VDK står för volleyboll och dans kurs vilket är något som jag ska på den här helgen med 4H).
 
Lördag: VDK!
 
Söndag: VDK!
 
Tror den här veckan kommer gå ganska snabbt, hoppas att jag hinner andas också. Började måndagen med huvudvärk hela dagen så vi får väll se...
Men vi gillar ju när det går snabbt :P
 
Kram Julia

2012-11-05 @ 22:13:00

Sista gången

Idag var sista måndagen på 4H. Jag måste dra ner på något och få mer tid på något sätt. Eftersom skolan inte är något alternativ så blir det tyvärr 4H den här gången. Självklart så kommer jag inte sluta vara där och kanske börjar jag rida där igen någon dag när jag har mer tid men inte just nu.
 
Anledningen till att detta blir en så stor grej för mig är för att 4H och hästarna där är en väldigt stor del av mitt liv. Jag har hållt på med hästarna och hängt på Gränby 4H-gård i drygt 9 år nu. Det är mer än hälften av mitt liv som jag alltid, minst en gång i veckan har haft en riddag där. 
Hästarna som finns där har jag känt sen jag var 5 år. Jag lärde mig rida på dom. De är gamla allihopa men de finns kvar, än så länge, jag vet att det inte är alltför länge till och därför känns det kanske extra tungt att lämna dom.
Det är inte så att jag aldrig kommer se dom igen eller så och det kanske låter som om jag är jätte känslig och överdriver allt det här. Men när du har hållt på med en sak så mycket, så länge så är det inget som man bara lägger bakom sig och glömer.
 
Jag kommer aldrig glömma dom hästarna. Dom hästarna har varit så viktiga. Dom är viktiga. Dom har lärt mig så mycket, gett mig så mycket glädje och jag kommer minst sagt sakna dom.
 
Lite gamla bilder på mig, Madonna, Wixie och Pirôt.
 
 
 
 
 
 
 
Jag kommer aldrig glömma dehär hästarna, Madonna, Wixie och Pirôt. Utan dom så vet jag inte om jag skulle hålla på med hästar som jag gör idag. Jag kommer sakna dom.
 
Kram Julia

2012-11-04 @ 11:06:40

Så olika hästar...

Igår så var jag ut till stallet med pappa och lillasyster. Vi tog in både Atli och Stelpa för Jossan är inte hemma och när vi ändå var tre så tänkte jag att då kan Atli också få följa med ut. 
Stelpa hade 38,0 när jag tog in henne, det är ju inte feber och det är mindre än i fredags så det är väll bra. Hon var mycket piggare igår också. I förrgår så stod hon bara och hängde i stallet och verkade inte orka göra någonting. Igår så tittade hon och nosade och var med överallt som vanligt. Förhoppningsvis är hon på bättringsvägen nu men hon fick gå ut med täcke igen.
 
I alla fall, vi skulle ta en liten skritt tur och lillasyster satt på Stelpa och jag på Atli. Pappa promenerade bredvid. Stelpa hade energi till 1000 och tyckte det var väldigt onödigt att bara skritta och bakom Atli ville hon inte alls gå. Hon lugnade i alla fall ner sig lite efter ett tag och vi kom tillbaka till stallet utan större problem.
Stelpa fick gå in i stallet och så red jag Atli lite på banan. Riktigt roligt att rida en annan häst för omväxlingens skull. Det är jätte roligt att rida Stelpa och utvecklas med henne men jag tycker det är himlans roligt att testa olika och nya hästar så det var riktigt roligt att få rida Atli.
Jag hade inga höga krav utan försökte bara hitta knapparna. Han var väldigt känslig för sitsen och skänklarna så fick tänka rätt mycket på det så att han inte började flytta. Men jag tyckte han skötte sig fint. Det är ju verkligen en helt annan häst än Stelpa och de är bra på så olika saker. Atli kan ju trava i sömnen och göra böja hur mycket som helst medan Stelpa knappt kan trava på våran bana alls. Så det är kul att det som brukar vara så svårt blir enkelt, man får jobba med nya saker. Men lätt var det inte, haha man får tänka till när det är nya saker att jobba med.
 
De va nog första gången jag red i Jossans sadel med lagom långa stigläder dessutom :P
 
Och snart går väll skruttis att träna som vanligt igen :)
 
Kram Julia
 

2012-11-03 @ 13:41:54

Höstsnuva på g??

Igår var jag ut på eftermiddagen/kvällen och kollade Stelpa. Hon snorade inget då men hade lite högre temp än i onsdags. Inte bra, för i onsdags så hade jag skrittat henne lite och sådär innan jag tempade henne så att den var högre nu när hon kom direkt från hagen betyder väll lite feber. 
Eller ja... hon hade 38,2 igår och man säger ju att 37,5 - 38,2 är normalt. Det konstiga är ju bara att hon hade 37,8 i onsdags och har högre temp nu. Dumt nog så vet jag inte vad hennes normaltemp är heller... när hon är frisk igen så ska vi ta reda på det.
 
Hon verkade lite spak och slö också. Jag tog ut henne på stallplanen och körde lite trix och hon gjorde som hon skulle och sådär men det var något med henne som bara inte var som vanligt. Svårt att förklara men jag tror det är något som man märker om man känner hästen. Hon hostade två gånger också. Två gånger är inget att gå i taket för men jag tror inte det var vanlig hosta som när de satt i halsen, det här lät som om hon var lite förkyld. Så en liten förkylning har hon nog.
Jag har inte så bra erfarenhet av förkylda hästar men hon fick gå ut med regn täcket. Hästar med feber har jag sett några gånger och det har sällan slutat bra, dock så har ju det varit ganska mycket värre fall än det här så man behöver nog inte vara så orolig.
Men är det någon som har tips på hur man hjälper förkylda hästar att bli friska så är det välkommet!
 
Lite typiskt att hon blev sjuk nu när vi skulle börja komma igång igen men, men hoppas hon blir bra snart bara. Kan människor och hästar smitta varann? För jag har antingen blivit allergisk mot typ ägg igen eller så håller jag också på att bli förkyld...
Har hört Yöta hosta lite också och Atli var ju lite förkyld förut trodde vi så det kanske är något de fått och så smittat varann...? Försökte googla runt lite och kolla på tips och vad det kan vara men det verkar svårt att hitta något vettigt. Får kanske ta och kolla igenom mina böcker och se vad dom säger.
 
Ska ut till snuttan idag också och kolla henne. Får se hur det blir med täcken nu om hon ska fortsätta med det, då måste vi hitta på ett sätt för att torka de snabbt.
Stelpa och det förstora regntäcket...
 
Kram Julia

2012-11-02 @ 19:27:00

Min absoluta favorit hingst!

Illingur frá Toftum

Denna hingsten är min absoluta favorit hingst! Topp stam, färgen, gången! Ja allt! Jag vet inte hur han är i psyket men han ser väldigt snäll ut! ;)
 
Exteriör
Huvud: 8.5
Hals, manke och bog: 8.0
Rygg o kors: 8.0
Proportioner: 8.5
Benkvalitet: 9.5
Benställning: 8.5
 
Hovar: 8.5
Man o Svans: 9.0
 
Tot. exteriör: 8.5
 
Ridegenskaper
Tölt: 8.5
Trav: 8.5
Pass: 9.5
Galopp: 9.0
Spirit: 9.5
Helhetsintryck: 8.5
Skritt: 8.0
 
Tot. rideg.8.88
 
Totalt: 8.73
 
Han ser ju otroligt snäll och söt ut!
 
Och sen när han rids så PANG!!! J*vlar viljen häst!!
 
Om jag skaffar ett sto någon dag så ska jag betecka med denna hingst! Eller så kan jag bara köpa en av komma av honom nästa gång jag köper häst! ;)
 
Kram! Jossan

2012-11-01 @ 11:41:00

Bilder från igår!

 
 
Kram Julia


RSS 2.0