2012-09-30 @ 23:54:00

Ett smak prov

Har inte orkat hålla på med bilderna så dom kommer väl lite pöompö under veckan :)
Idag gick det också  bra för oss båda två! Hade samma känsla under hela passet som under förra fast han rollade inte så mycket idag. Det var fortfarande svårt med kort tempo tölt ute men på banan gjorde han det snyggt i båda varven! :) Jag 
hade väl  ingen vidare Wow kännsla i tölten men det var klockren takt vilket är mer än vad jag haft förut ;)
 
Våran fotograf visade sig vara rätt kass.... (Sorry brorsan men ibland svider sanningen) Så det blev liiite suddiga bilder... Och kanske inte bästa kvaliten eftersom jag blev tvungen att beskära en hel del... Men ni ser lite och kan få ett humm om hur det går för oss just nu ;)
 
(det går inte såå fort även om det ser ut så... Det är typ mellan tempo ) Han blir lite på framdelen ser jag..
Tjusigt!
 
Kram! Jossan

2012-09-30 @ 10:47:46

JA, nu går det framåt! :D

Ja igår gick det verkligen bra. Vi började ju som sagt på banan och Stelpa har varit lite stel nu på sista tiden så tänkte att jag skulle jobba igenom henne. För hon hade tappat formen i till och med skritten. Men det vart bara att planera om det ridpasset, Stelpa var inte stel alls. Hon gick i form, flyttade och gjorde alla möjliga små krumelurer utan problem. Det tog ett tag att få igenom flytta men det gick bra sen.
Och eftersom hon var så mjuk så var det ju lite onödigt att sitta och böja igenom så länge som jag trott skulle behövas. Tog och töltade lite, först på volt och sen rakt fram på banan. Och på banan kan hon tölta fint utan draghjälp. Gjorde serpentiner och Stelpa bara gled fram och var inte stel alls. 
Tre serpentinbågar är ungefär vad man får plats med på våran bana om man rider snabbare än skritt. Men det tyckte hon inte alls var jobbigt, hon flöt runt där och vände som om hon aldrig gjort annat.
 
Sen skulle jag köra på Peters övning, att växla gångarterna på rullande band, alltså tölt-trav-galopp-tölt-trav-galopp... Men insåg snart att vi fortfarande inte kan galoppera ordentligt på vår ridbana. Men det är inte så konstigt.
Vi gick ut på vägen i alla fall och där körde jag lite på Peters övning. Men ute så ville Stelpa inte gå först och när man började flytta inför tölten så bara stannade hon.
I det läget har vi sagt att då släpper vi på tyglarna och bara får henne att gå frammåt för blir man arg och tvingar henne så tänker hon bara ännu mer bakåt. Det fungerar ju, för när man släpper på tyglarna så går hon ju och att bli arg fungerar inte.
Men jag funderar fortfarande på om det är rätt och om det kommer fungera i längden. Hon är ju inte dum och kommer hon på att hon bara kan stanna för att slippa flytta så har vi ett till problem. Men jag ska nog ta en lektion snart igen så då får vi se vad de tycker.
 
Annars så gick det bra, fick snygga bitar i alla gångarter. På slutet blev hon trött och tog pass när hon skulle gå från tölt till trav men hon är ju femgångare också, med mycket pass dessutom så det är inget man kommer ifrån. Det är bara träna och stärka traven.
 
Idag vet jag inte riktigt vad jag ska göra, skulle gärna träna lite idag igen om Stelpa går lika bra. Dock så vill man ju inte att hon ska tröttna och tycka det är tråkigt när det börjar gå bra igen. Fast det är nästan torrt på marken så att träna och ta lite bilder skulle vara kul. Det verkar vara efterlängtat också :P Får se hur det blir ;)
 
Här är lite ovisade bilder på knas hästarna i alla fall! :P
 
Kram Julia

2012-09-29 @ 23:24:00

Wiihoo!!

Idag gick det Bra!

Vi började på banan både jag och Julia. Vi värmde upp ganska länge och jag körde igenom Atli ordentligt vilket jag tror även Julia gjorde.
Alti vär väldigt fin i uppvärmningen! Han var suuper känsligt och jag hade inget i handen och kunde i princip bara styra honom med säte och skänkel som jag knappt heller behövde använda särskillt mycket för han lyssnade snabbt som attan och var otroligt finkänslig. (Om man kan säga så.)
Sen tog vi tölt och där raserade typ allt...Nej, men det gick inge vidare i början...  Sen lossnade han lite och det gick faktiskt bättre i höger varv än i vänster varv med tölten. (det var tvärtom innan han blev sjuk) Så han bar sig rätt fint och jag tyckte (för jag vet inte) att han hade med sig bakdena mer än vad han brukar.
Sen körde jag lite arbetstrav på volt där emellan, som gick bra. Men han har börjat rolla hämskt mycket i korta tölten vilket jag inte gillar alls... Han har liksom förstått att han kan komma undan lite om han börjar springa för fort/rolla. Och jag vet inte vart han har fått det ifrån för jag har aldrig fattat galopp från tölt (medvetet).
 
Men men, sen gick vi ut på vägen, jag och Julia, och körde lite där med. Jag började med traven och ökade på den lite men han orkar inte riktigt det. Eller bara en stund iaf, sen blir det galopp takt. Julia hade kört galopp hon, så hon låg lite före mig och vände då innan jag gjorde det och körde galopp hemmåt också.
När väl Atli och jag vände så fick han spunk! Haha, men inte mig emot han töltar oftast bättre när hon ligger och "stressar" honom bredvid eller om hon drar före. Och det var ju tölta jag ville göra så jag samlar honom men tölten går inge vidare, det går för fort och det är travtaktigt.
Trodde jag ända tills han typ tog långsam "pass" (inte grisepass det var ingen blandning av tölt och pass, det var pass som gick väldigt långsamt) då rörstod jag att det antagligen var grisepass som han visat innan. Jaha? Jag som trodde jag hade en fyrgångare...? Haha!
 
Sen efter det så gick det att tölta! Bara fort i och för sig men ändå! Det var ren tölt! Fick till samma tölt på tre gånger vilket också var roligt :) Dock fick jag typ ingen kort tölt alls på vägen.. Det var inte bra..
 
Han visade en Suuuuper snygg trav också! Helt underbar var den! Han sprang bara inte, han verklige lyfte sig och fick ett härligt sväv och spänst i steget! Och det gick inte snabbare än mellan trav! Den traven hade nog kunna gett oss mycket poäng på banan! Sen fullkomligt drog han i galopp! Julia kom bakom i galopp och Atli gick från full koncentration i trav till att slänga upp huvet och typ snybbla på sina egna ben och sen komma i galopp men svansen i vädret... ;)
 
Sen tölta vi lite till och sen tog jag en galopp som bara var mumma!!! Såååå jäkla fin var den! Bärig och på rumpan och han verkligen lyfte sig uppåt och sköt sedan ifrån så han fick ett underbart sväv! Det gick kanske liiite för fort men... I DON'T care!!
 
.....Ni tycker inte att jag ska börja skriva kortare texter eller..?
Haha! Ja... Jag i ett nötskal...
 
Dom här sötnosarna har inget med inlägget att göra men ni har ju sett precis alla bilder jag har på Atli så...
 
Kram! Jossan (som är väldigt trött!)

2012-09-29 @ 14:32:20

Tröjor!

Kolla vilka fina tröjor jag fick av mamma :D Fick två stycken likadana som var tänkta till mig och Jossan men de var lite för små så de får gå till småsyskon ;) Men visst va de fina? :P
Någon som är bra på isländska kan gärna få berätta vad det står :P
 
Kram Julia

2012-09-29 @ 11:28:02

Julia Adriansson & Josefine Jacobsson

Hej!
 
Ja det har blivit rätt många läsare nu och det kan ju vara kul i alla fall, här kommer en liten presentation av oss.
 
Julia Adriansson
 
That's me! Jag är 14 år och har hästen Stelpa. Stelpa är min första egna häst och jag har haft henne i lite drygt ett år. Jag har ridit sen jag var 5, och det blir 9 år i år. Förutom att vara ute hos Stelpa 5 dagar i veckan så är jag också på 4H. 4H kan vara lite olika saker men i mitt fall så är det Gränby 4H-gård som är en bondgård där jag rider ett russ en gång i veckan. Där gör jag även massa annat skoj.Sen går jag ju som de flestan andra 14-åringar i skolan, har börjat 8 och nu kommer betygen så endel tid läggs väll på plugg också... 
Jag bor inne i stan en halvtimme från stallet så det är en bit. Och eftersom det inte går att ta bussen ut till stallet så får jag oftast skjuts på något vis.
 
Josefine Jacobsson
Jossan är 17 år, om mindre än ett halv år 18 ;P Hon har hästen Atli som är hennes andra egna häst. Hon har haft Atli i drygt ett år hon också, och det är ungefär ett år sen hon sålde sin förra häst Kraflar. Jossan har ridit sen hon var 4-5 och började med islandshästar när hon var 8. Förutom att vara i stallet så har Jossan en pudel som hon håller på med. Och så är hon med kompisar. Jossan går andra året på gymnaiumet och går en arektekturlinje?. Och lägger väll även hon endel tid på plugg.
Jossan bor precis bredvid stallet så hon bor en bit ifrån stan. Och oftast så är det hemma hos Jossan vi är när vi är klara i stallet.
 
Det är alltså vi som driver den här bloggen som mestadels handlar om våra hästar och alla saker vi hittar på med dom.
 
Kram Julia

2012-09-28 @ 20:23:57

Jag och Stelpa i tölt!

Bilderna tog Jossan i söndags. Och även om det ser ut så på många bilder så gör jag allt annat än att bara sitta där...
 
Kram Julia

2012-09-28 @ 20:20:53

Sjukstuga!

Ja idag så hade vi tänkt ta och träna på banan och solen kom fram så vi tänkte ta bilder också för det var så fint men så blev det inte...
 
Jossan hade glömt sina nycklar så medan vi väntade på att någon skulle komma hem med dom så gick vi till stallet för att ge Atli sitt hö. När vi gett Atli sin mat så gick vi ut och tittade på stona som stod i hagen lite längre ner. Och när Solblesa börjar gå så ser vi på en gång att något inte är rätt, hon nickar rejält när hon går i bara skritt.
Så vi tar med en grimma och hämtar upp henne till stallet. Hon var lite svullen och fortfarande rätt så halt. 
Kratsade och kollade alla hovar och hon hade lite puls och endel stenar i bärranden som vi tog bort men hon var fortfarande halt.
 
Eftersom Atli har stallet och den ända användbara boxen för tillfället så fick hon gå ut med stödbandage på det andra benet i en liten "ruta". Imorgon kommer hovslagaren och kollar på henne och förhoppningsvis så behövs ingen vet. men ja, vi får se.
Klockan hann bli så mycket innan vi fått ordning på vad vi skulle göra med och av henne så ridning kändes inte aktuellt. Men Atli fick gå ut och beta och vi fixade lite snabbt i stallet, sen gick vi hem och värmde oss.
 
Hoppas att det inte är något jätte allvarligt med Solblesa och att de andra hästarna kan hålla sig friska nu.
Fast jag lovar att även om hon har ont så är den här lilla hästen alltid lika söt och sällskaplig.
 
Kram Julia och Jossan

2012-09-28 @ 11:03:45

Stelpa och hennes nya täcke!

Har ju glömt att visa er, här är fröken och det nya täcket ;)
Haha, snacka om att hästar kan se sura ut när de är blöta :P
 
Sista bilden är lite överredigerad men det var för att försöka få fram rätt färg på täcket, det är lite mer lila i verkligheten ;)
 
Vad tycker ni?? :D
 
Kram Julia

2012-09-27 @ 23:19:16

Glad pålle!

Ja herre gud! Haha Alti var spritt språngande galen! Haha! jag trode han skulle flyga i luften när han insåg att han fick trava! Haha! Han gjorde ett litet glädje skutt varenda gång jag drev på honom i en snabbare gångart än skritt!
Snutte gubben då... Haha! han hade verkligen lagrat på sig all överskotts energi!
 
Så jag bara väntade på att han skulle göra en bockserie, vilket också kom när Stelpa svängde av vägen dit vi skulle och Atli fortsate rakt fram och jag hann precis i siska sekund svänga in honom på vägen utan att vända, så att säga. Då kom det! Hoppla,hoppla! Haha! Det var inte jätte skutt men det var i alla fall ;)
Sen skulle vi hoppa över ett dike i skogen och det blev ett extra litet hopp efteråt utan anledning. Kul att han vill komma ut i alla fall!
 
Han blev ganska trött efter rundan och det märks ändå att han har hunnit tappa lite muskler undertiden han har stått på box.
 
Igår fick han äta 5 min gräs och idag fick han totalt äta i ca 15 min. 10 min på förmiddagen och sen ca 5 min nu efter ridpasset :) Ingen reaktion än så länge i alla fall. *tummen upp*
 
Atli är något geggig i sitt skap och runt om men jag förstår inte riktigt varför....
Först och främst så trodde jag aldrig att han skulle tillåta mig att hålla på vid hans skap och att vi skulle behöva ta ut Vet. bara för att ge honom lugnande så han skulle slappna av lite... Han har nämligen lite men ifrån när dom kastrerade honom och fullkomligt Hatar när han tex får vatten på skapet.
Han tillåter ju att man tar på honom där men jag är inte särskilt nöjd om man säger så. Men idag var det tydligen helt okej att låta mig hålla på. Snurr-pelle...
 
Så nu har jag rengjort skapet på honom men hittade inte så mycket gegga där inne precis...
Jag läste om geggan och det kan bero på att han har en förhudsinfektion eller början till en i alla fall. Men jag tyckte inte att det sg varken så irriterat eller geggigt ut så jag vet inte....
Läste på en sida att det kanske kunde bero på att hästen fick för lite miniraler (källan är absolut inte säker).  Men det kanske kan stämma eftersom han inte får någon kraft och har inte ätit jätte mycket på saltstenen heller. Jag vet heller inte om den inne håller alla miniraler han behöver heller. Så kanske det ligger något i det?
Det stod i alla fall att man skulle tvätta med mild tvål och ljummet vatten. Det blev dock ingen tvål så jag tog bara ljummet vatten och det gick bra tycker jag.
 
(bild som jag ritade i sommras)
 
Kram! Jossan

2012-09-27 @ 08:20:36

Ja men va hände igår då?

Jo, vi red ut en skritt runda på vägen och pratade. Ett väl behövligt prat :) 
men vi var tvungna att sätta på oss både reflexer och pannlampa.... inte kul alls!! Åh! Vad jag inte längtat till det här...
 
Stooor diss till det tråkiga vädret, mörkret...
 
Men en hiss till lamporna i stallet som är så bra, så bra nu!
Och min pannlampa! Även fast vi trodde att den gick sönder under ritten men det gjorde den inte den tog bara slut på batteri ;) Den tar slut så tvärt så man tror att lampan i den går sönder!
Och en stoooor hiss till regnridbyxor!! Bästa uppfinningen ever! (enligt mig, gummistövlar enligt Julia) ska visa bilder på dem vi har någon gång.
 
Och idag får jag rida min häst på riktigt för första gången på en och en halv vecka! Och jag är så taggad så det inte är sant åt det!! 
 
åh så härligt! Jag ska få Rida min häst!! :D
 
KKram! Jossan
 

2012-09-26 @ 10:21:08

Vill ha!

Jag vet inte men alla (innom häst värden) verkar vara ganska mycket emot "hästmodet" som är poppis nu. Jag är faktiskt inte det. Eller ja, jag skulle aldrig i mitt liv sätta på mig ett par ridbyxor och gå till skolan!
Men skorna däremot. Mums!! Me like alot!
Jag ääälskar dessa skor och jag ska banne mig köpa dom!
 
Jag skulle inte sätta på mig sånna skor som ser ut som riktiga jodpurs som man rider i..... Men alla som har lite klack! Mums mums!  (inte skorna som Julia visade tidigare, dom med hästskrona undet och grejer... Det var bara hämskt)
 
Jag hat lite "cowgirl" stil jag.
- Jag har alltid jeans på mig. (inga undantag, nästan)
- Jag älskar skjortor och blusar! Finaste som finns!
- På vintern har jag nästan alltid stickat på mig. (vet inte om det är så "cowgirl" men vad har dom på sig på vintern liksom?)
- Jag älskar lite ordentligare skor (som dom ovan) kärna med klack och oavsätt årstid!
- Stövlar har också en stor plats i mitt hjärta... Jag vet inte varför men så är det.
- Och läder! Läder är det abrolut snyggaste på alla skor väskor och accessoarer! (Gärna brunt! Det är alltid snyggare än svart! )
 
Så då vet ni hur jag gilla att klä mig när jag inte är i stallet ;)
 
Kram! Jossan
 

2012-09-26 @ 08:09:22

Stelpa igår

Igår kväll blev det en snabbis ut till stallet. Tog in Stelpa och pysslade med henne. Atli var jätte glad över att få lite sällskap i stallet. 
La över Stelpas man på andra sidan eftersom att den blivit helt kaos. Jag hade den först delad med lika mycket på båda sidorna, men det var jobbigt för den ville aldrig ligga kvar speciellt länge. Sen när jag provade lägga över all man på en sida en dag så såg vi att Stelpa fått rätt mycket halsmuskler och en riktigt snygg hals. Haha, så då hade jag den på en sida. Men nu byter jag rida för manen verkar gilla den sida bättre ;P
 
I alla fall, Stelpa är inte lika svullen på benet längre. Fortfarande svullen men inte så mycket. Såret ser fint ut och håller på att läka. Så förutom svullnaden är allt som det ska. 
Hann inte motionera Stelpa speciellt mycket eller så utan det blev lite ledarskaps övningar och trix. Hon var jätte duktig med att hälsa/spansk skritt, lite förvånad matte där eftersom jag inte tränat det på ett tag.
 
Idag ska jag försöka komma ut till stallet och rida henne. Men hittills så har det spöregnat konstan hela morgonen och det verkar inte som om det tänker sluta så vi får se. Kanske blir bara ta in och pyssla med henne idag också om hon är helt genom blöt och det fortfarande regnar.
Här är Stelpas ben någon gång strax innan helgen. Man ser inte jätte bra eftersom det kommer ett bakben också. Men hennes högra ben är svullet och man se såret lite. Kollar man på knät så ser man svullnaden, men den är ganska mycket mindre nu så jag hoppas att den försvinner snart.
 
Kram Julia

2012-09-25 @ 23:03:00

Föreläsning idag

Ja jag fick faktiskt hela hästen fixad till mig idag och har faktiskt inte varit ute i stallet alls idag! Man har ju snälla grannar och föräldrar!
Hade prov idag som jag rå plugga till igår..... Men det gick väldigt bra faktiskt! Det var en fråga som jag inte kunde svara ända ut på men något poäng får jag allt på den iaf!

Sen så åt hela familjen på Kina restaurang! Jag "tvingade" oss att äta på ett nytt ställe men alla tyckte att det här stället var sämre än det andra så vi lär nog inte gå dit igen. Jag tyckte det var likvärdigt förutom det stora pluset att friterad banan och glass med sirap ingick i buffén! Hur bra är inte det liksom! Men jag har blivit lovad att få friterad banan och glass även fast vi går till det andra stället. :)

Sen var jag på föreläsning om lite sjukdomar och parasiter för häst och vad man själv skulle kunna göra och om häst apotek och lite allt möjligt!
Dock hade jag hört om det mesta förutom om maskmedel och olika maskar och så där.
Han pratade mycket om fång och kolik och båda vet jag ganska mycket om speciellt kolik då då.... ;) men det var intressant iaf.
Han visade även lite snabbt olika bandage lindningar som man kunde göra.

Men det var nyttigt och intressant!

Viste ni att om man avmaskar hästen med samma avmasknings medel hela tiden så kan maskarna bli emuns mot det medlet?
Därför finns det tre olika "grupper" av medel som man ska variera mellan. Man ska häller inte ge hästen avmasknings medel om det inte behövs för att undvika resistenta maskar. Därför ska man skicka in träckprov (bajsprov) för att kolla om hästen har mask eller inte. Detta behöver man bara göra på våren och kostar ca 300 kr.
Man kanske ska fundera på det....? Vi Hr inte så nu nämnligen.

Så har min dag sett ut! Sen har jag pluggat lite nu när jag kom hem!

Kram! Jossan

(I boken nedan hade jag läst enkel om vad som sas.)

2012-09-25 @ 18:40:05

Höstens Hiss!

Helt klart alltså! Detta är en av de bästa sakerna genom tiderna...
GUMMISTÖVLAR!!!
 
Alltså det är så perfekt, man kan gå vart som helst utan att behöva oroa sig för lera och vattenpölar. Lätta att sätta på och ta av och om det är rätt storlek osv så kan de vara riktigt bekväma också.
Helt perfekt i stallet är detta, för även om jag har ridskor som det inte gör något om jag smutsar ner så är de oftast inte vattentäta, inte som gummistövlar i alla fall.
Det här är ett par av mammas gummistövlar som jag lånar, men dom har följt mig sen Rix i sommras. De tipsade om att ta med gummistövlar och det var så värt det. Speciellt eftersom det regnade mer än solen sken och hela området var lervälling efter några dagar. Och nu har jag insett att de är jätte sköna att ha i stallet också. 
Jag rider inte med dom men när man pysslar osv så de perfekta!
Så en stor hiss till dom och jag rekomenderar det starkt! ;)
 
Kram Julia

2012-09-25 @ 08:09:50

Denna vecka

Måndag: Stelpa vilar.
Tisdag: Rida ut en lugnare runda.
Onsdag: Rida på banan eller longera.
Torsdag: Rida ut en sväng.
Fredag: Rida på banan.
Lördag: Rida på banan och vägen.
Söndag: Rida ut.
 
Ja såhär skulle veckan kunna se ut, har verkligen ingen aning om det blir så. Beror väll lite på hur pigg Stelpa är, även om hon är rakad nu så tycker hon det är varmt när solen lyser. Och ja det är inget energi paket hela tiden. I början har hon tillräckligt med energi men sen så tar den slut ganska fort. Vi får se hur det blir ordentligt. De senaste dagarna har det ju varit kallt i alla fall...
Ja det går inte att förneka det längre, hösten är här och vintern kommer snart.
Kram Julia
 

2012-09-24 @ 22:13:30

Hunnit med typ allt, förutom bloggen...

Sorry för att det varit dålig uppdatering på bloggen men helgen har helt enkelt varit full proppad och används effektift.
Varit både på 4H och ute i stallet, sovit över hos Jossan och handlat kläder, samt pluggat också. Känner mig väldigt duktig.
Jossan knäppte lite kort på mig och Stelpa så om det blev några användbara så dycker väll de upp snart ;) Annars har jag inte så mycket att berätta. Vi har mest ridit lugnt i helgen men det har varit fint väder. Stelpa är fortfarande lite svullen runt såret på benet. Men såret ser bättre ut och hon har inte ont.
 
Har lite bilder från diverse tillfällen men de kommer någon annan gång för jag hinner inte nu. Väldigt mycket i skolan den här veckan men på fredag är det studiedag så det blir lång helg, jätte skönt! Annars så bara lever jag väll livet osv.
Tiden stannar aldrig, den går i sin egen fart och väntar inte på någon...
 
Haha väldigt poetiskt... :P
Kram Julia
 

2012-09-23 @ 23:42:00

Ni är så gulliga!

Jag jag vill verkligen tacka er för det stödet jag får! Det värmer i hjärtat!
 
Atli verkar må toppen nu! Jag trodde han hade fått ett återfall idag för han stod och sparkade med frambenet mot magen ett tag när han hade fått mat. Jav befarar ju självklart det värsta på en gång.. Men jag kliar honom lite där han sparkar med benet men han sparkar en gång till och då tar jag honom från maten och ut i stallet för att han inte ska kunna äta mer. Då blir han jätte arg och börjar skrapa med hoven i golvet och försöker hela tiden ta sig in till maten i lösdriften (som är stängd och fungerar nu som en jätte box). Så jag tar ut honom ifrån stallet och då står han som ett ljus. Inget mer sparkade, ingen tendens till att vilja rulla sig, bara allmänt super hungrig ... ;) så han får då gå in igen och fortsätta äta. Då börjar han sparka lite smått med benet igen men slutar efter ett tag.
 
Jag försökte se om magen var uppsvälld på någon sida men det var det inte och det bubblade bra och allt verkade normalt så jag lämnade honom och gick tillbaka efter en timma och då stod han lugn och halvsov så det var nog ingen fara endå :)
Nu när jag skulle ge honom kvällsmat så var han också lugn och inget mer sparkande. Jag vet inte vad det där kan ha beror på ärligt talat... :/
Men han är lugn nu och allt verkar okej igen så det är bra.
 
Han har även fått äta lite gräs när vi har ridigt. Men det har ju varit ytterst lite. Någon tugga här och där medan vi går, sådär. 
Det som oroar mig lite är alla dessa foderbyten som han fått på en väldigt kort tid...
Från kraft och gräs dygnet runt till ingenting, till att äta ett slags hö till, att äta ett annat slags hö, till att vänjas in på gräs igen.... Det låter ju inte som om hans mage har någon lätt tid just nu... :/
 
Men övergången till gräs ska gå långsamt. Jag börjar med att bara låta honom äta medan Vi rider tills på onsdag. Då tror jag att jag tänker handmata honom ca 1-3 min efter att han fått hö givan så han Inte slänger i sig gräset. Och sen får man öka sakta och successivt efter det. Men det blir nog mycket handmatning i början.
 
Någon som har något tips på hur långsamt invänjningen ska gå? :) (hur fasen stavas invänjning?!)
Skritt-tur i skogen med Julia var vad som hände idag :)
Nöjd kille som har fått sin mat :)
 
kram! Jossan

2012-09-21 @ 23:09:19

Hästvärlden och mode...

Alla bilder är lånade från google!
 
Det är otroligt vad de påverkar varann. I stallet blir det mer och mer jeansridbyxor som ser ut nästan som dom man har i skolan. Utanför stallet så är det tajta byxor och höga stövlar, precis som i stallet.
 
Visst beror det helt på vilken stli man har, men vissa "vanliga" kläder ser ju verkligen ut som ridkläder och mycket ridkläder försöker man ju få att se ut som "vanliga" kläder.
 
T.ex. de här skorna. Ett par vanliga Convers och så ett par Jacson ridskor, inte så stor skillnad ju...
Inte bara dessa skor utan även stövlar och andra lågskor, ser ut som ridstövlar och jodpush.
 

 
Sen så känns det lite som om man försöker "byta plats" på de olika modena. 
Här är ett par jeans ridbyxor där det nästan inte syns att det är ridbyxor, och sen ett par byxor från HM som är inspirerade av ridbyxor... you don't say!
 
Sen är det tydligen snyggt att sätta ett litet bett på skorna, har sett det flera gånger och här är ett exempel. Bett är ju annars det man har i munnen på hästen när man rider.
 
Men när jag såg dehär skorna så skrattade jag faktiskt. De är inte gjorda för att se ut som ridstövlar, utan mer för att se ut som typ ett par häst ben... Med hästskor och allt, jämför man med denhär bilden så har de ju till och med tagit med broddarna.
 
Jag tycker väll inte att det är något fel med detta. Det är inget jag stör mig på så för gillar man kläderna så är man ju inte tvungen att köpa dom och det finns ju som sagt fler stliar. Men jag upplever att det är många som inte gillar hästar och tycker det luktar äckligt i stall och ridkläder i skolan finns inte på kartan. Men sen kan de komma med ett par "ridbyxor" från HM och tycka att de är jätte snygga. En sån sak förstår jag inte riktigt. Och om någon sa till mig att mina ben ser ut som bakbenen på en häst så skulle jag inte ta det som en komplimang. Men tydligen så finns det folk som vill ha skor som liknar hästben.
 
Annars tycker jag att detta kan vara ganska roligt att kolla på och jämföra, även om jag inte är ett jätte fan av varken jeansridbyxor eller skor med bett på...
Jag vet inte om det är just för att jag rider, men jag försöker ju skilja i alla fall endel på min ridklädsstil och "vanliga" klädstil. Om jag skulle gå till skolan eller på stan med ett par jodpurs så skulle det nog kännas konstigt, samma sak med att ha ett par HM byxor i stallet.
 
Vad tycker, tror och tänker ni om detta?
 
Kram Julia

2012-09-20 @ 21:59:52

Tur och retur till stallet

Ja idag har jag varit ute i stallet. Men det blev bara en snabbis för när jag kom dit så insåg jag att jag inte hade varken skor eller jacka i stallet. Jag byter om i stallet och har alla mina ridgrejer där, eller de flesta i alla fall, och det här är en av nackdelarna. Man kan inte bara gå hem och hämta det man saknar och det är svårt att veta vad man har där och inte, speciellt efter att man varit borta någonstans med hästen och allt ligger huller om buller.
 
I alla fall, tog in Stelpa och bortstade av henne för att kunna prova det som kom i paketet igår. Och precis som Emma på emmao.blogg.se gissade så var det ett täcke. Ett lila fleecetäcke :D Lite för ljus lila för att jag ska tycka det är riktigt snyggt men det förra var på tok förstort och det här sitter som en smäck ;)
 
Hennes sår såg fint ut. Själva såret håller på att läka och är torrt och fint. Dock så är hon svullen, inte så konstigt eftersom hon fått en spark och det är väll som ett blåmärke ungefär. Men svullnaden borde gå ner snart. Jag hann inte göra något med henne för pappa kunde inte vänta så länge och eftersom jag ändå inte kunde göra något i stallet så åkte jag hem med honom igen. 
När jag ridit henne på 4H så tyckte jag att svullnaden gick ner lite så vi får se om det kanske blir så nästa gång jag rider också. Förhoppningsvis så blir det bra.
 
Atli kom hem idag också ;) Precis när jag insett att jag inte har några skor i stallet så kommer transporten in rullandes på gården. Han och Stelpa var väldigt glada att se varann igen :P Men han får inte komma ut i hagen än utan ska stå i box i en vecka nu tror jag det var, haha han kommer vara lagom trött på det sen :P
 
Men nu måste jag börja gå och lägga mig så att jag kommer upp imorgon. Komma upp på morgonen är inte det som fungerar bäst för mig för tillfället, å andra sida är det inte jätte mycket som fungerar heller... men men. Man kan inte få allt, inte på samma gång i alla fall...
Godnatt och kram från Julia då!

2012-09-20 @ 08:16:14

Paket!

Igår när jag kom hem så låg det ett stort paket på skrivbordet! Någon som kan gissa vad som är i?? Det är i alla fall en grej till Stelpa som jag ska prova idag och hoppas att det inte är för stort :P
 
Kram Julia

2012-09-19 @ 22:16:00

Vill bara säga att...

Vi kommer att få ta hem Atli imorgon :) då ska han stå på box i en vecka med bara hö som mat. Under denna vecka får jag bara promenad rida honom. Efter den veckan får jag börja rida på riktigt igen och då ska jag även börja vänja in honom på gräs igen. Jag ska kolla med veterinären om hur jag ska vänja in honom på gräs på bästa sätt. Ska bli skönt att få hem snutte gubben igen!
 
 Kram! Jossan

2012-09-19 @ 14:50:51

En chans att andas...

Ja nu har ju det förhoppningsvis löst sig med Atli, han ska bara hem igen så är allt som vanligt. Stelpa har jag inte haft någon möjlighet att komma ut till och har haft lite ångest för att jag inte kunnat komma ut till henne. Hoppas verkligen att hon inte har fått massa smuts och sånt i såret för det vore ju lagom kul om det blev infekterat. När jag lämnade henne så var det ju torrt och fint men det var ju fortfarande ett sår och jag hon har ju lyckats få sina tidigare sår infekterade om man säger så. Hoppas att det inte blir så denhär gången.
 
Jag och Jossan har ju sagt det ibland, att vi har haft väldig tur med våra hästar som inte blivit allvarligt sjuka alls. Ett tag så var det sjuka hästar på nästan varje blogg man läste kändes det som. Men Atli och Stelpa har hållt sig friska och hela, men peppar, peppar... Det kan gå på 5 sekunder och så är allt borta.
 
Men nu ska vi sluta prata om såntdär, då börjar man bara tänka ännu mer på vad som kunde och kan hända. Idag kommer jag inte heller komma ut till Stelpa men ska försöka se om någon har tid att kolla till henne bara. Sen ska ju ut till henne på torsdag och pyssla ordentligt med henne. På fredag har jag massa annat att göra så då kommer inte jag ut till henne heller. Men helgen ska jag förhoppningsvis kunna spendera i stallet ;)
 
Vet inte hur det blir med ihop släppet som vi skulle ha idag. Vet inte om någon sagt det eller om vi glömt det i kaoset men Yöta kommer tillbaka ;) Ni minns fjordingen?
Hon har i alla fall varit på inridning nu tror jag och kommer tillbaka nu.
 
Usch, känner att det är väldigt mycket "vet inte" och "tror jag"... Men det känns som om ingen hör av sig heller eller som om någon annan vet. Och så är ju min mobil paj och det tar aslång tid för den nya att komma och känner mig smått handikappad med en mobil utan nummer...
Men jag intalar mig själv och hoppas att allt kommer lösa sig, falla på plats och bli som vanligt.
 
Kram Julia
 

2012-09-18 @ 22:30:00

Dagen som började bra...

Slutade som den värsta dagen i mitt liv.

Igår skulle jag ut och ge Atli kraft foder. Först tänkte jag att jag skulle strunta i att gå ut för att jag ville hem och jag behövde plugga men jag gick ut iallafall och tur var väl det.
 
Jag hade hunden med mig för att rasta henne lite och när jag kikade på hästarna innan jag gick in i stallet så var allt helt lugnt. Så jag fixar foderet och Kessie var jätte duktig och lysnade super bra. Så går jag ut till hagen och ropar på Atli och han kommer gladeligen med spetsade öron mot mig. Jag skulle släppa ut honom i en hage som har lite mer gräs i sig istället för att ge honom hö.
Så jag tar hinken, hunden och hästen och springer ner till den hagen och alla är jätte glada! Jag ställer ner hinken med foder och minst 2 dl vatten i och Atli börjar äta och jag går en sväng med hunden i hagen.
 
Jag ser på håll att Atli börjar sparka med ena frambenet mot hinken och tänker att så brukar han inte göra så jag ropar åt honom att sluta men det gör han ju inte eftersom jag var flera meter bort i hagen. Så jag börjar gå tillbaka och Atli börjar då trampa om kring med baken och verkar allmänt irriterad. 
När jag kommer till honom så slutar han äta och verkar tycka att hinken är jätte jobbig så jag häller ut fodret på marken men han vill inte äta ändå. Jag börjar ju då ana oråd och lyssnar på hans mage men den låter som den ska så jag backar och funderar på varför han håller på som han gör. Då går han iväg och tar en tugga hö en liten bit ifrån mig och går sen vidare igen och funderar på om han ska lägga sig eller inte. Vid det här laget så har grannen L kommit och vi står och funderar över vad han håller på med. Till slut kommer vi fram till att vi tar in honom och skrittar honom ändå för det här börjar likna kolik.
 
Så jag tar och longerar honom i skritt i ca en kvart innan min mamma och bror kommer. Då har jag hunnit messa dom 30 ggr eftersom jag inte kunde ringa och jag har även messat Julia för att henne vet jag att jag kan få tar på. Vid det här laget vill Atli lägga sig ner allt oftare. Vi går till våra andra grannar som är vetrenärer och äger hästar. Hittills har jag skrittat hela tiden och det här är första gången jag stannar på ca 20 minuter. Då kan Atli inte stå. Han liksom bara faller åt vänster hela tiden. Han "fångar" ju upp sig själv men han kan inte stå helt stilla.
Snabbt ringer vi då efter ambulerande vetrenärer och jag fortsätter att skritta framm och tillbaka på vägen.
Det skulle ta ca 40 min för ambulerande att komma och under den tiden blir det bara värre och värre för Atli. Han får ondare och ondare och vill helst stanna hela tiden. Efter ett tag får han svårt att gå på böjt spår så vi försöker gå så rakt som det bara går utan att komma allt för långt ifrån stallet. Jag tycker självklart att detta är jobbigt men fäller bara någon tår då och då och lyckas hålla mig hyfsat lugn. Han bajsar tre gånger under denna tid också så det är inte helt stopp vilket jag är glad över såklart.
Han börjar svettas och även snubbla även fast vi går rakt fram och då blir det jobbigare och jobbigare för mig att se honom också. Att veta att han har så ont att han knappt kan gå och att jag inte kan hjälpa honom gör verkligen ont i hjärtat. Men otroligt nog så lyckas jag hålla mig hyfsat lugn tills Atli nubblar till så illa så han hamnar på knä cv över väger om han ska lägga sig ner eller inte. Då brast det för mig. 
Jag ville ge upp jag ville inte tvinga min häst till att gå längre. Jag fick panik och kunde inte andas. Men jag vägrade släppa min häst. Vi lyckas på upp Atli utan att han lägger sig ner men jag är istället redo att lägga mig på marken.
Att se honom falla på knä på grund av att han har så ont att han inte kan gå lägre var som att någon krossade mig inne från och ut. Mitt hjärta gick verkligen sönder då.
Men med stött rop från familj och grannar så fortsätter jag gå även fast jag hyperventilerar. Jag försökte fokusera på att inte tänka: tänk om eller på vad jag kände utan bara fokusera på min andning. Detta blev lättare och lättare efter ett tag.
 
Det blev sjävklart svårt för vertenärerna att undersöka honom när han inte kunde stå stilla så han fick lite kramplösandelen det hjälpte inte mycket. Så vi försökte bremsa honom men det funkade inte så bra heller. Så då fick han lugnande och smärtstillande det tyckte han var super skönt. 
Vetrenärerna tyckte att det bästa vore om vi åkte in till ultuna med honom så att dom kunde ha koll på honom under natten eftersom han hade så ont. 
På Ultuna gjorde dom ungefär samma saker och gav honom mer smärtstillande och lugnande.
När vi åkte där ifrån (kl ca 02.00) så verkade han må ganska bra dock ganska slut efter kvällen. Han hade också fått dropp.
 
Nu har vi fått besked om att han är pigg och glad och dom ska nu fodra upp honom igen. Så imorgon eller i övermorgon får vi ta hem honom igen om allt går bra.
 
Min älskade fina kille! Du är så stark!
 
You don't know what you got until you almost lost it
 
Kram! Jossan

2012-09-18 @ 14:08:02

Tyvärr...

Bloggen kommer ligga nere ett tag nu pga att det är lite struligt med hästar och allmänt kaos. Men förhoppningsvis så löser sig allt.
 
Kram Julia så länge...

2012-09-17 @ 13:29:08

Kort dag= as skönt!

Jag började kl 10:20 idag. Skönt fast ändå inte eftersom jag måste gå upp samma tid ändå för att jag har 6km till bussen och jag är inte så taggad på att gå precis... Men då åker jag med pappa som jobbar typ bredvid min skola (det tar 15 min att gå) och då kan jag sitta och dega på pappas kontor och det är bättre än att vara i skolan i alla fall ;)
Men nu är jag i alla fall tillbaka på pappas jobb igen för jag har redan slutat! Sjukt skönt!
Skulle egentligen gått till 16:40 idag men eftersom våran bildlektion på 2 och en halv timma var inställd så slapp jag det! :D

Nu ska jag plugga lite, se om jag kan fixa lite kakor och dricka mjölkchoklad till typ kl halv 5 och då ska mamma hämta mig, eller så går jag till henne ca 10 min bort, och åker med henne hem!

As nice! Blir en helt ledig kväll sen eftersom Atli ska vila idag! Fast ska väl ut och ge han kraftfoder och släppa ut honom på kraftigare bete också eftersom han vägrar lägga på sig ;)

Kraaam!! Jossan

Ps. Igår va den lilla mage han hade borta också... Här gäller det att hänga med i svängarna!!


2012-09-16 @ 08:08:08

Ny dag idag!

Ja igår var lite kaos men orkar inte berätta om det just nu. Men det vart rätt stressigt och i alla fall jag fick koncsentrera mig på att bara hålla mig lugn. Men i alla fall, ny dag idag så vi provar. Ska snart åka iväg till 4H och sen är det full rulle hela dagen för när vi är klara där ska Stelpa hem och så har vi skolfoto på måndag. Skulle vara bra att hinna ducha innan det och se om man har några kläder också ;)
 
Kram, kram Julia

2012-09-15 @ 20:25:57

VILL HAA!!!

Om det är något som jag verkligen, verkligen, verkligen vill ha så är det dessa ridbyxor! Jag skulle banne mig använda dom i skolan om jag hade ett par sånna! Det är verkligen dom snyggaste ridbyxorna jag någonsin sett!!
Dom är från Martha riding wear och det är inget billigt märke som ni kanske vet... Just dom här kostar ca 1900 kr....
So keep dreaming baby!!

Men erkänn dom är jääkligt snygga?!

Kram! Jossan


2012-09-15 @ 20:18:44

Dagens

Jag har verkligen tagit det lugnt idag :) jätte skönt fast jag va ute i stallet och red också såklart!

Tog ett pass på banan och efter klippning och jag tror även att fodret börjat bli i lagom mängd nu för han var lite piggare idag än vad han varit innan! Det är väldigt positivt!
Jag tyckte att tölten gick hyfsat iaf. Han blev lite tre-taktig ibland men jag tyckte att det gick bra men jag vet inte...
Fick iaf en riktigt snygg trav tror ja när jag hade gått ut på vägen. Galoppen kändes lite markbunden och tråkig vilket inte var så kul. Fick till en riktigt fin tölt i mellan tempo en gång! Den kändes riktigt bra och då kunde jag iaf garantera att jag hade med mig baken ordentligt!

Lektionen på onsdag kommer verkligen komma lägligt. Jag känner att jag är lite osäker på det jag håller på med just nu.

Imorgon ska våran granne få testa Atli! Blir roligt och se hur hon klarar av det. Hon har bara ridit storhäst tidigare ;)

Bilden här nedan är då tagen idag och som det ser ut nu så får han:
1,5-2 kg hö
6 dl havre
4 dl krafft grund
0,75 dl mineraler
Och sen b-vitaminer

Jag måste säga att jag tycker att det är rätt mycket för att han bara ska se ut sådär! Min gamla häst klarade sig på 2 dl havre och b-vitamin under denna period! Och då blev han ändå tjock!

Ger ni era hästar kraft?

Kram! Jossan

Bilden:


2012-09-14 @ 23:37:51

Nu är det Jossan som driver bloggen :P

Sorry för att det inte har varit så bra uppdatering från min sida den här gången men har inte varit i stallet men ändå haft alldeles för mycket att göra. Veckan har gått sjukt snabbt så jag har inte ens hunnit tänka känns det som. Men nu är det i alla fall, äntligen fredag. En chans att andas ut för att sen snabbt andas in igen så att man hinner med allt :P
 
I alla fall, idag var jag ju i stallet. Dock hann jag inte motinera Stelpa eller så för det var klippning på schemat. Stelpa skötte sig hur bra som helst, innan har hon tyckt att klippmaskinen varit lite äcklig när den låter. Inte gjort något men hon har ju inte gillat den. Nu brydde hon sig inte alls, stod där lugnt och snällt precis som om jag bara borstade henne eller så. Jätte skönt att hon är så.
Själva klippningen vart väll rätt bra. Jag är ju ingen expert på att klippa men om jag utgår från mig själv så ska jag väll vara nöjd, haha. Klippningen kommer i alla fall fylla sin funktion, Stelpa kommer inte bli lite svettig och torka snabbare. Sen kan man säkert få det att se proffsigare ut men jag är inget proff så... Bilder kommer någon annan gång för jag glömde min kamera i stallet.
 
När Stelpa var färdig klippt så var det bara för henne att traska in i transporten. Det gjorde hon också väldigt lugnt och fint. Börjar nästan tro att Stelpa tycker det är riktigt roligt att gå in i transporten. Man får massa godis och beröm när man är där :P
Stelpa åkte ju i alla fall till 4H för att hon ska hjälpa till med ponnyridningen där i helgen. Självklart så kommer jag också vara där då. Och det var så roligt när vi släppte in Stelpa till de andra hästarna. För de pep inte ens, ni vet som dom kan göra när de hälsar på varann, dom bara nosade och typ: tja, kul å se dig igen. Sen gick dom och betade. Så där var hon också jätte duktig, och de andra hästarna också såklart :)
 
Så ja jag är väll nöjd med Stelpa för dagen. Hon har skött sig riktigt fint. Kanske var en lugn vecka precis vad hon behövde för att orka vara lite trevlig och samarbetsvillig sen... ;)
Kram Julia

2012-09-13 @ 21:45:00

Nu var jag minnsan elak!

 Det gick förvånansvärt bra med hackamoret! Har aldrig ridit på honom med det innan och det tog ett tag innan han riktigt fattade vad det var frågan om. Men jag kunde både tölta och få honom i form i både skritt och trav. Han stannade även hur fint som helst! Inga problem alls på den fronten!
Jag körde ganska mycket galopp och trav men tog även en liten tölt sträcka och det gick hyfsat bra.
 
Jag var jätte elak mot honom idag också! Haha, stackarn var helt slut efteråt! 
Vi har en backe som kallas fjärilsbacken. Den är kanske ca 40-50m lång med en lutning på ca 30-45 grader! Alltså så är den ganska brant. Men den ör verkligen perfekt att träna lite styrka i!
Jag hade galopperat säkert en halv kilometer innan jag komm till backen. Jag hade dessutom vänster galopp på honom som är extra jobbigt eftersom han är lite lat i höger bakben. Vi brukar normalt skritta eller trava upp förbacken men jag tänkte att nu ska vi träna ordentligt så jag "tvingade" honom att galoppera upp för backen i vänster galopp!
Även kan väl säga så att det gick rätt långsamt... :P
Men det räckte inte där tyckte matte! Nejdå! Vi vände och skrittade ner för backen igen och tog trav uppför i en låg och lång form där dom måste jobba med hela ryggen utan att det blir för tungt. 
Meen det räckte inte där heller utan vi vände igen och när vi kommit ner för backen för andra gången så vände vi och skrittade upp i samma form som i traven. 
Det var en väääldigt trött häst med antagligen ganska mycket mjölksyra som skrittade vidare in i skogen för avskrittning!
Gubben lilla!
 
Han fick hö innan ridningen och kraft efter ridningen. Jag stretchade honom innan maten också, vilket såg ut att uppskattas! Imorgon blir det ett kortare longerings pass :) mycket skrit antagligen eftersom han nog kan ha en hel del träningsverk efter idag.
 
 
Min fina kille börjar bli riktigt mörk igen! Han får definitivt mycket mörkare päls på vintern!
 
Kram! Jossan

2012-09-13 @ 13:57:00

Scheman och Något som jag inte provat!

 
Nu har jag gjort klart mitt nya träningsschema! Det är definitivt lugnare än det förra...
 
Gamla schemat:
Måndag: vila
Tisdag: rida på banan
Onsdag: styrke pass i samband med uteritt
Torsdag: vila
Fredag: galopp-/ travintervaller, kondition och uthållighet
Lördag: lugn uteritt
Söndag: galopp-/ travintervaller, kondition och uthållighet
 
Nuvarande schema:
 
Måndag: vila
Tisdag: rida på banan/vägen
Onsdag: skoj uteritt (inga större krav, bara tänka framåt.
Torsdag: vila
Fredag: longering med bommar
Lördag: rida på banan/ vägen
Söndag: cykla varannan vecka/ rida ut varannan vecka
 
Så har iaf jag tänkt :) 
 
Den här veckan har dock blivit lite annorlunda efter som jag var på teater i tisdags. Kan skriva om det en annan gång. Så idag ska jag ut till stallet och rida ut en sväng och träna lite styrka / kondition.
 
Jag har även tänkt att testa något nytt! Jag har tänkt att testa att rida med  hackamore. Det kan bli spännande! Får se hur det går!
 
Vi hörs senare!
 
Kram! Jossan


 

2012-09-12 @ 21:37:57

Okej ett vettigt inlägg nu då!

Red på banan idag. Började med mycket mjukgörande och lydnadsövningar. Sen började vi tölta i vänster varv, det lätta varvet, och jag tycker att det gick hyfsat. Han rörde sig mycket i ryggen och det kändes som om han jobbade rätt iaf.. Fick inte så mycket form idag som på Peters lektion men men.. Lite blev det!
I höger så kändes han mjukare än på Peters lektion i alla fall men om jag fick med bakbena rätt vet jag inte. Det är så sjukt svårt. Om jag spänner mig det minsta i rumpan så känner jag ju inte om han rör ryggen så som han ska eller inte, samtidigt så måste jag spänna rumpan för att göra halvhalter på honom.. Be jag har inte riktigt fått kläm på det där en.
Efter höger tölten så tyckte jag inte att det funkade så bra i något varv.. Men det kanske gjorde det... Jag behöver nog någon som kan kolla ändå...

Jag tycker också att han har gått ner i vikt ytligare vilket jag inte alls gillar!! Ajabaja Atli! Får nog börja med att ge honom hl när han står i stallet tror jag för nu får han bara inte gå ner mer i vikt! Då blir han för smal och det vill jag verkligen inte nu när det börjar bli kallare!

Han får just nu 6 dl havre, 3 dl krafft grund och mineraler. Han får även b-vitamin. Jag vet att endel tycket att det är onödigt men jag har inte lust att slänga en mer än halv full flaska så dom får äta upp den nu!

I fortsättningen ska han nog få 0.5-1 kg hö också när han står inne. (alltså när jag håller på med honom)

Det blir väl bara att ta tag i det och läsa den här otroligt krångliga boken som är jobbigare att ta sig igenom än plugget...

Kram! Jossan


2012-09-12 @ 17:20:56

Tävlar igen

Jag är med och tävlar om ett pannband här: http://stockholmsjenna.se/?p=9742#comments


2012-09-12 @ 17:02:49

Eh, jag är med!

http://carlssonpataket.se/?cat=18

http://www.chevalridsport.se/sv/?affiliate=2844


2012-09-12 @ 10:38:00

5 fakta om...

...Kessie!
 
• Hon är morgontrött.
 
• Hon är inte så förtjust i hundmat.
 
• Vill gärna sova på en kudde, en egen dubbelsäng skulle vara det perfekta.
 
• Om hon inte förstår vad man vill att hon ska göra så gör hon allt hon kan på samma gång.
 
• Skäller när det ringer på dörren men vågar inte gå fram och kolla om det är någon där.
 
Kram Julia

2012-09-11 @ 22:16:00

Hiss och diss

Haha, ja asså jag har så himla många snygga och bra häst grejer som jag vill köpa. Och det är ju jätte kul, att bara få titta på hästgrejer man kan köpa är kul så jag tänkte hissa det.
 
Men sen måste jag dissa att jag inte har pengar till allt och inte kan välja vad jag vill köpa... har sån beslutsångest...
 
Haha hoppas ni fattar men det är i alla fall min hiss och diss för dagen :P
 
Kram Julia

2012-09-11 @ 21:50:53

Ändrade planer!

Ja Jossan skulle på teater idag så hon kunde inte rida idag. Så vi fick göra om planeringen både en och två gånger. Först tänkte jag rida själv idag och Jossan klippa Atli imorgon och sen skulle vi rida tillsammans på torsdag och så skulle jag klippa Stelpa på fredag.
Men efter dagens ridpass så kan jag nog inte rida Stelpa förän hon är klippt... + att jag kom på att jag har en annan grej på tordag som jag måste göra.
 
Men i alla fall nu ser planeringen ut som så att Stelpa helt enkelt får vila fram tills på fredag då jag kan klippa henne och kanske rida lite. Sen ska hon transporteras till 4H för att gå ponnyridning under helgen ;)
Tror inte hon dör av lite vila heller för ingen av oss har någon jätte motivation just nu.
 
Så till dagens ridpass då. Tänkte ta en lite kortare runda som Peter föreslagit och rida intensivit. Stelpa var lite svettig redan när hon kom in från hagen så jag tänkte att jag tar det rätt lugnt då. Stelpa skötte sig bra i början. Växlade mellan gångarterna fint och hade väldigt bra takt i tölten trots att jag inte värmt upp med något böja eller så. Det hade inte fungerat kände jag på en gång. Dock var formen som bortblåst, det kan ju vara för att jag bara gick rakt ut och red rakt fram. Men det fick va så så länge hon gick fram tänkte jag.
Sen skrittade vi en liten bit och så skulle vi tölta igen. Då sa fröken NEJ! Stannade och ville inte gå alls när matte tryckte med skänklarna. Jag petade lite med spöt och Stelpa svarade med att sparka bakut. Efter att ha stått där och bråkat en liten stund så gick hon i alla fall fram, grispass var det men det var bara att berömma i alla fall. Sen hittade hon takten också och då va det ännu mer beröm och sen över till trav.
 
När jag vände så såg jag att Stelpa var ganska svettig så tänkte inte ta någon mer galopp på hemvägen. Men Stelpa visste också att det var hemväg. Hon blev ett litet krutpaket och var överkänslig för skänklarna. Töltade en bit och det gick bra men Stelpa låg på. Så hon fick ta en galopp och oj vad glad hon blev. Hon drog järnet med öronen rakt fram. Haha, jag bara skrattade och lät henne springa. Hon kan när hon vill minsann. Hoppade av och gick sista biten hem och så att hon var helt genomsvettig. Så nu tycket hon nog att det är ganska varmt med all päls ;) Men klippning blir som sagt på fredag. Idag fick hon bara hovarna smorda och en ordentlig genomborstning ;)
Kram Julia

2012-09-11 @ 10:35:00

Beställde i lördags!

Ja kan ni gissa vad jag beställde i lördags. Det är två av sakerna som jag skrev om i det här inlägget: http://semtegensis.blogg.se/2012/september/inkops-och-onske-lista.html
 
Lämna en kommentar och gissa. Den som gissar rätt först får en länkning ;)
Kram Julia

2012-09-11 @ 08:27:02

Ett halvår tillbaka...

Gjorde en sån här för ett tag sen men tyckte att det va lite kul att kolla igen. Här är näst senaste...kan man säga så?... i alla fall, lektionen för Peter:
Inte undra på att han tyckte hon gick bättre idag.
Den här bilden är från drygt ett halvår tillbaka, och här är en bild från helgen:
Liiite sillnad :P Haha, men bättre ska det väll bli också för här är det ända jag kräver att det ska gå frammåt ingen form eller samla. Så lite en bit frammåt i utveckligen måste jag väll erkänna att vi kommit.
 
Kram Julia

2012-09-10 @ 22:40:00

Hmm...

Jag sitter här och funderar på hur jag ska lägga uppträningen på Atli... Jag hade ju en super plan men sen så rubbades den en aning... (typ hela)
Jag tycker att Atli inte har samma uthållighet längre och han har heller inte samma muskelatur som tidigare så jag tänkte att vi tränar mer tempo! Galoppintervaller för att få upp kondition och uthållighet men så sa Peter att det är normalt att dom går ner i en svacka så här års. Och självklart är det så!! Att jag inte tänkte på det! Min förra häst fick också en svacka typ nu fast inte en lika markant som Atli då då men endå. Jag borde ha tänkt på det...
 
Dom har börjat få kraft på riktigt! För jag tänker att jag vill nog ha en liten kula på honom iaf vintertid eftersom han lätt kan flyga lite hit och dit just under vintern. Och ärligt talat så har jag en lite för tjock häst än en lite för smal som inte har energi till att bygga muskler och utvecklas... Atli har ju redan en mage dock... Men jag tycker han är mest bukig, det är inte alls så mycket på sidorna. Men vi ger dom kraft delvis för att dom ska gå upp i vikt en aning och för att dom ska få lite extra energi :)
 
Men iaf... Så förstördes min planering eftersom man kanske borde ta det lite lugnare nu och inte ösa på... Så nu vet jag inte vad jag ska hitta på... Ska kanske lägga in ett longeringspass med bommar i veckan eller något. Kanske cykla med honom någon dag också.. Så att det blir träning fast inte så hårt som konditionsträning.. Ja bara nu medans jag skriver så växer en ny plan fram!
Får se hur den artar sig!
 
Är stolt över denna bild faktiskt! Kolla vad jag har fått med bakbena fint! Men jag måste säga till Peter att räta till mig också för jag vill inte sitta så där...
 
Kram! Jossan

2012-09-10 @ 21:14:49

Denna vecka, vecka 37...

Måndag: Stelpa vilar och jag åker till 4H.
Tisdag: Rida ut en liten tur och jobba frammåt.
Onsdag: Klippa hästarna så vi får se om vi hinner så mycket mer än det.
Torsdag: Stelpa får nog vila igen och jag ska väll försöka plugga lite.
Fredag: Ut till stallet och rida eller något en kortis. Sen ska Stelpa in i transporten och transporteras till 4H.
Lördag: Ponnyridning på 4H.
Söndag: Ponnyridning på 4H, får se om jag kanske rider en liten stund på banan där också ;)
 
Det är min vecka, inte så mycket ridning just nu men Stelpa ska ju ändå ta det lugnt så det blir nog bra. Vi kommer försöka raka hästarna nu i veckan eftersom de har blivit väldigt lurviga och man gärna vill raka dom innan det är massa minusgrader ute. Såhär hade vi nog tänkt klippa dom ;)
Haha, ja jätte fint :P Förra året klippte vi bara det gröna området men nu ska vi nog klippa som det blåa, och det gröna också såklart ;) Ungefär så...
Anledningen till att vi klipper dom är helt enkelt att det blir för varmt för de annars, de blir svettiga bara av att stå i hagen. Och för att man ska kunna jobba de ordentligt utan att de svettas ihjäl så rakar vi dom ;)
Haha oj vad jag blandar ord, men jag menar samma sak med raka och klippa ;P
Klipper ni era hästar? I så fall hur och varför? :)

Kram Julia

2012-09-10 @ 16:46:00

Alla verkar rädda för att rida i skogen när det är blött...

Ja, rubriken säger igentligen allt."Alla'" verkar vara väldigt rädda för att rida med sina hästar i skogen när det har tex regnat.
Jag fattar inte riktigt varför? Man skrittar väl ändå bara på stigar i skogen eller? Det gör vi i alla fall. Vi ställer inga krav i skogen överhuvud taget.
 
Sen vad räknar man som skogen? Är det en stig i skogen eller en väg i skogen? För om det är en väg så fattar jag ännu mindre.
 
Ne... Detta är verkligen något jag inte förstår. Det är väl bara att gå? 
 
Är det någon utav er läsare som unviker att rida i skogen pga att det är blött? Isåfall varför?
 

(en härlig sensommar kväll för något år sen)
 
Kram! Jossan

2012-09-10 @ 16:08:31

Ny, stor mobil :P

Idag efter skolan åkte jag och mamma för att köpa en ny telefon till mig då min gamla slutat fungera. Haha, blir ganska stor skillnad på min gamla och min nya telefon. Här är min gamla:
Helt okej mobil och jag trivdes med den... kanske för att jag haft den så länge. Men nu har den i alla fall lagt av helt och i affären så blev det efter lite om och men en sån här:
Samsung Galaxy S3 ;P
 
Men nu ska jag komma till saken ;) Den här mobilen är ju ganska stor, i alla fall jämfört med min gamla. Och det kan ju va rätt jobbigt att rida bara med min gamla telefon. Berorende på vad man har för kläder såklart men det kommer ju bli ännu svårare med den nya telefonen. Så tänkte fråga er som kanske har en lite större telefon. Hur gör ni? Några smarta tips? :)
 

Kram Julia

2012-09-10 @ 09:36:00

Hästar som rullar!

Liten film jag gjorde sådär i farten ;P
 
 
Kram Julia

2012-09-09 @ 18:32:23

Bilder från lektionen!

Idag på lektionen så kändes Stelpa fortfarande väldigt seg. Peter sa att det är vanligt att det blir så en stund såhär i septemer - oktober när de ska sätta vinterpälsen och sånt där. Men jag sa också att jag behövde få rida i alla gångarter och inte bara tölt för tränare. Så vi tränade alla gångarterna rullande tölt-trav-galopp-tölt osv... Vi fokuserade nästan bara på att få henne att tänka frammåt.
Ibörjan så böjde vi henne lite och jobbade på volt i tölten men hon var väldigt seg och det kändes bättre att "lirka" fram frammåtbjudningen än "banka" fram den. Så vi jobbade bara frammåtbjudning med gångarterna rullande på fyrkantsspåret. Det gick rätt bra ändå tycker jag, hon såg rätt fin ut på bilderna. Och Peter sa att hon hade blivit mycket bättre i takten i tölten. Det var kul att höra. Den närmaste tiden ska jag bara köra korta intensiva pass och jobba frammåtbjudning och få henne att tycka det är kul att jobba. Sen kan vi börja samla upp henne igen.
 
Men nu ska jag visa lite bilder för båda hästarna var verkligen snygga idag.
 
 
 
Huvudet var lite högt upp i tölten jämfört med vad det brukar tror jag men det va fina lyft och bra takt. Atli var ju som vanligt så fort han töltar snygg :P Finns lite filmer på honom också men de kommer om ett tag för jag måste klippa ihop dom först ;)
 
Kram Julia

2012-09-09 @ 17:40:41

Jag är med och tävlar på isisbrudarna.blogg.se om ett tagelarmband av Tail by T

 
Kram! Jossan

2012-09-09 @ 16:35:00

Tur att Julia även driver denna blogg!

Haha, ja.. Det har varit lite segt från min sida på sista tiden men jag har liksom tagit det lugnt när jag varit hemma., jag har sovit och kollat på Tv för det mesta ;)
 
Men nu tänkte jag skriva om dagens lektion för Peter!
 
Jag är riktigt nöjd över lektionen! Känns som om jag verkligen fått ett par bra tipps om hur jag ska göra.
Det mesta gick ut på att ställa mer kvar i tölten och det är ju där jag tycker att jag har fasnat. Jag kan liksom inte ställa mer krav känns det som bara fortsätta gå som det gör. Detta sa jag ju då till Peter också och han så det också.
Så lösningen blev att inte fokusera så mycket på formen utan att verkligen, verkligen få mer bakbenen. Speciellt höger bakben. Så gärna upp lite med huvudet och driva mer men det fick inte gå fortare för det!
Det gick verkligen skit bra i vänster varv! Där fick jag honom till och med och släppa i nacken och behålla bakbena! Höger var däremot mycket, mycket svårare. Där hängde Atli sig i höger tygeln och tyckte att vi va allmänt jobbiga typ.
 
Så träningen på bana/på vägen kommer att se ut så att vi jobbar korta sträckor tölt i höger varv och lite lägre sträckor i vänster varv. Och hela tiden måste jag behålla bärigheten och trycket på bakbena.
 
Sara sa det när jag började träna för henne att Atli inte var redo för Peters sätt än och det stämde då men nu känner jag att Atli är redo för Peters tanke sätt nu. Nu är rätta tillfället att börja träna för Peter igen. Men då kommer jag ju till det svåra beslutet igen, ska jag byta tränare helt eller köra lite av varje...? Det svåra är ju att jag tycker att dom har ganska olika tanke sätt.. "/
Det känns som om det kommer bli lite virrigt att rida för båda... Men jag funderar på att göra så att jag nu ibörjan rider ganska intensivt och bara för Peter en tid fram över och sen börjar med lektion för Sara var tredje till varannan vecka så jag kan träna mer trav och galopp med henne.... Jag tror det kommer att bli bra.
 
Julia är den som har bilder och filmer idag så ni får vänta på henne helt enkelt ;)
 
 
Han var iaf jäkligt snygg i vänster varv idag!
 
Kram! Jossan

2012-09-09 @ 10:13:22

Mot stallet!

Nu ska jag snart åka från stan ut mot stallet. Idag är det lektion för både mig och Jossan. Ska bli jätte kul faktiskt. Och vi har det fina vädret med oss så vi hoppas det håller i sig så blir det bilder också ;) Blir det bra bilder så kanske vi har början på en ny header :D
Ska i alla fall ta med kameran och hinner vi så ska vi fixa ett minneskort på vägen också så kan jag filma med min kamera. Var tydligen lite efterfrågningar på den fronten :P
 
Men nu ska jag åka! Hejdå osv....
Kram Julia

2012-09-09 @ 09:29:10

Bildbomb på The Pirates!Kram Julia och Jossan

2012-09-09 @ 09:14:19

Poäng från tävlingen!

Ja ni har ju inte fått se några poäng från tävligen alls. Och nu hittade jag mina domarkommentarer så nu kan jag ju visa. Eftersom det var tre domare och två grenar så blir det ganska mycket kommentarer och poäng så jag tänkte att jag kanske inte behöver göra som jag brukar och skriva ut allt. Eller någon som vill veta exakt? Bara och säga till i så fall men jag sammanfattar det lite nu.
 
F2 - Femgång uttagning
Stelpa har jag ju inte plockat fram passen på än så den här grenen fick vi bara för att vi skulle täcka upp alla grenar.

Domare 1: Totalt 3,5. Med bla 5,5 för tölten och 5,0 för skritten. Han skrev också att det var bra takt i tölten och trevlig form i skritten.
Domare 2: Här fick jag 5,5 rakt igenom för utom traven som blev en 5:a. Men ändå, det är min första 5:a för traven! :D Hon skrev inga kommentarer och det blev felräknat med min totalpoäng men poängen var bra i alla fall.
Domare 3: Det blev totalt 3,5 här också. Här blev det 5,5 för både tölt och skritt men i traven fick jag bara 3,5. Det var inte så mycket kommentarer här heller men det stod att skritten var rytmisk.
Det blev allt som allt 3,37 och en 13:de placering.
 
T8 - Lätt tölt
Första gången jag rider den här grenen också och är rätt stolt över Stelpa att det ändå gick så bra som det gjorde för hon var rätt trött efter femgången.
 
Domare 1: 4,5 och 4,0 med kommentarerna ok takt, lite styv och lite passig.
Domare 2: 4,5 och 4,5 med kommentarerna ok takt men bundet kort steg.
Domare 3: 5,0 och 5,0 med kommentarerna lite på framdelen och trevligt.
Det blev allt som allt 4,60 och en 10:de placering.
 
Final T8
Här red jag ju finalen också det gjorde jag inte i femgången.

Domare 1: 4,5 och 4,0.
Domare 2: 3,5 och 4,0.
Domare 3: 5,0 och 5,0.
Det blev totalt 4,33 och en tredjeplacering i B-finalen.
 
Bilder från finalen i T8.
 
Kram Julia

2012-09-08 @ 19:32:33

Inköps-och önske-lista

Ja vissa saker behöver man och vissa vill man bara ha, här är min lista.
Bomber tvådelade Lock up bett:


Lilia fleectäcke:
 
Klockoboots med vikt:
 
Kavaj från Hööks:
 
Det här vill/behöver jag ha. Det svåra är bara att hitta sakerna i rätt storlek. Täcket ha jag bara sett på ett ställe och där finns det inte i Stelpas storlek. Bettet och bootsen är ju lätt att få tag på. Kavajen är ju inget jag behöver jätte mycket men den är snygg och jag skulle så gärna ha en svart också för att kunna matcha till lite fler grejer :P
 
Kram Julia

2012-09-08 @ 19:14:36

Trötta hästar

Hej!
 
Ja igår så tog vi en långrunda och körde kondition. Det märks att hästarna har fått sämre kondition. Visst har de byggt mer muskler men det är korta muskler som inte orkar så länge. Så nu blir det mer kondition. Stelpa gick väll helt okej ändå. Fick jobba lite för att få henne att gå frammåt när Atli låg bakom men det det gick. Hade ganska lätta klockor fram på henne för att stärka traven lite. Det märktes inte jätte mycket men lite bättre trav var det allt. Fast hon trampade av sig en av dom på vägen någonstans så fick rida sista halvan utan.
Den bootsen tänkte vi leta efter imogon men nu ser det ut som om vi ska på lektion då. Det blir lektion för Peter Häggberg den här gången. Jag tror det är bra att blanda tränare lite då och då också så hoppas att detta kommer fungera.
 
Vi behöver lite tips både jag och Jossan. Idag så hade vi tänkt att ta och bara rida en lugn tur i skogen. Men när vi kommit en bit in i skogen så började det blåsa hemskt mycket, både jag och Jossan kände att det kanske inte var det bästa att rida i skogen då när det knakade överallt. Vi vände och började rida hemmåt, efter ett tag började det även regna och vi trodde att det var oväder på väg. Men så fort vi kom tillbaka till banan vid stallet så var det fint väder igen. Vi red där en stund men båda hästarna var trötta. 
Stelpa kunde helt plötsligt bara sakta av till skritt och inte reagera på någonting. Det spelade ingen roll hur mycket jag drev och smackade hon verkade bara inte orka öka tempot. Jobbade lite från marken i skritt sen fick hon gå in. 
Kan ju vara träningsverk så vi stretchade dom och så får vi hoppas att det blir bättre. Eftersom det är både pälsfällning och sättning så fick de lite extra kraftfoder så hoppas vi på lite energi imorgon i alla fall.
 
I kväll/natt är det Kulturnatten i stan men jag blir nog hemma här med bloggen. Har ju endel bilder från tävlingen kvar och mamma har kommit med ännu fler så nu blir det förhoppningsvis snart en bildbomb ;) Så länge får ni den här ;)
Fina Pirates of Nattfari på prisutdelningen!
 
Kram Julia
 

2012-09-08 @ 00:03:00

Lätt att få i form!

Ja, jag menr inte form i handen utan hull-mässigt. Atli har väldigt lätt för att ramla hit och dit i viktskalan. 
Helt plöttsligt så är han för smal och tre dagar senare är han för fet... (typ) Det är lite jobbigt men hästar som faller lite hit och dit. Man vet liksom inte vad eller när man ska ge dom mat. Rätt som det är så behöver hästen mat eller tvärt om. Det blir jätte konstigt!
 
Det var ett tag där då han såg rätt smal ut,
då köpte jag ett nytt foder som det inte skulle vara nåon havre i men däremot lagom med protein och mineraler osv. Men det hann jag typ aldrig använda eftersom dom i samma veva fick mer bete så han gick upp i vikt igen.
 
Nu däremot känns han inte särskillt smal men inte heller särskillt tjock men han har börjat tappa muskler tycker jag. Så jag tror det är lite brist på protein nu i gräset dom äter. Så nu ska vi börja ge kraft igen! Får se om det blir något bättre...
 
Jag är verkligen inte bra på det här med foder.... Jag suger rent ut sagt! Om det är något jag tror jag behöver så är det en kurs i hur man utfodrar hästar!
Så här såg han ut innan tävlingen. Lite mycket gräs mage men inte så mycket på sidorna om man säger så. Här hade dom precis fått mer bete också ;)
Han ser väl ungefär likvärdig ut nu. Dock tycker jag att han var lite rundare i bogen där än vad han är nu. Det är där jag liksom reagerat på att han håller på att gå ner i vikt på fel sätt...
 
Kram! Jossan
 
 

2012-09-07 @ 23:33:06

Fel sorts träning?

Igår så började jag rida på banan. Det gick helt okej. Stelpa var lite hetsig och stel till en början men det släppte. Tölten var fin både på volt och rakt fram. Sen gick vi ut på vägen, hon hade fin skritt och tölten fungerade fortfarande. Fick till en ökad tölt på riktigt, tror inte jag har töltat så fort på henne så länge någon gång. Inte med flit i alla fall. Det var rätt häftigt.
Sen kom vi till höger galoppen och resten av ridpasset gick käpprätt åt helvet, ursäkta men så var det. Hon ville inte gå frammåt längre om inte Atli var före. Det var mer pass än galopp och var de galopp så var det vänster. Försökte med hur många fattnignar som helst men det gick inte. Sen skulle vi skritta upp för en lång backe. Nej ska fröken Stelpa, hon skulle tölta. Väl uppe märker hon att det var rätt jobbigt. Jag tänkte skritta ner igen och skritta upp. Mitt i backen så stannar hon och ska inte gå alls åt något håll. Backar en bit uppför backen och sen kan hon gå fram igen. 
Det är verkligen som att åka frittfall med den där hästen, ingen lugn bergochdalbana här inte, det är frittfall. Man jobbar sig upp till toppen och sen helt plötsligt faller man handlöst tillbaka på noll. Ibland är jag så beredd att ge upp på den där hästen. Att vi aldrig kommer komma någonstans. Å andra sidan så har jag på något vis bestämt mig för att det ska faktiskt gå. Och hur arg jag än är så känns tanken på att byta häst jobbig, jag älskar det där envisa lilla stoet. Hennes humör kan vara riktigt jobbigt och jag kan sitta och gråta på hästen. Men ändå så ska det gå. Även fast jag just i de läget inte orkar.
Det är en riktigt utmaning den där hästen, även om hon kanske verkar som en snäll liten ponny. Hon kan ha såna humörsvägningar och en näst intill orubblig vilja och envishet. Hon är tuff att rida och det är verkligen blod, svett och tårar på riktigt.
Jag hoppade av hästen gråtandes med både humör och självförtroende nere vid marken. Och hur sura vi än var på varann under slutet av ridturen så står hon där snällt och väntar och nosar lite när jag hoppat av. Tittar på en med det är löjligt söta ansiktet så att man bara gråter ännu mer för att man inte kan få den fina hästen att fungera.
 
Jag vet inte exakt vad det är som behöver göras. Men såhär kan det inte fortsätta och det är endel saker som ska ändras. Både jag och Jossan tror att vi kanske tränat lite fel. Vi har tränat mycket kort tempo på banan och hästarna har fått "biff"muskeler men inga "långa"muskler. Så nu ska vi börja träna mer och oftare frammåt och kondition. Jag ska se till att ha lektioner in bokade regelbundet, varannan vecka. Sen så börjar vi även med lite kraftfoder för att se hon kanske piggnar till lite. 
Jag vet inte om det kommer fungera, men värt ett försök...;) Här kommer lite fler bilder från tävlingen också.


Kram Julia

2012-09-07 @ 23:12:00

HAHAHAHAHAHA!!!!!

JAG DÖÖR PÅ RIKTIGT!!!!!!!!!!!
 
Kolla min min!!!!! HAHAAHA!!!!! Så jäkla klockren!!!! :P
 
Kram! Jossan

2012-09-06 @ 07:21:24

Lite bilder i alla fall ;)

Hej!
Stelpa vilade igår också men nu ska hon nog vara utviald så idag ska vi rida, eller i alla fall motionera, får se vad det blir ;) Just nu är det lite mycket att göra och bilderna är rätt många så det tar lite tid att redigera... Men här kommer några. Alla där vi rider är från söndagen så det är i finalerna ;)
Haha, hur lyckas man göra alla dessa miner när man rider? :P
 
Kram Julia

2012-09-05 @ 22:21:49

Fortfarande återhämtning!

 Ja... Det var ett tag sen jag bloggade nu men ärligt talat så är jag fortfarande inte riktigt mig själv efter helgen än. Jag är super trött för att jag inte har sovit ut på så länge nu! Sen är jag inte helt hundra frisk heller än. Inte förkyld men inte frisk heller. Jag har därför inte heller orkat ta fram datan för att ladda upp bilder... Men det kanske kommer några bilder ifrån Julia snart ;) om inte hon har fullt upp hon med!
 
Har iaf klippt och färgat håret idag! Kom inte hem förrän halv 7 efter som jag satt i frisörs-stolen i typ 3,5 timmar.... 3 timmar och 20 minuter satt jag i den där stolen! Helt galet ju! Fast jag blev fin ;) ska knäppa kort på det någon gång!
Men jag red iaf idag! Jag kom ut vid typ kl 9... Men det gick jäkligt fort faktiskt ändå hade jag med mig min lilla syster som också fick rida. Jag höll en lektion för henne idag. Inte så låg menden var intensiv och mer än så behöver hon inte! Haha hon va helt slut i bena efter typ 20 minuter! ;) och sen sa hon nu förstår jag va dina ben är gjorda av! Haha! Ja, kan man annat än hålla med? ;)
 
I måndags var jag hos en kompis och myste! Super härligt!
 
Och igår smörjde jag allt läder jag äger iprincip... Mina jodpurs hade börjat mögla till och med! Så man kan på stå att det var behövligt!
 
Gull killen! Han var förresten jätte trevlig idag! Jag lovar att han inte slängde med huvudet mer än tre gånger! Han var jätte trevlig i handen! Tölten var klockren men inte så mycket wow men det gör inget! Tror han använde bakbena lite mer idag än vad han brukar iaf.
 
 
Kram! Jossan

2012-09-04 @ 22:15:48

Sååå trött!

Jag fattar inte vad det är, är så sjukt trött efter typ 5 på dan... Men i alla fall, det va en ganska lång dag i skolan idag men när den var slut så hämtade mamma mig och Jossan och så åkte vi mot Semtegen.
Hästarna fick en vila idag också, tror inte de dör av de, de är nog också rätt trötta efter helgen... Men jag och Jossan plockade in alla våra lädergrejer och smörjde, tog ett tag.
Haha, nej vi gjorde de inte innan tävlingen så att det skulle vara snyggt då, vi gör det efteråt ;) Men nu är i alla fall allt rent och fint.
 
Har tagit bilderna från Jossans kamera och håller på att redigera dom, så dom kommer väll snart de också. Tror Stelpa får vila imorgon också och så rider jag på torsdag.
Här är en liten bild på fina oss från tävlingen då :P
Haha, vad tycker ni? Ser vi piratiga ut med våra mackor och muggar? :P
 
Kram Julia

2012-09-03 @ 21:40:30

Tar det bara lugnt...

Sorry hörrni men uppdateringen är verkligen inte på topp... Är så sjukt trött efter i helgen, halv åtta idag så började jag känna mig beredd att gå och lägga mig. Som ni kanske förstått så var det kallt och blött för det mesta där och sen tar det verkligen på krafterna att tävla, det är helt sjukt hur trött man blir.
 
Idag har jag i alla fall bara kämpat mig igenom skoldagen, som faktiskt var kort, sen åkt till 4H. Tagit hand om lilla trasan där och sen fixat lite reklam grejer inför nästnästa helg ;) Rätt så chill, hela veckan kommer bli så men det kan hända att jag blir sjuk också så lika bra att jag inte har jätte mycket att göra. Ni får en liten veckoplanering här:
Måndag: 4H, Stelpa vilar
Tisdag: Stelpa vilar nog men ska till stallet och hälsa på henne och städa lite tror jag.
Onsdag: Stelpa får vila igen och jag vet inte riktigt vad jag gör.
Torsdag: Får se om jag kanske rider lite lätt då annars så får hon vila då också.
Fredag: Då ska vi rida ;)
Lördag: Rida...
Söndag: Rida...
 
Ja helgen får vi se vad det blir ;) Sen ska vi nog boka en lektion till nästa vecka så att vi håller igång med dom regelbundet.
Om ni vill se ett litet "repotage" från tävligen så finns det här: 

http://www.unt.se/24unt/#category=0&date=Sunday&clip=0&startTime=0m0s

Kolla på "Här är dommarna mutbara" ;)

 

Kram Julia


2012-09-02 @ 21:36:27

Som vanligt efter en tävling...

Hej!
 
Ja jag är jättetrött just nu och säkert inte på det bästa på humöret, jag håller på att bli ordentligt sjuk, det är skola imorgon och jag har lite för mycket grejer att fixa. Men det löser sig och detta ska inte bli något deppinlägg heller ;)
 
Som ni kanske hört så har ju jag och Jossan varit och tävlat i helgen, därav den dåliga uppdateringen, och ja... det har ju regnat lite. Nästan hela lördagen regnade det konstant, och våra kostymer (maskerad tävling och vi va pirater) var inte de varmaste. Men vi höll ut och körde på, vi var faktiskt ända laget som var bara ungdomar och jag  tror att i alla fall hälften av oss var eller höll på att bli sjuka. Kanske låter det som om det inte gick så bra och bara var extremt jobbigt...?
Nejdå det gick bra och vi hade kul. När alla grenar var rida och poäng ihop räknade så låg vi på en andra plats i B-finalen, 8:de plats av 12 eller 13 lag ;) Kan ju säga att det var över våra förväntningar.
 
Så idag var det dags för finaler. Det var ett väldigt hoppande i ledningen där och det var rätt spännande. Vi slutade i alla fall poäng messigt på en delat första plats i B-finalen men av någon anledning, vet inte riktigt det var lite knas, så fick vi en andra plats. 
 
Ja vi i laget var i alla fall nöjdt, det var bättre än vi trott ;) Mer poäng, detlajer, förklaringar och bilder kommer poppa upp reglebundet under veckan men just nu så tror jag inte att varken jag eller Jossan orkar blogga så mycket. Det tar på krafterna att tävla... men kul var det ;P
 
Kram Julia

2012-09-01 @ 22:58:28

Tävlingen hittills!

Skepp åhoj! :P
Haha nej men idag har vi ju so sagt varit och tävlat. Just nu ligger vårt lag näst först i B-finalen vilket är bra med tanke på att vi inte har någon passhäst...
Imorgon kommer Jossan att rida femgång igen och jag T8 ;) båda grenarna idag gick bra för oss båda med tanke på förutsättningarna... :P
Mer detaljerad uppdatering med poäng osv kommer så fort vi har tid, men nu är det bara sova på en gång så vi orkarp imorgon;)
Så godnatt från Julia och Jossan då!RSS 2.0