2013-03-31 @ 09:48:49

Påsklov!

Så bra gick det att komma igång med bloggandet ja... men nu har det ju äntligen blivit lov så det kanske blir bättre :)
 
Själv inleder jag lovet med en ordentlig förkylning, härligt va? Nej, usch och fy för att vara sjuk, inge roligt alls. Hästarna fick vila onsdag och torsdag så där har jag inte så mycket att säga.
 
I fredags så var hovslagaren ut till stallet och fixade hästarnas fötter. Stelpa skaver ju av hovskägget på insidan av bakhovarna så vi pratade lite om vad vi kunde göra för att undvika det. Hovslagaren skulle fila till fötterna så att hon fick så mycket utrymme om möjligt. Sen kunde jag även ha på lite Vasselin eller något annat som ät fett på insidan av hoven så att de gled lättare mot varandra.
Det är ju inte mycket som Stelpa slår i för hon verkar inte få ont av det och det har ju aldrig blivit några sår. Men i fall att. Jag har ju användt boots bak för att skydda hovarna men om hon nu har lite trångt emellan där så känns det ju onödigt om vi ska sätta på ett par boots också så att det blir ännu mindre plats där, i alla fall om det finns någon annan lösning.
 
Sen red jag en liten stund på banan och lite på vägen med Stelpa. Satt på viktboots fram och det gick kanon. Hon var väldigt mjuk och fin och allt fungerde. Duktiga häst!
 
Igår så var jag och Jossan ute på en långrunda. Det var superfint väder och hästarna var taggade så det blev en mysig tur. 
Hoppas det fina vårvädret håller i sig nu och Glad Påsk på er allihopa!

 
Kram

2013-03-27 @ 15:25:47

Det här med hästar...

Är något som man inte kan förstå helt innan man har upplevt det.
 
Jag har ibland svårt att förklara vad som är det roliga med hästar. Det är svårt att säga exakt vad som är roligt, det finns så mycket med hästar som jag blir glad.
Innan man själv har gjort det så är det svårt att förstå det häftiga med att kunna styra en häst. Den känslan är svårt att beskriva.
Första gången man sitter på en häst och styr själv så kanske man inte får känslan av att man är ett med hästen och bara flyter fram. Men jag tycker att det verkar som om många får en aha- eller wow-upplevelse när de styr en häst själva första gången.
 
Bandet mellan häst och ryttare går inte att se eller höra. Det är svårt att förstå det här bandet om man inte själv har känt det. Det kan man ju förstå för hur ska man kunna lita på att något finns om man inte kan upptäcka det med något sinne. Men till och med mellan hästen och någon som rider för kanske första gången i sitt liv så är bandet tillräckligt starkt för att ge en wowupplevelse.
 
Självklart får man tycka att hästar är tråkigt, äckligt, jobbigt eller vad man nu tycker. Men jag tycker inte man ska vara så säker på att det är som man själv tycker/tror innan man har testat. "Man ska inte säga att maten är äcklig förän man har smakat". Och man måste inte älska hästar men väldigt många verkar vara så säkra på att hästar inte är roligt alls fast de har bara suttit på en häst en gång i hela sitt liv. Man kan väl ge det en chans i alla fall, eller vara tyst.
 
Såhär är det med det mesta. Det är svårt att veta hur något är innan man har testat. Men vi människor är väldigt duktiga på att skapa oss fördomar och sen tro på dom fullt ut.
Någon som aldrig har testat att få kontakt med en häst kanske inte ser bandet på bilderna alls. Medan jag som vet hur det är ser ett tydligt band.
 
Bara något att tänka på nästa gång man ska döma något innan man testat...
 
Kram Julia

2013-03-27 @ 08:29:49

Gårdagen lite snabbt

Igår så körde vi konditionsträning. Stelpa var jättepigg men skötte sig bra. Vi började på banan och hon har blivit mycket mjukare sen jag började med voltövningen i tölt, nu släpper hon mycket snabbare och har inga problem alls med den låga formen. Super roligt, men jag skulle vilja ta en lektion igen snart tror jag. Mest för att kolla så att vi är på rätt spår och ifall vi ska utveckla något.
 
Det gick i alla fall bra igår. Fast jag och Jossan var väldigt sega, haha vi är alltid det på tisdagar nu för tiden. Det tog i alla fall en himlans tid för oss i stallet men jag vet inte varför. Tur att jag har vant mig vid att äta middag vid 10 :P
 
Har inte så mycket mer att säga tror jag. Bloggandet håller på att komma igång nu känns det som, det är väl mest inlägg om vad vi har gjort osv men det kommer roligare inlägg också. Det tar bara så lång tid att skriva dom, haha.
Haha, hon ser i alla fall söt ut när hon galopperar...
 
Kram

2013-03-27 @ 07:52:41

Okej. Det är bara att inse

Ja, det är bara helt enkelt för mycket i skolan just nu för att jag ska orka med häst, blogg och skola. Så är det bara. Det blir alltid så sjukt mycket innan alla lov så man blir bara arg... Jag är för det mesta trött och orkar inte göra något typ. Som en kompis till mig sa "skolan är till för att man ska gå in i väggen minst en gång unger varje läsår".
Jag säger: Coulden't agree more.....
 
Aja, ridturen igår var både ris och ros. Han blir så jäkla pigg när vi rider ut så det går inte att arbeta honom där. I alla fall minne med sällskap. Men vi skulle ändå fokusera på kondition igår så det gjorde väl inte så mycket (även om jag blir irriterad på att det inte går).
På banan däremot tycker jag att ha är jätte fin, eller finare i alla fall. Det är nte som på Peter lektionen men nästan. Det är en bit kvar men han går bättre än vad han gjorde förra veckan i alla fallallmakt beror på mig det vet jag)
Funderar på när vi ska åka dit igen... Jag ska ju på kurs för honom den 13 april och ja var på lektion för Elsa Albertsdóttir i helgen så det känns som lite tight penga mässigt att åka på lektion igen.... Fast jag skulle nog behöva det.
Ska utvärdera lektionen för Elsa Albertsdóttir i ett eget inlägg men kan skriva att jag inte tyckte att det gav så mycket...
 

2013-03-26 @ 15:56:56

Mot Stallet!

Är strax på väg till stallet! Sitter i skolan och väntar på att mamma och Jossan ska komma. Det är underbart väder ute så jag hoppas att vi hinner ut tidigt. Annars är jag faktiskt bara allmänt taggad på att åka ut till stallet, man märker överallt där att det faktiskt börjar bli vår nu :D 
 
Vet inte riktigt vad vi kommer hitta på med hästarna idag, kanske lite konditionsträning men vi får se.
Haha ni lär väl tröttna på bilder snart men här ser vi ju att de har lite vårkänslor, hästarna ;)
 
Kram

2013-03-26 @ 07:54:11

Bildserie - Stelpa travar

Många har kommenterat att Stelpas tölt ser ut att ha blivit mycket bättre när de sett bilderna, och det har den. Tötlen har blivit bättre och vi ha kommit tillbaka till den låga formen. Men även traven har blivit bättre. Den är ju inte helt taktren och ganska ostadig, men om man jämför med innan tölten blev så bra som den är nu. Alltså innan lektionen. Så har även traven blivit mycket bättre. Den är stadigare, jag får ta i henne, hon kan gå i form på riktigt, alltså en längre sträcka typ. Nu visade hon bättre trav dagen innna fotograferingen än när vi tog korten men om man kollar på bilderna och jämför med tidigare bilder så är det fortfarande bättre tycker jag.
 
Och jag var så nöjd över att traven har blivit så fin, haha sen kom Stelpa ut i hagen och visade vad hon egentligen kunde...
 
 
Ja, sådär vet jag inte om hon någonsin kommer kunna gå med ryttare på ryggen men det är ju kul att veta vad hon kan...när hon vill :P
 
Kram Julia

2013-03-25 @ 18:46:10

Busbilder från helgen

Vi busade lite med hästarna i hagen sen också så här kommer lite bilder från det :)
 

2013-03-25 @ 12:40:23

Några ovisade favoriter

Japp, här kommer fler bilder ;)

2013-03-24 @ 12:10:42

Ridbilder Stelpa 23/3

Tölt

 
 
Trav
 
Galopp

2013-03-24 @ 12:07:17

Ridbilder Atli 23/3

Tölt
 
Trav
 
Galopp

2013-03-23 @ 18:31:59

Lite blandat!

Här är lite blandade bilder från dagen, fler bilder kommer komma upp snart ;)
 
Dock så tycker jag att färgen på bilderna blir mycket gråare när man laddar upp dom här :(
 
Kram Julia

2013-03-23 @ 17:55:33

Närmare 600 bilder!

Japp närmare 600 bilder knäpptes idag. Haha, jag kommer få redigera ett tag men ska försöka lägga upp några bilder här redan ikväll så håll utkik ;)
 
Kram

2013-03-23 @ 16:53:14

Slut. I. Kroppen.

Idag har jag både ridit och burit in ved och ni är jag inte mer än helt slut.. Fast jag ska antagligen hjälpa pappa lägga golv i mitt rum också, huuh... Jag vet en som kommer somna fort i kväll...

Ridpasset gick bra tycker jag. Han var lite spänd och lite pigg och hade en aning mycket vårkänslor kanske men jag är rätt nöjd om jag kollar på helheten.
Tölten- lite för mycket framåt tänk och lite styv i nacken men fin för hjälperna och bra bakben och takt. Fick till och med något passtaktig tölt en gång!!! :D sjukt att man kan bli glad över något sådant men det är jag! Så mycket bättre att han tänker passtakt istället för travtakt!
Traven- fint swung, lite mot handen, lite för pigg och ville gärna slå upp i galopp men nöjd i övrigt.
Galoppen- jätte mycket emot handen, inte bra, takten finns ju alltid där men han gick i te så avslappnat som han kan och var väldigt stretig. Nej, den gick sämst idag. Men om jag ska se något positivt så tog han fina galoppfattningar från skritt när han tog rätt galopp.

Ja, som jag lovat så tog vi bilder idag också! Julia har dom på sin kamera så ni kommer nog få ser ett smakprov ikväll! :)

Chao!


2013-03-23 @ 10:26:30

Gårdagens ridpass - yes, jippi, woho!!! :D

Haha, jag är så nöjd över gårdagens ridpass. Det känns som om saker och ting faller på plats mycket mer nu efter lektionen. Jag var peppad på att rida redan innan jag åkte till stallet. Jag hade bestämt mig för att jobba igenom henne ordentligt på banan idag och verkligen få henne att släppa helt i båda varven. Jossan är ju sjuk så jag blev ju själv i stallet, men det kan ju vara bra att rida själv ibland också. Speciellt på vår ridbana för den är så liten.
 
Jag började med att jobba Stelpa på marken och mjuka upp henne där först. Körde volter där hon ska böja igenom ordentligt och jobba på med ytterbogen. Skänkelvikning från marken, och lite kyssa stigbygeln. Ska försöka ta kort på de här övningarna idag så kan jag visa och förklara bättre ;)
Sedan hoppade jag upp och forsatte med volterna, haha det är mycket voltarbete nu. Jag gjorde två volter där jag släppte yttertygeln så att hon skulle sträcka ut bogen och verkligen böja igenom hela kroppen, sen två "vanliga" volter så att jag fick med bogen ordentligt igen, sen två volter där jag släppte yttertygeln osv.
Jag gjorde volter i varje hörn och efter ett tag så la jag till att hon skulle flytta skänkelvikning ut till spåret efter varje volt. Det fungerade också bra.
 
När hon kändes mjuk i tölten så gick jag över till tölt. Då gjorde jag så att jag först red på fyrkantsspåret något/några varv. Sen började jag jobba in henne på en volt som blev mindre och mindre. När volten hade blivit liten och hon släppte så fick hon beröm och så gick vi direkt ut i andra varvet, fortfarande i tölt. Där red jag också på fyrkantsspåret ett tag innan jag tog in henne på volt, jobbade igenom och när hon släppte gick ut i andra varvet. Så höll jag på tills hon var helt mjuk, med lite småpauser inlagda såklart. Småpauserna var både skritt och trav. Traven var sååååå fiiiiin! Åh, haha jippi, wow!!! Yes!
Det var verkligen trav, och inte bara trav, det var bra trav! Snygg trav!
 
Hon verkade tycka det var ganska jobbigt när volten blev liten i tölten, då tappar hon ganska mycket fart och man får jobba som bara den för att hålla tölten. Men jag hade viktboots på också och då blir det ju ännu jobbigare. Hon jobbade bra men eftersom hon var lite seg så fick hon lite extra havre. Hon har börjat fälla nu också och då brukar hon bli lite slöare och behöva lite mer energi.
 
När vi var klara på banan så gick jag ut på vägen och tränade lite mer trav och galopp. Det fungerade också bra och traven var fortfarande superfin! Det är som Peter säger, att traven kommer om man tränar tölten. Man måste bara träna tölten rätt. För någon vecka sen klagade jag på att traven alltid var så kort och struttig, nu travar hon klockrent med stora steg och i form!!! :D Woho, det går framåt!
 
Nu blev det ett väldigt långt inlägg men det gick så bra igår. Nu har jag hittat var jag ska igen och det är sååå mycket roligare då. Ska ut till stallet idag också och rida. Blir nog lite lugnare idag för hon blev rätt trött igår men ska försöka få någon att ta lite kort som jag kan visa, så att ni slipper sitta och läsa långa uppstatser utan bilder ;)
Fina hästen! <3
 
Kram

2013-03-22 @ 15:29:17

Hööks - inte så billigt längre

 Har ni också lagt märke till det? Visst är det billigare än alla märkes grejer men samtidigt... En tröja för 500 kr är inte billigt! Inte när man kan köpa en liknande tjöja för 300 på en vanlig klädbutik...
Visst har dom sjuukt snygga kläder på hööks nu för tiden och visst är det bra kvalle men snart han man väl inte råd att handla grejer på ridsportsbutiker längre. Jag förstår om dem gör JH-kollektionerna lite dyrare för det ät ju det som är meningen men även CRW är mycket dyrare än vad det någonsin varit och det tycker jag ändå har varit budget märket..
Lite synd är det eftersom alla (jag) inte har lust att lägga ut en 1000-ing för att få två plagg... Men men.. Har inte hittat några andra sidor där jag tycker kläderna är snygga. Får helt enkelt göra så att jag får börja gå på vanliga klädbutiker och leta efter snygga ridkläder till rimligt pris. (Bara tröjor och jackor isåfall då.)
 
Meen tänkte i alla fall visa några "whanties" grejer från hööks.
Muuuuummmmaaaa!!!! (~700kr)
Så opraktisk färg, yet sooo beautifull!! (400kr)

2013-03-22 @ 11:15:12

Hemma

Blev hemma idag eftersom jag hostar som en gris och det uppskattades inte så där värst av alla i min klass.. Haha.. Jag har så kallad förkylnings astma och den är inte roligt just nu... Varje gång jag blir förkyld får jag alltså denna hämska hosta som vägrar ge sig. Det hela blir en stor ond cirkel.
Jag blir förkyld - det irriterar mina slemhinnor i halsen - de svulnar up - flimmer håren killar mot varandra - jag börjar hosta - ännu mer irriterat - ännu mer svullet - ännu mer kill i halsen.. Ja ni ser... Det blir inte bra helt enkelt och jag kan inte låta bli att hosta eftersom det killar mer och mer för varje andetag jag tar. Som tur är så har jag astma medicin men jag är lite orolig för att använda den eftersom jag är förkyld och hostar super mycket. Om jag viddgar lufrören så kanske förkylningen flyttar sig ännu längre ner i luftrören lixom och till slut så kanske jag får lunginflamation vilket jag inte vill.. Har redan haft det en gång och jag tror att det var det som gav upphov till min astma som jag har idag. Så ja, jag vet inte riktigt vad jag ska göra... Är fast i ett död läge som jag inte vet hur jag ska ta mig ur.. Så jag varierar lite.. Tar astma medicinen och ser vad som händer men just nu hjälper den inte så mycket. Den hjälper mig bara att inte hosta ut mina lungor, den får mig inte att sluta hosta.
 
Aja, att jag stannar hemma menas också att jag inte får rida. Det är en regel som mina föräldrar satt upp. Är man för sjuk för skolan är man för sjuk för att rida (punkt). Och ja, det är ju ett rimligt krav så jag står ut med det.
 
Jag ska istället tillbringa dagen med massor av plugg och bloggen hade jag tänkt :) Var annat inlägg på bloggen var annat skolarbete. Så nu ska det väl kunna bli ite bättre uppdatering ett tag i alla fall ;)
 
Bild från arkivet

2013-03-20 @ 15:40:09

Pigg Stelpa. Trött Julia.

Igår var jag i stallet :D Äntligen! Hade ju inte vart där på 5 dagar! Som tur är så fick jag inte så mycket överskottsenergi för det. Haha man har ingen energi kvar när man kommer hem från 4H evenemang... men roligt är det.
 
Vi började med att värma upp hästarna på banan. Stelpa var fin i vänster varv och släppte bra. I höger så ville hon dock inte släppa när volten blev mindre. När den fortfarande var ganska stor så var hon avslappnad men när den blev liten så ville hon inte. Det blir ju jobbigare att gå på liten volt så jag förstår ju att hon stretar emot och det är himla svårt att få henne att släppa. Det gäller att snappa upp de där få stegen som kommer ibland och vara blixtsnabb men eftergiften.
 
Sen gick vi ut på vägen. Tanken var att vi inte skulle rida så långt men det hade Stelpa andra åsikter om. Vi skulle vända vid ett ställe där det var lite större och jag tänkte först rida på volt lite där. Det tyckte inte Stelpa om. Så fort hon kom med huvudet åt hemåt hållet så började hon streta och skulle bara springa hemåt. Sen gick hon ner i form när jag fortsatte hålla kvar henne på volten tills vi kom till samma ställe igen då gjorde hon likadant. Hålla kvar henne på volten var ju inte heller lätt i början, hon försökte med diverse kast åt sidan för att få springa hemåt. Det fick jag i alla fall stopp på tillslut men gå i form en hel volt tänkte hon inte göra.
Så vi red runt där ett tag, lite längre än tänkt...
 
När vi väl började rida hemåt så red Jossan om i galopp medan jag och Stelpa skulle hålla ett lägre tempo. Det tyckte hon inte heller om. Hon har blivit väldigt tävlingslysten Stelpa. Så fort en annan häst rider om så ska hon bara springa ikapp. Så vi hade en liten diskusion om i vilket tempo vi skulle rida också. Hon har blivit himla stark också. Haha, hon kanske har lite överskotts energi efter den här vilan...
 
Får se hur det går idag. Konditionen börjar komma tillbaka också, hon fick ner floset rätt snabbt igår också. Härligt, härligt! :)
 
Kram

2013-03-19 @ 21:53:14

Inge kul

Det är otroligt tråkigt att skria inlägg när man inte har några nya bilder att visa... Motivationen är inte riktigt på sin plats heller men men den kommer väl tillbaka någon gång.
 
Just nu är jag i en fas då jag klara blir irriterad och arg på mig själv för att jag inte kan. Det är så otroligt frustrerande att jag inte får till övningen som jag fick göra på lektionen för Peter! Extremt frustrerande.
Grejen är väl att jag inte fick rida honom så där mjuk och fin själv utan Peter hoppade upp och tog Atli dit sen var det ju sju gånger lättare för mig att göra sätt sen. Jag var väldigt tacksam för det då men mindre tacksam nu när jag inte kan få till det själv... Jag är dessutom så van vid att det funkar så blir jag frustrerad på mig själv för att jag inte klarar av övningen. Alltså visst får jag till den till viss del men inte hela vägen. Det kan vara någon gång i bland som det blir riktigt bra men för det mesta blir det pannkaka av allt ihop. Visst går han i form men jag tycker inte att han jobbar så som han gjorde på lektionen. Suck... Aja jag får åka till Peter igen snart så han kan visa mig hur jag gör hela vägen utan "fusk" ;)
 
Han är i alla fall rolig att rida nu, min spelivink, för han har börjat fatta det här med ökad tölt ganska bra nu! Den är inte jätte flott och han klarar inga kurvor men det kommer! Han (och jag) tycker ju att det är jätte roligt att tölta fort och v kan ju inte bara traggla massor av kort tölt hela tiden så då får han springa på ibland också! Super kul är det! I helgen ska det bli bilder så ska ni få se! Tänkte faktiskt att jag kanske ska testa med att ha på honom skyddsboots då bara för skojskull för att se om han tycker det är lika jobbigt som förut och om han lyfter nå mer pfötterna med dem på. 
Men den som lever får se, om det blir så!
 
Alla gångarter idag var för övrigt mumma har vi gick ut på vägen efter att ha tränat en stund på banan. Kulikulit!! :))

2013-03-18 @ 09:20:11

Jag hatar att träffa nya människor!

Va?! Tänker ni nu. Ja, jag hatar att träffa nya människor när jag inte har fått i mig ett glas eller två... Jag är egentligen så sjukt blyg som någon bara kan bli men jag pinar mig igenom det ändå för att jag vet att jag måste. Alltid innan jag ska träffa nya människor så håller jag på och dö av nervositet eftersom jag tror aär jag inte kommer kunna öppna munnen när jag är med dem. Dock blir det aldrig så när jag väl är med dem för då kan jag snacka hur mycket som helst utan problem och som ni ser så vet jag ju om det men ändå ska det vara så jäkla svårt innan...
Brist på självförtroende, ja
 
Aja.. Jag red inte igår eftersom jag inte mådde helt toppen ;) Hehe... Men jag red i lördags men det blev ingen film eftesom jag inte hade någonstans att ställa mobilen.. ;)
 
Men de när veckan är Julia hemma så nu ska vi väl kunna ta lite bilder i alla fall!
 
Tänk om våren bara ville komma snart också......

2013-03-17 @ 17:34:13

Helt slut men jag är hemma nu ;)

Japp har ju varit borta sen i fredags. Vart i Katrineholm (tror jag det var) och tävlat i 4H-klubbarnars riksfinal (tror jag vi kallar det). Har vart jättekul att träffa alla underbara människor från hela landet igen. Det är så underbart folk där så det är helt sjukt :P Och så vann vårat lag också xD
 
Så det har varit en bra helg men självklart har jag sovit för lite. Ska lära mig franskaglosorna tills imorron och duscha och sen ska jag inte göra någonting. Orkar inte, får bli att ligga och stirra på TV:n.
 
På tisdag ska jag ut till Stelpa och jag ska ha en vanlig ridvecka den här veckan! Var jätte längesen jag hade det känns det som men nu ska jag hålla mig till schemat en vecka i alla fall ;)
Haha, är så trött så jag vet knappt vad jag skriver men ha det bra så hörs vi :)
 
Sötis hästen :) Fast jag är sämst på att redigera röda ögon kanske ni ser och klippningen får henne att se väldigt tjock ut :P
 
Kram

2013-03-17 @ 09:10:00

Atli när han villa ha godis...


2013-03-16 @ 13:20:25

Vart ska praktiken vara?

Jo, det var i Strängnäs stallet låg och det ligger en bit utanför Stockholm mot Eskilstuna hållet :) och det dom behöver hjälp med är ridning och utbildning av unghästar och äldre hästar. Så visst kommer jag satt få rida det tror jag!
 
Jag vet dock inte om jag har mina föräldrar med på detta så jag får väl kolla vad dem tycker först, det är ändå de som betalar... Hehe ;)
 
Nust nu: 
Poppar jag massor av popcorn!
 
Om en stund:
Ridning av min underbara! Ska se om jag kan försöka få ihop en liten film idag även fast jag inte har någon kameraman :)

2013-03-16 @ 11:07:00

Lite failbilder

 
Kram Julia

2013-03-15 @ 16:52:05

Praktisera i sommar?

Jag har i alla fall just nu en person som jag skulle kunna få praktisera hos i sommar, på ett islandshäststall så klart ;) när jag först såg annonsen så bar.: Jaaa! Det här bara måste jag göra!! Sen så började jag tänka lite längre och att åka på en praktiken skulle betyda att jag inte kan tävla och jag kan inte träna för Peter. Visst skulle jag kunna träna för någon annan tränare ett tag. Det skulle jag väl inte dö av men det tar emot lite grann ändå... 
 
Men sen är det bara dom två sakerna som är negativa eftersom jag kommer få bo där och ta med Atli dit så det blir inga som helst problem så. Egentligen det är bara de där små grejerna... Jag känner mig lite fjantig faktiskt som hakar upp mig på dom så sakerna..
 
Jag ska nog och överlägga med mina föräldrar... Tänk vilken chans att få lära sig hur mycket som helst! 
 
Va tycker ni? Jag måste nästan bara ta den eller hur?
Det är ju inte jätte viktigt med tävlingarna detta år, jag tänker ju inte seriös SM-satsa förrän nästa år. Och om jag blir borta 2-3 månader så har jag fortfarande mycket tid att tävla på :)
 

2013-03-14 @ 20:47:09

Åker imorron!

Japp imorron ska jag iväg på en 4H-grej så det blir ingen skola eller stall då. Men efter den här veckan så ska allt jag ska göra ha blivit lite mindre så då ska jag i alla fall en "vanlig" vecka. Usch, är så stressad just nu att jag inte kan tänka riktigt klart... Nej, men jag är lite för stressad för jag börjar tappa strukturen på allt känner jag...
 
I alla fall, man ska inte klaga. I onsdags så körde vi lite konditionsträning med hästarna. Vi började lite på banan och jag jobbade lite med samma sak som på lektionen i tisdags. I vänstervarv släppte Stelpa jättefint efter ett tag, höger är svårare men det gick. Inte lika bra som vänster men det gick, ska jobba lite mer på det nästa gång.
 
När vi kom ut på vägen så jobbade vi lite med tölten och traven i början. Det gick också bra, hon var fortsatt lös i tölten tyckte jag. Inte 100% som hon var en liten stund på lektionen men det fungerade bra i alla fall. Traven kändes faktiskt också bättre än vad den har gjort innan tyckte jag. Hon tog i lite mera och steget var inte så kort, men jag tror att hon blir lite feg på det här underlaget. Det är ju is på många ställen på vägen nu och det märks att Stelpa inte vågar ta i som vanligt i traven och galoppen. Hon har ju broddar men hon litar tydligen inte riktigt på dom.
 
Vi galopperade nästan hela vägen hem innan vi travade och skrittade av och rundan vi red är så bra för att träna höger galopp. Det är rätt många högerkurvor så det blev endel högergaloppträning. Dock så vill man ju inte rida så fort igenom kurvan nu när det är is men det fungerade i alla fall. Vänster fattnignarna var inte så bra däremot, de tog jag rakt fram och då märktes det att hon inte vågade ta i.
 
Allt gick i alla fall bra men vi var väldigt oeffektiva när vi inte red(jag och Jossan alltså). Vi brukar ha sånt flyt men inte då. Haha, det tog jätte lång tid :P
 
Saknar sommaren och sommarlovet så sjukt mycket, men istället fick vi -15 och snöfall i onsdags...
 
Kram

2013-03-13 @ 08:40:31

Wooohooo!!!

Weeeiii! Vet inte riktigt vad Jossan har skrivit men det gick ju väldigt bra för henne vet jag och för mig också! :D
 
Det blev mycket tölt träning på volt för att jobba henne mjuk. Först red jag på fyrkanstspåret i tölt och flyttade henne i hörnpasseringarna. När hon hade ordentlig framåt bjudning så gick vi inte på en volt som blev mindre och mindre till hon släppte. I början så gick vi ut i andra varvet på fyrkantsspåret så fort hon släppte lite men allt eftersom hon blev varmare så kunde man hålla henne på volten längre och hon släppte mera.
 
Och nu var det inte bara att hon släppte i nacken, nickade ner och gick i form. Hela hästen släppte!!! Det var precis som på ridskolan när man fick hästen att gå i form ordentligt första gången! Den känslan, när man liksom "JAAA! Det är såhär det ska vara, nu fungerar det!!!" och det enda man ser är en själv och hästen. Super kul!
 
Jag skrev ju innan att det inte var lika roligt att rida när man inte visste vart man skulle men igår var det verkligen roligt att rida. Eller inte bara roligt, jag skulle kunnat fortsätta i alla evighet typ! Dock så ska jag ju inte sitta och nöta det på Stelpa för mycket för då tröttnar hon men det var roligt i alla fall.
 
Min fina lilla häst!
 
Kram

2013-03-12 @ 21:57:10

Uppåtkurva!

Dagens lektion för Peter var bara heeelt underbaart!! Jaaaaa! Fasen va bra det går just nuu! :D :D 
 
Det var drömscenariot idag, ingenting i handen, han bar sig helt själv, klockrena bakben och en underbar form! Den sista sträckan tölt som jag gjorde känndes det ordentligt att han bar mig med hela ryggen. Underbara häst!
Däremot är det inte helt lätt för mig.. Jag behöver nästan inte göra någonting och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta... Det är otroligt mycket teknik och jag måste ha stenkoll på precis varenda muskel i kroppen typ, hehe nej inte riktigt men det är inte helt lätt... Som jag vet så är jag alltid liite för ivrig och gör allting liite för fort och det måste jag sluta med och göra saker när det behövs istället för alltid. 
 
Dagens "nya" övning var öppna i en väldigt avslappnad och bärig form.
Det att tänka på: Inte använda händerna heela tiden, stilla hand men inte stum.
Alla hjälper ska komma från sitsen och skänkalarna.
Passa yttersidan så han inte smiter iväg.
Driva fram till handen.
INTE bara släppa fram honom i tölt utan rida in i tölten sakta men säkert och inte tappa det jag samlat ihop.
 
Tanken med denna övning som jag fick göra var att han skulle sluta slå så mycket med huvudet och att han ska bära sig själv korrekt med ordentlig eftergift i handen/nacken. 
 
Peter hoppade upp och provade i början och i slutet på passet och jag stod bara och log. Så fint har jag aldrig sett min häst gå! Jag tänkte slänga upp mobilen och filma för att visa er men jag vågade inte eftersom de tränare jag träffat inte tycker att det är jätte kul att vara med på film eller kort.. Men åh vad jag önskar att ni kunde fått se honom! Någon gång inom en snar framtid ska jag fixa så ni kan få se bilder eller film, lovar!
 
Käner att denna bild är liiite ut tjatad nu men så här ser det ut allt oftare nu :))

2013-03-12 @ 08:18:55

Lektion idag - äntligen!

Idag blir det lektion för Peter för oss båda. Känns jättebra, jag behöver lite hjälp med vad jag ska göra när jag rider. Känns som om jag bara tränar för att träna lite. Jag vet inte riktigt vart jag ska och vad jag ska träna på. Senaste gångerna har jag bara tränat alla gångarterna och försökt få de rena och det går ju bra men jag har liksom tappat målet lite...
 
Det är många som säger att man måste ha en plan när man ska rida. Och det stämmer nog, men inte bara för att man ska veta vad man ska göra osv när man hoppar upp. Det blir inte alls lika roligt att rida om man inte vet vart man ska eller har något att sträva efter. Tycker jag i alla fall.
 
Så jag hoppas att jag kan få med mig lite nya övningar och saker att träna på hem.
Bild från förra Peter lektionen. Jag sitter som jag vet inte vad men hästen går ju bra iaf, fast detta är ett tag sen.
 
Kram 

2013-03-10 @ 20:44:44

Vi bara dansar!

Nu har det verkligen släppt känns det som! Idag var han totalt underbar i tölten! Super flott i korta tölten med fin form och bärighet dock är det mycket svårare i höger varv än vänster.. Vi skulle verkligen behöva börja träna på bana nu så vi kan rida volter och rakt fram när det behövs. Men men det finns inte så mycket att välja på här ute just nu. Antingen får man välja volten eller rakt fram. 
 
Red till Fjällnora idag och som sagt så släppte han hur fint som helst i tölten och vi bara dansade! Traven var också fin även om jag tror att den har gått liiite bättre förut.. Men jag kanske ställer för höga krav på min pålle nu jag vet inte... Galoppen var fin när han inte bara skulle framåt men han tjafsade lite med huvudet igen i galoppen det går lixom nte att samla honom så mycket i galoppen för då börjar han tjafsa. Men om man längre tyglarna lite så att han får gå i en lägre form så är han stabil men han blir inte bara lägre i formen utan han blir längre i överlag vilket jag inte vill men men. Det här med att rida med lättare sitts är något som verkligen gett resultat tycker jag i alla fall! Det har kanske inte hjälpt mig på traven med tt sitta snyggare men Atli går myycket snyggare! :)
 
Skulle verkligen vilja åka till Peter snart också så jag kan få bekräftelse på att jag gör rätt! Det är alltid det stora problemet... Det känns rätt från ryggen men jag skulle verkligen behöva se oss från marken för att kunna bekräfta att det jag gör över rätt men att sitta på hästen och stå på marken samtidigt är ju inte så lätt precis... Men men vi får se om vi kommer iväg den här veckan men förhoppningsvis gör vi det.
 
känner att det kan vara dags för lite nya bilder nu igen också nu när det går så bra ;)
 

2013-03-10 @ 10:29:00

Shoppat lite!

Igår var jag och handlade lite på Hööks. Blev nästan bara tråkiga och nödvändiga saker men kan visa lite i alla fall ;)
 
Boots behövdes för det är verkligen en förbrukningsvara, Stelpa tar sönder sina rätt fort i alla fall. Det blev lila även fast det kanske inte var den finaste, men det var faktiskt finare färg i verkligeheten än på bilden :)
 
Rosa benrefelxer blev det också för mina har inte så mycket refelx kvar längre.
 
Sen köpte jag snösulor, broddar och en tvättsvamp också men det är ju inte roligt alls så det lägger jag inte upp några bilder på. Ska till Hööks och fortsätta använda mitt presentkort men jag vet inte vad jag ska köpa. Har funderat på lila benlindor men annars har jag inget inom hästväg som jag känner att jag behöver. Vanliga kläder till mig själv däremot, skulle kanske behövas lite nya men det är inte lika roligt att handla... :P
 
Kram Julia

2013-03-10 @ 01:41:00

Filmer från tävlingen!

Here they are! Blev riktigt nöjd med båda faktiskt så hoppas ni gillar dom :)
 
Haha, ja pappa har lekt kommentator....
 
Lagom vad snygg han kan vara den här hästen. Första trav sträckan tycker jag är helt underbar!
 
Men nu måste jag stänga ner här, godnatt!
 
Kram Julia

2013-03-09 @ 23:37:57

Idag dansade vi!

Blev en underbar start på en härlig dag efter en bra kväll!

Först kom hunden och la sig i min säng och var allmänt mysig och vi sov vidare i 2 timmar <3
Sen gick jag ut till hästen och han var go som vanligt och så mjuk och följsam i handen! Kände redan från uppvärmningen att det skulle bli ett bra pass :)
Började köra min uppmaning som vanligt och sen fortsatte vi med lite tölt på volt och det gick bra, inte toppen men okej. Så gick vi ut på vägen och där gick det mumma till och från! Vi bara dansade fram i kort tempo tölt i fin form och med bakkärran med :)
Traven och galoppen har dock varit bättre men de var fina ändå. Skritten var dock lite kort i steget kändes de som.

Men jag är riktigt nöjd med pojken! Det kanske börjar släppa nu!! :))

Dagen avslutades med mys och plugg hos Moa!


2013-03-08 @ 16:02:36

Mocca latte

Kan vara den godaste kaffen ever! I alla fall så kikar jag in här för att säga att jag sitter på stan och har tagit en kaffe med bästa tjejerna! Mycket skratt och rolig heter!

Tanken är att vi ska dra ut sen, första gången på krogen!! Woop woop!! Späännandee!! :D :D

Vi hörs!


2013-03-08 @ 12:57:15

Sorry!

Ja, det har blivit väldigt dålig uppdatering nu men jag har så himla mycket att göra så har knappt hunnit röra datan. Stelpa får vila idag också, jag har endel annat som måste göras men efter nästa helg så hoppas jag att det blir lite lugnare så att bloggandet och ridandet kan komma igång som vanligt.
 
I onsdags så longerade vi och Stelpa var jättefin. Hon är verkligen en helt annan häst när man longerar. Hon hade riktigt snygg trav! Åh, hon kan faktiskt vara fin hon också.
Haha, dock inte så fin på de här bilderna. Superfina lindor och huvudet vet jag inte vad som hände med det... det är inte så stort i verkligheten :P
Och så dagens fångst av hö som vi kastade ner och sedan staplade :)
 
Kram

2013-03-07 @ 22:25:11

Händer inte mycket här heller..

Hehe! Men motivationen är inte riktigt där och jag har fokuserat på att sova och sköta skolan denna vecka. Jag har inte orkat hålla tempot som jag brukar de senaste veckorna så jag tror att det är bra om jag bara försöker sova nu i veckan så att jag kommer tillbaka i rutinerna och orkar! Men då blir det ju bloggen som lider men man måste prioritera här i livet också och man måste inse när man har för mycket och kunna lägga undan lite då.
Jag måste bara tillägga att jag saknar mitt rum med rullgradin ganska mycket nu.. Det är riktigt ljust kl 6 nu och jag har vaknat en kvart innan min klocka ringt tre dagar i rad nu pga att det är så ljust... Måste renovera klart mitt rum snart för det här är inte hållbart!

Idag har jag pluggat och snart ska jag sova. Ingen ridning idag som vanligt men vi red inte igår heller faktiskt utan vi longerade i snön! Jag tror i och för sig att vi höll på något för länge igår... För länge för att bara longera i alla fall.. Måste nästan börja klocka oss snart.
Atli fick ha snodden och tömkörnkgsgjorden och han var riktigt duktig och hade väldigt bra skritt med fint övertramp och han jobbade offentligt med ryggen i både trav och skritt! Det var kul att se! Och det var nog nyttigt för honom att ha en "stum"-hand (stummare än min) eftersom han har fått lite av en ovana att slå sig fri ifrån mig.

Körde i alla fall mycket övergångar från skritt till trav och tillbaka och från trav till galopp och tillbaka till trav igen. Aldrig mer än ett halv varv galopp åt gången. Försökte göra så snabba byten som möjligt så att det bara skulle bli några steg i varje gångart men Atli reagerade inte tillräckligt fort och tyckte att det var roligare och mindre jobbigt att bara springa så... Det gick inte så bra men men vi ska träna på det!

Nöjd var jag i alla fall med honom!

Vi hade ju en hemsk skare på våran snö men vi lindade benen och satte på boots så det gick prima! Julia har bild på våra fina lindningar... Hehe! Lindarna var lite långa kan jag säga ;)

Jahapp detta var förta inlägget från nya mobilen ;) älskart!! Now bedtime! Natti!

Den här köpte jag idag också! Mumma! Den ska användas flitigt!


2013-03-06 @ 08:25:18

Testat lite nya grejer!

Igår så red vi ut en sväng på hästarna. Båda var jättepigga i början och ville bara springa. Så det blev en runda med ganska mycket fart. Det gick helt okej för mig och Stelpa. Det var bromsen som inte riktigt fungerade bara... 
Både  jag och Jossan testade våra nya bett. Haha ja äntligen har vi varsitt tvådelat lock-up bett. Köpte dom på tävlingen ;)
Stelpa kändes lite hårdare i munnen än vanligt med det här bettet men jag ska ge det en till chans. Det kan ju vara att hon var extra pigg idag och så är det nytt bett så hon vill väl vänja sig lite.
 
Sen så fick Jossan sin födelsedagspresent från mig också. Den blev lite sen men jag tror det var värt de :P Gissa vad de var!
Jo hon fick det här tränset! :D Haha, jag var mer spänd än Jossan när hon skulle öppna det... Det blev i alla fall jättefint på Atli, vi får ta bild på det någon dag och visa ;)
 
Rörigt inlägg känner jag men var tvungen att visa er grejerna. Men nu har jag bråttom till bussen så hejdå! Ha en bra dag!
 
Kram
 
 

2013-03-04 @ 21:33:42

Snart blire film!

Eller ja det kan ta ett tag innan jag är klar med det här... det är runt 20 minuter film som jag ska försöka klippa ihop så att man får med allt men inte blir för långt... Men det kommer, det är på G ;) Den som väntar på nått gott...
Haha Atli ser helt mupp ut på bilden uppe i hörnet :P
 
Kram 

2013-03-04 @ 21:23:56

Lite bilder

Tja lite bilder blev det ändå! (Om det är någon annan som har så är vi självklart sugna på att i alla fall få se dom!)
De här har Frida tagit från bloggen http://guffiframidfelli.blogg.se/
Hemsida: http://www.fridabennerman.se
Tack snälla Frida!! :D
All bilder är från T8an.


2013-03-04 @ 17:38:38

Min Stelpa!

Fick önskemål om en liten presentation av våra hästar så jag har skrivit ihop en liten text om Stelpa här.
 
Stelpa är född 2005 och jag har haft henne i ca 1,5 år.
 
Det är himla svårt att beskriva Stelpas personlighet för den är verkligen speciell och jag kan inte riktigt sätt fingret på vad som är henne personlighet, ändå så har hon väldigt stor personlighet.
Hon är en häst som gärna gör rätt och testar nya saker, men hon ifrågasätter alltid när det blir jobbigt och kan ha ett riktigt stohumör. Hon är för det mesta ganska orädd men det finns tillfällen när hon kan stressa upp sig.
 
Det tar lång tid att hitta knapparna på henne i ridningen. Det tar ett tag innan man blir samspelt med henne. Sen så ifrågasätter hon som sagt alltid när man ställer krav på henne. Men hon brukar vara väldigt snäll med nybörjare, då tar hon det lugnt och är väldigt snäll.
Stelpa och mina småsystrar.
 
Stelpa är nästan alltid väldigt lätt i munnen och man har inte mycket häst i handen. Hon är en femgångare med stark pass, dock så har vi inte börjat träna den än. Hennes strakaste gångart är tölten tror jag. Det är den vi har tränat mest. Men traven är egentligen den enda gångartern som är svag. Galoppen är klockren om man har tillräckligt med fart, hon klara inte riktigt den korta galoppen än, och skritten fungerar ju alltid.
 
Högsta poäng för respektive gångart:
Tölt - 5,5
(bild från: http://guffiframidfelli.blogg.se/)
 
Trav - 5,0
 
Skritt - 6,0
 
Galopp - 5,5
 
Jag tänker inte så mycket på det när jag rider men om man kollar tillbaka så är det stor skillnad på Stelpa sen jag fick henne. Alla gångarter fungerar ju mycket bättre nu och hon är stabilare i ridningen.
 
Film på när jag gör lite konster med Stelpa...och misslyckas i slutet :P
 
På marken så är Stelpa för det mesta väldigt lugn och stabil. Det är ibland som hon kan stessa upp sig men hemma på gården är hon nästan alltid lugn. Hon är väldigt nyfiken och testar gärna nya saker. Hon kan gå lös efter mig som en hund, gör allt för godis och jag få klättra runt hur jag vill på henne och hon bara står där.
Med andra hästar kan hon dock vara lite för tuff för sitt eget bästa ibland och hon har fått lära sig lite den hårda vägen att hon inte bara kan göra som hon vill.
 
Så det var lite om min lilla häst! Hoppas ni gillade det :)
 
Kram

2013-03-03 @ 22:22:20

"Ta det lugnt" är ändå överskattat...

Ja jag är precis som Jossan väldigt trött och sliten nu känns det som. Det har varit en rolig helg men helt klart ansträngande. Det har verkligen inte varit en "vila upp sig in för nästa vecka"-helg, det har varit en "kör slut på den sista energin vi har"-helg...
 
Tror inte det kommer bli någon vidare uppdatering från mig den här veckan. Jag är så sjukt, nästan äckligt, stressad just nu. Har varit det sen efter sportlovet typ och det blir bara värre känns det som. Man är liksom så stressad att man inte kan ta det lugnt för då blir man ännu mer stressad för att man inte gör något. Blää, inte roligt.
 
Jag ska rida som vanligt under veckan i alla fall och försöka hinna med att fixa filmerna från tävlingen så att ni kan få se dom. De finns, jag måste bara klippa och redigera innan jag kan lägga upp dom ;) Haha, den här gången har min pappa lekt toppkommentator också så vi får se om jag kanske har kvar orginalljudet :P
 
Skulle seriöst göra nästan vad som helst för att få sommarlov och bli av med stressen just nu...
Bilder från i sommras.
 

Kram

2013-03-03 @ 19:12:19

Fullt ös medvetslös

Minst sagt...
Helt slut. Orkar ingenting. Känns som om jag har varit riktigt sjuk så att all ork i kroppen är borta.. Ni vet när typ hela kroppen "skakar"? Exakt så känner jag mig just nu.. Blä.. Men 1000 kr rikare på hööks blev både jag och Julia för dagens insats. Det var inte en krona för lite om ni frågar mig för jag är inte lite sliten nu och imorgon är det skola. Fint!

Nu ska jag plugga lite och ni får vänta på att höra om helgen tills.. Ja, någon gång i veckan!

Chao!

(Bildtagen av http://guffiframidfelli.blogg.se/)


2013-03-02 @ 17:27:34

Trötta men nöjda!

Ja det blev inte jättemycket uppdatering men det har varit rätt fult upp.
Det har varit en bra dag tycker jag men enda placeringen blev Jossans 3:e plats i fyrgången. Men det är inte så bara det, grattis Jossan!

Nu rullar vi hemåt med hästarna, trötta men nöjda :) film, poäng osv kommer inom kort ;)Kram Julia och Jossan

2013-03-02 @ 06:30:54

Vakna!

Japp nu är vi vakna och sitter och väntar på att frukostgröten ska svalna. Inget bråttom idag faktiskt, tror inte vi har vart såhär mycket i tid någon gång förut :P
Sen så bär det ju av mot Vintermästerskapen, det kanske ni visste.

Sen har jag en till sak att säga, det är inte bara tävlingsdag idag.DET ÄR JOSSANS FÖDELSEDAG IDAG!!! Jajamensan hon fyller inte mindre än 18 idag! Stort grattis på din älskade vän/syster! :)

Men nu ska jag äta, hörs sen!

Kram


2013-03-01 @ 22:56:44

Hektisk dag!

Idag har det varit full rulle ända från start för oss båda!
Började med skolan och jag fick skjuts hem direkt när jag slutade för ovanlighetens skull! Sen kom Julia direkt till mig efter att hon slutat skolan och då fixade vi med tårtor och allt var det var och jag hann städa både mitt rum och min toa innan Julia kom.
När det var klart så började gästerna komma eftersom vi skulle fira mig idag istället för imorgon då jag egentligen fyller år men det finns inte riktigt tid att fira då så det fick bli idag.

Presenter:
- En iPhone 4S! (Stor uppdatering från min förra mobil!)
-2.1 högtalarsystem (2 högtalare en bas)
-2050kr
-en TV-serie, alla säsonger kommer inte ihåg vad den heter just nu men...
-ett läder armband
-ett par örhängen från Dnky (tror märket heter så.. Är lite för trätt just nu!)

Vi har faktiskt bara lagt fram vad vi ska ha på oss och hästpassen än så länge... Men resten fixar sig nog!
Nu taggar vi morgon dagen även om vi inte kommer att kunna ha en chans alls eftersom det är mååånga som startat som får runt 6,0 (vad är det för lättklass?!)... men men, det är bra träning :)
Just nu väntar sängen! Godnatt!RSS 2.0