2012-03-17 @ 22:01:00

Olika järn

Det finns många bett i många olika material. De allra vanligaste är gjorda av rostfritt stål. Stålbett av hög kvalitet har en blank och mjuk yta med bra hållbarhet.


Ett annat material är något som kallas sweet iron. Det är ett mörkare och hårdare material som har en tendens att rosta. Rosten har en positiv effekt på hästens salivutsöndring och anses också av många ha en sötaktig smak som hästar uppskattar. Dock försvinner det svarta efter ett tags användning men jag skulle tro att järnet i sig fortfarande ger samma effekt.
I sweet iron lägger man ofta inslag av koppar för att ytterligare stimulera hästens saliv. Saliven är viktig för att få så lite friktion som möjligt mellan bettet och hästens mun.Det blåa järnet i Bombers betten har ungefär samma funktion som sweet iron. Jag vet dock inte om det är ett hårdare marerial än rostfritt stål.
Mässing är också ett anternativ. Vet inte riktigt om det har någon speciell funktion eller om det är som det rostfria stålet bara i en annan färg för att matcha andra mässing spännen.


Gummibett upplevs ofta mjuka och därför snälla i hästens mun. Många hästar gillar gummibett. Men gummi är också ett ganska stumt material och dessvärre blir det därför gärna hög friktion mellan gummibettet och hästens mungipor. Gummibetten är ofta lite för tjocka för att få plats ordentligt i hästens mungipor och kan, i värsta fall, ge tryckskador. Många hästar trivs också med aluminiumbett, men för andra kan de ha en uttorkande effekt och därmed ge såriga mungipor.


RSS 2.0