2012-04-13 @ 14:46:26

Mitt tal.

Hallå!
Tänkte att jag skulle lägga ut mitt tal här på bloggen. Det handlar ju om hästar så ;)
Här kommer det:

Jag ska prata om relation mellan häst och ryttare.
För att relationen ska fungera mellan dig och hästen så måste du vara ledaren. Hästen tar annars över ledarskapet och det är förstås inte bra. Om den inte ser dig som ledare så kommer den hela tiden ifrågasätta det du ber den om. När du blivit hästens ledare följer den dig frivilligt utan tvekan.
Hästar söker alltid en naturlig ledare och under ett gott ledarskap blir de mer förstående, lugnare och medgörligare. Om du är en trygg ledare så minskar risken för olyckor och skador på både dig och hästen.
Ledarskapet är inget vi kan tvinga oss till, det är något som måste förtjänas varje dag. Att vara ledare innebär att hästen ska ha respekt och tillit till dig. Respekt har inget med rädsla att göra. För att hästen ska ge dig respekt måste du först ge det till den först.

Samma sak är det med tillit. För att vinna tillit hos en häst måste du våga lita på den. Föräldrar som "håller hårt i tyglarna" och inte litar på sitt barn, får tillslut ett barn som inte bryr sig om föräldrarnas regler och gör som den vill i alla fall. Det är samma sak med hästen.
Eftersom du är det egentliga rovdjuret i relationen så är det du som måste visa att du ger hästen tillit och respekt innan den vågar ge det till dig.

Det är ganska vanligt att människan använder våld i ledarskapet mot hästar. Ett vanligt argument brukar vara att hästar använder våld mot varandra, men det är ju inte acceptabelt att vi använder våld när vi är ledare över en grupp människor.
Hästar kan ta stryk från andra hästar. De vet hur dominanslekarna fungerar och har lekt dem i hela sitt liv. Människan kan lära sig att förstå deras språk och hur lekarna fungerar men vi kommer aldrig kunna prata det språket och inte heller leka lekarna.


Det går heller inte att skrika på en häst för att den ska få respekt för dig utan man måste förklara noggrant. Ett exempel på en mänsklig situation är att du ber om hjälp hos läraren men du förstår inte vad läraren försöker förklara och frågar en gång till. Om läraren då börjar skrika och bli arg så hjälper det inte dig någonting, det gör bara så att du blir arg och tappar all respekt för den läraren.

Om du vill få din hästs respekt måste du lära dig hur de andra hästarna gör i hagen. De ljuger aldrig för varandra. (tryck) De varnar först, hotar om de inte får en reaktion och fullföljer hotet om det inte händer något. Det är samma sak som med barn man måste vara konsekvent men rättvis och ge den en chans att lyssna innan man ger straffet.
naturalhorsemanship.se (tryck) har dom förklarat hur du ska göra när du vill be hästen göra något på ett respektfullt och rättvist sätt.
Man ska alltid börja med en vänlig fråga. Om hästen gör motstånd eller inte reagerar, ber man den mer bestämt. Om det fortfarande inte händer något så säger man till ordentligt. Skulle hästen fortfarande inte göra det man bett om så ser man till att hästen gör det. Det är egentligen samma sak som när man ber syskon om saker. Det slutar alltid med att man får ta saken i egna händer första gången. Hästar är däremot inte lika envisa.

I ett ledarskap är det viktigt att ha god komunikation med hästen. Det finns ingen kummunikation om man bara ger komandon utan att lyssna. DEt finns heller ingen kommunikation om hästen inte lyssnar på dig. För att kunna lyssna på hästar behöver du lära dig hur du läser dem, hur de leker och hur de beter sig.


Jag är ofta ute i hagen och umgås med min häst och de andra hästarna. För mig är det en viktig del i både ledarskapet och relationen med min häst.
Att gosa eller leka i hagen stärker banden mellan oss väldigt mycket. Jag vill att han ska möta mig när jag går in i hagen och inte bara stå där och vänta tills jag kommer till honom. Det är viktigt för mig att han även vill komma till mig och söka närhet. Då tycker jag att man har en bra relation med hästen.
Jag kör ganska mycket markarbete med min häst. Med markarbete menar jag att han ska gå efter mig när jag går, stanna när jag stannar, svänga när jag svänger och så vidare. Att han gör det även fast jag inte håller i honom är en bekräftelse på att han litar på mig och att han stannar när jag stannar är en bekräftelse på att han har respekt för mig.

Så om du vill ha en bra relation med din häst så måste du vara ledaren. För att vara ledaren måste du först visa att du litar och respekterar hästen. Då kan den respektera och lita på dig. Hästen är inte den enda som måste lyssna du måste även lyssna på den. För att stärka din relation måste du umgås med hästen och förtjäna ditt ledarskap.

När du har respekt, tillit och en god kommunikation med din häst är du en riktig ledare för den. När du har starkt ledarskap (tryck) så behövs inte skarpa bett, sadlar och andra hjälpmedel för att få din häst att göra som du vill.


Kommentarer:
Postat av: Stina

Sv Julia: Jaha, vad jobbigt :( Kul att hon blivit sig själv igen! Det var ett tag när Stella inte ville in från hagen, första gången hon började så tog det ca 1 timme. Men det var bara några gånger ;) Vilken otur du haft med henne, men du ska se att du får turen nu! ;) Jag är heller inte speciellt insatt i aveln, vi bedömer endast Stella för att det är kul att veta, och ev. om hon ska säljas eller ta något enstaka föl. :)

2012-04-13 @ 19:51:38
URL: http://stinabackerholm.blogg.se/
Postat av: Stina

Sv Jossan: Tack för beskrivningen :) Jo det är ju kul att veta, och skulle hon ev. säljas är det ju bra att ha gjort en bedömning ;) Haha, jag vet att inte ska välja häst efter utseendet, men alla mina favoriter har varit skäckar. Sen vet jag inte om det är någon slump ;) Stella och Peli är skäckar, sen dom jag red på ridskolan för några år sedan är skäckar, min kompis häst jag hjälper till med ibland är skäck... Haha :p Men det är kul med annorlunda färger! Vad kul att du har stuga utanför Umeå, för mig tar det ca. 1 timme och 20 minuter till Umeå :) Vill ni göra bildlänkyte eller vanlig länk? :)

2012-04-13 @ 19:59:36
URL: http://stinabackerholm.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Ofta här?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0