2013-02-28 @ 21:58:00

"Always look on the bright side of life..."

Har haft en sjuk dålig dag idag och jag ska gå och lägga mig så fort som möjligt så att den tar slut. Men helgen ser jag fram emot i alla fall. Den kommer bli stressig men rolig.
Förberedelserna för tävlingen har redan börjat! Imorgon åker jag till Jossan efter skolan och sover där, nu vet du det ifall du inte visste det Jossan ;) På lördag är det tävling och Jossan fyller år!
 
På söndag ska vi iväg med hästarna igen på ponnyridning, sen ska jag till 4H på eftermiddagen och så har jag ett NO-prov på måndag som jag ska plugga till. Blev inget plugg idag som det var tänkt för jag har inte orkat göra någonting sen jag kom hem pga den här j*vla mensvärken...
 
Men nu ska jag fortsätta fixa så vi hörs sen!
Den här bilden måste vara ungefär ett år gammal nu. Haha, ja det var inomhus tävling den gången också och vi kommer ha nästan exakt samma outfitt. Men jag tror att det kommer vara en lite annan häst som går in på banan i helgen jämfört med då i alla fall :)
 
Kram

2013-02-28 @ 18:03:38

8-1=0?

Haha, ja? Är jag korkad eller? Nej, för detta handlar om självförtroende.
 
Jag måste säga att sedan jag började gymnasiet så har jag utvecklats otroligt mycket som människa och "i mig själv". Jag har alltid varit lite små blyg och går helst inte och pratar med vem som helst. Men när jag började gymnasiet så blev jag illa tvungen att kliva ut ur min blyghet och ta kontakt med andra personer eftersom jag lämnade alla mina gamla "kompisar" bakom mig och började på ett gymnasium där jag inte skulle känna någon. Det var det bästa valet jag gjort i mitt liv! Jag är fortfarande lite blyg och det är "svårare" att prata med killar än med tjejer även om jag tycker att det är lättare att vara med killar än med tjejer... Men i alla fall så stärkte det här mitt självförtroende så enormt. Jag brukade väldigt sällan tycka att jag var "snygg" eller söt men nu kan jag tycka det nästan varannan dag och det blir bara bättre och bättre.
 
Men vad menar du med 8-1=0 då? Jo, så här är det. Det var min mamma som kom hem efter att hon varit på en föreläsning med jobbet och berättade detta för mig: Du kan få 8 komplimanger på en dag som höjer din självkänsla men det räcker med en negativ kommentar för att du ska vara tillbaka på noll igen.
Och hur ofta är det man får så många komplimanger innan en dålig kommer?
Inte så ofta, därför måste du själv försöka leta efter de där 8 komplimangerna till dig själv och ge dig dem. För om du gett dig själv de där komplimangerna så kan du klara av den negativa kommentaren som kommer från någon annan eller kanske från dig själv sen.
 
Det är detta som hjälpt mig med mitt självförtroende, att jag börjat ge mig själv komplimanger och leta efter de bra grejerna istället för de dåliga. Det är klart man ska vara medveten om det dåliga också men fokusera på det possitiva och var inte så jäkla svensk ;) 
 
Alla borde testa att ge sig själva komplimanger då och då! :)
 

2013-02-28 @ 09:59:00

Nu vet jag vad jag gör i traven!

Förut när jag var på kurs för Gummi så frågade han mig vad det var jag gjorde när jag skulle trava för att Atli inte skulle bli spänd och jag svarade ingenting men det var inte sant! Jag gör visst något och detta något uppenbarade sig för mig igår.
 
Jag sitter inte så tungt i sadeln!
Och framför allt så sitter jag inte så mycket bakåt heller. Tänk om det är så j**** illa så att det är Jag som har gragit i handbromsen och inte han! Han har bara lyssnat och gjort det han trodde var det jag ville.... Ååååh.... Det är vid sådana tillfällen som den här som man blir riktigt besviken på sig själv... Jag har dessutom ofta reflekterat över att det ser ut som om Peter inte sitter ner ordentligt i sadeln när han rider Atli men jag har lixom inte koplat det med att Atli alltid tänker framåt när han rider.
Ju mer jag tänker på det desto mer logiskt blir det. jag kriv ju tidigare i ett inlägg att jag alldit är så noga med att alla hjälper ska sitta och att hag finslipar dom hela tiden för att de ska bli mindre och mindre. Och jag lyckades så pass bra att inte ens jag kan rida min häst längre... Haha! Ironi... Eller karma som jag verkar bli utsatt för denna vecka...
 
Men om man tänker på det. När jag ska stanna lutar jag mig bakåt och lägger tyngden bakåt i sadel och när jag ska tölta gör jag likadant... Så uppenbart.
 
Vad gör du Josefine?

2013-02-27 @ 22:26:56

Men jag kom ju hem sist....

(jag bor ju 30 min från stallet så det är inte så konstigt att Jossan hinner skriva ett inlägg för mig när hon bor 200 meter från stallet...)(man fattar om man läst inlägget under)
 
Skriver lite snabbt nu, hinner inte mer och det är ju jättejobbigt att skriva utan pekfinger... Berättar mer om själva övningen någon annan gång tänkte jag om ni vill det.
 
Men den här övningen som jag skulle testa då fungerade väldigt bra i alla fall. Den ska ju sträcka ut yttersidan på  volt och jag tyckte Stelpa blev väldigt mjuk och fin. Jag började med övningen på marken och då hade hon svårare i vänster varv. När jag hoppade upp var det tvärtom, svårare i höger varv...
Men det gick väldigt bra ändå måste jag säga. Bra övning som fungerade, den ska vi fortsätta med!
 
Sen så töltade jag lite på banan också. Jätte längesen jag tränade något annat än skritt där men tölten fungerade faktiskt bra där. Lite svårare i vänster varv med takten men efter ett tag så kom jag på att det kanske är jag som rider för mycket. För när jag bara satt still och lätt Stelpa hitta takten själv så gick det snabbare än när jag försökte hjälpa henne med takten hela tiden.
Så jag fick helt enkelt lägga lite band på mig själv och rida lite mindre så fungerade det bra. Hon blev ju mer famåt också när jag inte höll på och störde henne så det ska jag fortsätta tänka på.
 
Sedan gick vi ut på vägen. Jag började med traven men den kändes fortfarande kort och struttig. Hon skjuter inte på i traven längre utan det känns mer som om hon studdsar fram på ett väldigt stötigt sätt...
Jag tänkte att hon kanske blir lite mjukare om hon får galoppera, det brukar ju fungera, så tog lite galopper. Båda galopperna fungerade superbra idag faktiskt. Fast det gick inte att se för vi hade inga pannlampor så man vart tvungen att känna. 
Körde lite nertagningar från galopp till tölt också. Tölten blir brukar bli väldigt bra då och det fungerade idag också. Dock så blev hon snabbt seg när vi skulle rida bort från Atli, men endel bra tölt blev det i alla fall.
Och sist men inte minst så tog jag tag i traven igen. Den var inte så bra som jag vet och vill att den ska vara men den var bättre än i början så vi nöjde oss där och skrittade av.
 
Idag när jag strechade så märkte jag att hon ändå hade jobbat med bakbenen för de sträckte hon ut jättemycket!
Haha, ja så lite och snabbt skrev jag...
 
Kram och godnatt på er!
Trav bild från sportlovet.

2013-02-27 @ 21:36:53

Jag först! ;)

Julia kommer med ett inlägg sen ;) (liite brist på rubriker måste jag bara säga...
 
Idag så red vi mycket på banan och det gick, tja, så där. Inte helt kasst men inte helt bra heller. Han var lite energifattig. Vet inte om han blev lite för trött igår när vi galoppera och travade i den höga snön.
Tölten på banan var så där. Han blir ju lite nervös när det är isigt underlag och han ville helst sakta ner hela tiden och jag tror helt ärligt att underlaget var problemet. Men det gick hyffsat faktiskt och han nickade ner i form en hel del gånger. Önskar bara att allt som är kallt vatten kan försvinna nu så jag kan börja träna på riktigt och utesluta att det är underlaget som är problemet. 
Traven var i alla fall härlig på banan. Han jobbade mjukt och fint och och ordentligt! Jag satt som en smäck också pga att jag hade ridbyxor på mig, hehe! Härlig kännsla var det ändå!
 
Sen svängde vi ut på vägen och kanske att vi red liite för länge... Måste nästan börja klocka oss när vi tränar så att det inte börjar gå upp mot en timma när vi verkligen tränar. Jag töltade i alla fall lite för mycket än vad jag kanske skulle ha gjort men samtidigt så måste jag ju puscha den gränsen lite då och då också så att vi kan tölta längre och längre sträckor och inte bara trekvarts varv på en ovalbana..
När vi kom ut på vägen så var tölten mycket fräschare på honom och han var riktigt fin! Inte den gär klockrena formen som han i bland kan få men det var bra nära!
Traven på vägen vara bara underbar!! Herre gud va den var bra idag! Tror han var riktigt ögongodis där för Julia glömde för några sekunder att hon hade en häst att rida hon med ;) Hehe! Så ska det vara!
Sen skulle jag fatta höger galopp men han ville inte riktigt och jag kom inte ner ordentligt i sadeln och han tog bara tölt hela tiden oavsett om det var från trav eller galopp så tillslut så lät jag honom gå tölt och vilken tölt det blev!?! Jag satt ganska lätt i sadeln och han kunde helt plöttsligt öka hur mycket som helst! Ner tagningen vet jag inte ens om jag vågar tro på för den va så jäkla snygg!
Sen så fortsatte jag testa att rida med lätt sits och det funka prima! Jag måste dock hitta någon banans så jag inte lättar för mycket för då går det bara fortare.
Sen galopperade jag lite och den var också snygg!
 
Glad tjej kan jag meddela! :D
Lite frampuschad tölt eftersom han hade dragit i handbromsen detta pass.

2013-02-27 @ 12:38:00

Prova nytt

Idag ska vi prova en ny övning jag och Stelpa. Jossan skrev om den förut tror jag. Det var i alla fall hon som hittade den och testade. Hon tyckte den fungerade väldigt bra på båda hästarna så det ska jag testa idag.
 
Övningen inebär mycket volter och man ska få hästen att sträcka ut hela yttersidan. Så man går på en volt och så ska man helst bara använda innerhjälperna. Alltså bara ta i innertygeln och hålla de ute på volten med hjälp av innerskänkel. Då ska hästen gå ordentligt böjd så att den sträcker ut hela yttersidan.
 
Övningen ska göra så att hästen får mer framåtbjudning. Eftersom den sträcker ut sidan så ska den bli lös i bogarna. Det ger större frambensrörelser och då kan bakbenen komma in mer = mer framåtbjudning. 
 
Haha, jag var inte världens bästa på att förklara kanske men kan skriva lite mer om den när jag gjort den själv. 
Det här med att träna på volt har vi ju fått göra, här är lite bilder från i sommras tror jag.
 
Tror att den nya övningen är förts och främst i skritt, vi kommer i alla fall börja med det.
 
Dock är gå på volt inte alltid det roligaste tycker Stelpa...
 
Kram

2013-02-27 @ 08:27:21

Fler kan rida min häst nu

När jag köpte Stelpa så tog det rätt lång tid innan hon kände sig hemma i det nya stallet och det tog ännu längre tid innan jag hittade alla knappar på henne och vi kunde börja träna på riktigt.
Stelpa kan vara en ganska knepig häst att rida. Det är hårfina gränser mellan vilka signaler som får henne att göra vad. Hon är inte helt stabil i gångarterna så hon kan lätt blanda dom eller byta till en annan gångart om hon tycker det är jobbigt och man tappar koncentrationen.
 
Självklart så har andra kunnat rida henne, i skritt. Så fort vi har kommit till tölt eller trav så har det blivit problem. Jag har svårt att få fram alla små saker jag gör till den som rider men sen tar det också ett tag innan man har "kopplat ihop" sig med Stelpa, eller vad man ska säga.
Jossan och mina tränare har ju haft det lättare att rida henne än nybörjare som har testat henne. Men det har ju inte vart helt lätt tror jag Jossan hålla med om.
 
 Men nu tror jag det börjar släppa för Stelpa. Jossan har ju iof ridit henne ett tag nu men som hon skrev förut så har hon kommit på hur man ska rida Stelpa nu. Det var ungefär så för mig också, man tyckte att det gick helt okej men sen när poletten föll ner så vart det en helt ny Stelpa. Nej, inte helt ny men nu kändes det att man verkligen kunde jobba och träna med hästen. Inte bara rida, typ...
 
Här ser jag hur Stelpa har utvecklats. För att någon som aldrig har töltat eller är nybörjare med hästar bara skulle kunna sätta sig upp och tölta helt rent flera sträckor var ju bara att drömma om. Mina små systrar har ju ridit på ridskolan förut och pappa har precis börjat och jag har försökt hjälpa de förut att kunna tölta på Stelpa när de varit med i stallet. Men det har sällan blivit några långa sträckor ren tölt.
 
Nu kan både pappa och min yngsta lillasyster tölt och trava helt rent med Stelpa, utan att hon tappar takten eller byter gångart. Nu skulle en nybörjare nästan kunna lära sig tölta på Stelpa! Det är inte längre bara Stelpa som måste lära sig!
 
Så kort sagt. Fler kan rida Stelpa nu, i alla gångarter. Visst kan man om man är ny på henne behöva lite instruktioner men att det över huvudtaget fungerar bra är ett stort steg. Väldigt roligt det här, inte för att jag behöver någon annan som ska rida Stelpa men man märker att det går frammåt.
Stelpa med pappa på ryggen:
Min lillasyster och Stelpa...inte lätt med all pannlugg när man är kort :P
 
Kram

2013-02-26 @ 21:11:56

Dagens

Det gick ju inte så bra som jag ville... Jag tror att jag fått en låsning i högersidan på något jäkla vänster på grund av att jag brutit tummen på höger handen. Inte bra! Det måste jag göra något åt! Vi ska ju rida på banan/vägen imorgon så då får jag försöka hinna med mig själv också.
 
Låsningen satt dock bara i höger varv i tölten i trav och galopp så gick det bra i båda händerna. Han var riktigt fin i traven och galopperna! Vi red i och för sig bara dom gångarterna i snön men jag fick honom att inte bara springa sjutton utan verkligen arbeta med rygg och kropp överhuvudtaget i ett långsammare tempo. Duktig kille! Det var första gången på hela vintern som han var riktigt svettig och blöt när vi kom in igen!
 
Han har dock fått jäkligt bra kondition och återhämtar sig riktigt fort efter ansträngande pass! Det gillar vi! Nu är det bara alla muskler som saknas... ;)
Någon som har något tips på riktiga styrkeövningar för hästar?
 
Tror kanske att jag måste lägga in ett longerings pass med bommar någon gång i veckan också. Tror det kan vara bra.
 
Bomba på med tips nu! Jag vill ha alla funderingar och alla övningar ni bara kan komma på! :)
 
Enda longerings bilden jag äger på Atli.. Kanske skullev vara något att ta några när vi tränar på det också!

2013-02-26 @ 12:14:00

Jag vill ha vår nu (punkt!)

Gud så trött ja är på det här eländet! Jag orkar verkligen inte med snö och kyla längre. Jag är så skjut trött på den! Jag skulle kunna dö för att få se en bit barmark igen! 
 
Jag vill ha sommarpäls
Jag vill ha ridbyxor
Jag vill ha underbar lärlig vår-lukt
Jag vill ha värme
Jag vill ha grönt
Jag vill ha blommor
Jag vill ha barmark
Jag vill ha vår!
 
Bara det här skulle vara härligt!!
Hehe... liite förändringar har nog skett...
 
Hur länge har vintern varit här nu? Ett halv år? Det är i alla fall typ 5 månader det kan jag slå vad om! Den har i varje fall varit här förlänge. (punkt)

2013-02-26 @ 09:00:28

Taggaad! :D

Jag har inte ridit Atli än och om han inte går någe bra så kommer jag nog inte vara lika taggad sen men just nu kan jag inte längt mer till tävlingen! Åååh, vad jag är taggad! Jag är lite piggare idag också så nu ser jag världen från den ljusa sidan igen haha! 
 
Idag vill jag ha ett bra pass! Ett pass med power och mjukhet. Det skulle jag behöva för det var ett tag sedan nu.. Det har bara varit antingen eller på sista tiden och han brukar alltid gå något bättre när jag och Julia rider tillsammans ;) Om jag kan kontrolera honom vill säga...
På tal om det så var det hur länge som helst sedan jag och Julia ens såg varandra och änu längre sedan vi red tillsamans! Tror det var ca 2 veckor sedan.. Jag kommer inte ens ihåg sista gången vi var så länge ifrån varandra haha! Saknar henne gör jag i alla fall! Fast vi brukar ha som roligast när vi inte sett varandra på ett tag så det ser vi fram emot! 
 
Jaha, ett sjukt onödigt inlägg kan jag väl säga men när man suttit i skolan i 1 och en halv timme utan att ha något alls att göra så blir det onödiga inlägg!
 
Random bild..

2013-02-25 @ 18:33:00

Måndag idag!

Japp har klarat mig igenom veckans måndag utan större problem. Egentligen tycker jag själva måndagen är helt ok. Det är kort skoldag och man kan bara ta det lugnt för Stelpa vilar oftast på måndagar. Fast den här måndagen började ju lite jobbigt...
Utan större problem sitter jag här och skriver. Vi krockade med bilen på väg till skolan idag, men det var mitt största problem idag i alla fall. Ingen skadade sig förutom bilen men den kommer nog inte köra något mer nu. Det kostar i alla fall mer att laga den än att köpa en annan så ja...
Haha, Julias första tanke så fort hon förstod att alla i bilen var okej. "Åh nej, kommer vi inte ha någon bil att köra transporten med på lördag nu!!!". Det är typ bara vår sorts bil som vi kan dra transporten med de körkorten mamma och pappa har. Så tänk om vi inte hade kunnat få en typ likadan bil! Är det något som inte vill att jag ska åka på de här vintermästerskaps tävlingarna eller? 
Haha, nej men det gick bra i alla fall och vi har en låne bil som kan dra transporten nu. Alla Julias problem lösta! :P
 
Har precis gjort klart min redovisning om sadelmakeri. Vi ska redovisa om "speciella hantverk" och jag fick ideen om sadelmakeri. Väldigt intressant att läsa om tycker ju jag så det har inte varit jobbigt att plugg + att jag älskar att göra snygga powerpoints/keynotes (som det heter på mac). Dock så märkte jag att det är super komplicerat att göra en sadel så vi får se hur lätt det blir att förklara det för alla i skolan som inte vet någonting om sadlar. Jag kan ju i alla fall delarna men det var himla komplicerat ändå...
 
Imorgon ska jag rida Stelpa och så här ser veckor-schemat ut:
Måndag: Vila
Tisdag: Konditionsträning + takterna i gångarterna
Onsdag: Rida på banan/vägen, få henne mjuk och jobba med form och takt.
Torsdag: Vila.
Fredag: Rida lugnt på vägen eller longera. Beror på vad som hinns med.
Lördag: Tävla Vintermästerskapen på Strömsholm! :D
Söndag: Hästarna ska gå ponnyridning på Jossans pappas jobb.
 
Så ser det ut! Och ang sadlar så håller jag på med ett inlägg om min sadel också eftersom vi fick en önskning om det. Jag ska bara ta ett kort på den och kolla vad den heter ;)
 
Månensdag till all ära, haha!
Jävla dålig humor jag har...
 
Hare gött igelk o ött!
 
Kram

2013-02-25 @ 16:07:00

Mumma!!

Ni vet hur det är när man har tråkigt, då kollarmn runt på saluhästar! ;)
 
Kolla in galoppen på denna häst!! Mamma mia!! <3
 

2013-02-25 @ 12:41:00

Schema!

Måndag: Vila
Tisdag: Rida ut - kondition + gångartsträning främst tölt
Onsdag: Gångartsträning på vägen/lektion för Peter
Torsdag: Vila
Fredag: Rida ut
Lördag: Träning på vägen
Söndag: Konditions pass
 
Så här ska jag göra! Fast det kommer nog rubbas lite pga tävlingar osv. Mina helger kommer att vara packade framöver!!! Hua!
 
Till helgen: Tävling på strömsholm + jag fyller 18 år!
Nästa helg: Jag ska ha Parteey!!
Helgen efter det: Tävling i strömsholm
 
Sen har jag väl tänkt att gå ut med kompisarna någon helg också.. Hehe.. Men det får väl bli sen, för jag lär vara gaaanska sliten efter de här veckorna!
 
1:a deltävlingen av vintermästerskapen. Fottat av fotografen som fanns på plats där.
 

2013-02-25 @ 09:24:00

Sjukt skoltrött...

Idag börjar skolan. Känns som om jag har haft ett långt lov därifrån för jag har haft två veckor prao och sen en vecka sportlov. Jag kan ju inte säga att jag längtar tillbaka heller. Är så äkligt skoltrött just nu.
Hade tagit hem massa böcker så att jag skulle kunna plugga under lovet till alla prov som snart kommer. Tror ni jag har ens öppnat böckerna eller? Nej jag har verkligen 0 motivation, det känns så värdelöst. Samtidigt som jag vill att jag ska plugga för jag vill inte göra allting i sista minuten men eftersom jag bara skjuter på allting så kommer det säkert bli så...
 
Det var väldigt längesen som jag tyckte att skolan var rolig och jag ville gå dit. Nu förtiden går jag dit och pluggar för att folk säger att man måste. Vi har helt okej lärare som säkert är duktiga på de dom pratar om men det är sällan det dom pratar om låter intressant eller kul i mina öron.
 
Nej usch och fy och blä för skolan. Det är en bra tanke men i verkligheten är det inte lika bra. Man måste ha i alla fall lite motivation om man ska lära sig så mycket som skolan vill, och skolan bryr sig inte om man har det eller inte där bara maler man på med mer och mer grejer som alla ska lära sig.
 
Kram

2013-02-25 @ 08:48:47

Så sjukt ridsugen!

Gaaaah! Jag döör! Jag är verkligen sjukt trött! Jag kan knappt fokusera ögonen på samma punkt i mer än en sekund men ändå har jag en sjuk överskottsenergi i korppen! Och det är väl därför jag inte kan sova heller....
Jag gick och la mig typ halv 12 igår och då var jag klar vaken! Det fanns inte en chans att jag skulle kunna sova då så va gör man då? Jo, man tar pp iPaden och börjar kolla runt på internet i yttligare en halv timma. Då kände jag att jag kanske i alla fall skulle kunde somna om en liten stund om jag försökte men jag lovar att klockan var halv 1 - 1 innan jag somnade ändå... Sen var det bara att kliva upp kl 10 i 6 för att hoppa in i duschen för att sedan komma ut och förstå att mamma ska vara hemma så jag skulle kunnat sovit 1-2 timmar till...... Suck.....
Bläää, vad jag hatar när sådant händer! Speciellt när man känner att man verkligen skulle behöva de där extra timmarna...
 
Men men.. Jag funderar på om jag ska rida idag eftersom han inte reds igår. Fast samtidigt skulle jag behöva plugga lite grann så jag får väl ta mig i kragen och stanna hemma och plugga samtidigt som jag gör lite styrkeövningar för att klara natten...
 
Känner att jag verkligen har kommit ur mitt tränings-schema som jag hade till ridningen förut... Jag har inte en aning om hur jag ska lägga upp träningen eller vad jag ska träna på längre... Och just nu så känner jag att det är något som jag verkligen skulle behöva! Jag är liite för trött för att orka tänka på vad jag gjort och vad jag ska göra just nu.. Det som är värst är att jag vet att jag inte kommer att få sova som jag vill de närmaste helgerna... Och lovet gjorde inte så stor nytta på sov-fronten det heller, tyvärr...
 
Hua... Nu ska jag tänka ut ett schema!
 
 

2013-02-24 @ 15:13:05

Stelpa & Julia, 24 feb 2013

 
Blev bara lite kort på tölten men det kommer nog mer film efter tävlingen. Dock så fick jag inte till formen här men det var precis i början av passet. Orkade inte fixa någon musik, det vart så kort så inget passade men ni ser ju i alla fall ;)
 
Kram Julia

2013-02-24 @ 14:11:03

Konditionsträning!

Igår så fick båda hästarna komma ut och springa av sig lite. Det blev samma runda och konditionsträning för båda två.
 
Stelpa fungerade mycket bättre i traven. Hon skötte sig riktigt fint i alla gångarter. Fick kämpa lite med högergaloppen annars fungerade det bra. Hon var ganska pigg och det brukar vara bra för tölten. Då får hon med sig baken mer av sig själv känns det som och det är lättare att hitta rätt takt. Töltade lite i lätt nerförsbacke också, och det fungerade! Förut så har det varit mycket jobbigare i nerförsbacke, då har vi tappat både formen och takten. Men nu när vi kom i nerförsbacken så kändes det som om rumpan åkte in mer under henne och framdelen kom upp. Super kul!
 
Atli gick det rätt bra på. Jag hade lite problem med traven. Jag hade bestämt mig för att vi skulle gå i form och det gjorde han men när han gjorde det så gick traven bara snabbare och snabbare. Så vi fick kämpa ett tag för att kunna köra tempoväxlingar i trav med form men det gick tillslut.
Tölten var ajg väldigt nöjd med. Han töltar väldigt bra nu tycker jag, han verkar inte alls tycka det är så jobbigt längre och tölten är mycket stabilare. Sen så har han nästan slutat helt med att kasta sig fram i tölten. Nu är det mjuka och fina övergångar.
Galoppen gick också bra, han var pigg men skötte sig.
 
Det var två svettiga men nöjda hästar som fick gå ut i hagen. Ni får lite bilder nu men det kommer komma film på mig och Stelpa från idag förhoppningsvis ikväll annars imorron ;)
 
Stelpa
 
Atli
 
Blesa
 
Yöta
 
Solblesa
 
Kram Julia

2013-02-23 @ 10:01:05

Gårdagens ridpass

Ska alldeles strax åka ut till stallet. Igår märkte jag vilket rid-behov jag hade. Har varit så slut i kroppen efter skidåkning så hann inte tänka på ridabstinensen, men när jag väl kom till stallet så var det som på julafton. Haha, helt galet hur beroende man kan bli...
 
Stelpa var väldigt pigg igår. Tror alla hästarna hade lite vårkänslor, utom Blesa då då... I alla fall så var Stelpa väldigt pigg och tänkte väldigt mycket galopp vilket ledde till:
• Galopptakt i tölten ibland
• Allmänt dålig trav
Men det kom ju inte bara dåliga saker från det. Det blev också:
• Bra galoppfattningar
 
Tölten gick engentligen helt okej. Den var inte kort eller markbunden och för det mesta var det bra takt. Ibland när hon tycker att matte driver för mycket så tar hon ett litet galoppsprång med framdelen. Men tölten var faktiskt bra för det mesta så det var jag nöjd med.
Galoppfattningarna gick på 0.5 sekunder. Jag behövde bara tänka galopp och så galopperade hon. Men det var inga ryckiga/kasta sig fram i galoppfattningar. Även om det gick fort så var det mjuka och fina fattningar utan att hon tappade allt för mycket samling. Lyckades med både höger och vänster galopp, dock så blev hon lite stum i munnen ibland och ville bara springa snabbt rakt fram. Men lite form i galoppen lyckades vi också med. Det är bara några steg men man känner att hon verkligen släpper då och vi har ju inte tränat galoppen något speciellt. Det har bara varit galopp liksom. Inga övningar eller mål som vi ska uppnå, än. 
 
Sen kommer vi till traven då. Den drabbades ju av att hon så gärna ville galoppera. Hon travade gärna snabbare och snabbare tills det blev galopp och när man tog i tyglarna slog hon upp i tölt. Så jag satt där och hoade som om jag var jultomten själv för att det inte skulle gå för fort och använde spöt lite lätt på bogen. Tillslut gick det att trava rent i rätt tempo, dock så var det inte den fina traven med riktiga rörelser som hon kan ha. Det kändes väldigt kort och struttigt i steget och hon ville inte riktigt släppa i nacken.
Men dagar som igår så får man sänka kraven lite, gå tillbaka och bara fokusera på takt och tempo.
 
Allt som allt är jag ändå nöjd. Stelpa också tror jag för hon fick galoppera av sig ordentligt på hemvägen. Haha, det var ett tag sen jag red henne svettig faktiskt, i alla fall såhär svettig, men jag insåg att fröken behöver lite mer konditionsträning.
Ni får lite galoppbilder, dock så var hon inte alls på galopphumör när vi tog de här bilderna. Det var en väldigt lam galopp då...
 
Kram

2013-02-22 @ 19:58:00

Något som jag är sugen på!

Om det är något jag vill så är det att ha en till i sommar. Det vore så jäkla roligt att få ha en till häst att träna i sommar! Bara någon häst, det spelar ingen roll hur flott den är eller hur utbildad den är, fast den kan inte vara oinriden för jag kan inte rida in hästar, än. Och det vore ju roligt om den vore rätt fin också ;)
Det skulle vara så perfekt eftersom jag kan få lära mig dubbelt så mycket och min mamma och lilla syster skulle också kunna få rida lite mer. Dessutom så anser jag att jag faktiskt är tillräckligt duktig ryttare för att "rida till" hästen och lixom träna den så att den kanske blir bättre under den tiden jag har den.
 
Men mest vill jag ha en till för att jag vill lära mig mer! Jag känner att jag är i en fas då jJag måste ridpålimma hästar för att lära mig mer och jag är så sugen på att lära mig mer! Just nu verkligen hungrar jag efter att få mer kunskap och erfarenheter!
 
Det skulle gärna få vara en femgångare. Inte för att jag vill träna pass utan för att jag vill träna de fyra gångarterna på en häst som kan blanda in pass också. Jag vill lära mig mer om femgångare eftersom jag bara haft fyrgångare att träna innan.
 
Men men. Tyvärr tror jag inte att vi skulle ha råd med att hyran för två hästar i stallet.... Men jag kanske ska tjata lite? ;)
 
Rekkur
Atli
Kraflar
Blesa

2013-02-21 @ 22:07:00

Hemma igen :D

Japp nu är jag hemma igen. Har varit jätte roligt de här dagarna men var ganska skönt att komma hem också... Är helt slut i kroppen, har träningsverk, är stel och har ont i ryggen eftersom jag suttit i bilen hela vägen hem. 
Imorgon är vi igång igen, Stelpa ska ridas, ska ta reda på vart Jossan är och jag ska ta tag i plugget. Ska ju snart tillbaka till skolan! Men först och främst Stelpa, har längtat efter henne.
 
Här är lite fler bilder som pappa tog innan vi åkte, dock så var tölten lite seg här. Har fått önskemål om film på när jag rider Stelpa också så ska försöka fixa det innan lovet är slut ;)
Har hört andra tycka det och jag måste faktiskt hålla med om att ibland känns det som om kvaliten på bilderna blir sämre när man laddar upp de på bloggen...
 
Kram Julia

2013-02-21 @ 15:37:00

Köpa sig till toppen?

På sätt och vis är ju det ett måste att köpa sig till toppen. Om man vill nå toppen måste man ha en häst som har förutsättningarna att komma dit, om man vill ha en sådan häst måste man vara villig att hosta upp pengar också.
 
Men är det rättvist att föräldrarna går och köper en häst åt sig 15-åriga barn för 150-200'000 bara för att hen ska kunna tävla SM nästa år och ha en bra chans?
 
Nu snackar jag inte om att det inte är rättvist för alla andra som inte har föräldrar som kan köpa den där fläshiga hästen som bara behöver springa lite för att få över 6.0 för alla gångarter. Jag snackar om den där ungen som fick hästen som kan det. Jag vet inte om jag tycker att det är rättvist för den personen. När ska den behöva lära sig att faktiskt rida en häst och inte bara sitta där? När ska den behöva kämpa?
Jag läser en del bloggar och ibland kan jag förvånas över hur lite de (i det här fallet) tjejerna kan om att rida. Alltså de tjejerna som har de där super flotta hästarna och tävlar öppna klasser med super poäng. Det som jag tycker är basic-grejer har dom precis kommit underfund med även om vi är nästan lika gamla.
De har bara åkt på ett bananskal dit de är idag och när de stöter på problem så vet de inte vad de ska göra åt det. Jag tycker att det är synd att de inte fått kämpa för att få fram den där snygga, flotta tölten för då skulle de vara så mycket duktigare på att rida sina flotta hästar nu. De skulle i alla fall ha lite olika knep i bagage luckan att försöka hämta hjälp ifrån.
 
Nu säger jag inte heller att de tjejerna inte kan rida sina hästar och att de är värdelösa ryttare utan jag säger att de skulle kunna rida så mycket bättre om de hade fått kämpa och lära sig den "hårda vägen" först.
 
Jag tycker att man ska börja med lättklass hästen och kämpa för att få högre och högre poäng med den hästen. Jag tycker att man ska lära sig rida ordentligt och lära sig övningar och knep som gör saker och ting lättare. För de där övningarna som du får lära dig på den mindre flotta hästen måste du ha som i alla fall en grund på den framtida nya super hästen.
 
Man måste ha något att bita i för att kunna tugga i sig kunskap! Så är det bara.
Det jag lärde mig på min gamla häst, Kraflar, kommer jag alltid ha användning av på Atli och alla framtida hästar. Han lärde mig grunden, han lärde mig att kämpa för det jag vill ha.
 
Vad anser ni?

2013-02-21 @ 12:03:17

Min sadel

Som jag har tjatat om den här sadeln förut! Men det var en tjej som undrade om jag och Julia inte kunde skriva om våra sadlar så nu tänker jag skriva om min, igen! ;)
 
Jag har en Eques Sella sadel, 17" (tror jag att den är). Det är en sadel som har halvdjupt säte, korta knästöd och bara en kåpa om det är så den kallas....
Snygg! Om jag får säga det själv ;) Det kostar 14,900-någonting och jag tycker att man får en riktigt toppen sadel för de pengarna!
Det är utbytbara koppjärn i den vilket jag uppskattar sjukt mycket! Den ligger dessutom riktigt bra på de flesta hästar, det sa min sadelutprovare som jag litar på till 100%. Inget lurendrejeri där inte! Förövrigt var jag och provade ut den på agersta och jag hade riktigt roligt undertiden!
 
Suuper skön sadel att sitta i och man får automatiskt en bra sits i den och det går inte att sitta på så många andra sätt är rätt! OM man inte sitter och kollar ner som jag gör...
 
Det här med korta knästöd förvånade mig otroligt mycket! Jag tycker att det är helt underbart med korta knästöd, man får en härlig rörelsefrihet i underskänkeln. Nu när jag ridit i Julias sadel så kan jag väl tycka att det är skönt att få stödet hela vägen ner till knät men samtidigt kan jag inte röra skänkeln så som jag har vant mig vid att göra vilket jag märkte var irriterade. Dock så saknar jag det inte alls när jag sitter i min sadel. Man får ett utmärkt stöd ändå, bara det att det sitter högre upp på benet.
Jag fick också höra av sadelutprovaren att det här med korta knästöd kan vara svårt om man inte är van vid att rida, vilket jag också märkt när tex mamma sätter sig upp för att rida. Hon får en jätte fin sits men hon får problem med att hålla balansen i tec lättsidning och måste då koncentrera sig mycket på bara det och då blir det lite jobbigt. Jag hade också lite problem med att rida lätt när jag precis fick den eftersom man tydligen gärna kniper åt med knäna då men efter 3-4 gånger så fick jag koll på det.
 
Okej mycket possitivt kritik, nu till det negativa.
- Jag vet inte vilket koppjärn som passar honom längre... Det är ju inte sadelns fel i och för sig men det är inte så lätt som det verkar att veta när den är för trång och när den är för bred. Jag måste få det där förklarat för mig någon gång... Annars är det så lätt som det verkar att byta ut själva koppjärnet och det går verkligen på en kvart även för någon som aldrig gjort det förut.
- Om man ska ha stigbyglarna på undersidan av sadeln så får man se till att ha långa ben för det är inte helt lätt att byta hål på dom om hålet kommer under kåpan. Dessutom så har jag skapat en ful "buckla" på min sadel. Den kom upp på så vis att mina chaps klibbade fast i sadeln när de båda var nysmorda och när jag då inte satt tillräckligt djupt i sadeln så "röck" jag med mig kåpan upp och lixom lyfte den, då blev det en buckla. Jag tror även att sti´glädrena hjälpte till eftersom jag har dem under kåpan.
Inte så snyggt men det syns inte när jag sitter i den som tur väl är.
- Jag kan också störa mig på att det är kanska korta sadelgjords-stroppar. Det är lite irriterande ibland.
 
Avslutningsvis kan också tillägga att det är sjukt lätt att ta av och på sitglädrerna på denna sadel! Uppskattas!

2013-02-20 @ 23:19:13

Dagen

Ja nu ligger jag i sängen hos mormor och morfar och är rätt trött och typ hjärndöd eftersom jag lyssnat konstant på musik i 6 timmar! Det är inte roligt i längden... Tur att man har en lååång lista med låtar på spotify så man slapp lyssna på samma mer än 2 ggr.

Men hur som helst så lämnar jag hästarna med gott samvete för att båda gick toppen bra idag! Jag red båda två på vägen i byn fram och tillbaka.

Atli tränade jag mycket tölt på. Både kort och ökad, och det gick bra båda två. Den korta tölten var fin idag, han var väldigt framåt och pigg men lyssnade också bra. Han ville inte riktigt släppa i nacken men han gick i alla fall i form med lite släng hit och dit ibland. Fick höra av grannen att han såg väldigt fin ut så det var kul att höra!
Traven var MAFFIG idag! Han tog i så mycket med bakkärran så att han ibland slog i framskon så det klinga till. Det brukar inte hända men idag gjorde det det. Och vilket swung han hade sen då! Nej, det var riktigt fin idag.
Fick till en super bra höger galopp också! Framåt, uppåt, i form och världens lyft! Vänster gick också bra men jag fick inte riktigt ihop honom på samma sätt som till den där höger galoppen.
Om han fortsätter så här så ska det bli spännande på tävlingen! Om han inte får något hjärnsläpp som sist när han inte ville trava :)

Stelpa gick också bra. Hon gick riiktigt bra igår och det var inte riktigt lika bra idag men det var bra på andra sätt! Hon lossnade tillexempel sjukt mycket i vänster varv och blev så jäkla fin i det varvet! Tog höger galoppen två gånger på kommando och travade bitvis i form :))
Jag har äntligen kommit underfund med hur man ska rida den hästen! Man ska rida med väääldigt stilla hand, men inte stum hand(!), och sen driva fram mot handen, med sitsen och rösten först sen skänklar. Det funkade prima för mig i alla fall!

Nu är det sängen som kallar!
Godnatt!

(Bilder från vintermästerskapen, inte tagna av mig utan fotografen som fanns på plats)


2013-02-20 @ 17:07:15

Kom på att...

Jag har lite bilder att visa när jag kommer hem men ni kan få ett litet smakprov :)Kram Julia


2013-02-20 @ 10:05:46

Jag lever!

Hej hörrni!

Ja, jag lever men är och åker skidor nu under lovet så därför har jag inte bloggat. Har inget Internet här heller och de är så jobbigt att blogga från mobilen.

Men jag är hemma på fredag så då ska jag försöka komma igång med uppdateringen igen.
Vi får se hur det blir med ridning och så, håller på att bli ganska sjuk och det svider i halsen... haha, jag som struntade i att ta med halstabletter för jag tänkte inte bli sjuk. Vad kallar man de, karma? :P

Men hoppas ni har det bra och så får ni höra mer från mig när jag kommer hem ;)

Kram Julia

2013-02-19 @ 21:53:57

Resultat!

Jag är rätt nöjd :)


2013-02-19 @ 20:26:22

Just nu,

Bakning av cupcakes! :D


2013-02-19 @ 10:28:00

Min Atli - ridning/utveckling

Som jag sa tidigare så tycker man ofta att han är vacker att kolla på - när han står still... Haha!
Han har väldigt fina grundgångarter, alltså skritt, trav och galopp men tölten är inte hans starkaste sida men den kommer mer och mer och jag tror att han kan bli jäkligt fin när den väl är "färdig". (Om man någonsin kan kalla något "färdigt" på en häst.)
 
Att rida Atli kan ibland kännas som att sitta på en smörklump i en het stekpanna. Han är stor och det är lite häst att håla reda på. Dessutom är han otroligt mjuk och smidig så det är lätt att han flyter ut åt något håll då och då. Dock är det inget problem för mig som kan honom jag vet hur jag ska rida för att få honom att göra som jag vill. Mina tränare har heller inte det problemet men när det kommer någon som inte är så van att rida honom eller inte har ridit så mycket så kan det bli svårare att hålla koll på bogar och bakben och allt vad det är!
Han är också väldigt känslig för sätet och hjälper i överlag och det brukar inte heller underlätta för någon som aldrig provat honom. Jag uppskattar dock det enormt och tränar varje dag på att få det ännu mer finslipat och "lätt" ridet.
Hans skritt är stor och luftig med långa steg och han rör sig mycket i ryggen. Det känns som en riktig storhäst-skritt när man sitter på honom.
Sämsta poäng: 5.0 (rätt säker på det)
Högsta poäng: 6.0
 
Traven på honom har alltid varit stark och jag tror att den har alltid funnits där det är bara det att jag inte kunnat ridit fram den. Men det finns nog lite mer att hämta här ändå tror jag även om den är väldigt fin nu också.
Sämsta poäng: 4.0 (eller 4.5 men tror mer på 4.0)
Högsta poäng: 6.5
 
Galoppen var det enda han valde där ett tag och det säger väl lite om vilken gångart han tycker bäst om ;) Den är också stor och luftig med mycket gång precis som de andra gångarterna..
Sämsta poäng: 5.5 (kanske att jag fått någon 5.0)
Högsta poäng: 6.5
 
Och sen kommer vi till tölten. De andra gångarterna har alltid varit mer eller mindre stabila men tölten har gått från att vara något till ingenting till att komma tillbaka med stormsteg och bli bättre än någonsin! Nu gör vi alltså stora framsteg med tölten. Självklart går det bättre och sämre beroende på dagen men vi trippar långsamt framåt tills han tar ett super kliv och sen fortsätter vi att trippa osv. 
Min sämsta poäng här har varit 3.0 tror jag och min bästa har varit 6.0. Det visar ju på vilken otroligt variation det har varit på min och Atlis tölt.
Så här har det sett ut:
Förra våren kunde ett riktigt bra pass se ut så här, bitvis. Det här är dock lite snabbare tölt än de andra bilderna.
 
Sen så hände det något, jag antar att det var jag som inte kunde rida min häst korrekt... Och det här blev hur ett riktigt super pass kunde se ut.
 
Och nu är det här hur ett riktigt bra pass kan se ut. (Den här bilden var i och för sig ett lycko-kort eftersom detta var inget bra pass men det kan se ut så här nu.)
Så det har verkligen varit en berg och dalbana...
 
Men det som jag tycker är roligast och det som kommer bli mest spännade att se, är när jag får testa köra med vikter på honom! Jag har aldrig gjort det hittills eftersom han inte orkat/orkar så den dagen längtar vi efter ;)

2013-02-18 @ 22:52:01

Min Atli

Fick en fråga om vi inte kunde skriva lite om våra hästar, hur dom är och utveckling som skett osv. och visst kan vi det! Dock så är ju Julia borta så ni får vänta ett tag på att hon berättar om Stelpa och så men jag kan berätta om Atli redan nu ja!
Detta är alltså min fina plutt Atli som är ca 145 cm i mankhöjd, alltså igentligen inte så pluttig.
Han är efter Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti och Gaia frá Keldnakoti (1:a klass bedömd). Färgen har han fått ifrån sin mamma och tempramentet från hans pappa. Eller ja den delen om att han inte kan så still längre än 5 sekunder är från Nökkvi i alla fall.
Han blir 6 år nu i år men är psykiskt fortfarande 4 typ ;) Han är en sån häst som tycker att han är välidigt liten även om han är väldigt stor.. Han kan bli lite buffligt och på om man inte passar sig och visar vart man står men han är också väldigt go och gör absolut ingenting för att göra någon illa han fattar bara inte att man inte kan stå kvar när han ska buffla på en.
Han är också en riktig liten godisgris och med lite godis kan man få honom att gör precis vad man än vill. Han lär sig också ortoligt fort vilket märks tydligt även i ridningen.
 
Han älskar att gosa och busa och gör det helst bara med mig ;) Jag brukar säga att jag är hans när jag är i hagen för ingen häst får komma nära mig när han är i samma hage som mig. Jag är hans matte punkt slut. han är även högst i rang i flocken så att flytta på andra är ingen match. Sen är det absolut inte så att han tror att han kan köra runt mig hur han vill utan där vet han vem som bestämmer.
Han är också sent kastrerad, han blev kastrerad för två år sedan nu, alltså när han var 4 år gammal. Så ja, lite av hingsten finns fortfarande kvar i honom därav är han högst i rang och tror att han själv är störst, bäst och vackrast, bokstavligen. Det syns långa vägar att han själv tycker att han är vacker och det ger honom en ortolig utstråling som gör att han syns väldigt tydligt i mängden. Sen brukar jag skämta om att det inte hjälper hans ego att alla människor som ser honom också tycker att han är vacker, haha! Skämt och sido men jag får en del komplimanger när vi är ute och rör oss vilket alltid är roligt :)

2013-02-18 @ 22:05:49

Dagens aktiviteter

Idag fick Anna rida Atli på banan en sväng. Det gick bra fast hon tyckte nog att jag var tråkig då jag tvingade henne att fortsätta försöka göra skänkelvikningar enda tills hon klarade det. Vilket hon gjorde efter ett tag men det var inte helt lätt. Anna rider jätte fint i ena varvet men när det kommer till andra varvet så faller alltsammans. Hon får då helt plöttsligt problem med att hållaisär hjälperna och det blev mycket krångligare. Men tillslut så släppte det lite och det gick bättre.
Hon fick trava volter och över upphöjda cavaleti-bommar och träna skänkelvikningar då då. Kanske inte jätte mycket jobb för Atli men jag hade inte tränat mycket annorlunda om jag hade longerat hosom så..
 
Stelpa fick också jobba mycket trav och ställningar med snodd. Alltså att hon skulle gå och kolla lite innåt hela tiden. Försökta även få henne att gå på en liten volt men med väldigt mycket ställning i halsen men det gick inte så bra... Jag tror att om man får igenom den övningen så kommer det lossna lite för henne. Det känns som det i alla fall. Hon kan lixom inte gå på en volt och skuta ut bogen. Det är väl bra? tänker nog vissa nu, men hon sträcker ju aldrig ut hela yttersidan om hon inte kan gå på volt och kolla innåt samtidigt. Den övningen lösgör bogarna på hästen.
Häär kan ni läsa om övningen ordentligt.
Det lossnade liite i ena höger varv men det var vääldigt jobbigt i vänster varv och till en början gick det inte alls där.
Jag började med att spänna in henne så här:
Inner sidan äv snodden är kortare än yttersidan så hon måste kolla innåt. Men det fattade hon inte riktigt så då bytte jag till att ha så här:
Snodden lika lång på båda sidor men det är istället min lina som bestämmer ställning i halsen. Funkade bättre i alla fall och jag fortsatte att köra på den sen också.
 
När jag åtminståne fått henne att gå någelunda böjd på volt i vänster varv gav jag mig och gick vidare till trav i höger varv, på större volt och två bommar som låg på marken i varsin "ände" av volten. Fortfarande samma inspänning.
Detta fattade hon snabbare och även fast det var suuuper jobbigt enligt Stelpa att gå stäld på volt i trav så gick det bra. Hon travade på bra och ibland fick hon världens shwung i steget och var riiktigt snygg! Sen blev det lite kortare steg men sen kom bommen och då fick hon flyt och shwung igen. Vår bana är inte helt rak så det blev lite nerförsbacke iblend och lite uppförsbacke ibland och det var alltid i nerförsbacken som steget blev kortare annars höll hon en rktigt fin trav resten av varvet.
Så bytte vi till vänster varv igen och det tyckte Stelpa inte var lika roligt... Det var mycket osäkert i det här varvet och jag vet att hon brukar trava något utåt stäld oavsett som hon har ryttare eller inte på sig så detta vart svårt! Till en början var det mycket tölt blandning i traven men sen så lossande det lite också och hon travade på, inte lika fint som i andra varvet men hon travade ändå! 
När hon började bli lite trött där så bytte vi till denna instänning:
Alltså halsförlängaren och här kände hon sig mer hemma så här travade hon på fint. Här körde jag även över två upphöjda bommar och hon skötte sig bra i båda varven! Så skrittade vi lite i båda varven som avslutning också och då såg jag till att hon skrittade igenom hela kroppen och ibland klev hon över en hel hov framför den andra. 
 
Sen fick det räcka och vi gick in och stretchade och hon fick äta ett kg hö också för att jag tycker att hon är liite för smal, för smal för att sätta muskler i varje fall så nu får hon ett extra kg hö när jag tar in henne och 2 dl mer havre. Hoppas det är okej med dig Julia? ;)
 

2013-02-18 @ 18:10:00

Woo, hold your horses!

Okej, jag vill bara säga här att jag inte alls fattat att det är 2 olika Alexandror som läser bloggen och därför har jag svarat as konstigt till er båda + till Rebecca... Hehe.... Men nu är jag med och fattar vad som händer! :))
 
Nu ska jag duscha och sen ska jag ha på tigerbalsam på min onda nacke så jag slipper huvudvärken någon gång sen ska jag skirva om vad jag gjort idag och skriva lite till!
Så fort jag fått bort katten ur mitt ansikte...!
 
Bild på när min hund och katt leker/slåss
Och en bild på mig och min katt när jag ville gosa med henne men hon ville inte gosa med mig. Nu är situationen ombytt...

2013-02-17 @ 22:35:36

Ja, sportlov nu då!

Lite sent kanske, fast samtidigt så har det bara varit helg än så länge, så lovet börjar ju inte på riktigt förrän morgon :))
Så jäkla skönt!! Det märks på en gång på alla, lärare som elever, när det börjar närma sig lov för att alla är så sjukt trötta hela tiden. Haha! 
Har dock 2 skol-grejer att göra nu under lovet men plugga kan jag göra hos mormor och morfar :) 
 
Jag ska verkligen försöka hålla igång bloggen allt vad jag kan nu! Med start imorgon. Har dock lite problem med insperation, några föslag? Vad vill ni se/läsa? :)
Skit jobbig fråga jag vet men kan ju vara värt att fråga ändå ;)
 

2013-02-17 @ 15:20:00

Ridit x2

Idag har jag tagit en tur på både Atli och Stelpa och båda var fina.
 
Atli var inte helt taktren tycker jag.. Eller så hade han bara inte med sig bakbenen lika mycket som igår för igår gick han som en gud ända tills han blev förtrött och då gick det utför. Som sagt så gick tölten inte så bra idag men traven var fin och galoppen är också fin förutom att han har tappat lite formen i den, vilket är synd.. Skulle nog behöva träna den lite på volt men det går ju inte nu med det här underlaget så ja, finns inte så mycket att göra.
Jag red ut på en runda med Atli och vägen var inte plogad så långt så Atli fick jobba hårt sista biten i galopp och trav. Tror det var bra för honom delvis föratt han böhöver bygga myskler men mest för att han behövde springa av sig!
 
Stelpa gick också bra, bättre än Atli tycker jag. Henne tog jag framoch tillbaka till fjällnora för att hon intGickintee behöver så långa pass.
Jag tror också att jag hittat en övning som kommer hjälpa henne att lösgöra bogarna och det är att gå på en volt och låta ytterbogen smita lite utåt utan att hon går ut ifrån volten. Att bara lägga tyngden i en stigbygel för att göra skänkelvikning gick också jätte bra även om hon är mycket stelare i ena varvet än det andra.
Vi tränade också på att släppa i vänster tygel på rakt spår och det funkade också bra efter ett tag.
Tölten är ju fulkomligt klockren på henne nu! Hon tickar på som en riktig liten klocka! Traven funkade däremot inte fult ut för mig. Jag fick henne att trava men det var lite osäkert och ostabilt.
Galopperade gjorde vi mycket också, den är ju inte helt taktren för mig men men vi ska träna lite på det ;)
 
Imorgn blir det longering för hela slanten! Och kanske lite filmer men kan inget lova!
(gamla bilder)
 
Gick inte jätte bra på det här passet förutom den här sträckan tölt! Det finns potensial! Utan boots dessutom ;))
Sen blev det lite markbundet så där..

2013-02-17 @ 10:23:59

Sista bilderna på när hästarna leker

Inga dåliga lyft där inte!
 

2013-02-15 @ 10:32:00

Tävlings plannering!

Den är liite preleminär än så länge men jag tror att det kommer att bli så här:
 
1/3 - Vintermästerskapens sista del tävling, startar i V5 och T8.
29/3 - Tolt.nu påsktävling i fjärdhundra, startar i V5.
13/4 - Nattfaris kval i sörgården-by, startar antingen i V5 eller V2 och ev. någon lätt tölt-klass.
27/2 - Gydas kval i sandviken, startar i V2.
(efter detta är det preliminärt schema)
25/5 - Gydas vår i sandviken, startar i V2 eller V5 och någon lätt tölt-klass.
1/6 - Gaedingakeppni SM-kval i sörgården-by, startar i något roligt ;)
29/6 - Blidfaris sommartävling i Tofftinge, startar i V2 eller V5 och lätt-klass tölt.
24/8 - Nattfari KM i sörgården-by, startar i V5 eller V2 och lättklass tölt.
31/8 - Gyda höst i sandviken, samma som ovan.
12/10 - Nattfari lätt höst i sörgården-by, samma som ovan.
 
Det är tävlingarna för hela året. Ganska intensivt och om jag ska vara med på lag-SM uttagningar och så där så lär jag börja tänka om...
 
Är lite osäker på hur jag kommer göra med de tävlingar som ligger veckan efter den andra. Det är vid två tillfällen som tävlingarna blir nära varandra men annars så är det minst 2 veckor mellan tävlingarna vilket jag tycker räcker bra.
 
Jag vet att några fler tävlingar kommer komma upp i närheten som jag eventuellt är lite mer sugen på att tävla på men vi får se hur det löser sig. De första fyra tävlingarna är i alla fall absoluta om inget händer (peppar, peppar, peppar!!)
 
Som ni ser så blev det lite osäkert med om jag ska starta i öppen eller svår fyrgång där på slutet men det beror helt enkelt på hur han känns osv. me jag ska i alla fall testa det på gyda tävlingen! ;)
 
Är det någon annan som plannerat tävlingar än?

2013-02-14 @ 19:42:00

♥♥Glad alla hjärtans-dag!♥♥

Ja, glad alla hjärtans dag på er allihopa! 
Haha, hoppas ni inte sitter ensamma med massa plugg (som jag gör), utan att ni får det mysigt med nära och kära.
 
Min pojkvän har också passat på att bli sjuk. Nu när Jossan är skadad och hästarna ändå varit sjuka så varför inte en till? Nej ucsh, nu får det vara slut. Inget mer sånt.
 
Igår var jag i stallet och red ut en sväng på Stelpa. Hon gick jättefint! 
Värmde upp ganska länge så att hon skulle var odentligt varm. Sen travade jag lite. Det känns som om hennes trav är mycket större nu än vad den har varit innan. Nu är den verkligen inte kort och struttig, nu travar vi. 
 
Sen provade vi att tölta också. Hon tickar på som en liten klocka. Som om hon aldrig gjort annat. Men inte bara det. Nu går hon inte bara där och håller takten. Ibland känner man samma gung i stegen som man känner på Atli när han har bakbenen med sig bra. 
Varje gång Jossan säger att Atli har bakbenen med sig när jag rider så känns det som om han gungar väldigt mycket i steget och nu kan man känna samma sak på Stelpa. Inte lika mycket som på Atli men då och då. Super roligt!
Vi körde alla tempon i tölten och hon var såååå fin! Formen är tillbaka nu också. Jag bara satt och log. Haha, det är helt underbart när hästen går bra. 
 
Min söta häst hälsar också glad alla hjärtans-dag verkar det som! :P
 
Kram, kram

2013-02-14 @ 10:04:00

Grundridning

Enligt mig så är grundridningen sjukt viktig! Jag måste bara ha en häst som är mjuk och fin i handen och flyttar lätt för skänkarna och i alla fall i skritt så ska det funka fel fritt! Det är är något som bara ska funka tycker jag Och jag eftersträvar det på varje häst jag rider.
 
När jag värmer upp Atli (eller vilken häst som helst) så värmer jag alltid upp med mycket volter och för flyttningar. Jag ger mig inte heller förrän jag fått till en bra och ordentlig skänkelvikning för jag tycker att skänkelvikningar är en standard sak. Delvis för att få hästen uppmärksam på mina hjälper och för att få den mjukare i kroppen. 
Att alltid skritta i form när jag värmer upp är också en viktig punkt som jag alltid håller på. Det ska vara avslappnat i nacke och rygg och det finns inget alternativ. Jag anser att om man inte kan rida hästen ifrån skritt så kan och ska du inte trava eller tölta heller. (lite överdrivet)
 
Jag är en otrolig dressyrnörd inom islandshästridning om man kan säga så... ;) det här är övningar som jag gör varje gång jag värmer upp Atli på banan:
- Små volter
- öka och minska volter
- skänkelvikningar åt båda hållen
- öppnor i båda varven
- framdelsvändningr åt båda hållen
- bakdelsvändningar åt båda hållen
- halter utan att gå emot tygeln (glömmer bort det sistnämnda ibland)
Allt detta gör jag ca 2ggr i båda varven, oftast. (Ibland mer ibland mindre beroende på hur mycket tid jag har och vad som funkar)
 
Ute på vägen blir det serpentiner, skänkelvikningar och öppnor som blir uppvärmningen.
 
Jag tror även att detta är väldigt viktigt för att man ska komma framåt i de andra gångarterna. För jag menar, om du inte kan ha din häst avslappnad och i form i skritt, hur ska du någonsin kunna ha det i en snabbare gångart då?
 
Jag får alltid mycket beröm av alla tränare för att jag har Atli så fin och mjuk i grund gångarterna och för att han är så "skolad". Som Gummi sa på senaste kursen : "Ja, vi behöver i alla fall inte lära honom att gå öppna eller skänkelvikningar utan vi kan börja jobba med dom direkt". Ett bra betyg trycker jag!
 
Helt ärligt så blir jag också nöjd över att Atli börjar flytta skänkelvikningar, gå öppnor eller flytta framdelsvändningar när det är en ny person som sitter på som inte riktigt sitter helt balanserad i sadeln eller inte riktigt är så ridvan. Det tar jag som en bekräftelse på att han är tillräckligt känslig och lärd. :) Visst gör han det lite föatt testa ryttaren också men främst tror jag att det är för att han tror dom ber honom om det.
Min fina kille :) <3

2013-02-13 @ 21:36:00

Min häst ÄR fin!

Det är något som jag kan glömma bort och jag glömmer det rätt ofta.... Tyvärr måste man väl säga!
 
Idag åkte jag till Peter och skulle ha lektion. Jag hade redan bestämt innan att jag var inte den som skulle rida passet utan det skulle Peter få eftersom jag inte riktigt kan rida och framför allt inte ge eftergifter som jag borde nu med tummen.
Sagt och gjort så värmde jag bara upp Atli och sen fick Peter rida resten av ridpasset och oj, oj, oj.... Min häst kan! Det såg jäkligt fint ut och för första gången på hela vintern som Atli börjar orka gå på volt och i form dessutom! Med ordentliga bakben! Jäkligt fin var han! Han orkade inte lika mycket i höger varv som vänster men det gick i höger också när han började lyssna på hjälperna.. Som sagt så är han liiite bekväm av sig och för att kliva ur comfort zonen kan det behövas en riktig tillsägelse.
Sen så är det ju inte jätte mycket tryck i honom men det handlar bara om styrka så det kommer med tiden :)
 
Jag tror att det kan bero lite på mig att han är lite mycket svagare i höger varv. Självklart vet jag att hästar har en bättre och en sämre sida men olyckligtvis så har jag det också. Ännu mer olyckligt är det att vi har samma varv som sämre varv, Jag och Atli. Jag är ju höger hänt och också höger "bent". Alltså är jag lite svagare i vänster ben och har heller inte riktigt lika mycket koll på det benet.
 
Men men jag måste snabba på här eftersom jag måste plugga också!
 
Det jag ska träna på är att han inte ska streta emot handen och att ha honom i form i tölten och få igång honom i tölt från öppna. Alltså ska vi träna på att samla i öppnor också. Målet är en mer avslappnad tölt med eftergift i nacken!
 
(Gammal bild)
Fick också en hel del beröm för min ridning och jag fick också höra att han tycker att jag har den där känslan för att rida! Det är jag stolt över att han sa för det var verkligen inget han behövde säga så jag tror att han verkligen menade det :))

2013-02-12 @ 21:14:00

Design-ide?

Jag vet inte om jag visade er det men min lilla syster har gjort ett armband till mig som ser ut så här:
Liite dålig bild men ni ser.
När jag såg detta fick jag en liten affärs ide! Jag tänkte att varför inte försöka sälja typ sånna här armband? Man böjer till en tjockare ståltråd (sådet ser ut som skrivstil) till ett namn och flätar in det i ett läderarmband.
 
Typ så här fast tunnare tänker jag mig då att det ska se ut:
Och sen flätar man in det.
 
Ett armband skulle då kosta ca 110 kr inkl. frakt.
 
Skulle det vara något som ni skulle kunna vara intreserade av? :)

Jag skulle också kunna göra tagelarmband efter beställning men då kommer ju också priset variera från armband till armband.
 

2013-02-11 @ 22:56:49

Bogglusten är borttappad!

Ja, minst sagt... Jag har ingen lust att gå in här och blogga och jag vet heller inte vad jag ska skriva... Tur att jag har massor av bildeavätit visa er fortfarande ;) 
 
Eh, det blir nog bättre på lovers ska ni se! Då Hant jag lite mer tid också och kanske inte är så jäkla trött hela tiden heller...
 
 
Är det bara jag som tänker på Spirit när jag ser denna bild?

2013-02-11 @ 20:53:57

Hästen gick bra = dagen är inte så värdelös längre!

Idag har jag inte haft någon bra dag, eller ja, inte förän jag kom ut till stallet i alla fall. Har haft ont i huvudet hela dagen och inte lust med något, och så började halsen säga att den tänkte bli sjuk men där sa jag stopp. Sånt har vi inte tid med!
Kände mig tvungen att åka ut till stallet idag fastän det är måndag. Stelpa kommer vila imorron för jag ska på möte. Jag vara borta större delen av sportlovet också så hon måste få motion nu om vi ska komma igång nån gång. Så Ipren mot huvudet och halstablett och sen ut till stallet.
 
Red lite barbacka på bana och körde lite markarbete också. Haha, så fort jag bara ska ta det lugnt eller har bråttom så struntar jag i sadeln typ :P Men det är bra att rida barbacka också och när vi bara tar de lugnt så fungerar det lika bra som med sadel.
Hon är väldigt mjuk och fin, som jag säkert sagt många gånger nu. Jobbade igenom henne lite i sidorna och tränade lite olika flyttövningar. Bakdelsvändning tycker Stelpa är jätte jobbigt så det får vi träna mer på. Dock så var det helt ok att backa om man då slapp flytta bakdelvändning tyckte hon. 
Töltade lite på vägen och det gick också bra, på banan fungerade det inte alls. Men det behöver inte vara bara för att Stelpa var seg. Jag vågar inte riktigt tvinga fram henne där för det är så litet och ganska halt under snön. Men på vägen gick det bra i alla fall.
 
Sen körde jag lite markarbete också, det gick helt ok. Hon kände inte för att leka men lyssnade bra i alla fall.
Nu har jag varit så duktig att jag har lagat maten här hemma också så nu kanske resten av familjen också kan komma hem. Haha ja, vi äter rätt sent i den här familjen :P
 
Det är bara Atli av hästarna i hagen som fattar hur man leker, Stelpa bara springer hon...
 
Kram

2013-02-11 @ 10:55:00

Hon kan trava!

 
När hon vill så går det ;)

2013-02-10 @ 19:43:00

Lite sen men ja, ja...

Här är sista delen av frågestunden ;)
 
 
Kram Julia och Jossan

2013-02-10 @ 18:50:50

Den spontana utflykten idag!

Ja som sagt så var jag och Jossan iväg och red tillsammans med ett gäng andra ungdomar i ett ridhus idag. Det var lite intressekoll inför Lag-SM och vi får väl se hur det blir för mig och Jossan med det där men kul var det. Kul att träffa folk och hästarna verkade också gilla det.

På förmiddagen fick vi köra en lite trailbana, det gick rätt bra för mig och Stelpa. Det var ett hinder där man skulle backa i sicksack mellan bommar som inte gick så bra. Det där med att backa gillar inte Stelpa. Annars så var det lugnt att gå över presseningar, öppna grindar, hoppa osv.
 
Efter lunch så körde vi lite ovalbane grenar, fast i ridhus. Fick testa T7 och T5 med Stelpa. T5 har jag ju aldrig ridit förut och jag har ju aldrig tränat steglängds ökningar heller, men Sara som höll i alltihopa fick mig att testa. Det gick bättre än väntat, Stelpa var väldigt pigg så att öka var inget problem men hon hade bra takt också. Jag hade ju väntat mig att vi skulle få börja om lite med vissa grejer nu efter vilan men hon är otroligt fin faktiskt.
Sen körde vi ett fyrgångsprogram också. Det vart lite snävt i traven och galoppen men skritten och tölten gick bra och de andra gångarterna fungerade ju på långsidorna i alla fall.
Efter det så körde vi lite flagglopp också. Det gick inte så bra. Eller ja, om man jämför med hur vi kunde det när vi tävlade i det i sommras så gick det dåligt men det fungerade i skritt och kort tölt i alla fall. Sen ville Stelpa inte gå nära dom som skulle vara tunnorna man ska hämta flaggorna från. Vi får träna på det där lite för det är ju väldigt roligt tycker jag.
 
Annars skötte sig hästarna helt okej. Dock så blev det så stressigt på morgonen att jag glömde kameran och min lunch... Lunchen löste sig men det blev ju inga bilder. Kanske att någon annan som fotade har, men det hade nog inte blivit många bilder även om vi hade kameran för alla red samtidigt och jag och Jossan hade ingen fotograf med oss...
Ni får lite bilder från Lag-SM i sommras istället.
Haha jag och Stelpa var så osams den dagen så det var inte sant åt det, ingen bra dag att tävla på. Men jag saknar sommaren när det fanns fler färger än svart och vitt ute! 
 
Håller på att fixa sista delen av frågestunden nu så den kommer ikväll också ;)
 
Kram

2013-02-10 @ 08:44:00

Aja, vi kör...

Är på väg till stallet nu. Jossan messa mig igår kväll och frågade om jag skulle med till något ridhus, vet inte ens var det ligger..., och rida och träffa lite folk. Ja varför inte? Egentligen har jag väl inte tid men det blir ju roligt.Både jag och Jossan kommer nog ta det ganska lugnt men det blir kul ändå.Kameran är med så ni får också se sen ;)
 
Kram

2013-02-09 @ 23:29:00

Mamma red idag!

Japp och jag kan inte sluta förvåna mig över hur duktig jag är på att lära andra rida min häst! Haha, ne men.. Jag känner ju Atli mycket väl nu och jag vet ju precis hur jag ska göra för att rida honom men jag är rätt bra på att lära ut det till andra också! Jag ser mycket mer vad ryttaren gör för fel nu och vad den ska göra åt det! Super kul är det! Jag börjar liksom se de där små detaljerna! Dock känner jag det inte så bra när jag själv rider men jag kan se dem från marken. ;)
 
Roligt är det i alla fall att ge lektioner! Brukar ju ge lektioner till min syrra då och då och det var meningen att han skulle rida atli en gång per vecka... Men min syster är liiite för lat för det och jag tänker inte tjata på henne! Dock går hon ut och borstar på honom då och då och allt oftare.
 
För övrigt gick det ockå mycket bra för mamma!
 
Från det ena till det andra så åker jag och Julia iväg imorgon för att träffa lite kompisar i ett ridhus! Roligt ska det bli och spännade! Kommer jag få på min häst på transporten med en bruten tumme? ;) Det är frågan! Bara så ni vet så är det inget seriöst utan vi ska lek-rida lite typ ;) Får se vad som händer!
 
Kan ju säga också att om min lilla tumme hade lyckats läka något under de här dagarna så bröt jag av det igen vill jag lova...... Hund-rackarn morrade åt lilla syrran när hon skulle ta leksaken ur munnen på henne och jag skulle säga ifrån och tog tag i nackskinnet men höger handen (brutna-tum-handen) för att lägga ner henne. Kan säga att jag ångrade det rätt fort..... Det! Det gjorde ont!
 
Lite fler bilder från förra helgen eller nått...
j

2013-02-09 @ 00:14:08

Äntligen en vanlig dag i stallet!

Idag så var vi ut båda två i stallet och red. Usch det var jätte längesen kändes det som...men kul var det. Vi bytte hästar idag. Mest för att Jossans tumme antagligen skulle fått det lite svårt med Atli eftersom han kan vara lite stark och dra i tyglarna ibland. Stelpa är ju lättare i handen men inte var hon något lugnare än Atli heller. Nej, hästarna verkade också tycka det var kul att få komma ut tillsammans och var väldigt pigga båda två.
 
Det går bättre och bättre med Atli nu. Jag börjar känna mer när det går bra och när det går bättre. Han är så rolig att rida för han och Stelpa är så olika så det blir lite nytt.
Vi skippade galoppen på båda hästarna. Dels för att Stelpa fått kramp i en muskel de senaste gångerna hon galopperat och för att Jossans tumme är lite trasig. Men det var kul ändå, Stelpa tycker jag också går väldigt bra. Speciellt för att ha vilat/varit sjuk typ 3 veckor så är hon väldigt mjuk i både ridning och stresching. Fast idag var hon lite överabitiös i streschingen och gick ner på knä en gång. Haha, allt för lite godis... :P
 
Imorgon blir det ingen ridning för mig eller Stelpa. Kan vara bra för henne att få en extra vilodag såhär första veckan efter att ha vilat och så ska jag iväg och åka skidor. Får se om jag vågar, båda hästarna och Jossan har skadat sig och vart sjuka så det känns som om jag står på tur... Haha, nej så ska vi inte tänka, det går säkert bra och kommer bli super kul.
Dock så blir det nog inte så mycket bloggning från min sida imorgon men kan bjuda på några snabba blider vi tog idag :)
 
Ställ alla på plats...
 
...ta bilden....
...och nu orkar vi inte se söta ut längre.
 
Kram
 

2013-02-08 @ 10:21:00

Vårkänslor! - Atli

Här springer han och kollar efter matte som ha ville skulle springa efter men hon orkade inte ;)
Vad säger man? En bild säger mer än tusen ord...
Gullhästen!

2013-02-07 @ 19:16:03

Vårkänslor! - Stelpa

 
 På hel spänn efter att ha blivit "rädd" för något
Atli står och kikar på vad detta "något" kan vara.
Här har jag "jagat" på dom nere ifrån skogen
Riktig uppvisnings trav!
Bakbensaktion där du! ;)

2013-02-07 @ 17:28:46

Var hemma igen

Idag var jag hemma igen :) Var ute med hunden och hälsade på hästarna, Myshästarna :)) 
 
Eftersom jag inte gjort så mycket så har jag innte så mycket att skriva... Tummen är ibland bättre och ibland precis som förut.. Kan fortfarande inte lägga något tryck alls på den vilket kanske inte är så konstigt men men. Det går bättre med avedon, då gör det inte lika ont. Imorgon ska jag i alla fall till skolan! Har dock dragit på mig en inte så roligt förkylning sen i måndags också men den ska jag väl kunna kämpa emot med lite nässpray och halstabletter!
 
Mys bilder på myshästarna! (Dock inte från idag)

2013-02-06 @ 21:29:53

Kramp igen

Idag gjorde jag typ samma sak som igår med Stelpa. Red lite barbacka först och longerade sen. Hon känns väldigt mjuk och fin för att ha vilat så länge. Hon är lite för pigg men annars så är hon verkligen jättefin.
Traven är jag riktigt imponerad av, hur fin som helst! Och hon är väldigt smidig i stretschningen.
 
Men efter att jag hade longerat så fick hon kramp igen. Samma muskel på samma ben igen, muskeln på sidan ovanför vänster fram. Jag funderar på varför det kan bli såhär. Om det är när hon har galopperat som det blir så. Om det är för att det var högre snö där vi var idag. Eller om hon måste skritta väldigt länge efter att hon har jobbat. Det var lite mindre än förra gången nu och hon verkar inte ha ont men det är fortfarande lite skumt. Ska testa lite till under andra "förhållanden" och se om jag kan dra någon slutsats, annars blir det att prata med vet. i alla fall...
 
Är det någon som vet något om det här med kramp? Varför får de det? Vad kan man göra? Vad kan det bero på?
Här är en film från första gången hon hade kramp, det var alltså mindre nu och det har bara varit i den muskeln båda gångerna.
 
Det ser ju inte riktigt ut som kramp där muskeln bara drar men vet inte vad man ska kalla det annars, något åt kramp hållet verkar det ju vara...
 
Kram

2013-02-06 @ 15:45:00

Ligger efter...

Ja.. Det finns ju en heldel bilder sen helgen men de har fortfarande inte kommit ut... Dåligt josefine... Men igår var jag så trött efter skolan så jag orkade inte göra någonting. Jag hade lite små ont i hela kroppen igår och så var jag ju trött som bara den pga att jag inte hade sovit så mycket den natten eftersom jag hade en heldel ont i hela kroppen men framför allt tumen och musklerna i nacken. Sen blir man ju rätt trött av att ha ont hela tiden så igår låg jag i sängen och läste resten av kvällen. 
 
Mamma red Atli igår. Ganska krav löst med mycket galopp och trav men han fick ju röra på sig ändå :) vet inte hur det blir med ridning idag.. Jag tror inte att ja ska rida denna vecka pga tummen. Men men..
 
blir lektion för Peter nästa vecka. Får se hur mycket jag klarar av att rida men annars får Peter rida större delen av passet vilket egentligen inte gör mig något :)
 
Nu ska jag käka lite sen sätter jag väl mig framför datan och lägger upp dom där bilderna :) blir en ordentlig bild bomb kan jag lova för det är ca 150 bilder som jag ska fixa.. ;))
 
En bild av de bilder som snälla Rebecca tog på mig och Atli från vintermästerskapens första del tävling :)

2013-02-06 @ 08:12:26

Har alla testat att vara skadade och sjuka nu så att vi kan vara friska lite?

Ja det har inte varit så bra uppdatering här på bloggen ser jag. Men jag är på prao den här och nästa vecka vilket gör så att jag knappt hinner vara hemma. Åker direkt från praoen till stallet sen kommer jag hem så sent att det bara är äta, ducha och sen hoppa i säng. Igår var det så mycket att göra att vi inte ens hann laga mat här hemma...
 
Men jag hann ju vara i stallet igår i alla fall och nu ska jag ju äntligen sätta igång Stelpa. Håller alla tummar för att det ska gå bra nu, än så länge gör det ju det.
Jag skrittade ut barbacka en liten runda på henne först och hon var lite för pigg och stressig ibland och inte helt säker på att hon ville gå ut i skogen själv. Men det släppte och hon blev riktigt fin. Jag vart förvånad eftersom hon har vilat i typ 3 veckor så trodde jag hon skulle vara mycket stelare.
Sen longerade jag henne lite på banan och jobbade lite från marken för att se att hon rörde sig som hon ska. Det såg riktigt fint ut. Traven på volt när man longerar är myyyycket bättre än vad den var förut. Nu håller hon takten hela varvet runt, går i form och gungar mer i steget, och hon behöver inte ha bommar som hjälp längre. Så gick väldigt bra igår, mycket nöjd Julia!
Sen så streschade jag osv som vanligt.
 
Juste jag fick här igår efter att jag vart i stallet från mamma att Jossans tumme var trasig :/ Väldigt synd, hoppas den blir bra snart. Kan ju säga att hela hennes historia är nog helt sann för det är så typiskt Jossan att bara "nej men så ont gör det inte...".
 
Måste får upp lite nya bilder här också...
 
Kram

2013-02-04 @ 21:13:27

Hehe.. Ja.. Bra jobbat!

Idag var vi och åkte skidor med skolan! Skit kul var det! Dock hann jag bara åka tre åk innan jag ramlade ordentiligt och gjorde illa tummen.. Men ridtjej som jag är så tog jag av vanten kollade om den såg hel ut och hur ont det gjorde att röra den och det var ju uthärdligt så jag fortsatte ner för backen och upp igen för att åka nästa. Då kände jag hur tummen började svälla lite och det gjorde rätt ont att hålla i staven så jag tänkte att jag kan ta och linda tummen i alla fall så att jag får lite stöd och så att den inte sväler upp så jag inte får av mig vanten sen. Så jag och min kompis åker ner och får ett bandage som jag sen lindar om tummen och handleden och sen bar det av igen till nästa backe. (Kanske bör tilläggas att detta var andra gången i mitt liv som jag åker skidor och lite för kaxig som jag är så gav jag mig ut i en röd backe som tredje åk det var också då jag ramlade och gjorde illa mig. Jag ramlade också e de andra två första åken men men.. Lite för kaxig som sagt..) 
Så åkte vi på ett tag och vi åkte säkert 7-8 åk till och det gick bra hade inte så ont efter ett tag men så näst sista åket så ramlade jag igen och landade på samma hand inte lika illa denna gång dock, men fortfarade aj aj... Ner för den backen också och upp för nästa, för att sedan åka ner och ta en efterlängtad fika!
 
När vi väl satt oss för att fika så tänkte jag att jag skulle kolla hur det såg ut nu och när jag fick av bandaget så var tummen helt blå och typ dubbelt så stor.. Hoppsan! Det vart visst en ordentlig stukning tänkte jag... Men på men bandaget igen och fika klart. Sen tog jag kontakt med den "räddnings-personen" som fanns där och han sa att det antagligen borde kollas upp av en riktig läkare och det sa även min lärare som var med dit. Så "jaja, jag gör väl det när jag kommer hem då", tänkte jag.
 
När jag väl kom dit till läkaren efter ca 2 timmar (det har nu säkert gått ca 7-8 timmar sedan jag gjorde illa mig) så blev det röntken och liiite panik... Eftersom läkaren sa att jag eventuellt behövde operera... Hua!  Om jag hade behövt operera så hade jag haft av det viktigaste ledbandet av alla ledband i alla fingrar = inte roligt + lååång vila för mig... Men! Jag hade inte haft av det viktigaste ledbandet utan jag hade "bara" brutit tummspetsen rakt över! :D + Att jag får rida om jag känner att jag kan det :DD Lycklig tjej!!
 
Så det var inte så konstigt att jag hade ont ;)
Så ser min tumme ut nu! Den högra tummen om ni inte la märke till det ;) Där syns det dock inte att den är blå.
By the way så blir jag nog frisk om ca 5-6 veckor så jag kan nog rida tävlingen änd! :))

2013-02-03 @ 17:50:33

Förlåt!

Förlåt hörrni för att jag inte har bloggat på länge... men det har varit mycket annat som tagit tid och när jag väl varit hemma så har jag varit för trött för att blogga.
 
I torsdags så var jag och åkte skidor. Upp klockan 5, jippie! Sen kom jag hem sent och åkte ut till stallet en snabbis. Longerade inte Stelpa för det var så isigt överallt men hon var pigg och glad.
 
I fredags så var det klassfest så då var jag på skolan nästa hela dagen och sov över där. När jag kom hem på lördagen så hade jag sovit alldeles för lite så orkade inte göra någonting.
 
Idag har jag varit ute i stallet. Det var jättefint väder så jag fotade Jossan medan hon red och så fotade vi Atli och Stelpa i hagen för de hade lite vårkänslor. Så nya bilder kommer under veckan.
Stelpa är inte halt längre, jätteskönt! Hon var glad och busade lite när jag longerade henne, men efteråt så fick hon kramp i en muskel. Det var muskeln på sidan ovanför framebenet som bara skakade. Hon verkade inte ha ont men tyckte det var lite konstigt när det skakade.
Vi gick över till veterinärerna som bor bredvis stallet och de sa att det kan vara vanligt, speciellt om de har vilat och sen jobbar. Så som tur är så var det inget farligt och allt som behövs är att vi sätter igång henne lugnt och ordentligt med uppvärmning.
Hon fick gå ut med täcke för att hålla muskeln varm så det blir nog bra och så kan vi äntligen komma igång igen!
 
Kram

2013-02-02 @ 23:09:00

Bästa boken!

Ja jag tror att jag har skrivit om både twilight och hungerspelen här förut men denna bok är den bästa jag läst någonsin och inte ens de båda ovanstående tillsammans kan slå den!
 
Boken heter Divergent:
Så sjukt bra! Enligt mig.
 
Boken är en Dystopi = Dålig framtids historia och huvudpersonen heter Beatrice.
 
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.

Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av falangen. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.

Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.
 
Som sagt lätt bästa boken jag någonsin läst och jag kan säga så här: Så fort jag hade läst ut sista sidan och funderat lite så öppnade jag den igen och började läsa om den! Vet ni vad det roligaste var? Att jag fortfarande var lika ivrig över att få läsa vad det stod på nästa sida även fast jag redan läst den! Det var som att se en riktigt bra film för andra gången, ni vet, man lägger märke till ansiktsuttrycken och de små detaljerna den andra gången och inte bara på storyn i det stora hela.
 
En bok som alla bara måste ge en chans!
 
(Läser tvåan nu by the way! And so far so good!!)

2013-02-02 @ 22:17:13

Lång runda + melodifestivalen

Idag blev det en ordentlig långrunda med nästan bara galopp och trav. Dock mest galopp och i långa sträckor. Galopperade säkert 7 km nästan i sträck. Jag saktade av för att byta galopp ca 5 ggr men dom sista 500 m så började han bli riktigt trött. Då tog vi trav och sen skrittade vi nästan hela vägen hem som är mer än 6 km i alla fall. Lite mer trav tog vi också men han var rätt färdig efter galoppen.
Men vilket flås han har!! Det kravs mycket för att trötta ut den hästen! Han höll faktiskt ett riktigt friskt tempo hela tiden under de där 7 km (eller mer).
Tölten var också bra men vilken skillnad det blir på honom när han bjuder till lite och när han får gå på bar mark... Gudars så fin han blir då! Längtar som bara den efter våren nu! Tänk va jäkla bra det kommer bli!
 
Traven var också bra dock inte som jag vet att det kan bli, typ som på ärevarvet när alla apploderade! Då, vet ni, då travade han på riktigt! Haha! Men jag travade i ca 5 cm snö vilket jag på nästan en gång ångrade för han slog ihop hovarna så extremt då.. Men då var det också en riktigt fin trav. Testade tölta i snön också men det gick inte riktigt.. Haha! Dock så har formen kommit med stormsteg nu! Vet inte riktigt om han har med sig baken ordentligt men det vet jag ju aldrig.. 
 
Ja också melodifestivalen då... HAHAHA! Det var verkligen sämst! Jag har då Aldrig sett något värre i mitt liv.. Ingen förtjänade att gå vidare.. Men men det är ju kul att skratta åt dom i alla fall ;)
Dock blev ju allt mycket bättre när man fick se Danny sjunga, dansa och i bar överkropp! Mums! ;)
 
Här måste vi stå stadigt om man inte villbli omkullvält av Atli.. Haha!

2013-02-02 @ 12:20:00

Igår

Igår blev det i alla fall en vända på Atli! Vi tränade mest kort tölt och galopp och lite trav men den var inte så rolig tyckte Atli. Galopp var hans grej igår.
Jag tränade omvänt igår mot vad jag gjorde i tisdags. Då körde jag ju kort galopp och lite mer ökad tölt, nu blev dert tvärt om. Fri och snabb galopp och kort tölt. Tränade mycket form vilket Atli tyckte var super jobbigt! Underlaget är ju bara is just nu vilket inte heller uppskattades av Atli som tycker att det är så läskigt att gå på is men vi fick till en heldel fina bitar ändå.
 
Idag ska jag ta en långrunda och träna lite allt möjligt men fraför allt ska det bli trav idag. Är rätt dålig på att träna traven bara för att jag vet att den funkar... Men idag ska det bli ändring på det!
 
By the way så låg jag i sängen till halv 12 idag! Hur skönt är det inte att få sova? Haha! Jag behövde nog sova igen några timmar från förra helgen också då det bara blev 5 h natten innan tävlingen.. 
 


RSS 2.0