2013-01-31 @ 21:33:29

New in!

Hihi! Glad tjej idag! Dock hann jag inte rida vilket inte var riktigt lika kul.. Men jag var och köpte lite rooliga grejer! 
Jag lärde mig lite om hur man ställer upp en häst när jag var på klinic här om veckan och jag tycker nog att jag lyckades ganska bra med Atli även om det inte var helt lätt..
Var tycker ni?
Jag är dö kär i schabraket! Helsnyggt tycker jag! 
Jag brukar tycka att islandshästar kan lite drukna i schabrak men tyckte detta blev helläckert på Atli!
 
Som vanligt så sitter ju teckena lite halvtaskigt på islandshästar men inte helkonstigt iaf. Ska göra ett till hål fram i bringan så jag kan spänna lite till så blir det nog bättre :)
 
Nu blir det plugg!

2013-01-31 @ 10:59:00

Bilder från vintermästerskapen

Från V5an:
Jag sitter lite kiko för att han inte ville trava utan häldre gå upp i galopp hela tiden...
 
Från T8an:
Lite halv kassa bilder men det är inte lätt att fotta i ridhus som ni vet ;)

2013-01-30 @ 22:01:00

Favoriten just nu:

Gick inte att spela upp tydlingen men länkar låten så ni får höra ;)
 
Hur många kopplar vilken film den kommer ifrån så fort ni hör den?
 
http://youtu.be/OHkvan-NFnM
 
Jag fick världens feeling första gången jag hörde den och jag tror att det bara berodde på filmen som den är med i ;)
 
 

2013-01-30 @ 21:18:00

Hestbolaget!

Idag fick jag mina nya stigbyglar! Så jäkla hyggligt av dom att bara skicka ett par nya stigbyglar åt mig även fast jag inte kunde visa upp kvitto!
Riktigt bra folk där verkar det som!
Så kika in där! http://www.hestbolaget.se/
 
Har ju inte ridit idag för vi var och hämtade min nya säng! Yes! En 120 säng blev det = så skönt! 
 
Var och kikade in på Hööks också efter de grejer jag vill ha och jag tror jag ska ta en sväng dit imorgon och köpa lite grejer! :D Ruuligt! På tal om nya grejer så får jag nog ta och göra en önskelista snart för om exakt 30 dagar, då mina vänner, fyller jag hela 18 år! Woopa! Fast jag ska åka på vintermästerskapen samma dag som jag fyller år men får se vad jag hittar på för roligt helgen efter! ;)
 
En sak som jag ska inhandla imorgon är Kraffts magtarm. Nu när det börjar töa så känner jag att jag vill ladda upp med det så att jag har och kan ge honom sen när det behövs. Får se om jag hittar något turkost grimskaft också, dom brukar ha roligare färger på grimskaften där än på hööks..
 
Bild från vintermästerskapen:

2013-01-30 @ 08:30:16

Lite fler bilder från Vintermästerskapen!

Som sagt, många fina hästar där!
 
Kram Julia

2013-01-30 @ 08:17:00

Jossan lär Stelpa räcka ut tungan

 
 
En film som vi filmade för längesen, men tänkte att den kan nog vara rolig i alla fall :)
 
Kram Julia

2013-01-29 @ 22:53:24

Inga bilder idag heller

Nej, inga nya bilder från vintermästerskapen denna gång heller tyvärr. Jag orkar inte idag. Helt ärligt ångrar jag att jag satte på datan.. Men men kanske imorgon då ska jag ändå inte rida för jag ska få en 120 säng imorgon! Wihoo! (Y) Tror dock inte att jag kommer få sova i den förrän mitt rum är klart men men..
 
Idag så red jag en sväng till fjällnora fram och tillbaka. Det är faktiskt lite ler än en halv mil fram och tillbaka så så liten sväng är det inte ;) Men ändå hinner man knappt rida någonting... Fattar inte hur det funkar?
Aja, började med galopp, tölt intervaller men bara några få steg tölt innan galoppfattning igen. Gick bra men det gav honom ingen vidare fart framåt ändå... Tror faktiskt att han fortfarande är liite trött i kroppen efter all töltande i lördags.
Sen vände vi och då gick det bättre! Vi töltade en bra bit i inte helt stadig form men form var det större delen av sträckan! Töltade kanske 500 m i något kortare mellantempo sen bröt jag av skrittade en kortis och tog tölt i andra handen yttligare 500 m i samma tempo. Något lite stelare i detta varv men jag tror det hela beror på att jag rider sämst i det varvet när jag inte rider på volt... Vet inte vad det är men min ytterskänkel vill inte vara med mig när jag rider i höger varv.. Men när jag insåg detta och försökte göra något åt det gick det genast bättre! Redan vid det här laget var han rätt trött eftersom han inte är van vid att gå i form så mycket och så länge men vi körde på lite mer tölt fast kort tölt denna gång utan form för det orkade han inte.
Sen körde vi galopp trav intervaller men en ytterst liten trav intervall så här blev det både kondis, styrka och mjölksyra! Fick till riktigt fina galopper där han tog i men det gick ändå hyfsat långsamt och han gick i en fin lite djupare form och bar upp mig fint med ryggen! Märktes snabbt att det var hur jobbigt som hälst! Men han kämpa bra och sen avslutade vi med lite avslappnade trav och sen skritt. Han var nöjd och jag var nöjd. Super!
 
 

2013-01-29 @ 21:03:16

På bättringsvägen!

Idag var jag ut en snabbis till stallet och longerade Stelpa lite. Hon ser bättre ut nu, haltar inte alls lika mycket så det är ju skönt. Hon får vila veckan ut i alla fall så att hon blir helt bra innan vi kör igång igen.
 
Sen blir det två veckor ridning innan jag åker skidor en vecka. Toppen, känner att jag inte får något riktigt flyt på det här... men Jossan sa att hon kunde hålla igång Stelpa medan jag är borta så det löser sig nog.
 
En sak jag märkt att jag och Stelpa måste jobba på är longeringen. Nu de senaste gångerna när jag har behövt longera henne så har hon varit väldigt jobbig ibland. Hon slänger sig utåt, vänder sig med huvudet utåt och springer iväg.
Vet inte om hon gör det för att det gör ont att gå på volt för det var länge sen hon gjorde så innan hon blev halt. Samtidigt så longerar jag ju inte så mycket så det kan ju vara att hon tycker det är jobbigt och vill slippa. Sen kan jag ju säga att när du bara har en grimma på hästen och den drar så har du inte så mycket att säga till om. Inte om hästen gör som Stelpa i alla fall som tar ner huvudet och gör som en "drag-häst".
Så när hon blir bra igen ska jag se till att hon kan sköta sig i longeringen också och alltid använda träns.
 
Hon har varit duktig att longera innan så vet inte varför hon har blivit såhär nu. Kanske gör det ont eller så var det bara längesen...?
 
Kram

2013-01-29 @ 11:25:09

Outfits

 
Här är den röda outfitten son jag typ har allt av. Det ända jag inte har är tyglarna och lindorna sen är den komplett.
Om någon skulle vara intresserad så så skriver jag vart allt finns att köpa:
Täcke - Hööks (förra kollektionen)
Boots -Hööks
Fleecelindor - Hööks
Nosgrimman - Agersta
Vojlocken - Agersta
Tyglarna - Aaislandshast.se
Stigbyglar - hastbolaget.se
 
Detta är vad jag vill ha och det var faktiskt mamma som fick upp ögonen på mig för denna färg kombo! Allt kommer ifrån Hööks förutom bootsen som kommer ifrån cheval hästsport och kostar 349:-... Det är mer äv vad någon utav täckena kostar...
Sammanlagt kostar det här 1813 kr.... Men jag behöver ju inte köoa allt på en och samma gång!
 
Och om Anna fick bestämma skulle Atli se ut så här:
(täckena är från en gammal kolektion på hööks annars finns allt att hitta på hööks)
 
Kram
 

2013-01-29 @ 09:02:00

Mina träns - Julia

För ett tag sen så hade jag lite tråkigt medan Jossan red, Stelpa var halt så jag var i stallet och pysslade. Bestämde mig i alla fall för att visa mina träns som jag brukar använda på Stelpa. Nu när vi skaffat en håltagare också så kan jag avända alla.
Dock så vill inte Stelpa se så söt ut på alla bilderna men ja, ja.
 
1. Remontnosgrimma med lila lack från Hilbar.
 
2. Träns med fastsittande achennosgrimma från Hööks.
 
3. Remontnosgrimma från Hööks. Huvudlag Agersta.
 
4. Achennosgrimma från Emmishopen.
 
Samma nosgrimma utan achenremmen.
 
Haha, som sagt ville hon inte se riktigt söt ut hela tiden... men ni ser ju tränsen ;)
 
Kram Julia

2013-01-28 @ 21:53:11

HAAHAHAHA!!!

JAG DÖR PÅ RIKTIGT!! Det är ju typ självplågeri att sitta och kolla på film där man själv är med!! Och sen då?! Pratar jag så där!? Herregud det hade jag aldrig trott...
 
Haha.. Ja jag kan förstå om ni gillade det men jag tycker bara att det är pinsamt! Tur för er att det är Julia som redigerar och lägger ut för annars hade ni aaaaaldrig fått se filmen! Haha!
 
I just felt like sharing ;)
 

2013-01-28 @ 21:43:07

Turkost?

Funderar skarpt på om jag ska ta och skaffa mig en till färg till Atli... Det skulle i så fall vara turkost! Delvis älskar jag färgen och sen, kolla på denna skimmel:
Hur snyggt?!
Jag tycker i alla fall att det är underbart snyggt! 
 
Ska fixa en outfit imotrgon i skolan där det finns photoshop! Jag har blivit bortskämd med skolans alla program nu så jag kan bara inte hålla på i typ paint längre ;)
 
Men säger en sak: Mumma!

2013-01-28 @ 19:45:00

Svar på frågestunden del 1

Ja, jag glömde bort att vi hade gjort den när det var tävling och allt men nu kommer den. Vi delade upp den i två delar för annars skulle ni bli tvungna att sitta i 20 minuter och kolla :P
 
 
Kram Julia och Jossan

2013-01-28 @ 13:27:52

Redigering

Tänkte bara visa hur svårt det var att fota igår och visa förklaringen till att bildern är så dåliga. Även om det inte blir så bra bilder efter redigeringen så ser man ju bra mycket mer av det som är på dom efter redigeringen.
 
Före
 
Efter
 
 
Kram Julia

2013-01-28 @ 13:23:37

Sjuk :/

Blev tvingad att stanna hemma från skolan idag och jag har sååå tråkigt, fast väldigt ont i halsen också. Jag måste se till att bli frisk tills onsdag. Då har vi SO-prov muntligt i grupp och jag vill hellre göra det i grupp än ensam. Och på torsdag ska vi åka skidor med skolan, det tänker jag inte missa! Sen ska vi ha klassfest i slutet av veckan och jag blev helt plötsligt huvudansvarig där så då lär jag ju vara med. Ska ut till Stelpa också, fast dit åker jag ju vare sig jag är frisk eller inte... :P
 
Gjorde ett lite roligt veckoschema för jag hade så tråkigt :)
 
Kram

2013-01-27 @ 16:45:00

Lite bilder från igår!

De flesta bilderna är på Jossans kamera så dom får hon ladda upp. Här kommer några få från igår:
 
Prisutdelning och ärevarv i fyrgången.
Lyckligt förstaplacerings ekipge.
Suddig bild på någon i femgången.
Jossan i T8:an.
Bilderna jag tog med Jossans kamera blev mycket bättre, min kamera tog så mörka. Men alla som har försökt fota i ett ridhus vet hur svårt det är...
 
Kan säga att jag var ganska avundsjuk på Jossan igår. När jag satt där uppe på läktaren och såg alla andra komma ut på banan blev man ju sååå sugen. Jag vill också tävla! Tills nästa tävling måste Stelpa bli frisk, komma igång och hålla sig frisk annars kommer jag typ kidnappa någon annans häst på tävlingsplatsen och starata med den... :P
Dock så vet jag inte om jag hade klarat att tävla i helgen. Började bli sjuk redan i torsdags, sen är det ju så typiskt mig att jag är inte sjuk på riktigt förän jag inte kan komma ur sängen tycker jag. Nu har jag i alla fall ordentligt ont i halsen och hostar, men det var det värt.
 
Kram Julia

2013-01-27 @ 13:46:00

Film från T8:an!

Här kommer en film från T8:an igår! Det finns på fyrgången också men halva filmen är på Jossans kamera och halva på min så det kommer ta lite längre tid att fixa den eftersom jag bara har halva filmen ;)
 
 
Kram Julia och Jossan

2013-01-27 @ 10:35:45

Utverdering

Jag är så nöjd över våra prestationer igår! Första platsen är jag ju givet nöjd över meäven väldigt förvånad! Atli får ju så ojämna poäng så det blir så svårt att kolla koll på hur man ligger till och efter som det blev endel 4.0 för både tölt och trav och många 6.0 för skritt och galopp så blir man ju lite förvirrad.
 
Men poängen då: 
 V5
tölt: 4.0 ,3.5, 5.5, 5.0, 5.0
trav: 5.0, 4.5, 5.0, 4.5, 4.5
skritt: 6.5, 6.0, 6.0, 6.5, 5.5
galopp: 5.5, 6.0, 6.0, 5.5, 6.0
 
totalt: 5.34 
Personligt poängrekord! :) i alla fall med Atli kommer inte igår vad jag fick som högst med Kraflar.
Nöjd med allt förutom att han blev väldigt styv i galoppen och att han blev så över taggad i traven så att jag inte kunde rida honom i trav utan han fick bara springa i trav.. Men men Shit happens ;)
 
T8
Tölt vänster v: 5.5, 4.0, 6.0, 4.5, 5.0
tölt höger v: 5.0, 4.0, 5.5, 4.0, 4.5
 
Totalt: 4.75
 
En 6.0 för tölt!! Wohooo! Den räknas ju bort men ändå! Den är fortfarande där ;) som ni ser så klarade jag av mitt mål för tölt ganska fort... Haha! Målet var ju att få 5.5 för tölt och jag fick sammanlagt 3 st 5.5or och en 6.0a! Lycklig tjej!
 
Atli kämpade på så jäkla bra i t8an och jag var så stolt över honom! Vi har aldrig töltat så läge någonsin! Det tog jätte lång tid ifrån att vi fick gå in på banan tills dom faktiskt började döma så vi hann säkert rida två-tre varv tölt innan det startade för att sedan rida yttligare tre-fyra varv innan dom dömt klart... Men han töltade! Mer eller mindre bra men han töltade! Dom sista varven i varje han var verkligen jobbiga tyckte Atli! Så jag var helt klart super nöjd med våran placering och framför allt vår insats!
 
Bilder kommer!
 

2013-01-27 @ 10:04:38

Haha, underbar katt!

Den här katten är helt underbar! Vi skrattade hur mycket som helst när vi såg filmen!
 
 
Om ni inte orkar se hela (fast man borde göra det), spola fram tills det har gått 5 minuter ungefär då kommer det roligaste!

2013-01-26 @ 16:49:38

Hemåt!

Nu rullar vi hemåt. En 6 plats i T8, vinst i fyrgången och en 6,0 för första tölten i T8!

Så vi är nöjda med dagen!2013-01-26 @ 15:40:50

Nu T8!

Nu sitter vi och väntar på att Jossan ska starta T8, en final till sen är det hennes tur ;)
Hoppas på bra resultat den här gången också!2013-01-26 @ 11:49:00

Vinst!

Jossan vann fyrgången!!! Nu taggar vi T8 :D

2013-01-26 @ 07:48:21

På väg!

Japp nu sitter vi i bilen på väg till Strömsholm. 1 timme har vi redan åkt så bara 1 timme kvar... Ca 4 timmar har vi sovit i natt också, det kommer bli kallt och jag håller på att bli sjuk. Men det är roligt att tävla! Bara att åka med och kolla måste vara väldigt roligt eftersom man gör allt det här för att få åka.

Nej men nu ska jag sluta klaga, det kommer bli kul det här. Jag kommer agera fotograf och jag kan lova både bilder och film om kameran inte går sönder ;)

Har laddat ner blogg.se appen till mobilen nu så kommer kunna hålla er uppdaterade under dagen också ;)

Någon mer som ska på Vintermästerskapen idag? :)

Kram Julia och Jossan (fast hon sover)


2013-01-25 @ 23:57:18

Nu så!

Nu är vi redo för morgon dagen! Har packat allt som ska packas osv och lagt fram kläder och allt. Nu är det bara att ställa klockan på... kl 5!!! :(( Inte roligt alls...
 
Red Atli idag och kan körde i alla fall inte med handbromsen i idag så det är positivt! Vet dock inte om själva tölten var bra men hyfsad i alla fall :) Traven och galoppen var dock mumma! Lika så skritten! Dom var värda 6.5 i mina ögon alltså! Dock red jag på happy tounget och det var inte lika poppulärt som förra veckan.. Så vet inte om jag ska rida på det imorgon, antagligen inte.
 
Svaren på frågestunden är också filmade nu så den eller dom filmerna kommer väl upp snart ;)
 
Önska mig lycka till!! :)
 
Film och bilder kommer!
 

2013-01-24 @ 20:51:00

De bästa bilderna jag någonsin tagit:

Mamma var fotograf till denna dock!
Älskar ljuset och fokusen i denna! Helt underbar!

Bara jag som tycker det ser magiskt ut?

Tagen med en gammal sony eriksson mobil men jag tycker att den är coolRoligaste bilden alltså!! Dock vet jag inte om det var Julia eller jag som är ansvarig för denna bild ;)


 
 
Sötaste hunden!! <3 
 
Vilken är eran favorit?

2013-01-24 @ 19:22:57

Time for shopping?

Ja Hööks vår och sommar katalog har ju kommit ut nu. Tittade lite snabbt bara, inte jätte mycket nytt men hittade de här:
(bild från Hööks)

De var ju lite roliga, fanns i flera färger, dock så var det kanske inte den finaste lila färgen om de ser ut som på bilden. 
 
Sen så har ju Islandshäst Butiken (http://www.aaislandshast.se/shop/) rea på endel grejer också.
Stelpa kanske ska få ett sånt här så kommer hon se ut som en riktigt liten flickhäst :P
(bild från Islandshäst butiken)
Haha nej, då skulle hon nog bara se söt ut. Skulle bli svårt att se henne som "snygg". Men det är lite gulligt det här tränset, det är det.
 
Men jag tror inte det kommer bli så mycket shopping för min del. Inte roliga saker som utrustning i alla fall.
 
Har/ska ni handla något?
 

Kram Julia

2013-01-24 @ 18:57:31

Såhär tråkigt har jag....

Att jag har börjat ta bilder på mig själv...
 
Haha, ja det är lite jobbigt nu... Jag vill göra någonting, röra på mig, få göra av med lite energi. Helst skulle jag vilja rida men förutsättningarna för det just nu är inte så bra. Det blir väl styrketräning eller något sånt. Har redan dansat runt här hemma en stund så jag kanske blir lite trött om en stund i alla fall... :P
 
Höjdpunkten i skola imorgon kommer vara gympan, helt klart! Önskar att jag hade en egen gympasal att springa i. Kan inte gå ut och springa för jag har astma så det börjar pipa när jag andas efter bara några meter för det är så kallt. Och här hemma är det så litet så man får inte riktigt upp farten :P sen tycker inte mamma och pappa om det heller.
 
Har suttit och pluggat sen jag kom hem. Inte så jobbig faktiskt. Har pluggat träslöjd vilket tydligen är mitt bästa ämne. Fick A i träslöjd förra terminen och min lärare var väldigt imponerad av mitt senaste verk som jag nu har skrivit en utvärdering på.
Sen så ska vi redovisa om ett speciellt hantverk typ, först trodde jag att det skulle bli jättesvårt att komma på något men så hittade sadelmakeri. Har nyss läst hur man gör en sadel...och jag som tycker det är svårt att prova ut sadel, huuuh tur att man inte behöver göra den själv för det verkar bra mycket svårare.
 
Stelpa vilar ju nu och kommer väl bara gå ute i hagen ett tag till tills hon blir bättre i benet, hoppas det blir snart.
 
Kram

2013-01-24 @ 08:05:17

Jag looovar!

1. Frågestunden kommer snart! Vi ska filma den på fredag eller i helgen så jag hoppas att den kan komma ut senast måndag ;) Vi hade tänkt filma den igår men jag glömde min data så då kunde vi inte filma... Och ni ville ju ha film eller hur? :)
 
2. Det kommer bilder också! Nu är det ju alltid mörkt när vi rider så det är svårt att fota men i helgen så ska ju i alla fall Jossan tävla så då kommer det bilder därifrån och eftersom Stelpa vilar nu så kommer jag kunna fota om vi rider när det är ljust någon gång ;)
 
Det var allt jag ville säga, ha det bra alla underbara läsare!
Den som väntar på något gott...
 
Kram
 

2013-01-23 @ 21:34:13

Det andra skälet...

Om jag i slutet av året sammanfattar 2013 så kommer det så på januari typ såhär:
"Januari var ju inte den bästa månaden. Först blev Stelpa ganska sjuk och fick diaré och feber. När hon blivit frisk från det och fick komma ut i hagen igen så blev hon sparkade och började halta kort efter det så vi missade tävlingen vi skulle på då..."
 
Ja Stelpa är halt så det var ju därför jag inte red idag. Hon stod och lyfte på vänsterbak lite när hovslagaren skulle sko henne och ville inte riktigt stödja på det ordentligt när hon skulle flytta åt sidan.
Hon verkade inte ha ont. Det var inget i hoven, benet var inte svullet eller varmt, ingen hög puls eller så. Men vi tog ut henne på banan och longerade henne lite och hovslagaren kollade hon också. Nu var det värre än igår och hovslagaren konstaterade att hon var ganska så halt.
 
Vet inte varför hon har blivit halt nu men hon har fått en sprak på vänster sida av baken vet jag så det kan ju vara den som har börjat göra ont nu. Vi ska avvakta ett litet tag och se hur det blir, under de här dagarna som det har kännts lite små konstigt så har det ju blivit värre men vi får se om det kanske vänder. Om inte så får vi väll åka till en veterinär.
 
Inte så roligt det här och det var ju en himla otur att det skulle komma nu. Det skulle ju inte varit kul när det än kom men nu när tävlingarna ska komma igång och vi börjat komma tillbaka i form igen så blir hon sjuk och skadad, det var mindre kul.
Hon var så pass halt så hovslagaren sa att det är nog ingen ide att promenera henne heller utan bara låta henne vila.
 
Haha, ja vi får se hur Julia klarar av det här. Har inte ridit ordentligt på snart 2 veckor och längre tid kommer det bli. Faktiskt så har det inte blivit så illa som jag trott men det kommer att bli det. Jag kan fortfarande inte somna på kvällarna och jag skulle göra vad som helst för att få Stelpa bra nu på en gång.
 
 
Ha det bra ni andra så ska jag och min lilla häst försöka bli friska, haha ja jag håller också på att bli sjuk...
 
Kram

2013-01-23 @ 20:08:31

Hovis idag

 Ja, hovslagaren kom idag och både jag och Julia var så pass frusna när hon åkte så vi bestämde oss för att inte rida av två skäl och ett utav dem var att Atli verkar vara helt slut efter helgen och jag misstänker att han har en ordentlig trängsverk sen dess. Julia få berätta själv om det andra skälet :)
 
Så jag tror inte att en det göt något om han får stå idag och imorgon och sen ridas lite lätt på fredag och tävlas på lördag. Det blir blev lite tufft för Atli den här månaden.. Två träningar och en tävling.. Och eftersom han inte känns i tävlings form så blir det inga krav på lördag. Kanske att jag gör som jag gjorde igår, tjoar och tjimmar lite lågt så han taggar till och ökar tölten lite även om jag vet att bakbenen faller bort lite. Allt beror ju lite på hur han känns om han är pigg eller har handbromsen i.
 
Har börjat ge honom lite mer kraftfoder nu också så att han vaknar till liv igen. Dom får ju mycket mer hö nu också men jag tror att han kan behöva lite havre nu. Han fick inget havre innan utan krafft grund istället för att jag tyckte att han redan var tillräckligt pigg men nu behövs energin!
 
Tja.. Annars har dagen varit bra och jag kom hem kl halv 1 idag!! Wihooo! Händer bara och endast när hovslagaren ska komma haha! Men det är skönt att komma hem tidigt när man faktiskt slutar kl 12... 
 
Hare bra!
 
 

2013-01-23 @ 15:01:25

Hopplöst!

Det är verkligen hopplöst att det inte bara kan var alagom någon nång när man rider!! Antingen är hästen för stark i den ena gångarten eller för svag i den andra, för stark eller för svag, för het eller för lat... Kan det bara inte vara bra någon gång!!

Igår hade Atli i handbromsen så fort vi tog tölt. Inte ett steg i onödan tog han.. Han bar sig själv och det var en hyfsad takt men kanske inte så mycket bakben som man önskar men det gick inte framåt!! Inte ett steg tog han i! ÅÅÅÅÅÅÅH VAD JAG BLIR TRÖTT!!! Det var ju iochförsig det här bakslaget jag väntade på efter förra veckan men varför måste han bli seg!? Jag förstår inte?!
Ena stunden bara springer han och vägrar stanna och andra så vill han inte alls??
 
Bläää... Och de är alltid tölten, alltid tölten, som blir den som vi får problem med. Ingen annan gångart, ingen annan.
 
Så det var bara att skita i vad både Peter och Gummi sagt och så körde jag mitt egna rejs. Bokstavligt talat. Jag började helt enkelt tjoa och tjimma så att han blev lite glad och ökade farten (fortfarande tölt) så körde vi på så en bra bil jag jag berömde och tjoade på tills vi slog över i galopp och jag saktade ner. Sen när vi skulle ta tölt igen så ville han i alla fall framåt så efter bara en liten bit tölt i hans valfria tempo (som var så fort kan kunde) så saktade vi av och jag tog ingen mer tölt på hena vägen hem.
 
Jag skiter faktiskt i om det är rätt eller fel att göra så här. Jag har hellre an häst som jag måste bromsa än en som ligger med handbromsen i.
Missförstå mig inte nu, jag vet att jag klagade när han bara sprang för mig också och att jag sa att jag ville ha min gamla lite segare Atli tillbaka men den här versionen av segare är inte den versionen av Atli som jag köpte honom i. När jag köpte honom hade han bara lagom med vilja. Han gick framåt men han sprang inte framåt. Den här versionen önskar att han kunde backa. Han tänkte framåt när jag köpte honom även om han inte vad het, den här hästen som jag fick igår tänker bakåt och lägger i handbromsen. Inte samma sak ;)
Om han är likadan idag tänker jag köra på exakt samma sätt. Släppa ALLA krav och BARA tänka framåt och ENDAST framåt.

2013-01-22 @ 12:47:19

Känner att...

Det här är en så mycket bättre dag än igår. Solen skiner, jag ska till stallet och livet verkar så lätt! Haha, lite humörsvängningar alltså... Men i alla fall, idag ska jag ut till stallet. Om Stelpa inte är halt så blir det att försöka jobba henne mjuk och se i fall vi kan hitta takten. Om hon, förhoppningsvis inte, är halt så blir det väl att se vad vi ska ta till för åtgärder och sen blåsa av tävlingen i helgen.
 
Känner mig lite förvirrad kring det där med Stelpa men vi får se om jag kan få någon klarhet på det idag.

Ska försöka komma igång med bloggandet igen också, inte bara skriva inlägg om vad jag gör och har gjort utan komma med lite åsikter också. För det har jag, jag måste bara ta mig tiden att skriva ner dom men det kommer ;)
 
Bild från i söndags!
 
Kram

2013-01-21 @ 20:00:51

Ingen bra dag...

Jag skrev ett långt depp inlägg men insåg att klaga det hjälpte inte. Har i alla fall haft en dålig dag idag men hoppas att morgon dagen blir bättre.
 
Hade så gärna åkt ut till Stelpa idag och glömt allt för en liten stund men det gick inte ihop med alla andras scheman så det får bli imorgon istället.
 
Tur att man har hästarna, som alltid finns där och kan göra en lite gladare även i de mörka stunderna.
 
Hoppas eran dag har varit bra i alla fall! :)
 
Kram

2013-01-21 @ 14:36:00

Övning för "dykande" hästar!

Jag har hittat denna övning på Hippson och det här är något som jag får en kännsla av att många kan ha problem med. Jag har i alla fall detta problem och jag tänker testa på denna övning! 
 
Det är alltså om övergångar! Allt ifrån skritt till galopp och från tölt till trav. Allt funkar! En väldigt simpel övning men ack så användbar!
 
Gör så här:
A.

Börja på böjda spår, till exempel på stora volter. Gå något steg innanför spåret så att du tvingas använda ytterhjälperna.
- På böjt spår är det lättare att hålla hästen i ramen. Hästen ska vara korrekt böjd mellan innerskänkeln och yttertygeln; man vill att den ska böja sig i bålen, säger Martin.
Växla gångarterna. 
-Trav till skritt, trav till galopp och sedan galopp till skritt är väldigt bra.
  
B.
Du kan också minska volten så långt det går med hästen i balans. 
- Hästen får inte välta och lägga sig mot innerskänkeln.
  
C.
När arbetet på böjt spår fungerar kan du gå över till att rida raka spår, men håll dig ett steg innanför spåret så att du tvingas rida vägen.
 
Tips:
- Det ska vara övergångar där hästen måste trampa vidare på bakbenen. Hästen ska inte ramla in i övergången.
- Man måste vara lite snabb i handen. Ju längre och kraftigare förhållningar du tar, desto mer ger du hästen chansen att hänga.
 
 
Någon mer än jag som känner att man kan få användning för den här?
 

2013-01-21 @ 12:00:00

Åh! Jag döör!

Kola på detta träns! Å Vad jag skulle vilja ha det! Eller rättare sagt så skulle jag bara behöva nosgrimman för jag har redan ett pannband och nackstycke... Men man kan inte köpa det var för sig.. 
Fast samtidigt... Den har intvända spännen vid bettet som är så jäkla snyggt! Åh vad jag skulle vilja ha det här tränset.......!
579 kr är ju inte sååå farligt.. Min röda nosgrimma kostade 500 kr... Nu får jag ett helt träns för typ samma... Den får bli på min önskelista till min födelsedag! Fyller ju 18 så då tycker jag att dom kan ta och lägga ner lite pengar på mig... ;)
Men åter igen.. Jag sklle behöva ett jobb...

2013-01-20 @ 20:45:21

Det började ju bra i alla fall ;)

Idag så har jag gått i hästkläder hela dagen. Gick upp kl.8 och åkte till 4H. Där red jag Wixie med Carro och efter det så åkte jag direkt till Stelpa.
Det var riktigt kul att vara i stallet på 4H igen. Det var längesen jag hade häst där, har mest varit där på möten osv på senaste tiden. Men lite sorgligt var det också för jag insåg hur mycket jag saknat det här hästarna. Jag har inte hunnit tänka på det så mycket för all tid som blev över när jag slutade rida på 4H användes snabbt till annat men nu när man kommer ihåg hur kul det är så börjar man sakna det.
Vädret var hur perfekt som helst och hästarna hade lite vårkänslor. Blev en supermysig barbacka tur i snön. Och kameran hade jag med mig också, visserligen dog den ganska snabbt men lite bilder blev det ;)
Carro och Allis
Allis har vårkänslor...
Jag och Wixie
 
När jag var klar på 4H så åt jag och Carro på Burger King. Haha, standard ;) Åh, saknar att vara i stallet på 4H sååååhääääär mycket nu! 
 
I alla fall, sen åkte jag ut till Stelpa. Hon verkade pigg och glad när jag tog in henne men bestämde sig tydligen för att inte vara glad längre efter att vi ridit en stund. I början av passet gick det bra men sen gick allt åt helvet kändes det som.
Traven var som bortblåst och hon hittade inte takten i någon gångart. Efter ett tag så tänkte jag att nu måste något vara fel. Så jag hoppade av och försökte se om hon haltade. Men det gick inte, först ville hon inte springa alls när jag skulle kolla på henne. Hon ställde sig på bakbenen och verkade bara vilja hem. Sen fick jag henne framåt i alla fall men det var inte trav för 5 öre. Jag var inte helt säker på om hon kanske var lite halt eller bara stel men jag vände och gick hem.
Sur och orolig som jag blev då gick jag och frågade mig själv varför jag var tvungen att hålla på med hästar. Varför valde jag inte pingis eller någon annan sport där lagkompisarna kan prata med ord.
 
När vi kom tillbaka till stallet så longerade jag henne på banan för att se om hon var halt. Nu kunde hon minnsan trava. Det var lite, lite gran i vänster varv som hon ibland nickade med huvudet men jag kunde inte säga om hon haltade eller försökte hitta takten. Åhh, jag blir galen på henne. Dels för att hon styr mitt humör så mycket, det här höll på att bli en helt perfetk fulländad dag men nej. Och sen för att jag inte vet om hon är halt eller inte...
Får se om jag åker ut imorron annars så ska jag kolla henne på tisdag och så får vi se. Här är lite fler bilder från dagen.
Bamse, stallkatten som funnits på 4H så länge jag kan minnas.
Pirôt, en av de andra ponnysarna på 4H.
 
Kram
 

2013-01-20 @ 18:14:21

Förvirrad, trött men jäkligt nöjd!

Ja det är min beskrivning på hur jag mår just nu! Har ju varit på Gummi-kurs idag och jag kan bara säga at jag är nöjd! Han var en helt annan häst andra passet och det var till det possitiva MEN nu är jag jäkligt förvirrad också... Peters och Gummis filosofier är totalt annorlunda och jag vet inte hur jag ska bete mig..
 
Peters folisofo om hur jag ska gå tillväga är ju att samla honom mycket så jag får med bakbenen ordentligt hela vägen in i tölten och sen behålla det vilket kräver ganska mycket underhåll från min sida. Peter och jag har poängterat att det blir lite spänningar och det är inte helt smidigt men Peter säger att det kommer att lösa sigt när Atli blir tillräckligt stark för att orka gå i form med bärande bakben. Typ att formen ska komma från bakbenen. Dessutom menar han att jag har en så pass fin grundridning på honom så att det kommer att gå smidigt att få ner honom i form sen utan spänningar.
Detta sätt vet jag ju funkar också eftersom det har gett resultat men det är väldigt krävande av mig och jag tycker inte att Atli blir helt självgående i tölten.
 
Gummis filosofi om hur jag ska gå tillväga är att sänka kraven på den höga samlingen för just nu bara spänner han sig och går uppåt istället för framåt och det är något som jag också tänkt på. Sen han slutade så tvärt att springa iväg ifrån arbetet så tycker jag att jag tappat framåt bjudningen i honom. Det var ju inte framåt bjudningen som jag ville tabort det var "okontrolerbarheten" som var problemet. Men jag tycker då att han har börjat tänka mer bakåt än framåt och det finns liksom inget bjud i honom längre.
Idag var dock en liten extrem dag för så här myket bakåt brukar han inte tänka... Men i alla fall så fick jag öva mycket på mjuka och lösgjorda övergångar där han samlar sig till viss mån men den mesta tankekraften ligger på att gå framåt. detta funkade också super bra och visst jag tappade lite bakben när vi gjorde denna övning men det var fortfarade en ren tölt. Det var mycket fokus på form och bakben men framför allt över gångar. Det skule inte få bli några hopp i samlingen utan han skulle vara bekväm med situationen. När jag då gjorde en korekt övergång så behövde jag bara sitta där utan någon inverkan på honom och han gick i form med lite mindre bakben än med peters metod men fortfarande en bra tölt-takt.
 
Så nu är jag sjukt kluven över hur jag ska göra.. Peters sätt kommer kanske ge snabbare resultat men Gummis sätt känns sundare för Atli. Samtidigt som jag känner att Gummis teori är lite för lätt. Jag tror att jag kan sätta lite mer tryck i honom utan spänningar.
 
Jag tror att jag ska göra en härlig blandning av bådas tekniker men då är problemet att jag fortfarande måste ha en tränare och helst skulle det ju då vara någon som gör mittemellan Peters och Gummis teorier och kör på "min" teori. Eller så måste jag prata med Peter och fråga om vi kanske skulle kunna utgå från något sådant men det känns ju också helt knäppt att jag vill ändra på hans rid sätt..
Eller så får jag köra Peters teori på lektionerna och min egen hemma eller något.. så får man väl se vilket håll det vänder åt helt enkelt.
 
So confused! :S
 
Finns några filmer också som jag kan visa er sen :) Mobil filmer men ändå helt okej!
Nu ska jag läsa min bok som jag kanske berättar om någon annan gång :)
 

2013-01-20 @ 08:53:48

Hatar att vara trött...

Ja usch det är jätte jobbigt. Senaste dagarna så har jag varit jätte trött och vill typ bara gå och lägga mig när jag kommer hem. Ögonen är helt slut och vill bara stänga sig men hjärnan säger typ "nej jag ska va vaken!".
 
Idag blir det hästar för hela slanten. Ska först till 4H och ha häst där, kommer bli kul för det var jätte längesen jag red där. Har typ aldrig tid med det nu :/
 
Sen ska jag såklart ut till Stelpa också efter det. Tror jag ska ta och rida en liten sväng eller något. Jossan är ju på Gummikurs idag så det blir ensam i alla fall. Och tyvärr hörrni eftersom både jag och Jossan har rätt mycket annat att göra så vet jag inte om vi kommer hinna med frågestunden. Ska ta med data för säkerhetskull men kan inte lova att det blir någon film idag.
 
Kameran får dock hänga med så det blir antagligen lite bilder i alla fall :)
Gammal mobilbild på Madonna på 4H.
 
Kram

2013-01-19 @ 22:54:58

Ren och fin häst nu!

Idag så fick Stelpa vila, gjorde nog inte henne något lika bra att ta det lite lugnt. Men vi fick låna ducshspiltan i grannstallet och en box så att vi kunde ducsha Stelpa. Vi har ingen dusch i vårat stall och så är det ju inte uppvärmt heller så Stelpa hade ju blivit isglass på en gång om vi ducshat henne där, speciellt idag när det var runt 20 minus.
 
Så då var de i stallet bredvid oss så snälla och lät oss ducsha Stelpa där och låna en box som hon kunde stå och torka i. Det var verkligen jättesnällt, det känns lite som om såna här människor faktiskt är lite sällsynta i hästvärlden. De finns det gör de, men det finns många som drar sig väldigt för att överhuvudtaget blanda sig för mycket med andra. Ja, ja jag ska inte dra hela den disskusionen nu.
 
Stelpa var ju rätt äcklig där bak nu efter att hon varit sjuk så hon behövde bli ren. Men jag ducshade bara baken och svansen. Kändes väligt onödigt att blöta ner henne mer än nödvändigt i den här kylan.
Sen fick hon stå där i stallet ett tag och torka. Det var lite tråkigt att stå själv men annars så skötte hon sig fin fint.
Duktig plutt!
 
När Stelpa gått ut i hagen så åkte jag till 4H där jag spenderade resten av kvällen. Alltid roligt med de männsikorna som vanligt :)
 
Här är två bilder från dagen.
 
Kram

2013-01-19 @ 22:44:15

Citat

"Something whit the horses outside is good for the humans inside"
 
"Viljan drar halva lasset"
 
 
Sista citatet är så klockrent för det kommer från Island. Vet inte exakt vem som sa det men där jag läste det så stod det att det kom från Island och ja, det speglar ju Islandshästarna rätt bra. Där vill man ju ha en häst med mycket vilja.
 
Och det andra citatet är så bra för att de flesta, vare sig de är hästintresserade eller inte, blir så facinerade av dessa djur. De har typ en egen, speciell dragningskraft.
 
 
 
Kram

2013-01-18 @ 14:49:00

Intressant!

Fick insperation från en annan blogg som hade det här ämnet på tapeten och ämnet var om det här med stämningen på tävlingsbanan. Jag har ju ingen erfarenhet av hur det är på andra tävlingar än de som jag har varit på här i mellan sverige och heller ingen erfarenhet av andra dicepliner men det här är då min uppfattning av hur det ser ut:
Jag anser att det är otroligt mycket avundsjuka innom islandshästsporten, i varje fall på regional- och klubbnivå. Man får inte umgås med folk från "andra klasser" = Man får inte umgås med någon som har en häst som får 6or på tävlingsbanan om man själv har en häst som bara får 4or. (Lite extremt men förstår ni vad jag menar?) Undantagen är om man redan innan är kompis med personen, släckting eller om man står i samma stall som den personen, då är det helt tillåtet. Men att försöka hitta "Nya kompisar" på tävlingsbanan är svårt om man inte håller sig till sin "klass"
 
När jag bytte från min gamla häst till Atli så märkte jag en extremt stor skillnad på en gång!
Jag bytte från en 18-årig valack-valack som var riktigt duktig på lätt nivå men som inte skulle göra så stora framsteg på öppen nivå, till en 5 årig hingst-valack som syns och har stor potential till att gå till SM (med framgång där eller inte är ett oskrivet kapitel, men kval gränsen ska vi nog kunna nå).
När jag fortfarande hade gamla hästen vägrade vissa personer ens kolla på mig, oftast äldre, jag var ingenting värd i deras ögon. Jag var bara ytligare en unge på sin hav-bra häst. (enligt dem, perfekt enligt mig!) Medan då folk av "samma klass" gärna pratade med mig, var trevliga och intresserade. Och inte bara ungdommar då utan även vuxna.
När jag bytte så började helt plötsligt folk som tidigare inte kollat på mig, som tidigare tyckt att jag bara var ytligare en unge, att prata med mig och intressera sig i min häst och mig. Då blev jag värd något för min häst var det. (känns det som) Jag hade även köpt en häst av en person som många kände vilket gjorde mig helt plöttsligt fullkomligt accepterad. Jag blev någon.
Däremot började folk som förr var mina vänner (trodde jag) att vända ryggen åt mig och inte kunna prata med mig även om jag fortfarande var samma människa. Jag kunde försöka att prata med dem hur mycket jag ville men fick ändå inte mer än korta svart tillbaka och då blir det svårt att hålla en konveration i längden... De säger knappt hej om jag inte hejar först.
 
Det blev en riktig ko-vändning på hela situationen. Jag hade helt plöttsligt "bytt klass" och då började regler om att inte få känna mig inträda samtidigt som det ble tillåtet för andra att skapa kontakt med mig.
 
Visst har jag fortfarande endel av mina gamla vänner kvar. Det var fler som skapade ny kontakt än som sa upp kontakten men ändå. Jag anser inte att jag har ändrats bara för att jag har en ny häst. Mina poäng har ändrats och jag har utvecklats som ryttare men har min personlighet ändrats?
Tja, inte var jag eller mina närmaste vänner har märkt i alla fall. Visst är jag kanske lite stoltare över mig och min häst nu än vad jag var förr men det är för att jag får kämpa för så mycket mer nu och jag får kämpa så mycket mer annorlunda nu än förr. Får jag inte vara stolt över våra framgångar då?
Jag är absolut inte skrytig med mina poäng på tävlingar! Jag kan vara glad men jag säger inte min poäng om inte personen jag pratar med frågar efter den.
 
Hehe, Ja det vart ett långt inlägg men kännde att jag behövde sktiva av mig lite om detta ämne :)
Det här är bland de snyggste bilderna jag har på oss. Just här tog han tre-fyra steg som var Perfekt! Men vi fick högst 4.5 av domarna.. Haha fast det var inte så bra där emmellan så jag föstår dom!

2013-01-18 @ 08:08:42

Slut på ideér....

Ja jag känner att jag har rätt slut på ideér till bloggen. Det blir nästan bara inlägg om vad jag har gjort under dagen osv. Det är ju inte så kul att läsa om det är bara sånt, visserligen så är Jossan väldigt duktig nu med att uppdatera med annat än bara hur det går med hästarna men jag tänkte att ni läsare kan få säga vad ni skulle vilja läsa.
 
Jag skriver lite önskeinlägg om ni har något ni gärna vill läsa om så det är bara kommentera så ska jag göra mitt bästa.
Bilder kommer, jag lovar!
 
Kram

2013-01-17 @ 20:11:13

Hästarna

Atli från Finnsta
 
Stelpa frá Bakkakoti
Silfur Blesa
Solblesa från Semtegen
Yöta
 
Dessa finns i hagen ute i Semtegen!

2013-01-17 @ 16:45:00

A-fil

Det kommer att bli a-fil eller liknande för Atli på våren och hösten i fortsättningen!
Pratade med veterinären om vad man kunde ge hästen för att hjälp tarmfloran att hålla sig stabil och då sa han a-fil och bra tillgång till friskt vatten.
 
Dofilus tror jag det heter, alltså produkter som innehåller dofilus är bra för magen så det kommer det att bli när gräser kommer fram och han eventuellt börjar äta massor av skit...
 
Vet dock inte hur mycket jag ska ge honom eller hur ofta men jag chansar på 1 dl ca varannan dag när det är de värsta perioderna och sen kör jag väl på på 1-2 dl en gång i veckan.
 
 

Jag kan tillägga att varken Atli eller Stelpa tyckte att det inte var någon hitt men tillslut åt Atli upp all mat ändå ;) Vi får klura på hur vi ska få det att inte lukta så äckligt för det verkade som om det var det som var problemet för när jag väl trugat i Atli en äppelbit med lite A-fil på så började han sakta men säkert tugga i sig resten också!

2013-01-17 @ 10:51:00

Läsarfrågor!

 
Tack för era svar!

2013-01-16 @ 21:12:19

Back on track

Kan nu meddela att Stelpa nästan är helt frisk. Det enda som inte är som vanligt är ju att hon vilat ett tag och fortfarande inte får något kraftfoder annars så är hon helt återställd.
Hon är pigg och nyfiken som vanligt. Ingen feber. Har bra matlust. Magen är igång och hon bajsar normalt.
Haha ja igår när jag kom hade hon bajsat några högar och det var längesen jag blev så glad för att få mocka. När man var liten så var det ju det roligaste som fanns, nu är det ju mest ett måste även fast jag inte behöver göra det så ofta. Men igår så kändes det riktigt skönt att få mocka, haha.
 
Igår så promenerade vi lite och idag så skrittade vi en liten bit barbacka. Hon känns helt som vanligt att rida, nu har jag ju bara skrittat på långa tyglar men hon är pigg och så som vanligt. Verkligen jätte skönt!
Jag har märkt att det tar på krafterna att vara orolig, sen har jag varit ganska stressad sen skolan börja också så jag har blivit rätt trött. 
Eftersom Stelpa går ute som vanligt nu så får hon vila imorgon och jag tar en hästfri dag om hon inte, mot förmodan, skulle bli dålig igen.
 
Ska bli såååå skönt att få rida som vanligt igen också. Igår fick jag ju rida Atli en sväng också för Jossan var så snäll men jag känner ändå idag att jag inte har ridit så mycket som jag brukar. Det kryper i hela kroppen fast jag är trött...
Tävlingen den 26:e har jag inte bestämt något för än så vi får se, frågestunden däremot tänkte jag att vi skulle ta i tu med på söndag. Så det kommer snart och om ni har någon mer fråga så passa på att ställa den nu ;)
 
Det var allt för stunden!
Sommrig bild till alla er som saknar sommaren! Hos oss så snöar det för fullt, igen, och har gjort det i två dagar nu...
 
Kram

2013-01-16 @ 18:52:00

Från klarhet till klarhet!

Idag fattar jag inte vad som hände! Red på happy tounget utomhus och jag var själv så jag satte på musik på mobilen och ja, allt bara funkade! Hur bra som helst! Idag var det inte många sträckor tölt utan form! Han gick i form nästan hela tiden och bärde sig själv hur bra som helst även fast han hade ett fint stöd i handen så det var inte så att han försökte komma undan bettet heller. Nästan inga protester alls idag inte ens i samlingen innan tölten?!
Idag var bara så bra! Dessutom så kunde jag rida serpentiner utan problem och han hade med sig bakbenen fint. Ned tagningarna var också mjukare än vad de brukar vara. Inte helt smidiga men definitivt mycket bättre än vad de bukar!
 
Han förvånar mig för var dag som går just nu! Han går bara från klarhet till klarhet, tror jag i alla fall. Jag tycker att takten verkligen är ren och att han har med bakbenen och det känns exakt lika dant som när Peter sa att det var jätte bra så jag antar att det är rätt också. Jag är helt paff helt ärligt.. Vad hände här lixom? Utveklings kurvan stack rakt uppåt helt plöttsligt.. Hur stort bakslag kommer jag få sen då? "/ Haha, ne men det måste ju gå sämre någon gång också, frågan är bara när det kommer komma.
 
Men jag är glad så länge som kurvan sticker uppåt då blir det nog inte lika svårt att få tillbaka det heller. Då vet man i alla fall att det finns där!
Det var länge sedan han förvånade mig så här nu. Men härligt är det :D

2013-01-16 @ 14:59:00

Bara grovfoder?

Det här är något som jag funderar över jätte mycket! Jag kan säkert tro att hästarna mår bättre eller i alla fall kan klara sig lika bra på bara grovfoder som på både kraft och grovfoder.
 
Men Jag som har min häst på lösdrift med en flock på 5 hästar i alla olika åldrar kan inte bara ge min häst grovfoder. Jag och Julia tränar våra hästar 5 gånger i veckan i medelhård träning. De andra hästarna tränas inte överhuvudtaget och är 22 år och två 4 åringar. Det går omöjligt ihop sig att våra hästar ska ha lika mycket att äta . De går ute dygnet runt och får mat i grupp. Vi kan inte ge varje häst vad just den behöver för då kommer någon få för mycket respektive för lite mat. Då är ju kraftfoder lösningen! Sen kan man ju inte ge sin häst 2-4 kg grovfoder bara för att grovfodret inte räcker men 0.5-1 kg kraftfoder tror inte jag kan skada.
 
Vi ger ju våra hästar ca 1 kg hö när vi tar in dom bara för att vi ska slippa ge så mycket kraft. För oss funkar det bra.
 
Jag ger Atli just nu:
3 dl krafft grund
2-3 dl luzern hakkad strå (krafft)
1 dl krafft miner blå
Och 7-7.5 kg hö per dag.
(de får 6 kg hö ute i hagen och 1-1.5 kg i stallet när vi håller på med dom)
 
Det funkar jätte bra för Atli. Om jag bara skulle ge honom hö så skulle han säkerligen behöva typ 10-12 kg per dag. De andra hästarna som inte rids klarar sig på 6 kg hö och 2 dl havre och 1.5-2 dl luzern och 0.5 dl mineraler.
Jag vet inte varför vi inte bara höjer grovfodret till de andra men det är inte jag som sköter de + att jag är inte säker på att alla hästarna skulle äta sina mineraler om dom bara fick mineraler.
 

2013-01-15 @ 20:29:00

Bravo, exelente, magnifico - Honom ska vi ha!

 Idag gick det  b r a !
Jag började på ridbanan och värmde upp honom. Fick honom även lite snabbare för hjälperna och böjde och flyttade och allt sånt där som man gör. Jag kör jätte mycket dressyr när jag värmer upp på banan och det tror jag Atli inte har något emot helt ärligt. Duktig var han i alla fall! 
Sen körde vi lite trav och jag fokuserade mest på att sitta ner och att det inte skulle gå för fort. Sen lite tölt men helt ärligt var jag inte riktigt nöjd med tölten på banan även om den var bra mycket bättre än vad den brukar vara där. Sen gick vi ut på vägen i byn och där var han bara mums! Mjuk och smidig som en katt, lyssnade alldeles perfekt och hade ett härligt tryck i steget! Vi körde mer än hälften av all tölt vi gjorde i form och inte en slänging form utan en perfekt och stilla form! Helt underbart! Liiite mer bakben skulle nog kunnat "pressas" fram men det var tillräckligt. Ni får räkna med att jag alltid kommer att säga att han kunde haft med sig bakbenen liite till eller ja jag kommer i alla fall säga så till sommaren kan jag lova, sen får vi se.
 
Traven var också mumma med härligt swung och tryck men inte för fort. Precis lagom mellan tempo trav med samma skjut och kraft som i ökad som jag sa var ett utav mina mål nu när snön finns kvar. Det kommer! Fin fina ner tagningar från trav också utan ett enda tjafs!
Men jag måste bli noggrannare med galoppfattningarna... Han fattade bara fel en gång men han har gjort det i många ridpass nu så det ska det bli mer träning på! Sen så hoppar han när jag ska samla honom för tölt, alltså typ ställer sig på bakbena liite granna och det vill vi ju inte ha men om jag är koncekvent och låter honom gå fram/slappna av vid rätt tilfälle så minskar det bara under ridpasset till väldigt sällan så det är bra!
Annars var galoppen också bra, körde inte den jätte mycket så kan inte säga om den var toppen eller inte men vi skulle kuna finslipa rätt mycket där tror jag.
 
Julia fick rida också för att jag vet att hon inte kommer kunna sova om nätterna annars ;) Hon får ju sån överskotts energi! Fast jag måste säga att jag är exakt likadan! Man har ridit för länge helt enkelt så det är svårt att vänja sig av med..
Traven var inte ens nära den som vi hade under dewt här ridpasset kan jag säga!
 
Han var en prins idag!
Kram

2013-01-15 @ 15:47:00

Sjukt sugen på att rida för Gummi!!!

Var ju på Agerstas öppet hus dag i lördags och lyssnade på massor med clinics och grejer. Bland annat så var Gummi där och berättade om hans "historia" och sen clinic om pass, pass hästar och passövningar. Inreresant var det men nu är jag så sjukt sugen på att rida för honom! Han är ju så gooo! Han har verkligen glimten i ögat och en fingertoppskänsla för hästar!
 
Han ska till Bärby nu i helgen och jag är sååå sugen på att åka! Men det kostar 1200 kr..... Aj, aj, aj... Det är ju lite tight med pengar i plånboken nu efter jul.... Jag skulle behöva ett jobb!! Någon som har ett tillövers?
 
På Gummi kurs för typ ett år sedan.
 
F*n att han ska kosta så mycket!!!! Vet inte hur jag ska göra men får kolla med mamma och pappa också så där. Jag måste kolla hur det ser ut med lektioner och så där också så att jag inte får rida en privat lektion för 1200 kr...

2013-01-15 @ 10:43:00

Countdowns

- 11 dagar kvar till första vintermästerskaps tävlingen.
- 20 dagar kvar tills jag åker till kungsberget med skolan.
- 34 dagar kvar till sportlovet
- 46 dagar kvar till min födelsedag + andra tävlingen på vintermästerskapen.
- 73 dagar kvar till påsklovet.
- 147 dagar kvar till sommarlovet!
 
Det känns inte så långt till sommarlovet om man säger 147 dagar. En vårtermin låter däremot längre.. 
 
Och sen eventuellt 5 dagar kvar till gummi kurs! :D
 
Hehe... fin fint.. Bilder från sista gummi kursen för över ett år sedan!

2013-01-15 @ 08:24:00

Kom igen nu!

Är det inga andra än Linda, Rebecca och Alexandra som har frågor till oss?
Och om ni inte har några frågor så går det ju bra med this or that också! ;)

Länk till frågestunden:
http://semtegensis.blogg.se/2013/january/fragestund.html#comment

2013-01-14 @ 21:35:45

Ska snart sluta tjata...

Ja ni tröttnar väl på det här pratet om Stelpa snart men hon verkar bli piggare och piggare nu. Var ut på eftermiddagen och gav henne medicinen och gick en liten promenad. Hon var väldigt glad över att få se kompisarna igen, visserligen bara genom staketet men alla kom och hälsade och sådär. Stelpa står ju själv inne lösdriften nu och ser ju inte de andra hästarna om man inte tar in dom så hon har väll bara träffat Atli lite grann sen hon blev sjuk.
Tempen hade dock gått upp lite sen imorse men den var fortfarande lägre än igår. 38,3 låg den på. Hon äter lite grann nu och dricker lite men har fortfarande inte bajsat. Men vi får se, nu verkar hon ju komma igång igen så det kommer väl det också. Eftersom hon inte har så mycket mat i magen så kan man ju inte vänta sig så mycket bajs heller.
 
Haha men det var kul att se henne när hon fick se de andra hästarna. Då slutade hon släpa fötterna på en gång och traskade på så att jag fick bromsa henne. Och när vi kom fram och stått där ett tag så började hon vifta med frambenet som hon gör när hon hälsar (alltså ett trick som jag lärt henne). Ja, då såg hon riktigt glad ut så om hon verkar vara okej imorgon också så ska hon kanske få gå ut lite i hagen medan Jossan rider Atli eller något, bara nån timme eller så. Jag tror inte att det hon har smittar, det sa inte vetrinären något om men ska kolla det först bara. Annars så får de hälsa över staketet för hon känner sig nog lite ensam.
 
Juste, Jossan var dagens ryttare på Vintermästerskapens sida igår. Visste du de Jossan? :P Ni kan läsa vad hon har skrivit här: vintermasterskapen.se/nyheter/
Jag hoppas att Stelpa blir bra så att vi kan vara med på Vintermästerskapen men jag vågar inte tro något, hon blir ju bättre men det går långsamt och när hon väl blivit frisk så vill jag ju inte slänga ut henne på tävlingsbanan det första jag gör... Så ja, vi får helt enkelt se.
Lite gamla bilder, vi måste ta nya snart men det går inte så bra att fota i mörkret. Om vi kommer ut medan det är ljust imorron så kanske jag kan ta lite kort på Jossan och Atli i alla fall :)
 
Kram

2013-01-14 @ 17:29:00

Atli är inte så lätt som Jag tror...

 Jag har märkt det nu när lite olika folk har ridit honom. Bla. så har ju Julia ridit honom, grannen ridit honom och en annan tjej också. De har visat mig att han inte är så lätt som han ser ut. Julia klarar ju av honom jätte bra men det har märkts att mjukheten och känsligheten har varit ett problem för de andra. Han gör lätt så att han smiter lite genom bogarna och om du inte sitter rakt och med jämn vikt i sadeln så flyttar skänkelvikning han hit och dit. Man måste också alltid lägga till ytterskänkel om man vill att han ska svänga annars börjer han bara halsen.
 
Jag tycker ju att han är så extremt lätt i trav, galopp och skritt! Det är bara tölten som jag kan tänka mig att folk kanske kommer ha problem med men det är inte så lätt. Julia har problem med att få honom i kort trav och att han ska behålla formen medan alla andra redan får problem i skritten.
Haha, då märks det att jag och han verkligen att skapat vårat eget språk och vi förstår varandra perfekt (oftast). 
 
Det som är roligt är att min lilla syster är jätte duktig när hon rider honom. Eller Atli är jätte duktig när hon rider. (både och) Det kan ju bero på att Anna inte ställer så höga krav men hon kan rida honom i from i traven på volt och flytta skänkelvikningar och framdels och bakdelsvändningar utan problem. De är ett bra team tillsammans!
Nu tror jag inte att hon skulle klara av att rida ut på honom själv eftersom han har blivit liiiite piggare sen hon gjorde det sist men på banan funkar dom jätte bra!

2013-01-14 @ 14:19:09

Lite snabbt om Stelpa

Hej!
Tänkte bara berätta lite snabbt hur det ligger till med Stelpa.
 
Igår så var jag ute hos henne tre gånger. Usch, det är verkligen jobbigt att bo så långt ifrån stallet nu... I alla fall, hon fick sin medicin på dagen och feber sjönk under dagen. Dock så var hon väldigt hängig. Hon drack ganska bra under dagen men hade inte bajsat.
När jag var ut sista gången på kvällen så försökte jag få henne att äta lite filmjölk för det sa veterinären kunde hjälpa till. Fy bubblan sa Stelpa, hon hade ingen lust att äta den där filmjölken den luktade så konstigt. Inte ens med äpple och morötter i så var det tillräkligt gott. Äpple utan filmjölk passade däremot bra. På kvällen så drack hon lite också och åt lite hö.
 
Jossans mamma hade varit ute hos Stelpa nu på morgonen. Då hade tempen gått ner ännu mer, hon hade 37,9 så det är på bättringsvägen. Dock så verkade hon inte ha druckit något och hon hade inte bajsat. Men lite hö hade hon pillat i sig i alla fall.
 
Jag ska ut till henne om en stund och se hur det är med henne. Jag hoppas att hon har bajsat så att inte magen står still. Visserligen så tror jag hon tömde magen innan veterinären var ut och hon har ju inte ätit jätte mycket så det tar väll ett tag innan magen är igång som vanligt igen.
 
Så till alla ni som varit så gulliga och kommenterat, tack så mycket och ja nu verkar hon ju vara på bättringsvägen :)
 
Kram

2013-01-14 @ 09:08:03

Tankar och mål för 2013

Fick ett önskemål om att jag skulle skiva om mina mål och tankar kring Atli 2013 och främst kanske tävlingsplaner osv och visst kan jag det!
Det går alltid bra att komma med frågor eller önskemål om vad vi ska skriva! 

Eftersom Atli är ganska underlagskänslig så blev det svårt att sätta kortsiktiga och långsiktiga mål eftersom kraven kommer att höjas mycket när all snö och is försvinner ifrån vägarna så det blir lite annorlunda upplägg här.
 
Mål för vintern:
 - Få till den korta tölten bra = få mer styrka i den. Det innebär inte att jag vill att han ska kunna gå i form utan tjafs och helt perfekt utan att vi ska kunna tölta längre sträckor i en bra, hyftat bärig tölt utan att tappa bakbenen. Inget form- eller aktions-krav, bara takt- och bakbens-krav. Det tror jag att vi kan klara av att sätta nu i vår om det inte händer något oväntat.
 - Trava i ett mellan tempo med samma på skjut som den ökade. Jag vet att han kan det här, vi kunde göra det innan snön kom så jag tror inte att det ska bli så svårt att få tillbaka det. Dock hade det nog varit lättare om jag kunde sitta ner i traven... Så det får bli jag som övar helt enkelt.
 - Få åtminstånne över 4.5 för tölt på en tävling. Tölten har verkligen utveklats sen jag tävlade sist och jag tycker att jag faktiskt borde kunna komma upp i de här poängen nu. Men jag är osäker på om han kommer orka hela vägen runt i tölt så detta är ett "önske-mål".
 
Mål för vår:
 - Börja träna form i tölten. Här vill jag att vi ska ha kommit så långt att vi ska kunna börja träna form på riktigt och på volt helst. Här vill jag att vi ska ha en hyfsat stabil tölt och kanska börja sikta mot snabbare tempon.
 - Galopp på volt. Det är något som jag vill att vi ska klara av så det kommer vi att börja träna på så fort all snö och is försvinner.
 - Förbättra galopp och trav och skritt. Inte så mycket men liksom finslipa det lite extra och kunna jobba ordentilgt i mellantempo galopp och trav. Så att han har tävlings-gångarter om mn kan kalla det för det.
 
Långsiktiga mål (mål för det här året):
 - Få minst 5.5 för tölt av tre dommare på samma tävling och minst 6.0 för trav och skritt och minst 6.5 för galopp. (lätt klass)
 - Kunna starta i en öppen klass med, i alla fall, så pass bra poäng att vi kommer till B-final.
 - Utvekla den ökade tölten.
 - Kunna rida med vikt-boots. (Kommer väl inte hända men jag kan ju hoppas)
 
Jag tycker att det känns lite taskigt mot alla andra att jag ska starta i lätt klass med de där målen... Jag vet inte om dommarna kommer ge mig så höga poäng om jag startar i lättklass heller.. Jag har alldrig sätt det ske i alla fall. Så vem vet jag kansk startar i öppen klass snabbare än vad jag tror.
Men samtidigt så har jag ingen toppen tölt precis.... Och ingen ökad tölt heller så vad ska jag göra? 
 
Så det är väl mina mål för i år.. Själva tävlingsplaneringen kommer vara så att jag börjar med att tävla var annan månad tills tja.. Jag vet inte när det känns bra att börja starta en tävling varje månad. Om det känns så bra att jag känner att jag kan det.
Jag är ganska noga med att inte tävla för mycket. Om jag säger en tävling i månaden så ska det helst gå 3-4 veckor innan jag startar i en till tävling annars tävlar jag inte. Jag vet att Atli tycker att det är roligt nu men jag vill at han ska fortsätta tycka det också.
 
Det målet med att jag ska få minst 4.5 på tävling är ju ett önske-mål. Haha.. Om det inte blir så så blir det inte så. Jag tänker börja denna tävlingssesong med samma inställning som den förra: Vi ska ha kul och göra vårat bästa. Om det är rätt gångart och om han lyssnar fint på mig så är jag nöjd. Ett kvar är väl att han i alla fall ska klara en långsida utan att tappa bakbenen i tölt.
Däremot om jag känner att senare i år kommer jag att höja kraven. då ska det vara ren tölt med ordentliga bakben hela varvet tölt. Men det får bli när det är bättre underlag unte för Atli.
 
Jag älskar våran väg på våren. Blir lite sunkig att köra bil på men mer perfekt att rida på kan den inte bli! Den är ganska sandig och jordig våran väg men eftersom bilarna kör på det så blir det hårt samtidigt som vattnet gör att det blir alldeles lagom med "swung" i underlaget!
 
 

2013-01-13 @ 16:48:10

Lektion

Jag red ut idag med Peter precis som bestämt och det gick faktiskt bra, inte lika bra som det kan gå hemma men bra gick det. Fattades liiite påskut bak och han kändes liiite framtung men det är om jag ska vara riktigt petig. Peter tyckte dock att han gick super fint och jobbade bra med rumpan. Peter red honom ungefär halva sträckan och jag andra halvan, jag fick rida lite mer. När Peter red honom så sa han att han är mycket mer mottaglig för lite press, alltså att man kan trycka på honom lite mer utan att han faller isär eller blir super frustrerad. Han tyckte det var roligt att få testa och se Atli ute också och som alltid så fick jag massor med beröm för min grund ridning på Atli och jobbet jag lagt ner. Peter säger att Atli kommer bli super flott och att han kommer utvecklas ännu mer när snön smälter och det inte finns någon is kvar på vägarna, då kommer allt gå mycket lättare.
 
Jag tyckte att det var jätte bra att rida ut och få lektion samtidigt för nu rider vi ju endast på vägarna och rakt fram hemma eftersom vi inte kan rida någon annanstans, vilket är tråkigt.
Det jag skulle träna på var att börja lite "långa" serpentiner, alltså inte snäva svängar utan väldigt mjuka svängar, i tölt. Skulle också träna på att flytta lite i sidled i tölt.
Annars skulle jag fortsätte som jag gör. Det behövs bara mer styrka nu för att det ska gå ännu bättre.
 
Inga bilder tyvärr eftersom vi red ut. Pappa fottade lite när vi värmde upp på rid banan men inte mer än så.
 

2013-01-13 @ 10:58:47

Missar lektionen :(

Ja jag missar ju Peter lektionen som vi skulle på idag... men ja, det mycket viktigare att Stelpa blir frisk. Här kommer lite uppdatering på läget.
 
Ska om ett litet tag ut till stallet igen. Igår så åkte vi ut till stallet en gång till på kvällen som planerat. Stelpa var mycket piggare och tempen hade gått ner lite. Hon hade drukit ordentligt med vatten och hade fått tillbaka matlusten. Jag ringde en veterinär inne på Ultuna och frågade om lite råd och vad hon tyckte vi skulle göra och hon sa att eftersom det är svårt att avgöra över telefon så skulle vi ta ut någon som kunde titta på henne. Så jag ringde ambulatoriska och efter några försök så fick jag tag på dom och de skulle komma så fort de kunde.
 
Stelpa verkade ju må bättre men Jossan hade läst på internet och hennes symtom (hur stavas de?) liknade något när det var akut och kunde bli livshotande. Medan vi väntade på veterinären så fick hon frossa också och tempen gick upp lite. Då licksom skakade hon med halsen/huvudet och hade 39,4 så vi satte på vintertäcket istället för fleecen och fortsatte vänta.
Hon hade bajsat flera gånger under dagen men det var fortfarande diare och magen lät inte riktigt som den skulle. Dock så verkade hon ju inte dödligt sjuk eftersom hon var piggare än på förmiddagen. 
 
Så när veterinären kom så lyssnade han först på henne och han tyckte att magen lät men inte helt som den skulle så hon fick lite kramlösande. Sen fick hon också medicin som skulle hjälpa till att bli av med diaren och febern. Han trodde att hon hade fått diare med feber bara och hade lite ont i magen pga det och därför visat lite koliksymtom tidigare. Men han tyckte att hon kunde stå inne med täcke på så att febern inte blev värre men hon fick äta hö som vanligt och så.
Så hon fick stå inne med vintertäcket över natten med hö och vatten. Sen så ska vi ge henne medicin i tre dagar nu och så ska det förhoppningsvis gå över då. Som sagt så verkade hon ju mycket piggare redan på kvällen och det var inte livshotande eller så.
 
Och det var som jag trodde inte kolik. Eftersom magen faktiskt var lite igång och hon bajsade, fick tillbaka matlusten och att pormenera hjälpte inte så verkde det ju inte precis som kolik och hon verkde inte bry sig så mycket om magen heller. Hon kände sig väl antagligen som när man är magsjuk, hon mådde rätt illa och det var därför hon inte ville äta.
 
Så nu hoppas vi bara att hon blir bra snart och att båda hästarna håller sig friska nu när tävlingarna snart drar igång.
Stelpa tidigare i vintras.
 
Kram

2013-01-12 @ 14:04:38

Stelpa sjuk

Jaha var det Stelpas tur att bli sjuk nu? 
10 minuter efter att jag hade vaknat så ringde telefonen hemma. Det var Jossan som sa att Stelpa inte mådde något bra, hon hade kraftig diare och verkade ha ont i magen. Det blev att släng på sig lite kläder och ta lite frukost och sen åka direkt till stallet. När vi kom dit så hade Jossan och hennes mamma gått med Stelpa på vägen i byn ett tag. Man såg på henne att hon var inte sig själv. Hon var väldigt hänig och loj.
När vi tempade henne så hade hon 38,6 vilket är högre än vad Stelpa brukar ha. Jag satte på mig overallen och så började vi pormenera, efter ett tag så tempade vi henne igen och då hade hon 39,2. Då visste jag ju att hon hade feber. När vi gick så försökte hon inte lägga sig ner, hon hade inte sparkat eller huggit mot magen, den hade vart rätt tyst men började låta när vi tempade henne andra gången. Magen var rätt spänd men hon reagerade inte när man tryckte på den eller så. Hon ville inte ha varken vatten, godis eller hö och var fortfarande väldigt hängig.
Vi gick en liten bit till sen tog vi in henne i stallet. Tempade henne igen och då hade hon 39,5.
Eftersom pormeneradet inte hjälpte och det verkade inte vara kolik riktigt eftersom hon inte verkade ha så ont i just magen så ställde vi in henne i lösdriften. Då bajsade hon lite och det var fortfarande diare. Hon fick lite hö och vatten men ville inte ha något, bara stod där och hängde.
 
Vi bestämde oss för att avvakta lite. Det verkar ju lite som om hon har någon sorts influensa eller så och då finns det ju inte så mycket mer att göra än att låta henne vila. Hon fick ett fleecetäcke på sig och så fick hon stå där inne och vila medan jag och pappa åkte och handlade och åt lunch. Ska ut en sväng på eftermiddagen och kolla henne också, annars så finns det folk på gården hela tiden. Vet ju inte riktigt vad det är en men om det har blivit ännu värre i kväll så ska vi nog kontakta en vetrinär, men vi får se.
 
Usch, inge roligt och det är verkligen en nackdel att bo såhär långt ifrån stallet. Speciellt vid såna här tillfällen... 
Hoppas hon blir bra snart i alla fall...
 
Kram

2013-01-11 @ 23:41:57

Wiho, fredag! :D

Idag red vi ut på vägen och jobbade en sväng. Det gick bra för båda två. 
Stelpas trav börjar komma tillbaka nu, de senaste dagarna har den varit så stel och struttig men idag kändes det bättre. Tölten fick jag faktiskt till riktigt bra en liten, liten bit men det var häftigt. Jag tog ner henne från galopp och hon töltade som jag vet inte vad. Oj, oj vet inte om hon har lyft på benen så mycket någon gång förut. Takten satt, det var bra med tempo och hon bara bjöd! Det var väldigt kul att få känna vad hon faktiskt har kapacitet för även fast man får jobba satan för att få det.
 
Galoppen gick helt okej. Hon körde lite väl mycket pass innan höger galoppen en gång. Hon har börjar göra det ibland tror jag när hon inte riktigt känner för att galoppera men förut så har det bara varit lite långsam "pass" sen har hon fattat galoppen. Nu så bara ökade hon när jag försökte fatta galoppen... Ja, ja det kommer nog inte vara alltför svårt att hitta passen på den hästen om jag vill ha fram den. 
 
Sen så bestämde jag idag att jag inte ska ta ner henne från galopp till tölt så mycket mer. Visst blir det ofta fin tölt när jag gör så men nu tänker hon alltid tölt efter galoppen känns det som och det vill jag inte. Jag har ju jobbat för att få henne att kunna trava innan och efter galoppen och vill gärna behålla det. Så vi ska helt enkelt köra lite mer övergångar mellan trav och galopp och sen ta ner henne till skritt från galoppen och sen ta tölt istället för galopp till tölt.
 
För Jossan gick det också bra men hon får berätta själv. Men jag kan säga att han är så himla häftig den hästen när han går så bra. Haha ni har säkert hört det mycket, men när han går med sin högresta form, på med rumpan och bara töltar så blir det riktigt häftigt.
 
Bak och fram... haha det är det enda jag tänker på när jag ser den här bilden :P Vi kanske måste ta bilder lite oftare... men, vet inte om vi har sagt det, men på söndag så ska vi rida för Peter igen så då blir det bilder om vädret tillåter ;)
 
Super bra med frågorna till frågestunden också, vi kommer snart svara på dom! :)
 
Kram

2013-01-11 @ 11:16:00

Kom igen hörrni!

Lite mer frågor till frågestunden kan ni väl komma på? :) Ni får fråga vad som helst, utanför hästämnet också, vi svarar på det mesta. Om ni känner för det så kan ni göra This or That också ;)
 
Skriv frågan i den kommentar här eller i det länkade inlägger här: http://semtegensis.blogg.se/2013/january/fragestund.html
 
Vi behöver lite fler frågor sen svarar vi i en video ;)
 
Kram

2013-01-11 @ 08:12:52

Lita på hästen

Jag har tänkt på hur annorlunda jag hanterar Stelpa jämfört med andra hästar. Jag litar mycket mer på Stelpa än de flesta andra hästar. Det känns som om jag känner Stelpa så bra nu så att när vi bara är i stallet så vet jag nästan vad hon tänker. Stelpa kan jag ställa lös i eller utanför stallet och gå iväg och hämta något och hon står kvar när jag kommer tillbaka. På henne kan jag sitta och skritta utan att hålla i tyglarna och fötterna ur stigbyglarna. Jag kan ställa mig upp på ryggen på henne och hon står helt still och väntar. Jag kan hoppa upp barbacka i hagen med bara grimma och rida till grinden.
Det är inte jätte många hästar, om man jämför med hur många jag träffat, som jag skulle våga göra allt det där med. För jag litar inte på dom på samma sätt. Jag vet inte om jag litar på Stelpa så mycket för att jag känner att jag kan lita på henne och hon är en häst som är väldigt pålitlig eller om det har blivit så för att vi känner varan så bra.
 
Jag tror faktiskt att Stelpa litar väldigt bra på mig också och lyssnar på mig. Annars skulle hon inte låta mig klättra runt på henne som jag kan göra. Då skulle hon gå och hitta på egna saker om jag lämnade henne lös. Så jag tror att hon litar på mig och att vi båda litar på varan för att den andra gör det.
Eftersom jag litar på att Stelpa inte kommer börja bocka och kasta sig när jag hoppar upp i hagen så litar hon på att hon inte behöver göra det eftersom jag säger att det inte behövs.
 
Pappa sa en gång när jag kom ridande från hagen: "Julia får man verkligen göra sådär, tänk om hon skulle få för sig något och börja rejsa runt..."
"Ja men pappa jag litar på Stelpa och om jag litar på henne så kommer hon lita på mig, därför kommer hon inte springa iväg." svarade jag.
Och jag tror faktiskt på det som jag sa där, att om jag vågar lita på Stelpa så vågar hon lita på mig. Och jag tror också att om man inte vågar lita på hästen alls så kommer inte hästen våga lita på dig heller. Om du ska få tillit så måste du också visa lite.
 
 
Visst kan det vara på gott och ont att lita på hästen. Man kan inte lita 100% på någon häst för de är trots allt flyktdjur med egna tankar och det kan ju hända vilken häst som helst att den blir rädd och skuttar till. Men jag tycker ändå att man borde försöka lita på hästen så långt som möjligt. Man ska inte ta för stora risker men ibland måste man lita på hästen och våga testa lite för att komma framåt tror jag.
 
 
Kram Julia

2013-01-10 @ 19:07:44

Jossan och Julia och deras vanor

Haha ja vi är riktiga vane människor. I alla fall i stallet och med varann. Det mesta vi gör i stallet går ju på rutin, rutiner som vi gör varje dag. Vi vet percis vart vi har varann och där den andra gör si så vet man att man ska göra så. Egentligen, om det inte var för att vi skulle prata om allt annat, så tror jag att vi skulle klara att vara helt tysta i stallet. Vi skulle aldrig egentligen behöva fråga typ "är du klar?", "ska vi fodra nu?", "fixar du det där om jag gör det här?".
 
Haha i tisdags så var vi lite osynkade när vi var i stallet, eller vanorna bröts lite. Det var en så liten grej som att Jossan inte tog av sadelöverdraget inne i sadelkammaren utan bara tog sadeln och gick ut. Haha tror ni inte att vi krockar då? Jo, bara för att Jossan vart redo att gå ut genom sadelkammardörren 10 sekunder tidigare än vanligt så gick vi in i varann... Det var lite roligt faktiskt för man märker inte hur allting går på rutin när det bara flyter på men när det hackar upp sig så märker man det.
 
Ett annat exempel är när jag glömde min pannlampa när vi skulle fodra. Då blev det kaos när vi skulle blanda runt höet för vi försökte gå till samma hög hela tiden... Haha konstigt men så blir det om det blir fel. 
Och när man märker det här så är det inte så konstigt att vi tappar bort oss lite när det är en tredje person i stallet som vi inte är vana vid.
Haha, det är så typiskt oss :P
Väldigt charmig bild på mig och Jossan när vi var på lag/maskerad tävling i sommras.
 

Kram Julia

2013-01-10 @ 18:52:27

Hiss

Nu har jag en riktigt bra hiss här!
Underställ!
(bild lånad från google)

En helt fantastisk sak som är ett hett tips till alla er som är ute i stallet nu i vinter och fryser. Jag har tidigare år använt strumbyxor och vanliga tröjor underst bland klädlagrena och jag brukade frysa ganska mycket. Men nu när jag har understället har jag knappt frusit faktiskt. Självklart så har jag lite kläder på understället och sen overallen men det behövs fortfarande mindre kläder än förra vinterna men jag fryser inte.
Mamma köpte ett underställ till mig på Lidl, haha ja så man behöver ju inte värsta hightec grejerna heller. Min är i sånt här lite glansigt och lent tyg ni vet, inte riktigt som på bilden men det var det bästa jag hitta i rosa.
Ja, mitt underställ är rosa men det var inte jag som köpte det. Fast det är lugnt så länge jag är varm men annars så är jag väldigt sällan rosa från topp till tå...
 
Så till saken, jag HISSAR alltså UNDERSTÄLL! Super bra grej!
 

Kram Julia

2013-01-10 @ 10:35:00

Rida andras hästar är en konst!

Som ni kanske vet så har vi bytt hästar allt oftare nu för tiden. Delvis för att det är nyttigt och delvis för att det är kul!
Så jag har alltså ridit Stelpa nu ett par gånger och banne mig! Det är inte lätt att rida andras hästar! Dock har jag fått lite kläm på traven och tölten nu! Traven har verkligen blivit starkare sen i våras/sommras då jag red henne. Dessutom fattade jag det som Peter sagt om henne, att man måste få det att luta mot trav i tölten för att få ren tölt. Alltså tvärt emot vad man ska göra på Atli! På Atli så vill man ju komma åt passtakten och här ska vi fokusera på travtakten! Haha det blir bara att tänka om! Lite roligt är det att våra hästar i princip är varandras motsatser! :P
 
Galoppen däremot vet jag inte om jag någonsin kommer få kläm på. I alla fall inte så lite som jag rider henne ;) Men när vi väl galopperar så går det fort! Och hon tar verkligen i med hela kroppen! Häftig är det!
 
Julia är ju dock sjukt mycket bättre på att rida Stelpa, haha! Fast det är ju inte så konstigt men jag måste säga att de har utvecklats sjukt mycket båda två! Julia kanske tycker att det går lite trögt men jag tycker att de är på en helt annan nivå nu mot vad de var förut! Dessutom tror jag att det är ännu mer som väntar nu i vinter. Jag har en känsla av att de kommer utveckas enormt nu! De är redan i en stark uppåt kurva om jag får säga min mening! :)
 
Vi blir farliga till sommarn hörreni! Haha! ;P
 
(inte hennas bästa vinkel kanske men ni ser ju! Detta är dessutom utan vikter!)
 

2013-01-09 @ 22:20:43

Whiihii!

Idag vet ni! Järnspikars va bra han gick! :D Tölten idag var bara så sjukt, dunder, superduper, mega bra! :D + Att han fortfarande lyssnar super bra!? *förvånad*
 
Men i alla fall, vi började med att skritta dubbelt så långt som vi brukar och jag körde lite haöter i början för att han skulle vara uppmärksam vilket funkade prima. (ingen nyhet) Sen travade vi där vi brukar tölta och jag gjorde mest halvhalter med sätet vilket gjorde att atli inte gjorde mer än tappade formen då och då, inga protester alls! 
Sen mina vänner, och här kommer det häftiga! Jag bestämde mig för att tölta där vi egentligen brukar galoppera. Så Jag samlar honom som jag brukar och sen behövde jag bara tänka fram så gick han fram i tölt men inte vilken tölt som helst! Hela rumpan bara försvann under honom! Och jag menar att det verkligen gjorde det! Han har aldtig tagit i så mycket med bakbenen förut och grejen är att det var inte ens mellan tempo, det var (hör och häpna) kort tempo tölt!!! Jag kan nästan svära på att han satte in bakbenet bara någon decimeter ifrån frambenet! :DDD
Dock blev jag så chockad att jag inte fortsatte rida honom där utan tappade hela hästen efter 4-5 steg men colt så in i bengen var det! :D
Sen gjorde jag så att jag samlade honom i form istället för med näsan i vädret och sen fram i tölt då släpte han i nacken flera gånger och en gång släpte hela hästen i tre steg och bara flöt fram i värdens maffigaste tölt! Dock vet jag att han inte alltid får med sig bakbenen så jätte mycket när jag samlar honom i from för att sen ta tölt men iblan så blir resultatet tre gånger bättre :)
 
Efter det så lär jag honom vara och släppte alla krav förutom det att han skulle lyssna på mig vilket han gjorde hela ridturen.
 
Det var en blandning av dessa två idag - farten från bild nr. 2
 
Lyyycklig tjej idag! :D

2013-01-09 @ 22:01:44

För att vara första skoldagen...

 Så var de väl en helt okej dag. Fast är väldigt trött nu, jag ska försöka skriva lite innan jag somnar stående...
Idag var det ju som sagt första dagen i skolan. Hiss till att träffa kompisarna igen, det var kul. Diss till själva skolan och lärarna... blir så störd när de inte kan planera eller vet vad vi ska göra alls typ... Så det var min skoldag.
 
Sen åkte jag direkt från skolan till stallet med Jossan. Usch det var mörkt redan när vi kom ut till Semtegen. Men, men det är sånt man får ta nu. Jag var huuuur trött som helst, jättejobbigt, så jag kände inte direkt för att sätta mig och försöka jobba Stelpa. Min koncentrationsförmåga var nog ganska låg för tillfället.
Men det blev en galopprunda ut i alla fall. Hästarna fick springa och träna lite kondition men själv behöver man inte jobba allt för mycket. Haha bra de!
Idag var traven lite bortblåst. Har tyckt att det var väldigt fin de senaste dagarna och det har kännts som om hon tagit i och vilat lite i steget. Att vila i steget är något nytt. Men idag var traven bara flack och töltaktig. Man hör inte takten något bra nu för det är snö på vägarna men det kändes som om det var tölttakt.
De andra gångarterna kan jag ju däremot inte klaga på. Galoppen går riktigt bra nu. Fattningarna blev inte super idag eftersom vi fick ta dom ur någon halvdan trav men det gick. Både höger och vänster galopp, det börjar arta sig med högergaloppen nu. Och tölten var jag rätt missnöjd med i början av ridpasset men sen fick Stelpa något ryck och skulle visa att hon kunde minnsann. Jag tog ner henne från galopp till tölt och jisses vad hon tickade på. Ganska högt tempo var det, klockren takt för det mesta och hon bar upp sig själv väldigt bra. Så då var matte nöjd.
 
Haha sen höll vi på att sluta med Stelpa ute i skogen någonstans och Julia hängande på ett träd. Vi red på en stig i skogen, skrittade som tur var och så kom det ett träd som vi var tvungna att kliva över. Det var ganska högt  så jag koncentrerade mig så mycket på det att jag inte så trädet som kom en liten bit fram. Det trädet var ungefär i höjd med min mage när jag satt på Stelpa. Och Stelpa kunde ju gå under och jag hann precis få stopp på henne  innan jag hade blivit tvungen att hänga kvar på trädet. Sen var det massa grenar so hängde ner på Stelpa så hon tyckte inte om att stå där och ville till en början inte backa. Till slut kom vi överens att bakåt var enda vettiga vägen så då backade hon i alla fall och alla fortsatte oskada men det var dagens lilla äventyr.
Nu ska jag hoppa i säng och sova så att jag kommer upp imogon också!
 
Kram

2013-01-08 @ 23:32:00

Va?!

Dagens 1:a VA?!
Min ena stigbygel gick sönder!! :'O Den gick sönder idag när jag red! :(((( tror tyvärr inte att jag har kvar kvittot heller! Buhuuu! :'(
Snap! Så gick den av, bara så där! Jag tog bara stöd i den sen plopp så låg den på marken :( Stor besvikelse eftersom dom kostade mig 400 kr (tror jag). Tänk om dom hade kostat mig mer, typ livet. Tänk om den hade gått sönder när den verkligen inte fick gå sönder? :/
 
Dagens 2:a VA?!
Min häst bara "fungerade" idag!? Jag fattar ingenting! Idag var han hur fin som helst och lyssnade på nästan varje vink! Nästan är pga att han tjafsade i galoppen och lite i traven men det var mitt fel.
 
Jag bara måste ju ha gjort något annorlunda idag. Dock vet jag inte riktigt vad... Jag började med att värma upp lite smått på ridbanan vilket jag inte gjort på ett tag.. Men kan det spela såå stor roll? Han var verkligen inte samma häst som när jag red honom i lördags!
 
Att han skötte sig så bra idag gjorde att jag inte fick så mycket att analysera på honom. Han gjorde allt jag baD om förutom i galoppen då han ointelligent alls tyckte att vi skulle sakta ment men det gjorde vi ändå.  Traven så slänger han med huvet och protesterar om jag bara tar i tygeln, jag måste bromsa med sätet också för att han ska vara harmonisk.
Tölten: inga anmärkningar. Han tog förhållningar fint han gick bitvis i form och han höll det tempot jag bad om länge innan jag behövde påminna honom om vad vi skulle göra.
 
Jag: Lite mer att anmärka på. Jag spänner rumpan och typ "lyfter" mig själv ur sadeln när jag samla honom i skritt, vet inte om det är sätt eller fel men det funkar utmärkt på Atli.
Sen märkte jag att jag inte så ofta bromsar med sätet om jag rider lätt och jag gärna drar upp hälarna i trav. (Även fast jag har kortat lädren ett hål.)
Jag hade säkert något mer som jag inte kommer ihåg just nu..
 
 
Nu ska jag sova! Kan säga att det är rekord tidigt för mig om man jämför med resten av lovet.....
imorgon blir det skola igen och back to normal routines. Yeeey... Ne men det ska bli kul att träffa kompisarna :)
 

2013-01-08 @ 16:07:16

Verkligheten kommer tillbaka...

Usch! Idag så kan jag inte komma ut till stallet förän vid 5 eftersom alla är på jobbet och jag insåg nyss att det är ju jätte mörkt ute. Det kommer vara såhär mörkt nästan varje dag när jag ska rida nu, fy fan. Sen har jag vart hemma och inne hela dagen så känner mig redan trött. Blä, skolan känns inte alls lockande nu.
Jag kollade igenom skolkalendern för terminen lite. 1. Jag hatar lärare som inte kan planera, när de planerar så att man ser på en gång att det där kommer inte gå ihop så känns typ alla deras lektioner värdelösa för mig. 2. Det kommer bli stressigt! Hur ska jag hinna med allt?
Usch jag blir stressad och får typ ångest av att bara sitta och kolla på det och imorgon börjar helvetet. Jag skrev förut att det skulle bli lite skönt att komma tillbaka och få in vanorna igen. Nu inser jag vilket stressat liv jag lever och jag önskar så att det kunde vara lov lite oftare, eller inte så mycket att göra.
 
Det positiva är att sommarlovet kommer rätt tidigt i år, 11 juni! Fast det känns ändå långt dit och vi får väl se om jag överlever terminen först. Men nu ska jag fixa lite grejer så att det inte blir stressigt när jag kommer hem och sen ska jag äntligen åka till stallet, hoppa upp på Stelpa och glömma allt annat en stund.
 
Kram

2013-01-08 @ 11:00:24

Någon som känner igen sig?

Att det blit alldeles för mycket bilder på bloggen och att man aldrig kan hitta bilden man vill ha om man letar efter någon gammal bild...
 
Hur gör ni med bilderna till bloggen? Har ni några tips för hur man enklare håller ordning på dom? :)
 

Kram

2013-01-07 @ 21:38:21

Annalysera.

Imorgon ska jag analysera Atli in i minsta detalj! Jag ska försöka analysera mig själv också för att se vad jag gör under hela ridturen. Det kommer inte bli fokus på hur jag sitter, för det vet jag redan är åt fanders, men på hur jag rider. När jag spänner mig hur jag gör olika övningar och när jag stöter på problem. Jag ska analysera hur Atli gör när jag ber om olika saker och hur han känns och beter sig.
Sen får vi se om jag kan dra några slutsatser av det.
 
Det jag också tänker göra imorgon är att börja i skritten. Göra mycket halter och halvhalter för att se hur han tar dom. Framför allt göra det med kortare tyglar så han måste ha en högre samling vilket han tycker är jobbigt och få igenom det ordentligt.
Sen tänker jag göra mycket, mycket skrit - tölt/trav/galopp - skritt övningar för att få honom uppmärksam.
 
Jag börjar såhär så får jag analysera, dra slutsatser och utveckla/förändra om det behövs.
 
Imorgon ska jag tänka!!
 

2013-01-07 @ 18:07:46

Min hästhistoria

Tänkte berätta lite om hur jag började med hästar och hur mitt hästliv har sett ut genom åren. 
 
Julia 5 år
När jag var 5 år så började jag rida "på riktigt" eller vad man ska säga. Jag tog hand om en liten shetlandsponny på 4H-gården. Madonna heter hon och jag tog hand om minst en gång i veckan och ja, jag lärden mig säkert mycket av den hästen, envis och tjurig som hon kunde vara.
Första gången Julia rider på 4H.
 
Julia och Madonna
 
Julia 6 år
När jag var 6 år och hade ridit på 4H i ett år så sa tjejerna där att, nu måste Julia börja på en riktig ridskola om hon ska lära sig rida ordentligt. Sagt och gjort, samtidigt som jag började andra terminen i F-klass på skolan så började jag på ridskola. Det var en liten ridskola, då i alla fall, med massa shettisar och jag hade väl en rad favorithästar där. Samtidigt så fortsatte jag också på 4H.
Grållen - en av mina favorithästar på ridskolan.
  
Julia 7-9 år
Jag red nu på både ridskolan och 4H. På 4H fick jag efter ett tag börja rida russen, Pirôt och Wixie, istället för Madonna. När jag blev lite äldre så blev jag skötare på ridskolan också. Då var jag på ridskolan och 4H flera dagar i veckan.
Julia och 4H-hästen Wixie - tror det är tack vare henne jag fick så bra balans, lilla bock-hästen...
 
Julia 10 år
Egentligen så var jag bara 9, men jag skulle snart fylla 10, när jag red Blesa första gången. 
Här kan ni läsa om första ridturen på Blesa: http://semtegensis.blogg.se/2012/april/forsta-gangen-julia-var-i-stallet.html Blesa kan man väl också säga lärde mig mycket, bla att inte vara rädd för farten.
Blesa, henne känner ni säkert igen.
 
Julia 11 år
Jag red Blesa, hästarna på 4H och på ridskolan i knappt ett år. Men Blesa var ju dräktig så henne kunde jag inte rida efter ett tag. Då fick jag börja rida en annan av stallägarens hästar, Rekkur. Rekkur var ganska ung i utbildningen då och det var en hel del att jobba med men han var genom snäll och ja, jag blev väl lite kär i den hästen också.
Julia och Rekkur på en träningstävling.
 
Julia 12 år
Jag red nu på både ridskolan, 4H och Rekkur tills Rekkur skickades iväg. Jag trivdes på 4H och ridskolan men började längta efter att få komma ut på tävlingsbanorna. Nu var jag ju insnöad på islandshästar så det var ju det jag skulle tävla, hade provat lite TREC också men fastnat för islandshästarna. Men jag insåg också att, vill man komma ut på tävlingsbanorna ordentligt så är det väldigt krångligt att låna häst. Speciellt om man inte ens har en fast foderhäst eller så. Då kom ju tanken på en egen häst.
Så sommaren 2011 hyrde vi en sommarhäst för att testa att ha egen häst, under sommaren så provred jag också en rad hästar som var till salu.
Min sommarhäst blev haflingern Lara, även fast det blev hon bara för att vi var sent ute (jag skulle ju bara ha hästen en sommar så om det inte var drömhästen gjorde inget) men även denna lyckades jag förälska mig i.
 
Det vart väldigt jobbigt att lämna tillbaka Lara när sommaren var slut. Jag hade fortfarande inte hittat någon häst som jag ville köpa och var så kär i Lara att jag heller ville ha kvar henne än att fortsätta letandet (som just då kändes ändlöst), men det gick inte för vi hade ingen stallplats för en så stor häst.
Jag hade slutat på ridskolan också och ett tag där så var jag nästan "häst-lös", jag red bara på 4H. Att rida bara 1-2 gånger i veckan vart en väldigt stor omställning när man var van vid 5 gånger i veckan. Jag började fundera på om jag skulle sluta med hästar eftersom jag ändå inte hade någon men insåg rätt snabbt att det skulle inte gå. Vad skulle jag då göra? Så vi började leta häst ännu mer och vi fick tips om Stelpa.
Det måste vart kärlek vid första ridturen för alla som var med då säger att jag inte ens ville hoppa av hästen, det var henne jag skulle ha och jag kunde rida hem henne till Semtegen på en gång om det behövdes.
Jag och Stelpa dagen vi köpte henne (enligt papprena, hon kom till Semtegen några dagar senare).
 
Julia 13 år
Japp, nu hade jag äntligen fått min alldeles egna häst. Och Stelpa började våran tid tillsammans med ordentligt med drama genom att rymma, läs om det här: http://semtegensis.blogg.se/2012/april/nar-stelpa-kom-till-semtegen.html
Efter att Stelpa hade lugnat ner sig och börjat känna sig hemma i Semtegen så började jag rida henne på riktigt. Då var det fem dagar ute hos Stelpa och en dag på 4H, sen gick jag i skolan också men det kommer jag inte ihåg, jag kan inte haft mycket läxor i alla fall.
Jag och Stelpa på vår första tävling. Januari 2012, tror jag.
 
Julia 14 år
Ja det är idag då. Att börja åttan och rida 6 dagar i veckan blev till slut för mycket så jag fick sluta rida på 4H. Är fortfarande med på diverse aktiviteter där men har ingen häst att ta hand om där. 
Jag började ju, efter typ ett halvår, lära mig Stelpa. Men hon är ju fortfarande full av överaskningar och det går upp och ner. Men jag skulle ändå säga att vi tar oss framåt. Efter ett och ett halvt år tillsammans så har vi massa minnen och fler blir det.
Lite blandade bilder på mig och Stelpa.

Kram Julia

2013-01-07 @ 17:11:11

Helgen då!

Oj, nu åkte uppdateringen i botten. Men jag har varit upptagen sen jag kom hem från stallet igår tills nu och Jossan vet jag inte men skolan börjar ju på onsdag osv så det är endel att börja tänka på. Ärligt talat så ska det bli lite skönt att komma tillbaka till skolan och få tillbaka alla rutiner helt. Dock så ser jag inte fram emot porv och läxor, jag skulle kunna göra så mycket annat roligt istället... Men that's life.
Hästarna har vilat idag men imorgon ska vi ut med dom igen och kanske så ska vi på lektion på onsdag. 
 
Igår så kilppte vi hästarna, de hade blivit väldigt långhåriga sen sist och verkade tycka det var skönt att bli av med lite päls. Det vart samma klippning som innan. Den är verkilgen fenomenal för de torkar super fort, dock så är den inte så bra för magen...
Haha de ser så tjocka ut, ändå så är både Atli och Stelpa i rätt bra hull men klippningen får dom att se feta ut.
Juste Stelpa bytte färg också, när hon vart klippt så såg det nästan ut som om hon var musblakskäck eller något där hon var rakad :P Lite roligt.
 
Sen när vi äntligen var klara med klippandet och hade fått bort det mesta håret från allt så red vi ut en sväng. Vi bytte hästar igen. Nu börjar det bli riktigt roligt för man hittar knapparna lite bättre nu. Jag jobbade på att få Atli att acceptera att gå på korta tyglar och i början så var han ju jätte arg men gav sig efter ett tag. Jag vet ju vad Jossan menar med att han drar osv men jag tyckte han var lugnare och lyssnade bättre den här gången än senast jag red ut på honom.
Vi funderade på lite olika metoder för att lösa dragkamp problemet också. Det är verkligen guldvärt att ha någon att disskutera problemen med. Jag tycker det blir mycket enklare att resonera och man får in lite andra tankesätt. Och om vi åker på lektion på onsdag så kanske man kan få ännu fler tips där. Jag tror det kommer lösa sig det här. Det är ju ofta så med hästar, det går upp och ner hela tiden. Kanske så är det på ett sett bra, om det bara gick bra så skulle man ju inte se det bra och det skulle bli lite tråkigt efter ett tag om det inte var några utmaningar.
 
Kram

2013-01-06 @ 10:56:00

Pratar om allt och inget...

Nu ska vi snart mot stallet. Först och främst så ska vi klippa hästarna idag för de har blivit väldigt långhåriga trots att de är rakade en gång. Får se om de blir lite piggare när de blir av med pälsen. För min och Stelpas del skulle det ju inte göra något men Atli behöver ju inte mer energi...
 
Jag hoppas att vi hinner rida en liten sväng också, eller jag vill rida i alla fall. Imorgon får hästisrarna vila och jag har lite annat för mig. Sen är det bara tisdag och på onsdag börjar skolan igen. Det är väl både skönt och jobbigt. Det ska bli kul att träffa alla kompisar och jag har ärligt talat börjat tröttna lite på det här lovet. Samtidigt så vet jag att det kommer bli en väldigt stressig termin och då är det skönare med lov...
Men nu måste jag börja göra mig iordning så att vi hinner med allt vi ska göra ;)
Haha hennes ben på den här bilden?! :P
 
Juste GLÖM INTE FRÅGESTUNDEN! -----> http://semtegensis.blogg.se/2013/january/fragestund.html
 
Kram

 

2013-01-06 @ 00:15:00

Uhhh...!

Atli gick inte bra idag. Eller det beror på hur man ser det. Takten var hela tiden fin, engång var det trav-aktigt och ibland blev det lite arga hopp och stutts. MEN tempot var vi helt enkelt, absolut inte eniga om. Han ska bara springa på och tappa allt och jag säger jobba och gå långsamt och, lets face it, det är inte lätt att hålla emot en 400 kgs häst när den sätter den sidan till.... Jag blir knäpp!!!
 
Vad gjorde jag för fel för att det skulle bli så här?!
 
Bara massor av dragkamper hela, hela, hela tiden. Jag är så less på det! Det känns inte som han kan bära sig själv för 5 öre. Inte ett steg i tölt kan han bära sig själv! Jag måste hela, hela, hela tiden vara där och passa honom så han inte faller isär! Vilket han gör ändå....
 
Va hände med den lite lugnare hästen med halv bra vilja som jag köpte? Den som hade alldeles lagom med speed och vilja???
Nej, jag har tydligen köpt mig ännu en racer häst som skiter fullständigt i vad jag vill!! ÅHH! Jag blir så trött!!!
 
Grejen är att jag kan inte göra något åt det! Jag kan inte "bestraffa" honom i tölten genom att göra det jobbigare för då faller han isär och jag kommer vara på ruta ett igen med tölten! Och dit ska jag bara inte igen! Det är ett helvete!!! Passtakt är inte lätt att träna bort men det krävs inte lika mycket kraft av ryttaren för att göra det bättre! (inte på de hästar som jag ridit i alla fall) Här får man kämpa som en gris för att han ens ska tänka på att ta med dom där bakbena så att det blir rätt takt!
Lite överdrivet kag vet men jag avreagerar mig just nu, ta inget personligt.
 
Rid-suget är i botten kan jag säga. Jag har ingen lust att gå ut till honom imorgon. Jo, jag ska klippa honom och det är roligt så det vill jag göra men jag vill inte rida.
 
Jag känner mig bara så extremt värdelös för att jag inte kan få det att funka.
 
 
 
Gonatt.

2013-01-05 @ 18:37:00

Dagens ridpass

Idag hörrni! Idag gick det verkligen. Jag testade att rida med viktboots. Var väldigt längesen jag gjorde det men förut när jag använde boots så brukade jag rida med vikter ca 2 gånger i veckan. Hon får ju mycket bättre takt och stabilare gångarter med bootsen men jag slutade med dom eftersom hon blev väldigt slö ett tag. Det var ju också för länge sen men sen kom jag helt enkelt inte igång med det igen bara.
Men som sagt idag testade jag. Och jag vet inte riktigt om det är bootsen eller upplägget på ridpasset, att jag börjar med lite galopp, men någonting gjorde i alla fall så att det gick väldigt bra. Eller ja, första tölten var väl sådär, den kändes som igår ungefär. Men efter att ha tagit en galopp. Då blev det mycket bättre. Tog ner henne från galopp till tölt och oj vad hon gick! Då kände man att hon verlikgen töltade och hela ryggen rör sig. Jag kunde växla tempon, hon gick i form och takten var väldigt bra + att man nästan hela tiden kunde känna hur hon jobbade med ryggen och lyfte. Wiho! Jippie!
 
Traven och galoppen gick också bra. Fick en trav på slutet där det vekligen kändes som om hon tog i. Igår så travade hon men det var inte så mycket mer än att bara hålla takten. Idag så kändes det som om hon sköt på och jobbade och hon gick i form bitvis och höll takten. Hon var väldigt framåt i galoppen också och högergalopp fick vi på första försöket.
Haha ja, de har nog lite vårkänslor hästarna för att när vi skulle ta in dom så sprang de som tokar allihopa och var helt galna...
 
Och även fast hon var jobbig att ta in så är jag verkligen nöjd med henne idag! Ska nog börja köra med boots lite oftare.
 
Haha japp vi var lite osams om vi skulle fatta galopp eller passa.... 
Vad tror ni, kommer hon kunna bli något för passgrenarna i framtiden? :)
 
Kram

2013-01-05 @ 15:56:24

Vinterbildbomb!


 
Bara en liten del av alla bilder vi tog igår ;)

2013-01-05 @ 11:12:00

Smakprov på gårdagens bilder!

Atli var pigg som tusan igår och vi bråkade en hel del om tempot framför allt i tölten men det gick visst riktigt bra! Haha!
 
Jag tycker att det går framåt för Julia också. Det ÄR mycket mer tölt nu än för några veckor sedan. Jag tror att de kommer utvecklas nu i vinter! :)
 

2013-01-04 @ 23:04:00

Snart kommer det bilder...

Ja idag så kom vi faktiskt ut till stallet innan solen hann gå ner och vi tänkte att det kan nog bli riktigt fina bilder det här. Men det tänkte våra kära små hästar sätta stopp för. De tänkte inte gå in, eller rättare sagt, de tänkte inte hoppa över diket som man måste över för att komma in.
Det där diket blir bara bredare och bredare och hästarna vill allt mindre gå in för det är såååååå läskigt att bli blöt om fossingarna. Jag vet inte hur lång tid det tog men jobbigt var det och sen fick vi skynda oss för solen höll på att gå ner när vi väl kom ut och skulle rida. 
Ja, Atli fick vi typ knuffa över och Stelpa fick vi bråttas lite med och sen stänga alla vägar förutom över diket och så hoppade de i alla fall efter ett tag. Haha, det var så komiskt. Jag och Jossan pratade om att man blir så varm av att rida Atli men inte så varm av att rida Stelpa. Och jag sa att på Atli så är det nog mer fysiskt arbete och på Stelpa mer psyiskt. "Ja, det kanske är det som är skillnaden mellan "hingstar" och ston. Hingstarna använder musklerna och stona hjärnan." sa vi. Haha, jag vet inte om Stelpa hörde oss men hon visade att hon kan minnsann också använda musklerna om det så vill sig. 
 
Jaja, ridpasset gick bra i alla fall. Jag kan ju säga att jag har bättre bilder på Stelpa än dom som vi tog idag. Det har blivit mer pass i tölten än vad det var när det gick som bäst. Men nu är det tölt med pass i och inte pass med tölt i... Säger Jossan i alla fall, men jag vet inte. Jag kanske har blivit "kräsen" nu när det gått så bra ett tag men jag vet att hon kan mycket bättre.
Bilderna på Atli däremot. Wow! När ni ser dom, det är riktigt fina och häftiga bilder. Han har det i sig den hästen och han kommer bli så fin. Ni får se upp för Jossan och Atli på tävlingsbanorna för snart så kommer dom.
 
Dock så vet jag inte när Jossan kommer ladda upp bilderna, hon har inte hunnit med det än i alla fall så ni får hålla ut ett tag till.
Haha det är är "The typical Julia" för tillfället...
Okej lite överdrift men jag tror att tölten är mycket mer markbunden än vad den egentligen är, därför blir jag lite som Jossan när jag får se bilderna...
 
 
Ja det är väl inte jätte bra, men det är ju inte hela tiden jag tänker så och ibland blir det markbundet och passtakt men inte hela tiden faktiskt.
 
Kram

2013-01-04 @ 10:41:21

Snart på väg :D

Nu har vi gått upp och ätit frukost osv och snart är vi på väg till stallet. Eftersom vi är rätt tidiga idag och det antaglingen kommer bli fint väder så ska vi försöka hitta ett ställe och ta kort. Bra va? 
Har ni någonting speciellt som ni skulle vilja ha på bild eller film? Säg till så kanske vi kan fixa det idag :)
 
Sen så påminner jag er om frågestunden också! Där kan ni fråga vad som helst :)
 
Kram

2013-01-03 @ 22:39:52

Dagens 3/1-2013

Dagens låt: Haha vi har lyssnat på hur många som helst :P
Dagens mat: Past och falukorv
Dagens citat: "Men vad himla mycket människor det finns som man inte känner till..." "You don't say Julia, bara Sverige består av 9 miljoner människor..."
Dagens ridtur: Hästarna vilar...
Dagens kraftansträngning: Ja du...
Dagens väder: Det snöar igen!!! -.-
Dagens jobbiga: Att vi knappt har gått upp...
Dagens roliga: Julia och hennes lillasyster som argumenterade vid matbordet.
Dagens dåliga: Att vi inte kom upp förän halv 1...
Dagens sak: Våra datorer.
Dagens kläder: Slappa, hemma kläder...
Dagens svåra: Koka pastan... utan att vattnet kokar över.
Dagens film: LOL - rätt bra :)
 
Japp det är lite så våran dag har sett ut....
 
Kram

2013-01-03 @ 14:59:00

Atli 2012

Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga om detta år. l mitt "andra" liv så har det inte ändrats mycket. I mitt häst liv så har det förändrats mycket! Det har varit både med och motgångar under hela året.
 
Januari
Denna månaden så tränade vi för Peter och det gick framåt. Vi jobbade mycket med att få med bakbenen precis som vi gör nu och på ungefär samma sätt som nu.
Då hade vi inte kommit så långt in i träningen som vi har nu dock och det var fortfarande travtaktigt och dåligt med bakben. Mycket så här såg det ut:
 
Februari
Ungefär samma sak som i Januari. Vi försöker jobba med bakbenen men det går varken fram eller tillbaka. denna månad som vi startade i vår första tävling tillsamans och den första någonsin för Atli. Det gick inte så bra, vi blev faktiskt diskade för att vi bara visat fel gångart. Vi skulle visa trav men det blev allt annat! Men kul hade vi i alla fall och Atli var verkligen lycklig så jag anser att det var en bra start! :)
 
 
Mars
Här, konstigt nog så gick det riktigt bra! Han töltade som aldrig förr! Kanske berode det på att han vågade ta i när det inte fanns någon is på vägarna kvar. 
April
Här kan man väl säga att det gick käpp rätt rakt nedåt. Här slutade tölten fungera helt. Det berodde på att Peter hade blivit väldigt poppulär så han var uppbokad mest hela tiden och jag hade inte till räckligt med framförhållning för att hinna boka någon lektion. Det tror jag var orsaken till det hela. Jag red alldeles för mesigt och Atli hade börjat få muskler så han orkade säga emot = Inge bra...
Det var då jag började rida för Sara! Dessutom hade jag träning med laget inför lag-SM
 
Maj
Här var det väl lite berg och dal bana. Det gick upp och det i tölten hela tiden. Första bilden nedan var dock vårat bästa pass sedan det började gå dåligt! Haha... Bra vet jag inte riktigt..
Jag åkte även på lag-SM Kval med mitt lag. Det gick inte så bra.. Haha!
 
Juni
Samma som i Maj. Mycket upp och ner. Ibland bra, ibland piss.
Tävlade på Upplands mästerskapen och kom på en 5 plats även fast jag inte tyckte att det gått nåde bra. Uttagningen var jag nöjd över men finalen gick inte så bra...
Atli fick åka i väg till Sara en vecka och sen kom jag på "ridläder" veckan efter och tränade jätte mycket och hade riktigt roligt!

Juli
Kommer ihåg att jag tyckte att det stod väldigt stilla i utvecklingen under denna tid. Jag var dcok borta mycket. Jag sommar jobbade och åkte till norrland i 2 veckor också. Så det blev mycket vila men jag tror att det var ganska bra för Atli. '
Vann dock min första tävling :) En inofficiell tränings-tävling men jag vann ;)
 
Augusti
Var borta mycket även här! Först jobbade jag på NM och sen åkte vi till gotland och hälsade på min gamla häst för att sedan åka vidare till götaborg för att gå på Liseberg med familjen!
Men de gånger jag red Atli så var han otroligt pigg och jag tyckte nog att vi stod lite stilla i utvecklingen även här.  Ibland gick det jätte bra och nästa gång hade vi backat 5 steg igen. Mycket upp och ner.
 
September
Vi tävlade på Freyfaxis lag tävling båda jag och Julia vilket var väldigt roligt! Pluss att vi fick kläut oss vilket jag tyckte var väldigt roligt och went all in for it! Haha!
Sen började vi träna för Peter igen och jag började väl känna att det så smått började gå framåt igen.
Och i slutet av denna månad så fick Atli kolik för första gången och var tvungen att åka in till Ultuna. Där fick han stå i 4-5 dagar.
 
Oktober
Atli var jäkligt pigg denna månad men det gick bra! Vi började komma tillbaka efter att han hade fått stå i box i ca 2 veckor.
Här började bakbenen komma med också!
 
November
Sadeln låg förjävligt men det gick. Atli gick super bra! Dock blev han förkyld och då blev det yttligare en vecka vila.
 
December
Är riktigt nöjd över den här månaden! Atli var jätte pigg och vi fick bråka allt oftare men tölten har verkligen gjort fram steg!
Dock avslutade vi året med att få yttligare ett kolik anfall men denna gång behövde vi inte åka till Ultuna i alla fall.
 
Nu taggar vi inför 2013 och tävlingsesången och hoppas att det blir ett lite mer stabilt år! Och ingen fler kolik anfall!!
 

2013-01-03 @ 13:57:55

Uppdatering

Tjena!
 
Igår så red jag och Jossan ut en längre runda. Det tog säkert 1,5 timme så hästarna var rätt trötta när vi kom hem men glada. Vägarna var ju inte i toppskick överallt så vi fick skritta lite mer än vanligt. Men sen fick hästarna rejsa av sig ordentligt också. Det gick väl bra alltihopa och hästarna skötte sig. När vi kom ut på vägen som går hem till Semtegen så kände Stelpa att det var hemväg och fick lite ryck. Hon bara töltade och töltade. Haha, det kändes som om hon skulle kunna tölta i all evighet. Och rätt fin tölt var det också och lääääänge töltade vi. Det var rätt härligt att få se hur mycket hon faktiskt kan när hon vill. Sen tog jag en trav efter tölten också och den var suuuper! Hon hade haft lite kort och struttig trav hela passet men den här traven var något annat. Nu kändes det som om hon verkligen tog ut stegen och tog i. Super härligt!
 
Sen så följde Jossan med hem till mig när pappa kom. Så vi ska va här i stan tills imorron (hästarna vilar idag) så vi får se vad vi hittar på. Sen på fredag så ska vi ut till pollarna igen och rida.
Och vad gör vi när vi kommer hem till mig då. Nej inte som andra tjejer som kanske sätter sig och snackar eller sånt... nej vi sätter oss med varsinn laptop. 
 
Jaja, idag får vi som sagt se vad vi hittar på. Jag har just kokat pasta eftersom pappa ringde och sa att jag skulle göra det kvart över två. Men eftersom jag använde klockan i köket att gå efter, den har romerskasiffror, så blev det en timme för tidigt. Men pasta går att värma och vattnet kokade bara nästan över i alla fall, så det blev väl bra i alla fall.
Vi drog igång en frågestund också så där får ni se till att sälla frågor ;)
Vi svara på det mesta ;)
 
Kram

2013-01-03 @ 13:29:00

FRÅGESTUND

Hej!
Japp nu kör vi en frågestund! Får se hur det går... men ni får fråga vad som helst och vi svarar på det mesta ;)
 
 
Vill ni att vi ska svara i en videoblogg? Säg till i så fall så kan vi svara på i alla fall endel frågor i en videoblogg ;) Vi avslutar väl frågestunden när vi känner för det så fråga på! :D
 
 
Kram, kram

2013-01-02 @ 11:40:00

Något jag insett...

Är hur liten jag kan se ut på Stelpa. Haha, okej jag är inte speciellt lång men jag tycker att jag borde se lite längre ut eftersom Stelpa inte är så stor hon heller. På vissa bilder så når jag inte längre ner än till magen, och då är Stelpa inte tjock heller...

Haha Julia, man ska hälsa på domarna inte bitch-blicka dom...
 
 
Haha skulle ni gissa att Stelpa är ca 133 cm och jag 157 cm?
Det har ju inte tagits några bilder när jag rider Atli men då ser jag väll ut som en mygga kan jag tro, kommer ju ihåg hur jag så ut på Lara...
Här är det ju lite kortare stigläder och jag var ännu mindre men Lara och Atli är ju typ lika i höjden.
 
Kram

2013-01-01 @ 23:35:25

Första ridpasset 2013!

Jahapp, nu har det nya året börjat! Sa det klick när klockan slog 12? Haha, nej de gjorde det inte men lite skönt känns det väl ändå med ett nytt år. Man kan börja på nytt lite, försöka skaffa sig nya, bättre vanor... sen får man ju se hur det går med det men ja, ja.
 
Idag så har jag först varit på födelsedagskalas för min kusin som fyller år idag. Sen så, som så många andra dagar, åkte vi vidare mot stallet. Tyvärr så blev det att rida ensam i mörkret idag. Jag kunde inte rida något tidigare och Jossan hade redan ridit men ja, det gick bra i alla fall.
För det första så, min sadel har börjat ligga bra, helt otroligt! Men jag märkte idag också att Stelpa har musklat sig över ryggen och rumpan endel, hon börjar få riktigt hjärt-form på rumpan som Jossan brukar säga. Den är inte lika rund längre utan lite mer musklad och formad. Det gillar vi!
 
Stelpa var lite stissig och på tårna idag. Jag tror det var för att hästarna och Jossan fick en lite kaotisk start på året. Hästarna hade inte kommit in och först vid tolvslaget när det smällde så tog de det rätt lugnt, men sen smällde det lite senare och då hade de blivit rädda och sprunigt längst bort i hagen och varit rädda osv. Det hade i alla fall löst sig i alla fall men jag tror att Stelpa inte är lika van vid fyrverkerier eller så tycker hon det är läskigare än vad de andra gör. Så hon var lite på tårna men det gick bra.
 
Våran ridplan hade tinat fram lite idag så värmde upp i skritt där. Böjde och flyttade och hon kändes rätt så mjuk och fin. Den första tölten var också riktigt fin. Sen började hon spänna sig lite tyckte jag och hon var lite låst i bogarna ett tag. Jag ville inte köra mina serpentiner över vägen för jag var rädd att hon skulle halka då om det gick fort men efter ett tag testade jag lite i alla fall. Det gick bra, jag tog det lite lugnare än vanligt men det hjälpte. Hon slappnade av mer och blev lösare i bogarna. Galoppen kändes också bra idag, fick både höger och vänster och det gick riktigt bra bitvis.
Traven var dock lite stel och struttig eller vad jag ska säga. Det kändes som om hon inte riktigt vågade ta ut stegen som hon brukar. Vet inte om det var isen som hämmade henne eller om hon var stel men jag skulle tro att det var delvis isen. Så på traven fick vi sänka kraven. Haha det rimmar! Men jag är nöjd ändå, imorron ska jag och Jossan rida ut medan det är ljust, härligt!
 
Idag körde vi på med alla reflexer vi hade!
 
Kram

2013-01-01 @ 12:03:40

Bloggen 2012

Detta har hänt...
 
Januari 2012
Allmänt - Bilderna vi la ut var pytte små. Vi red för Peter Häggberg första gången. Det var inte lika tydligt på bloggen vilka vi var och en "Om oss-sida" fixades.
Julia - Försökte hitta något som fick Stelpas sadel att ligga still. Saknade Lara. Träningarna inför Lag-SM började.
Jossan - Hade köp begär och försökte bestämma vilken färg hon skulle ha på Atli. Hon ville ha ett sånt här flätat tagelarmband och var med i fler utlottningar. Hon började lära Atli spanskskritt.
 
Februari 2012
Allmänt - Bilderna blev lite större. Bloggen fick ny design. Vi tävlade för första gången tillsammans och det var första gången för Atli och Stelpa också. Det snöade endel men det var även permiär för ridbyxorna.
Julia - Insåg att hon saknade endel häst-grejer och hade en lång inköpslista. Fick köp-sug. Började fundera på boots till Stelpa. Kollade upp Stelpas stam lite närmare, insåg att hon är lik sin pappa och att hennes mamma inte finns på internet.
Jossan - Började skriva "Fakta om bett" inläggen. Bestämde sig för att Atli skulle ha röda saker. Red barbaka för första gången på Atli (det blev inte så många fler gånger)... Hon började se i framtiden.
 
Mars 2012
Allmänt - Vi upptäckte Fakus Design och blev kära. Vi började kolla på Revege. Bett-sidan blev klart. Det snöade lite men sen kom våren och leran... Vi fick en jätte fin header av Linda på mittangsgull.blogg.se.
Julia - Tävlade Gadinga keppni med Stelpa. Lärde Atli flemma på kommando. Köpte endel grejer hon också (fast hon inte fyllt år...) Letade lila grejer till Stelpa för fullt. Längtade efter sommaren.
Jossan - Fick sitt röda täcke och den röda nosgrimman. Fyllde 17! Handlade lite fler grejer. Skrev om bett hon inte gillade (Nova-bett och Pessoa-bett). Var på träningskurs och fick höra vilka poäng hon skulle kunna få med Atli för tillfället = lycklig tjej!
 
April 2012
Allmänt - Vi berättade lite gamla historier från innan bloggen startades bla "När Jossan handlade på Agersta", "När Stelpa kom till Semtegen" och "Varför just Atli?". Vi startade en Youtube-kanal och det kom ut lite små filmer. Julias mamma tog massa kort på oss så vi hade massa fina, stora ridbilder. Statistiken åkte berg-och-dal-bana.
Julia - Höll på och lärde både Atli och Stelpa trix för fullt. Var så sur på skolan att hon skrev ett inlägg om det. Både Julia och Stelpa tävlade på ovalbana för första gången.
Jossan - La ut endel bilder på mat. Började fundera på att byta koppjärn i Atlis sadel för första gången, men inte var det sista inte... Hade bloppis med massa hästgerjer. Tävlade sin första ovalbanetävling med Atli. 
 
Maj 2012
Allmänt - Det var rätt tomt på bilder, inte bra, väldigt tråkigt att läsa. Det blev vår tillslut och man började fundera på sommaren till och med. Vi mockade hagarna. Vi joggade för typ första gången. 
Julia - Stor-handlade massa hästgrejer. Gjorde lite små filmer. Började funder på flugskydd till Stelpa. Fick sin hästtransport = lycklig tjej. Lag-SM träningarna var i full gång. Stelpa blev lite för smal och gick på rätt mycket mat ett tag.
Jossan - Var på hundutställning med Kessie. Hade lite köpsug igen. Testade att rida med boots bak på Atli första gången. Fastnade i hungerspelen. Började utbildningen för att ta körkort och letade sommarjobb.
 
Juni 2012
Allmänt - Det blev sommarlov. Vi var på Gydas träningstävling. Vi köpte våra drömträns från Hööks och pannband som vi målade rött och lila. Blogg.se krånglade för oss och uppdateringen blev inte så bra. Vi hade ridläger för Jossans lillasyster och två av hennes kompisar.
Julia - Ja vad gjorde jag... Bodde rätt mycket hos Jossan när hon var hemma tror jag. Det var kval till Lag-SM men det gick ju inte så bra, Stelpa hoppade av banan. Det gick helt enkelt väldigt upp och ner med Stelpa, hon var brunstig och ena dagen var hon en ängel andra dagen kunde alla bara dö.
Jossan - Vann tävlingen i Gyda! Fick sitt sommarschema och insåg att hon skulle inte hinna va hemma mycket. Atli var på träning hos Sara en vecka och sen var Jossan där med Atli en vecka och tränade. Var med på UM (Upplandsmästerskapen) och kom 5:a!
 
Juli 2012
Allmänt - Våran gamla kompis Rekkur avlivades. Vi såg Ice Age 4 på bio tillsammans. Kollade på andra blogghotell eftersom blogg.se inte fungerade så bra. Båda hästarna hade endel vila.
Julia - Kunde inte laddda upp bilder så det var lite tomt på såna. Blev själv i stallet rätt mycket men fick ju chansen att ta hand om Atli lite mer. Var på Rix-läger. Fyllde 14 och fick sin älskade kamera!
Jossan - Var inte hemma så mycket, hon sommarjobbade på SM och så var hon bortrest endel. Atli vilade ju endel då. Hade bio på bloggen. Shoppade lite vanliga sommarkläder.
 
Augusti 2012
Allmänt - Vi började planera inför maskeradtävlingen i början av September som Julia lite hastigt drogs in i. Och vi blev då helt inkörda på Pirates of the Caribbean. Kessie fick pälsen avkilppt och det var ju en helt ny hund! Sorligt nog så tog ju sommarlovet slut. 
Julia - Stelpa började slå hovarna mot varann och fick gå med boot vid all ridning. Stelpa var rätt slö ett tag. Bloggen började fungera igen. Var hundvakt åt Kessie. Var och kollade på NM och shoppade. Lärde Stelpa Indianhopp (jag kunde hoppa upp på henne genom att hoppa över rumpan på henne).
Jossan - Slog fast att islandshästar är hästar och inte behöver smeknamn. Studerade Kapten Jack Sparrow noga. Var på Gotland och hälsade på sin förra häst Kraflar. Jobbade på NM och shoppade! Och eftersom hon typ inte var hemma mer än 5 minuter innan skolan börja så hann hon ju inte blogga så mycket.
 
September 2012
Allmänt - Det var en liten sjukstuga ute i Semtegen, hästarna lyckades skada sig och bli sjuka båda två. Det var lervälling överallt. Vi rakade hästarna första gången. Började rida för Peter igen. Det var maskeradtävling och vi kom tvåa i B-finalen, super kul men blött och kallt som fan.
Julia - Stelpa fick äntligen ett nytt fleecetäcke i rätt storlek och så var det lila! Gjorde den glada upptäckten av gummistövlar. Stelpa började gå riktigt bra efter dippen som vi hade. Fick ny mobil.
Jossan - Atli vart ju sjuk, han fick jätte ont i magen och fick åka till Ultuna. Sen stod han på box någon vecka och sen dess har han typ lite boxfobi. 
 
Oktober 2012
Allmänt - Vi red en riktigt härlig långritt tillsammans med 4 andra tjejer. Det kom ett efterlängtat höstlov. Fotade MASSOR! Man började ana att det skulle bli vinter.
Julia -  Det blev jaktsäsång och Julia blev tyvärr tvungen att hänga på Stelpa massa reflexer. Stelpa gick riktigt bra, vi var på topp. Sen blev Stelpa förkyld i slutet av månaden.
Jossan - Jossan fick raka Atli igen. Det belv jakt säsång och Jossan fick till sin lycka hänga på Atli massa reflexer. Hade rätt mycket plugg så hann inte blogg för fullt. Atli var helt återställd och de började jobba framåt igen.
 
November
Allmänt - Den första snön kom, och det var inte så lite heller... Annars så var November lite deppigt, båda hästarna var lite sjuka och det började bli mörkt.
Julia - Stelpa var sjuk ett tag och Julia blev nästan galen av att inte få rida. Var emot julen helt, den fick inte komma förän det blev December. Insåg hur beroende hon var av att rida och vara i stallet. Slutade rida på 4H också.
Jossan - Atli gick väldigt bra och Jossan blev allt mer sugen på att tävla. Atli blev dessutom super vig. Atli var också lite förkyld. Var inne på hingstar och bett och skrev om det.
 
December 2012
Allmänt - Ja denna månad då, den sista på detta år. Ordentligt med snö har det minsann varit. Sen har det ju varit jul. Vi var i Globen och kollade på SIHS.
Julia - Fick en ny super bra pannlampa. Stelpa var och hälsade på sina kompisar på 4H igen. Vi testade att tolka med Stelpa flera gånger och det gick kanoners. Dock så blev jag ganska sjuk men det struntade jag i. Testade gränserna fullt ut med Stelpa, snäll den hästen vi måste bara öva på avsittningen.
Jossan - Fick sin dröm-sadelgjord, en Erik Le Trixerant. Jossan blev också sjuk. Försökte lösa problemen med att Atli inte ville stå still när man hoppa upp och att det blev dragkamp ibland, och det fungerade ju bra.
 
Jag tycker ändå att det har varit ett rätt bra år. Det går ju alltid upp och ner och det har det ju gjort men de bra stunderna kan väga upp det dåliga från det här året. Nu hoppas vi på ett bra 2013 också!
Gott Nytt År Allihopa!!!
 

Och haha, jag måste säga att det var lite roligt att sitta och läsa alla våra gamla inlägg...
 
Kram


RSS 2.0