2012-08-31 @ 20:48:39

Muffins!

Japp nu börjar vi, som alltid dagen innan en tävling, få lite bråttom... Men vi har bakat ett gäng muffins i alla fall och har fler i ugnen och mer smet.
Sen ska vi kanske hinna packa lite, färga lite grejer och fixa Jossans hår. Så det är mycket men här är våra muffins i alla fall. De ser inte så tokiga ut ;)


2012-08-31 @ 16:32:12

Dags att åka!

Nu har jag packat väskan och sitter och väntar på att pappa ska komma så ska vi snart åka. Blir att sova hos Jossan idag och kanske imrogon också, vi får se ;) Enklast så när vi ska upp tidigt och har massa som vi ska fixa tillsammans.
Idag kommer hästarna få vila. Kanske kommer ta in och bortsa dom lite och så och såklart packa grejer men annars så är det muffinsbak som gäller ikväll :P Vi ska ju baka muffins och ge till domarna, eftersom det är en skojtävling så får man ju muta dommarna ;)
 
Vi hoppas verkligen på bättre väder imorgon för annars kommer jag frysa jätte mycket. Skulle ju vara kul att kunna ha kostymen på sig nu utan jacka över när vi special sytt den och allt ;P
Men nu måste jag dra!
 
Kram Julia

2012-08-31 @ 13:36:59

Hästarna i hagenKram Julia och Jossan

2012-08-31 @ 13:25:01

Skoldagen idag...

Tjenare!
 
Ja, jag har inte haft en bra start på dagen precis... Eller ja, det började bli jobbigt redan igår. Har en grej jag måste fixa i helgen och då kommer jag ju ha lagom mycket tid. Sen är det massa grejer som jag skulle behöva vara med på och fixa men jag hoppas jag hunnit fixa allt redan och att de kan klara sig utan mig för jag kommer ju vara borta.
Idag så skulle vi ha idrottsdag med skolan. Det ska regna hela dagen och än så länge har det gjort det. Båda min regnjackor var "upptagna". Kul tänkte jag, vara ute i jeansjacka hela dan... Lyckades efter lite om och men hitta en buss jag kunde ta och lite mat att ta med sig. När jag kliver av bussen så får jag ett sms från min kompis om att det är inställt och att vi ska till skolan istället, detta var alltså en kvart innan vi skulle börja.
Jag kliver av bussen och möter lite fler från klassen som också ska till skolan. Så i det ganska så ordentliga regnet går vi ca 25 min för att komma till skolan.
Kommer till skolan där de ropar upp alla sen får vi kolla på en film äta matsäcken och sen gå hem. Det kändes lite värdelöst att va i skolan faktiskt och lite jobbigt att de kom ut med info så sent... Men vi hoppas att det börjar gå bättre nu då ;) Efter regn kommer sol eller vad man säger...
 
Nu ska jag i alla fall fixa mig och lite grejer sen ska vi leta svart hårfärg åt Jossan och sen är det ut till stallet ;)
Ja det var min dag idag, hoppas det går bättre för er andra.
Kram Julia

2012-08-30 @ 22:30:33

Smakprov från igår!Japp, detta var ett litet smakprov på bilderna från igår. Vi tog tyvärr bara bilder i hagen men det blev endel fina. Resten kommer någon annan gång när det finns tid, just nu är det lite tajt... ;)
 
Kram Julia

2012-08-30 @ 13:12:00

Hur vill ni ha era svar?

Vad tycker ni? Är det okej att svara i svars fältet eller ska man svara på eran blogg? (om ni har någon, annars blir det ju aumatiskt svar med savars-funktionen)
Det är ju helt klart lättare för oss att svara i svarsfältet men om ni tycker att man ska svara på bloggen så gör vi ju såklart det! 
 
Så nu är frågan, Hur vill ni ha era svar?
 
Kram! Jossan

2012-08-30 @ 08:09:39

Atli och Stelpa

Angående det här med namnen på islandshästar så tänkte jag berätta lite vad Atli och Stelpa betyder, det är lite roligt faktiskt.
 
Atli - Den lille guden, liten pojke.
Stelpa - Lilla tösen, flicka.
 
Det är lite roligt för namnen passar ju rätt bra in på hästarna. Atli kan ju verkligen vara en liten gud, och även om han är rätt stor så är det lätt att säga lilla killen till honom. Som liten pojke.
 
Stelpa är ju verkligen ett typiskt sto dessutom. Med ordentligt humör och bestämda åsikter. Och så är hon ju rätt liten så flicka och lilla tösen passar ju på henne.
Vad betyder era hästars namn?
 

Den lilla guden och den lilla tösen :P

Kram Julia

2012-08-29 @ 22:35:10

Stelpas fötter

Tänkte försöka visa hur Stelpas hovar ser ut och varför jag då har boots bak på henne nu för tiden.
Haha, ja nu har jag försökt förklara lite här genom att rita på bilden också, hoppas man fattar vad jag menar.
Som ni ser så är håret där hon går och slår i mycket kortare och rakare än det runt om. Ni som har sett det här i verkligeheten förstår säkert vad jag menar, har sett det på andra hästar också och det ser likadant ut på alla tycker jag. Om det har samma problem förstås... ;)
 
Därför har jag nu alltid boots bak på Stelpa när jag ska motionera henne, och det verkar fungera. Hon har gått jätte bra sen hon fick på sig bootsen. Hade tänkt prova rida bara en gång utan bootsen bak efter tävlingen bara för att se om det verkligen är det som hjälper. Men tror att även om hon går bra då så kommer jag fortsätta använda bootsen just för att hon fortfarande kan slå i. Sen är frågan som jag ännu inte har svaret på, varför har hon börjat slå ihop fötterna. För hon har inte gjort det innan, men det får man hålla koll på nu så kanske vi får ett svar.
 
Någon mer som har haft detta "problem"?
Kram Julia

2012-08-29 @ 20:02:19

Dagen lite snabbt

Hej, hej!
Ja idag så tog jag och Jossan moppen från stan för att åka ut till stallet. På vägen så åkte vi för i Sara(en tjej vi tränar för) och kollade på hennes nyaste träningshäst. Atlis tre åriga lilla syster, grymt söt och snygg svettfux med en rak och bred bläs. Verkligen jätte fin!
Sen vidare mot stallet, idag red vi ut en ganska kravla runda. Nästan ingen tölt och mest bara lösa tyglar, men båda hästarna var jätte pigga så det blev lite rejs.
Nu sitter vi och syr lite grejer till tävlingen, haha ja vi håller på med den här tävlingen så fort vi får tid :P Men det blir bra det här och i helgen så smäller det :D
Skriver från Jossans IPad så får bli bildlöst men det kommer bilder från dagen snart, idag eller imorgon;) lite film har vi också men det kan ta längre tid...

Kram Julia


2012-08-29 @ 09:29:29

Hemma idag...

Ja det blir ingen skola för mig idag, inte så kul att sitta på lektion och inte kunna andas genom näsan och låta som en damsugare. Får se om jag tar mig ut till stallet i alla fall, skulle vara bra att träna nu inför tävlingen i alla fall. Och så gör det inget om man låter som en damsugare när man är där :P
 
Igår så red vi ut en sväng jag och Jossan. Det blev en galopp runda med ganska mycket konditionsträning. Men Stelpa var riktigt fin i tölten också trots att jag inte hade jobbat speciellt mycket med den. Hon var så himla trevlig och samatbetsvillig. Och hon har verkligen fattat att det är trevligt att gå i form, för nästan vad jag än gör så håller hon kvar formen även om det inte är just det jag jobbar med. Det är jätte kul och hon kunde gå i riktigt bra form i traven också, mycket bättre och stadigare än vanligt. Det var jätte kul.
Och hon tog höger galoppen på första försöket också. Ja allt gick faktiskt väldigt bra och en gång så fick jag en riktigt snygg ökning i tölten också. Utan att jag ens föröskte, Jossan kom och red om och hela Stelpa bara reste sig och ökade. Jätte häftigt var det! :D
 
För Jossan och Atli gick det också bra, Atli börjar bli riktigt duktig på att öka tölten nu och han är himlans häftig bara att kolla på. Jossan får berätta mer om det själv ;)
 
Det är så kul att det går så bra för både mig och Jossan nu, hoppas bara att det håller i sig till tävlingen bara. Men det är två pass nu sen är det tävling. Idag ska vi bara ta det lugnt och imorgon ska vi rida på banan. Sen kommer de få vila fredag och så kommer vi tävla hela helgen. Hoppas det går lika bra på banan, det skulle vara riktigt kul.
Efter tävlingen så kommer det fler bilder också. Här är en gamal bild på mig och Stelpa när vi red lektion och hade en riktigt bra dag, men jag tror faktiskt hon går ännu bättre nu. Fast vad hon såg skabbig ut här, mitt i pälsfällningen, nu är hon mycket blankare och har mer muskler.
 
Kram Julia

2012-08-28 @ 16:31:00

Att inte ha smeknamn på islandshästar

Det verkade vara det som intresserade er så jag ska motivera varför jag inte tycker att man ska ha smek namn på islandshästar.
 
Solblesa
Det är helt enkelt så att jag anser att islandshästarnas namn är så underbart fina och unika! (ävenfast det finns flera som heter samma sak)
Atli är ju så pass kort så det är ju inga problem men till exempel Solblesa. Det är endå relativt kort dubbelnamn men jag säger ändå Solblesa. Jag gör sällan undantag ärligt talat. Mina undantag (som jag kommer ihåg) är isf för Silfur-Blesa och en häst som heter Birtingur (tror det var så...) Dom får heta Blesa och Birre. Anledningen till det är att jag inte visste att Blesa hette Silfur-Blesa i början och Birre blev kallad Birre av alla andra så då blev det svårt att säga Birtingur. Men jag försökte säga Birtingur i början och när jag pratade "med" honom så var det Britingur. Men Blesa fick heta Blesa... Det blev för konstigt att ändra på det när jag hade kallat henne Blesa i ett år...
Min tränares häst heler Litla-Saga och får därför också heta Litla-Saga. Så jag ändrar inte på dubbelnamn ens engång.
Silfur-Blesa
Men det är som sagt för att det låter så himla fint och det är kul att säga namnen! Jag säger dom säkert helt fel men det struntar jag i! Jag tycker helt enkelt att det är så otroligt vackert med dom islänska namnen så jag vill inte ha något smeknamn på dom som "förstör".
Till exempel har vi då Britingur eller Raudskeggur (Filippas häst, på tennisryttarna). Dom får då heta Birre och Skegget... Kul liksom... Brian och skägget typ... Jag tycker att båda "grundnamnen" är så vackra och speciella så om det vore mina hästar skulle jag alltid kalla dom för Britingur och Raudskeggur för jag älskar att säga det! Haha! Men det är inte mina hästar så dom får ju klart kalla dom vad dom vill men jag tycker att det är lite synd.
 Rekkur
Sen så är det ju inget fel på att säga min älskling, lilla ponken, korken, dumbo eller något sådant men det blir ju inte vad hästen heter utan det är ju mer "gull-ord"/skällsord eller vad man ska kalla det.
Och min egna kork precis när han hade kommit till oss
Har ni smeknamn på era hästar? Vad tycker ni om smeknamn?
 
Kram! Jossan

2012-08-27 @ 21:58:00

En sak som kan störa mig...

...Är när folk (oavsett om det är dom som håller på med islandshästar eller inte) kallar islandshästen för en ponny.
Enligt mig är det ingen ponny. Den ska heller inte kallar för ponny enligt mig. Men jag tycker dessutom inte att islandshästar, oavsett hur långt namnet är ska ha ett smeknamn. Men jag kan ta den diskussionen i ett annat inlägg.
Jag kan klara av att man kallar sina islandshästar för allt annat förutom ponnys (och förutom skällsord som typ skogsmulle... Men vi tar det en annan gång också). Jag vet inte men det går inte. I mina ögon finns det inget förutom storleken (och ibland knappt det) som är likt en ponny. Så är det bara.
Det heter islands-häst inget annat då kallar jag min islandshäst för en häst även om den inte är det storleks mässigt.
Min råkar ju vara typ maxad D-ponny nu då så för mig så kanske det inte spelar någon större roll om jag kallar honom häst eller inte.... Men även Stelpa är en häst i mina ögon.

Dessutom så ser typ varenda människa om man kommer på en islandshäst eller en ponny/stor häst. (Ännu ett undantag för min häst eftersom alla som kan hästar, som jag känner, tycker att han ser ut som en P.R.E... Vilket gör att det kan bli lite frågetecken om dom inte är kunniga.)
När jag hade Kraflar eller när Stelpa kommer så frågar alla på engång om det är islandshästar. Det är aldrig ens snack om att det är ponnys.
(Kraflakompisen lilla systers kompis)
Men det är är min åsikt och mina upplevelser. Ni kanske har varit med om annat men jag vill helt enkelt inte att våra islandshästar ska kallas ponnys. That's it.
(Baldur, en förredetta inackordering)
Därför kan jag bli lite störd när man får kommentarena: Åh, vilka fina ponnys ni har! Eller: Är det era egna ponnys?
Är det någon annan som håller med eller är jag ensam om att trycka så här?
 
Kram! Jossan

2012-08-27 @ 15:03:25

Tjaba, tjena, hallå!

Vi säger så :P
 
Haha, ja nu sitter jag i skolan och ska alldeles strax börja gå mot Jossans farmor så att vi kan prova västen. Sen ska jag fortsätta ner på stan där jag ska träffa Jossan någonstans och så ska vi leta efter ett bra bälte.
Sen ska vi vidare hem till mig och fixa flaggan! Kommer bli jätte kul den här tävlingen! Har tjatat om det endel nu men jag är riktigt taggad ;)
 
Någon som har en enkel idé om hur man kan få hästen att se lite piratig ut också? :P
 
Kram Julia

2012-08-26 @ 22:34:12

Långt till stallet?

Det som många hästmänniskor drömmer om är säkert att ha en egen gård, se hästarna ute i hagen genom fönstret och kunna gå ut och fodra i morgonrocken.
 
Sen är det ju inte alla som kan ha det på det viset. Många har inte en egen gård utan har hästen uppstallad en bit bort i någon annans stall. Och för vissa så fungerar det väldigt bra, man kan ta bussen eller cykla dit eller så är man gamal nog att köra bil dit.
Men så är det inte för mig. Det är inte så att det inte fungrerar för det gör det, men jag har långt till stallet. Det tar en halvtimme med bil ut dit. Med bussen tar det en timme och sista ... kilometrarna måste man gå. Cykel är alltså inget alternativ, speciellt inte på höste/vintern. Och jag är bara 14 så får inte köra moppen, och inte bil heller såklart.
 
Sen har jag ju sån tur att mina föräldrar ställer upp och skjutsar nästan jämt. Och oftast så kan jag åka ut till stallet med Jossan eftersom hon bor där ute och åker från stan varje dag. Så antingen åker vi bil med hennes föräldrar eller så åker vi moppe. Oftast bil, speciellt nu när det börjar bli kallare.
Men jag tänkte bara förklara detta för er läsare om det är någon som har reagerat på att jag alltid åker bil till och från stallet och att det verkar bortskämt. Och det blir ju väldigt mycket åka, men detta kollade vi på jag och mina föräldrar innan vi köpte Stelpa eftersom att vi visste att vi skulle ha henne i det stallet. Och jag vet inte om jag skulle tycka det var lika kul att ha egen häst om jag inte hade någon att rida och vara i stallet med. För jag och Jossan har väldigt roligt när vi är i stallet, och när det är mörkt och kallt på vintern så vill man inte sitta och rida själv ute i skogen.
Jag skulle kanske kunna ha Stelpa närmare eller till ett stall där det gick en buss förbi. Men mina föräldrar är väldigt nöjda med stallet trots att det blir mycket och sent körande.
 
Så det är hur jag har det, hur har du det? Är det nära till stallet? Hur tar du dig dit?
Detta är Jossans tomt men tänkte bara visa att det är rätt fint där ute ;)
 
Kram Julia

2012-08-26 @ 22:12:50

Möte hela dagen...

Idag blev det ingen ridning och jag hann inte prova mina kläder heller som det var tänkt. Har suttit på möte på 4H ganska länge och sen så var det så sent och ingen kunde skjutsa mig. Men jag hade ändå ingen lust att rida efter mötet för helt plötsligt var det som om någon satte på en duch. Regnet bara vräkte ner och det forsade från taken. Då var man rätt glad att man satt inomhus. Tydligen har det regnat på flera håll i Sverige idag för det var väldigt många inlägg på bloggarna om den regniga dagen :P
 
Imorgon ska jag prova kläderna och sen ska jag och Jossan fixa med flaggan som vi ska ha på tävlingen. Kommer bli toppen kul det här ;) Sen så drar hösten igång på riktigt. Och jag tror, även om det kanske kommer vara lite regnigt, att det kommer bli helt toppen! Har så mycket att se fram emot har jag insett :D Ingen höstdeprision(stavning?) här inte, inte än i alla fall ;)
Älskade lilla häst <3
 
Kram Julia

2012-08-26 @ 20:44:26

Trött tjej...

Ja.. Det vart lite sent igår och dagen innan det och sen lite stressigt och lite känslosvall... Och sen middag dagen efter och försöka verka fräsch..Haha... :P men nu är jag bra trött... Ska kolla på filmen som mamma köpte idag sen ska jag soova! :D
Den här helgen blev det ingen ridning alls faktiskt jag var med mitt liv utanför ridningen den här helgen :) kul med lite omväxling!
 
 
Kram! Jossan

2012-08-26 @ 11:49:00

Bildbomb!

Här kommer lite bilder från igår då ;)
 
Kram Julia

2012-08-25 @ 22:57:00

Testat Longersystemet!

Idag vart det longering med vårat nya longersystem. Stelpa tyckte det var lite konstigt till en början men tyckte hon skötte sig riktigt bra ändå. Körde inte jätte hårt med henne för det var ju helt nytt, men vi tränade skritt och trav med bommar.
Det gick bra alltihopa, Stelpa hamnade i en lite för låg form ibland men det löser vi. Idag fick hon bara vänja sig vi alla linorna så kan man spänna in och ändra mer nästa gång.
Skriver inte så mycket mer utan ni får en liten bildbomb från dagen ;)
Skuttan med alla grejer på...
 
Dags att plocka upp linan ordentligt när jag longerara också...
 
 
Bilderna är inte så bra redigerade och blev lite olika stora men jag är rätt trött nu. Kommer fler och bättre bilder imorgon ;)
 
Kram Julia

2012-08-25 @ 16:48:58

En vecka till tävlingen!!!

Nu ska jag ut till stallet och longera Stelpa hade jag tänkt. Ska kanske testa vårat longersystem och träna lite kavaletti. Ska få med mig kameran ut också och så får vi se om jag får någon kameraman eller om jag får fixa det själv.
 
Igår efter det perfekta ridpasset så åkte jag iväg på tjejkväll med tjejerna i klassen, mysigt ;) Och imorse så böev jag hämtad där ifrån och så har jag hunnit vaccinera mig och varit på 4H. Har varit en riktigt bra start på helgen faktiskt och tror att den kommer bli bättre.
Sen är det ju bara en vecka kvar tills tävlingen och jag och Jossan har massor att fixa och det kommer bli jätte kul!
 
Kan skriva en liten veckopalnering här:
Söndag: Rida Stelpa på förmiddagen och sen så till 4H.
Måndag: Skola och direkt efter det så ska det fixas inför tävlingen, fixa flagga, sista detaljerna på kläderna, putsas...
Tisdag: Skola och sen rida Stelpa.
Onsdag: Skola och sen rida Stelpa.
Torsdag: Skola och sen rida Stelpa.
Fredag: Skola sen ut till Jossan där vi ska baka och packa osv... sen sova där tills dan efter.
Lördag: TÄVLING :D
Söndag: TÄVLING :D
 
Så ser veckan ut, blir säkert endel ändringar och ska hinna prova lite kläder tills tävlingen också så det ska klämmas in nånstans också ;) Men det blir kul!
Nu ska jag snart åka men ska försöka visa lite bilder och uppdatera igen ikväll ;)
 
Kram Julia

2012-08-25 @ 16:40:17

Perfekt!

Tjenare!
 
Nu blir det ännu mer glädjerus för nu ska jag också berätta om ridpasset igår. Och ja, det var perfekt. Min häst fungerade precis som hon skulle igen, sååå skönt att vi börjar komma tillbaka och framåt igen. Stelpa var riktigt snygg idag. Bitvis var hon jätte snygg. En gång när Jossan drog iväg i galopp så fick jag en riktigt häftig tölt, jag verkligen bara satt där och hon töltade som jag vet inte vad!
Traven har blivit sjukt mycket bättre sen den typ en dag försvann. Idag kunde man skymta form då och då och jag kunde ta i henne lätt.
 
Galoppen var det längesen jag såg från marken eller på bild på den här hästen men tror faktiskt att den är rätt bra. Hon lyfter himlans mycket på benen medan det fortfarande går framåt med mycket energi, takten har också blivit mycket bättre.
Och skritten, kanske vissa inte tycker är så roligt. Men jag, jag älskar att skritta på min här för hon har en otroligt fin skritt. Hon kan verkligen skritta. Och hennes hals, jag har lagt över all man på en sida nu, och hennes hals är grymt snygg. Ska se om jag kan få nån bild på det idag för även när hon bara står så ser man hur mycket muskler hon har fått.
 
Ja, nu sitter jag här och skryter om hur det gick. Men det gick faktiskt väldigt bra och jag får ofta höra att jag inte ger mig själv tillräkligt med beröm. Jag berömer hästen när den gör rätt osv men jag kan fortfarande vara missnöjd efter ridpasset och tar inte åt mig speciellt mycket när folk säger hur fin Stelpa har blivit. Jag vet att hon har blivit jätte fin men jag tar det sällan som min förtjänst även om det är bara jag som tar hand om och rider henne.
Så nu gör jag det, ger både mig och hästen ordentligt med beröm för vi var riktigt duktiga igår båda två.
 
Jossan har ni nog redan hört hur det gick för och jag säger bara att det är inte så illa att få rida bredvid det där ekipaget varje dag. Visst är det jobbigt när det går dåligt för en själv och man önskar att Stelpa kunde vara som Atli, men båda hästarna har ju sina dagar. Men sånahär dagar så är de rent nöje att se Atli och Jossan, de kommer komma så långt de där två ;)
Det är två fina ekipage det här faktiskt.
 
Kram Julia
 

2012-08-25 @ 12:55:00

Sån är jag...

Såhär blir det om man är envis, snål och vägrar köpa en fodertunna... Haha!
Detta är alltså 20 kg tillsammans...Och alla hinkarna är mina föutom en, den lånade jag av Julia. Ett bevis på att man har alldeles för många hinkar i stallet....
Men ni kan ju fatta att jag var rätt nöjd som hittade alla hinkarna ändå ;) Och över att jag slapp köpa en fodertunna! #Stolt tjej!
 
Kram! Jossan
 
Ps. Det här var anledningen till att jag röjde lite extra på min sida av sadelkammaren också ;)

2012-08-25 @ 09:48:00

Så ser min sida ut!

Tänkte ge er en blick in i vårat stall eller snarare sadelkammare! Jag har precis ändrat om lite där inne nämligen ;)
Så här ser min sida ut! Japp! Vi är ju bara tre stycken i stallet så jag har tagit mig en hel sida med grejer. Vet inte om det uppskattas av gårdsägaren men självklart så kommer jag ju flytta på mig om någon annan kommer till vårat stall.
Men iaf! Så har jag nu ett träns på varje krok! Nöjd tjej helt klart!
Här är Julias och grannens sida... Jag vet lite orättvist...
Min sida :) Och som ni ser har jag 6 st träns hållare men användet en till hjälm hållare och den andra till tömmhållare så.. Jah behöver faktist dom också...
Sen här är mina grejer som är under mina hängande grejer! Va tycker ni? Har jag endå inte ganska bra ordning på allt? ;)
 
Kram! Jossan

2012-08-24 @ 22:54:00

Ja, jag är lycklig! Ja, jag är lycklig!

"måndag, tisdag, onsdag, trosdag, fredag, lördag!
Ja, ja är lycklig! Ja, jag är lycklig!
Ja, jag är lycklig hela långa veckan ut!!"
-Tommy från Pippi Långstrump
 
Haha! Ja, jag tyckte att det passade bra till idag för HERRE JÖSSES AMALIAS DOTTER  va våra hästar gick bra idag!!!! Helt jäkla underbart var det! Och Atli då! Min prins!! Fyyyy vad han giick braaaa!!!! Åh! Jag bara döööör!! Så härrans häftig häst jag har!!! Ysch!!! Jag kunde bara inte sluta le på typ hela ridturen!
 
Ibörjan gick det inte ett dugg bra... *Jag tyckte att han var väldigt travtaktig och jag tyckte liksom ingenting funkade riktigt.. Ja, allt förutom dressyr övningarna som funkade super.
Sen gick vi ut på vägen och hästarna fick skritta på långa tyglar ett tag sen så samlade Julia upp Stelpa innan jag gjorde det på Atli och hon tölta iväg och jag bara höll tillbaka Atli och såg till att han samlade sig ordentligt och helt plötsligt så ba: PAOWWW!!!!! Så vart han värsta SM hästen och bara tölta som en GUD!! Det var alltså 90 graders benlyft och hög samling bärig överlinje och bakbena in under honom!
 
Det är bara såååå häftigt när han gör så! Som Linda säger så blir det en otrolig, typ, paddlande känsla! Fast (jag vet inte hur Linda känner men) här går paddlandet uppåt och det blir ett härligt häng i steget fast det är energi i det hela! Det är sååå sjuuukt häftigt! Jag har aldrig suttit på en häst som gör det förut!
Och det som var riktigt, riktigt roligt var att jag fick till den inte bara en gång till utan flera!! Och sen körde jag dessutom två ökningar! Som gick jäkligt bra vill jag säga! Klockrena ökningar bara så där och Julia som såg bara: Gud va snygg han var där!!
Och jaaa... Det var han! Haha!! Ne men.... Jo, Det var han!
 
Traven var inte lika WOW den var mer wow och galoppen var inte riktigt lika fin som den kan vara men jag galopperade typ tre gånger också så.. Men en gång var faktiskt galoppen riktigt WOW! Det var också as häftigt!
 
Jag kan inte riktigt säga hur det gick för Julia för jag var rätt upptagen med min egna häst... Haha! Men ni får säkert en utverdering från henne imorgon eller något!
 
Så här gick det typ fast långsammare än vad det gjorde där. Det var verkligen arbetstempo tölt! Han bar sig lite mer själv också än vad han gjorde när vi tog denhär bilden.
Traven var nog bitvis så här iaf!
Och engång vill jag då lova att galoppen såg ut så här om inte ännu mer uppåt och ännu mer frambens rörelser!
 
Ja, jag är lycklig! Ja, jag är lycklig!
Ja, jag är lycklig som får äga denna underbara häst!
Ja, jag är lycklig! Ja, jag är lycklig!
JA, jag är lycklig hela långa året om!
 
Kram! Jossan

2012-08-24 @ 16:25:53

Snart på väg!

Hej, hej!
 
Ska om ett litet tag åka ut till stallet och rida Stelpa. Ahh, är så spänd... tänk om hon går lika bra som förra gången, eller tänk om hon inte gör det. Jag har ju inte ridit henne sen kanonpasset i tisdags och jag vågar inte ta ut något i förskott.
 
För er som inte hängt med så har det gått en del bakåt med Stelpa sen jag satte igång henne efter 3 veckors vila för någon månad sen. I tisdags så var typ första gången sen det började gå bakåt som det verkligen gick bra. Då red jag med skyddsboots bak så vet inte om det är dom som gjort det eller hur det är, i alla fall så är det första gången sen kanonpasset som jag rider henne nu.
 
Måste säga en sak till er läsare också, ni är för härliga! Över sommaren så har ju bloggen stått still en del men nu börjar den komma igång på riktigt igen. Jätte härligt att se statistiken stiga och kommentarerna rulla in, man blir så glad och vill fortsätta blogga då ;)
 
Här är lite fler ovisade bilder på mig och Stelpa. Haha, blir galen på hur pannbandet alltid åker snett och hur man lyckas göra så roliga miner :P
Tror jag har börjat sitta och titta ner lite mer än jag ska, har redan börjat tänka på det när jag rider men det får absolut inte bli en vana.
 
Kram Julia
 

2012-08-24 @ 13:16:00

Tips - viktmåttband!

Nu såhär över sommaren och fram mot hösten och vintern så lägger ju hästarna på sig och tappar mage lite då och då. Både Atli och Stelpa blev ju lite sommartjocka. Atli är tillbaka i normalhull och Stelpa är snart där hon också.
Men det gäller att hålla koll på dom så att de inte tappar för mycket. Nu när de börjar fäll och sätta päls så tar ju det energi och de kan behöva lite extra. Atli har börjat få lite kraftfoder redan. Stelpa går på bara betet eftersom hon fortfarande är lite för tjock men i vinter kommer säkert hon också börja få kraft.
 
Men jag tänkte i alla fall tipsa om det här viktmåttbandet. Det går att köpa på Hööks för inte allt för mycket pengar. Och det är ju bra att ha vid såna här tillfällen. Då kan man se mer exakt hur mycket hästen går upp och ner istället för att bara använda ögonmåttet.
Självklart måste man titta på hela hästen också, inte bara mäta den runt magen, men det är ett bra hjälpmedel.
 
Hur "långa" de är runt magen kan säkert stämma enligt bandet. Vikten vet jag inte riktigt, enligt det bandet så ska Stelpa väga 334 kg och Atli 361 kg. Det är verkligen inte stor skillnad med tanke på att Atli är i alla fall 15 cm högre. Visst är Stelpa lite tjock men i alla fall, vi trodde Atli i normalhull skulle väga mycket mer.
 
Hur håller ni koll på era hästar? Är det någon som använder måttbandet? Tror ni att vikten stämmer?
Kram Julia

2012-08-24 @ 08:03:33

Mina ridstövlar

Tänkte skriva ett litet inlägg om ridstövlarna jag köpt eftersom jag inte gjort det. Nu var det ett tag sen, början av sommaren, men bloggen har ju krånglat lite så ni får se det nu ;)
De heter Equipage Napolin och ser ut såhär:
 
Jag brukar inte kunna ha ridstövlar för det är alltid någonstans de inte passar, för små i foten för höga i skaftet... men de här sitter som en smäck. Första gången jag använde dom så var de lite höga men eftersom det blir veck på framsidan av foten när man använt dom så passar de jätte bra nu. Ibörjan är de antagligen som de flesta andra ridstövlar, jätte tajta och hårda. Men när man gått in dom, tar inte lång tid, så är de jätte sköna. 
Är verkligen nöjd med dessa och kan rekomendera dom om du letar ridstövlar ;)
 
Kram Julia

2012-08-23 @ 21:52:35

Fullspeckat schema!

Ja idag har vi inte varit i stallet jag och Jossan. Men vi har varit hos hennes farmor som är så snäll och syr endel kläder som vi behöver till tävlingen. Hon ska sy en röd väst åt mig. Jossans blåa väst är klar och hennes kappa ska bara få knappar också. 
Måste säga att det blir riktigt fint alltihop. Kommer bli så kul och så bra!
 
Vi har också planerat in lite dagar som vi måste träffas och bara fixa inför tävlingen med flaggor och muffins osv... ;-)
Haha, jag är jätte taggad på det här. Kommer vara som dagen innan julafton dagen innan tävligen och som själva julafton på tävligen :-P
 
Mitt schema är fullspeckat och jag älskar det! Klarar inte av att inte ha något att göra, men har jag det och har koll på det så är allt perfekt ;-P
Imorgon ska Stelpa ridas, ska ha skyddsbootsen och hoppas verkligen att det inte går bakåt igen. Vågar inte lova eller tro något men jag hoppas ;-)
I helgen måste vi ta och springa nån gång med hästarna också, och testa vårt longersystem! :-)
 
Men nu måste jag börja avrunda här, har endel att fixa tills imorgon då det först är friluftsdag med skolan, sen stallet och sen tjejkväll med tjejerna från klassen, som sagt... fullspeckat schema! Avslutar med lite bilder ;-)
Inga bilder med wow-steg men såhär ser vi ut ibland när vi rider...
 
Kram Julia

2012-08-23 @ 21:15:00

Okej ärligt talat...

Är det fler än för mig som sidan blir jätte konstig för?
För mig blir designen på sidan helt störd!

Snälla säg till om det är för fler än mig för då får jag testa att göra om designen helt enkelt.

Kram! Jossan

2012-08-23 @ 21:04:00

Kul att kolla tillbaka i tiden

Haha! Ja... Jag satt just och kollade igenom några inlägg från när vi precis hade börjat blogga och ja.... Haha! Vi var verkligen inga skribenter då inte! 
Kan bjuda på ett inlägg från när vi hade startat här nedan:
 
TOLKNING+9 ÅRING+OINKÖRD HÄST= DET BLIR KUL...
Motto: Så länge alla överlever har det gått bra ;)
 
Ja idag blev det tolkning (man åker skidor eller pulka bakom hästen för er som inte visste). Och det är inte det lättaste, speciellt inte när hästen man använder aldrig har dragit en vagn. Den som står på skidorna är Jossans 9-åriga syster (som visade sig vara lite av en naturbegåvning). Och man samtidigt ska ha bra kort i mörkret....
Ja, det gick bra med allt förutom bilderna... Stelpa var lugn som om hon gjorde det varje dag, Anna stod ganska stadigt så länge hon åkte på snö (det var svårare på bar mark...)
Men jag tror faktiskt alla kom in utan att förfrusit något och levande ;)
Bilder:
På med skidor och vantar...

... i väntan på att få gå ut...

...vänta medans Jossan longerar Atli...

... Jossan longerar...

...hela de ekipaget...

...och så åker man...

... och med lite fart...

.. osså hem igen!...

... Anna helt slut...

...Och avslutnings bild!
 
Kram Julia, Jossan och Anna!
 
Haha! Jag bara älskar rubriken! (avnågon anledning..) Kanske inte bästa exemplet för er men jag kommer ihåg att jag hade skit kul! Kolla på vägen också! Det är ju typ inte ens någon snö! Gud! Vad höll vi på med liksom! Haha!
 
Känns som om vi va lite tokigare i vinter än vad vi är nu! Här ska ni få se ett inlägg som jag skrev också:
 
JAG SER DET SNÖAR...
Jag tycker att det är helt underbart med snön! Det blir så mycket ljusare och det blir lättare att gå upp på morgonen! Jag känner mig bara så otroligt Glad! MEN det måste komma mer snö, och det är nu! Jag vill att det ska komma en halvmeter pudersnö så vi kan galoppera på åkrarna! Det ger ju en sån otrolig styrka och det är roligt oxå! I dom andra inläggen så har det varit lite si och så med hur jag tyckt att ridturerna varit, men jag vill bara säga att Atli har skött sig såå bra det är bara det att jag inte kan få sadeln att ligga still när han på senaste tiden blivit så rund! Och för att jag har haft schabrak under och det funkar helt enkelt inte på min häst med den sadeln. Jo men Atli har varit jätte duktig och vi kan till och med tölta Fem hela steg i tölt nu! Jajjemen! Det går framåt! Hm.. Mycket ! men jag är glad idag, så det får bli många!!!!
Kram!! Jossan
 
Hur kunde jag skriva så där?! Jag hatar vintern. Men jag hade väl glömt hur underbar sommaren är... :P Vi får se till att vara lika tokiga den här vintern också så att vi klarar oss igenom den...
Sen vill jag bara tillägga att jag och Atli har visst genom gått en ganska kraftig utvecklig tror jag.... Haha.. Det är sån här man inte tänker på. Tänk att han bara kunde tölta typ 5 steg med mig i vintras och nu kan jag tölta 17 varv på banan... 
 
Så jag skulle vilja tipsa er om att gå tillbaka i era bloggar och läs era inlägg! Det kan bli en riktig överraskning!
 
Detta var typ våran första header:
(klicka på bilden)
Det är lite skillnad på den fronten också ;)
 
Kram! Jossan

2012-08-23 @ 12:14:00

Inköpet denna gång

Här kommer det jag köpte igår då ;)
Alla bilder är lånade från Hööks hemsida: hooks.se!
 
Skyddsboots
Ett par sånahär vita ;) Eftersom jag är säker på att hon i alla fall slår ihop hovarna nu så blir detta standar tror jag. Får se hur länge det håller, har inte sagt det men Stelpa trampade sönder en av sina klockboots i slutet av passet i tisdags... men, men så är det.
 
Longersystem
Detta är något som både Jossan och jag vill ha och tänkte eftersom hon köpte gjorden så köper jag det här ;) Nu ska vi bara hitta en håltång så vi kan få gjorden att passa :P
 
Flugspray
Min flugspray är slut, visserligen är sommaren snart också det, men den håller sig nog och kan behöva den nu sista tiden i alla fall. Tycker denna fungerar väldigt bra eftersom den verkligen verkar fungera mot fästingar också, Stelpa har inte haft en enda och hon är ändå bitvis ganska ljus ;P
 
Det var vad jag köpte den här gången, och rött tyg till min utklädnad till tävlingen som vi ska fixa idag, spännande :D Fast den blir nog inte klar idag men spännande i alla fall ;P
 
Kram Julia

2012-08-22 @ 22:05:39

Tänk om jag löst problemet...? :O

Hej, hej!
 
Blev inget bloggande igår tyvärr men det vart sent och vi hade mycket att göra som fick gå före bloggen. Idag har ju Jossan bloggat endel och sagt det mesta men tänkte att jag slänger in lite från min sida också ;)
 
Jo igår så såg jag att Stelpas hovskägg på insida hov var avskavt eller vad man ska säga, det var som om någon klippt av det, ni som sett det vet vad jag menar. Det blir som en rakt kant i alla fall. Så tänkte att hon kanske går och slår ihop bakhovarna då. Blev alltså skyddsboots bak och klockor fram för att hjälpa traven.
Och oj, oj, oj... det var länge sen Stelpa gick såhär bra. Visst har hon gått ännu bättre förut men jämfört med de senaste veckorna så var detta ett stort kliv fram. Tölten var energi, hon jobbade på, hade bra takt, formen fungerade, alla tempon fungerade, rakt fram som på volt... det fungerade! ;D
Och jag trodde inte Stelpa skulle vilja trava när hon fått tölta så mycket eftersom hon nästan alltid väljer tölten. Men johoådå, det kunde hon visst. Hon travade nästan helt rent runt på banan, det brukar bli jätte svårt för henne på kortsidorna men det gick väldigt bra igår ;)
 
Sen gick vi ut på vägen, allt bara fortsatte fungera kändes det som. Och jag måste faktiskt säga att hennes vänstergalopp har blivit bättre. Innan så har hon ju alltid haft svårare för att fatta höger men när hon väl tagit den så har den varit mycket häftigare än den vänstra. Men nu börjar den vänstra likna den högra mer och mer, den blir bättre alltså ;)
Tänk om det bara var så att hon gick och slog ihop bakhovarna och inte ville gå pga det, tänk om allt börjar fungera nu?? Jag vågar verkligen inte säga något än men jag både hoppas och inte hoppas att det ska va så. Hoppas för att om det är så så har jag lösningen på problemet och det är relativit lätt att lösa. Hoppas inte för att då har hon ju gått dåligt för att hon haft ont och så är det ju inget bra att hon går och slår i fötterna i varann... Men vi får se. Idag blev det som sagt ingen ridning, har varit och handlar till tävlingen och hästgrejer istället, men imorgon får vi se ;) Kommer ett inlägg på vad jag köpt också men det blir som sagt i ett annat inlägg ;)
Haha, ja man kan ju se rolig ut på bilder... :P Bjuder på denna, men Stelpa går bra i alla fall ;)
 
Kram Julia

2012-08-22 @ 20:40:00

SMHI... Det är bra grejer de....

det stog att det skulle komma ca 0.5 ml regn per vad det nu är för yta men det kan jag inte riktigt hålla med om att det gjorde.... Det började med att dugga lite och det tänkte jag att aja, det kan väl gå. Men när jag suttit upp och ridit i ca 5 minuter så var det inte duggregn längre... Det var mer hällregn. Det var som att stå i duschen typ men du hade jag kommit igång och tänkte att jag kör ändå, lite vatten har väl ingen dött av.
 
Så jag tränade mycket volt arbete i alla gångarter, körde öppnor och slutor, förflyttningar och fram och bakdelsvändningar och han lyssnade jätte fint! Han var lite tung i handen ibörjan men det försvann fort.
Jag vet inten men jag försökte få ner Atli i en lägre form i tölten och den första biten så inbillade jag mig att han faktiskt längde på stegen bak men jag vet inte.. Sen blev det för jobbigt att gå lägre i formen för då kom travtakten igen.
Trav körade jag ganska mycket idag faktiskt. Trav på små volter inte större än 2 m i diameter och jag tror han tyckte att det var jobbigt för han slog upp i tölt någon gång och dettar jag som ett bra tecken faktiskt. Då får jag med rumpan och det blir för jobbigt för att gå kvar i trav. Ditt vill jag komma fast behålla traven så klart ;)
Sen blev det galopp som avslutning typ. På stor volt! typ 10 m i diameter om inte mer.
 
Så tog jag in och stretchade och han fick kraft osv. Och då var det meningen att jag skulle ta in Stelpa och köra ett pass på henne också eftersom Julia inte skulle kunna komma ut idag men det gick bara inte... Om jag tyckte at det hade regnat innan så var det ingen jämfört med nu! Himlen bara öppnade sig och det bara forsade från taken! Det gick helt enkelt inte att vara ute! Jag tog på mig en keps (torr) och efter mindre än 5 minuter var jag helt blöt i håret. Så mycket regnade det! Och jag var redan blöt innan det så jag kände inte direkt för att hoppa upp i en sadel en gång till....
 
Va tycker ni om tränset på honom förresten?
 
Kram! Jossan

2012-08-22 @ 16:43:23

Nu glömde jag ju hela baletten grejen....

Jo, efter ridpasset fick hästarna all efterbehandling man kan tänka sig! Det blev stretching åt alla möjliga håll, avsvalkning av kroppen med vatten (också för att dom var så jätte svettiga!) sen liniment på bena och Atli fick lite av sin nya kraft efteråt! Så hela baletten blev det! Och hästarna verkade inte klaga ;)
 
Kram! Jossan

2012-08-22 @ 16:39:00

Hela baletten!

 
Igår gick det nog ganska bra för oss båda två tror jag ;) jag var inte helt nöjd med tölten i slutet av passet men han var hur trött som helst då så jag var lite elak och pushade honom där i slutet. Men ibörjan gick tölten bra. Jag vet inte hur jag ska pusha honom för att sätta dom där bakbenen ännu längre in under sig... Det är jäkligt svårt ska jag få be och tala om. Jag försöker och försöker men det verkar inte ge något riktigt resultat. Men men vi går iaf inte bakåt utan vi står mest still just nu på tölt fronten.
 
 
Traven och galoppen (framförallt) har däremot förbättrats! Traven känns mer stabil nu och han slår inte så ofta över i galopp även fast jag försöker sitter ner i den.
Galoppen igår var ingen höjdare till att börja med... Jösses va struttig den var! Den gick alltså bara och endast uppåt och bakåt. Inte vad jag vill ha... Men sen precis innan vi skulle skritta av hästarna så tog vi ett galopprace och sen efter ett tag tog jag tag i tyglarna och samlade upp honom och jäklar! Då blev det galopp vill jag lova! Shit va det gick! Det var verkligen uppåt och framåt och han slog nästan knäna i näsan ska jag få be och tala om! Det ska jag komma ihåg till tävlingen! Först framåt sen kan jag plocka upp honom! Ojojoj.... Passa er noga därute för den galoppen kommer klå er alla ;)
 
Julia tränade travSony galopp hon också. Tölten, vad jag såg såg mycket bättre ut än på länge! Det var inte struttifgg längre utan hon längre mycket bättre på stegen! Julia körde faktiskt boots på alla fötter den här gången för vi tror att Stelpa går och stryker sig själv med bakbena eftersom det var ganska kort "klippt" hår på insidan av bakhovarna. Så det blev tyngd boots fram och skydds boots bak! Verkade ju funka suveränt!
 
Körde med skyddsboots bak på Atli med i ett försök att få honomoart sätta bakbena längre under sig (då det funkade förut) men icke denna gång.
Däremot funkade alla dressyrövningar hur bra som helst igår! Skänkelvikningar, öppnor, slutor, framdels- och bakdelsvändningar satt som en smäck! Jätte roligt var det!
 
 
 
 Kram! Jossan

2012-08-20 @ 21:34:49

Söndagen och Måndagen

Jo jag skulle ju skriva lite om hur det gick igår. Jag började jobba Stelpa på banan, mycket volter, flytta, halter osv så att hon lyssnade ordentligt på mig. Töltade lite på banan också, det gick helt okej.
Sen gick vi ut på vägen för att rida en runda. Stelpa hade mer egen energi och gick mer frammåt av sig själv men tölten var ju verkligen inget att skryta om. Visst det var tölt men inte mer än så, det gick långsamt, var energifattigt och allmänt tråkigt kändes det som. Traven var som bortblåst, det var bara tölt/grisepass vad jag än gjorde. Annars så brukar jag alltid kunna få henne att trave, det kan gå mer eller mindre bra, men nu gick det inte alls. Jätta konstigt, fick kämpa ett bra tag innan vi hittaden en rätt så ostadig trav, men det var trav i alla fall.
 
Tror att jag på tävlingen kommer köra lite mer tempo i tölten, sen när jag jobbar på volt så kommer jag hålla det korta tempot. Traven vart lite bättre efter ett tag, hon fick lite lättare för den men inte alls så som det brukar va... Båda galopperna gick efter ett tag i alla fall, men det var lite kämpa där med.
Fick anstränga mig för att hålla kvar den positiva inställningen kan jag ju säga men tycker ändå jag lyckades rätt bra. Där emot så förstår jag inte vad det är som har gjort så att hon tappat allt nu. Väldigt konstigt, hoppas endel kommer tillbaka tills tävlingen i alla fall för annars så kan man ju inte räkna med höga poäng där...
 
Hästarna fick gå ner i vattnet lite på ridturen också, till en början var det äckligt men tillslut så stod båda två med vatten upp till knäna. Stelpa doppade halva huvuet och Atli stod och plaskade glatt, knashästar :P
 
Idag har jag varit i skolan igen... Sen till 4H. Varit lite smått deprimerad på eftermiddagen. Finns en del grejer som helt klart kunde vara bättre, men det kommer nog lösa sig det också. Nu ska vi försöka tänka positvit, har både gympa och hemkunskap imorgon = roliga lekitoner (tror jag, beror väll lite på läraren men tror det ;)). Sen ska jag ut till Stelpa, ska jobba traven nu eller på fredag får se vad som blir bäst ;) Och allt inför tvälingen börjar på riktigt nu, kommer bli jätte kul ;D
Ganska bra sträck i skritten :P
Men så kommer Sara och säger: " Hon har ju börja ta i väldigt mycket med bakbenen i skritten och sträcker jätte mycket och fint... Men det vill vi inte alls ha i tölten, då ska vi ha bekbenen under henne!" Haha, ja bara att börja jobba in bakbenen under henne då :P
 
Kram Julia

2012-08-20 @ 21:26:47

Foder.

Jag blir inte klok alltså... Det här med foder är så jäkla svårt så att det finns inte... Jag fattar verkligen ingenting av alla dessa slältbart protein och torsubstans och mineraler hit och dit och asllt vad det nu är! Jag blir galen! Och jag har ingen aning om hur jag ska kunna lära mig heller... Jag har en bok som jag kan läsa i men språket är lite för avancerat så jag måste ha sån koncentration när jag läser så jag orkar inte speciellt länge...
Finns det typ någon kurs man kan ta för att lära sig sånt här? Hur har ni gjort?
 
Jag måste ta och fixa ett foder till Atli eftersom han har förlorat ganska mycket vikt på kort tid. Dock så vill jag inte ge honom så mycket havre eftersom han går rätt bra för egen maskin.... Så nu sitter jag i Foder-djungeln och försöker hitta ett protein och fett rikt foder utan allt för mycket havre. Får se om jag hittar något eftersom jag inte ens vet vad jag ska leta efter.... *suck*
 
Sen om jag hittar ett foder så är frågan.. Hur mycket ska han ha av det?? Blä.. Jag hatar sånt här....
 
 
Kram! Jossan

2012-08-20 @ 12:49:00

Norrland!

Så här har jag det i norrland :)
 
Kram! Jossan

2012-08-19 @ 22:10:21

Lång och varm dag...

Det har varit en väldigt lång och varm dag idag, typiskt, när sommarlovet är slut så blir det varmt ute... Har hunnit med mycket idag känns det som även fast det känns som om jag tagit det lugnt... Har varit på 4H, i stallet och ridit och sen har vi fixat lite inför tävlingen också. Ändå gick jag upp sent och kom hem i nästan vanlig tid efter att jag varit i stallet ;)
 
Stelpa var helt okej idag, känns rätt okej att gå till skolan imorgon också faktiskt, men börjar få lite bråttom i säng nu så berättar mer om ridpasset imorgon ;)
Jossan håller på att ladda upp bilder så det blir nog bildbomb idag eller imorgon :P Här är ett litet smakprov :)
Kram Julia
 

2012-08-19 @ 12:45:00

De sista bilderna!

Och med den bilden är detta bildmani över!
 
Kram! Jossan

2012-08-18 @ 21:55:30

Jag är inte nöjd med mig själv.

Nej, jag red verkligen inte bra idag känns det som. Jag är inte nöjd iaf. Nu känner jag att jag verkligen måste skärpa mig. Nu är det jag som bromsar upp våran utveckling och inget annat.
Jag måste börja tänka mer på mig nu och inte bara, bara, bara på hästen! För det här funkar inte lägre. Jag ska börja redan imorgon! Men jag har en känsla av att jag måste börja med en sak i taget om jag inte ska ha någon som petar på mig hela tiden. Så jag ska börja med att verkligen sträcka på mig i sadeln. Jag ska sitta rakt på hästen! Och jag ska iaf ha förbättrat mig mycket till lag-tävlingen och där med basta!
Sen tar jag problemen med händerna och fötterna...
 
Atli var duktig idag iaf. Han töltade klockrent nästan hela tiden även fast det inte var så mycket bakben med. Han börjar också lära sig mig och mina svaga punkter nu och dom tryckte han på tydligt idag! Det är bland annat att intre riktigt lyssna på ytter skänkeln, när jag har honom mellan hjälperna så gör han ett litet skutt eller slänger med huvudet så jag tappar ramen eller så simpelt som att lägga sig i handen när jag stannar för att få mig ur balans. Och eftersom jag inte sitter så bra är det inte svårt....
Nej man jag tyckte han, i det stora hela, skötte sig bra idag.
Jag är nöjd med honom men inte med mig själv.
 
Här kommar några bilder:
Från att inte ha med sig bakbenen så bra...
... till att, två steg senare ha det...
... till att sedan inte vilja alls....
Ja typ så här såg det ut fast det här var lite extremt kanske ;) Det gick bra och halv bra oftare än vad det gick så här som det gör ovan.
 
I'm just saying: Tölt is a gift from the Gods, but it doesn't fall from the sky! - Eyolfur Isolfsson
 

Kram! Jossan

2012-08-18 @ 13:50:00

Läges uppdatering

Jag har skit ont i bena och nacken av någon anledning och är inte nöjd med min ridning idag. Atli gick fint men jag måste verkligen skärpa mig!
Ni får bilder och en bättre utverdering ikväll för nu måste jag gå ut med hunden och klippa gräset. (Snälla någon skjut mig! Jag orkar inte ens resa mig från sängen!!!)
 

Kram! Jossan

2012-08-18 @ 12:43:00

Mer bilder från SM

Fatta att jag ändå bara valt några! Haha! Fast min kamera dog innan första klassen var slut så därför blev det bara tölt bilder...
Min absoluta favorit bild! (ovan)
 
 

2012-08-18 @ 12:23:09

Äntligen lektion!

Jo lektionen idag hjälpte. Det vart inget jätte steg frammåt, tvärtom så fick vi gå tillbaka och jobba mycket i skritten och se till att hon bara lyssnade på mig. Såhär i efterhand så ser jag att det är något jag borde kunnat lista ut själv. Men det är svårt när man rider samma häst hela tiden, man fastnar i samma spår hela tiden. Man testar inte lika mycket nya/olika grejer som man är tvungen att göra när man rider olika hästar.
 
Sara tyckte att vi skulle inte lirka ner henne i form i skritten, utan vi jobbar med bakbenen så att formen kommer bakifrån. Detta fungerade jätte bra, Stelpa tog mera stöd i tygeln (annars tar hon inte stöd alls nästan) och jag fick lättare att hålla koll på hennes huvud.
I tölten jobbade vi först på volt. Vi försökte få henne att jobba med bakbenen och hitta en bra form. Det blev mycket flytta och ställa och driva. Ja, det var mycket att hålla koll på men det fungerade, Stelpa hittade både takten och formen allt bättre. 
Efter ett tag fick jag tölta på spåret, där fick jag också jobba mycket med att hon skulle hålla ett ganska lågt tempo, fortfarande ha energi, men ett lågt tempo så både hon och jag hängde med.
 
Så nu ska vi bara hem och fortsätta jobba med det och ta en lektion snart igen. Här kommer lite bilder från idag. Kommer fler och bättre från Jossans kamera. Jag är ints så van vid min kamera än så det var lite svårt att få bra bilder, men jag lär mig nog knepen med den kameran också ;)
 
Inga wow-bilder från nått håll men det kommer fler och bättre som sagt ;)
Kram Julia

2012-08-17 @ 23:50:49

Deppar lite...

Hinner inte skriva så mycket för jag borde se till att gå och lägga mig så att jag kan komma upp imorron.
 
Men har inte så mycket att säga om dagen. Skola idag igen, rätt okej... Sen stallet, fungerade inte alls för mig och Stelpa idag. Så efter halva ridturen bytte jag och Jossan häst. Vet inte vad det är men Stelpa har verkligen inget eget driv längre, hon måste ha Atli framför sig. Och jag och också tappat drivet. Känner mig allmänt nere och trött idag. Hittar inget att verkligen se som kul och se fram emot i ridningen just nu...
Men men, drivet kommer väll tillbaka och likaså målet. Just nu har vi bara tagit några steg tillbaka, men vi har varit där så kan väll komma dit igen.
 
Men anledningen till att jag ska upp tidigt imorron är ju att vi ska rida lektion. Hoppas att det hjälper. Det är i alla fall tidigt på morgonen så måste gå upp senast halv 7 :/
 
Japp hela jag är lite deppig just nu, lika så dagens låt:
Haft den på hjärnan hela dan och kan inte bestämma mig för om jag gillar den på riktigt eller inte...
 
Kram Julia

2012-08-17 @ 12:38:00

I'll make it up to you!

Ja eftersom det inte blev några bilder från NM så kanske lite bilder från förra årets SM duger?
 
Kram! Jossan

2012-08-17 @ 09:33:00

Det som jag trodde aldrig skulle ske har skett...

Min pappa sa att han skulle vilja rida!!
Haha! Blev ni lite skrämda av rubriken? :P Nej men jag trodde verkligen att det Aldrig skulle bli sagt!
Pappa är ungefär lika kär i min häst som jag är! Haha! På tävlingar så leder han gärna runt honom och hjälper mer än gärna till när jag ska fixa honom osv.
 
Nu när jag var till norrland i två veckor så var pappa ute och gick med honom (och ibland även stelpa) då och då på sina pauser från arbetet på huset här hemma. Och en gång när han gått ganska långt och det var väldigt varmt ute så kände han bara att: "Man skulle bra gärna vilja hoppa upp och rida hem nu alltså." (hans egna ord)
Självklart gjorde han inte det men han ska helt klart få testa! Atli är ju absolut tilräckligt stor! Och han är ju bra musklad och så, så det ska jag verkligen låta honom göra! Haha! Jag kan knapt bärga mig!!
 
 
Kram! Jossan

2012-08-16 @ 21:55:34

Haha! Yes we'r back!

Från 16 besökare igår till 36 idag! Haha! Helt underbart!

Hur många av er är gamla läsare och hur många är nya? Skriv gärna bloggar om ni har det :) Så får ni en till följare via blogglovin!

Kram! Jossan

2012-08-16 @ 18:17:51

Movie time!

Det har precis ösregnat här utanför, eller ja, för ett litet tag sen. Är ganska glad att jag var inomhus då, fast imorgon finns det inga ursäkter, Stelpa ska motioneras oavsett tid och väder ;)
 
Men nu tänkte jag ta det lite lugnt, krypa upp i soffan och kolla på Pirates of the Carribean :P Måste ju hitta känslan och kolla in lite repliker till lag-tävlingen ;)
Tycker precis som Jossan att dessa filmer och Jack Sparrow/Jonny Depp är helt grymma :D
Kram Julia

2012-08-16 @ 16:58:52

Skolstart!

Hej!
 
Ja igår fick Stelpa vila då hela dagen gick åt till att fixa inför skolstarten osv, mest handla skor men det tar sin lilla tid de ;)
 
Idag var det som sagt skolstart, inte jätte roliga uppgifter och så såhär första dagen men ändå rätt kul att träffa alla från klassen igen. Stelpa får vila idag också och så blir det rida ut en sväng imogon och på lördag blir det lektion ;)
Hoppas att det kommer hjälpa.
 
Så det var min dag, inte speciellt intressant men ja, skolan är faktiskt inte alltid så intressant. Hoppas att ni andra har en bra dag och ni som fortfarande är lediga: njut av det!
Sista sommar dagarna nu, hösten hänger i luften!

Kram Julia

2012-08-16 @ 14:41:11

Lag-tävlingen!

En del kanske vet om det men jag och Julia ska vara med i freyfaxis lag-tävling om typ tre veckor!
Det ska bli super kul att tävla igen men något som kommer bli ännu roligare är att man ska klä ut sig till den här tävlingen! Jag är taggad till tusen på det! Haha!
Vårt lag har kört på Pirets of the Caribbean/pirat-tema och det kommer bli helt Awesome! Jag ska vara Jack Sparrow! Åh jag längtar verkligen!
Jag är ett sjukt stort Jack Sparrow fan! Han är helt klart den bästa karaktären av alla karaktärer! Och Jonny Depp är helt klart den bästa skådespelaren jag vet. Han gör dom mest konstigaste rollerna men han gör dom bra!
Jag skulle verkligen kunna se Pirets of the Caribbean filmerna hur många gånger som helst om och om igen! dom och Trassel är dom bästa komedi/drama/action filmerna någonsin!
Haha! Ja, ni kan ju förstå att jag är hur glad som helst över att få klä ut mig till Jack! Det roliga är att ju börjar allt falla på plats också! Jag har snart hela min utklädnad ;) Farmor ska bara sy klart västen och kappan och sen ska jag beställa skägget och fixa skorna!
Det kommer bli så himla roligt!
Julia kom in i laget lite sent så hon har inte hunnit så långt i sitt kostym samlande men hon ska vara Elizabeth Swann :) Hon kommer vara the pirate style av Elizabeth.
Vi kommer Lätt vinna bästa-kostym-priset! :D
 
Kram! Jossan

2012-08-16 @ 12:23:00

Juste!

Nu kan jag ju berätta om vad det var Julia och jag var och handlade för ett bra tag sedan!
 
Jo, vi var på Hööks och jag hade helt plöttsligt fått 2000 kr över att spendera på något! Och det här var vad jag köpte: (Julia var med som hjälpbreda)
Den här var efterlängtad kan jag säga! Jag vet inte hur länge jag suktat efter den! Den var liiite för stor men bara vi hittar någon håltång så ska det fixa sig! Jag har en padd som man kan sätta fast undertill också så blir den lite mindre.
 
Dessa fick också följa med hem! Passar utmärkt! Även fast jag inte kan använda dom än.... ;) Jag tänkte att innan jag behöver dom så har dom nog försvunnit så det är bäst att jag köper dom ;)
Jag kommer inte ihåg om vi köpte något mer.. Men jag tror inte det iaf.
Meningen var att vi skulle köpa att longeringssystem också men just då var dom slut (som allt alltid är när jag ska till Hööks...(det fans bara en longergjord kvar också så där hade jag tur!)) så det blev ingen sån.
 
Men nu har jag samlat på mig lite till till min röda outfit! :D
 
Jag har fått göra lite ändringar eftersom vissa produkter inte längre finns på hööks, tex. pike-tröjan, strumporna och munktröjan. Så jag ändrar strumporna och pike-tröjan till att det inte behöver vara just dom utan bara att dom ska vara röda. Sen så ändrar jag munktröjan till en jacka istället eftersom jag fick en vind-jacka när jag jobbade på NM. Som så klart är röd!
Jag har också ett pluss till min samling. Jag fick nämnligen en röd keps på NM också! Riktigt bra grejer alltså!
 
Kan också lägga till att jag fick ett par SUPER sköna och dyra ridbyxor när jag jobbade på NM ;)
 
Kram! Jossan
 

2012-08-16 @ 09:45:00

Atli - en otroligt självsäker häst!

En sak som har slagit mig på sista tiden är att Atli är så otroligt självsäker!
Han är beroende av sin flock det är han men han han tycker liksom att det är självklart att han ska vara högst i rang. Det är liksom inge snack om saken!
Jag vet inte hur det skulle blivit om vi inte hade haft Atli och Kraflar (båda hingstiga) i var sin box berdvid varandra innan vi släppte ihop dom men när vi väl gjorde det så bara sprang dom om kring i hagen! jag tror inte att dom sparkade varandra en ända gång faktiskt! Visst vände dom rumporna mot varandra men det var ingen som sparkade. Men som sagt så hade vi ju haft dom i box under natten också.
Haha! Ja, här hemma var det då inga problem när vi släppte ihop dom för alla trodde ju han var hingst ;)
 
Men senaste gången jag släppte ihop honom med en ny häst så var det precis samma sak! det var en 5-6 årig valack som jag släppte ihop honom med och Atli kollade knappt åt hans håll ibörjan! Han bara sprang förbi honom och drog några vändor i hagen medans den andra valacken försökte fånga hans uppmärksamhet! Haha! Atli var verkligen helt ointresserad! Sen till slut så nosade han lite på honom och då vände Birre (smeknamn på andra valacken) rumpan mot honom men Atli flyttade sig inte ens! Det var precis som om han tänkte: Du vågar inte sparka mig iallafall! Och det gjorde inte Birre heller han bara hytte lite mot honom.
Sen märks det ju otroligt mycket i hanteringen och ridningen att han är självsäker. Man får inte tillåta något som kan utväcklas tille en ovana för nästa gång så är det en ovana. Tex. Första gågen jag skulle gå ut och gå med honom, han höll nästan på att springa över mig för han hade verkligen ingen respekt alls för mig! Men sen räckte det ju med att man sa till några gånger så slutade han.
Sen älskar han ju uppmärksamhet både när jag är på honom och på marken. Han taggar upp sig extra mycket på tävlingarna och går och gnäggar till och från. Och det märks även på frambens rörelserna för dom blir lite extra höga på tävling vilket jag inte har något emot ;) Haha!
(orättvis bild eftersom han gick super duper snyggt just dom stegen, haha!)
Sen blir ju inte hans över-självsäkerhet bättre av att alla tycker att han är så snygg ;)
(här är han iofs bara söt men jag orkar inte leta efter fler bilder!)
 
Kram! Jossan

2012-08-15 @ 15:54:35

Sony HX20V

Nu när jag kan ladda upp bilde osv så får ni se lite bilder som jag tagit med min nya kamera när jag testfotat lite. Inte roligaste motiven men jag tycker det är kul att fota med den kameran och den kan nog ta bra bilder på hästar också, får se om vi hinner fota något i veckan ;)
Jippi, kan ladda upp bilder igen :D
Kram Julia

2012-08-15 @ 15:37:34

OJ, OJ, OJ!

Haha, bytte webbläsare till chrome och det fungerar!!! Bilderna fungerar för mig :D Har inte testat överallt men arkivet funkar och jag kan ladda upp bilder där i alla fall. Haha lite överlycklig nu! Kommer bli så mycket bättre och roligare att blogga nu ;)
 
Hihi, första bilden jag laddat upp på vääääldigt länge! :D
 
Kram Julia

2012-08-15 @ 13:13:00

Yes! Bilderna funkar igen! ;) (för mig! iaf)

Jajamen! Får se om det funkar för Julia också. Hoppas det! Men för mig funkar det som det ska igen! Har iochförsig bytt webb läsare som dom bad mig att göra och nu hakar inget upp sig längre!
Julia du kanske också ska testa google chrome istället för safari. Jag tror det ska gå att hämta till din data. :)
 
Idag gick ridpasset inte särskilt bra. Jag fick inte men rumpan alls och det kändes som om han inte hade något driv alls. Jag fick driva som en tok och försökte med alla möjliga saker men det gick inte.
Fast först så red jag en sväng med Sara och Kristin. En aldeles för kort sväng tycker jag. Vi han inte prata om allt ;) Men mysigt var det!
 
Ja, här är alltså min hund i sin nya frisyr! Hon tyckte inte alls om den ibörjan men nu har hon vant sig och insett att det är bra mycket skönare utan all päls ;)
Mys huden!
 
Så här såg hon alltså ut innan: (maffigt men otroligt jobbigt att hålla på med!)
 
Kram!

2012-08-15 @ 13:08:42

Tuff häst

Ja igår gick det inte jätte bra för mig och Stelpa. Den där hästen är bra tuff, och jag har ridit tuffa hästar. Men när den där hästen inte vill så är det inte lätt. Hon är envis som jag vet inte vad och ger sig inte. Det är verkligen svårt att få igenom saker och hon testar hela tiden. Visst har hon dagar när hon bara går, men dagar som den här känns det helt värdelöst att rida. Det spelar ingen roll vad man gör hon gör bara tvärt emot.
Och ärligt talat så har jag inte alltid styrkan att vara tuffare än den där hästen, ibland bara går det inte. Och det är inte så att jag ger upp så fort hon går emot lite. Det är inte ofta jag gråter på hästryggen nu för tiden. Men idag hade jag suttit och hållit tillbaka tårarna ett bra tag innan det brast. Jag orkade inte tänka positivt längre och allt kändes så meningslöst.
 
Det är i såna lägen mitt självförstoende sjunker till noll och allt jag bara kan strunta i vanliga dagar blir på riktigt. Jag klarar inte min häst, jag är för liten, jag kan inte själv osv. 
Och jag vet att jag har kommit framåt med den här hästen, att jag har klarat det såhär långt. Men ibland känns det som om det inte räcker för min häst bara går inte varje dag, det går inte framåt varje dag. Sen tror jag inte att det är för speciellt många som det fungerar på det sättet.
Nu ska vi i alla fall rida lektion den här veckan, jätte skönt för jag behöver få lite hjälp med vad och hur jag ska göra.
 
 
För Jossan, som ni kanske sätt, så gick det helt galet bra idag. Atli är så fin och kommer säkert bli ännu finare. De har kapacitet de där två, så se upp för dom håller på att bli farliga :P
 
Kram Julia

2012-08-14 @ 19:30:28

Jag blir sjuk på min häst!

Ååååååh! Jag vet ärligt talat inte vart jag ska börja! Fy F*N (rätt ut sagt) va fin han var idag! Asså om jag hade fått poäng på hur han gick idag så kan jag säga att det hade varit åtmindstånde 7:or för hela slanten! Herre min skapare vad han gick idag!
 
Jag red med tungfrihets bettet idag precis form i förr går men han gick som en Gud i dag ( om ni inte redan märkt det? Haha!) jämfört med då.
Redan när vi värmde upp kände jag att han hade en väldigt bra tölt dag idag. Han hängde super mycket i steget och formen var kanon! Men det saknades lite fart i bena. Så vi red ut på vägen och där började jag med att galoppera en bit och det gick bra. Väldigt mycket uppåt och fint. Så skrittade vi en bit och sen började vi tölta och det är hur lätt som helst att sätta honom på rumpan nu! Han samlar sig jätte fint! Och än en gång känner jag att det är höga frambens lyft och hela ryggen RÖR PÅ SIG! Det är stora steg som han tar och han verkligen, verkligen hängde i steget nu! Så frågar jag Julia om han trampar långt in under sig med bankbena och hon ba: ja! Han trampar över till och med!
Och Gud jag trodde jag skulle gå under! Det var så här det skulle kännas! Jösses, jösses, jösses va häftigt det var!!! Där fick jag verkligen känna på min SM-häst! Gud så jag önskar att någon hade stått med kamera och fottat och att bloggen hade fungerat så jag kunde ha visat er!
 
Jösses! Jag blir sjuk av att rida på min häst han är så jäkla fin!!
 
Kram! Jossan

2012-08-13 @ 21:54:02

Duschat en häst i alla fall

Hej!
Ja idag skulle vi ju duscha hästarna men vi hann bara med Stelpa så vi får ta Atli imorgon. Men Stelpa behövde i alla fall en duch, hon var rejält smutsig och benen är fortfarande inte helt vita... :P
Sen fick hon gå ut i hagen och så rullade hon sig tills hon va grå igen, jaja det är som det är... Hon är en häst :P

Nu sitter jag och Jossan och planerar kläder inför tävlingen, hihi kommer bli jätte kul;)

Kram Julia och Jossan


2012-08-13 @ 16:00:18

Hur hade jag det på Gotland?

Det var super härligt på Gotland! Jag red tre gånger totalt sen gav jag två lektioner åt Trixie (hon som äger min gamla häst). Det var super kul och jag hoppas att hon lärde sig något! Haha!

Som jag trodde så var det jobbigt att träffa Kraflar igen men jag är ändå så glad över att jag gjorde det! Han är bra underbar och jag tycker att han är super fin! Välmusklad och i jätte fin form!
Trixie hoppar ganska mycket med honom och det har gjort att han har fått jätte fina ryggmuskler!

Jag har även fått en riktig "aha"-upplavelse på den här resan! Nu känner jag att jag har lärt mig så otroligt mycket av att rida Atli! Efter att ha ridit Kraflar och Krummi (Trixies mosters häst) så har jag insett att jag kan faktiskt hoppa upp på en helt främmande häst och faktiskt RIDA hästen! Skit kul var det!
Däremot så glömde jag ju typ bort hur jag töltar på min egen häst men det kommer nog tillbaka så småning om... 
 
När vi (om vi) får tillbaka vårat bildarkiv snart så ska ni få se massor av bilder! Dock tog jag inga alls på NM... Eftersom jag inte vågade ha med mig kameran eftersom jag skulle bli tvungen att lämna den i ett olåst hur hela tiden ungefär. Så tyvärr! Inga bilder därifrån!
 
Kram! Jossan

2012-08-13 @ 15:58:24

Uppdatering!

Nu känns det som om det var länge sen jag skrev här. Men jag har gjort mycket och försökt ta vara på de sista dagarna sommarlov. Känner bara lite panik inför skolstarten...
 
I alla fall, igår kom Jossan hem för att äntligen stanna hemma :P Vi red ut en sväng på hästarna och båda två var helt galet pigga. Två energipaket som bara ville springa.
Stelpa gick rätt så bra emellanåt, energin var det inget fel på men traven blev svår när hon var så stressad. Men det gick ändå helt okej.
Sen åkte jag till 4H och var där till kl sent... Men kul var det ;)
 
Idag har jag varit på 4H och ridit och ska snart vidare till stallet. Håller på och letar kläder till tävlingen jag och Jossan ska på, haha har lite ideer :P  Idag kanske vi ska bada hästarna om vi hinner och så får vi se vad som mer blir gjort ;) Ska sova hos Jossan tills imorron eftersom hovslagaren kommer vid 11 då.
 
Gyda tävlingen är tyvärr full så där kommer varken jag eller Jossan att vara men som sagt så är det ju en lag-tävling helgen efter som vi ska på. Haha, de e snabba puckar nu ;) Men kul blir det :D
 
Annars har jag inte så mycket att säga, det är typ det som har hänt dessa dagar ;) Ska ta med mig kameran till Jossan så kanske vi tar lite bilder ;) Får se om det går att få upp dom på den här bloggen innan vi hinner skaffa en ny... Än så länge kan vi inte lägga in bilder alls...
 
Kram Julia
 

2012-08-12 @ 23:20:20

Det var en månad sen!!

Idag red jag äntligen Atli för första gången på en månad! Herre jösses va tiden har gått fort!
Han var otroligt pigg och jag kom på mig själv med att jag helt glömt hur man gör för att få honom att tölta! Jag kommer verkligen inte ihåg! Jag fattar inte hur jag har glömt det!?
Men men efter er pass på banan så kanske jag kommer ihåg.
Han var inte särskilt lättsam idag heller. Han hade energi för tusen och sprang mest hela tiden. När jag gjorde mina försök att samla honom så blev han näst bara spänd. Det var någon gång som det gick riktigt bra men sen var det mest springit.  Men men han kunde även springa i ren tölt så det är ju bra på ett sätt! Haha! Han töltar verkligen jätte mycket nu! Han la sig till och med i typ pass/grisepass en gång sen vart det korsgalopp och allt var bara konstigt! Jag typ hängde i munnen på honom och han skulle bara fram fram fram! Det fans banne mig ingen broms idag!
 Jaja det gjorde inte mig så mycket att det inte gick bra. Jag va bara glad över att sitta på hans rygg igen!
 
Jag vet inte om vi ska rida hästarna imorgon men vi ska iaf tvätta dom! Dom är hur skitiga som helst båda två!
 
Sen så var jag på lag träff idag! Jag ska vara med i en lag-tävling som klubben Freyfaxi arrangerar! Det visade sig att ehadde hoppat av så jag frågade Julia om hon ville hoppa in och det ville hon! Så nu ska vi fixa pirat kläder åt henne eftersom man ska vara utklädd på denna tävling! Det kommer bli hur kul som helst! (hur stavar helst?!)
Hoppas bloggen funkar tills dess så ni kan få se hur vi ser ut då!
(tror förresten att dom håller på att fixa problemet som vi har! Tummen upp för det!)
 
Kram! Jossan

2012-08-12 @ 12:05:00

5 fakta om...

...Atli!
 
• Tycker inte om att stå still länge i stallet utan vill gärna börja gå runt efter en halv minut.
 
• Är kär i sin egen spegelbild, kan kolla på den lääänge.
 
• Kan flemma på kommando.
 
• Kan trava nästan hur snabbt som helst.
 
• Tror att han är hingst.
 
Kram Julia

2012-08-11 @ 13:01:00

5 fakta om...

...Stelpa!
 
• Hon rullar sig nästan alltid och nästan var som helst efter att man ridit henne.
 
• Äter sallad utan att tveka.
 
• Älskar att leka med locket till soptunnan.
 
• Kan gå på tre ben (gör hon ofta när man stretchar henne).
 
• Sitter ibland en stund och väntar innan hon reser sig upp när hon har rullat eller legat ner.
 
Kram Julia

2012-08-11 @ 09:52:58

Stallet igår :D

Wow, igår hade jag och Stelpa seriöst det bäst ridpasset på länge. Jätte fint väder med solnedgång och lagom varmt var det.
Körde med bootsen på vägen. Började med att rida lite volter på banan bara. Stelpa kändes väldigt mjuk och böjde sig jätte fint. Hon kändes mycket mjukare i vänster idag också.
Sen gick jag ut på vägen och flyttade lite, sen började jag tölta. Och tölten brukar ju alltid vara typ ren grisepass i början men idag så var den ovanligt ren och fin ända från start. Och det blev bättre och bättre ju längre jag red, hon gick till och med i en ganska låg form bitvis. Och Stelpa hade sån energi och inte en tanke på att vända hem.
Traven var också fin, jag fick ta i henne, hon gick i form... :D Och som grädden på moset, när jag skulle ta höger galopp, så fattade hon den jätte fint på första försöket. 
Jag lät henne springa då och satt och bara skrattade. Allt bara fungerade.
Och tölten blev bara bättre och bättre, den vart riktigt häftig efter ett tag. Sen fick hon en lång avskrittning och massa beröm. Åhh, underbara häst! Efter den där högergaloppen så var min dag fulländad.
 
Och efter att ha släppt ut Stelpa så var det Atlis tur. Sagt och gjort, vi joggade. Fast det blev inte den vanliga rundan på vägen eftersom jag försöker spara på Atlis milimeter tunna skor till hovslagaren kommer. Har fixat ny tid för det förresten tills på tisdag. Så vi sprang ut mot åkrarna istället, det tyckte Atli var jätte kul och försökte busa till det med lite bocksprång. Men annars så skötte han sig jätte bra. När vi kom tillbaka så fick han springa av sig lite på banan i trav och galopp. Han sprang runt där i sin stora trav och hoppade lite hit och dit i galoppen, men tycker ändå att han var duktig. Han sprang och det var det som var tanken.
Tror den killen fått nog av vila nu och är beredd att komma igång nu :P
 
Så jag är väldigt nöjd med passen igår, får se vad det bli idag. Ska försöka fatta högergalopp på Stelpa igen, haha lite nervös. Tänk om hon inte vill fatta den, eller tänk om hon fattar den... :P Vet inte riktigt vad jag ska göra med Atli, skulle ju kunna rida honom lite lugnt. Tror inte han har nått emot det heller, men vill hålla mig borta från vägen med dom skorna... Jaja, vi får se, vi hörs senare ;)
Blogg.se säger att bildarkivet är inaktiverat just nu så det får bli bildlöst...
 
Kram Julia

2012-08-10 @ 09:47:08

Julia + teknik = fungerar inte...

Hej, hej!
 
Ja idag ska jag äntligen ut till stallet. Har så tråkigt här hemma så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Men idag ska jag försöka hålla igång. Har lite att fixa här hemma, sen ska Kessie få gå till "hundparken" igen och så ska jag ut till stallet.
Stelpa ska få på bootsen och så ska vi träna lite på vägen, och om Stelpa inte är alltför jobbig så ska jag jogga med Atli hade jag tänkt... får se hur det går.
 
Men stallet blir inte för än ikväll så ska fixa här hemma först.
Och ja jag kan ju säga det, bloggen kommer antagligen flyttas. Eftersom blogg.se inte fungerar ordentligt för någon av oss så ska vi testa nått annat blogghotell. Har inte bestämt oss helt än och det kommer ju ta ett tag innan vi kan flytta bloggen men antagligen så kommer den flyttas.
Men vi kommer ju säga till osv så att ni som vill kan fortsätta läsa om oss på den andra bloggen ;)
Hoppas ni vill det! :)
 
Och ja jag vet inte om det är något med mig och teknik just nu, men min mobil har också helt plötsligt lagt av. Skulle inte förvåna mig om det är batteriet som är slut för det är en X år gammal mobil, ni vet en sån med knappar :P Men känner mig lite handikappad utan den... Haha :P
 
Kram Julia

2012-08-09 @ 13:50:15

Sover bort dan :P

Sitter hemma med en liten trött hund och tittar på TV. Skulle vilja göra något men orkar inte riktigt och det kommer inte bli mycket slappa när skolan börjar så lika bra att ta vara på stunden nu :P
På eftermiddan ska vi i alla fall ut på en ordentlig promenad så att vi har gjort något vettigt idag. Annars så verkar även Kessie ganska nöjd med att bara sova bort dagen :P
 
När Jossan kommer hem så måste vi kolla ordentligt på vad vi ska göra med bloggen, för det strular ju lagom nu...
Jag ska ringa hovslagaren för hann inte det igår men först så måste jag få tag på hennes nummer. Hästarna vilar idag men imorron ska vi träna, får se vad det blir ;) 
Ska försöka fixa lite inlägg på bloggen också ;D
 
Kram Julia

2012-08-09 @ 11:14:33

Saker jag lärt mig...

...om Atli de senaste dagarna.
 
• Han gillar inte att bli sprayad med flugspray, men om man sprayar på en borste och sen borstar ut det på honom så går det bra. Och när man gjort så några gånger så kan man spraya på honom och borsta direkt utan att han märker att man sprayar på honom.
 
• Han har ganska svårt för att stå still när han är uppbunden i stallet, men han har blivit mycket bättre på det.
 
• Han är väldigt snäll att tränsa, han gapar direkt (Stelpa kräver endel övertalning) och tar ner huvudet när man ber om det.
 
• Om han står och sover så sträcker han oftast på sig när han vaknar och då ser han hemskt fin ut.
 
• Jag älskar att se Atli trava och trava på honom för det ser så lätt ut jämfört med Stelpa (även fast hon börjar bli väldigt duktig nu).
 
• Han är väldigt duktig på att lyfta högt på benen när man tränar spanskskritt/hälsa.
 
Kram Julia

2012-08-08 @ 18:16:00

Exemhästar??

Stelpa och Atli har inte exem, har inte haft tidigar i alla fall. Men båda har blivit lite torra i hårbotten och kliat nu under sommaren. Tror inte det är exem, inget farligt i alla fall för det är inte så mycket. Men Stelpa har jag användt Horsol på hela sommaren och det fungerar bra tycker jag.
Såg idag att Atli kliade svansen och hade fått som valkar på halsen. Såna där högst upp på halsen som ofta tyder på exem. Såna hade Stelpa i början men de är borta nu så ska nog droppa lite Horsol på Atli också så han inte börjar klia mer.
 
Annars så går våra hästar utan skydd, de får flugspray och salva och så har de varsin huva men annars har de inget skydd på sig. Varma dagar så har otroligt stor bromsar i stallet, bromsar lika stor som en tumme (lika stora som min tumme i alla fall). Och de är ju inte jätte trevliga, tycker inte hästarna i alla fall.
Det känns jobbigt för dom att behöva gå med ett täcke hela dagarna om det inte behöver det, samtidigt så kanske de inte skulle ha något emot det vissa dagar.
 
Vad använder ni på era hästar såhär under sommaren? Går de ute dygnet runt och har de nått skydd på sig?
 
 
Kram Julia

2012-08-08 @ 14:57:29

Rätt så underbara!

Idag var det tömkörning på schemat och tömkörning blev det. Båda hästarna imponerade faktiskt på mig, och Kessie också.
 
Stelpa har verkligen förstått nu att det är skönt att gå i form. Hon har riktigt fin form i skritten när man rider och är jätte fin i munnen, hon har visat den formen bitvis i traven också. Men idag så hade hon den formen nästan hela tiden i både trav och skritt. Jag hade satt en snodd på henne så att hon inte skulle dra upp huvet så mycket. Men det behövdes inte, den glappade hela tiden för hon gick så fint utan att varken jag eller snodden behövde göra särskilt mycket. Travade på volt i form gjorde vi idag, Stelpa travade på volt i form! Helt otroligt, traven har blivit mycket bättre.
Provade tölta henne lite också och det gick helt okej. Ibörjan var det lite otakt, men när hon hittat takten så hittade hon även formen och var riktigt fin bitvis :D
 
Sen var det Atlis tur. Ibörjan var han lite osäker på vad han skulle göra men han fattade snabbt. Även han hittade en riktigt fin form utan att jag eller snodden gjorde så mycket. Travade och svängde Atli rätt mycket och han slappnade av jätte fint och hade en riktigt fin trav. 
Testade att tölta honom också lite. Trodde inte det skulle gå alls men efter att han fattat vad han skulle göra så fick jag några steg och så fick han sakta av. Sedan i andra varvet så förstod han nästan direkt och tog några steg i form också.
 
När hästarna går såhär bra så skulle jag kunna bara stå och titta på dom hur länge som helst. De kunde få trava runt där i sin fina form i en evighet. Det ser så lätt och avslappnat ut att det ser ut som om de skulle kunna fortsätta i all evighet.
Men vi hade inte all tid i världen så det vart två korta men lyckade pass. Och Kessie imponerade på mig också, hon brukar alltid skälla när man rider och hon bara får sitta och titta på. Idag skällde hon bara jätte lite en gång, inte ens när hon blev själv kvar i stallet när jag släppte ut hästarna så skällde hon. Hon har skött sig jätte bra hela dagen hon också.
Så nu är jag riktigt nöjd med de allihopa och hästarna vilar imorron som lite belöning och Kessie ska få gå ut till typ en lekplats för hundar och springa och leka lite ;)
 
De är ju lite extremt underbara ibland! :D
 
Kram Julia!

2012-08-08 @ 08:09:11

Morgontankar

Godmorgon!
 
Gick upp 7 idag för att gå med hunden så jag är redan vaken ;) Ska till stallet någon gång idag också, tror det blir tömkörning för båda hästarna idag. Sen har jag inte jätte mycket inplanerat, kanske ska iväg och handla lite kläder för presentkorten jag har fått.
Men nu är det inte långt kvar, pappa är lärare och han börjar jobba idag, om en vecka börjar skolan. Ärligt talat så ser jag inte fram emot det speciellt mycket. Visst ska det bli kul att träffa alla kompisar igen men jag vill inte börja 8:an och få betyg. Inte för att jag har det svårt i skolan men jag känner bara att nu är det verkligen allvar om två år ska jag börja gymnasiumet och jag har ingen aning om vad jag vill gå eller göra när jag blir stor.
Men jag har två år på mig att komma på nått och än så länge är det sommarlov så kan ju njuta av det några dagar till :P
 
See you later, kram Julia!

2012-08-07 @ 21:21:47

Kamera!

Hej, hej, hej!!!
 
Jo ni kanske minns att jag fyllde år för nån vecka sen och då fick en kamera i present. Dock så fanns den inte i lager just då så jag fick bara en bild på den och så skulle jag få den när de fått in den. Och nu har jag fått den! :D
 
Har provfotat lite och det tar väldigt bra bilder och zomar lååångt ;) Perfekt när man ska fota hästar. Kan ju inte lägga upp nån bild men det är en Sony HX20V, googlar ni på det så hittar ni ;)
Jätte nöjd med den, ska ta med den till stallet imorron och provfota hästarna. Dock är jag mindre nöjd med blogg.se, kan fortfarande inte ladda upp bilder... försökte skapa en ny blogg för att se om det gick då men det gick inte heller. Jag kunde alltså inte skapa bloggen. 
Vet inte om det är min data eller sidan det är fel på men irriterande är det i alla fall.
 
Aja, inget depp nu. Är jätte glad över min kamer ;D
Kram Julia

2012-08-07 @ 16:44:59

Hela dagen i ett inlägg :P

Hej, hej!
 
Ungefär samma visa idag som igår. Idag var det inte lika varmt så behövde inte vara i stallet så tidigt men ganska tidigt var det ändå, med tanke på att det är sommarlov ;P
 
Stelpa red jag på vägen idag. Och ja den hästen kan förbaskat bra när hon vill. Det märks att hon inte är van att man rider ut själv på henne. Hon vill gå och vända hemåt hela tiden och blir mycket seg åt bort från hem. 
Tölten var katastrof i början, eller den var ingenting. Ingen takt, ingen energi, ingen form... ingen tölt. Men det är så ibörjan, nästan varje dag, och jag måste nog lära mig att acceptera det. Att det tar lite tid för henne att bli varm, hon måste få gå i lite otakt innan hon kan balansera upp sig och hitta takten. För helt plötsligt så släpper det och hon hittar takten och får lite energi och fart på benen. På hemvägen var tölten mycket bättre, jag behövde i princip bara sitta där och hon tickade på som en lite klocka. Mycket mer energi får hon också och det blir en rätt häftig tölt faktiskt. Kunde till och med köra lite på lösa tyglar :P
 
Traven var också rätt bra efter ett tag, jag kunde ha ganska bra tygelkontakt och bitvis så var det riktigt fin form. Tränade lite på galoppen också. Vänster är inga problem och den kändes väldigt bra idag. Det var inte bara galoppen som rullade på utan man kände att hela hästen galopperade ordentligt, svårt att beskriva men bra kändes det i alla fall. Höger galoppen var svårare men fick några och de kändes också bra.
 
Sen var det Atlis tur, han kommer mer än gärna in än så länge :P Hade tänkt mig longera honom med lite halsförlängare, men det tog sin lilla tid att hitta en gjord som fungerade. Den jag och Jossan köpte behöver fler hål och varenda håltång i stallet är borta. Men efter ett tag så fick jag det att fungera. Atli skötte sig bra. Han drog utåt ibland men det släppte mer och mer. Sen var han lite överböjd ibland också men jag satte om snodden lite och då gick han riktigt fint i både skritt, trav och galopp. När jag skrittade av så gick han och sträckte ut halsen ordentligt. 
 
Testade lite spanskskritt med båda hästarna och måste säga att de börjar bli riktigt duktiga båda två. Atli bjöd på en riktig show med ordentliga lyft.
Hittade ingen bild på när Atli spanskskrittar men här är Stelpa när hon gör det.
Och så Atli som som inte bara lyfter på benen när han spanskskrittar :P
 
Kan även meddela att Jossan är på Gotland nu och hon har hälsat på Kraflar, hennes förra häst. Sen kan jag ju säga att hon köpt ett par röda stigbyglar också ;) Fast de va på NM.
 
Idag ska jag också försöka boka om hovslagar tiden då Atlis skor verkligen sjunger på sista versen och Stelpa börjar få långa hovar hon också. Sen så ska trött hunden Kessie ut lite mer, får se hur långt vi orkar. Just nu ligger hon och sover över halva glovet... :P
Långt inlägg men jag fick med ganska mycket ändå ;)
 
Kram Julia!

2012-08-06 @ 19:59:18

Varmt och jobbigt, men roligt i alla fall!

Idag var jag i stallet ganska tidigt för att kunna rida innan det blev för varmt. Varmt var det men Stelpa jobbade på riktigt bra ändå. Hade bootsen på henne och tölten blir mycket taktfastare och större med dom. Dock så är tölten och traven i vänster varv ganska obalanserad och det blir lätt taktmissar. Hon tar stöd innertyglen i vänster varv och är stelare åt det hållet. Innan så har vänster alltid varit hennes bra varv, i alla gångarter och formen har alltid varit bäst i vänster men nu är det tvärt om. Fast höger galopp är fortfarande svårare än vänster men inte lika svår som förut.
Men ska jag tävla så kommer jag rida vänster varv i fyrgången för annars tror jag inte vi får nått för galoppen men formen är bättre i höger nu... Är lite osäker på om hon kommer orka en töltgren, eller om hon kommer orka hålla tölten tillräckligt länge vill säga. Vi får se, jag ska jobba lite mer med det och se om det släpper.
Men jag travade lite på vägen också och jag kunde ta i henne, ha ordentlig tygelkontakt och hästen gick i form!!! Helt nytt faktiskt men jätte skönt att det gick, helt plötsligt så kände jag bara att jo, jag kan ta i henne nu och så gjorde jag det och då gick hon genast ner i form också :D Jätte kul!
 
Atli longerade jag lite i på banan först i skritt och trav för att se att han rörde sig som vanligt, det såg fint ut och sen fick han en liten promenad. Han verkade nöjd med det och traskade på bra hela tiden.
 
Sen har jag varit på 4H också, ridit en liten barbacka tur. Så det har varit hästar hela dagen, varmt och jobbigt men kul ;)
Fina och glada hästar är det också :)
 
Kram Julia

2012-08-06 @ 09:11:01

Full fart hela dan!

Hej, hej!
 
Ja igår var jag ju på NM och kollade, jätte kul. En lång dag blev det, upp halv 6 och inte hemma före 10... Men skoj var det i alla fall att se alla fina hästar och allt fint man kunde köpa :P Såg lite av varje och ja, nu har man nått att jobba med känner man :P Köpte inte så mycket grejer, faktiskt bara ett spö (balansspö, yes!) och en nosgrimma (remontgrimma med lila lack :D).  
Men är nöjd med köpen och har kollat på massa fina grejer som jag inte kunde bestämma mig för om jag skulle ha eller inte... :P
 
Efter NM så åkte vi och hämtade Kessie, Jossans hund, för hon ska bo hos oss medan de är på Gotland och Liseberg och så där ;) Tror det kommer gå bra, hon verkar ganska nöjd med att ha en egen soffa att sova i :P
 
Idag ska Atli börja sättas igång också. Idag blir det nog bara en promenad och se lite hur han rör sig på volt bara. Han har ju nästan inga bakskor kvar så kommer nog ta det extra försiktigt tills hovslagaren kommer. Stelpa ska ridas idag eftersom hon vilat hela helgen, får se vad det blir ;)
Sen ska jag till 4H också och ha häst där så det kommer vara full fart hela dagen ;)
 
Här är Kessie i sin nya frisyr, pälsen bort nu :P
Kram Julia

2012-08-05 @ 14:35:00

Stepas utrustning!

Nu när jag tänkt mig handla endel nya grejer så tar och berättar lite om den "gamla" utrustningen, eller det jag redan har kan man säga ;)
 
Sadel - Jag har en Ken Taur sadel som heter Kari på Stelpa. Den köpte jag från hennes förra ägare och den ligger inte helt 100, så den använder jag alltid med en padd under.
 
Bett - Just nu har jag tre olika bett. Ett rakt med D-ringar, ett sweet iron med koppar mitten med lösa ringar och ett vanligt silvrigt tredelat med parerstänger. Dessa byter jag mellan med cirka en veckas mellanrum.
 
Nosgrimmor - Jag har även tre nosgrimmor, en till varje bett. Till det raka bettet så har  jag en achennosgrimma, sen har jag samma nosgrimma fast utan den undre remmen, som en engelsknosgrimma alltså, till bettet med parerstänger. Och till sweet iron bettet så har jag en låg remontgrimma.
 
Boots - Jag har endel vikt-boots som jag rider med ungefär 2 gånger i veckan för att hjälpa Stelpa med takt och bogrörelser. Jag har två par klockor med olika vikter men just nu använder jag ett par G-boots som väger 200 gram.
 
Det är vad jag använder på Stelpa när jag rider, när jag tömkör eller longerar så använder jag ibland en snodd som inspänning och halsförlängare. När jag tömkör eller logerar så har jag ju såklart tömmar, lina, gjord osv också ;)
 
Tanken är att vi ska åka på sadelprovning och se om det finns någon bättre sadel åt Stelpa. Sen kommer jag säkert samla på mig lite fler bett, skulle vilja ha ett tvådelat med lock-up. Sen är det ju det eviga tjatet om nosgrimmor, jag behöver egentligen inte fler, men det skulle vara snyggt med en lila lacknosgrimma. Och det är ju vad jag tänkt köpa åt mig själv i födelsedagspresent, men vi får se vad det blir ;P
 
Kram, kram Julia

2012-08-05 @ 06:32:22

Mot NM!

Japp, jag vaknade i tid och snart ska vi åka :D Taggad!!! Kommer bli jätte kul ;)
 
Tyvärr så blir det inte mycket uppdatering under dagen, kanske kommer något tidsinställt men annars så kommer uppdatering ikväll eller imorron. Beror på hur sent jag kommer hem ;)
 
Ha en bra dag!
Kram Julia

2012-08-04 @ 22:50:13

Jobbigt att bara vara häst...

Ja nu ska jag inte klaga men idag var det verkligen jätte varmt. För varmt för att rida på dagen. Mycket flugor var det också, det är så hemskt mycket sånt så hästarna är helt galna och man få har ordentligt med flugspray. Stora helikoperbromsar har vi också.
Usch, alla hästarna var lagom irriterade på alla flugor och Stelpa var helt svettig på bogen när jag tog in henne. Då hade hon ändå bara stått i hagen. 
Ja det kan inte vara lätt att vara häst sånhär dagar, och trots värmen så har de börjat fälla sommarpälsen för att sätta vinterpäls...
 
Jag tyckte i alla fall det var för varmt för att tvinga ut Stelpa och jobba så det blev mest pyssla och så träna lite trick i lösdriften. Stelpa börjar bli riktigt duktig på spanskskritt nu, hon har äntligen fattat att hon ska gå samtidigt. Ska filma hästarna nån gång när vi gör det och visa er ;)
 
Sen kom jag och Stelpa på en lek. Vet inte vem som tyckte det var roligast, hon eller jag, men kul var det :P Det gick till som så att jag ställde ut två koner och la en godis under varje. Sen fick hon komma på hur hon skulle få tag på godisen. Efter ett tag avancerade vi det lite och ställde en hink över konen som hon skulle flytta på först.
Sen ställde jag konen i hinken så hon var tvungen att lyfta på konen.
Allt löste hon väldigt snabbt och vi sysselsatte oss med det där ganska länge tror jag. Jätte kul att se hur hon lärde sig att flytta på konen och lyfta den.
 
Imorgon blir jag hämtad vid 7 och så bär det av mot NM :D
Någon mer som ska dit imorron/idag? 
 
Kram Julia
 

2012-08-04 @ 19:58:00

Inköpslista NM

Ja imorron bär det av mot NM. Ska bli jätte kul att se alla fina hästar, kanske Jossan också. Hon har ju varit där sen torsdags som funkis. Men ser fram emot shoppingen också, har kommit på massa grejer jag vill köpa om jag hittar det :P
 
Min inköpslista ser ut såhär:
• Tvådelat lock-up bett
• Lila fleecetäcke
• Balansspö
• Frontriser padd
• Longersystem
• Lila nosgrimma
 
Det här tänker jag köpa om jag hittar det, hittar jag andra bra grejer så kanske de också får följa med, vi får se vad det blir ;) 
 
Kram Julia

2012-08-04 @ 12:53:32

Dagen idag

Hej, hej!
 
Ja kör en liten uppdatering här för kommer kanske inte hinna ikväll. Idag ska vi i alla fall först ut till stallet där det är födelsedagskalas idag. 8-års kalas och de ska få pyssla lite med hästarna så där ska jag hjälpa till.
Ska göra något med Stelpa också, vet inte riktigt vad än men tror det blir ut på ängarna. Med eller utan sadel och vad vi ska göra har jag inte bestämt än men vi får se ;)
Fint väder är det i alla fall, strålande sol. Underbart! :D
 
Sen ska vi iväg på middag ikväll och gratta ännu ett födelsedagsbarn. Ska bli kul men kommer nog ha fult upp hela dagen så vi får se hur det blir med bloggandet. Något tidsinställt kanske jag kan fixa ;)
 
Detta måste vara ungefär ett år sen. Undrar var hon är lilla Lara. Eller liten och liten, de e ju inte hon som ser liten ut på bilderna... :P
 
Kram Julia

2012-08-04 @ 12:43:46

Nytt trix - Indianhopp

Det nya tricket som jag lärt Stelpa är faktiskt ett nytt sätt att hoppa upp ;) Jag kallar det indianhopp för det var någon som sa att indianer brukar göra så i filmer :P
 
Men i alla fall så hoppar man upp bakifrån liksom, över rumpan ;) Än så länge så tar jag det väldigt försiktigt och varnar henne ordentligt innan jag hoppar upp men Stelpa bryr sig inte alls om det står någon framför henne med lite godis :P
 
Detta lärde jag inte riktigt Stelpa. Det var mera som en impuls jag fick, typ: "jag provar om jag kan hoppa upp på henne bakifrån, det kanske går...". Och ja, det gick ju bra. Det är tur att vi har så snälla hästar Jossan och jag, som trots att de är så unga bara hänger med på allt. Kanske är just för att de är unga och inte vet bättre som dom bara hänger med men duktiga är de i alla fall ;)
 
Men i alla fall så brukar jag ha någon som står framför henne med godis, och så brukar jag klappa henne lite på rumpan så hon vet att jag är där. Sen är det bara att hoppa, har man en för stor häst så kan det nog bli jobbigt men Stelpa kommer jag precis upp på ;)
 
Kan ju inte visa någon bild och någon film har jag inte men om ni vill se så kan jag fixa ;) Någon som vill se en film på det? :P
 
Kram Julia

2012-08-03 @ 19:15:00

Bilder på bloggen

Jo just nu så har vi ju en hel del problem vad gäller bilderna på bloggen, jag kan inte ladda upp dom alls och Jossan kan bara ladda upp dom ibland. Men även om detta skulle fungera så blir det, i alla fall för oss, jätte mycket bilder på bloggen. Som man tillslut inte orkar leta igenom om man ska ha en gammal bild, då laddar man upp den igen istället, och då blir det ju bara ännu fler. 
Jag tycker det är viktigt att ha bilder i inläggen och helst nya bilder som hänger ihop med inlägget, det har jag lite svårt med just nu men annars så försöker jag ha med nya bilder som passar till inlägget. Så jag tycker inte man ska snåla med bilderna på sin blogg, men som sagt efter ett tag blir det extremt många.
 
Så jag undrar lite, hur gör ni andra med blogg med era bilder? Rensar ni nån gång? Sparar ni alla bilder någonstans?
Undrar också om det är någon mer än jag och Jossan som har problem med att ladda upp bilder sen de gjorde om här på blogg.se?
 

Kram Julia

2012-08-03 @ 16:38:00

Tävling på g?

Hej!
 
Den 25 - 26 augusti så har Gyda Islandshästförening tävling. Där kommer kanske jag och Jossan vara med, i fyrgången. Men jag funderar på om jag ska prova en töltgren med Stelpa också. T8 eller T7 skulle det vara i såna fall, det klarar hon men de andra grenarna är nog lite för avancerade än så länge.
Jag har inte bestämt mig, det skulle vara kul att testa något annat än fyrgång och Stelpas tölt är ju i alla fall så stark att hon kan hålla den. Sen kanske vi inte kommer få några topp poäng för det blir ju lätt taktmissar och vi är ju inte klara med den. Men bara för att se hur det går.
Ska fundera lite till på det där så får vi se vad det blir, något blir det säkert ;)
 
Är det någon mer som ska till Gyda och tävla eller titta?
 
Kram Julia

2012-08-03 @ 15:28:49

Handlat hela dagen :D

Ja hela förmiddan gick åt till att handla. Jag handlade bara en väska för stövlarna men var med som smakråd åt lillasyster också som skulle handla lite mer.
Kollade lite på bett också, skulle vilja köpa något annat än tredelat till Stelpa. Nu har jag två tredelade på henne och ett rakt. Ett sweat iron och ett med parerstänger men skulle vilja ha något helt annorlunda. Har fungerat på ett tvådelat, men är inte helt säker. Hittade även ett med tungfrihet som jag tror hon skulle kunna gilla. Men vi får se, köpte inget nu ska kolla på bett om jag åker på NM. Åker jag på NM så ska jag kolla efter ett balansspö, spöet jag har fungerar bra men nu har det blivit ganska slitet och ska jag köpa ett nytt så vill jag ha ett balansspö för de e så sköna att rida med.
 
Blir nog inget stall eller jogga idag. Jag känner mig sjuk och är allmänt trött, sen är det åska här också så känner inte för att ge mig ut och göra nånting överhuvudtaget. Sen har jag endel grejer som ska fixas här hemma också. Stelpa har ju ändå fått sin motion den här veckan så för henne gör det inget.
 
Hoppas ni läsare har en bra dag i alla fall och bättre väder än vad vi har...
Lite natur bilder tagna av Jossan ;)
 
Kram Julia

2012-08-02 @ 20:44:35

Uteritt!

Hej!
 
Ja idag blev det som tänkt en uteritt. Värmde upp i skritt en bra bit, Stelpa hade svårt för att gå i vänster hand och böjde sig för att komma undan när vi skulle göra skänkelvikningar. Fick jobba ordentligt för att få henne att ta stöd i rätt tygel och flytta ordentligt utan att tappa rumpan.
 
Sen började jag tölta lite och ibörjan så var det inte alls bra, bättre än början på förra ridpasset men inte mycket mer än så. Men som vanligt ju mer man red desto bättre blev det. Och så kom jag till en hage där det gick två andra hästar som vi aldrig sett förut. De tyckte Stelpa var väldigt rolig och sprang med längs staketet. Då vart det fart på fröken, hela hästen reste sig och visade att hon kan minsann. Jätte roligt och vi kom upp i något som är nära ökat tempo i alla fall ;)
Traven och galoppen gick också bra, fick en höger galopp på andra försöket idag så det blir bättre och bättre. Måste bara få Stelpa att lyssna lite mer på vilken fattning jag verkligen ger inte bara lyssna på att det ska va galopp.
Hon fick skritta av en ordentlig bit och när vi kom tillbaka så blev det stretching och så svampade jag henne så hon blev av med all svett och ordentligt ren. Men sen gick hon ju raka vägen ut i hagen och rullade sig så vi får ju se hur ren hon är imorron...
Imorron ska vi ut och jogga hon och jag, får se hur det går... :P
Hatar att visa samma bilder hela tiden, vill kunna ta och ladda upp bilder, hoppas det börjar fungera när jag får min kamera... Men snart är det dags för en lektion också, nästa vecka helst... får se hur det blir med det.
 
Kram Julia

2012-08-02 @ 11:38:43

Dessa dagar

Hej, hej!
 
Ja det har varit lite dålig uppdatering på bloggen, men Jossan kom hem och då hade vi så mycket att prata om att vi inte hann med bloggen. Men jag tänkte berätta vad som hänt senaste dagarna ;)
 
Tisdag: Det regnade inte på oss i stallet men jag tömkörde inte. Det fick bli ett pass på banan och träna tölt. Både Jossan och gårdsägaren tittade på och kom med tips.
Väldigt bra att ha någon som står på marken och tittar och pekar ibland. Man hamnar lätt i samma bana hela tiden när man rider samma häst hela tiden, man testar inte nya grejer. Då är det bra att ha nån på marken som säger vad man kan göra och hur det ser ut.
Stelpa var i alla fall väldigt otaktig i början men som vanligt så blev det bättre och bättre ju längre man red. Tillslut gick det rätt bra så då avslutade vi, mina ben orkade inte så mycket mer de heller.
 
Sen följde Jossan med oss in till stan, hon och jag gick på Hööks en stund och Jossan köpte en ordentlig tömkörnings gjord och ett par röda skyddsboots :D Jätte fint!
Sen sov Jossan över hos mig och vi låg väll och pratade halva natten kan jag tro... :P
 
 
Onsdag: Sen så följde ju Jossan med ut till stallet och vi provade den nya gjorden. Det behövs göras lite fler hål för den är gjord för stora hästar.
Men vi tränade lite tölt från marken med Stelpa med de nya bootsen i fram, jätte konstigt tyckte hon till en början men hon fattade mer och mer vad hon skulle göra. Vi provade även att öka tölten på henne och det gick faktiskt helt okej.
Tränade lite trav på volt också och nu har Stelpa verkligen fattat att det är skönt att gå i form, hon går riktigt fint med halsen i både skritt och trav. Vi provade att sätta viktbootsen i bak också, det var jätte konstigt tyckte Stelpa, vart några fina trav steg då och då men det var lite för konstigt tyckte Stelpa för att det skulle bli riktigt bra. Galoppen såg också bättre ut med bootsen bak men bara de två - tre första stegen :P Så inte viktboots bak än ;)
 
Torsdag: Ja nu har ju Jossan åkt igen men jag tänkte ta en sväng ut till stallet och rida ut lite på Stelpa, se om hon kan öka tölten med ryttare på ryggen också ;)
 
En dag kommer vi väll upp i ökat tempo tölt också... ;)
Kram Julia

2012-08-01 @ 22:50:36

Imorgon kl 7 åker jag igen!

Jag hade tänkt skriva några tidsinställda men tiden räcker aldrig till nu för tiden!!

Imorgon åker jag som sagt igen. Jag känner faktiskt inte alls för att åka... Nu vill jag vara hemma och rida Atli... Men men.
Jag kommer bli borta i yttligare en och en halv vecka för precis när jag kommer hem så ska jag åka till gotland och träffa ,min ex prins, Kraflar ;)
Det är blandade känslor inför det med.. Det kommer att bli sååå kul att träffa honom igen men sååå jobbigt att lämna honom en gång till... Han kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta <3

Sen så kommer det bli liseberg två dagar också! Kul kul!
Så jag kommer nog komma hem med massor av bilder! :P
 
Om ni vill haner live uppdatering så får ni följa mig på instagram!
@kessiee

Vi hörs om en och en halv vecka!
Kram! Jossan


RSS 2.0