2012-01-31 @ 20:51:59

Minusgrader...

Hej!
Ja idag var det jätte kallt, eller ja... -8 i stan och typ -14 i Semtegen... Kanske inte sådär extremt men det betydde i alla fall frysta grimskaft... Ja tydligen så hade de blivit blöta igår så nu var de som böjda pinnar...
Men vi red i alla fall en liten sväng. Vi började på banan med lite övningar från Peter, sen rede vi brorundan och tränade lite på att rida om varann. Vi började i skritt, så den ena stod stil medans den andra skrittade förbi. Sen körde vi det med trav och tölt och lite trav och galopp. Hästarna skötte sig ganska bra båda två och det är nog en bra övning inför tävlingsbanorna om man har en tävlingslysten häst...
Sen tog vi en liten lugn galopp i galoppbaken, hästarna fick bestämma tempo och då tar de de mycket lugnare än om man håller i dom... konstigt??
Sen så har alla hästarna blivit helt galna i det nya godiset så de blivit odrägliga, så det blir lite uppfostran också.

Här kommer en bild från i helgen, på Kessie i snön.


Och av någon anledning har båda våra grimskaft frysit till så dom är stenhårda! Vi kan bara inte komma ihåg varför de vart blöta från början...? Så här hade Stelpas grimskaft format sig :P

Kram Julia och Jossan

2012-01-30 @ 22:51:52

Nytt ha-begär!!

Japp ny kollegtion på hööks då blir det nytt ha-bejär oxå...

Detta är vad jag vill ha denna gången! Lite samma men lite nytt med!

Till hästen:

Bootsen finns inte på hööks såklart och dom får jag inte rida med ännu för det blir för jobbit för Atli men jag vill ha dem ändå!


Till mig:

Jag SKA köpa massor av piké-tröjor i år. Jag tycker att det är så jävla snyggt att rida i det! Vit är en väldigt obehändig färg men den är ju ur snygg ändå!


Dessa är ju bara för snygga! Älskar dom! MEN dom kostar därefter oxå... 529 kr är lite för mycket för en tröja man ska ha i stallet.. Inget kap där inte!

Ja jag har också kollat och viljat ha från hööks nu även om det inte kommit så mycket på Islandshäst-biten, men det finns en hel del snyggt ändå:D
Kram! Jossan och Julia

2012-01-30 @ 21:05:06

KALLT!!!

Hej!
Ja, idag var jag till 4H inne i stan och red lektion på lilla trasan-Wixie. Hon skötte sig bra, för att vara hon då... hon är inte i världens form men hon försöker ;-) Men det var i alla fall JÄTTE kallt och jag frös hur mycket som helst och saknade min overall "/
Ja när vi kom in i stallet så hade jag is i håret och Wixan var helt vit i pannluggen, ansiktet och bringan... Men då är det skönt med ett ganska varmt stall och en ännu varmare sadelkammare :)
Här är i alla fall en bild på trasan när hon var sådär vit...
Kram Julia

2012-01-30 @ 19:23:46

Mycket att läsa? Jaah!!


Böcker från vänster till höger: Hästens näringsbehov, Atlis verktyg för islandryttare, Dansa med hästar, Islandshästen Magnús Skúlason-metoden och Lär känna din häst.

Ja som rubriken säger och som bilden visar har jag LITE läsning framför mej... men när ska jag hitta den tiden? Det är frågan...

Kram! Jossan

2012-01-29 @ 21:01:00

Bildbomb!

Hallå!

Idag så var det så fint väder så vi bestämde oss för att vi skulle ta kort idag. Men först blev det en kortis runda till fjällnora där det var sjukt mycket folk.. och alla parkerar ju som arslen oxå.... Men vi kude iaf komma fram. vi hade tänkt att rda på en åker längre bort men det stod bilar överallt längs vägen så vi ångrade oss och red hem istället.
Sen blev det fottografering. Och här kommer bilderna!

Börjar med Atli.

Fina killen!Kort trav. Lite under tygeln.

Lite mer tryck i traven.

Vet inte om ni ser det men vi är typ 5 cm uppe i luften här. Dock så är det inte så mycket form men det kommer sen ;)


Och sen Stelpa.TravHej o hå vad det går!

Helt klart finaste bilden på henne idag!

Lite random bilder.Jag undrar vad hon siktar på... Kan de vara fickan med godis?


Matte försöker busa men det är bara matte som springer..


Yöta ville springa lite iaf..


Atlis tanke: Nu har matte sprungit runt så länge så jag måste springa efter för att visa min uppskattning över att hon iaf försöker.


Först skulle han bara rulla sig lite först.. Haha! Han njuter verkligen!


Och Stelpa rullade sig undertiden Atli letade efter den perfekta platsen att rulla sig på.


Och Sen rullade hon sig engång till efter Atli.


Sedan tränade vi lite på "inkallning".


En godis och sen lite kel.


Men han ville inte dela med sig av sin godis matte..


Avslutar med denna bild!

Kram på er! Jossan

2012-01-29 @ 20:18:18

Fint rid-väder!

Hej!
Ja idag var det verkligen jätte fint rid-väder. Alldeles vitt, soligt och lagom kallt.
Tydligen var det bra "åka-skridskor-väder" också för det var proppat med folk nere vid sjön. Det var knappt så det gick att köra där, hela parkeringen var full och en bra bit upp på vägen också, fast man inte får parkera där... Jag och Jossan kunde i alla fall rida förbi och vi tänkte fortsätta bort till ängarna men det var så mycket bilar så vi vände för hästarna tyckte det var jätte konstigt.
Sen turades vi om att fota varandra när vi red, så här kommer ett litet smakprov på bilderna:
Det kommer en bildbomb sen men det tar lite tid att ladda upp bilderna... så det var allt för stunden.
Kram Julia

2012-01-28 @ 20:31:11

Allt som allt...

... en lyckad dag :)

Ja idag skulle jag ju iväg med Stelpa och rida i ridhus med lite folk till Lag SM. Det var lite jobbigt att gå upp men sen så rullade allt på. Vi hämtade transporten, kom till stallet, Stelpa fick frukos vi lastade in alla grejer och Stelpa och åkte. Vi blev klara i stallet en kvart tidigare än jag tänkt (varför fungerar alltid mina planeringar så?) och jag tänkte att det jämnar nog ut sig med tanke på väglag och sånt.
Men våra GPS hittade en mycket snabbare väg än den jag tänkt så vi kom en halvtimme tidigare än jag tänkt... Men det gjorde inte så mycket... man kunde ta det lite lungt bara.
Sen började vi värma upp och jag gjorde övningarna Peter visat och de fungerade bra, Stelpa kan helt plötsligt tölta utan att jag behöver hålla upp henne. Sen red vi alla samtidigt lite mer organiserat i samma gångart och jag tyckte Stelpa skötte sig fin fint. Gick ren nästan hela tiden, höll bra tempo, hade stadig form. Sen var hon ganska trött efteråt så hon tyckte nog det var skönt att få komma hem och rulla sig.
Nu kommer det bli var 14:de dag som jag ska åka och träna med laget och så vet jag inte riktigt när vi ska till Peter igen men jag hoppas att vi kan sprida ut grejerna lite annars kommer Stelpa tröttna på att åka transport.
Sen har jag funderat på om jag ska vara med på Berserkurs vinter tävling, Jossan ska va med på den och det är en bra prova på tävling. Men jag vet inte riktigt, jag vill ju tävla med Stelpa men det har inte känts som om jag har haft lust nu bara. Vad tycker ni, ska man stanna hemma då? Eller ska jag ta chansen nu när det faktiskt är en "prova.på-tävling"?
Nu vet jag även att Stelpa inte har något emot rally ;) På vägen hem stannade vi i stan för att köpa lunch och de hade värsta rally-grejen där så mamma trodde inte vi skulle komma därifrån med transporten... det var så mycket bilar och folk... men Stelpa stod där lungt och åt och verkade inte bry sig så mycket.
Sen träffade jag Jossan i stallet (vem annars?) och vi bestämde att rida imorron, och jag förlåter dig för att du råkade ta bort mit inlägg Jossan ;)
Jaja, nu blev det mycket text så ni ska få dagens bilder ;)
Kram Julia

2012-01-28 @ 00:26:19

Resume och skulle du köpa min häst?

Okej! Hej på er!

Jag börjar med en resume ifrån lektionen med Peter och min ridtur idag.
Lektionen var behövd för att få bekräftelse på att jag har gjort rätt för det har jag varit lite orolig för. Vi gick igenom detta men volter, stanna, frammåt och flytta som vi gjorde förra gången. poängen med det var att han skulle samlaihop sig och jobba mer med inner bakben. Och det har han fixat jätte bra hemma och lika bra gjorde han det hos Peter. Sen gick vi vidare till att finslipa igångsättningen av tölt så att jag inte tappar honom in i tölten utan att vi alltid är kvar samlade. Det gick oxå bra. I slutet red Peter honom lite för att känna skillnaden och han tyckte att det radan märktes att tölten kom mer från honom än vad den gjorde förra gången. Då var det jag som "framkallade" tölten och höll igång den, nu var gjorde han det lite själv oxå!
Kul att se att det går frammåt ändå! :)

Sen så hade jag tänkt att skryta lite.. Jag hatar egentligen skryt men någon gång måste man väl få göra det eller?
Jo det var så här. När jag ridit klart fick pappa hålla i hästen medans jag sadlade och tränsade av och så och då stod pappa och pratade lite smått med peter oxå. Och rätt som det var säger pappa: "Du vet att Jossan siktar på SM va?". Hoppsan nu blir det pinsamt.. Tänkte jag och ville hälst inte höra svaret alls eftersom jag trodde att det skulle vara typ: "Hehe.. Ja.. Kanske någon gång i framtiden så...." Men i stället sa Peter: "Ja, om två år skulle nog det va möjligt. OM man är noggrann så." Gissa om jag blev glad?! Matte växte flera centmeter! Då kanske jag når mitt mål ändå! Och självklart ska ag vara så noggrann jag kan! Jag vill ju inte försumma min fina häst som jag nu har!

Så slut med skrytandet.
Idag gick det interiktigt lika bra som hos Peter men det kändes som om jag hade lite svårt att styra min kopp som jag ville idag och banan som vi har är fortfarande lite för liten för att Atli ska orka tölta runt där.. Men på vägen gick det bättre för Atli att tölta men jag hade fortfarande lite svårt att styra min kropp.. Mina höfter ville interiktigt som jag ville och jag glömde ofta bort att räta till dom.. Men men han var duktig ändå och bjöd till på en riktigt snygg trav oxå. Och fattade rätt galopp på andra försöket!
Självnotis: VAR MER NOGGRANN MED GALOPPFATTNINGARNA!!

Sen så har jag lånat denna idé från enn annan blogg. Om ni skulle se Atli ute på annons skulle han då vara en häst som ni skulle vara intresserade av och skulle vilja provrida? Varför? Varför inte?


Kram! Jossan

2012-01-27 @ 23:26:42

Gå upp kl 6.00

Jag råkade ta bort Julias inlägg som hon hade skrivit men jag läste det precis så jag skriver om det, så mycket som jag kan. Förlåt, förlåt, förlåååt Julia!!

Okej. Julia hade ingen bra dag i dag. Dagen hade börjat med en musik lektion vilket hon inte alls gillar. Hon tycker att det är väldigt svårt att förstå sig på det och tycker att alla som kan inte borde tycka att det är så uppenbart att alla ska kunna. Hon har aldrig tagit en lektion på gitarr eller piano för hon är inte intereserad. Hon känner sig även väldigt obekväm så fort det är musiklektion. Hon är alltig rädd för att hon ska behöva spela upp något inför klassen eller i liten grupp för att hon inte tycker att hon kan spela något. Alla som försöker hjälpa henne blir bara irriterade efter femte gången hon säger att hon inte förstår när dom förklarar. Alla säger bara "men vi spelar ju jätte långsamt, det är ju jätte lätt!" men det tycker inte julia. Hon kommer inte ihåg accorden och har ingen lust att plugga på dom heller eftersom hon inte är det minsta intreserad. Hon lyssnar inte äns på musik så ofta. Idag var det någonting dom skulle lära sig och alla tjatade på henne att det skulle va så lätt och att hon måste koncentrera sig så då blev hon lite ledsen och gick där ifrån istället.
Så eftersom det inte alls hade varait någon bra och tider och så inte passade så valde hon att inte åka till stallet och bråka med Stelpa oxå. Så hon va hemma och pluggade och planerade morgon dagen istället. Ducktig tjej hon e! ;)

Men imorron ska hon iaf iväg med Stelpa till ett ridhus och träna. Så här ser planeringen ut:
Gå upp kl: 6.00
Hämta transporrt på 4H kl: 7.15
Packa häst och grejer kl: 8.00
Vara i ridhuset kl: 10.00

Oxå bilden på Stelpa i transporten!


Inlägget var från Julia så det blir Kram! från Julia

2012-01-26 @ 10:04:49

Lektion hos Peter!

Hej!
Ja, igår lastade vi in hästarna i transporten och åkte till Peter Häggberg för att få varsin lektion. Lastning och allt det där gick bra. Vi kom iväg i tid och glömde inga grejer. Jossan red först och under tiden stod Stelpa och väntade i transpoten.
Peter tyckte att det gick jätte bra för Jossan och Jossan var också nöjd. Hon får berätta mer detaljerar själv ;) Och bilderna kommer också då ;)
Sen var det min och Stelpas tur så vi lastade ur henne och gjorde i ordning henne. Jag fick börja med att berätta om Stelpa och sen rida lite så han fick se hur hon gick. Sen provade Peter henne en stund och tänkte ut några övningar som jag skulle prova. Och han sa samma saker som jag tyckt att hon är ganska spänd/sterssad. Jag fick jobba med små volter i skritt så att hon skulle böja sig och slappna av. Sen fick jag även rida på böjda spår i tölten med väldigt lätta tyglar, vilket jag inte trodde var möjligt, men det fungerade fast jag fick driva sjuk mycket. Jag skulle även träna på att flytta lite i skritt och tölt. Och han trodde att om jag jobbade så att hon blevmjukare i tölten så skulle det hjälpa traven och galoppen. Jag skulle även testa rida med lätta boots ibland så att hon fick lite större rörelser med frambenen. Så nu ska man köpa de också...
Kram Julia

2012-01-23 @ 22:59:20

Spansk skritt!

...Kan inte min häst men snart så!

Hej på er föresten!
Jo Jag har ju fått lite problem med vikten på min häst nu eftersom han har gått ner lite i vikt på sistånde sen det blev kallare så nu är det på gränsen till att han kommer börja bryta ner muskler för att orka med min ridning och kylan. Och det är ju något jag verkligen inte vill!!
Men iaf så kan jag ingenting om foder eller utfodring av hästar... Inte hur mycket dom ska ha inte vad dom ska ha ovs. Så nu vill jag lära mig! Och jag behöver ett spansk-svenskt lexikon oxå så nu har vi beställt hem en bok om hur man utfodrar hästar med olika foder och foderstater och grejer och ett spanskt-svenskt lexokon! Så sen blir det bara att läsa!
Har fått ett tips på Kraft Muskel från henne som jag köpte Atli av så det ska jag köpa efter att ha hört om Peter Häggberg har några bra tips på utfodring.

Men när vi kollade på böcker om hästar pekade mamma på en bok och den har jag där i hyllan och det var inte den ända hon hade! Hon hade även en där det står mycket om frihetsdressyr oxå. Mest grunder men oxå lite mer avanserade trix. Bland annat Spansk skritt! Det är verkligen något jag skulle vilja lära Atli! Hur häftigt skulle inte det va?! Men det går ju inte att lära dom på en piss kvart precis... Så det får jag ta till sommaren då man kan sticka pinnar mer i marken så jag kan träna på grunderna på en mindre yta först.


Älsklings killen min! Kolla underläppen! Haha!

Sen Dagens Tips till er allihop. Gå inte ut med foppatofflor mitt i vintern när det är snö.. Det är bara dumt! (gissa vem som kom på det när hon väl stod där med snö upp till vristerna...?)

Kram! Jossan


2012-01-23 @ 19:57:54

Veckans planering...

Hej!
Ja, vad kommer hända denhär veckan? Jo...
Imorron ska det nog ridas lite och packas grejer tills på onsdag då både jag och Jossan ska till Peter Häggberg och rida. Sen på torsdag får i alla fall Stelpa vila och på fredag ska vi nog rida som vanligt. På lördag ska jag iväg med Stelpa och träffa lite folk från Berserkur... Så det blir fullt upp hela veckan känns det som.
Men det är skönt för det är så tråkigt att sitta hemma en hel dag...
Och idag har jag varit på 4H och tagit hand om ponnysarna där. Tömkörde lilla tjockis russet och hon var jätte duktig :D Så det blir en liten bild på henne idag...
Kram Julia

2012-01-22 @ 17:03:50

Va bra allt går!!!

Hej!
Ja, idag var det en bra dag. När jag kom till stallet var min häst redan bortstad och flätad överallt... Och det var jätte fint när jag red ut för det var vitt överallt. Och Stelpa gick mycket bättre än hon gjort på länge. Det var nästan bara rena gångarter. Inte jätte mycket form men i alla fall lite i varje gångart. Hon blev lite travtaktig i tölten i början men det försvann sen. Dock fick jag bara till höger galoppfattningar... jag måste verkligen träna på vänster galopp och att gå ställd åt vänster... Men just nu är jag i alla fall jätte nöjd med Stelpa. Jag hoppas att det går lika bra på lördag för då ska jag iväg och träna med Berserkurs SM-lag.
Jag har börjat stretcha Stelpa lite nu också och hoppas att hon kanske blir lite mjukare i halsen.
Avslutar med lite vinter bilder jag knäppte i Danmark förra året, dock är det inga hästar men...
...lejon...
...kameler...
... och en zebra...
Ja, det var allt!
Kram Julia

2012-01-22 @ 13:19:12

Hej mitt vinterland!

Hej!
Ja, nu blir det vinter på riktigt... Lite sent kanske men det gör inget så länge de inte är slask. Till och med här i stan är det vit överallt och det snöar.
Tänkte åka ut till stallet och rida en sväng på Stelpa och jag hoppas att det går bra utan skidglasögon...
Lite bilder som faktiskt är tagna i stan :)
Jag önskar att jag hade en riktig kamera, och inte bara min mobil, så att jag kunde fota grejer som rör sig också... Men nu måste jag åka så hej,hej!
Kram Julia

2012-01-21 @ 19:16:32

Om oss

Hej!

Ja nu är "om oss" sidan fixad lite grann i alla fall. Bilder och lite mer info kommer men kolla gärn in där ändå ;)

Kram Julia och Jossan

2012-01-21 @ 18:43:36

När man är söt så vill man ha godis...

Hej!

Ja idag red jag och Jossan ut på en runda (Döskallerundan). Och det gick bra för båda två tills efter första galoppen då Atli blev väldigt taggad och studsade på stället. De stack några gånger men efter endel bråkande lyckades vi lugna ner dem. Sen var det skog resten av vägen så de var tvungna att ta det lungt.

Sen när vi kom tillbaka så red vi lite i byn och det gick bra för båda två till sist. Atli töltade fint och Stelpa travade till och med i KORT TRAV I FORM!!! En liten bit bara men det kändes väldigt bra i alla fall. Sen tolkade Anna och hennes kompis lite bakom Stelpa och red lite på Atli.

Jag var på Hööks lite tidigare idag också och kollade på pannband... vill ha ett men hittade inget jag tyckte var sådär väldigt fint som passade till mitt träns. Men jag köpte reflexboots till Jossan (tidig födelsedagspresent) så nu har vi båda såna ;) Och det är ganska snyggt faktiskt.Och lite söta bilder på hästarnaJa... när man är söt så är det för att man vill ha godis...


Kram Julia och Jossan


2012-01-20 @ 21:52:44

Ha bejär!!!

Hej på er!

Jag blir galen!! Det är så mycket jag vill ha! Och massor av onödiga saker är det oxå men jag tycker att det är så tråkigt att jag inte har någon färg till Atli. Så nu vill jag köpa det här:


Såå mycket grejer såå mycket pengar... som jag inte har...

Men jag fyller ju år snart!

Karm! Jossan

2012-01-20 @ 21:43:38

Det gick bra!

Hej!
Ja, idag blev det ut till stallet igen. Och jag tömkörde Stelpa och Jossan red Atli. Stelpa tyckte det var lite konstigt i början men det blev bättre sen så lektion 1. hästen kan stanna och svänga är avklarad. Sen lyckades hon trava i form en stund men när hon kom på det så slog hon uppmed huvudet för hon kom på att hon inte kunde trava i form, men det blev i alla fall endel trav i form :)
För Jossan och Atli gick det också bra så hon får berätta själv.
Ja de var ett tag sedan det gick så här bra som det gjorde idag. Och det var såå skönt!! Äntligen funkade det som jag skulle träna på tills på söndag då jag ska rida för Peter Häggberg igen. Han töltade jätte fint och var helt ren i nedtagningarna vilket är nästan det ända jag haft mycket problem med. och han accepterade äntligen att han måste gå kortare än vad han brukar. Han har varit lite "måste jag?!". Men idag så gick det riktigt bra! *Lycklig tjej*

Lite sterching från i onsdag och lite bilder på när vi försökte fånga när min hund pussar mig på munnen på bild.

Toutch övning.Kessie var dock inte så intresserad...

... inte alls intresserad.. Fast hon pussade mig 2 ggr men det kom inte med på bild... ;)

Kram! Jossan & Julia

2012-01-19 @ 07:55:44

Hiss o Diss

Hej!
Ja nu tänkte jag ta tag i hiss o dissarna igen (vi har ju hoppat över några...).
Så till hissen och dissen då,
Hiss:
Två hissar. 1.Min nya padd som gör så att sadel nästan inte glider alls:D 2.Läsar rekord på bloggen för denhär månaden i tisdags.
Diss:
Min onsdag. Det börjar med att mitt hår bestämmer sig för att bli super fluffigt. Det slutar med att jag sätter upp de. Sen kommer jag till skolan alldeles för tidigt och sen inser jag att jag glömt skåpnyckeln. Och sen hade tydligen inte Stelpa heller nån bra dag så de slutade med att jag bara skrittade...
Hoppas ni hade de bättre.
Jaja, vi tar det lite lungt och tänker på det positiva...
Kram Julia

2012-01-17 @ 20:11:20

Speeeeed!!!

Hej!

Hästarna:
Ja idag var det två riktigt speedade hästar som fick komma ut på en liten runda. Både Atli och Stelpa var väldigt taggade och hade mycke eller jätte mycke överskottsenergi. Det gick gansksa bra med Stelpas trav, men sen i tölten blev det lite stressigt och galoppigt. Men flyttandet gick ovanligt lungt. För Atli var det bara galopp som gällde, så det blev en rejäl rejs på slutet.
Nyheter:
Nu i helgen planeras ett åter besök hos Peter Häggberg och Jossan har lärt sin hund ett nytt trick..."busa" heter det... hunden tänker för övrigt bli frisör sa hon idag ;)
Annars så har det inte hänt så mycket idag så det var allt!
Kram Julia & Jossan!

2012-01-17 @ 08:12:04

Hästar man saknar...

Ja, jag tittade på lite gamla bilder och såg dehär tre sötnosarna... så jag skriver lite om dom för jag saknar dom faktiskt grymt mkt.
Lara

Lara va min sommarhäst sommaren 2011, jag hade henne just för att testa att ha en egen häst och hon var en otroligt rolig häst. Hon kunde det mesta om man bad om det och var väldigt stabil i sig själv. Hon älskade att hoppa, vilket jag inte trodde var fysiskt möjligt för henne första gången jag red henne då hon kändes som ett kylskåp, men på slutet fick hon visa vad hon gick för och det var ganska häftigt.
Jag saknar henne ganska ofta eftersom hon var så olik Stelpa och jag vet inte vart hon är nu, hon var från ett stall där de hyr ut hästar över vintern och sommaren och blev hämtad därifrån ganska snart efter att vi lämnat tillbaka henne.
Kraflar
Kraflar var Jossans första häst och han stod på gården i 4 år. Han var herren i huset och den som bestämde men också en otroligt go och snäll häst med mycket motor. När man red så kunde Kraflar nästan precis allt, förutom kanske vissa långsammare tempon, det märktes verkligen inte att han var 18 för han hade en hel del motor. I stallet kunde Kraflar stå lös och han lyssnad på komandon som "stilla" och ville alltid bli kliad. Han såldes till Gotland när Jossan köpte Atli eftersom de inte kunde ha två hästar.
Han är väldigt saknad på gården både som en i floken och som hästen man kunde sätta sig på och bara åka. Men även som hästen som alltid hittade hem och den gosigaste.
Rekkur


Rekkur var en häst som ägaren till stallet hade men som både jag och Jossan red ganska intensivt ett tag. Han är en liten olyckshäst, men är otroligt go. Han är lite som Nalle Puh, vill bara vara med och ta det lungt. Men han va också en häst med potenticial och var väldigt fin. Nu är han på igångsättning efter en liten olycka men han står på ett turridningsställe i Norrland för att se om han passa i verksamheten.
Han är väldigt saknad på gården delvis för att man vill se vad det blir av honom men också för hans temprament och att man aldrig hann riktigt säga hejdå.
Hoppas på att se dom nån gång igen och att de har det bra <33
Kram Julia

2012-01-16 @ 19:30:20

Vacker och smart, Pudel såklart!!

Vill börja med att säga att jag lånat alla bilder från Google och har länkning till alla bildkällor om man klickar på bilden! Min avsikt är INTE att stjäla dessa bilder och om ägaren till bilden inte vill att den ska finnas på denna sida så kommentera så försvinner den med engång!

Ja min andra hobby är ju hunden! Kessie heter min hund och hon är en pudel. Vi har ställt ut henne två gånger men det har gått sådär. Hon placerade sig faktist som bästa tik i valpklassen på första utställningen men på den andra fick vi "bara" Very Good som är ett snepp sämre an Exelent vilket är det högsta man kan få. Så det han ju inte gått dåligt heller!
Men vi ska iaf fortsätta kämpa ett tag till!

Men jag hade tänkt att berätta lite om rasen pudel.
(kopierat från SPK:s Hemsida)

Pudelns hemland är Frankrike. År 1936 bildades Franska Pudelklubben som samma år utgav den första standarden (rasbeskrivning) för pudel. Här följer inledningen till pudelstandarden som i ett nötskal beskriver pudelns helhet och lynne:
"Pudeln hör till gruppen sällskapshundar. Den är en harmoniskt och proportionerligt byggd hund med karakteristisk lockig ull eller snörpäls. Pudeln är intelligent, alltid vaken och aktiv, har ett harmoniskt sinnelag samt ger intryck av elegans och stolthet. Pudelns gång är fjädrande och lätt, aldrig flytande eller långsträckt. Pudeln är berömd för sin trogna natur, sin lätthet att lära och att dresseras, egenskaper som gör den till en särskilt trevlig sällskapshund."
Pudeln är en gammal ras. Den uppkom troligen i sydeuropa under tidig medeltid och spreds över hela Europa. Ursprungligen användes den större pudeln som vattenapporterande jakthund, till vilket den var synnerligen lämpad med sina simhudsförsedda tassar och tjocka, feta och vattenavstötande päls samt sitt samarbetsvilliga och intelligenta lynne. För att hunden skulle kunna röra sig snabbare och friare i vattnet, klipptes pälsen på stora delar av kroppen och svansen, men runt bröstkorg och leder lämnades päls kvar för att skydda mot det kalla vattnet. Ett band i färg knöts ofta i huvudhåret för att jägaren lätt skulle känna igen sin hund i vattnet. Denna funktionella klippning är nu en av våra dagars populära utställningsfrisyrer, lejonklippningen! De mindre pudlarna klipptes också, i mycket konstfärdiga lejonfrisyrer, ett mode som var populärt på många småraser ända sedan antiken.
Gränserna mellan de olika pudelstorlekarna var flytande. Den större pudeln användes, förutom till jakt, även som dragare, tryffelletare och cirkusartist. Ända in på 1800 talet användes pudeln till jakt men efterträddes sedan av andra, snabbare och lättare raser och den stora pudeln övergick även den till att vara främst sällskapsdjur, som sina mindre bröder. Småpudlarna var högreståndshundar, framavlade genom inkorsningar med föregångare till våra dagars malteser och bichon, men på 1800 talet började man avla fram en dvärgpudel baserad på små exemplar av de större varianterna.
När pudeln kom till Sverige är svårt att datera; den fanns med i några exemplar på SKK utställningar i slutet av 1800 talet, men det stora genombrottet kom inte förrän en bit in på 1900 talet. År 1932 delades småpudlarna upp i liten pudel och dvärgpudel. Den lilla pudeln, eller mellanpudeln som den kallas fr.o.m. 1956, vad då den populäraste. Numera är det dvärgpudeln som leder i registreringsstatistiken. I slutet av 1980 talet erkändes ännu en pudelstorlek, toypudeln, den minsta av pudlarna.
Pudeln är i stort sett en frisk ras. Det finns dock två ärftliga defekter som är anslutna till SKK:s genetiska hälsoprogram: ögonsjukdomen PRA (Progressiv Retinal Atrofi) hos toy, dvärg och mellan samt HD (höftledsdysplasi) hos stor.

Pudelns långa historia som jakthund och "soffprydnad" är ju slut, men den har fått nya uppgifter som glad och sportig sällskaps- och familjehund, som elegant utställningshund och som vaken och intelligent tävlingshund. Just de egenskaper som prisats hos pudeln under hela dess historia - läraktigheten och uppmärksamheten - är även nu orsaken till pudelns enorma popularitet världen över. Även i bruksarbete och på bruksprov visar pudeln framtassarna, De två första hundarna av icke bruksraser som blev brukschampion var pudlar- en stor och en mellan. Pudeln har ett gott luktsinne och är duktig och road både av spår och sök arbete. Svampletning är ett bra alternativ för en f.d tryffelhund. En pudel är en pudel, oavsett förpackningen, och den stora variationen i storlek gör att praktiskt taget alla hundälskare, oavsett ålder, kroppskrafter och läggning, kan äga en pudel och komma i åtnjutande av pudelns speciella företräden. Förutom de fyra storlekarna förekommer pudeln även i ett flertal färger; standarden godkänner svart, brunt, vitt, silver, röd och aprikos. Större variationer ges väl inte i någon annan ras: storlekar från ca 25 cm ända upp till 60 cm, ett stort antal färger samt dessutom frisyrer från helt kortklippt till stor lejonklippning att välja på!
En pudel är mer receptiv gentemot sin ägare än många andra raser. Den är sedan gammalt avlad på att vara uppmärksam och villig att lära. På grund av dessa egenskaper får man lätt mycket god kontakt med och starka band till sin pudel.
Pudeln är en av de få hundraser som inte fäller hår. Detta är ett stort plus, icke minst för många hundallergiker, som klarar av att ha just en pudel. I gengäld får man räkna med att lägga ner både tid och arbete på pälsvården, även pengar om man inte kan klippa själv.
Som familjehund är pudeln en fin kompis. Den trivs med familjelivet och vill vara med i det som händer och sker: lek med barnen, sköna hemmakvällar, härliga skogspromenader, bil- och båtturer och är därför ingen ras som kan lämnas ensam mesta delen av tiden, därtill är den alltför beroende av sina människor. För den äldre, kanske inte fullt så rörliga, är en mindre pudel idealisk som vän och sällskap. Man har alltid roligt med sin pudel; utan att tumma på sin värdighet har den också en underfundig humor som ger många tillfällen till skratt.
Pudeln tycker det är roligt att hjälpa till och man kan dra nytta av pudelns gamla egenskaper som apportör genom att låta den t.ex. bära hem kvällstidningen eller hämta saker som man tappat.
Agility är en jämförelsevis ny hundsport som har blivit omåttligt populär, särskilt bland ungdomar. Med sin snabbhet, vighet och alerta sätt är pudeln även här idealisk.
Sist, men inte minst, har vi utställningarna där pudeln också är mycket populär. Det är oerhört arbetskrävande att hålla en utställningspäls i perfekt skick men också en enorm tillfredsställelse och glädje att gå in i ringen med en väl iordninggjord pudel. För åskådarna är det en skönhetsupplevelse att se alla dessa pudlar i olika storlekar, färger och frisyrer!
Som ni märker går det att använda en pudel till nästan allt!

Storlekar (mankhöjd):
Toy <28cm
Dvärg 28-35cm
Mellan 35-45cm
Stor 45-60cm

Det är ingen större skillnad på hur pudlarna ser ut, förutom storleken och hittade ingen bra bild där man ser det så det blev ingen. Men jag hade tänkt visa de olika klippningarna och färjerna som en pudel kan ha!

OBS!!
Jag har lånat alla bilder från Google och har länkning till alla bildkällor om man klickar på bilden! Min avsikt är INTE att stjäla dessa bilder och om ägaren till bilden inte vill att den ska finnas på denna sida så kommentera så försvinner den med engång!

Bilderna nedanför är illustrerade av Maude Nilsson och hämtade ur boken Poodle clipping and grooming.

Denna klippning kallas Toilett T 60 modern och är godkänd för utställning. Denna kan varieras med att ha kortklippta öron och svans (ca 1 cm kvar).


Denna kallas Engelsk lejonklippning.


Denna kallas Kontinental lejonklippning. Men jag har lärt mig att den heter Amerikansk lejonklippning så nu kallar jag den för Kontinental Amerikans lejonklippning. Denna kan varieras med att ha med eller utan bollar på rumpan.


Och den snyggaste (enligt mig) och svåraste att klippa snyggt är: Second puppy, även kallad Skandinavisk lejonklippning. Jag har lärt mig att Denna heter Kontinental lejonklippning och det är vad jag kallar den för.
Valpklippningen ska se ut som denna fast inte så extrem utan lite mindre och inte så markant boll på brösten. Sen har valpar inte så mycket päls för att göra denna klippning.

Så det var dom godkända utställningsklippningarna. På hemma hundarna finns det alla möjliga frisyrer! Det är allt från terrier klippning med mustars till helt nerklippt. Men var jag tycker är finast om man har en "nerklippt" toilett klippning med kort rakad nos och ca 2 cm päls på kroppen och ca 5 cm päls på benen och ca 6-7 cm på huvudet.
Men nu till den mångfald med färger som Pudeln kan ha!


Här har vi Sagan's Casino Royale som förövringt är Kessies pappa! Färgen kallas svart. (Förvånande nog...)


Här ar Melker som kommer från uppfödaren Dandy Lions där pappa köpte sin första pudel i sin uppfödning. Hon hette Dandy Lions Mary Poppins och kallades för Poppsi. Och pappas Uppfödning fick namnet Mary Poppins Kennel efter henne! Färgen heter brun. (Väldigt mörk brun men jag tycker den färgen e finast!)


Denna färg kallas röd och är en utav dom svåraste färgerna att avla på tror jag. Det finns iaf inte så många som stället ut röda pudlar iaf. Men vist e den fin!


Denna färg kallas aprikos. Détta är en väldigt mörk nyans av aprikos. Det är en mellan pudel som poserar på denna bild.


Här är oxå en aprikos färgad pudel men ljusare än den förra. Detta är även en dvärg pudel om jag inte misstar mig.


Denna färg kallas silver. Detta ser även ut att en valpklippning. 

tp://semtegensis.blogg.se/images/2012/akes_184618797.jpg" alt="" class="image" />
Och sist men inte minst! Färgen vit! DEnna hund heter Estang' s Fairytale. 
Jag hoppas det inte märks för mycket att jag gillar den kontinentala lejonklippningen mera... ;)

Men! Pudlar behöver inte alltid ha den där ulliga, fluff pälsen! Här kommer en bild på en så kallad snörpudel! Rätt häftiga måste jag säga. Och inte så vanliga idag. Det är en vanlig pudel det är bara det att pälsen är annorlunda


Så då har ni fått en in blick i min andra hobby! Hoppas det inte var för mycket att läsa! Hoppas ni sett något roligt i alla fall!

Kram! Jossan

2012-01-16 @ 12:25:14

Underhökens vingar kom, VILKEN FÄRG!

Kommer ni ihåg den leken? Jag lekte den mycket när jag gick i lågstadiet. Men jag ville prata prata om just den sista biten, Vilken färg? Jag kan inte komma på vad jag ska ha för färg till min häst. På mina tecken har jag bara bruna och marinblåa saker. Det beror då på att jag inte brytt mig så mycket innan men det är ju kul och matcha (stavning?) så nu vill jag göra det lite iaf. Typ kanske ny grimma, nytt grimmskaft, fleesäcke, shabrak m.m. Men jag måste ju komma på en färg!

Så om ni har lust att hjälpa mig så kan ni gå in på hästarnas sida och kolla på Atli från finnsta och ge mig tipps på vad som skulle passa honom! Kan nämnligen inte lägga in en bild just nu.

Kram! Jossan

2012-01-15 @ 22:24:21

Jossan är med i utlottning!

Klicka på bilden för att vara med i utlottningen du med!


Kram! Jossan


2012-01-15 @ 22:20:30

Josefine är med och tävlar!

Klicka på bilden för att själv delta!


Kram! Jossan

2012-01-15 @ 19:55:30

Fungerar de ena, så fungerar inte de andra...

Hej!
Ja idag var jag ute i stallet och red Stelpa med hennes nya padd för andra gången. Och den fungerar faktiskt riktigt bra :) Tur det för jag har ingen lust att köpa en till sadel, har redan två till min enda häst som jag haft i knappt ett halvår.
Idag jobbade jag mest med att försöka få Stelpa att flytta lungt, hon stressar lätt upp sig och bara springer undan så fort man lägger till hjälperna. Jag började på marken och det gick bra efter ett tag när hon fattade vad hon skulle göra. Men sen hoppade jag upp och det gick bra till en början men sen när jag började flytta så började hon stressa och jag fick lägga en hel del tid på att få henne att stå stil och tänka innan hon börja tänka. Det gick väl någorlunda på slutet men jag vet att hon kan bättre.
Det positiva är i alla fall att Stelpa travade i form på en normal stor volt RENT ett halvt varv!!! Annars brukar hon vara ganska känslig när man travar och man kan nästan inte ha nån tygelkontakt alls utan att det blir tölt eller grisepass. Så det var väldigt kul :D
Så ja...fungerar de ena...så fungerar inte de andra...-.-
Här kommer en dålig bild på padden...
Jag tror de flesta vet vilken sort det är så ni ser nog även om min stackars mobilkamera inte är så bra ;)
Och så en bild på Stelpa från september när fortfarande hade så kort päls att sadeln inte gled...
Det var allt, på tisdag ska Jossan äntligen rida igen så då får vi försöka göra något åt dom där hiss och dissarna som vi bara missar...
Kram Julia

2012-01-15 @ 17:28:34

Unghingstar.

Hallå!
Idag har jag varit och kollat på unghingstar! En som jag och min mamma känner skulle kolla på en islandshäst åt sin kompis så då fick vi följa med. Dom var så fina så och sociala fast endel var rätt skygga. Den som vi kom för att kolla på var väldigt skygg vilket var synd. Det var ju honom vi kom för.. Men dom andra var oxå väldigt fina. det var säkert 15 hästar i hagen i alla dess färger och nyanser!

Här kommer några halv dåliga bilder på hingstarna (viste inte att vi skulle till en hingstflock så hade bara mobilkameran att ta med):

..mamma gick i vägen...

och det blev lite närgånget...
Här nedanför har ni dom som vi åkte meds Nordsvensk. Som för övrigt bor i deras trädgård.. Men han verkar trivas riktigt bra där och är riktigt fin!


och en av deras hundar. Porse heter han!


Sen blev det ut till stallet en snabbis för att träffa Julia.

Det var min dag!

Kram! Jossan

2012-01-14 @ 18:15:24

NH...eller nått i den stilen..

Tjena!
Jag hade tänkt att börja med att förklara varför jag gav Atli en vila.
I tisdags så red jag Atli och det började ganska bra. Jag började med att göra övningarna som Peter Häggberg gav mig och han kändes riktigt fin! sen så skule jag tölta och då började det krångla.. Han ville inte alls och bara grisepassade vilket han ALDRIG gjort förut. Men jag kämpade tills det gick att tölta och då krävde jag nog på gränsen till för mycket på honom sen så slutade jag. Och fick otroliga skuldkänslor för att pressat honom så mycket som jag gjorde... Så sen så blev det galopp träning istället eftersom traven inte funkade så bra heller. men han gjorde riktigt fina galoppfattningar från SKRITT! :O Det har jag typ aldrig gjort förut! Kraflar kunde inte så det va rätt roligt! Sen så märkte jag att jag måste skärpa mig när det gäller galoppfattningar.. För nu börjar Atli också blanda ihop dom som Kraflar gjorde.. Så SKÄRPNING JOSEFINE!!
Jaja, sen fick han iaf vila resten av veckan för att jag tror att den va välbehövlig.

Men i dag var det iaf första gången sedan i tisdags som jag va ute i stallet och GUD vad jag saknat honom!! Usch! Jag va nära att börja gråta när han kom gående mot mig i hagen..
Så tog jag in honom och borstade lite sen när Julia skulle ut på Stelpa så gick jag ut och körde lite natural horsemanship eller iaf något som liknade det... Haha! Jo men lite övningar blev det. Och han e så fin min kille! han gjorde allt jätte bra för att göra endel saker för första gången.

Ja det va typ allt från mig i alla fall. Om Julia ska skriva så får hon välja mellan att fortsätta på det här eller göra ett eget inlägg :)

Min dagens bild får bli en på Rekkur som oxå var en hejare på NH.


Kram! Jossan


2012-01-13 @ 20:24:57

Fredakväll!!!

Hej!
Ja nu är det fredagkväll och jag sitter i soffan med lillasyrran och chips. Har precis sett Mythbusters och nu AFV (American Funniest Home Videos). Hade Antonia med mig hem efter skolan så här kommer en bild på oss :)
flumm...
Jaja, i helgen ska jag köpa den där padden (ett eller två d?) att ha under sadeln och sen ska jag väll antagligen provanvända den :D Kom inte ut till stallet idag för våran bil var på verkstan... den har börjat stänga av motorn medans man kör... Men i helgen måste jag komma ut lite, har varit hemma efter skolan i två dagar och jag tror ärligt talat inte jag klarar mer...
Ska ni göra nått kul i helgen?
Kram Julia

2012-01-11 @ 20:55:19

Skrittarbete...

Hej!
Ja, idag var jag i stallet med pappa och lillasystern. Vi var ganska sena så det blev bara lite skrittarbete på ridbanan. Men det gick bra, fast Stelpa var lite stressad och hispig i början speciellt när jag skulle flytta henne, men det gick efter ett tag de också.
Jossan har tänkt låta Atli vila denhär veckan så jag kommer antagligen få va ensam i stallet... men men ibland måste man rida själv också utan andra hästar runt om...
I helgen hade jag tänkt åka till Hööks för att köpa en pad att ha under sadeln, Stelpas sadel glider ganska mycket men jag tror inte det beror på sadeln utan vinterpälsen...
Det var allt, tyvärr ingen bild...
Kram Julia

2012-01-08 @ 16:46:37

Hemma igen!

Hej!

Ja nu är jag(Julia) hemma igen och det är fullfart... i Danmark var det sådär jag var mest sjuk så det va ganska tråkigt... men efter att man stigit av planet så skulle man till farmor och äta och var det hem och packa en ny väska för att sova hos Jossan så jag kunde följa med henne till Peter  (en tränare).

Hos Peter Häggberg:
Det var otroligt inspererande! Och jag känner att det här kommer bli jätte bra! Jag gillade hans tänk, som förövrigt var ganska likt Atli Gudmundssons tänk oxå efter som jag precis läst Atlis bok märkte jag det. Först fick jag rida lite och visa vad vi kunde, fast det gick inte alls bra för Atli (min häst) var sjukt okonsentrerad och tyckte det var mycket roligare att kolla på unghingsten som sprang runt i en hage bredvid. Sen prövade Peter honom och då såg han skit snygg ut... -.-' Atli alltså... ;) Men sen visade Peter lite övningar som kan vara bra att öva på. Övningarna gick mest ut på att hålla Atli i en "mindre ram" alltså ha lite kortare tyglar och kräva lite mer form av honom än vad jag gjort. Så nu ska har jag planerat att åka till Peter om två veckor igen.

Hemma igen:
När vi kom tillbaka till gården så fixade vi Atli och sen hade Jossan lektion för mig på Stelpa. Hon provade lite övningar från Atlis bok och Peters lektion. Och Stelpa gick bra så det är antagligen bra övningar då... Sen var det så kallt och alla fötter var isbitar så vi var tvungna att dricka varm choklad.

Hiss och diss:
Eftersom vi missat en hiss och diss så gör vi en nu.
Diss: När fötterna blir isbitar utan känsel.
Hiss: Varm choklad när man har kalla isbits fötter.

Sen tänker Jossan megadissa och informera om en viktig regel! (för Jossan)
Man får inte under några omstänigheter någonsin klippa mannen på en häst. Och det samma gäller svansen sålänge den inte släpar i marken och blir jobbig!

Dagens bildbomb:


Atli ofokuserad...

...trav mellantempo...

...mera trav, lite mer samlat...

...landar i trav efter ett litet sväv...

Stelpa i sin snygga skritt...

...lite sväv i traven...

...tölt utan form...

...tölt i form...

...huvudbilden...

Det va de, hoppas ni orkar läsa en del i alla fall.
Kram Julia och Jossan

2012-01-07 @ 01:21:11

Vill ha!

Åh! Vad jag vill ha ett sådant här armband! Dom är så finaoch det bilr ju verkligen speciellt oxå. Problemet är att jag vill ha en blandning av alla dessa armband nedan. Jag vill att det ska vara dubbel flätor, 2 namnbrickor och inte riktigt sånana stenar på dom utan någon enklare pärla av bara järn eller en järn pärla med vita stenar på och det med pärlan går inte at välja så jag funderar på att göra ett eget istället kortar ungefär lika mycket. visar nedanför bilderna här vad jag hade tänkt att göra isf.


Klicka på bilden för att komma till bild källan.

Klicka på bilden för att komma till bildkällan.


Jag hade då istället tänkt att använda sakerna här nedanför istället.

Lås:
http://www.pandurohobby.se/Katalog/10-Smycken-Accessoarer/1070-Las/107010-Metall/1/311264-Stavlas-hjarta-3-st-silver

Ögglor:
http://www.pandurohobby.se/Katalog/10-Smycken-Accessoarer/1075-StavarRingoglor/107510-Metall/1/700343-Vridna-ringoglor-silverf

Avslutningshylsa:
http://www.pandurohobby.se/Katalog/10-Smycken-Accessoarer/1040-Ovriga-delar/104005-Metall/1/311365-Avslutningshylsor-95mm-silver

Hänge:
http://www.pandurohobby.se/Katalog/10-Smycken-Accessoarer/1035-Hange/103510-Metall/1/312109-Hange-12x35-mm-Vega

"Pärla" 1 (ska ha två stycken av denna på ena flätan):
http://www.pandurohobby.se/Katalog/10-Smycken-Accessoarer/1030-Mellandelar/103010-Metall/1/311257-Mellandel-cylinder-strass-3-st

"Pärla" 2 (och en av denna på andra flätan):
http://www.pandurohobby.se/Katalog/10-Smycken-Accessoarer/1050-Parlor/105050-Metall/1/311244-Strassparla-mutter-silver

Önskar jag bara kunde lånat bilderna från Panduro men det gick inte att kopiera dom..

Men men om ni orkar får ni vell hoppa in på sidorna och kolla på vad jag tänker hitta på! ;)

Alternativt kommer jag kanske bara beställa namnbrickor från henne och göra resten själv. För det där med att stansa på brickorna verkar inte vara det lättaste och det kostar väldigt mycket att köpa grejerna som man ska göra det själv. Men vi får se vad jag hittar på! Slutar säkert med att jag beställer dom från Tail.se ändå..

Kram! Jossan

2012-01-07 @ 00:25:11

Tävlingar

Jag hade tänkt att tävla lite smått det här året bara för att han ska få komma ut och vänja sig vid tävlingar. Så här är min planering:

19 februari är det Berserkurs vinter tävling och den hålls i Björklinge, Uppsala. Den är väldigt enkel och gjord för nybörjare när det gäller både hästar och människor så då hade jag tänkt starta i únghestaflokkur= unghästklass, ändast 4 och 5 åringar får starta, man visar då bara trav eller tölt.

14 april är det Eidfaxis lätta tävling i Sundbyholm,Eskilstuna då tänker jag tävla i V5.

9 juni är det Upplandsmästerskapen och det är Freyfaxi och Nattfari som arangerar. Tävlingen kommer hållas på Tunabanan i Bälinge då blir det V5 igen.

1 september blir det antingen Stormur höst öppen och lätta i Husbyöhn, Vallentuna eller så blir det Freyfaxis lagtävlingTunabanan i Bälinge. Men om man ska tävla lagtävling måste man ha ett lag.. och vi är inte tillräckligt många i vårat stall percis... Men jag har några kompisar här om kring som kanske vill ha med mig i någon utav deras lag... (a) ... Iaf, om det blir Stormur så kommer jag rida V5 den här gången oxå. ;)

13 oktober blir det Mökkur KM i Runsten, Grödinge och då blir det V5 en gång till! 

Är det för mycket för en 5 åring? Det är inga krav förstås bara komma runt banan i rätt gångart, tölten är ett undantag förstås, där kör vi så länge vi orkar! :)

Vill gärna ha era åsikter! Det är bara att skälla ut mig om ni tycker det är för mycket.

Kram! Jossan

Här kommer lite bilder jag knäppte på hästarna igår.

2012-01-05 @ 00:04:52

Peter Häggberg

Finns det något som ridit för Peter Häggberg? Isf vad tyckte ni om honom?

Ska rida för honom på söndag för första gången. Det ska bli spännande!

Kram! Jossan

2012-01-04 @ 23:41:11

Bakning!

OBS! Dålig bild kvalite! Orkade inte ta fram min "stora" kamera så det fick bli mobil kameran som inte e den bästa! Men det e bilder iaf!!

Japp idag blev det ingen ridning för det va så dåligt och tråkigt väder så jag ville inte gå ut överhuvetaget! Usch! Jag hade tänkt att vara som vädret idag, va allmänt seg och tråkig, men så strax efter jag gått upp kommer min syster Anna till mig och säger att hon vill baka. Jag kände inte alls för att baka idag MEN som den ungen kan tjata... Så jag försökte att dröja lite med bakningen och sa att hon fick komma på vad vi skulle baka innan jag gick ner till köket (jag låg i soffan). Men det tog inte långtid innan hon bestämmt sig för vad vi skulle göra och själv klart tar hon det svåraste i boken!! Det är maräng-"botten" eller vad man ska kalla det med nötter i och en kräm mellan och choklad ovan på och lite vaniljsocker.Dom heter Fragilités-bakelser och ser ut så här:
Och kan man tänka sig att dom blev så där! För det där är mina! :D Haha! *Stolt tjej!*

Jag har gjort lite anorlunda än orginal receptet och det har jag skrivit i kursiv stil.

Recept: Ugnstemp: 175 grader.

50 g sötmandel eller hasselnöt
2 dl socker
1 1/2 msk vetemjöl
4 äggvitor

Smörj och mjöla en plåt. Jag rekomenderar att ni använder bakplåts papper istället. Är inte så lätt att få bort dom hela från plåten annars!
Skålla, skala och mal mandeln. Om du använder hasselnötter bara mal dom. Blanda det med sockeret och mjölet. Vispa vitorna till hård skum och vänd ner dem. Jag vände ner dom torra ingredienserna i vitorna istället och det gick lika bra. Bred ut smeten i 3 längder, 8x36 cm.

Går bra med kortare och smalare längder. Dom flyter inte ut så mycket.
Grädda bottnarna mitt i eller i nedre delen av ugnen tills de känns lätta och torra, ca 20 min.
Här nedan står det att man ska skära till bitarna först i slutet men jag rekomenderar att skära dom en liten stund efter man tagit ut dom ur ugnen annars blir dom stela och går sönder lättare.

Fyllning:
1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl vatten
1 äggula
150 g smör eller margarin (rumstempretur)
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Gör en redning av mjölet och vattnet i en kastrull och detta koka under omrörning några minuter. Jag tog en "rednings-grej", typ en burk med lock, och skakade mjölet och vattnet innan jag hade i det i kastrullen. Efter att det kokat ett tag så ska det bli en väldigt tjock kräm av det. (Det var inte jag beredd på...) Dra kastrullen från värmen, tillsätt äggulan och låt krämen svalna. Rör matfett med flor- och vaniljsocker.

Tillsätt krämen lite i taget. Arbeta den kraftigt, gärna med elvisp så att den blir porös och luftig. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan. Eftersom jag redan hade skurit bitarna så blev det lite kladdigare att få ut smeten men jag hade sedan klara bitar framför mej sen!

En kladdig Anna med en nästan lika kladdig bakelse i handen.


En väldigt kladdig burk som inte va så rolig att diska sen. (Mest därför att jag hatar att diska...)


Nästan färdig bakelser!

Granering:
50 g blockchoklad
(vaniljsocker)

Smält blockchokladen i ett vatten bad.

Häll den i en strut med ytterst litet hål i spetsen på ena hörnet. Ta dock inte hål med en nål det blir för litet..... Ringla chokladen ovanpå som granering. Sikta ev över lite florsocker.
Skär längderna med en vass kniv i 3cm breda bitar. Jag hade dom 3x4 cm för annars tycker jag att det blir lite väl mycke och mäcktiga bitar. Låt bakelserna stå kallt en stund innan de serveras.

Sen så är jag som jag är.. Jag gillar faktit att baka för det mästa blir det lyckade saker men jag kan aldrig hålla mig till att bara baka en sak! Så det blev en chokladbollskaka oxå! Super enkelt och så där barnslitg gott! Ta bara 3-4 satser vanlig chokladbolls smet och tryck ut det i en form. Granera med smält blockchoklad och kokos eller bara kokos!


Och sen disken som jag diskade... Jag tror Anna och jag använde hela köket...

Det står ändå 3 glas, 4 skedar, 2 gafflar, 2 små talrikar och 2 stora talrikar i diskmaskinen oxå...

Kram! Jossan och Anna!

2012-01-02 @ 00:04:46

Rent och snyggt!

Mamma red Atli idag och jag Stelpa. Mamma har ridit Atli förut men tyckte inte att det gick nå bra så nu fick hon prova när jag var med och hjälpte henne. Det gick jätte bra och hon behövde knappt min hjälp alls. Både Julia och mamma har tyckt att Atli varit väldigt stor och svår att rida för att det är så mycket häst. Och det är mycket häst! Han är ju 148 i mankhöjd!! Men han bär sig otroligt bra själv och jag tycker inte att han är svår riden alls och han känns inte så stor att sitta på heller. Men nu fick mamma se den rätta sidan av Atli! Först var hon ganska rädd för att han e så stor men sen så var hon väldigt av slappnad och glad när hon insåg hur lätt han är att styra.

Men efter ridturen tog jag hem all Atlis läder utrustning för en rengöring. Vilket jag sen insåg var väl behövd! GUD vad allt var smutsigt! Men nu e det så rent och fint så! Och jag e nöjd! Det tar sån otrolig tid att göra det där ändå var det inte länge sen jag gjorde det. Typ tre månader sen bara! Men men nu e det snyggt iaf!

Har inte blivit så mycket bilder på sistånde men det är bara för att jag bloggar från min IPad och det går inte att lägga in bilder då.. Vilket e surt.. Men jag ber om ursäkt för det iaf!

Kram! Jossan


RSS 2.0