2012-01-16 @ 19:30:20

Vacker och smart, Pudel såklart!!

Vill börja med att säga att jag lånat alla bilder från Google och har länkning till alla bildkällor om man klickar på bilden! Min avsikt är INTE att stjäla dessa bilder och om ägaren till bilden inte vill att den ska finnas på denna sida så kommentera så försvinner den med engång!

Ja min andra hobby är ju hunden! Kessie heter min hund och hon är en pudel. Vi har ställt ut henne två gånger men det har gått sådär. Hon placerade sig faktist som bästa tik i valpklassen på första utställningen men på den andra fick vi "bara" Very Good som är ett snepp sämre an Exelent vilket är det högsta man kan få. Så det han ju inte gått dåligt heller!
Men vi ska iaf fortsätta kämpa ett tag till!

Men jag hade tänkt att berätta lite om rasen pudel.
(kopierat från SPK:s Hemsida)

Pudelns hemland är Frankrike. År 1936 bildades Franska Pudelklubben som samma år utgav den första standarden (rasbeskrivning) för pudel. Här följer inledningen till pudelstandarden som i ett nötskal beskriver pudelns helhet och lynne:
"Pudeln hör till gruppen sällskapshundar. Den är en harmoniskt och proportionerligt byggd hund med karakteristisk lockig ull eller snörpäls. Pudeln är intelligent, alltid vaken och aktiv, har ett harmoniskt sinnelag samt ger intryck av elegans och stolthet. Pudelns gång är fjädrande och lätt, aldrig flytande eller långsträckt. Pudeln är berömd för sin trogna natur, sin lätthet att lära och att dresseras, egenskaper som gör den till en särskilt trevlig sällskapshund."
Pudeln är en gammal ras. Den uppkom troligen i sydeuropa under tidig medeltid och spreds över hela Europa. Ursprungligen användes den större pudeln som vattenapporterande jakthund, till vilket den var synnerligen lämpad med sina simhudsförsedda tassar och tjocka, feta och vattenavstötande päls samt sitt samarbetsvilliga och intelligenta lynne. För att hunden skulle kunna röra sig snabbare och friare i vattnet, klipptes pälsen på stora delar av kroppen och svansen, men runt bröstkorg och leder lämnades päls kvar för att skydda mot det kalla vattnet. Ett band i färg knöts ofta i huvudhåret för att jägaren lätt skulle känna igen sin hund i vattnet. Denna funktionella klippning är nu en av våra dagars populära utställningsfrisyrer, lejonklippningen! De mindre pudlarna klipptes också, i mycket konstfärdiga lejonfrisyrer, ett mode som var populärt på många småraser ända sedan antiken.
Gränserna mellan de olika pudelstorlekarna var flytande. Den större pudeln användes, förutom till jakt, även som dragare, tryffelletare och cirkusartist. Ända in på 1800 talet användes pudeln till jakt men efterträddes sedan av andra, snabbare och lättare raser och den stora pudeln övergick även den till att vara främst sällskapsdjur, som sina mindre bröder. Småpudlarna var högreståndshundar, framavlade genom inkorsningar med föregångare till våra dagars malteser och bichon, men på 1800 talet började man avla fram en dvärgpudel baserad på små exemplar av de större varianterna.
När pudeln kom till Sverige är svårt att datera; den fanns med i några exemplar på SKK utställningar i slutet av 1800 talet, men det stora genombrottet kom inte förrän en bit in på 1900 talet. År 1932 delades småpudlarna upp i liten pudel och dvärgpudel. Den lilla pudeln, eller mellanpudeln som den kallas fr.o.m. 1956, vad då den populäraste. Numera är det dvärgpudeln som leder i registreringsstatistiken. I slutet av 1980 talet erkändes ännu en pudelstorlek, toypudeln, den minsta av pudlarna.
Pudeln är i stort sett en frisk ras. Det finns dock två ärftliga defekter som är anslutna till SKK:s genetiska hälsoprogram: ögonsjukdomen PRA (Progressiv Retinal Atrofi) hos toy, dvärg och mellan samt HD (höftledsdysplasi) hos stor.

Pudelns långa historia som jakthund och "soffprydnad" är ju slut, men den har fått nya uppgifter som glad och sportig sällskaps- och familjehund, som elegant utställningshund och som vaken och intelligent tävlingshund. Just de egenskaper som prisats hos pudeln under hela dess historia - läraktigheten och uppmärksamheten - är även nu orsaken till pudelns enorma popularitet världen över. Även i bruksarbete och på bruksprov visar pudeln framtassarna, De två första hundarna av icke bruksraser som blev brukschampion var pudlar- en stor och en mellan. Pudeln har ett gott luktsinne och är duktig och road både av spår och sök arbete. Svampletning är ett bra alternativ för en f.d tryffelhund. En pudel är en pudel, oavsett förpackningen, och den stora variationen i storlek gör att praktiskt taget alla hundälskare, oavsett ålder, kroppskrafter och läggning, kan äga en pudel och komma i åtnjutande av pudelns speciella företräden. Förutom de fyra storlekarna förekommer pudeln även i ett flertal färger; standarden godkänner svart, brunt, vitt, silver, röd och aprikos. Större variationer ges väl inte i någon annan ras: storlekar från ca 25 cm ända upp till 60 cm, ett stort antal färger samt dessutom frisyrer från helt kortklippt till stor lejonklippning att välja på!
En pudel är mer receptiv gentemot sin ägare än många andra raser. Den är sedan gammalt avlad på att vara uppmärksam och villig att lära. På grund av dessa egenskaper får man lätt mycket god kontakt med och starka band till sin pudel.
Pudeln är en av de få hundraser som inte fäller hår. Detta är ett stort plus, icke minst för många hundallergiker, som klarar av att ha just en pudel. I gengäld får man räkna med att lägga ner både tid och arbete på pälsvården, även pengar om man inte kan klippa själv.
Som familjehund är pudeln en fin kompis. Den trivs med familjelivet och vill vara med i det som händer och sker: lek med barnen, sköna hemmakvällar, härliga skogspromenader, bil- och båtturer och är därför ingen ras som kan lämnas ensam mesta delen av tiden, därtill är den alltför beroende av sina människor. För den äldre, kanske inte fullt så rörliga, är en mindre pudel idealisk som vän och sällskap. Man har alltid roligt med sin pudel; utan att tumma på sin värdighet har den också en underfundig humor som ger många tillfällen till skratt.
Pudeln tycker det är roligt att hjälpa till och man kan dra nytta av pudelns gamla egenskaper som apportör genom att låta den t.ex. bära hem kvällstidningen eller hämta saker som man tappat.
Agility är en jämförelsevis ny hundsport som har blivit omåttligt populär, särskilt bland ungdomar. Med sin snabbhet, vighet och alerta sätt är pudeln även här idealisk.
Sist, men inte minst, har vi utställningarna där pudeln också är mycket populär. Det är oerhört arbetskrävande att hålla en utställningspäls i perfekt skick men också en enorm tillfredsställelse och glädje att gå in i ringen med en väl iordninggjord pudel. För åskådarna är det en skönhetsupplevelse att se alla dessa pudlar i olika storlekar, färger och frisyrer!
Som ni märker går det att använda en pudel till nästan allt!

Storlekar (mankhöjd):
Toy <28cm
Dvärg 28-35cm
Mellan 35-45cm
Stor 45-60cm

Det är ingen större skillnad på hur pudlarna ser ut, förutom storleken och hittade ingen bra bild där man ser det så det blev ingen. Men jag hade tänkt visa de olika klippningarna och färjerna som en pudel kan ha!

OBS!!
Jag har lånat alla bilder från Google och har länkning till alla bildkällor om man klickar på bilden! Min avsikt är INTE att stjäla dessa bilder och om ägaren till bilden inte vill att den ska finnas på denna sida så kommentera så försvinner den med engång!

Bilderna nedanför är illustrerade av Maude Nilsson och hämtade ur boken Poodle clipping and grooming.

Denna klippning kallas Toilett T 60 modern och är godkänd för utställning. Denna kan varieras med att ha kortklippta öron och svans (ca 1 cm kvar).


Denna kallas Engelsk lejonklippning.


Denna kallas Kontinental lejonklippning. Men jag har lärt mig att den heter Amerikansk lejonklippning så nu kallar jag den för Kontinental Amerikans lejonklippning. Denna kan varieras med att ha med eller utan bollar på rumpan.


Och den snyggaste (enligt mig) och svåraste att klippa snyggt är: Second puppy, även kallad Skandinavisk lejonklippning. Jag har lärt mig att Denna heter Kontinental lejonklippning och det är vad jag kallar den för.
Valpklippningen ska se ut som denna fast inte så extrem utan lite mindre och inte så markant boll på brösten. Sen har valpar inte så mycket päls för att göra denna klippning.

Så det var dom godkända utställningsklippningarna. På hemma hundarna finns det alla möjliga frisyrer! Det är allt från terrier klippning med mustars till helt nerklippt. Men var jag tycker är finast om man har en "nerklippt" toilett klippning med kort rakad nos och ca 2 cm päls på kroppen och ca 5 cm päls på benen och ca 6-7 cm på huvudet.
Men nu till den mångfald med färger som Pudeln kan ha!


Här har vi Sagan's Casino Royale som förövringt är Kessies pappa! Färgen kallas svart. (Förvånande nog...)


Här ar Melker som kommer från uppfödaren Dandy Lions där pappa köpte sin första pudel i sin uppfödning. Hon hette Dandy Lions Mary Poppins och kallades för Poppsi. Och pappas Uppfödning fick namnet Mary Poppins Kennel efter henne! Färgen heter brun. (Väldigt mörk brun men jag tycker den färgen e finast!)


Denna färg kallas röd och är en utav dom svåraste färgerna att avla på tror jag. Det finns iaf inte så många som stället ut röda pudlar iaf. Men vist e den fin!


Denna färg kallas aprikos. Détta är en väldigt mörk nyans av aprikos. Det är en mellan pudel som poserar på denna bild.


Här är oxå en aprikos färgad pudel men ljusare än den förra. Detta är även en dvärg pudel om jag inte misstar mig.


Denna färg kallas silver. Detta ser även ut att en valpklippning. 

tp://semtegensis.blogg.se/images/2012/akes_184618797.jpg" alt="" class="image" />
Och sist men inte minst! Färgen vit! DEnna hund heter Estang' s Fairytale. 
Jag hoppas det inte märks för mycket att jag gillar den kontinentala lejonklippningen mera... ;)

Men! Pudlar behöver inte alltid ha den där ulliga, fluff pälsen! Här kommer en bild på en så kallad snörpudel! Rätt häftiga måste jag säga. Och inte så vanliga idag. Det är en vanlig pudel det är bara det att pälsen är annorlunda


Så då har ni fått en in blick i min andra hobby! Hoppas det inte var för mycket att läsa! Hoppas ni sett något roligt i alla fall!

Kram! Jossan

Kommentarer:

Kommentera inlägget här:

Namn:
Ofta här?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0