2012-04-13 @ 20:22:00

Varför dressyr?

Dressyren är grunden till all ridning...

Vad är dressyr?
Ja, det finns säkert en massa tankar och åsikter om det. Men vi tycker att nästan allt är dressyr, det kan vara allt från att du får hästen att böja sig på volten till att göra piruetter i galopp. Men dressyr behövs alltid på ett eller annat sätt. Kanske inte hästen behöver kunna göra galoppombyten för att du ska ha en bra ökad tölt men du behöver kunna kommunicera med hästen på ett bra sätt och det tycker vi är en del av dressyren. Att hästen lyssnar när man ber om det och att man förstår varandra. Att kunna styra, bromsa och starta är saker som används inom de alla typer av ridning och allmän hantering av hästar.
Man behöver inte kunna göra en piruett...

för att hästen ska få en bra tölt...
image description

Vad betyder dressyr...
Ja det finns ju lite olika meningar med ordet dressyr. Att hästen kan svänga när man tar i tygeln eller att den gör skänkelvikning i galopp. Om du vill tävla hoppning så kanske du inte behöver skänkelvikningarna, men att hästen kan byta galopp i ett språng kan ju behövas. Om man ska få en bra kort tölt så kanske du inte behöver att hästen kan göra i piaff, men att ha en häst som lyssnar på förhållningar är ju ett måste. Så all dressyr bygger ju inte på att träna dressyr på VM-nivå, men du måste kunna kommunicera med hästen och det är också en typ av dressyr.
Skänkelvikning i skritt (fråga inte om Atlis frisyr...)
Dressyr på marken...
Dressyr behöver inte vara att du alltid sitter på hästen och får den att lyssna. Innan man hoppar upp eller sätter på en vagn eller vad som helst så är det ju bra att kunna kontrollera hästen när man står bredvid den. Sen kan vissa saker vara lättare att göra från ryggen på hästen. Men att kunna leda den utan att den sliter sig eller går över en är ju en bra grund.
Hälsar

Bugar


Inställningen till dressyr...
Vår uppfattning är att man förstår inte varför man ska ha dressyr förrän man blir äldre och förstår vikten i dressyr arbetet. Hur många var/är det inte på ridskolorna som tycker att dressyr är det pinigaste som finns och att det ända som gäller är hoppning eller rejs i skogen? Sen tror vi inte att det bara är så på ridskolorna utan det är sakert samma sak med dom som har egna ponnier, hästar och islandshästar. "Dressyren är skit samma för det är ju bara hoppa och springa i skogen jag vill göra" är nog dom flestas tanke. Sen när man blir äldre eller om man börjar tävla så inser man vikten i dressyren. Tänk på det, hur många vuxna är det som rejsar runt och hoppar på sina hästar utan att ha kontroll?

Vad tycker du? Är det så, måste man rida dressyr för att man som ekipage ska fungera? Vad är dressyr? Är det bara tråkigt eller är det grunden?

Kram Jossan och Julia

Kommentarer:

Kommentera inlägget här:

Namn:
Ofta här?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0