2012-03-15 @ 12:29:00

Fakta om bett del 2

Hallå!
Tänkte jag skulle fortsätta på bett inläggen och ta upp lite om stångbett och hissbett. Vet att det var ett tag sedan jag gjorde det första inlägget men hade tänkt att fixa en bildlänk i menyn på den nya designen så det är lätt att komma åt de man vill ha :)

Stångbett
Stångbett är bett som har en hävstångseffekt på hästens mun och alltså är skarpare än tränsbett. Ett stångbett har raka skänklar som löper nedåt i linje med hästens mungipor. Man använder ofta (och alltid till kandar) en kindkedja tillsammans med ett stångbett. Om man inte gör det får det ungefär samma effekt som ett hissbett (finns att läsa om nedan). Kindkedjan går under hästens käke. Ju längre skänklar desto större hävstångseffekt och desto skarpare inverkan.


Pelhamstång bett som förenar stång- och bridongeffekten hos de båda betten i ett kandar. Kan användas med två tyglar eller ett delta och en tygel. På ponnytävlingar i Sverige måste bettet alltid användas tillsammans med ett delta.


Kandarstång används tillsammans med ett bridongbett och en kindkedja på högre nivå i dressyr och bildar tillsammans ett kandar. Kandar används endast på hästar på dressyrtävlingar i Sverige.


Kimblewick eller jaktkandar har en stor D-formad ring och två mindre hål, den stora ringen har minimal hävstångseffekt, det två mindre hålen har mer.


Westernstångbett inom westernridningen används ofta stångbett (med relativt långa skänklar), med målet en mycket lätt kontakt mellan hästens mun och ryttarens hand/hängande tyglar. Här ska hästen vara så lyhörd, lösgjord och följsam att bettets skarpa effekt inte behöver användas.

Hissbett
Hissbett är lyftande bett. Bettet "hissas" upp i munnen och ger tryck på hästens mungipor och nacke. Nacken är ett känsligt område på hästen. Bakom öronen finns flera ytliga nerver, därför är bett som inverkar på nacken ganska skarpa och ska användas med försiktighet av erfarna ryttare.

4-ringar

3-ringar

2 1/2 st ringar

Pessoabett är en slags kombination av tränsbett och stångbett. Pessoabettet finns i flera olika variationer, det finns bett med tre ringar två och en halv ring eller fyra ringar som är absolut det vanligaste. Den första, mindre ringen fäster man enbart sidostycket i, den andra ringen har normalstor storlek och det är även den ringen som är kopplat till bettets mellandel. De ringarna efter den stora är lika små som den första. Tyglarna fästes antingen i den andra, tredje eller fjärde ringen, om tygeln fästes i en lägre ring blir hävstångseffekten större och bettets inverkan skarpare. När man har sträckta tyglar roterar mundelen och skapar främst tryck i nacke och mungipor. Trycket i nacken gör så att hästen vill sänka huvudet och trycket i munnen gör så att hästen vill höja huvudet. Det ger alltså dubbla signaler till hästen och bör därför användas med försiktighet och inte under en längre period.
Pessoabettet är från början ett holländskt körbett, dutch gag på engelska, och kallas pessoabett för att det var Nelson Pessoa introducerade bettet till Sverige. Pessoabett kan användas tillsammans med ett delta för att mildra effekten. Sätter man på en kedja på detta bet får det samma inverkan som ett stångbett. På ponnytävlingar i hoppning måste tygeln vara fäst i den andra ringen eller ha ett delta. Pessoabett finns i två- och tredelade varianter.


Gagbett är ett lyftande bett, hissbett. På ett gag löper tränsets sidostycken genom hål i bettringarna, i övrigt ser ett Gag ut som ett tränsbett. Tygeln fästes i en ring på sidostyckets nedersta del. När tygeln är sträckt blir trycket på hästens nacke mycket stor. För det otränade ögat kan ett gag se "milt" ut men det är definitivt ett skarpt bett.

Bettlösa alternativ



En variant.

Sidepull är ett träns som mer eller mindre ser ut som en grimma där tyglarna skapar tryck antingen ovan nosen eller under käken eller genom en kombination av dessa. Detta togs fram från westernsidan där av namnet.Sidepull är bra att använda på unghästar som tappar och byter tänder, hästar som har skador i munnen eller som ett komplement till ridning på bett.


Hackamore är ett bettlöst och skarpt alternativ som också togs fram från westernsidan. Hackamore har sin inverkan på nosryggen. De två skänkarna ger hävstångseffekt på sidorna och kindkedjan under käken ger även visst tryck. Desto längre skänklar desto skarpare inverkan. Det är viktigt att hackamooret inte placeras för långt ner, längre ned blir nosbenent tunnare och hackamoret ska absolut inte placeras nedanför nosbenet. På ponnyhopptävlingar får endast hackamore med korta skänklar (ponnyhackamore) användas. På hästtävlingar får hackamore användas i hoppning, i fälttävlans hopprov och i fälttävlans terrängprov.

Alla betten ovan får bara tävlas med i öppen klass på gångartstävlingar.

Hoppas det hjälper någon :)

Alla bilder är från Hööks utom pessoat med 2 och enhalv ring som är från www.bomberbits.com

Kram! Jossan


Kommentarer:
Postat av: Elin- Northern Showhorses

Verkligen ett bra inlägg :)

2012-03-15 @ 16:36:30
URL: http://northernshowhorses.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Ofta här?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0