Stretching
Det kan ta upp till ett par månader innan din häst når det optimala läget för varje övning. Gå hellre för långsamt fram än för fort, och var extra försiktig med gamla och unga hästar.
Självklart ska man inte stretcha hästen om den är sjuk eller har ledinflammation osv.
Annat du ska tänka på är att du endast ska göra varje stretchmoment i ca 8-10 sekunder. Upprepa 2-3 ggr. Och snälla, släpp inte hästens ben nonchalant, utan ställ ner benet efter avslutad töjning.
Stretching gör hästens muskulatur längre och smidigare vilket även ökar ledernas rörelseomfång. Det ökar cirkulationen vilket underlättar för kroppen att transportera bort slaggämnen som mjölksyra men även att transportera syre och näring till muskelcellerna. Stretching minskar risken för träningsvärk och gör att andra muskelsmärtor snabbare läker ut. Stretching är verkligen underskattat, det ger mer resultat än vad man tror. Det är helt klart värt att lägga ca 15 minuter efter ett träningspass. Väl fungerande cirkulation i blod- och lymfsystemet är A och O.
Det krävs regelbunden stretching för att resultatet ska bli varaktigt. Helst ska stretchingen utföras efter varje arbetspass. Ju mer och ju hårdare hästen tränar desto oftare behövs stretching.
1.Använd en morot och håll den mellan hästens framben. Försök att få hästen att ta moroten så nära marken som den kan. Musklerna i nacken och halsen och även ryggmusklerna stretchas.
2.Lyft upp frambenet och ta tag om kotans baksida. För benet framåt - uppåt. Knät ska vara rakt. Börja med några decimeter från marken. Frambenets böjarmuskulatur och ryggmuskulatur stretchas.
3.Håll om framknät med båda händerna och för det uppåt så mycket hästen kan. Bakre bröstmusklerna stretchas.
4.Lyft bakbenet och håll om kotan, om du vill kan du hålla en hand om hasspetsen. Benet sträcks framåt - uppåt. Så småningom kommer bakhoven att komma i höjd med framknät. Bakbenets lår- och skinkmuskler samt en del av ryggmusklerna stretchas.
5.Lättaste sättet att utföra denna rörelse är att lyfta bakbenet och lägga det över ditt eget ben. Lägg en hand på hasen och tryck lite nedåt och för bakbenet så långt bakåt - uppåt som möjligt. Benet ska vara sträckt. Sänk benet om hästen stretar emot. Knästräckarmusklerna stretchas.
6.Här är det bra att ha en medhjälpare. Lyft det motsatta bakbenet och för det in under hästens mage. Lår- och sätesmusklerna stretchas.
7. Håll godisen vi hästens bakben/lår och låt den sträcka sig efter den. Gör åt båda hållen. Hela hästens sida stretchas.
8. Håll godisen så högt upp som hästen klarar att lyfta huvudet. Underhlasmusklerna stretchas.
9. Håll godisen en bit ovanför marken och låt hästen strcäka huvudet neråt och framåt. Se till så att hästen inte börjar gå, det kan vara bra att ha en medhjälpare. Hals och nacke stretchas.
[Källa1]
Kram Jossan