2012-11-24 @ 10:20:00

Voltövning från hippson.se

Så här ska övningen se ut:

Alltså du rider på stora mittvolten och när då kommer till medellinjen så gör du en mindre volt utåt.
Citat: "Var noggrann med vägen vid omställningen, hästens panna ska vara parallell med medellinjen och den ska vara rak i kroppen i något steg precis när du gör voltombytet. Du bör också byta varv på mittvolten då och då, så att hästen får gå på de små volterna i båda varven."
 
Denna ävning går ju mycket ut på att få hästen lösgjord och jag tror att den kan vara riktigt vettig! Istället för att bara rida på samma volt hela tiden i arbetet så blir det lite variation och hästen måste vara uppmärksam på vad du ber den om eftersom det kan hända nya grejer hela tiden!
Exempel på variationer som jag ser:
- Bara tölta eller trava på volterna.
- Kortare tempo tölt/trav i de små volterna och länga stegelängden något på stora volten.
- Tölt/trav/galopp på stora mittvolten och skritt i de små volterna.
- Kontrast ställa hästen på stora mittvolten och då automatiskt böja åt rätt håll i de små volterna.
- Öppna/sluta på stora mittvolten och stäld med volten i de små volterna. Valfri gångart.
 
Ja men lite fantasi kan man nog göra allt med denna övning! Tror den kan vara jätte bra att köra om man har en tillräckligt stor tänings yta. ;)
Tror att jag själv ska köra lite på tempo växlingar i trav och tölt/trav på stora mitt volten och skritt på de små volterna. Det blir nog aldeles lagom svårt för Atli.
 
Fördelar?
Citat: "Fördelarna med den här övningen är många. Eftersom hästen får jobba i båda varven bidrar övningen till att den rakriktas – det vill säga att hästen blir lika stark i båda sidor.
Dessutom blir din häst både psykiskt och fysikt lösgjord. Fysikt eftersom den får ställa och böja sin kropp åt olika håll och med olika grad av ställning/böjning. Psykiskt eftersom den hela tiden ges en uppgift och därför måste koncentrera sig på dig som rider."
 
Lite ridinsperation nu i mörkret :)
 
Jossan

Kommentarer:
Postat av: rebecca

Smart och intressant övning!! Jag brukar ju " bara" rida i en 8a, men det där är något jag kommer variera med :)) tack för tipset :D

2012-11-24 @ 13:30:28
URL: http://rebeccamj.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Ofta här?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:


RSS 2.0